AMD Ryzen 3000 "Matisse" – samlingstråd

Skrivet av Ozzed:

Om jag minns rätt så är det en bug som stänger av FIT-tabellen när man sätter EDC till 1, så processorn tar inte hänsyn till kvalitet på kislet när den justerar spänning med mera. Man får bättre prestanda men tar bort en viktig skyddsmekanism mot degradering, så det är inget jag skulle rekommendera att köra på lång sikt.

Skrivet av the squonk:

@makatech: Jag får mellan 5050-5100, 5104 som mest, utan EDC bugg. Men processorn är välkyld och är det något som stämmer när det gäller Ryzen så är det att Auto/PBO-resultaten styrs helt av temperatur. Det är det man kan kringgå med manuell klockning om man vill(eller EDC bugg).

EDC-bug gör att EDC låses till TDC värdet då EDC ligger för lågt för att tas med i beräkningarna och är för lågt för att egentligen driva processorn.

TDC ligger t.ex. för en 3700X som högst på 2/3 av EDC värdet men styrs helt av PPT. FIT är fortfarande i kontroll över hur saker sköts då en 1:1 låsning av TDC och EDC medför mindre strömbudget mot PPT vid varje givet intervall. Samtidigt sköter PBO med FIT algoritmen hur högt den boostar i olika temperaturer.

I mina experiment med 3700X så boostar 6/8 kärnor till 4.4GHz med EDC buggen, två sista boostar till 4.375, under all core belastning ligger processorn vid extrem lätt last på ca 4.3 GHz i snitt runt 55-57c, genomsnittligt last landar boosten på 4.15-4.25 GHz och en temperatur på 65-75c, vid AVX2 (y-cruncher BBP) går boosten enbart upp till 4GHz och en temp på 81 grader. För övrigt så är tempen lägre över lag för processorn om man ställer in rimliga TDC men framförallt PPT värden än om EDC är ett värde som PBO algoritmen kan ta till sig.

Skrivet av https://www.gamersnexus.net/guides/3491-explaining-precision-boost-overdrive-benchmarks-auto-oc:

EDC - Electrical design current.
The maximum current (amps) that can be delivered by a specific motherboard’s voltage regulator configuration in a peak (“spike”) condition for a short period of time.

Så det vi kan säga då är att EDC handlar om toppar av ström som kan flyta in i processorn som den ska ta beräkningarna av enligt moderkortet. Så med detta känt och att FIT samt PBO är aktiv så är frågan enbart om det är per design 1:1 i bios för diagnostik eller om det är en till tänkt funktion som inte är helt utvecklad än. Hade den varit skadlig så kan ni ge er fan på att AMD hade kommenterat den eftersom PBO är under garanti och det här är en funktion i PBO sedan AGESA 1.0.0.4

Ni som sitter med ett Asus B450-F Gaming, släng in Bios 3103 och installera de nya chipset-drivarna. Mycket trevlig kombo. De verkar ha fixat till så att spänningen håller sig på en jämnare nivå, fläkten rusar inte upp och ner längre.

Datorn känns lite rappare också. Så än hänger gamla Bettan med.

Det här gamla moderkortet får nog hänga med ett tag till.

Kom över ett par Corsair 16GB 3600c18 ver 4.31 (B-die)-stickor på marknaden för lite mer än en vecka sen. Har pillat med överklockningen från och till sedan dess och har nu nästan fått dem stabila i 3800c16 på 1.46V (1.484V uppmätt enligt BIOS).

Stickorna går väldigt varma när jag stabilitetstestar dem med HCI, vilket resulterar i errors när de väl kommit upp i temperatur. Började på tRFC 260 som var bootbart men gav errors i HCI så fort de blivit lite varma, så har fått lätta på tRFC hela vägen till 342 som verkade stabilt, men som nu till slut gav 1 error efter 10 timmar. Har nu lättat på tRFC:n ytterligare i hopp om att kunna få dem stabila 24/7.

tRFC på B-die påstås ju scala med spänningen, men det känns lite kontraproduktivt att höja spänningen när det i mitt fall är temperaturen som orsakar felen. Eller skulle en ökning med 0.01-0.02V kunna bidra mer till en stabilare tRFC än vad den gör till värmeutvecklingen? Tvekar på det, men får nog göra ett test.

Så här ser timingsen ut hittills i alla fall. Helt OK för 1200kr trots tRFC:n

Klicka för mer information
Visa mer

@Wikai: Sänk Vdimm istället, jag kör 1.36V för 3800c16, trfc 298. Det blir mer stabilt om man sänker VDDP, VDDG och SOC. Jag kör 900, 950 och 1.075V.

Skrivet av the squonk:

@Wikai: Sänk Vdimm istället, jag kör 1.36V för 3800c16, trfc 298. Det blir mer stabilt om man sänker VDDP, VDDG och SOC. Jag kör 900, 950 och 1.075V.

Tror inte mina fixar 3800c16 vid lägre spänning. Har stramat åt alla övriga timings så mycket det går vid nuvarande spänning, så om jag sänker spänningen lär jag stöta på instabilitet p.g.a. övriga timings.
Mina är 3600c18 stock, så det lär vara rätt lågbinnade kretsar på dem.

Kör 900/950/1.1V i nuläget, men kan prova att sänka SOC:n ett snäpp eller två.