Källor bekräftar: Amazon kommer till Sverige i höst

Skrivet av LastNinjas:

Rekomenderar alla att hålla sig till kända elektronikmärken trots det enorma teknikutbud som kommer att erbjudas.

Man vill ju inte ha det som i SVT dokumenterären att hårtorkaren förvandlas till en eldkastare xD. Att de erbjuder produkter som inte gått igenom korrekt säkerhetstestning känns väll lite sådär

Säljs lika mycket sådan skit i Sverige via t ex Kjell & Co, CO och andra.

Du blandar nog ihop Ebay med Amazon. Ebay har massor av kinesiska säljare som inte kontrolleras.

Men att hålla sig till kända kvalitetsmärken är alltid ett bra råd.

Skrivet av Gender Bender:

Amazon har hittills inte lyckats konkurrera ut alla konkurrenter i länder som de har verksamheter i, och de kommer inte lyckas i Sverige heller. Amazon lyckades konkurrera ut butiker, framför allt bokhandlare, när ehandeln tog fart. Butikerna hängde inte med och tappade sina kunder som till företag som satsade på ehandel med ett stort centrallager och mindre butiker. Av de du listade så ligger CDON mest pyrt till. CDON har länge försökt vara Sveriges Amazon, men aldrig riktigt lyckats. Så när när/om Amazon ger sig in på den svenska marknaden på allvar så är det framför allt CDON's kunder man kommer plocka i första hand.

Jag tror inte heller att de specialiserade datorbutikerna som upprätthållit bra service och kontakt med sina kunder är i omedelbar fara.

Själv har jag handlat det mesta dator- och mobilrelaterade på Dustin senaste åren, trots jämförelser med Amazon. Kan inte se någon omedelbar förändring så länge Dustin har produkterna jag vill ha, till rimliga priser och sköter leveranser och service vid eventuella problem lika bra som idag.

Skrivet av Coca:

@Tangentbord: Skall man gratulera eller tycka synd om hen?

Verkade rätt nöjd, hamnade inte längst ner i näringskedjan så kanske gör det lite trevligare?

Skrivet av mrqaffe:

Mycket dåligt för samhället när företag som lever på statliga subventioner och skatteflykt försöker förstöra än mera.

Det beror ju i huvudsak på politiker över hela världen som framgångsrikt lyckades marknadsföra en viss politik som bl a innebar en gigantisk globaliseringsvåg. Utan de bakomliggande förändringarna som började svepa in som en flodvåg för en sådär 35-40 år sedan hade inte det varit möjligt för Amazon att bli så framgångsrika.

Vi ser ju en påtaglig motreaktion mot detta idag som orsakar panik hos många eftersom man ofta får med annat i det politiska paketet hos de som är kritiska till globaliseringen och driver sådana frågor.

Utan att bli mer politiska kan man säga att det viktigaste om vi inte är nöjda med nuvarande situation och vill fortsätta leva i en demokrati så måste man engagera sig politiskt och verkligen göra skillnad, inte bara klaga på kammaren.

Skrivet av Gender Bender:

Amazon har hittills inte lyckats konkurrera ut alla konkurrenter i länder som de har verksamheter i, och de kommer inte lyckas i Sverige heller. Amazon lyckades konkurrera ut butiker, framför allt bokhandlare, när ehandeln tog fart. Butikerna hängde inte med och tappade sina kunder som till företag som satsade på ehandel med ett stort centrallager och mindre butiker. Av de du listade så ligger CDON mest pyrt till. CDON har länge försökt vara Sveriges Amazon, men aldrig riktigt lyckats. Så när när/om Amazon ger sig in på den svenska marknaden på allvar så är det framför allt CDON's kunder man kommer plocka i första hand.

Precis. I Tyskland finns t ex fortfarande Mediamarkt och Saturn (samma huvudägare). Amazon stod tydligen för 27% av e-handeln i Tyskland 2019 och har då funnits där sen 1998. Kan man inte konkurrera på en fri REGLERAD marknad som vi har i Sverige och EU så har man en dålig affärsmodell.

