Blivit antagen till tre utbildningar, osäker på vilken väg att gå - hjälp!

Permalänk
Medlem

Blivit antagen till tre utbildningar, osäker på vilken väg att gå - hjälp!

Hej!

Jag har blivit antagen till 3 utbildningar men har svårt att avgöra vilken jag ska tacka ja till.

Linux DevOps engineer utbildning, Spelprogrammering (engelsk talande kurs) och .NET utvecklare.

.NET utvecklare var min prioritering först i och med att jag tror att det är det närmaste jag kan komma den kompetens jag är intresserad utav vilket är utveckla program och kunna lösa problematik själv och sedan att se hur man löser större projekt med en grupp personer.

Men när jag såg spelprogrammering så har jag tänkt på hur roligt det skulle vara att förstå minneshanterinng och samt lära mig C++ som ett low level språk i och med att man kann göra i princip allting samt minneshantering och som säkerhet kunna avläsa applikationers översikt vad de gör och funktionerna som exekveras, och inte minst kunna bidra till en spelplatform och kunna vara med och forma spel man själv tror på.

Linux DevOps såg jag även som något en backup ifall de första två inte skulle fungera i och även då för att man får in spåret med Linux som jag velat ta ett längre tag och då även förstå mig bättre på säkerhet och få den ingången till mer utveckling. Här tror jag att om man är som egen företagare så hade det troligtvis vara bra att gå denna utbildning i och med att man förstå hur system är uppbyggda och inte specifikt på ett ämne inom området.

Då spelprogrammering är ett såpass tungt område speciellt med C++ och då min matte är inte så hög, jag fick godkänt i matte2b men det var ett elände att få ihop... Matte är inte min starka sida och på grund av detta så tvekar jag på spelprogrammeringen.

Tack på förhand till de som kan hjälpa mig komma till ett beslut kring detta!

Tillägg: Lägger till vad som ingår i kurserna nedan -

Kurs .NET-utvecklare Poäng:
Agil utveckling 30p
Clean code och testbar kod 20p
Programmering med .NET och C# 60p
Examensarbete 20p
LIA 1 40p
LIA 2 80p
Utveckling av webbapplikationer 50p
Utveckling av Windows applikationer med .NET 50p
Utveckling mot databas och databasadministration 40p
Kundförståelse och kommunikation med kravställare 10p
Totalt:
400p

KURS: Spelprogrammering / Game programmer POÄNG:
CONTENT
Students will better understand game programming, working on game projects, agile development and presentation skills. Topics such as creative thinking, ideation and process oriented work are covered in depth. Students will fundamentally learn scripting and programming for games. They will have hands-on experience, through game projects in collaboration with the game industry, visits to game studios, industry orientation and internship.
Full points: 550

KURS: LINUX DEVOPS ENGINEER POÄNG:
Configuration management tools 20
Containerteknik 20
Databaser 20
Examensarbete 25
IT-Säkerhet 20
Kontinuerlig mjukvaruleverans 30
LIA (Lärande i arbete) 1 50
LIA (Lärande i arbete) 2 50
Linux 1 15
Linux 2 60
Nätverksteknik 25
Projektledning och agila metoder 15
Python, programmering 25
Virtualisering, virtuella system 25
Summa Yh-poäng 420

Visa signatur

/Ben~

Permalänk
Medlem

.NET har du nog enklast av att få ett jobb sedan. Spelprogrammerare känns spontant som att dessa bara är en promille av programmerare överlag.

Permalänk
Medlem

Spelprogrammerare låter nog betydligt roligare än det oftast är. Det är svårt att få jobb som spelprogrammerare, och arbetsvillkoren är inte alltid så bra. Ofta mycket stress och övertid den sista tiden innan ett spel skall släppas.

.NET är nog den av utbildningarna som är bäst om du vill jobba som utvecklare.

