Permalänk
Medlem

Jag hade själv tagit semestern som en distans till det hela, det är lätt man agerar i affekt och säger/agerar på en för sig ofördelaktigt sätt. Med föregående sagt, planera för ett samtal när du kommer tillbaka (och själv skulle jag spela in det samtalet), ta reda på hur stämningen är efter semestern och ta resten därifrån.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Necrophor:

Har en vag känsla av att en arbetsgivare kan kräva sjukintyg från dag 1....

Det kan man göra, men man måste i så fall ha meddelat det i förväg och det går inte bara att göra hur som helst.

Visa signatur

Använd gilla för att markera nyttiga inlägg!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Necrophor:

Har en vag känsla av att en arbetsgivare kan kräva sjukintyg från dag 1....

Ja, det kan de (har själva råkat ut för det) men det kräver bl.a att man har sjukskrivit sig ofta i korta perioder (alltså 1-7 dagar vilket inte kräver något läkarintyg).

Har man haft låg sjukfrånvaro så har de ingen egentlig rätt att göra det.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Jumpcut:

Jag anställer ganska mycket folk och har gjort så regelbundet de senaste 20 åren. Kan säga att det där är ett mycket dåligt råd. "Vettigt folk" kommer börja undra vad det finns för konstiga konflikter i bagaget och det kommer störa rekryteringen. "Vettigt folk" vill rekrytera personal som sökt sig till ens företag för att dom är intresserade av bolaget och jobbet, inte för att personen valt att sluta på sin förra arbetsplats pga. en konflikt. Att dessutom gå in i så specifika detaljer att man visar upp ett sparat SMS.. okej, då har man gått ganska långt över gränsen..

I princip hållert jag med dig, det är aldrig bra att skylta med konflikter. Därav att jag inte vill gå på chefen direkt eller gå via facket eller något liknande. Finns ingen anledning att bli indragen i något sådant. Jag tror heller inte på att stanna kvar och hoppas på bättring. Har det gått snett så skall man bara gå och gå direkt. Detta fallet verkar ändå vara ett väldigt enkelt och tydligt övertramp och då tycker jag man kan säga som det är.

En gammal chef hade som princip att aldrig lura någon. Det innebar en sortering. Han hade mycket bra folk under sig. Så jag vill ändå tro på att ärlighet lönar sig. Men visst, det innebär att väljer bort vissa arbetsgivare. Vilket då är meningen. Det är inte alla ställen/chefer man vill jobba på/för.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Fast vi måste dekonstruera vad en sjukdag är när du hävdar att TS inte borde använt en sådan. Du skrev ordagrant att TS ”behövde vara ledig” samt ”sorg är ingen sjukdom” och säger att han inte ”borde maskera det som en sjukdag”. Du har som sagt fel här, bland annat är sjukdagar inte bara till för när du redan är diagnostiserat sjuk och sorg kan mycket väl vara en orsak till sjukdom. Så vad lutar du dig mot när du säger att man inte skall använda sjukdagar mot just detta?

Det finns som nämnts inga direkta regler kring dem så för att definiera ”vad de är till för” så får vi nog kolla på vad de används för. Har haft diskussioner med läkare en del om just detta och enligt dem är det relativt vanligt att de sjukskriver folk en kort stund när något hänt som gör att de hamnat i obalans, bara för att förebygga att sjukdom utvecklas. Så det verkar iaf finnas många läkare som tycker att det är fullt rimligt att man kan ta sjukdagar även om man ännu inte är diagnostiserat sjuk.

Och man behöver inte vara ärlig mot arbetsgivaren om man inte vill, man har ingen skyldighet till det och i detta fallet är det helt irrelevant då det uppenbarligen handlar om en ovanlig händelse. Om man är sjuk ofta så har dock arbetsgivaren ett ansvar att initiera en dialog om det för att se hur de kan hjälpa till.

Alltså efter mitt första inlägg så svävade jag iväg. Men jag vidhåller att sorg inte är sjukdom och att TS hade kunnat kommunicerat bättre. Nu verkar det sannolikt att det inte hade gjort någon skillnad.