Om något så ser jag fram emot att se hur, om, de tänker rulla ut prime i Sverige.

Om Amazon kommer till Sverige så blir det väl prismässigt som när Bauhaus mfl tyska företag kom hit, 30 % prispåslag jämfört med tyska butiker...
Sen gör de säkert som en massa andra aktörer inom Europeiska näthandeln, delar upp Europa i zoner där bara grannländer får köpa från.
Som med djurprylar t ex. Hundmaten jag köper/beställer i Sverige genom fysisk eller nätbutik, kostar hälften i Tjeckien (tillverkningsland) än i Sverige. Tjeckiska butiker får inte leverera till Sverige då vi tillhör en annan zon... Zooplus är ett sånt företag, Zooplus i Tjeckien är mkt billigare än Zooplus i Sverige, men får bara sälja till grannländerna, jag måste beställa genom svenska försäljaren.

Kommer Amazon till Sverige är risken att Amzon.de inte får sälja till Sverige mer utan hänvisar till svenska Amazon, med mkt högre priser...

Elektronik är så prispressad den kan bli i alla länder att det inte finns ngn marginal att gnaga på för handlarna.. Olika priser beror mer på lokala avvikelser, t ex Sveriges alla hutlösa skatter och höga moms. Så glöm att ett eventuellt Amazon.se blir ngn lågprishandel, de får rätta in sig i svenska systemet de också.

Skrivet av orespray:

Som med djurprylar t ex. Hundmaten jag köper/beställer i Sverige genom fysisk eller nätbutik, kostar hälften i Tjeckien (tillverkningsland) än i Sverige.

Elektronik är så prispressad den kan bli i alla länder att det inte finns ngn marginal att gnaga på för handlarna..

OK, får väl skaffa hund när amazon kommer då.
Om inte alexa börjar prata svenska kan nog hunden iaf kan beställa maten själv.

Antar att en viss ledning kommer att bli snuskigt rika efter att amazons lobbyister har infiltrerat lagerarbetarnas fackförbund så att de får lov att pressa arbetsförhållandena till max som vi aldrig sett tidigare i Sverige, inte på samma skala iallafall.

Men hey vad gör det?

Billigare varor till kostnad av arbetarnas hälsa vem bryr sig om sånt i detta landet?

Sen när försäkringskassan har nekat dessa arbetsskador så får vi skattebetalare betala notan för dom livet ut när de ej kan arbeta mer.

Jippiiiiii billiga priser!!!!!!! Wohooooooooooo!!!!

Ett problem är väl att man inte som svensk kan handla från utländska Amazon-butiker längre. Man lär ju bli hänvisad till den svenska om man försöker beställa från t ex Tyskland.

Missade att detta redan tagits upp. Var visst inte på sista sidan när jag skrev.

Internethandeln förändras på samma sätt som butiker blev ersatta (utkonkurrerade) av större kedjor och gallerior/köpcentrum. Det har inte gett oss större utbud här i Sverige, snarare bara ökad tillgång på skräp. Har man velat ha kvalitet har man varit tvungen att vända sig till butiker riktade mot företag i mångt och mycket (med tillhörande premiumpris såklart). Internethandeln öppnade upp och gav svenskar möjlighet att köpa båda billigt skräp men även kvalitetsprodukter i mycket större skala. Amazon tar detta till nya nivåer då det finns både skräp och kvalitet i enorm skala, upp till dig att välja vilket prisnivå du lägger dig på. Amazon är som ett traditionellt köpcentrum fast online och på en skala som nästan är obegripbar. Du behöver inte köra flera mil för att ta dig dit eller leta parkering. Det är bara söka och scrolla i lugn och ro i din soffa.

Jag tror butiker som Jula, Kjell Co, Clas Ohlson, osv kommer få kraftigt utökad konkurrens om det Tyska utbudet blir fullt tillgängligt hos ett svenskt amazon. Dom lever på att sälja 90% kina skit som jag tror många bara köper för att det är tillgängligt direkt på svenska marknaden.

Skrivet av superegg:

Rip @inet, @webhallen, @cdon, @komplett, @mediamarkt, @netonnet

Går nog inte vinna över Amazon, men jag kommer aldrig köpa från Amazon.

