Veckans fråga: Har du testat Linux?

Veckans fråga: Har du testat Linux?

Denna vecka undrar vi om ni har testat Linux för privat användning. Hur gick det, och använder ni det fortfarande?

Läs hela artikeln här

Om det är så att jag använt det tidigare som primärt OS men nu gått över till MacOS vad bör jag svara egentligen?

Har det på en bärbar som knappt används.
Hade det tidigare på en mediadator i hemmagymmet.

Jag står i gränslandet för att permanent byta till Linux (Ubuntu). Det som har hållt mig tillbaka är delvis fractal scaling då jag har 2x 2560x1440 skärmar så är det nödvändigt. Antingen blir allt för stort eller för smått på skärmen.

Den andra anledningen är bättre native stöd för att få igång windows spel. Jag vill slippa hålla på med lutrisprofiler, wine konfigurationer etc. Så fort det i princip är lika enkelt att komma igång som på Windows så går jag över.

Kör Ubuntu på min laptop som är en lite äldre maskin, kör mest surf, Netflix och Spotify.

Är mitt yrke & kör det på hemmaservern & lite rpi:s
Inte på min primära hemmadator dock, där är det windows pga gamingfokus & nöjer mig med wsl där

Testat till och från - tycker fortfarande inte det kan ersätta Windows. Alltid meck med något som "bara fungerar" annars.

Linux (vanligen ubuntu) är standard på majoriteten av mina datorer. Undantagen är min stationära och en bärbar med en faktisk gpu, för spel är fortfarande något windows generellt gör bättre. Och för att min fru inte vill lära sig ett nyss OS.

Kör det på min laptop, enda som är lite tråkigt är att högtalarna på laptopen saknar drivrutiner så att alla högtalarelement inte drivs. Gör inte så mycket då jag bara pluggar in hörlurar mest ändå.

Hade det varit ett problemfritt alternativ för spelande så hade jag kört det på min stationära också... Om jag köper en AMD gpu nästa gång så ska jag ge det en rejäl chans på stationära, men Nvidias drivrutiner är för kassa på Linux just nu

Jag körde Linux desktop på för 12 år sedan som primär OS då förutom när jag skulle spela något häftigt spel. Det var hemskt kul med all konfigurerbarhet i UI och roliga applikationer samt terminalen. Nu har jag några VMs med Linux desktop på som jag kopplar upp mig från ibland för vissa saker. Jag kör Windows helt nu annar med Linux servers då.

Fick för mig att testa någon gång om året förr och körde det primärt ett halvår ungefär men gav upp pga ständigt strul med dependencies och annat.

Kör linux som ensamt OS på en laptop, och Windows på en annan laptop, köra dualboot skulle jag inte göra, blir mest problem förr eller senare, tidigare körde jag på samma dator men på olika diskar, funkar också bra..
Linux OS är Mint, dock lite kluven vid val av Mate eller Chinamon, ett annat linux jag använt en del är Pinguy, Ubuntu lite det med dock rätt många år sen, åkte ut med en jämra fart när Unity kom. i övrigt testat på ca 5st andra linux under årens lopp.

I övrigt så behövs Windows fortfarande mest PGA en del spel samt att en del nödvändiga Adobe och corel program inte finns för linux..

Senast redigerat 2020-07-08 16:29

Jag hade det som sekundärt OS tidigare då det finns en hel del intressant mjukvara till Linux. Nu för tiden är det dock extremt jobbigt att få det att fungera tillsammans med Windows 10 då Windows "reparerar" bootsektorn automatiskt hela tiden. Det gör att Linux inte går att starta. Microsoft har ju tydligen blivit mer Linuxvänligt på sistone så det kanske blir bättre framöver?

@Bananfan: Kommer inte bägge från UNIX?

Jag kör Windows på stationära och Debian/OMV på serven. Har även Ubuntu i dual boot. Problemet för mig är att det tar för mycket tid att handskas med två OS. Inte alltid Windows bara fungerar så att böka med två olika OS gör att man måste välja ett av dem. Fast har märkt att W10 mer och mer hittar på saker som jag inte gillar även om vissa nya funktioner är väldigt behändiga. Kanske ger Ubuntu mer tid i framtiden (har inte tid att laborera med olika fantastiska distar).

Testat på HTPC - men kände att man konstant var tvungen att komma med manuell handpåläggning för att få allt att rulla som man ville, mot Windows. Dock kan det vara så att jag helt enkelt inte är van nog för att få till det lika bra.

Linux i snart 20 år här.
Gentoo är main disten på dom flesta burkarna men kör numera också Linux Mint på laptopen och Labbdatorn då det inte finns tid att manuellt uppdatera dom.

Windows är sekundär OS för mig och körs i ett VM med dedikerat grafikkort så hårdvaruviritualiserat, mest för spel och lite annat.

Sedan är majoriteten av retro datorer Windows baserade då vi spelar på dom men nån kör linux och ska bli fler är tanken.

Windows på stationära spelburken.
Debian på allting som är bärbart, inklusive min surface pro 4 då den upplevs som betydligt snabbare med linux än win10 sorgligt nog..

Skrivet av yrfhar:

@Bananfan: Kommer inte bägge från UNIX?

Nja, MacOS liksom iOS är UNIX i grunden, Linux är helt eget, dock inspirerat av hur UNIX fungerar

Tog bort Windows helt Januari 2019. Har sedan dess gjort allt på Linux. Spel, programmering, youtube o.s.v. Valde att även installera Linux på min Macbook Pro tidigare iår.

Kör dual boot med Arch.

Kör i normala fall bara Windows 10 på spel datorn, Macbook pro OS x med bootcamp windows för typ Minecraft o.l. Sedan 5-6 virtualiserade Ubuntu Server installationer på min ESXI server.

Kör enbart linux på jobbet. Linux är enda OSet på min privata laptop, och på min desktop varierar det om jag använder Windows eller linux mest beroende på vad för spel jag spelar för tillfället. Funkar de spel jag spelar bra på Linux håller jag mig till det.

Provade för 10 år för första gången och då var det inte riktigt min grej på grund utav att det inte gick att spela de spel jag ville spela. Gav Ubuntu en chans igen för tre år sen och det funkade rätt bra på jobbet, men ser inte riktigt att det är i närheten så enkelt och välfungerande som macOs som jag kör på annars

Det är alltid något spel jag spelar för tillfället som inte stöds av linux=S. Den dagen alla spel fungerar skapligt med inte allt för mycket krångel så migrerar jag över direkt.

Jag saknar alternativet "det är mitt server OS"

Har alltid en dual-boot kali på laptopen, samt flertalet distar i VM:s/server hemma.

Skrivet av sleepyoh:

Jag saknar alternativet "det är mitt server OS"

Frågan handlar om vad man använder för desktop-OS på en privat persondator för hemmabruk.

Om man har det på en server, en router, sin telefon, sin jobbdator etc är inte det vi vill ha reda på här.

Jag kör Linux sekundärt. Det enda som håller mig från att använda det primärt är multiplayerspel med antifusk som strular med wine/proton. Alla singleplayerspel jag spelar funkar bra i Linux.

Skrivet av Bananfan:

Om det är så att jag använt det tidigare som primärt OS men nu gått över till MacOS vad bör jag svara egentligen?

"Ja. Men jag blev inte övertygad att byta" är väl närmsta alternativet I guess.

Börjar nytt jobb om ca en månad. Ska eventuellt börja köra Ubuntu där då alla deras system ligger i molnet.