PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Europman:

Vad använde du för ugn för att göra den, och vilken temperatur? Pizzasten? Den kanten såg väldigt bra ut, med mkt stora hål i, nästan lika mkt/stora hål som riktiga italienska pizzabagare i Neapel gör.

Fråga: Hur undviker man att pizza-ytan inte blir rå utan att osten blir för bränd? Jag har sett att professionella pizza-bagare rekommenderar hem-pizzabagare att först bara grädda pizzan med tomatsås på, men att efter ca 3 minuter ta ut pizzan ur ugnen och lägga till resten av fyllningarna (ost, champinjoner etc.), och stoppa in pizzan i ugnen igen tills osten smälter.

Helt vanlig ugn, max temp.

pre-deg/polish dagen innan.
blanda 1 tsk honung + 7g torrjäst + 325ml ljummet vatten (ca 35c). Låt jästen aktiveras (10-15min). Blanda sedan i 250g vetemjöl special
... kommer se ut som en pannkakssmet. Sätt in i kylen. 18-24h.

Ta ut polishen å blanda ner ytterligare 250g vetemjöl special + 10g salt + 1msk olivolja, knåda ihop allt tills den slutar klibba. Dela degen i 2-3 delar beroende på hur stora pizzor du vill ha. Låt dem jäsa 2-3 timmar.

Ta ut första degen å forma till en pizza å lägg på tomatsåsen å skicka in i ugnen tills degen har fått lite färg. Ta ut å på med tillbehören, pensla på lite olivolja på kanten om du vill. När mozzarellan (om du nu gör en Neapolitan) smält ner så är pizzan färdig.

Jag gräddar pizzan på en billig pizza sten. Sätter in stenen 30-40min innan men tycker inte jag får till den krispigheten i botten jag vill ha. Skulle vilja ha något tjockare sten eller plåt som håller värmen bättre.

Viktigt att inte forma pizzan med kavel utan med händerna å pressa från mitten > utåt.

Permalänk
Inaktiv

Nu blir man sugen på pizza igen när man ser alla goda pizzor.
Dags att göra en deg 😋

Permalänk
Medlem

till kebab/gyros rulle/tallrik osv, jag är en av dem som föredrar blandad sås. Röd/vit. Men det blir dyrt att lägga till en andra sås. Utan helt sonika i meddelande lägger jag till "gärna blandad sås tack" Har aldrig blitt besviken på ngn restaurang via foodora på den!

Permalänk
Medlem

Pizza är i grunden en enkel maträtt, bröd med tomatsås och pålägg, trotts det är det inte helt enkelt att få till precis som man vill ha det, särskilt inte med en vanlig ugn.

Efter 6 månaders med fredags Pizza på menyn så har vi lyckats komma ganska nära vad vi söker men vi har fortfarande lite kvar när det kommer till smaken av brödet.

Det som slaget mig är att hanteringen/bakningen är minst lika viktigt som ingredienserna, har än så länge inte funnit ett konsekvent arbetsflödet som ger exakt samma smak.

Några nyckelord har varit :

- Poolish, aldrig salt här, det motverkar jästen sägs det.
- 70% hydration
- 00 Mjöl med en blanding
- Pizzasten
- Flera jäsprocessor med avslutande kalljäsning minst 24 timmar
- KAVLA INTE, bibehåll luften i "crusten"
- Blanda osttyper, en av dem ska vara finare Buffalo mozzarella
- Hantera\knåda inte degen merän vad som är nödvändigt.
- Kan man bara nå 300 grader, grädda degen med sås först, andra gräddningen med "pålägg"
- Aldrig färdigriven ost och vill man ha klös i smaken kan man blanda i lite västerbottensost.

Denna video startade jag med :

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Jimmy:

Pizza är i grunden en enkel maträtt, bröd med tomatsås och pålägg, trotts det är det inte helt enkelt att få till precis som man vill ha det, särskilt inte med en vanlig ugn.

Efter 6 månaders med fredags Pizza på menyn så har vi lyckats komma ganska nära vad vi söker men vi har fortfarande lite kvar när det kommer till smaken av brödet.

