OldClockers, vi äldre som fortfarande krämar ur det sista ur datorn och varför vi gör det (yngre får gärna också svara)

39 år här.. överklockar mina gamla datorer så att barnen kan spela på dem utan att det ska bli för tunga investeringar Min gamla 2700k levererar fortfarande!

40+

Överklockar, men av helt andra anledningar än förr.

Tidigare var det för att få bättre prestanda i spel huvudsakligen (och i på en mycket stark andra plats var det "eftersom det är kul").

Nu är det mest överklockning av minne som jag ägnar mig åt på alla datorer som jag kör tunga beräkningar på. Eftersom minnesbandbredd inte alls har utvecklats på samma sätt som flyttalsprestanda de senaste 10-15 åren så finns det en hel del vinster med överklockningen. Kör fortfarande mycket "för att det är kul".

Sedan kör jag Epyc för allt som kräver maximal prestanda och då är överklockning inte aktuellt.

43 år, överklockar CPUn men tycker det är trevligt att bygga en datorer fortfarande. Bryr mig inte så mycket längre och har inte orkat kika på det på grabbens Ryzen 5-3600 ... bryr mig inte så mycket om FPS längre heller. Bara det är good enough... Man slappnar nog av med kraven iom åldern, iaf jag.

Över 30.
Jag lägger fortfarande tid på justering och finetuning. Men det handlar nog mer om att få datorn tyst nu för tiden. Ja, det är ju lätt att få burken tyst. Men jag vill ju ha den tyst plus lite OC när jag ändå är gång.

Någonstans är jag ju sugen på att skaffa någort som bara funkar nästa gång. Men jag är för picky med avvägningen gällande kylkapaciet mot ljudnivå fortfarande.

Testar lite vid nybygge för att sedan optimera åt andra hållet, 24/7 drift med låg aktiv idle och möjlighet till boost vid behov. Stänger alltid av hibernate, sleep etc för servertjänster jag har som jag vill ska vara responsiva. Stänger definitivt av all core boost /mce och liknande.
49 år, tycker 30 är en väldig låg tröskel för "old".

41 år. Överklockar ingenting längre, snarare undervoltar om det behövs... Nu vill jag bara att grejerna ska funka och vara tysta. Spelar en del men har ingen ambition att krama ur eventuella sista fps ur grejerna bara för att man kan.

55 år, överklockar inte längre.
Det var roligare när man drog upp en 166MHz MMX till 250MHz👍

47 bast, överklockning känns inte så nödvändigt längre tycker jag, blir väl i för sig också lätt så att man kör äldre spel när man blir äldre och då behövs det ju inte liksom.

Tillhör den äldre skaran men har slutat att överklocka processor efter byte till AMD. Nu är det mer inriktat på stabilitet och tysta datorer. Gillar att bygga åt mig själv och andra.

Skrivet av Halogen:

41 år. Överklockar ingenting längre, snarare undervoltar om det behövs... Nu vill jag bara att grejerna ska funka och vara tysta. Spelar en del men har ingen ambition att krama ur eventuella sista fps ur grejerna bara för att man kan.

Förutom att jag är under 30 kunde ovanstående lika gärna ha varit skrivet av mig.

Har en 3700X och ett 2060 Super med Noctua-fläktar i ett Ghost S1 för referens. Spelar bara CS:GO.

30+ här, har inga behov av att klocka längre. Datorn kör det mesta jag slänger på den utan bekymmer. Runt 2000 där nånstans så satt man ju med budgetgrejer och ville kräma ur maximal prestanda, men nu köper jag mig ur problemen.

45.
Orkar inte med oc längre. Förr så kramade jag ur sista fpsen men nu köper jag nytt och snabbare om spelet inte hänger med.

Närmar mig 50, och klockar inte mycket nuförtiden. Minnet brukar jag pressa lite, men både CPU & GPU klockar sig själva såpass bra idag att det inte är någon direkt mening.

Dessutom är min #1 prio att det ska vara tyst. Krävande audiofil och allmänt grinig vad gäller oljud!

Den senaste plattformen jag lekte mycket med var nog min 6700K på en Z170-bräda från Asus. Det var roligt, fick upp den till 4.7 när jag skrämde den med alldeles för hög spänning. Inget guldexemplar direkt. Burken efter var en 8700K med Z370 från Gigabyte, och den landade också på 4.7 med väldigt bra spänning, bara 1.2V. Kör felfritt fortfarande.

30 år gammal och har slutat maximera prestandan på komponenterna, föredrar en kompakt och tyst dator istället. Har dock krämat ut det yttersta ur mina minnen, då jag kände att det gav en stor boost för mitt Ryzen-system. Näst på tur är att underklocka grafikkortet när jag får tid över...