Jag vänder mig mot det kulturella fenomenet där patologisering och självdiagsnosisering av dåligt mentalt mående verkar bli allt mer förekommande. I det här fallet så fattade jag tag i sorg = sjukdom (≈sjukdag). Alla som hänger på internet lär ju ha sett fenomenet där "mental health days" uppmuntras helt förbehållslöst. I den mån det är en lösning så är det sannolikt ofta ett plåster som sätts på en förlorad lem, men att det skulle kunna vara så det ligger till verkar man antingen strunta i eller inte ens begrunda. Men nu är jag väldigt OT.

Permalänk
Medlem
Skrivet av DoXiD:

Det är exakt denna mentalitet som jag absolut inte vill se i en chefsposition.
Som chef kanske du skall börja med att ställa dig frågan: "Kunde den anställde bära ansvar för situationen? Eller låg det utom den anställdes makt att påverka?".

Sedan skulle jag ställa en viktig fråga till mig själv:
"Mäter jag allt i statistik och gör beslut svart på vitt? Eller läser jag av situationerna på ett humant sätt?".

Uppenbarligen så är det gamla ordstävet "behandla andra, så dom su själv vill behandlad" inte applicerbart då ditt tankesett verkar vara en gnutta utanför medianvärdet. Så jag skulle vilja ge en tankenöt till dig och din framtid, utan att jag känner dig eller du känner mig, gå chefskurser innan du blir chef, ta gärna några ansvarsroller och följ upp noggrant vad folk tyckte var positivt och negativt under din tid som ledare, se till att samla så många sådana erfarenheter under bältet och var transparent med ditt tankesätt. Ha gärna en mångfald i dina projekt/grupper du ansvarar över. Jag har en brinnande misstanke om att det kommer skapa gnissel (men se bra uppåt mot andra chefer) med denna typen av beteende/tankegång/mätvärde-tänk samtidigt som det förmodligen skulle skapa ordning, struktur och effektivitet på ett sätt.

Skapa möjligheter och välmående, inte oro och mer psyikiskt lidande.

Beror på om man ska se världen som deterministisk eller inte, eller om man ska ha den vardagligare synen där ansvar, beslut och val existerar. Ser man på det vardagligare och inte ser människor som viljelösa robotar under fysikens lagar så har den anställde absolut ansvar för situationen och helt inom personens makt att påverka. Det är ju just därför hanteringen av situationen, tillsammans med hur personen hanterar andra situationer, ska ingå i en helhetsbedömning av hur personen sköter sig. Är det en person som tar sjukdagar i tid och otid, flyr ansvar eller på annat sätt ser mer rättigheter än skyldigheter så färgar en sådan här sak helhetsbilden ganska negativt. Men är det en person som annars sköter sig exemplariskt, brukar ge det där lilla extra som visar att personen bryr sig och aldrig räds så är det lättare att ha överseende med saken.
Det kan vara så att det av någon anledning tar ovanligt hårt på individen, och hur personen brukar hantera livet i övrigt ger en mer komplett bild av hur det ser ut.

Och jag bedömer definitivt den typen av situation humant. Det är just därför jag menar att man får göra en helhetsbedömning av personen. Om man tror att ett kravlöst samhälle är humant så saknar man antingen konsekvenstänk eller humanitet. Om du tycker det är inhumant av mig att göra en helhetsbedömning, och för det mesta låsta sådant här passera, men att det kan bli en mental notis om det om personen i övrigt missköter sig, så har du en ganska curlad syn på samhälle och humanitet.

Och varför är det gamla ordvalet inte applicerbart? Jag stället högre krav på mig själv än på andra. Jag har dessutom genomtänkta resonemang i grund för vilket ansvar man kan förvänta sig och inte. Jag har sett små företag gå under på grund av enskilda individers ansvarslöshet Ser man till konsekvenserna av kravlöshet för individen, företaget och samhället, så inser man att det är gynnsamt för samtliga om det finns en lagom mix av ansvar och förståelse.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hazhax:

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Jag tycker att det var lite klumpigt uttryckt av din chef. Å andra sidan tycker jag att du kunde ha bitit ihop och gått på jobbet istället för att sjukanmäla dig. Du hade kunna prata med chefen om att du mådde skit och om du kunde gå hem tidigare eller något.

Ni hade båda kunnat hantera det bättre.

Permalänk
Medlem

Hade jag fått ett sådant svar hade jag tagit ett par extra veckor sjukskrivning efter semestern för att sedan säga upp mig. Fyfan.