Det som slaget mig är att hanteringen/bakningen är minst lika viktigt som ingredienserna, har än så länge inte funnit ett konsekvent arbetsflödet som ger exakt samma smak.

Några nyckelord har varit :

- Poolish
- 70% hydration
- 00 Mjöl med en blanding
- Pizzasten
- Flera jäsprocessor med avslutande kalljäsning minst 24 timmar
- KAVLA INTE, bibehåll luften i "crusten"
- Blanda osttyper, en av dem ska vara finare Buffalo mozzarella
- Hantera\knåda inte degen merän vad som är nödvändigt.
- Kan man bara nå 300 grader, grädda degen med sås först, andra gräddningen med "pålägg"

https://i.imgur.com/hzgAXBj.jpg
https://i.imgur.com/9ghgvUh.jpg
https://i.imgur.com/6NJDtEv.jpg
https://i.imgur.com/K94K6vq.jpg

Denna video startade jag med :

https://www.youtube.com/watch?v=nXO2T9rXGEI

@Jimmy
Såg riktigt gott ut.

Och jag ser du hoppar den färdigstrimlade skinkan, har hört att det är ingen pizza om man använder den .
Men det är smidigt, bra jobbat.

Jag vet för länge sedan då hade alla pizzerior sådan tunn egen skuren skinka, mycket godare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

@Jimmy
Såg riktigt gott ut.

Och jag ser du hoppar den färdigstrimlade skinkan, har hört att det är ingen pizza om man använder den .
Men det är smidigt, bra jobbat.

Tack nej, ingen färdigriven ost eller skinka. Vilken skinka man använder är en smaksak, man kan praktiskt taget välja vilken som helst. Vi kör huvudsakligen med en kokt skinka men vill man ha mer smak så är rökt eller torkad Italiensk inte dumt.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Pizza är i grunden en enkel maträtt, bröd med tomatsås och pålägg, trotts det är det inte helt enkelt att få till precis som man vill ha det, särskilt inte med en vanlig ugn.

Efter 6 månaders med fredags Pizza på menyn så har vi lyckats komma ganska nära vad vi söker men vi har fortfarande lite kvar när det kommer till smaken av brödet.

Det som slaget mig är att hanteringen/bakningen är minst lika viktigt som ingredienserna, har än så länge inte funnit ett konsekvent arbetsflödet som ger exakt samma smak.

Några nyckelord har varit :

- Poolish, aldrig salt här, det motverkar jästen sägs det.
- 70% hydration
- 00 Mjöl med en blanding
- Pizzasten
- Flera jäsprocessor med avslutande kalljäsning minst 24 timmar
- KAVLA INTE, bibehåll luften i "crusten"
- Blanda osttyper, en av dem ska vara finare Buffalo mozzarella
- Hantera\knåda inte degen merän vad som är nödvändigt.
- Kan man bara nå 300 grader, grädda degen med sås först, andra gräddningen med "pålägg"
- Aldrig färdigriven ost och vill man ha klös i smaken kan man blanda i lite västerbottensost.

https://i.imgur.com/hzgAXBj.jpg
https://i.imgur.com/9ghgvUh.jpg
https://i.imgur.com/6NJDtEv.jpg
https://i.imgur.com/K94K6vq.jpg

Denna video startade jag med :

https://www.youtube.com/watch?v=nXO2T9rXGEI

10 pizzaslice av 10 möjliga! När kan man komma?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

3 ingredienser som inte hör hemma på en god pizza.

Banan
Curry
Kebabsås.

Fel, fel och fel.

Ananas funkar också fint.

Det allra mesta passar på pizza (det är trots allt bara en glorifierad varm macka), men exempelvis tror jag inte pölsa vore alltför gott.

Tillägg: ok, pommes frites är inte trevligt på pizza (jag tänker på Calskrove nu, örk).

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Jag har testat att köra pizza i en offset rök med Mycket bra resultat.
Blir som vedeldad i en ugn och så kan man styra mängden rök ganska enkelt med.