DevOps ser i och för sig intressant ut, men det är inte det du behöver kunna i första hand om du vill bli utvecklare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Spelprogrammerare låter nog betydligt roligare än det oftast är. Det är svårt att få jobb som spelprogrammerare, och arbetsvillkoren är inte alltid så bra. Ofta mycket stress och övertid den sista tiden innan ett spel skall släppas.

.NET är nog den av utbildningarna som är bäst om du vill jobba som utvecklare.

DevOps ser i och för sig intressant ut, men det är inte det du behöver kunna i första hand om du vill bli utvecklare.

Lite så jag tänkte också men vad jag känner spontant också är att man har inte så lång övergång till .NET utvecklare ifall man går igenom utbildningen med som game programmer. Dessutom är utbildningen 550 poäng så känns konstigt att det inte skulle bidra till en bra karriär.

Likaså känns det som att ifall man utbildar sig som .NET utvecklare så tror jag att det är en lättare övergång till både spelprogrammering och annat

Men, ja min magkänsla säger att .NET utvecklare skulle gynna mig bra och i och med att jag inte high på matte så känns det kanske lite lättare.
Precis som du sa så fick jag höra att utbildningen är rätt stressig, kanske inte bra för den mentala biten speciellt om man är lite långsam som jag är!

Visa signatur

/Ben~

Permalänk

Kör .net utbildningen, ofta roliga jobb och bra betalt till skillnad från spelutvecklar dito.

Gör spel på fritiden om det intresserar dig.

Permalänk
Medlem

Hade valt DevOps för att sedan bygga på med mer om IT-säkerhet för att i slutändan jobba mer åt whitehat, men smaken är ju delad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irregular Programming:

Kör .net utbildningen, ofta roliga jobb och bra betalt till skillnad från spelutvecklar dito.

Gör spel på fritiden om det intresserar dig.

Ja, lutar mig mot det! tack

@Kalasis: Mer whitehat har jag också tänkt på men tror det skulle vara roligare till en början att få ihop programmering för att sedan brancha ut mer i det man känner för därefter.

Men just nu känns det som att jag tar .NET utvecklare som förstaval, dock känns det lite snopet då game utveckling känns prestigefyllt och i princip samma sak men mer (dock tror jag att jag skulle bli överrumplad pga svårigheter jag skulle ha)

Visa signatur

/Ben~

Permalänk
Medlem

.NET utbildningen känns bäst av dessa. Är alla dessa utbildningar på yrkeshögskolan?

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Avstängd

Jag har väldigt dålig koll på det här med spelprogrammering men när jag spelat ut RDR2 så kollade jag på eftertexterna, de var fanimig vad mycke folk.
Det jag fastnade på var en grupp som hade hand om hästarna, en grupp som tog hand om vädret osv. Då denna typ av spel kan ta 3-6 år i utveckling så känns det rätt trist att programmera hästens rörelsemönster under den tiden.

Bara en tanke😀

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

En till röst på .net utbildningen, en väldigt bra grund att stå på för framtida karriär. Det ser seriöst ut på cv:t och det går alltid att lägga till linux och server och diverse programeringskurser senare.

Permalänk
Medlem

Jag la också en röst på .net
Detta eftersom att jobba med spel lätt kan döda intresset för att spela själv. Nu ska jag poängtera att jag inte själv jobbat med spelutveckling men jag skulle heller inte vilja göra det eftersom att jag gillar att spela men det finns risk att man helt enkelt inte har någon lust när man jobbar med det hela tiden. Dessutom förstör det lite av nöjet med spel eftersom man kan se lite "bakom kulisserna" och förstå spelets mekaniker bättre vilket gör att man inte blir lika uppsvept i spelupplevelsen.

Permalänk
Medlem

Kör .Net för allt i världen. Det finns få branchen med så bra jobbframtid.

