Kompressor och spikpistol?

Kompressor och spikpistol?

Hej!
Köpte igår en meec spikpistol och oljefri portabel kompressor från jula. Nu läser jag spikpistolens manual där de rekommenderar att man kopplar till en "smörjenhet" för att slippa smörja pistolen manuellt som man annars måste göra med jämna mellanrum. Nu undrar jag vad en smörjenhet är för något? När jag googlar på smörjenhet för spikpistol men hittar ingenting. Jag har sedan tidigare en stor och tung oljesmord kompressor som jag ville slippa använda på grund av dess otymplighet. Men hade det räckt med en oljesmord kompressor för att smörja pistolen? Dvs kommer det ut olja med tryckluften när man använder en vanlig oljesmord kompressor, eller har jag fått det om bakfoten?

Här är manual till spikpistolen:
https://www.jula.se/globalassets/catalog/productdocuments/man...

Spikpistolen:
https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/tr...

Kompressorn:
https://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/tryckluft/ko...

Det är gissningsvis en dimsmörjare som avses, dylik + olja till rimligt pris:

https://www.biltema.se/verktyg/tryckluft/tryckluftstillbehor/...
https://www.biltema.se/verktyg/tryckluft/tryckluftstillbehor/...

Den länkade typen är praktisk i och med att den monteras på verktyget, man kan hålla resten av tryckluftsystemet oljefritt.

Kör man inte kontinuerligt under längre tid är ett klassiskt knep annars att putta några droppar olja i snabbkopplingen innan man ansluter verktyget

Edit: både ja och nej på frågan om man kan skippa extra smörjning med oljesmord kompressor. Det beror helt på hur tät den är, olika kompressorer släpper förstås ifrån sig olika mycket olja. Min erfarenhet är att man får smörja verktygen oavsett vad, men då ska det också sägas att jag mest har jobbat med fasta system med lufttank, tork, och långa rör innan luften slutligen når verktyget. Det kommer inte med några större mängder olja direkt. Man annars brukar märka hur det ligger till, verktygen blir trötta om de inte får tillräcklig smörjning. Det kanske är en helt annan business om du har en liten kompressor och bara några meter slang fram till verktyget. Svårt att gissa.

Senast redigerat 2020-07-31 12:28

Det där vill jag inte kalla spikpistol, det är dykert det kan du köra batteridriven.
Du har säkert batteriverktyg i nån serie så det finns spikpistol (dykert) till den serien.

Skrivet av Molotov:

Det där vill jag inte kalla spikpistol, det är dykert det kan du köra batteridriven.
Du har säkert batteriverktyg i nån serie så det finns spikpistol (dykert) till den serien.

Jo meec har ju en spikpistol för dykert för 1300:- men den väger typ dubbelt så mycket som den där jag länkade. Dessutom ingick inget batteri. Vet inte vilken av varianterna som är bäst men kan tänka mig att det är skönare att jobba med en variant som väger så lite som möjligt?!

Tack för bra tips!
Det blir nog en sån där.