Visa signatur

Är det här man ska skriva upp vilken dator man använder?
Ballongmoddat hopkok som kyls med vatten och kopplat till ett gäng skärmar med en massa pixlar.
Duger det??

Permalänk
Medlem

Dagens försök, kalljäst deg 48h, kokade tomatsåsen (testade utan att koka förra gången), smakade mycket bättre denna gång!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Nötter curry och ananas hör definitivt hemma på pizzan!

Permalänk
Medlem

Ingen som lyckats stänga av pyrolys låset på sin ugn ? 🤔 Har en aeg jag tänkte kika om den har sensorer med mera.. är det så enkelt som att stoppa in ett stopp så kanske det är värt när man ska göra pizza

För övrigt så verkar 70% hydration vara vettigt,
Lite torrjäst
Tipo00
Vatten
Salt
lite olja i pga max 300 grader i min ugn.
Detta verkar vinna varje gång. Även kört med surdeg vilket även det blivit bra. Knepigare att räkna tycker jag, jäst är mer... Exakt vetenskap.
Sen 2 dagar jäsning för att få fram bra smak i botten

Permalänk
Medlem

Surdegsbotten med råg och fullkorn.
Få men väl utvalda toppings.
Hemmakokad sås såklart.

Blir tyvärr inte ofta nog till att investera i en sten, men det går kanonbra ändå.

Visa signatur

Gammal sliten MSI GT70-0ND.
Raspberry Pi 3 (OSMC).

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrWhizeguy:

Ingen som lyckats stänga av pyrolys låset på sin ugn ? 🤔 Har en aeg jag tänkte kika om den har sensorer med mera.. är det så enkelt som att stoppa in ett stopp så kanske det är värt när man ska göra pizza

För övrigt så verkar 70% hydration vara vettigt,
Lite torrjäst
Tipo00
Vatten
Salt
lite olja i pga max 300 grader i min ugn.
Detta verkar vinna varje gång. Även kört med surdeg vilket även det blivit bra. Knepigare att räkna tycker jag, jäst är mer... Exakt vetenskap.
Sen 2 dagar jäsning för att få fram bra smak i botten

Jag tittade på att låsa upp pyro men så viktigt är det inte för mig att det är värt att förlora garantin, kanske senare.

Salt har tydligen en stor inverkan på smaken i degen och det kan man också märka av när man är på lite finare pizza hak, då brukar man bli rejält törstig. Men bra smakar det!

Jag kör också en hel del olja i mitt degrecept, runt 20 gram på 750 gram mjöl. Men mycket handlar om hur länge man låter pizzan stanna inne. Förvärmer man degen så som jag gör så har man stora möjligheter att reglera tiden utan att bränna. Det finns dock fortfarande kvar en viss hemmagjort smak i degen, kanske beror det på MAX 300 grader.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Dagens försök, kalljäst deg 48h, kokade tomatsåsen (testade utan att koka förra gången), smakade mycket bättre denna gång!

De flesta pizza hak verkar inte koka sin sås eller så är det en hemlighet

Jag började med kokad och insåg snabbt att jag sökte efter sås med ganska mycket smak. Provade tillsätta olika typer av buljong vilket troligen är BIG NONO för många pizza bagare. Idag kokar jag inte, istället blandas såsen ihop dagen innan och står i kylen 24 timmar, då kryper en hel del smak fram särskilt vitlöken.