Permalänk
Medlem

Kan inte annat än instämma angående .NET. Skulle du sedan vilja jobba med säkerhet finns det hur mycket bra utbildningar och certifieringar som helst. Du kommer få lite av hel del av den varan med på köpet då du måste förstå hur din kod deployas och fungerar i produktion, vilket nästan alltid sker i linuxmiljö. Dessutom är .NET/C# så pass likt andra objektorienterade språk som Java och Objective C (nu blir folk arga ) så det är en fin grund att bygga på. Avslutningsvis kan jag säga att läsa yrkesutbildning till programmerare är typ bland mitt livs bästa beslut :). Lycka till!

Permalänk
Medlem

Tror folk tänker lite snett om spelprogrammeringsutbildningen. Absolut, få arbetar faktiskt med spelprogrammering och har också förstått att det är skittrist hundgöra (tänk "optimera samma rutin månad efter månad"). MEN lära sig C/C++ och lågnivå-programmering kan användas till så mycket mer och att lära sig .NET senare är ingen större utmaning när man förstått hur hårdvara/mjukvara interagerar på ett betydligt djupare nivå. Att utbildningen har fokus på spelprogrammering är ju för att man ska ha lite roliga projekt att sysselsätta sig med. Hur många hade hoppat på om kursen hette; "Vi bygger inbyggda specialsystem för tillverkningsindustrin" eller liknande?

.NET kod-apor finns det "massor" av (och hälften vet knappt hur en dator fungerar ) (jaja, vet att det är brist generellt på programmerare), varför bli en i mängden när man kan bli en stjärna inom något och ha helt andra förutsättningar vad gäller löneutveckling o.s.v.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Proffsmoddare

Tycker dessa tre är väldigt olika, ta det du är mest intresserad av. Det finns jobb för duktigt folk oavsett vad du väljer.

DevOps tror jag är svårare att komma in i som nyexad då det även kräver (eller är åtminstone önskvärt) att man har tidigare erfarenhet av den underliggande infrastrukturen.

Visa signatur

"Computer games don't affect kids, I mean if PacMan affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching pills and listening to repetitive music." - Kristian Wilson, Nintendo 1989

Permalänk
Medlem

Utan att bestämma åt dig tror jag .NET är lättast att få jobb med. Samt att du kan alltid på kvällar / fritid ägna dig åt att försöka programmera lite spel på egen hand om du kan. Lyckas du få till ett bra Demo kanske nån vill ha dig även utan utbildningen i sig och då har du .NET eller den andra att luta dig mot oavsett.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Skulle också säga .NET här. Absolut störst chanser att få jobb. T.ex. Vägverket behöver folk som kan det.

Permalänk
Datavetare

Håller helt med @Mindfighter, om det var jag som anställde så vill jag ha folk som faktiskt kan programmera, inte någon som vet hur man tar sig igenom ett gäng Wizards i Visual Studio.

Så oavsett vad jobbet handlar om är "spelprogrammerare" ett gigantiskt plus då

  • folk brukar lära sig det för de är genuint intresserade av programmering

  • då allt mer går mot "molnet" betalar man i förlängningen faktiskt betalar per spenderad klockcykel, spelprogrammerare brukar behöva lära sig vettiga strateger för att optimera kod, d.v.s. inte idiotoptimera allt för det ger en oläslig dynga, utan ha magkänsla för var flaskhalsar tenderar uppstå

  • nog för att jag hoppas att C++ kommer bli ersatt av något bättre snart, t.ex. Rust, visar ändå kunskap i C++ att man inte är rädd att ta sig an de riktigt svåra problemen

Nu är jag färgad av att min ingång i IT-branchen. Har en civing i kemiteknik, men insåg när jag riktade in mig mot beräkningskemi att programmeringsdelen faktiskt var roligare än kemidelen. Var en enorm hjälp när jag sökte de första jobben att ha egenutvecklade fullt användbara spel att visa upp som bevis på även kemitekniker kan programmera, kommentarerna redan då var: spelprogrammerare är ett stort plus då vi vet att spelprogrammering är svårt!

