Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Utveckla dig gärna. Menar du att hur smittan sprids inte är intressant eftersom man inte vet med 100% säkerhet hur det går till? Är det t.o.m. mensingslöst att ta hänsyn till hur man tror smittan sprids, för att man inte alltid är helt säker? Jag tror inte att många ansvariga över sina länders corona-strategier världen över skulle hålla med dig. WHOs sammanfattning bygger ändå på bäst tillgängliga data, och i många fall är man helt säker. Inga spekulationer.

Jag citerar dig i det fetstilade: Ja det är meningslöst nu. Corona är överallt nu så den enda tänkbara lösningen är att hitta ett vaccin eller botemedel.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mateush:

Jag citerar dig i det fetstilade: Ja det är meningslöst nu. Corona är överallt nu så den enda tänkbara lösningen är att hitta ett vaccin eller botemedel.

Du kan ha rätt i att det kommer bli den slutliga lösningen, men jag håller inte med om att kunskap om hur viruset smittar är meningslöst. Det finns nämligen fortfarande en väldigt stor andel som inte genomgått sjukdomen och alltså inte utvecklat immunitet. Innan ett vaccin kommer, och det kan ju dröja åratal, så är det alltså fortfarande av vikt att pressa tillbaka smittan så att sjukvården inte överbelastas. Risken är annars att man åter får explosiva utbrott, vilket vi ser exempel på runt om i världen där restriktioner lättats.

Det som händer om sjukvården överbelastas är att dödligheten ökar markant per insjuknad, vilket vi vill undvika.

Restriktioner som nedstängningar är visserligen effektiva om man följer dem, men de är inte hållbara alternativ på längre sikt och är dyrbara både ur ekonomiska och folkhälsoaspekter. Därför är det av vikt att försöka förstå hur smittan sprids, så att man kan pressa tillbaka den på ett optimalt effektivitet-per-ansträngnings-sätt.

Några exempel: Det kanske är onödigt att lägga ned energi på att desinficera allehanda allmäna ytor om smitta genom ytöverföring är försumbar. Om viruset verkligen sprids luftburet kanske man skulle vinna mycket på att vara mycket noggrannare med isolering än om smittan sprids genom droppar. Om huvuddelen av smittan kommer från sjuka med symptom kanske det räcker med att bara de som uppvisar symptom självisolerar, istället för att alla som misstänkts ha ådragit sig smitta. Om man vet att man inte smittar längre 2 veckor efter symptomdebut kan fler återgå i arbete trots kanske långdragna milda symptom som hosta.

Huvudpoängen är att vi fortfarande måste bromsa smittspridningen, vi kan inte släppa den fritt. Genom att förstå hur smittan sker kan vi optimera vår respons och strategi, för att bäst uthärda till ett eventuellt vaccin kommer.

Permalänk
Avstängd

Jag är så oerhört tacksam över vilket skede i mitt liv detta inträffade (hade varit mer tacksam om det aldrig inträffade under min livstid såklart): https://www.theburningplatform.com/2020/07/11/whitney-looks-l...

Hade jag varit 18-år eller i liknande "ungdum ålder" hade jag säkerligen gått på massa konspirationer och varit allmän övermodig över min egen situation, och värre än så: jag hade troligen agerat på ett sådant sätt som som riskerat mina föräldrars och föräldrars föräldrars liv.

Personligen, tack vare min ålder på 31 bast, skeptiska tänkande sedan 2011 (SGU-podcast, jag trodde seriöst världen skulle gå under 2012 pga. Maya-kalendern, haha), och min förälskelse i "system thinking",...

(dvs., vad får en bil att rulla framåt utan dragkrok eller påskjuts bakifrån? Endast hjulen? Eller alla sammanhängande delar i en bil som har en direkt och/eller indirekt inverkan att få hjulen att kunna rotera bilen framåt? Exempelvis kan du ta bort fönstren och ratten och ändå få hjulen att rulla framåt för de är icke-nödvändiga komponenter i systemet "bil".),...

... så ansåg jag att en oroande faktor var människors tro på att en nedstängning magiskt skulle utrota viruset. Jag har varit inställd och är fortfarande inställd på att vi kommer att få leva med denna skit tills ett vaccin är beprövat (lyssnade rätt nyligt från en genetiker som arbetar med vaccin som menar på att vad som tar längst tid nu är att se hur bra framtagna vaccin fungerar på viruset och att det egentligen redan finns flera kandidater färdiga att rulla ut om man vill vara så tokig vilket man inte vill vara) och massutskickat. Även då finns det en risk att det kan ha blivit en ny årlig influensa - typ mardrömsscenariot.

