Plugga IT-Säkerhetstekniker

Plugga IT-Säkerhetstekniker

Tjena tjena.. Har tänkt att det är dags att återvända till skolbänken och specifikt IT-Säkerhetstekniker är det som jag tycker verkar intressant.

Jag har några frågor dock gällande detta som jag hoppas någon kan svara på.

Vad är det bästa sättet att ge sig in i detta på?
Ska man direkt söka till YH och gå en ren utbildning där?
Är det mer värt att läsa upp sina nuvarande betyg och studera på Högskola?
Eller finns det något annat bättre sätt att ta sig in i det?

Den enda bakgrund jag har är en teknikutbildning från Gymnasiet och ett stort intresse av IT.

Har ansökt lite till olika YH utbildningar och även blivit Antagen till denna : https://edugrade.com/yh-utbildning/it/it-saekerhetsteknikeret...

Någon som vet någon om den skolan eller om utbildningen i sig? Är det värt det eller mer värt att gå Högskola?

Blev ganska många frågor till slut

@osn: 21

Ett bra första steg kan vara att kolla upp vilka typer av jobbannonser du tycker passar in den arbetsroll du vill ha och sedan kolla vilka förkunskapskrav dessa har i utbildningsväg, det ger i alla fall en fingervisning om vilka utbildningar som kan vara relevanta. Hade det inte varit corona tider skulle jag föreslå att gå på mässa, ett enkelt sätt att komma i kontakt med personer som arbetar inom yrket.

Personligen har jag ingen erfarenhet av YH eller hört något om den specifika utbildningen du söker till. Är dock relativt ung (29 år) men har läst 30+hp inom datasäkerhet under mina 5år på Data vid LiU. Har ingen direkt koll på vilken utbildning de på jobbet har som arbetar med IT-säkerhet men de som jag stött på är gamla rävar som pluggat högskole-/civilingenjör i Data (jag arbetar med säkerhetskritiskprogramvara på SAAB, Systemutvecklare). Är kanske inte så konstigt då det är en ung bransch.

(Utgår från den länkade)
Se till att du får ta alla cert du mäktar med, det är det enda som rekryterare förstår.
Utbildningen kändes väldigt tunn på systemvetenskap, men tar du cisco cert så kan du få foten in via nätverkstekniker.

Utöver det så hänger det på vad du är intresserad av/hur mycket du är beredd att nörda ner dig.
Ett tips är att kolla hackthebox videos på YT, personligen gillar jag ippsec's videos.(djuuupa änden om du är helt grön)

Tillägg: för att förtydliga så jobbar jag inte inom det, bara intresserad på "hobby" nivå.

Senast redigerat 2020-07-04 04:10

@osn jag har gått på Edugrade det senaste året (dock en annan kurs, Projektledare Bredband). Lokalerna, ledningen och utbildarna är väldigt ambitiösa och håller höga nivåer. Har du några frågor så får du gärna skicka ett PM så berättar jag mer

Om du jobbar som IT-tekniker idag och flaggar för det till din arbetsgivare att intresset finns så kan du säkerligen gå den vägen. Visst, det är tufft att jobba och plugga kurser samtidigt men kombinationen är bra om du samtidigt kan jobba med det.

Det finns många arbetsgivare som är villiga att satsa på sina medarbetare och oavsett om du jobbar som konsult eller anställd IT-tekniker så är IT-säkerhet hett just nu.

Ta även en funderare om det är ren IT-säkerhet du vill jobba med eller kanske mer riktad åt informationssäkerhet, det är en tydlig skillnad.
En annan fundering är var du vill jobba med IT-säkerhet, gillar du t.ex. att knacka kod och tycker IT-säkerhet är intressant och kan se helheten så är det en bra kombination.

Certifieringar kan spela roll men stirra dig inte blind på det.

Samma sits

@osn: Sitter i samma sits som dig,typ! Måste dock läsa datateknik 1a genom komvux vilket betyder att jag kommer få söka till nästa års antagning =(.

Sitter själv och skall försöka välja mellan samhällsplanerar utbildning i Gävle (högskola), eller om jag ska utbilda mig till Säkerhetstekniker. Svårt att välja, då både intresserar mig stort. Dock känns det som att IT - säkerhetstekniker är den säkrare vägen, då jag varit intresserad sedan barndom, redan förkunskap samt så finns utbildningen i Hudiksvall vilket betyder att jag kan studera utan att behöva flytta (Något jag blir tvingad att göra om jag ska gå Samhällsplanerare).