Att sedan jobba som spelprogrammerare är något du måste tänka igenom själv. Det är en konkurrensutsatt bransch med pressade löner. Men menar att det är rätt utbildning oavsett vad du ska jobba med senare för tror den gör dig till bästa programmerare av det som listas ovan.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

@Mindfighter och @Yoshman är inne på ett bra spår. I takt med att IoT expanderar så kommer underskottet på personer som kan programmera lågnivå och vet hur hårdvara fungerar med mjukvara öka markant. Redan nu, i den bransch jag befinner mig, har vi stora problem att få tag i kompetent folk. Finns mängder av programmerare som kan strössla Java och .Net-kod hejvilt men få som kan implementera och optimera ett RTOS för små/medelstora MCU. Har du dessutom godkänd kunskap för att designa kretskort och hårdvarulösningar.. ja du, i princip omöjligt att inte få ett jobb.

Visa signatur

MSI K9N SLI Diamond | MSI Diamond HDMI 7600GT | AMD X2 4200+ | 1GB Kingston HyperX| 32" LG 5000:1 screen | Asus EeePC 701

Permalänk
Medlem
Skrivet av Irregular Programming:

Kör .net utbildningen, ofta roliga jobb och bra betalt till skillnad från spelutvecklar dito.

Gör spel på fritiden om det intresserar dig.

Håller med ovanstående, .NET Utbildningen ger dig en bra grund och förståelse för utveckling av Web (frontend/backend/databas), samt utveckling av applikationer/appar. Hade gärna sett lite inslag från Linux DevOps utbildningen då den innehåller en del områden som man ofta stöter på när man jobbar med webbutveckling (Containers/CI/Nätverk och liknande), men det kan ju även variera rätt mycket beroende på arbetsplats och kommer vara sådant du får lära dig med tiden när du väl kommer ut i arbetslivet.

Områden man riktigt brinner för som spelutveckling eller utveckling av små hjälpprogram och verktyg, är oftast roligast att lära sig själv via självstudier och diverse hobbyprojekt.

Permalänk
Inaktiv

Om man tänket .Net kontra IoT så skall man tänka på hur arbetsmarknaden fungerar i olika städer. Med tunga meriter inom IoT hamnade jag Vancouver. Här fanns det massor med web-jobb och och en hel del .Net men nästan inget IoT alls. Det lilla IoT som fanns var militärt och krävde säkerhetsklassning (vilket jag iofs hade men tyvärr i ett annat land ...). Arbetsmarknaderna i till exempel Stockholm, Linköping och Göteborg ser helt olika ut.

Sedan är "nyttigt" och "visar på kompetens" inte alls samma som "lönsamt". Lite cyniskt så kan korrelationen faktiskt vara negativ. Vill man göra karriär och tjäna pengar kan nog .Net var ett bättre val för att sedan gå vidare som PL, säljare eller chef. IoT kan vara ett paradis för nördar med allt vad det innebär för mera affärsmässigt tänkande.

Sedan är C++ en riktig jävla rishög till språk. Lite intellektuell prostitution att tvingas hålla på med eländet. Jag ser Stoustrup ungefär som Charles F. Goldfarb, pappan till SGML. Jag träffade Goldfarb på en konferens och han är grymt smart, alldeles för smart för att få komma i närheten av något som någon annan skall använda. SGML fick rensas upp till XML. C++ behöver också rensas, C++-- är vad många i praktiken finner mer användbart. Eller bara gamla hederliga C, mitt absoluta favorit-språk. Så om du är en fena på C++ är du både en mycket duktig/tålig/härdad programmerare men också jävligt korkad i ett större perspektiv. Enligt min mening.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon214822:

Så om du är en fena på C++ är du både en mycket duktig/tålig/härdad programmerare men också jävligt korkad i ett större perspektiv.

Man kan också se det som att man är pragmatiker. För om du lyfter lite på stenarna så kommer du se att världen (tyvärr kanske) är i grunden byggd på C++ (OS-kärnor är byggd på C, deras user-land är primärt C för bibliotek och C++ för applikationer).