Dessutom lyssnade jag på denna veckas SGU Podcast där de hänvisade till en ny studie som rätt "idiotsäkert" skall ha fått fram rätt säkra siffror på hur dödlig viruset är (jag ska försöka hitta källan). Tydligen ska studien ha kommit fram till att först och främst är viruset dödligare än vad som trotts trots att det tycks ha muterats till en mindre dödlig variant.

För det andra så verkar viruset vara mellan 20-50 ggr dödligare än vanlig influensa(!; ja, jag ska leta fram studien för det är extraordinärt påstående). Det är därför jag smått frustreras över vänner, välutbildade och allt utan konspirationstänk, som säger att detta är överhajpat och inte värre än en influensa när det uppenbart nu är det...

Sverige, tycker jag därför, valde rätt väg även om mycket kunde ha gjorts bättre. Men huvudstrategin och huvudtänket att, "Denna skit kmr vi få leva med länge oavsett hur länge vi skulle stänga nere allt", är helt korrekt enligt mig. Mycket kunde ha gjorts bättre, och det spelar ingen roll hur mkt det sägs, för det återupplivar inte de liv som tyvärr, och med mina personliga kondoleanser, lämnat detta jordeliv...

Fortsätt nu att gå rätt väg med delat personligt och kollektivt ansvar. Rätta bara inte ditt eget beteende utan även gärna andras: säg att deras föräldrar och föräldrars föräldrars liv hänger på det! Vill de verkligen låta sina barn få bli utan mor- & farföräldrar bara för att de måste på den där turisttäta semestern i år igen?!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mateush:

Corona är överallt nu så den enda tänkbara lösningen är att hitta ett vaccin eller botemedel.

Så kan det vara - men vägen till ett vaccin kommer sannolikt att vara skakig. Ex. indikerar tidiga studier att AstraZenecas vaccin ger ett ganska begränsat skydd:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/astrazenecas-vaccin-mot-...

Intervjun med vaccinforskaren Kayvon Modjarrad, som jag länkade till tidigare, ger en (i mina ögon) nyanserad bild över utmaningarna med att utveckla ett vaccin och en överblick över de tekniker som nu används för att så snabbt som möjligt få fram ett vaccin.

https://www.youtube.com/watch?v=jVYl7YYT_-A

Så sammantaget lär det sannolikt dröja ett tag till innan vi har ett säkert och effektivt vaccin, och vi måste därför göra vad vi kan för att begränsa smittspridningen under tiden (och lära av de länder som varit mest framgångsrika i att hantera viruset - ex Taiwan och Sydkorea).

/M

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag är så oerhört tacksam över vilket skede i mitt liv detta inträffade (hade varit mer tacksam om det aldrig inträffade under min livstid såklart): https://www.theburningplatform.com/2020/07/11/whitney-looks-l...

Som så ofta finns det korn av sanning i det som skrivs på konspiratoriska sidor som den du länkar, men jag vill varna dig och andra för att okritiskt acceptera dem bokstavligt då de övertolkar och skriver mycket strunt också. Lyckligtvis anger sidan du länkade till gott med referenser, så tar man sig tiden kan man själv verifiera vad som är rimliga tolkningar och vad som är överdrivet - även om det såklart kräver viss ansträngning av läsaren. Säkrare är nog dock att direkt förlita sig på mer trovärdiga källor, som FHM, WHO, ECDC och CDC. Det är inte alltid de senaste forskningsresultaten finns presenterade där, men de har experter som tar sig tid att granska litteraturen och publicera tolkningar som åtminstone så gott det går är befriade från lekmannamässiga missförstånd.

Eftersom det du skriver i inlägget ovan till stor del motsäger sidan du länkar till, och särskilt artikeln på off-guardian som den lutar sig mycket mot, så tolkar jag det som att du själv insett att den inte är helt att lita på. Alternativ-mediasiten off-guardian betygsätts enligt media bias fact check som "Overall, we rate OffGuardian a Strong Conspiracy and Moderate Pseudoscience website that also promotes Russian propaganda.", en klar varningssignal till att vara skeptisk till deras innehåll.

