Dålig hastighet, hur felsöker man?

Dålig hastighet, hur felsöker man?

med både wifi mobilen och ny installerad HDD med win10 64bit
så kommer hastigheten runt 500mbit

men jag orkar verkligen inte inst. om allt i datorn
hur ska jag felsöka vad det är som drar ner hastigheten till 120mbit

med IE får jag runt 100-120
med Firefox får jag runt 80-90

några tips vart man ska börja?

tackar för hjälpen

Låter nästan som om nätverksadaptern sitter fast på 100mbit och inte 1ggiabit?
Tvingande inställning nånstans?

@Betty (Kung Pow):

blev nästan glad att den kom upp i 300 med nya drivisarna
men sen när jag starta om så är den nere runt 100 igen
skumt

Skrivet av Harry2006:

med både wifi mobilen och ny installerad HDD med win10 64bit
så kommer hastigheten runt 500mbit

men jag orkar verkligen inte inst. om allt i datorn
hur ska jag felsöka vad det är som drar ner hastigheten till 120mbit

med IE får jag runt 100-120
med Firefox får jag runt 80-90

några tips vart man ska börja?

tackar för hjälpen

Hur testar du?

Vad har du för accesspunkt/router?

@evil penguin:

bredbandskolle

Vad säger status på nätverksanslutningen?

Om du vill ha bättre tips så ska du nog skriva mer exakt om vad du testar och hur, samt vilka resultat du får, med korrekta enheter.

Det framgår inte entydigt om du kör WiFi eller trådat, du blandar in både mobiler, vilket tyder på WiFi, och "direkt i modemet" vilket tyder på trådat.

D-Linken har 802.11n-WiFi, vilket är långsamt. ComHem-"modemet" (det verkar egentligen vara modem+router+switch+AP) däremot verkar vara ganska nytt och kompetent, det kör 802.11ac. Om du kör WiFi, vilken pryl kopplar du upp mot?

Det framgår inte om du bryggat Comhem-prylen eller om du kör med dubbel NAT.

Det framgår inte ens vilken hastighet du har på internet-abbonemanget, man får gissa sig till att det kanske är 500 Mbit/s.

@KAD:

kör med kabel
testar med Bredbandskollen
har ComHem 300 men kör med deras erbjudande så man får dubbla
Kör med Brygga i ComHem modemet

har en nyinstallerad extra HDD liggande
när jag kopplar in den så får jag ut hastigheten
men så fort jag kopplar in standard disken så bromsar den hastigheten

det betyder att det är nått med daton att göra och ingenting med routern eller modem

jag orkar verkligen inte inst. om win10
därför försöker jag att hitta felet

som jag skrev tidigare så fick jag upp hastigheten när jag uppdaterade drivisarna till LAN
men när jag startade om datorn så tappa den hastigheten igen

@Harry2006:
Inget konkret tips men mina tankar drar mot virus/antivirus av någon anledning.
Har du något antivirus på datorn?

Skrivet av Harry2006:

@KAD:

kör med kabel
testar med Bredbandskollen
har ComHem 300 men kör med deras erbjudande så man får dubbla
Kör med Brygga i ComHem modemet

har en nyinstallerad extra HDD liggande
när jag kopplar in den så får jag ut hastigheten
men så fort jag kopplar in standard disken så bromsar den hastigheten

det betyder att det är nått med daton att göra och ingenting med routern eller modem

jag orkar verkligen inte inst. om win10
därför försöker jag att hitta felet

som jag skrev tidigare så fick jag upp hastigheten när jag uppdaterade drivisarna till LAN
men när jag startade om datorn så tappa den hastigheten igen

Och om så är fallet så har det ju inget med nätverk och uppkoppling att göra...

Skrivet av Harry2006:

@KAD:

kör med kabel
testar med Bredbandskollen
har ComHem 300 men kör med deras erbjudande så man får dubbla
Kör med Brygga i ComHem modemet

har en nyinstallerad extra HDD liggande
när jag kopplar in den så får jag ut hastigheten
men så fort jag kopplar in standard disken så bromsar den hastigheten

det betyder att det är nått med daton att göra och ingenting med routern eller modem

jag orkar verkligen inte inst. om win10
därför försöker jag att hitta felet

som jag skrev tidigare så fick jag upp hastigheten när jag uppdaterade drivisarna till LAN
men när jag startade om datorn så tappa den hastigheten igen

Är det systemdisken du byter ut, eller är det någon lagringsdisk?
Det är inte så att du har något program på datorn som ligger och använder nätverket i bakgrunden? Tex en torrentklient?

Skrivet av Litenskit:

@Harry2006:
Inget konkret tips men mina tankar drar mot virus/antivirus av någon anledning.
Har du något antivirus på datorn?

testade stänga av Avast men samma sak

Skrivet av giplet:

Är det systemdisken du byter ut, eller är det någon lagringsdisk?
Det är inte så att du har något program på datorn som ligger och använder nätverket i bakgrunden? Tex en torrentklient?

japp systemdisk

finns det program för att se sånt?
torrentklienten är inte avstängd

Skrivet av Harry2006:

japp systemdisk

finns det program för att se sånt?
torrentklienten är inte avstängd

På Prestandafliken i Aktivitetshanteraren kan du se din nätverksaktivitet.
Stäng av din torrentklient när du mäter. Om du har något som ligger och använder nätverket samtidigt som du mäter så får du så klart inte rätt mätvärden. Stäng av alla andra program så vet du säkert att det inte är något som ligger i bakgrunden.

Skrivet av Harry2006:

japp systemdisk

finns det program för att se sånt?
torrentklienten är inte avstängd

torrentklienten är inte avstängd ? Det är nog en bra ide att stänga av den om du ska mäta bandbredd på anslutningen.
Det räcker kanske med aktivitetshanteraren för en enklare översikt.

sorry jag menade att den är avstängd

@mrqaffe:

visar 0%

när jag testar hastigheten går den upp till 10%

Skrivet av Harry2006:

@mrqaffe:

visar 0%

när jag testar hastigheten går den upp till 10%

Bandbredden går att läsa av i Mbit/s och inte bara %

Skrivet av Harry2006:

@mrqaffe:

visar 0%

när jag testar hastigheten går den upp till 10%

Om du öppnar nätverksanslutningar och kollar på status på din trådade, rapporterar den 1gbit som uppkoppling eller 100mbit?

@Betty (Kung Pow):

japp 1Gbit/s

men tror jag har löst det
NordVPN har lagt nått under egenskaperna till nätverkskortet som jag bockade bort
nu funkar det som det ska tror jag
WinpkFilter LightWeight Filter
vettef*n vad den gör

och nej NordVPN var INTE aktiv när jag testade hastigheten
men tycker att det är konstigt att den drog ner hastigheten till den nivån ändå

tackar alla för hjälpen