Google erbjuder gratis kretstillverkning

Google erbjuder gratis kretstillverkning

Småskalig kretstillverkning är kostsamt för mindre aktörer, men i ett steg mot open source-hårdvara bjuder Google på kalaset.

Läs hela artikeln här

Hmmm. Kan bli intressant att se vart detta bär av.

Ingen aning om vad företag skulle tillverka, men finns nog många som sitter på en del idéer.
Kan det vara för att underlätta IoT?

Undrar om kretsytan begränsas så att Google ska kunna få plats med egen hårdvara som håller koll på sökhistorik etc...

Skrivet av Lodisen:

Hmmm. Kan bli intressant att se vart detta bär av.

Ingen aning om vad företag skulle tillverka, men finns nog många som sitter på en del idéer.
Kan det vara för att underlätta IoT?

Jag skulle tro att något som detta är guld värt för akademiker och startup-företag som vill test om ett proof-of-concept bör vatten och fungerar i praktiken som de tänkt sig i teorin.

Bara min spekulation, men jag tvivlar på att erbjudandet kommer kommer användas till någon storskalig satsning, snarare kan arbetet där flyttas över till en modernare tillverkningsteknik och fabriker om Googles gratistillverkning ger positivt resultat.

Det enda dom vill ha..fulla rättigheter ifall du börjar tjäna pengar på produkten

Senast redigerat 2020-07-06 23:13

Vill Google sno idéer?

Coolt, undrar hur svårt det skulle vara att konvertera en CPU i Logisim till något som faktiskt går att tillverka och använda.

Godnatt för alla andra tillverkare då.
Egentligen märkligt av google eftersom befintliga lösningar inte direkt är dyra.
Kostar ju nästan ingenting att få en handfull kretskort tillverkade.

Helt rätt stuprör funkar inte längre, mindre team och många fler som utvecklar mjukvara och hårdvara parallellt kommer öka tempot rejält, nuvarande techjättar står bara ivägen

Sen vad ingen nämner är att deras "Open PDK" är designad för Cadence, så du behöver en licens. Senast jag kollade var det rätt många 100kkr per år. Småskalig produktion är kaffepengar i jämförelse.

Skrivet av Svensktiger:

Godnatt för alla andra tillverkare då.
Egentligen märkligt av google eftersom befintliga lösningar inte direkt är dyra.
Kostar ju nästan ingenting att få en handfull kretskort tillverkade.

Hade du läst nyheten hade du sett att det dels inte handlar om kretskort och dels att det föreligger väldigt snäva restriktioner.

USA:s dominans bland spion prylar stärks!

De kommer ju välja ut högst 40 stycken, så det kommer ju inte någon påverkan på marknaden som sådan överhuvudtaget. Snarare ett PR-jippo eller lite välgörenhet om man vill.

Skrivet av klk:

Vill Google sno idéer?

Open source är främmande för dig va?

Flera lovande 680x0 cores i FPGA som hade mått bra av att få bli till ASIC <3
Lär dock ej google vara intresserad av

Men den lilla haken att de vill ha en liten liten bakdörr.

Sid-chippet

hah! förr i tiden tyckte jag google var good guys för alla "gratis tjänster" de erbjöd tills man insåg att alla gratistjänserna var mer eller mindre gjorda för att spionera på dig.

jag tror inte ett smack på nån hårdvara från google, det känns bara yttligare som ett steg för dem att hitta ett öga in i ens privatliv

Skrivet av jan-banan:

Sid-chippet

Tänkte också i dom banorna med alla special chip i c64, amiga osv. Men dom är väl inte opensource.

Kanske skulle slörita min egen sparc/power/riscv processor.
Vad sägs om en

"OpenSPARC T2 is 8 cores, 16 pipelines with 64 threads."

Självklart har Google en baktanke med detta, om det endast är bra publicitet eller något mer illasinnat får man väl spekulera i...

Intressant att många verkar dra slutsatsen att Google är skurken här. Roligt att fler aktörer har ett intresse för öppna hårdvaruprojekt. Hoppas själv att detta kan leda till större satsningar i branschen på att få ner tillverkningstekniken på mindre nanometer för exempelvis RISC-V.

Skrivet av Allexz:

Open source är främmande för dig va?

Open source kontrollerat av en stor IT jätte (egentligen reklam jätte)?

Sllt för att sprida reklam, kanske hårdkodad i chippet med 😂

Kul grej men lite oklart hur det är tänkt att gå till i praktiken. Vad jag vet finns det inga gratis-verktyg som räcker för att faktiskt tape:a ut ett chip och priset på de kommersiella verktygen är förmodligen betydligt högre än vad det kostar att köra några test-shuttles i en 130nm nod. Så klart att det sänker instegströskeln lite men om man inte har tillgång till verktyg via universitet eller liknande så är det nog kaffepengar i sammanhanget.

Lite sugen blir man dock, borde prov-synta nått å se hur skillnaden är mot TSMC 7nm. Dock inte så roligt att få DC att lira med massa nya libbar å skit.

Kollade upp lite MPW priser och tydligen kan man köra Globalfoundries 130nm för 1500€/mm2 och man får 50 chip så en 10mm2 krets blir 300€/chip. Överkomligt om än inte helt gratis och det ska säkert läggas till kostnader för kapsling etc också. Finns massor med alternativ om man är sugen: https://europractice-ic.com/wp-content/uploads/2020/07/Genera...