Receptet ser ut något i stil med detta :

1 can of Mutti
2 tablespoons olive oil
2 Tablespoon tomato paste
2 crushed garlic
2 Tablespoon strong cheese
1 teaspoon dried basil
½ teaspoon salt
1 teaspoon sugar or maybe honey
1 teaspoon funnel seeds
Some black pepper
½ fried onion(fried in butter)
Cook or not, you decide
Store in fridge 24 hours

Så gott som alla pizzabagare skulle säga att en sådan sås är på tok för avancerad, pizza sås ska vara enkel men smaken är ju som sagt delad och det var här vi har hamnat just nu

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Har en lyxpizzeria i närheten som har fått mig att se annorlunda på saker och ting, går man på ett pizzahak så brukar det bli typ kebabpizza eller variant med räkor däremot har jag fått en annan favorit, bröd, tomatsås, mozarellaost, parmaskinka, ruccolasallad och riven parmesan + kanske en skvätt olivolja på, denna variant är sjukt jävla god och perfekt balanserad, textur från brödet, lite textur och det like beska från ruccolan, syrligheten från osten samt sältan från skinkan.
Jag testade göra denna med pizzakit och det blev bra, får man till en riktigt bra botten så är det homerun.

Det var inte kul att slå upp denna tråden 06.00 utan att ha ätit frukost och inse att man bara har ägg i kylskåpet...

Skrivet av Jimmy:

Pizza är i grunden en enkel maträtt, bröd med tomatsås och pålägg, trotts det är det inte helt enkelt att få till precis som man vill ha det, särskilt inte med en vanlig ugn.

Efter 6 månaders med fredags Pizza på menyn så har vi lyckats komma ganska nära vad vi söker men vi har fortfarande lite kvar när det kommer till smaken av brödet.

Det som slaget mig är att hanteringen/bakningen är minst lika viktigt som ingredienserna, har än så länge inte funnit ett konsekvent arbetsflödet som ger exakt samma smak.

Några nyckelord har varit :

- Poolish, aldrig salt här, det motverkar jästen sägs det.
- 70% hydration
- 00 Mjöl med en blanding
- Pizzasten
- Flera jäsprocessor med avslutande kalljäsning minst 24 timmar
- KAVLA INTE, bibehåll luften i "crusten"
- Blanda osttyper, en av dem ska vara finare Buffalo mozzarella
- Hantera\knåda inte degen merän vad som är nödvändigt.
- Kan man bara nå 300 grader, grädda degen med sås först, andra gräddningen med "pålägg"
- Aldrig färdigriven ost och vill man ha klös i smaken kan man blanda i lite västerbottensost.

https://i.imgur.com/hzgAXBj.jpg
https://i.imgur.com/9ghgvUh.jpg
https://i.imgur.com/6NJDtEv.jpg
https://i.imgur.com/K94K6vq.jpg

Denna video startade jag med :

https://www.youtube.com/watch?v=nXO2T9rXGEI

Nu snackar vi! Ska kolla närmare på detta.

Permalänk
Medlem

Kul tråd!

Här är från förra gången jag gjorde pizza.
Degreceptet är från lilla napoli's bok.
Men ska nog testa Vito's nästa gång.

Bakade på stål och i två omgångar. (Alltså först en gång med bara tomatsås och sedan andra gången med ost osv)
Penslar kanterna med olivolja första gången för mer färg.
Använder mig av Buffelmozzarella.
Tomatsås är Mutti San Mazano med endast salt i, inte kokt då jag vill behålla den fina färgen. Är nog den godaste tomatsåsen jag någonsin ätet, kan ätas med sked direkt.
River även 30 månaders parmesan på för extra smak.

Ursäkta för kvalitén på bilderna.

Edit: Ni som gör pizza mitt i veckan, vad använder ni er av för recept på deg? Kalljäsning eller vanlig?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xuxil:

Kul tråd!

Här är från förra gången jag gjorde pizza.
Degreceptet är från lilla napoli's bok.
Men ska nog testa Vito's nästa gång.

Bakade på stål och i två omgångar. (Alltså först en gång med bara tomatsås och sedan andra gången med ost osv)
Penslar kanterna med olivolja första gången för mer färg.
Använder mig av Buffelmozzarella.
Tomatsås är Mutti San Mazano med endast salt i, inte kokt då jag vill behålla den fina färgen. Är nog den godaste tomatsåsen jag någonsin ätet, kan ätas med sked direkt.
River även 30 månaders parmesan på för extra smak.

https://i.imgur.com/IPuUWB2.png

https://i.imgur.com/JZAnIA8.jpg

Ursäkta för kvalitén på bilderna.

