PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem

Kan slå ett slag för att hitta någon skiva/sten hos den lokala bygghandeln. Jag hittade en lite kantskadad skiva i granit som jag fick för typ 30 kr på Bauhaus. Det fula tog jag bort med vinkelslipen och måttanpassade till ugnen. Har fungerat jättebra under den tiden jag använt den.

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av reflux:

NJA. Det kan finnas en vits med att köpa dyrare sten, t. ex. Fredstone som helt enkelt inte KAN bli för varm och således minskar risken för bränd botten när man kör på en riktigt het grill. Den är en favorit i många grillforum.

Skrivet av Json_81:

För ugnen spelar det mindre roll, men i grillen är det som reflux säger.
Fredstone kan du ha kol under, de flesta billiga stenar kommer spricka om man försöker sig på det.

Okej, jag köper det! Det jag menade var mest att många (speciellt här på SweClockers, vi nördar älskar att nörda!) har en tendens att skjuta mygg med kanon, så att säga. Om någon funderar på att ta ett "första steg" där referensen är ICA-deg på en plåt med 8 cm fyllning så gör även enklare stenar stor skillnad, tycker jag. Men, jag inser såklart att alla resonerar olika där!

Jag kör med den här, köpte mest för att testa på konceptet och se om det var något jag faktiskt pallade. Måste erkänna den fungerat över förväntan, så inte blivit av att uppgradera. Den klarar två pizzor i rad på grillen där båda blir bra gräddade, vilket räcker för familjen här. Däremot kan jag tänka mig att en tredje på det blir problem.

Med det sagt tycker jag inte Fredstone länkad ovan var såååå farligt dyr? Har sett varianter blessed by random Italiernare för uppåt 1000 kr för samma storlek, och där känner jag personligen tydliga vibbar av diminishing returns. Speciellt för vanligt folk som bara vill ta det där lilla steget från ugnsplåten.

För min del är det nog stål om/när det blir ett byte.

Ett till tips för hemmapizzaslappisen

Coops färdiga deg är (mycket) godare än ICA:s, men pilligare att få rätt form och har inget integrerad bakplåtspapper för den som verkligen vill vara snabb ur startblocken. Den är också lite tjockare direkt ur förpackningen, så mår bra av efterkavlande. All in all tycker jag det är värt, om man nu går spåret "köpedeg" över "egen deg".

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem
Skrivet av emilakered:

Okej, jag köper det! Det jag menade var mest att många (speciellt här på SweClockers, vi nördar älskar att nörda!) har en tendens att skjuta mygg med kanon, så att säga. Om någon funderar på att ta ett "första steg" där referensen är ICA-deg på en plåt med 8 cm fyllning så gör även enklare stenar stor skillnad, tycker jag. Men, jag inser såklart att alla resonerar olika där!

Jag kör med den här, köpte mest för att testa på konceptet och se om det var något jag faktiskt pallade. Måste erkänna den fungerat över förväntan, så inte blivit av att uppgradera. Den klarar två pizzor i rad på grillen där båda blir bra gräddade, vilket räcker för familjen här. Däremot kan jag tänka mig att en tredje på det blir problem.

Med det sagt tycker jag inte Fredstone länkad ovan var såååå farligt dyr? Har sett varianter blessed by random Italiernare för uppåt 1000 kr för samma storlek, och där känner jag personligen tydliga vibbar av diminishing returns. Speciellt för vanligt folk som bara vill ta det där lilla steget från ugnsplåten.

Blessed by random Italiernare är nog inget sikta på, helt med dig på det
Det är väl som det mesta andra, det finns prylar som är dyra bara för att.

Främsta egenskapen med fredstone är som sagt att den tål direktvärme i en grill (med de billigare får man se till att lägga kol i en ring i ytterkant istället). I en ugn tror jag inte det är någon skillnad alls mellan den och en billig.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Inaktiv

Vart sugen på att testa detta med kalljäst pizzadeg och nu har ni fått mig att aldrig köpa ett färdigt pizza Kit igen 😋😁

Detta vart riktigt gott, här kommer mitt bidrag.
Dock kunde den gått lite längre i ugnen men har en deg till i kylen för kvällen att testa med.

Pizzasten eller dylikt måste inhandlas 😊

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Vart sugen på att testa detta med kalljäst pizzadeg och nu har ni fått mig att aldrig köpa ett färdigt pizza Kit igen 😋😁

Detta vart riktigt gott, här kommer mitt bidrag.
Dock kunde den gått lite längre i ugnen men har en deg till i kylen för kvällen att testa med.