C++ är allt för komplicerat och hoppas själv det kommer ersättas, men just nu är det något man bara måste kunna om man vill jobba med utveckling av normala desktop program, med infrastruktur. Kompilatorer är primärt C++, FaceBook, Google, Microsoft har alla plattformar som i grunden är byggd i C++ då inget annat tidigare kunde ge prestandan och kontroll som behövs (enda som idag kan axla det är Rust, men där saknas infrastruktur i form av bibliotek och så).

Sedan är det långtifrån alla som kommer jobba med den typen av programvara, man kan definitivt jobba hela sin karriär inom helt andra saker!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem

Oavsett vad så är det bra om du programmerat en del innan du börjar på utbildningen. En del börjar på en KY-utbildning men har egentligen inget intresse eller kunskap om ämnet. Det brukas sällan gå så bra för de.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Om man tänket .Net kontra IoT så skall man tänka på hur arbetsmarknaden fungerar i olika städer. Med tunga meriter inom IoT hamnade jag Vancouver. Här fanns det massor med web-jobb och och en hel del .Net men nästan inget IoT alls. Det lilla IoT som fanns var militärt och krävde säkerhetsklassning (vilket jag iofs hade men tyvärr i ett annat land ...). Arbetsmarknaderna i till exempel Stockholm, Linköping och Göteborg ser helt olika ut.

IoT är ingen tvingar en till, det jag ville lyfta fram är att C/C++ och en djupare förståelse för saker och ting ger en helt annan bas att ge sig på en massa andra områden snarare än specifikt spelutveckling (bara för att utbildningen råkar heta det). Har man en bra bas och en förståelse för hur/vad/varför saker och ting fungerar går det fort att lära sig/bli bra även på andra språk.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yoshman:

Man kan också se det som att man är pragmatiker. För om du lyfter lite på stenarna så kommer du se att världen (tyvärr kanske) är i grunden byggd på C++ (OS-kärnor är byggd på C, deras user-land är primärt C för bibliotek och C++ för applikationer).

C++ är allt för komplicerat och hoppas själv det kommer ersättas, men just nu är det något man bara måste kunna om man vill jobba med utveckling av normala desktop program, med infrastruktur. Kompilatorer är primärt C++, FaceBook, Google, Microsoft har alla plattformar som i grunden är byggd i C++ då inget annat tidigare kunde ge prestandan och kontroll som behövs (enda som idag kan axla det är Rust, men där saknas infrastruktur i form av bibliotek och så).

Sedan är det långtifrån alla som kommer jobba med den typen av programvara, man kan definitivt jobba hela sin karriär inom helt andra saker!

En bekant, en hängiven sportfantast, berättade hur Janne Stenbeck en gång hade sagt till honom att om han hade lagt lika mycket tid på att tjäna pengar eller jaga damer som han la på sin sport, hade han varit både stenrik och sönderknullad.

Jag tycker det finns en viss livsklokhet här: Man får det man satsar på att få.

Jag läser frågan från TS i grund och botten som en fråga om karriärplanering, vad han vill hålla på med längre fram. Om han vill ha "street cred" inför andra nördar så är säkert C++ ett utomordentligt bra alternativ. Är det annat som är mer intressant så kanske inte C++ fungerar lika bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Jag läser frågan från TS i grund och botten som en fråga om karriärplanering, vad han vill hålla på med längre fram. Om han vill ha "street cred" inför andra nördar så är säkert C++ ett utomordentligt bra alternativ. Är det annat som är mer intressant så kanske inte C++ fungerar lika bra.

Inte bara street-creed utan antagligen djupare kunskap och därmed lättare att gå vidare och lära sig även t.ex. .NET jämfört med att bli en dussin klipp-och-klistra .NET-utvecklare som knappt vet vad som är upp och ner på en dator...