Permalänk

Väldigt dåligt uttryckt av chefen. Om chefen och företaget inte tillåter sjukanmälan för att sörja husdjur så är det väl en sak. Då kan man ju säga det. Inte uttrycka sig sådär.

Visa signatur

Hayabusa T3 | Venum Elite Evo | UFC Venum Pro Line

Permalänk
Medlem

Beklagar att du var tvungen att ta bort katten!

Det låter som en gammal chef jag hade. Han hade grova problem med sin attityd och sitt beteende, och måste haft en rejäl diagnos. Inget man märkte i början dock.

En gång skällde han dock ut mig för att jag och min vän (som arbetade på samma företag fast på ett kontor i närliggande stad) spelade Xbox just då istället för Playstation. Han blev ilsken och skrek att "Det är fan bara bögar som spelar Xbox", varpå vi stod som fågelholkar. Trodde han skämtade först men han gjorde tydligen inte det.

En tid senare kom hans vanliga beteende fram mer och mer. Vi hade en ansvarig utländsk kille som arbetade som illustratör på jobbet. När han inte hade gjort en produkt som VD'n och chefen tyckte om blev han kallad "jävla invandrare och sydamerikanska idiot" samt sa till honom att "Ni är fan värdelösa". Att den duktiga killen och stackaren ville arbeta kvar där var för mig en gåta, men han hade kanske inget val.

Någon månad efter var jag tvungen att vabba för min son. Jag ringde och sa detta och han kallade mig då idiot och att man inte kunde ha sjukdomar i familjen mer än 1 gång per år. Jag hade själv varit sjuk en gång tidigare. Jag sade upp mig direkt på telefonen då och ångrar det inte en sekund, trots att 45 dagar karens på a-kassan blev resultatet.

Så mitt råd till dig är att leta annat jobb, bearbeta sorgen och ta en dag i taget och koppla av under din semester!

Permalänk
Medlem

Jag personligen tycker inte det känns nödvändigt att vara hemma från jobbet pga att ens husdjur gått bort, han hade väl uttryck sig bättre dock!

Hade bitit ihop och gått vidare för du fick väl vara hemma trots allt?

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk
Medlem
Skrivet av mille666:

Det bästa du kan göra är att skicka det direkt till HR så får dom ta det därifrån. Det kan vara som så att chefen gjort liknande saker förut och därmed får vidare problem.
Skriv till HR att du kommer vara ifrån jobbet imorgon och hoppas att dom löser det tills du är tillbaka.
Du kan även lägga dina fackliga representanter på CC i mailet för deras kännedom. n.

Om det är ett mindre företag så kan HR vara chefen också dock i det här fallet.

Sen tycker jag personligen att man skulle gått till jobbet ändå, men förklarat för sina medarbetare med något i stil med att "jag har det lite jobbigt idag pga en familjemedlem gick bort igår", de flesta förstår om man är nere och inte presterar på topp i sådana fall.

Gjorde slut med min sambo som jag varit ihop med i 10 år och bott ihop med i 5 år, gick till jobbet dagen därpå men förklarade vad som hänt och att jag inte kommer vara på strålande humör den dagen, chefen undrade om jag ville prata om det vilket var en fin gest.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Haziza:

Jag personligen tycker inte det känns nödvändigt att vara hemma från jobbet pga att ens husdjur gått bort, han hade väl uttryck sig bättre dock!

Hade bitit ihop och gått vidare för du fick väl vara hemma trots allt?

Å ena sidan: mångas husdjur lämnar oftast större avtryck på ens liv än barndomsvänner man vuxit upp med. Barn förändras ju med åldrarna medan husdjur oftast förblir desamma. I min familj fick en 14-årig hanhund avlivas för ett år sedan och nu är den andra hanhunden 14,5 år gammal. Detta upplevde jag mycket smärtsamt och sorgligt och jag kan fortfarande känna saknad till och från fortfarande än idag.

Sedan har jag barndomsvänner där vi har glidit ifrån varandra pga. att de förändrats en hel del och jag har förändrats en hel del. Den stora skillnaden här är även att husdjur är något andra människor utanför ens närmsta familj sällan får ta del av till skillnad från en själv som kanske bott med husdjuret i över ett decennium under ett och samma tak. Då byggs det inte upp samma relation där som med gemensamma barndomsvänner man kan ha haft där andra har träffat samma barndomsvänner i relativt samma utsträckning.