Pizzasten eller dylikt måste inhandlas 😊

https://i.imgur.com/7Uksevr.jpg

https://i.imgur.com/LhDjF3U.jpg

https://i.imgur.com/56QcUv3.jpg

https://i.imgur.com/0qotEtL.jpg

https://i.imgur.com/GAiIFAA.jpg

https://i.imgur.com/ecC1J10.jpg

https://i.imgur.com/QMNXxv5.jpg

https://i.imgur.com/y7szhFI.jpg

Det där såg godare ut än på en pizzeria, fel tråd att gå in i när man går på måltidsersättning

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av crew seven:

Det där såg godare ut än på en pizzeria, fel tråd att gå in i när man går på måltidsersättning

Tack 😊
Ja degen vart riktigt god, jag skulle bara haft den lite längre i ugnen och en pizzasten/stål hade nog tillfört sitt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Tack 😊
Ja degen vart riktigt god, jag skulle bara haft den lite längre i ugnen och en pizzasten/stål hade nog tillfört sitt.

Det är så man lär sig, genom att prova sig fram.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Inaktiv

Och jag läste för ett tag sen att man ska passa sig för den lite billigare färdigrivna osten då den kunde innehålla upp till 70% analog ost

"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara. Fuskosten kan lätt förväxlas med äkta vara"

https://www.gp.se/livsstil/konsument/ost-riven-08-1.1118887

Jag själv river min ost när det börjar bli lite kvar av den och fryser in när jag kan.

Jag använde någon sådan billig färdigriven ost på ett pizzakit för ett tag sedan och allt vart så flottigt.

Permalänk
Medlem

Använder ni pizzasten eller plåt, vad rekommenderas?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Vart sugen på att testa detta med kalljäst pizzadeg och nu har ni fått mig att aldrig köpa ett färdigt pizza Kit igen 😋😁

https://i.imgur.com/7Uksevr.jpg

Men va f... tomat-sås på burk. Hur kan du göra så mot den fina degen? Börja lång-koka (småputtra någon timme) egen tomat-sås så kommer du sluta köpa de där burkarna också. Rekommenderar körsbärstomat på burk som du mixar som bas.

Har beställt pizza-sten p.g.a. denna tråd.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Mindfighter:

Men va f... tomat-sås på burk. Hur kan du göra så mot den fina degen? Börja lång-koka (småputtra någon timme) egen tomat-sås så kommer du sluta köpa de där burkarna också. Rekommenderar körsbärstomat på burk som du mixar som bas.

Har beställt pizza-sten p.g.a. denna tråd.

Hehe jag vet, tjejen va på mig ochså att koka egen men jag va lite ivrig att testa degen.
Får koka egen nästa gång 👍😊

Ska testa ditt tips.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HarryBee:

Använder ni pizzasten eller plåt, vad rekommenderas?

Nu har det enbart blivit plåt här men är sugen på att införskaffa en pizzasten bara för att testa. Jag kör alltid bakplåtspapper under degen så att den inte fastnar.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mindfighter:

Men va f... tomat-sås på burk. Hur kan du göra så mot den fina degen? Börja lång-koka (småputtra någon timme) egen tomat-sås så kommer du sluta köpa de där burkarna också. Rekommenderar körsbärstomat på burk som du mixar som bas.

Har beställt pizza-sten p.g.a. denna tråd.

Jag har hört flera "pizzakännare" på senare tid säga att man inte ska ha kokt tomatsås på pizzan utan bara typ passerade tomater med lite salt, möjligtvis lite basilika eller oregano. Eller mixa krossade tomater eller hela på burk eller så. Personligen tycker jag inte det blir någon jätteskillnad, men det smakar förstås aningen mer färsk tomat om man inte har en kokt sås och det förenklar ju hela tillagningen en hel del att slippa koka såsen.

Permalänk
Medlem

Hur mycket man vill investera i detta beror väl på hur ofta man äter pizza, hur mycket plats för prylar med endast ett användningsområde man har i köket, och hur mycket överflödiga pengar man har.