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Datavetare
Skrivet av anon214822:

En bekant, en hängiven sportfantast, berättade hur Janne Stenbeck en gång hade sagt till honom att om han hade lagt lika mycket tid på att tjäna pengar eller jaga damer som han la på sin sport, hade han varit både stenrik och sönderknullad.

Jag tycker det finns en viss livsklokhet här: Man får det man satsar på att få.

Jag läser frågan från TS i grund och botten som en fråga om karriärplanering, vad han vill hålla på med längre fram. Om han vill ha "street cred" inför andra nördar så är säkert C++ ett utomordentligt bra alternativ. Är det annat som är mer intressant så kanske inte C++ fungerar lika bra.

Om ditt mål är att bli legendarisk programmerare, ska du då lägga dina ägg där det ger "street cred" hos de vars stöd du lär behöva. Eller ska du spendera dem på saker som möjligen får dig invald till big-brother cast:en

Mer seriöst: ärligt talat tror jag det är mindre viktigt vilken av dessa utbildningar TS väljer, nog mer viktigt att välja en och slutföra det hen påbörjat! Som jag skrev, personligen är jag färgad av hur min karriär inom programmering startade, den hade helt klart hjälp från spelprogrammeringen (och demo-hackande på Atari ST och Amiga 500...).

Tror man kan bli besviken av allt för mycket planerande. Planer har en tendens att visa sig värdelösa så fort stridens första skott avlossas, med tillräckligt god träning kan man göra det bästa av den situation som uppstår. Nästan alla utbildning är bra utbildning, mindre viktigt exakt vad man läst för ska man jobba inom något likt IT-branchen lär man utbilda sig hela arbetslivet ändå eller bli en 🦕

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Inte bara street-creed utan antagligen djupare kunskap och därmed lättare att gå vidare och lära sig även t.ex. .NET jämfört med att bli en dussin klipp-och-klistra .NET-utvecklare som knappt vet vad som är upp och ner på en dator...

Man måste börja någonstans.
Ingendera av utbildningarna kommer att göra någon till fullärd programmerare, men bägge kan utgöra en bra bas att gå vidare från.
Utbildningen till spelprogrammerare kan nog tänkas ge en lite bättre bas att utgå från om man skall lära sig mer, men jag vågar påstå att .NET utbildningen kommer att göra det mycket lättare att få jobb direkt efter utbildningen - och att ha ett jobb och tryggad ekonomi är rätt trevligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cenorida:

.NET utbildningen känns bäst av dessa. Är alla dessa utbildningar på yrkeshögskolan?

Korrekt, jag hade tänkt att yrkeshögskola passar mig bäst som person!
Har inte ens tittat på universitet faktiskt, kanske illa men känt att många som beskriver yrkeshögskolor så passar den formen mig lite bättre... nu kan det vara så att den yrkeshögskolan jag börjar på är annorlunda men känner mig mest korrekt i det valet i vilket fall.

Skrivet av Stefflo:

Jag har väldigt dålig koll på det här med spelprogrammering men när jag spelat ut RDR2 så kollade jag på eftertexterna, de var fanimig vad mycke folk.
Det jag fastnade på var en grupp som hade hand om hästarna, en grupp som tog hand om vädret osv. Då denna typ av spel kan ta 3-6 år i utveckling så känns det rätt trist att programmera hästens rörelsemönster under den tiden.

Bara en tanke😀

Ja, det ger en ju en något som ett slags skräckscenario där man känner sig som en slav :/
Men oh well, haha.

Skrivet av CFSsss:

En till röst på .net utbildningen, en väldigt bra grund att stå på för framtida karriär. Det ser seriöst ut på cv:t och det går alltid att lägga till linux och server och diverse programeringskurser senare.