Vad jag menar är att förlora ens husdjur är obeskrivligt smärtsamt samtidigt som det är väldigt svårare för andra att kunna relatera på samma sätt än om man förlorat en annan familjemedlem eftersom det är högre sannolikhet att andra personer har träffats än icke-håriga familjemedlemmar än ens håriga familjemedlemmar. En gemensam barndomsvän kan man känna relativt samma förlustkänslor för medan någon annans husdjur är svårare att känna för vad man kan känna för sina egna husdjur. Jag hoppas detta kommer igenom nu utan att låta egoistiskt.

Å andra sidan så är detta bara ett exempel från denna chef. Personligen skulle jag behöva fler exempel från denna chef för att kunna bedöma om det bara var ett mycket tragiskt och olämpligt engångstillfälle eller om det verkligen spelar chefens allmänna attityd och personlighet. Har chefen uttryckt sig på liknande sätt vid liknande känsliga tillfällen och/eller är chefen en "allt handlar om pengar, inget om känslor"-person?

Och trots allt detta så beklagar jag den obeskrivliga sorgen och smärtan som TS går igenom i skrivande och läsande stund! <3

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Alltså efter mitt första inlägg så svävade jag iväg. Men jag vidhåller att sorg inte är sjukdom och att TS hade kunnat kommunicerat bättre. Nu verkar det sannolikt att det inte hade gjort någon skillnad.

Jag vänder mig mot det kulturella fenomenet där patologisering och självdiagsnosisering av dåligt mentalt mående verkar bli allt mer förekommande. I det här fallet så fattade jag tag i sorg = sjukdom (≈sjukdag). Alla som hänger på internet lär ju ha sett fenomenet där "mental health days" uppmuntras helt förbehållslöst. I den mån det är en lösning så är det sannolikt ofta ett plåster som sätts på en förlorad lem, men att det skulle kunna vara så det ligger till verkar man antingen strunta i eller inte ens begrunda. Men nu är jag väldigt OT.

Svarar nu inte bara åt dig, utan mera som en fortsättning på diskussionen.

Från Lag om sjukön (1991:1047):

"4 § Sjuklön betalas ut vid sjukdom som sätter ned arbetsförmågan. Med sjukdom jämställs ett tillstånd av nedsatt arbetsförmåga som orsakats av sjukdom för vilken betalats ut sjuklön enligt denna lag, lön enligt 34 § sjömanslagen (1973:282) eller sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken eller motsvarande äldre lagstiftning och som fortfarande kvarstår efter det att sjukdomen upphört."

Där finns en hel del tolkningsutrymme, men även kortsiktigt nedsatt arbetsförmåga till följd av en nära persons bortgång kan anses vara grund för att sjuklön ska betalas.

Men egentligen är det orelevant. Frågan här är ju närmast vad arbetsgivaren kan göra åt saken, och svaret är ingenting, om det annars har funkat fint för TS på jobbet. Att vara borta en dag när ett husdjur har dött är ju knappast ens grund för en varning, och även om varning skulle ges så kan det bara tillämpas på motsvarande situationer, och troligen har ju inte TS en hel hög med nära djur som kan gå bort.

Sen är chefens SMS inte heller lagstridigt, utan bara väldigt arrogant och oempatiskt. Så varkendera parten kan juridiskt göra så mycket.

Men... TS kan ju konstatera att chefen är ett rövhål och att det kan vara en idé att hoppa på nästa jobberbjudande som kommer emot

Visa signatur

Instead, why don't you go get me a big cup of coffee with so much fake sugar that the coffee itself gets cancer?

Louqe Ghost S1 MkII Limestone | Intel Core i5 11400F | Noctua NH-L12 Ghost S1 | Asrock B560M-ITX/AC | Crucial Ballistix 16gb 3466Mhz Cl16 | HP 3060 Ti Arctic Mod | WD Blue Nvme 1Tb | Corsair SF600 Platinum

Permalänk
Skrivet av Hazhax:

Hej SweC!

Hoppas det är ok att jag startar en tråd om detta. Vet inte riktigt vart annars jag kan vända mig. Hursomhelst. Idag var jag tvungen att avliva min katt som jag haft i 10 år. Har inte gråtit på ungefär lika länge, men det var någonting som brast i mig idag.