Jag äter pizza kanske en gång per månad (och inte hämtpizza alls sen virusgrejen började eftersom just mat är en högriskfaktor för smitta pga virusets "attackvägar" in i kroppen, och att pizzerior har en enorm kundgenomströmning som dramatiskt ökar risken för latenta smittoämnen i lokalen), så mitt syfte med hemmapizzor är framför allt att äta nåt som smakar pizzeriapizza utan att jag behöver gå till en pizzeria.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Jag ÄLSKAR pizza. Speciellt Napolitansk pizza. Den bästa pizzan jag smakat någonsin var en Margherita på Bestia i Los Angeles https://bestiala.com/. När jag smakade den pizzan bestämde jag mig för att denna pizza SKA jag bara återskapa. Det tog lite drygt två år innan jag lyckades, men nu är jag där och en stor del i det var att jag till slut köpte mig en Sage Pizzaiolo ugn, helt överdrivet såklart, men är man nörd så är man. Det går absolut att skapa bra pizzor i hemmaugn, men det är svårt och jag vill ha ett konstant bra resultat. Sen att man med lätthet gräddar fyra perfekta pizzor på runt 10 minuter (man gör en i taget) gör att det faktiskt går att äta middag med fyra personer och fortfarande ha perfekt gräddade pizzor till alla.

Mina tips är:
Gör egen deg på bra mjöl och kalljäs degen i 48 timmar i kylskåp för att få dom eftersökta "leopardfläckarna".
Gör egen tomatsås på San Marzano tomater, lite salt, lite olivolja och två,tre färska basilikablad. Häll av lite spad och mixa lätt alla ingredienser för hand. En 400 gr burk räcker till fyra pizzor.
Färre antal ingredienser blir bättre pizza.
Varm, varm, varm ugn, minst 320 grader inkl. ytan du bakar på.

Om man vill lära sig mycket om pizza är denna YT-serie intressant:
https://www.youtube.com/watch?v=STpv0aTReIw&list=PLKtIunYVkv_...

Om man kan tänka sig att läsa en bok finns denna juvel på 300 sidor:
https://www.adlibris.com/se/bok/pizza-napoletana-jakten-pa-en...

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag har hört flera "pizzakännare" på senare tid säga att man inte ska ha kokt tomatsås på pizzan utan bara typ passerade tomater med lite salt, möjligtvis lite basilika eller oregano. Eller mixa krossade tomater eller hela på burk eller så. Personligen tycker jag inte det blir någon jätteskillnad, men det smakar förstås aningen mer färsk tomat om man inte har en kokt sås och det förenklar ju hela tillagningen en hel del att slippa koka såsen.

Verkligen. Kokt tomatsås är inget man ska ägna sig åt. Tomaterna är redan upphettade vid konserveringen. San Marzano DOP som man mixar lite lätt för hand (man vill inte krossa kärnorna, då smakar det bittert). Lite salt såklart. Om man känner sig vågad, lite olivolja och några blad basilika.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Inaktiv

Nu tog vi den sista deg biten som vart kvar från gårdagen och den va helt magisk att baka ut, man började se bänken igenom så kalljästa 2 dygn kan jag rekommendera med en fuktig dubbelvikt kökshandduk över.

Idag körde vi med tomatsås, lite ost, skinka och egengjord nötfärskebab vi hade kvar sedan några dagar.

Efter gräddning så fick vi botten lite krispig tom. Precis som pizzeria pizzan.
Vi körde bara på ugnsplåten och papper.

Den var gudomlig.

Jag kör med denna ut bakningmetod, man klämmer till ca en cm in på degen så man inte rör ytterkanten så jästbubblorna blir kvar där.
Sen knådar man ut själva botten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag har hört flera "pizzakännare" på senare tid säga att man inte ska ha kokt tomatsås på pizzan utan bara typ passerade tomater med lite salt, möjligtvis lite basilika eller oregano. Eller mixa krossade tomater eller hela på burk eller så. Personligen tycker jag inte det blir någon jätteskillnad, men det smakar förstås aningen mer färsk tomat om man inte har en kokt sås och det förenklar ju hela tillagningen en hel del att slippa koka såsen.

Låter blaskigt, meningen med att låta puttra längre tid är ju att den blir reducerad. Mer koncentrerad smak och mindre vätska, görs dagen innan tillsammans med degen, så den är kall när man använder den.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Låter blaskigt, meningen med att låta puttra längre tid är ju att den blir reducerad. Mer koncentrerad smak och mindre vätska, görs dagen innan tillsammans med degen, så den är kall när man använder den.