Varför klaga över konkurrens? Amazon har överlägsen support när det gäller näthandel så bara positivt om omvandlingstrycket ökar.

De som har något unikt att erbjuda kommer fortfarande överleva medan CDON kommer kursa inom ett år. Webhallen / Komplett får vi väl se vad som händer med, inte helt imponerad av deras position och Inet har väl lite av en specialist som lär överleva på ett eller annat sätt.

Det intressanta är väl vad som händer med fysiska handeln, där har ju trots allt Eleganten gjort ett oerhört jobb så de lär nog gå bra fortsättningsvis också. Säljer säkert mycket till "äldre" som vill ha "råd" vid inköp.

Skrivet av NodCommander:

Glöm inte att bojkotta!

Starkt medhåll.

Amazon kan ju göra en värre skada än vad Mediamarkt gjorde mot ONOFF, Siba, Expert (eller ja, kanske deras priser slog ut dem själva), med flera?

Troligen kommer de även att fiffla med skatteplaneringen likt IKEA, "ekonomisk förening", och dylikt. Bezos blev ju inte världens första triljardär för att ha betalat in sin rätta mängd skatt precis...

Jag har inget emot att människor vill tjäna pengar (jag vill det) och jag tycker även att 70% inkomstskatt efter en viss mängd årlig intäkt är sinnessjukt och förstör entreprenörskapsandan i Sverige, men att betala in cirka 46% skatt (enskild firma), oavsett mängd intäkter, tycker jag är rätt.

Jag ser fram emot Amazon iaf. Handlat ibland från .de och en enstaka gång från .com. Men oftast Kindle, även om jag mest "köpt" de klassiska böckerna som faktiskt är gratis.

Svensk-språkiga böcker i kindlen vore inte helt otrevligt. Men hoppas samtidigt att det inte är larvigt konverterade priser som inte följer valutakursen. Självklart även att billiga varor i utlandet även är hyfsat lika billiga här.
Den enda gången jag kontaktat supporten var om de inte kunde lägga om presentkorten jag har i .com till .de (mot avgift även) så fick jag förklarat att varje .tld-butik är sitt egna bolag och de har typ inget med varann att göra.

Arbetsvilkor etc i Sverige är vi rätt bra på. Fackförbunden vill jag tro har rätt bra koll på det där åtminstonde. Visst är det trist att det inte stämmer över hela Amazon. Jag blev erbjuden jobb som nätverkstekniker på deras datacenter (Västerås antar jag), men gick aldrig vidare med det. Hade varit lite kul ett tag kanske

Skrivet av SotarnAnton:

Finns dom som gillar Kvantitet. Jag personligen är mer åt Kvalitet och då blir det inget Amazon

Lust att utveckla detta? Jag kan nog tycka att det finns gott om kvalitetsartiklar på amazon.

Skrivet av snajk:

Fördelen med Amazon är ju deras enorma utbud med flera handlare och både nytt och begagnat, och förstås att de har såpass mycket recensioner även för ganska obskyra produkter att det är lätt att bilda sig en bra uppfattning om något. Det negativa är ju att de tar död på all konkurrens, deras godtyckliga system för att promota, demota eller stänga av olika handlare och att de behandlar sina arbetare som skit. Gränssnittet är inte mycket att hänga i granen i mina ögon, men det fungerar i alla fall.

Just punkten hur man behandlar sin personal är väl knappast unikt för Amazon. Tycker mig se att allt fler bolag här i Svedala slutat förvalta den resurs nöjd och erfaren personal utgör till förmån för lite sexigare kvartalsrapporter. Att det sen innebär att man på sikt skjuter sig själv i foten verkar man skita blankt i.

Den svenska marknaden är ruskigt underutvecklad. Elgiganten m.fl. säljer samma skräp som man kan hitta på Alibaba för halva priset.

Etablerar sig Amazon i Sverige och öppnar logistikcentra med 1-2 dagars leveranstid så är det över för 95% av alla e-handlare i Sverige.