Permalänk
Avstängd

@deltascu: Ja, jag såg nu i efterhand att sidan jag länkade till och efter jag gått igenom den själv mer verkar vara luta åt ett extremt håll vilket gör deras resultattolkning ytterst tveksamt. Jag ska erkänna att jag först och enbart reagerade positivt på huvudrubriken!

När jag läste, "Ruling class elites don’t want that, that is not in their interests. What they want is for the people to meekly accept the rules and conditions that lead to their eventual enslavement. That’s the real objective, complete social control, saving lives has nothing to do with it. Sweden opposed that approach which is why Sweden has to be destroyed. It’s that simple." så insåg jag, "Hoppsan! Verkar vara en extremsajt detta! "

Att "nyheten" också pratar om att Sverige närmar sig slutet på pandemin och kan fortsätta till det normala är också struntprat. Sättet artikeln pratar om "frihet" och "regeringens kontroll" visar på vad sidan egentligen har för propaganda/baktanke och där Sverige bara i detta fall försöks användas som ett huvudargument för att föra sin egen agenda framåt.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

FHM rekommenderar fortfarande att de som kan ska jobba hemma, ändå verkar de flesta kontoren vilja att man återgår till arbete på kontor efter semestern. Hur är det på ert jobb?

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Teagirl:

Hur är det på ert jobb?

Daterat 28 juni på intranet, citat: "Due to the increased spread of COVID-19 in additional regions in Sweden, the sites in Gävle, Kumla and Sandviken are now included in the recommendation of working from home in order to reduce the risk of spreading the virus."

Tillhör riskgrupp och jobbat hemifrån sedan mitten av mars (dvs enligt rekommendation från FHM). Känns bra att ringa chef och kollegor och be dem vara min "slav" när utrustning behöver anslutas/ändras.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teagirl:

FHM rekommenderar fortfarande att de som kan ska jobba hemma, ändå verkar de flesta kontoren vilja att man återgår till arbete på kontor efter semestern. Hur är det på ert jobb?

Vi ska tillbaka till jobbet i september. Det "roliga" är dock att vi endast ska återvända ifall vi kan ta oss till jobbet utan att färdas kommunalt. 90% av kontoret färdas dit kommunalt....

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Teagirl:

FHM rekommenderar fortfarande att de som kan ska jobba hemma, ändå verkar de flesta kontoren vilja att man återgår till arbete på kontor efter semestern. Hur är det på ert jobb?

Vi fick höra att det var dags att börja komma in i början av juni på ett "All employee meeting" där vi fick scheman så att vi inte skulle vara för många samtidigt och så. Det blev stora protester varpå de formulerade om sig så att de inte längre sa att man skulle komma in utan fick, och kontoret har sedan dess varit ännu tommare än innan. Själv har jag åkt in en dag i veckan sedan dess för det är för segt att vara hemma hela tiden. Får se hur det blir efter semestern.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teagirl:

FHM rekommenderar fortfarande att de som kan ska jobba hemma, ändå verkar de flesta kontoren vilja att man återgår till arbete på kontor efter semestern. Hur är det på ert jobb?

Vi fick information i början av juni att vi inte skulle förvänta oss att det återgår till det vanliga efter sommaren på kontoret, och att vi skulle ställa in oss på att vi antagligen fortsätter med endast kritisk personal on prem året ut.

Sen är det klart att det är mer folk på kontoret nu än i april, men fortfarande under 50% av vad det brukar vara.

Permalänk
Medlem

Nu verkar det ta fart i USA igen:

Permalänk
Medlem

Låter som de flesta har "hyfsat" kloka arbetsplatser. Här är det att alla ska in efter semestern, men öppna kontorslandskap och inga skyddsåtgärder förutom möjligtvis tillgång till handsprit (fortfarande sitta nära kollegor). När man har några år på nacken så vet man hur förkylningar brukar spridas som löpeld efter somrarna när alla möts igen, varför skulle covid-19 bete sig annorlunda? Ni som ska tillbaka, har ni fått några skyddsåtgärder att följa, jobbar ni i öppna landskap?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teagirl:

FHM rekommenderar fortfarande att de som kan ska jobba hemma, ändå verkar de flesta kontoren vilja att man återgår till arbete på kontor efter semestern. Hur är det på ert jobb?