Detta hände imorse. Trots att jag mådde piss, så tog jag mig in till jobbet och gjorde det jag hade att göra, då ingen annan där kan göra det jag gör tydligen. Det är ett litet företag där jag är "IT-ansvarig" ungefär.

Väl hemma igen beslutade jag mig för att sjukanmäla mig imorgon. Ledig fredagar, och min semester börjar fr.o.m nästa vecka. Kände att jag gjort det jag skulle på jobbet idag, och har inga planerade arbetsuppgifter till imorgon.

Att jag avlivat min katt blev såklart alla på jobbet varse om, varför skulle jag dölja det? Och såklart också min chef. Så när jag efter jag messat honom med min sjukanmälan får jag följande svar:

Mitt SMS till tre på jobbet: "Hej [chefens namn], [anställds namn] och [personalansvarigs namn]! Mår inte bra, så blir hemma imorgon tyvärr. Mvh [mitt namn]"

Min chef svarar: "Köper inte detta. Gillar krigare. Veklingar är inget för [företagest namn]s framtid."

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Utan att ha läst alla inlägg så hade jag själv gett chefen en sån jävla höger att han hade ramlat pladask ner på golvet. De hade han definitivt förtjänat.

Rapportera upp till hans/hennes chef för så där säger man inte oavsett om chefen tyckte att det var ett skämt.

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest

Permalänk
Medlem

Försök leta dig vidare, din chef är en stor skitstövel. Är han en person brukar slänga ur sig mindre genomtänkta saker på det här sättet?

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Olegh:

Alla som hänger på internet lär ju ha sett fenomenet där "mental health days" uppmuntras helt förbehållslöst.

Jag hänger mycket på internet och har aldrig hört talas om det. Jag antar att det är detta som kallas bubbla. Vi måste ha olika internet helt enkelt.

Visa signatur

Kan en del om trä
Ctrl-Shift-N

Permalänk
Medlem

Ett boktips till alla, för att förstå hur folk beter sig på så olika sätt. Läs boken "I befintligt skick" skriven av två psykologer. Den tar upp om hur viktigt det är att lyssna på sina känslor (behovssignaler) och hur svår det kan vara att göra det. Jag har nyligen börjat läsa den och är inte klar, har påbörjat en ny resa i och med boken och vill ge tid och reflektion till det jag läser Ska även nämna att jag inte är en person som brukar läsa böcker, men denna boken känns vettig och har hjälpt mig förstå saker jag alltid klurat på innan.

Den tar bland annat upp hur personer som saknar filter (i boken "larmsignal") får högre samhällspositioner. Tänker på din chef och det han skrev, tydligt tecken på att han inte är in touch med sina känslor (dålig på att lyssna på sina behovssignaler) och att hans sätt att lösa situationen är att trycka ner dig. Förmodligen för att han i sin uppväxt inte fått lära sig lyssna på sina grundkänslor, d.v.s. han har gått en lite sämre känsloskola. Blev mycket terminologi här nu, men boken tar upp allt på ett konkret och vettigt sätt

Edit: chefen har förmodligen kallats vekling/svag eller inte blivit uppmärksammad av de som fostrat honom, när han t.ex. visat tecken på att vara ledsen (vilket alla barn gör när de kräver omsorg, barn är i grunden duktiga på att lyssna och visa sina känslor, speciellt spädbarn). Och ju äldre man blir, desto sämre blir man på att lyssna på sina känslor när man gått i en sådan känsloskola, om man inte blir medveten och lyssnar på den initiala känslan och verkligen tar till sig den. Det kan vara svårt, men det är ingen som sagt att det ska vara lätt. Det är ett inre mål jag har (att förstå vem jag är och lyssna på mina känslor och egentliga behov), börjar bli lite trött på alla yttre mål

Permalänk
Inaktiv

med risk för massa ovänner sticker jag ut hakan ... som gammal surgubbe kan man göra det .

har aldrig förstått varför man "beslutar" eller tar beslut om man ska vara hemma nästkommande dag och inte tar det beslutet på den aktuella dagens morgon ?