Edit: Ni som gör pizza mitt i veckan, vad använder ni er av för recept på deg? Kalljäsning eller vanlig?

Bra jobbat 🤘 https://glebekitchen.com/neapolitan-pizza-dough/ denna tycker jag är läsvärd såklart även Masterchef för pizza också, men den kostar och är riktigt riktigt nördig

Permalänk
Medlem

Måste passa på att dela den fina pizzaspaden jag och en kollega slängde ihop på lunchen igår. Blev lite sned men den ska nog funka ändå!

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Blev lite sugen, men hittade ett test och den verkar inte vara jättebra: https://www.tek.no/samletest/i/qLamqL/den-beste-pizzaovnen

Hann beställa innan jag läste... Den verkar suga helt klart. Tyckte 699 var värt chansningen men alla chansningar går inte hem

Ska hämta upp idag och tror nog jag testar den i alla fall. Kanske går att tweaka den lite

Permalänk
Medlem

Just ja, bilder från första försöket igår. Frugan och grabben fick fixa sina egna

Försök till pizzabröd

Grabbens

Frugans

Min. Jo, banan och curry är mums på pizza

Permalänk
Medlem

Har ni Netflix finns en serie som heter Ugly Delicious. I första avsnittet avhandlas pizza.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Drickz:

Ska använda idén med överbliven granitsten, låter bra. Ligger i drivor från diverse projekt på jobbet.

Har studerat lite italienare på Youtube och har hittat ett bra recept.
https://www.youtube.com/watch?v=Cq90lUQUCUo&t
https://www.youtube.com/watch?v=vEZjs2TqB9o
Det som är viktigt när man inte har riktigt pizzaugn är att lägga till olivolja men ändå försöka grädda på så hög värme som möjligt. (250gr varmluft för mig)

Deg för 4-6 pizzor, beroende på hur stora/små du vill ha dom.
Torr jäst 2g=~1tsk
Mjöl 800g=~13dl
Vatten 500ml
Salt 25g=~1,3msk
Socker 20g=~1,5msk
Olivolja 50g=~3,5msk

Sås
Hela eller Passerade tomater, jag använder muttis passerade
Färska basilikablad
Olivolja
Salt 1g per 100g tomater, vilket blir cirka en tesked på 400g tomater
Det är originalreceptet men brukar fräsa lök och vitlök i olivolja, lägga till peppar, oregano/pizzakrydda. Tycker det är godare så.

Top-toppings är dansk/italiensk salami, rökt skinka, och generisk pizzaost, med lite parmesan. För osten så gäller "less is more" i fallet med pizzaost. Då slipper man en fettig, slapp pizza.

Blanda vatten och salt, låt saltet lösas upp i vattnet.
Blanda 4/5 mjöl, socker, och jäst tillsammans i en bunke.
Vänta en stund på att saltet löses upp och jästen "vaknar" i mjölet, som är rumstempererat.
Blanda alla ingredienser och arbeta in resterande mjöl. Knåda degen i 20 minuter, låt den jäsa 20 minuter, sedan dela upp degen i 4-6 stycken små bullar. Låt dem jäsa i rumstemperatur under en fuktig bakduk i 6-8 timmar. Baka ut pizzan med en av många tekniker. Jag alternerar att lära mig napoletansk knådning och bara klockvis dra i degens kanter för att göra den tunn och rund.
På med allt det goda och in i ugnen i cirka 5-7 minuter eller tills kanterna börjar få färg, men inte brända.
Degen klarar sig i kylen i flera dagar. Den jäser sakta tills det är slut plats i burken eller slut socker i degen. Helst hinner man äta upp alla innan dess

Gjorde en riktigt fin pizza häromdagen som jag inte tog bild av, men här är den finaste (inte godaste) pizzan som fått bli till i ugnen här hemma.

https://i.imgur.com/f3RzntW.jpg

Följde ditt degrecept rätt så slaviskt och den blev väldigt god. Jäste dock bara i 6h men har hälften kvar som åkte in i kylen för att göra två nya pizzor idag.