Ska få nya riktlinjer i slutet av augusti, men än så länge har de följt FHMs rekommendationer så jag skulle bli förvånad om jag måste återvända till kontoret.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kanskedet:

Jag har följt NBC News varje dag och tycker att de konserterar sig på det värsta och inte visar helheten. Kollar även på en del walking cams på YouTube och får då en helt annan bild. De flesta, som här i Sverige, sköter sig eftersom folk är rädda.

Men lätt att vinkla till några få dumpartyn och intervjua just de ungdomarna som inte bryr sig är media i USA bra på och sprider till resten av världen. Många fler tester görs i USA på senare tid och då stiger ju kurvan brant. Men litar på uppgifterna om att sjukvården börjar närma sig taket men jag vet ju inte hur högt eller lågt deras tak är i den allmänna sjukvården jämfört med Europa.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Medlem
Skrivet av yrfhar:

Jag har följt NBC News varje dag och tycker att de konserterar sig på det värsta och inte visar helheten. Kollar även på en del walking cams på YouTube och får då en helt annan bild. De flesta, som här i Sverige, sköter sig eftersom folk är rädda.

Men lätt att vinkla till några få dumpartyn och intervjua just de ungdomarna som inte bryr sig är media i USA bra på och sprider till resten av världen. Många fler tester görs i USA på senare tid och då stiger ju kurvan brant. Men litar på uppgifterna om att sjukvården börjar närma sig taket men jag vet ju inte hur högt eller lågt deras tak är i den allmänna sjukvården jämfört med Europa.

Dock ökar andelen positiva test (se blå kurva) för USA:

och för Florida:

Så mer testning förklarar inte den ökning som vi ser just nu i USA. Som riktlinje är det bra om andelen positiva testfall är mindre än 5% under en viss tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kanskedet:

Dock ökar andelen positiva test (se blå kurva) för USA

Bra att du tar upp det här, för det råder stor förvirring i media i hur man ska tolka dessa data när antal tester ökar.

Självklart ökar antal fall när man ökar antal tester, eftersom man täcker in en större del av befolkningen. Den första insikten är alltså: Fler bekräftade fall betyder inte nödvändigtvis att antal faktiska fall ökar, om man samtidigt ökat antalet tester. Det som händer när man testar fler är att man upptäcker fall som annars skulle gått oupptäckta. Därav Trump's briljanta idé om att man kan förbättra statistiken genom att testa mindre.

Den andra insikten som man inte talar lika mycket om är att man tenderar att testa dem som är mest misstänkt sjuka först. Alltså gäller generellt att: Andelen bekräftade sjuka av dem som testas bör minska med antal tester.

Om man som i USA kraftigt utökar antal tester och ser att andelen positivt testade ökar, ja då är det tveklöst så att smittan ökar i samhället. Man kan som du skriver absolut inte bortföklara den ökade andelen med att man testar fler, vilket många kommentatorer i media (inklusive Vita Hus-administrationen) fått om bakfoten, alternativt aktivt försöker vilseleda med.

En annan aspekt är när man jämför antal positiva per capita länder emellan, eller andelen positiva av dem som testats. I det första fallet ökar antal positiva med antal tester man gör, i det andra minskar det. Så rapporter jag sett om att "Danmark har en mycket lägre andel smittade av de som testas, trots att man testar mycket mer än Sverige" har också fått det om bakfoten - i det fallet är det bättre att jämföra per capita, dvs "Danmark har ett mycket lägre antal smittade per capita, trots att man testar mycket mer än Sverige", annars kan man ju inte vara säker på om det lägre talet är just p.g.a. mer testning av friska individer.

Det bästa ur jämförelsesynpunkt vore om man hade stora slumpmässiga urval av befolkningen som testades regelbundet. Då skulle andelen smittade vara mer jämförbar i tid och mellan länder. Ett problem är att covid-19 uppvisar klusterspridning, vilket gör det mycket svårt att göra ett representativt urval vid liten smittspridning. Så även om FHM tidigare periodvis gjort försök, så har resultaten inte varit speciellt tillförlitliga. Jag har också bara sett enstaka rapporter om liknande undersökningar i andra länder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Teagirl:

Låter som de flesta har "hyfsat" kloka arbetsplatser. Här är det att alla ska in efter semestern, men öppna kontorslandskap och inga skyddsåtgärder förutom möjligtvis tillgång till handsprit (fortfarande sitta nära kollegor). När man har några år på nacken så vet man hur förkylningar brukar spridas som löpeld efter somrarna när alla möts igen, varför skulle covid-19 bete sig annorlunda? Ni som ska tillbaka, har ni fått några skyddsåtgärder att följa, jobbar ni i öppna landskap?