är tyvärr så att dagens ungdomar är alldeles för söndercurlade och lever i någon sorts låtsasbubbla och inte vet hur man beter sig .

detta är INTE menat mot skrivaren av denna topic eller personligt på något vis men som chef hade jag nog tänkt en hel del ang detta men hade aldrig skrivit något så korkat som svar , vi har iaf policy att ingen sjukskrivning får ske per sms tack o lov .

beslut om man är sjuk eller ej bör tas på morgonen , beslut som tas i förväg är planerad frånvaro .... ja om man nu inte brutit benet eller något men då kan man samåka och göra det man kan beroende på jobb ?

i kort , bedrövligt skrivet av chefen men man hade kunnat ta det med chefen INNAN man gick hem istället för ett sms ..... hade varit reko och hade säkert fungerat betydligt bättre för alla inblandade , sen vet man inte om det är mycket frånvaro överlag annars heller .

beklagar sorgen .

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hazhax:

Mitt SMS till tre på jobbet: "Hej [chefens namn], [anställds namn] och [personalansvarigs namn]! Mår inte bra, så blir hemma imorgon tyvärr. Mvh [mitt namn]"

Min chef svarar: "Köper inte detta. Gillar krigare. Veklingar är inget för [företagest namn]s framtid."

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Hade jag fått det svaret av min chef så hade jag sökt nytt jobb.

Jag har ett sparkonto dedikerat för sådana situationer (Ett F*ck-Off Kapital), bara för att kunna ge chefen fingret vid behov och ändå överleva tills jag hittar något nytt.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

I princip hållert jag med dig, det är aldrig bra att skylta med konflikter. Därav att jag inte vill gå på chefen direkt eller gå via facket eller något liknande. Finns ingen anledning att bli indragen i något sådant. Jag tror heller inte på att stanna kvar och hoppas på bättring. Har det gått snett så skall man bara gå och gå direkt. Detta fallet verkar ändå vara ett väldigt enkelt och tydligt övertramp och då tycker jag man kan säga som det är.

En gammal chef hade som princip att aldrig lura någon. Det innebar en sortering. Han hade mycket bra folk under sig. Så jag vill ändå tro på att ärlighet lönar sig. Men visst, det innebär att väljer bort vissa arbetsgivare. Vilket då är meningen. Det är inte alla ställen/chefer man vill jobba på/för.

Förstår inte riktigt vad det du skriver har med det jag kommenterade att göra.

Det hela är mycket enkelt: Det finns ingen anledning att beröra konflikter hos f.d. / nuvarande arbetsgivare när man söker nytt jobb, det ger enbart varningssignaler till den som rekryterar. Undantaget är om man fått sparken / inte kan lämna referenser då kan det vara rimligt att förklara varför.

Däremot är det viktigt att prata om hur man vill att ens chef ska vara och agera samt att berätta om hur man själv är. Den ärligheten är viktig i en intervju, men det är något helt annat.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Hjälpsam

Vad de andra sagt.

Dessutom, en IT-tekniker är inte krigare, de är logistiker som förbereder vägen för att krigare ska kunna göra sitt jobb.

Visa signatur

Allt jag säger/skriver här är mina egna åsikter och är inte relaterade till någon organisation eller arbetsgivare.

Jag är en Professionell Nörd - Mina unboxing och produkttester (Youtube)
Om du mot förmodan vill lyssna på mig - Galleri min 800D med 570 Phantom SLI

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hazhax:

Hej SweC!

Hoppas det är ok att jag startar en tråd om detta. Vet inte riktigt vart annars jag kan vända mig. Hursomhelst. Idag var jag tvungen att avliva min katt som jag haft i 10 år. Har inte gråtit på ungefär lika länge, men det var någonting som brast i mig idag.

Detta hände imorse. Trots att jag mådde piss, så tog jag mig in till jobbet och gjorde det jag hade att göra, då ingen annan där kan göra det jag gör tydligen. Det är ett litet företag där jag är "IT-ansvarig" ungefär.

Väl hemma igen beslutade jag mig för att sjukanmäla mig imorgon. Ledig fredagar, och min semester börjar fr.o.m nästa vecka. Kände att jag gjort det jag skulle på jobbet idag, och har inga planerade arbetsuppgifter till imorgon.

Att jag avlivat min katt blev såklart alla på jobbet varse om, varför skulle jag dölja det? Och såklart också min chef. Så när jag efter jag messat honom med min sjukanmälan får jag följande svar:

Mitt SMS till tre på jobbet: "Hej [chefens namn], [anställds namn] och [personalansvarigs namn]! Mår inte bra, så blir hemma imorgon tyvärr. Mvh [mitt namn]"

Min chef svarar: "Köper inte detta. Gillar krigare. Veklingar är inget för [företagest namn]s framtid."