Som sagt, det blev bra men degen vid kanterna lyfte sig inte riktigt så som man vill ha det. Kanske har med värmen att göra? Har bara varmluftsugn som kommer upp i 275 grader och använder vanlig ugnsplåt.

Ett litet problem jag märkte var att vissa delar av degen ville verkligen inte tänja sig, vet inte riktigt vad det berodde på.

Det som jag hade på var tomatsås gjord på hela marzano tomater i burk från mutti med lite basilika och havssalt, buffalomozzarella, basilika, riven parmesan efter att pizzan varit i ugnen och lite flingsalt.

Uppdaterar snart med bild

Visa signatur

"Happiness is only real when shared"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

De flesta pizza hak verkar inte koka sin sås eller så är det en hemlighet

Jag började med kokad och insåg snabbt att jag sökte efter sås med ganska mycket smak. Provade tillsätta olika typer av buljong vilket troligen är BIG NONO för många pizza bagare. Idag kokar jag inte, istället blandas såsen ihop dagen innan och står i kylen 24 timmar, då kryper en hel del smak fram särskilt vitlöken.

Receptet ser ut något i stil med detta :

1 can of Mutti
2 tablespoons olive oil
2 Tablespoon tomato paste
2 crushed garlic
2 Tablespoon strong cheese
1 teaspoon dried basil
½ teaspoon salt
1 teaspoon sugar or maybe honey
1 teaspoon funnel seeds
Some black pepper
½ fried onion(fried in butter)
Cook or not, you decide
Store in fridge 24 hours

Så gott som alla pizzabagare skulle säga att en sådan sås är på tok för avancerad, pizza sås ska vara enkel men smaken är ju som sagt delad och det var här vi har hamnat just nu

Tycker själv att det ser vettigt ut!
Rekommenderas mutti marzano, skalade, hela för bra smak enligt mig, inte bäst men bra. gjorde 5 olika såser för 2 år sedan, alla marzano (efter en promenad i Stockholm och vi hittade en del)
Dock.. Mutti var på 3e plats och var lite vattnigare i jämförelse när man smakade av dem efter varandra. Första var från en italiensk deli, samma sak nr2 som var nära Mutti.. varför Mutti rekommenderas är på grund av tillgänglighet och dom gör jobbet riktigt bra ändå. Om jag åker förbi Delin igen så sk jag köpa på mig lite olika burkar igen (vart det nu var....haha).

Permalänk
Medlem

Det som fascinerar mig oerhört med detta med pizza, är att 99 procent av alla pizzerior klarar att göra pizzor med tunn, fin deg som blir bra och smakar "pizza", men att det är oerhört svårt för hemmakockar att få till nåt som ens är i närheten. Om jag ska starta en pizzeria, vilken hemlig klubb måste jag gå med i för att få tillgång till deras magiska och superhemliga recept?

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det som fascinerar mig oerhört med detta med pizza, är att 99 procent av alla pizzerior klarar att göra pizzor med tunn, fin deg som blir bra och smakar "pizza", men att det är oerhört svårt för hemmakockar att få till nåt som ens är i närheten. Om jag ska starta en pizzeria, vilken hemlig klubb måste jag gå med i för att få tillgång till deras magiska och superhemliga recept?

Du behöver gå med i klubben "vi som har en pizzaugn". Det är hemligheten nummer 1. Det är otrolig skillnad på att baka en pizza på 90 sekunder, kanske 2 minuter max till att behöva köra pizzan i över 5 minuter. Det är lite som att steka en god köttbit, det behöver vara en viss temperatur (och temperaturen måste hålla i sig hela tiden) för att det ska bli bra annars blir köttbiten långsamt kokt istället för stekt.

För att kunna göra det bra behövs minst 320 grader, gärna mer, och från båda håll, dvs både i luften och på det material som pizzan ligger på.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det som fascinerar mig oerhört med detta med pizza, är att 99 procent av alla pizzerior klarar att göra pizzor med tunn, fin deg som blir bra och smakar "pizza", men att det är oerhört svårt för hemmakockar att få till nåt som ens är i närheten. Om jag ska starta en pizzeria, vilken hemlig klubb måste jag gå med i för att få tillgång till deras magiska och superhemliga recept?