Av nyfikenhet, vilka argument har man för att alla skall tillbaka på kontoret?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Ibis:

Av nyfikenhet, vilka argument har man för att alla skall tillbaka på kontoret?

En ren gissning (till dess vi får svar) är väl att de som jobbar på distans inte kan göra det så effektivt som skulle önskas. Skulle produktiviteten minska till 50% exempelvis så vill man nog ha in folket så snart som möjligt.

Ren spekulation från min sida dock

Permalänk
Medlem
Skrivet av videopac:

En ren gissning (till dess vi får svar) är väl att de som jobbar på distans inte kan göra det så effektivt som skulle önskas. Skulle produktiviteten minska till 50% exempelvis så vill man nog ha in folket så snart som möjligt.

Ren spekulation från min sida dock

Tror snarare det handlar om dåligt chefskap och att de inte litar på sina anställda.
Tror jag är mer produktiv för det finns inte lika mycket/många som kan störa.
Sen är det otroligt mycket skönare att sitta hemma 🙂

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av videopac:

En ren gissning (till dess vi får svar) är väl att de som jobbar på distans inte kan göra det så effektivt som skulle önskas. Skulle produktiviteten minska till 50% exempelvis så vill man nog ha in folket så snart som möjligt.

Ren spekulation från min sida dock

Jag är antagligen (Skattning) ca. 200% (minst) mer effektiv när jag jobbar hemifrån!

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Vi fick information i början av juni att vi inte skulle förvänta oss att det återgår till det vanliga efter sommaren på kontoret, och att vi skulle ställa in oss på att vi antagligen fortsätter med endast kritisk personal on prem året ut.

Sen är det klart att det är mer folk på kontoret nu än i april, men fortfarande under 50% av vad det brukar vara.

Samma för mig. Skulle tro att 90% av personalen jobbar hemifrån nu och informationen just nu är att vi fortsätter på detta vis året ut. De undersökningar som gjorts inom bolaget veka indikera ökad produktivitet överlag. I varje fall så ha vi ingen minskad produktivitet, utan vi har kunnat leverera enligt plan.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Wiinis:

Tror snarare det handlar om dåligt chefskap och att de inte litar på sina anställda.
Tror jag är mer produktiv för det finns inte lika mycket/många som kan störa.
Sen är det otroligt mycket skönare att sitta hemma 🙂

Litar och litar, det är inte allt som man kan göra lika effektivt hemifrån. Sedan om det är fallet här det vet vi ju inte.

Vissa moment är jag mer effektiv hemifrån, andra tvärtom.

Permalänk
Medlem

Alltså det här med att bussbolag, tåg och flygbolag återinfört trängsel på sina färdmedel... cyniskt eller bara korkat? Hur kan FLIX, SJ och SAS motivera sina fullbokningar med att FHMs rekommendationer är otydliga? Det verkar som att varje branch måste ha rekommendationer specialskrivna för sig, annars förstår de inte att man inte ska packa passagerarna som sillar. Eller är det bara en dålig ursäkt för att bättra sina ekonomiska kvartalsrapporter? Allt som inte är explicit förbjudet är tillåtet? Mycket kortsiktigt tänkt, i så fall.

Permalänk
Skrivet av deltascu:

Alltså det här med att bussbolag, tåg och flygbolag återinfört trängsel på sina färdmedel... cyniskt eller bara korkat? Hur kan FLIX, SJ och SAS motivera sina fullbokningar med att FHMs rekommendationer är otydliga? Det verkar som att varje branch måste ha rekommendationer specialskrivna för sig, annars förstår de inte att man inte ska packa passagerarna som sillar. Eller är det bara en dålig ursäkt för att bättra sina ekonomiska kvartalsrapporter? Allt som inte är explicit förbjudet är tillåtet? Mycket kortsiktigt tänkt, i så fall.

Tycker inte alls det är konstigt. Tråkigt absolut men det är så människan fungerar. Hade det stått "vi följer inte FHM och kan vara trångt" hade man kanske tappat 10% max.

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

SAS motivera sina fullbokningar med att FHMs rekommendationer är otydliga?