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Finns inget att grumla över skit i han, psykopatbeteende. Fick snudd på sjukskriva mig en gång när min väns hund dog, det var en underbar vovve.

Visa signatur

Nu är sommaren här, svettig och dammig och slö och tvär.
Torteras jag av sol. Jag pustar och flåsar med stort besvär. Huden är rödbränd och svider. Svedan är värst bak på ryggen. När solen gått bort kommer myggen. Blekfeta kärringar på var strand. Är gnälliga och sura. Ungar som bråkar och kastar sand, spiller saft och glass.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Igelkott:

Jag hänger mycket på internet och har aldrig hört talas om det. Jag antar att det är detta som kallas bubbla. Vi måste ha olika internet helt enkelt.

Väl funnet! +1

Permalänk
Medlem

@Hazhax: Låter olämplig för sin roll. Vid sjukdomar (och speciellt vid psykisk ohälsa, ex sjukskrivning för utbrändhet som är väldigt vanligt inom IT) brukar chefer visa vilka dom är. Sjukdomar och andra utmaningar brukar ju innebära en belastning för chefen också och hur dom hanterar det visar vilka dom är bak fasaden. Anser han att du inte har giltig anledning vara hemma så finns det vettigare sätt ta upp det.

Permalänk
Medlem

Den här tråden är typexemplet för att visa hur olika människor är. Någon uppmuntrar våld, någon tycker att du är vek, någon tycker att det är rimligt att sjukanmäla sig trots frisk, osv.

Det är bara ett sms, njut av semestern och släpp det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aqua_HeaD:

Utan att ha läst alla inlägg så hade jag själv gett chefen en sån jävla höger att han hade ramlat pladask ner på golvet. De hade han definitivt förtjänat.

Det hade du inte alls gjort

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hazhax:

Hej SweC!

Hoppas det är ok att jag startar en tråd om detta. Vet inte riktigt vart annars jag kan vända mig. Hursomhelst. Idag var jag tvungen att avliva min katt som jag haft i 10 år. Har inte gråtit på ungefär lika länge, men det var någonting som brast i mig idag.

Detta hände imorse. Trots att jag mådde piss, så tog jag mig in till jobbet och gjorde det jag hade att göra, då ingen annan där kan göra det jag gör tydligen. Det är ett litet företag där jag är "IT-ansvarig" ungefär.

Väl hemma igen beslutade jag mig för att sjukanmäla mig imorgon. Ledig fredagar, och min semester börjar fr.o.m nästa vecka. Kände att jag gjort det jag skulle på jobbet idag, och har inga planerade arbetsuppgifter till imorgon.

Att jag avlivat min katt blev såklart alla på jobbet varse om, varför skulle jag dölja det? Och såklart också min chef. Så när jag efter jag messat honom med min sjukanmälan får jag följande svar:

Mitt SMS till tre på jobbet: "Hej [chefens namn], [anställds namn] och [personalansvarigs namn]! Mår inte bra, så blir hemma imorgon tyvärr. Mvh [mitt namn]"

Min chef svarar: "Köper inte detta. Gillar krigare. Veklingar är inget för [företagest namn]s framtid."

Är det okej att uttrycka sig på det sättet? Är jag för känslig? Fick en klump i magen när jag läste hans mess och har inte svarat ännu. Vet inte vad jag ska göra helt ärligt.

Om du har styrka, ring upp honom (bäst hade varit direkt efter att du tog emot meddelandet) och säg, "hej, meddelanden brukar inte alltid fånga avsikter särskilt väl så kan du förtydliga vad du menar? Jag kommer inte in eftersom att jag inte mår bra." och prata sedan ut det med honom lugnt. Det är plenty "krigare" att konfrontera honom lugnt på det viset. Antingen börjar han stamma eller så säger han något ännu klumpigare som du sedan kan använda för att söka dig vidare eller för att driva ärendet med ledningen på företaget (såvida inte han är en ägare, vilket jag misstänker från hans beteende).

Permalänk

SMSa in sjukfrånvaro, svensk arbetsmoral i ett nötskal 😁

Permalänk
Medlem

En riktig krigare kan visa känslor och medmänsklighet