En djävligt varm ugn, kanske.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Skrivet av cyklonen:

Det som fascinerar mig oerhört med detta med pizza, är att 99 procent av alla pizzerior klarar att göra pizzor med tunn, fin deg som blir bra och smakar "pizza", men att det är oerhört svårt för hemmakockar att få till nåt som ens är i närheten. Om jag ska starta en pizzeria, vilken hemlig klubb måste jag gå med i för att få tillgång till deras magiska och superhemliga recept?

Kökschef här som bara vill medela att detta gäller inte bara pizzerior, eller bara "hemmakockar"
Jag kan inte i min vildaste fantasi skapa och få fram rätter i hemmakök, som smakar och ser ut som dem jag gör när jag är i köket på krogen.

Jag kommer nära, men man är aldrig riktigt där.
som man är på krogen.

Detta har inte bara jag, utan tusentals kockar redan diskuterat vid frukostbordet otaliga gånger, där de allra flesta håller med. (jag har i alla fall inte hitils hört någon motsätta sig påståendet, men det betyder ju inte att det inte finns)

Vad kom vi då fram till undrar du.

En salig blandning av att inte ha tillgång till maskiner, verktyg av proffisionell standard,arbetsytor, samt förråd av kryddor o råvaror, och kanske en gnutta av tron, att det bara inte går att få fram samma smak.

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det som fascinerar mig oerhört med detta med pizza, är att 99 procent av alla pizzerior klarar att göra pizzor med tunn, fin deg som blir bra och smakar "pizza", men att det är oerhört svårt för hemmakockar att få till nåt som ens är i närheten. Om jag ska starta en pizzeria, vilken hemlig klubb måste jag gå med i för att få tillgång till deras magiska och superhemliga recept?

Jag tycker det här gäller även kebabsås/vitlökssås. Oerhört knepigt att hitta samma smaker. Antar att det dock har mer med ingredienserna att göra. Men förstår precis vad du menar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Tjena! Jag tänkte starta en mer pågående pizzatråd här då jag är fröjd av Foodora, tidigare onlinepizza.

Jag skall dela med mig två "hemliga knep" (tills de korrigerat detta antar jag):
1. Att välja inbakad som variant istället för en redan inbakad kan vara dyrare
Det finns två olika pizzerior jag brukar beställa från.

Ena erbjuder Calzone och Calzone Special, båda inbakade. Andra erbjuder inga inbakade pizzor utan dessa måste du välja manuellt när du lägger till en pizza. Detta har visat sig vara dyrare än att bara kunna välja en Calzone (Special) från början!

Exempelvis hos pizzerian som erbjuder Calzone Inbakad direkt så blir det billigare att välja en sådan än att ta den pizzan som innehåller samma som sedan justeras till en "Inbakad". Med andra ord, tips #1: välj Inbakad version om den redan finns än att behöva justera det i efterhand i tillagd pizza.

Himla märkligt av Foodora, har varit med om det motsatta. Vi var ett pizzasällskap som för några år sen gjorde detta experimentet hos vår lokala pizzeria. Enligt prislistan låg Calzone och Hawaii på samma nivå, att lägga till ananas som extra kostade 5:- men att få en godtycklig pizza inbakad var gratis.

Alltså följde den här konversationen ungefär vid beställningen:

- Vi skulle vilja ha fyra Hawaii, kan vi få dem inbakade?
- Inbakade, javisst
- Och sen tre kebabpizzor
- ... kebabpizza...
- och så fem Calzone med extra ananas
- ... Calzone med.. Vänta nu?!

Vi fick lov att behålla Hawaii-priset på alla nio.

Snälla hata inte på frukt-på-pizza, vi åt i vetenskapens namn.

Visa signatur

Vad har jag i min dator? Kopparrör.