Enhetsbokstav på disk vid windowsinstallation

Enhetsbokstav på disk vid windowsinstallation

Man har ju installerat om Windows många gånger under årens lopp.

Ett problem jag ofta stött på är när man köper en ny hårddisk och vill installera Windows på den. Om man har de gamla diskarna anslutna så brukar den nya partitionen få första lediga enhetsbokstav, exempelvis E:. Av hävd och tradition så tycker jag att det är trevligt att ha systemdisken som C: och har vid dessa tillfällen arbetat mig runt problemet genom att rycka ur, eller inaktivera alla övriga diskar i BIOS innan windowsinstallationen påbörjats.

Men med mitt nuvarande moderkort Asus X570-E så har jag en m.2 nvme-disk som sitter monterad på moderkortet bakom en kylfläns och under grafikkortet. Tänker köpa en till nvme-disk och vill inte plocka loss den andra i onödan. Har även letat i BIOS för att kunna inaktivera disken, men någon sådan inställning har jag inte hittat.

Hur kringgår man problemet utan att koppla bort diskarna?

Högerklicka på startmenyn (eller tryck win+X), gå till diskhanteraren (disk manager). Där kan du högerklicka på volumerna och byta bokstav. Om något redan använder C: får du ge det en annan bokstav tillfälligt, så att C blir "ledig".

Tänk på att om du har gamla diskarna inkopplade så finns det ändå risk att någon av dessa kommer att vara "Master"-disk i din dator så när du kopplar bort de gamla senare så kommer datorn inte att boota.

Ibland är installationsmjukvaran litet "för smart" för att de som designat den tycker att det skall vara "enkelt" att installera.

Skrivet av ehsnils:

Tänk på att om du har gamla diskarna inkopplade så finns det ändå risk att någon av dessa kommer att vara "Master"-disk i din dator så när du kopplar bort de gamla senare så kommer datorn inte att boota.

Ibland är installationsmjukvaran litet "för smart" för att de som designat den tycker att det skall vara "enkelt" att installera.

Det här är en bra poäng!

Om jag stoppar in en ny systemdisk så tar jag ut alla andra diskar som har ett OS på sig innan jag installerar W10, för att slippa "tjafs" sen.

Har man inte slutat med enhetsvokstäver i Windows?

Jag skulle inte ta några genvägar, utan skulle ta bort GFX och alla andra diskar och sedan installera den nya disken i den M.2 plats som sköts av CPUn. (vet inte om den är bäst att ha på CPUns M.2, bara en känsla att den är bättre).

Installera sedan Windows, uppdatera Win och installera drivrutiner så att man vet att allt fungerar som det ska, sedan in med alla andra diskar. Då vet man att man inte har några konstiga fel vid installationen, och enheten blir då C:. Och då är man säker på att datorn fungerar utan den andra disken. Att byta C: till en annan bokstav var problem förr vet jag, men vet inte hur program tar det nu. Men alla genvägar styrs väl av enhetsbokstaven?

När du ändå skruvar i den så blåser du lite rent och snyggar till.

Om du inte kopplar bort/stänger av alla andra diskar vid installation så kommer win inte att skapa en ny bootloader på den disk du vill installera på oavsett om du byter enhetsbokstav på den.
Bootloadern installeras alltid på då den enhet som har lägst portnummer om det inte redan finns en för då används den oavsett på vilken enhet den finns.

Gör hur du vill men var medveten om att win inte kan hantera lagringsenheter särskilt bra vid installationen men det är ju i vart fall lite bättre än XP installationsprogram som skrev över andra bootloaders utan att ge några alternativ.
Ibland skapar det här beteendet problem tex om man tar bort disken där bootloadern finns för då bootar inte win även om disken där operativsystemet är installerat finns kvar..

Man är ju som sagt van att koppla bort alla diskar i samband med Windowsinstallationen. Det var ju enkelt med PATA och SATA, men nu får man ju slakta halva datorn för att få ut den. Sitter ju även en kyltejp som kanske tappar vidhäftning när man tar bort den...

Jag kanske kör kvar med min nuvarande som systemdisk då den ändå är snabb nog. Men det var ju ingen "lösning" på mitt problem.