Känns lite onödigt ändå.
Beställa från Tyskland går ju bra och fort tycker jag.

Här inne tjatas det mkt om pris till kund, så låt oss titta på hur "billiga" Amazon.de är.

Jag tog random prylar som låg på första sidan på Amazon.de och jämförde med Inet och Mindfactory.de , som är en tysk näthandel. Alla priser i SEK.

Ryzen 3600: Inet 1989, Amazon 1790, Mindfactory 1638
I5 10600: Inet 2590, Amazon 2337, Mindfactory 2108.
Corsair MP 510/480gb: Inet 1049, Amazon 1028, Mindfactory 790
Grafikkort MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio: Inet 9499, Amazon 7910, Mindfactory 7712
Minnen Corsair DDR4 3200 MHz 2x8GB: Inet 769, Amazon 586, Mindfactory 585.
Totalkostnad för dessa prylar: Inet 15896, Amazon 13651, Mindfactory 12834.

Amazon var inte billigast på ngt av dessa.
Letar man runt lite på nätet kan man hitta dessa prylar billigare både i Sverige och ute i Europa, men Amazons priser ligger där de ligger.

Sen får man avväga vad man får för pengarna gällande service, frakttid, kunskap, kundbemötande etc hos företaget, samtidigt som man kanske får lägga det dubbla i tid och pengar på en reklamation, jämfört med t ex Inet.

Om mina onda aningar stämmer kan ni lägga på 25-30 % på Amazon.de priserna, för pris på ev. Amazon.se.
Jag är helt övertygad om att Amazon.de inte kommer att leverera till Sverige om de etablerat sig här. Tvivlar mkt på att de etablerar ngt stort logostiklager i Sverige med de kostnaderna det medför. De kommer att ta emot order i Sverige och skicka varorna från centrallager i Tyskland, precis som alla andra som delat upp Europa i zoner. Frakttiden blir då två dagar, som normalt inom Sverige...

Det var på tiden, det här har jag väntat på i flera år. Nu vill jag bara se Aliexpress etablera sig här ochså så är cirkeln sluten.

Skrivet av orespray:

Här inne tjatas det mkt om pris till kund, så låt oss titta på hur "billiga" Amazon.de är.

Jag tog random prylar som låg på första sidan på Amazon.de och jämförde med Inet och Mindfactory.de , som är en tysk näthandel. Alla priser i SEK.

Ryzen 3600: Inet 1989, Amazon 1790, Mindfactory 1638
I5 10600: Inet 2590, Amazon 2337, Mindfactory 2108.
Corsair MP 510/480gb: Inet 1049, Amazon 1028, Mindfactory 790
Grafikkort MSI RTX 2080 Super Gaming X Trio: Inet 9499, Amazon 7910, Mindfactory 7712
Minnen Corsair DDR4 3200 MHz 2x8GB: Inet 769, Amazon 586, Mindfactory 585.
Totalkostnad för dessa prylar: Inet 15896, Amazon 13651, Mindfactory 12834.

Amazon var inte billigast på ngt av dessa.
Letar man runt lite på nätet kan man hitta dessa prylar billigare både i Sverige och ute i Europa, men Amazons priser ligger där de ligger.

Sen får man avväga vad man får för pengarna gällande service, frakttid, kunskap, kundbemötande etc hos företaget, samtidigt som man kanske får lägga det dubbla i tid och pengar på en reklamation, jämfört med t ex Inet.

Om mina onda aningar stämmer kan ni lägga på 25-30 % på Amazon.de priserna, för pris på ev. Amazon.se.
Jag är helt övertygad om att Amazon.de inte kommer att leverera till Sverige om de etablerat sig här. Tvivlar mkt på att de etablerar ngt stort logostiklager i Sverige med de kostnaderna det medför. De kommer att ta emot order i Sverige och skicka varorna från centrallager i Tyskland, precis som alla andra som delat upp Europa i zoner. Frakttiden blir då två dagar, som normalt inom Sverige...

Räknade du med svensk moms på priset från amazon.de och Mindfactory?
Edit:
Kollade på priserna på hemsidorna, det gjorde du ej. För att stärka din poäng är skillnaden mellan amazon och Inet ännu mindre.