SAS påstår sig ha en magisk ventilation som tar bort smittrisken.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

SAS påstår sig ha en magisk ventilation som tar bort smittrisken.

Så magisk är den inte. Men det är samma typ som används i operationssalar så den tar bort nästan alla virus och bakterier. Dock hjälper ju inte det mot en nysning i nacken. Men klart bättre än vad många tror där de jämför med typ en buss.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Alltså det här med att bussbolag, tåg och flygbolag återinfört trängsel på sina färdmedel... cyniskt eller bara korkat? Hur kan FLIX, SJ och SAS motivera sina fullbokningar med att FHMs rekommendationer är otydliga? Det verkar som att varje branch måste ha rekommendationer specialskrivna för sig, annars förstår de inte att man inte ska packa passagerarna som sillar. Eller är det bara en dålig ursäkt för att bättra sina ekonomiska kvartalsrapporter? Allt som inte är explicit förbjudet är tillåtet? Mycket kortsiktigt tänkt, i så fall.

Jag kan nog ha en viss förståelse för att det här inte är så enkelt för resebolagen. Vad är en ”lagom” nivå av passagerare? På ett fullpackat flygplan har du vanligtvis ganska många medpassagerare inom en tvåmeters radie. Ska man följa de riktlinjerna kan flygbolagen inte sälja mer än gissningsvis 20% av platserna, och det kanske ändå är för mycket. Och vem ska betala för alla de tomma platserna? På ett SJ-tåg sitter du vanligtvis inte lika trångt och dessutom är inte alla platser bokningsbara just nu.

Men tiden tror jag det här mer och mer kommer övergå till att bli ett personligt ansvar. Tillhör du en riskgrupp eller känner dig orolig för att bli smittad så stanna hemma. Vill du ut och resa så gör det, men räkna inte med att någon annan tar ansvar för att du inte blir smittad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av josi:

Men tiden tror jag det här mer och mer kommer övergå till att bli ett personligt ansvar. Tillhör du en riskgrupp eller känner dig orolig för att bli smittad så stanna hemma. Vill du ut och resa så gör det, men räkna inte med att någon annan tar ansvar för att du inte blir smittad.

Absolut så kommer det alltid finnas ett personligt ansvar. Men poängen är just att näringsidkarna ska möjliggöra att resandet kan ske på ett acceptabelt sätt. Det är därför FHM avråder från resor med färdmedel utan bokningsbara platser.

Som det är nu kan man uppenbarligen åka varken buss, tåg, eller flyg på ett acceptabelt sätt. Tidigare hade åtminstone SJ vad jag tyckte var en bra kompromiss där bara fönsterplatser var bokningsbara, vilket gjorde att man slapp sitta direkt bredvid en främling. Att låta sällskap som bokar samtidigt sitta bredvid varandra är väl också en vettig idé, men att endast begränsa till 75% av kapaciteten och låta främlingar sitta bredvid varandra är ju så uppenbart i strid med FHMs rekommendationer att det inte borde behöva några förtydliganden.

Vad det gäller den ökade kostnaden vid mindre än full beläggning är förstås det naturliga att biljetterna blir dyrare.

Permalänk
Skrivet av deltascu:

Absolut så kommer det alltid finnas ett personligt ansvar. Men poängen är just att näringsidkarna ska möjliggöra att resandet kan ske på ett acceptabelt sätt. Det är därför FHM avråder från resor med färdmedel utan bokningsbara platser.

Som det är nu kan man uppenbarligen åka varken buss, tåg, eller flyg på ett acceptabelt sätt. Tidigare hade åtminstone SJ vad jag tyckte var en bra kompromiss där bara fönsterplatser var bokningsbara, vilket gjorde att man slapp sitta direkt bredvid en främling. Att låta sällskap som bokar samtidigt sitta bredvid varandra är väl också en vettig idé, men att endast begränsa till 75% av kapaciteten och låta främlingar sitta bredvid varandra är ju så uppenbart i strid med FHMs rekommendationer att det inte borde behöva några förtydliganden.

Vad det gäller den ökade kostnaden vid mindre än full beläggning är förstås det naturliga att biljetterna blir dyrare.

Vi förstår din poäng. Men det känns naturligt att det blir så utan kännbara straff. Restauranger följer heller inte om de inte fick varningar. Butiker skiter i. Sen utan fakta så tror jag absolut 90% är nöjesresor och då väger personlig ansvar mycket högre.