Det är därför man använder hela skalade tomater som man häller av spadet ifrån. Sen bara mosar man dom lite försiktigt. Bra San Marzano smakar extremt mycket och bra direkt ur burk. Den enda som egentligen behövs är 4-8 gram salt per kilo tomater. Allt annat är extra.

Typ denna: https://www.youtube.com/watch?v=TVFS71Xk2bg

Edit:

Iofs, om man har en ugn som bara kommer upp i säg 275 grader då kan jag se nyttan med en verkligt nerkokad sås som inte ligger och vätskar på pizzan. I högre temperaturer tillagas såsen på pizzan i ugnen.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem

Närmar sig en fredstone (har ett par billiga till att knäcka först )

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Json_81:

https://i.imgur.com/jPlORsS.jpg

Närmar sig en fredstone (har ett par billiga till att knäcka först )

Hoppsan, sprack den av för snabb uppvärmning?

Permalänk
Inaktiv

Tänkte kolla här om någon har ett recept på pizzasallad som smakar som pizzerian?
Vi har provat lite olika men får inte till den goda smaken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Tänkte kolla här om någon har ett recept på pizzasallad som smakar som pizzerian?
Vi har provat lite olika men får inte till den goda smaken.

Gäller det inte att låta den stå i flera dagar? Så vitvinsvinägern får tränga sig djupt in i vitkålen tänker jag. Sökte på nätet, verkar som man dessutom ska salta ur vitkålen?

Permalänk
Lego Master

Jag som hade tänkt investera i ett nytt grafikkort efter sommaren, men det verkar ju helt utan tvekan som att det blir pizzasten och/eller -ugn istället. Fan också.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Avstängd
Skrivet av µiCro:

Gäller det inte att låta den stå i flera dagar? Så vitvinsvinägern får tränga sig djupt in i vitkålen tänker jag. Sökte på nätet, verkar som man dessutom ska salta ur vitkålen?

Jag är verkligen ingen expert på området men jag hjälpte en kompis farsa att starta upp sin pizzeria några gånger på nittiotalet och det jag fick göra var att strimla vitkål (i en jättemaskin) till dagens pizzasallad, så den stod inte till sig mer än några timmar i alla fall. I övrigt kommer jag inte ihåg så mycket, mer än att det var vinäger och ättika inblandat likväl som socker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Hoppsan, sprack den av för snabb uppvärmning?

Nej det tror jag inte, hann göra ett gäng pizzor innan den sprack.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Pizzasten har anlänt!!

Kalljäst deg, 24h+.

Tomatsås: San Marzano tomater som jag inte kokade då, utan bara hällde av vätskan, mixade och blandade i lite salt. Vart lite surt tycker jag nog. Testar en reducerad tomatsås på körsbärstomater nästa gång.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon298854:

Tänkte kolla här om någon har ett recept på pizzasallad som smakar som pizzerian?
Vi har provat lite olika men får inte till den goda smaken.

Ett bra trick är att koka vatten och häll försiktigt över salladen i sil/dunkslag, pressa ner salladen så att den blir mjukare sen kan du tillsätta lite ättika eller/och vinäger och kryddor. Det blir en god sallad!

Permalänk
Medlem

Här kommer en variant på "Svennepizza" Margherita (enbart ost och tomatsås alltså) fast med kalljäst 48h deg. Det betyder att den är lite tunnare bakad som svenska pizzor är och att det är vanlig svensk pizzaost istället för mozzarella. Gillar verkligen dom små brända fläckarna (leopardfläckar) man får på en kalljäst pizzadeg. Denna pizza är bakad på 90 sekunder i en 400 grader varm ugn, även stenen är 400 grader, det innebär att enbart pizzadegen får ordentligt med färg, inga andra ingredienser blir torra eller brända. Degen bakas ut med 50% durummjöl och 50% mannagrynsmjöl.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk

https://www.youtube.com/watch?v=SDpCzJw2xm4
Blev New York-style pizza at home, v2.0 grymt nöjd med resultatet (Kalljäst 72h)
Bakades på en vanlig plåt i ugnen med Varmluft 275grader i några minuter.

Hemmagjord tomatsås (Mutti Polpa) med lite olivolja, basilika, oregano, salt och socker sedan Lidls mini Mozzarella.
Vid utbakning så använder jag Majsmjöl Polenta Grovmalet.

Detta guide kan vara bra att kolla på om man inte bakat något innan: http://www.persmat.se/pizza