Många som nämner att CDON ligger pyrt till, jag tror precis tvärt om. I de flesta andra länder som Amazon gått in på har nr 2 marknadsplats vuxit. Detta beror på att konsumenterna vänjer sig att handla på marknadsplats samt de enskilda e-handlarna tvingas in på marknadsplatser och lär sig bygga integrationer. Amazon kommer ju troligen ligga upp mot 30 % kommission medan CDON har en betydligt lägre snittkommission (ca 10%), därav kan de också konkurrera prismässigt, iallafall på återförsäljarnas produkter.

Så eftersom man inte kan traska till Amazon på lunchen för att slippa frakten (både i tid och pengar) fortsätter jag med Webbis och Inet. Dessutom trevligt med miljöbyte som är mentalt kopplat till ny häftig hårdvara.

De som bara näthandlar vet inte vad de missar.

Är det bara jag som tycker Amazons hemsida är EXTREMT rörig och ostrukturerad?

Skrivet av Tangentbord:

Känner en som fått jobb på ett svenskt amazon-lager åtminstone 🤔

Säg att gå med i facket, en av Europas sämsta arbetsgivare.

Skrivet av Fatmajk:

Precis som många andra stora företag så fuskas det enormt här. De recensioner du ser på svenska Amazon behöver inte ens komma ifrån svenskar. De kan vara översatta av Amazon AI och vara från personer andra delar av världen för det första. Det du köper på Amazon som har höga betyg och flera tusen röster behöver inte betyda att det är en bra produkt. Jag har stött på detta flera gånger när jag handlat på Amazon. Jag litar inte ett skit på deras betyg längre. De kör algoritmer och använder betaltjänster (likt Google Ads.) som promotar vissa produkter från vissa företag. Låt säga att Philips hostar upp några slantar till Amazon för att ligga högt upp på listan när du söker på "4K TV 32tum". Lite AI på det och du kan nästintill fake:a recensionerna också.

De vill bara håva in dig i Amazon-världen med tron att det är något bra för världen. Du borde kolla på dokumentären på SVT om Jeff B och Amazon. Även om SVT kan vara lite skruvade ibland så är det en mycket bra start på att förstå vad Amazon står för.

Det går tyvärr inte att lita på Amazon.

Nja jag hyllar inte Amazon på något sätt och jag försöker ofta kolla recensioner på flera ställen. Men i rätt många fall, för lite mer specifika eller obskyra saker, finns det inga "expertrecensioner" alls och ytterst få kundrecensioner utanför Amazon, men på Amazon så finns det hundratals. Många är skit förstås men det är rätt ofta det finns riktigt bra och ärliga beskrivningar som tar upp saker som inte syns i specifikationer och så, med användarnas egna foton och filmer. Det är klart att de kan vara fake också men det är inte så sannolikt då det är väldigt mycket jobb för att producera så mycket information och till ingen större nytta varken för handlaren som säljer produkten eller en som säljer en konkurrerande produkt då de tar upp både positiva aspekter som kan få någon att välja en produkt över en annan och negativa som kan ha motsatt effekt. Och nu pratar jag inte om välkända produkter från stora tillverkare, där är det sällan något problem att hitta information, men om jag exempelvis ska köpa en BT-mottagare till bilen så finns det hundra olika på AliExpress varav kanske hälften finns på Amazon, eller en riser för någon port på moderkortet, eller nya gummihattar till touchpointen på mina Thinkpads, eller en ny skärmpanel till min mobiltelefon, och då är kundrecensioner väldigt bra att ha. Sen köper jag ju ytterst sällan produkterna på Amazon ändå.

Skrivet av AplAy:

Starkt medhåll.

Amazon kan ju göra en värre skada än vad Mediamarkt gjorde mot ONOFF, Siba, Expert (eller ja, kanske deras priser slog ut dem själva), med flera?

Troligen kommer de även att fiffla med skatteplaneringen likt IKEA, "ekonomisk förening", och dylikt. Bezos blev ju inte världens första triljardär för att ha betalat in sin rätta mängd skatt precis...