Lite så jag också tänkt, går att brancha till rätt mycket efter det... dessutom om jag ändå riktar mig in mot saker så kommer det komma det som behövs i längden (tänker på c++/c)

Skrivet av Hejss:

Jag la också en röst på .net
Detta eftersom att jobba med spel lätt kan döda intresset för att spela själv. Nu ska jag poängtera att jag inte själv jobbat med spelutveckling men jag skulle heller inte vilja göra det eftersom att jag gillar att spela men det finns risk att man helt enkelt inte har någon lust när man jobbar med det hela tiden. Dessutom förstör det lite av nöjet med spel eftersom man kan se lite "bakom kulisserna" och förstå spelets mekaniker bättre vilket gör att man inte blir lika uppsvept i spelupplevelsen.

Skrivet av Zipparn:

Kör .Net för allt i världen. Det finns få branchen med så bra jobbframtid.

Skrivet av d141:

Kan inte annat än instämma angående .NET. Skulle du sedan vilja jobba med säkerhet finns det hur mycket bra utbildningar och certifieringar som helst. Du kommer få lite av hel del av den varan med på köpet då du måste förstå hur din kod deployas och fungerar i produktion, vilket nästan alltid sker i linuxmiljö. Dessutom är .NET/C# så pass likt andra objektorienterade språk som Java och Objective C (nu blir folk arga ) så det är en fin grund att bygga på. Avslutningsvis kan jag säga att läsa yrkesutbildning till programmerare är typ bland mitt livs bästa beslut :). Lycka till!

Också känt att yrkesutbildning är rätt miljö för mig
Tack!

Skrivet av Mindfighter:

Tror folk tänker lite snett om spelprogrammeringsutbildningen. Absolut, få arbetar faktiskt med spelprogrammering och har också förstått att det är skittrist hundgöra (tänk "optimera samma rutin månad efter månad"). MEN lära sig C/C++ och lågnivå-programmering kan användas till så mycket mer och att lära sig .NET senare är ingen större utmaning när man förstått hur hårdvara/mjukvara interagerar på ett betydligt djupare nivå. Att utbildningen har fokus på spelprogrammering är ju för att man ska ha lite roliga projekt att sysselsätta sig med. Hur många hade hoppat på om kursen hette; "Vi bygger inbyggda specialsystem för tillverkningsindustrin" eller liknande?

.NET kod-apor finns det "massor" av (och hälften vet knappt hur en dator fungerar ) (jaja, vet att det är brist generellt på programmerare), varför bli en i mängden när man kan bli en stjärna inom något och ha helt andra förutsättningar vad gäller löneutveckling o.s.v.

Tack för din input!

Skrivet av SleepstreameR:

Tycker dessa tre är väldigt olika, ta det du är mest intresserad av. Det finns jobb för duktigt folk oavsett vad du väljer.

DevOps tror jag är svårare att komma in i som nyexad då det även kräver (eller är åtminstone önskvärt) att man har tidigare erfarenhet av den underliggande infrastrukturen.

Ja, man får ju inte erfarenhet förens man får det

Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Utan att bestämma åt dig tror jag .NET är lättast att få jobb med. Samt att du kan alltid på kvällar / fritid ägna dig åt att försöka programmera lite spel på egen hand om du kan. Lyckas du få till ett bra Demo kanske nån vill ha dig även utan utbildningen i sig och då har du .NET eller den andra att luta dig mot oavsett.

Precis! Då kan jag ju försöka spåna på vad jag vill och intresse kommer ju finnas för vissa projekt jag redan vet om så det skulle vara toppen att kunna ha kvällar / lite fritid till att jobba med lite side-projects som troligtvis touchar inom de andra områdena.

En fråga är ju om jag kommer komplicera ihop saker med utbildningen ifall jag sitter hemma på fritiden och försöker programmera samtidigt med c++, python eller annat.

Men C# och python är väl inte så långt ifrån varandra förutom syntaxen?

Skrivet av PsyLO:

Skulle också säga .NET här. Absolut störst chanser att få jobb. T.ex. Vägverket behöver folk som kan det.

Tack för input!

Visa signatur

/Ben~