Jag har inget emot att människor vill tjäna pengar (jag vill det) och jag tycker även att 70% inkomstskatt efter en viss mängd årlig intäkt är sinnessjukt och förstör entreprenörskapsandan i Sverige, men att betala in cirka 46% skatt (enskild firma), oavsett mängd intäkter, tycker jag är rätt.

Elektronikbranschen har genomgått ett stålbad, som den behövde. OnOff, Siba m.fl. var inga bra butiker, personalen var totalt okunnig och hela affärsidén var ju att lura på kunderna saker de inte behövde som extra försäkringar eller abonnemang, eller mycket dyrare produkter än nödvändigt, och en massa mer eller mindre fake-reor. Mediamarkt kom ju in på marknaden med ett bättre koncept, de hade saker som inte fanns på andra ställen, bra priser och ofta kunnig personal. Nu har de dock tappat det ganska mycket och det är ingen större skillnad jämfört med exempelvis Elgiganten eller så. Den butik jag föredrar i dagsläget är ofta Netonnet, om jag ska gå till en generell elkedja, de är inte perfekta på något sätt men hela lagerbutiksgrejen passar mig rätt bra för jag behöver inte en massa sliskiga säljare som försöker sälja på en massa skit. Det är tråkigt att en så stor del av deras utbud består av skit (Andersson är sällan mycket att ha, även om det finns några guldkorn exempelvis), men de har ändå ett utbud på exempelvis dataprylar som motsvarar en hyfsad datorbutik tillsammans med övrig elektronik, och man kan liksom känna på kartongerna och fundera i lugn och ro.

Skrivet av DerpMcDerp:

Just punkten hur man behandlar sin personal är väl knappast unikt för Amazon. Tycker mig se att allt fler bolag här i Svedala slutat förvalta den resurs nöjd och erfaren personal utgör till förmån för lite sexigare kvartalsrapporter. Att det sen innebär att man på sikt skjuter sig själv i foten verkar man skita blankt i.

Det finns väl grader i helvetet liksom. Jag tror inte det är så kul att jobba på säg CDONs lager men jag tror att de tillåter en att gå på toa utan att stämpla ut exempelvis, vilket Amazon inte gör, och du lär inte få sparken från CDON för att du är med i facket. Vi får se hur de behandlar sina arbetare här, det är svårt att ha lika dåliga policys här i EU som de har i USA men det ser ju inte så bra ut i varken Tyskland eller Storbritannien. Men absolut har arbetsmarknaden speciellt för mindre kvalificerade arbeten blivit hårdare även här under ganska lång tid, men fortfarande är det ju bra mycket bättre än i USA exempelvis.

Skrivet av anon52343:

R.I.P. Cdon

Amazon, Webhallen, Komplett (sistnämnda är ju samma ägare men whatever), Inet blir kvar

En massa mindre aktörer som kommer bli slaktade

Tycker själv Amazon har kundservice i världsklass och har egentligen inga problem med om de kommer hit och käkar upp mindre aktörer. "Amazon är för stora" osv... pftja, antingen gillar man den fria marknaden eller så är man kommunist.

Nu sköt du väl dig själv i foten. Om Amazon tar över all handel så är det en kommunistisk våt dröm med en aktör som bestämmer allt.

Skrivet av anton studs:

Nu sköt du väl dig själv i foten. Om Amazon tar över all handel så är det en kommunistisk våt dröm med en aktör som bestämmer allt.

Ni borde nog läsa på lite om kommunism båda två tror jag.

Skrivet av anton studs:

Nu sköt du väl dig själv i foten. Om Amazon tar över all handel så är det en kommunistisk våt dröm med en aktör som bestämmer allt.

Exakt så, fast precis tvärt om 😅

jag gillar amazon endast när det kommer till att köpa obskyr server hårdvara, utöver det så tror jag ingen skulle använda amazon i sverige över typ inet eftersom om du får problem med produkten så har dessa små butiker som inet en fantastisk service medans amazon får du troligtvis prata med ett script.