Skrivet av OldComputer:

Vi som är runt 40, krämar vi ur den sista FPS:en eller nöjer man sig som det är eller bara en liten höjning av CPU?

Jag känner att man numera inte har tid att kräma ur den sista FPS:en och man ofta nöjer sig med stock eller möjligen några steg upp på CPU. Vore kul att veta hur andra gör och om ens ålder påverkar hur entusiastisk man är.

Så är du hardcore gamer / speltorsk eller bara använder du datorn i bland?

Skulle vara intressant att se medelålder på medlemmarna här. Har en magkänsla och en flickgissning på att den är högre än man tror när man läser resultatet av omröstningen

"30 år eller äldre men bara överklockar en del"

Det landade min röst på.

Jag skulle säkert kunna överklocka CPU mer genom delid eller liknande, men så desperat är jag inte efter några procents ökning av prestanda. Jag testade förra sommaren när det var som varmast att köra i 4,2-4,4 GHz på alla kärnor i CPU:n och märkte inte någon större skillnad i faktiska spel och applikationer, utan det var i diverse benchmarks man kunde se lite sänkt prestanda. Men temperaturen för CPU:n som sjönk rejält lockade mer.

Det börjar nog bli dags att göra något liknande nu i år igen då jag redan uppmätt över 30 C (!!!) i min mindre tvåa (verifierat med två oberoende temperaturmätare).

Klicka för mer information

Dessutom ligger min hyreslägenhet enbart i direkt solsken någon timme varje förmiddag. Byggt 2011-2012 så det är inte vad jag skulle klassa som en gammal fastighet heller.

Lite off-topic, men finns det någon gräns för vad man som hyresgäst ska få stå ut med i temperatur-väg? Det enda värmegenererande jag har på är datorn i signaturen som drar runt 110-135 W mätt från eluttaget plus min datorskärm. Ingen TV på osv som genererad mer värme.

Visa mer

Kör en stadig 5GHz sedan 2012, tur nog så kom denna med 5GHz.

40+ alltid klockat ny setup. Drar ner inställningarna lite för långt liv. Prioriterar tystnad så stora radiatorer.

Senast redigerat 2020-07-03 14:48

Med åren har jag blivit MYCKET mer kräsen när det gäller ljudnivå, så om jag överklockar gör jag det bara om det blir utan extra oväsen. Nu kör jag tex med en fet tvåtornskylare låst på 600rpm, och den klarar min 4770k@4.4ghz utan problem.

Skrivet av OldComputer:

Vad kul att ni svarar, Kommer i håg den tiden man behövde ändra massa dip-switchar och sätta brytare på moderkortet och hårddiskar för olika val. Ungdomar ni vet inte hur lätt ni har det idag.

Amen.

Dagens sanning, dessutom så finns det så otroligt mycket snygga produkter idag också. Förr i tiden var chassina beiga och PCB:n grön. Att ha en fönstersida var lika med tung moddning.

Numera klockas det i princip aldrig på main riggen, var roligare förr med jumpers

Under 30. Brukar väl leka lite med att överklocka grejerna när jag köper något nytt. Jag försöker nå en sweet spot mellan prestanda och effektåtgång istället för att jaga högsta möjliga frekvens som är möjligt. För mig är det ganska viktigt att datorn är tyst.

Är 36 och överklockar f.n. inte. Handlar väl mest om att jag inte riktigt har tid eller lust att sitta och pilla med sådant, utan är mer intresserad av att bara använda datorn som den är och att "allt ska fungera". Självklart kan ett överklockat system också "bara fungera" när man väl hittat de bästa inställningarna för spänning, frekvens o.s.v., men jag har helt enkelt inte intresse av att jaga benchmarkresultat för något jag inte märker av vid vanligt användande i de spel och program jag kör. Har inte ens installerat några benchmark-program för tillfället, kör dem bara i felsökningssyfte om något inte verkar flyta på som det borde. Sedan får man som redan nämnts ut mindre med överklockning idag än förr. Dagens processorer kör ganska nära maxgränsen även utan överklockning, med Boost-funktioner o.s.v. och de håller sig aktuella längre. Förut höll en dator inte längre än 2-3 år innan den var helt oanvändbar för nya spel om man inte överklockade ihjäl CPU och GPU.

Däremot ser jag alltid till att datorn fungerar optimalt med alltifrån att hålla OS rent från onödiga bakgrundsprocesser till att ratta in optimala minnestimings och fläktkurvor.

Överklockar bara om det går och om det är värt det. Mitt fabriksöverklockade RX480 som jag har nu går knappt att överklocka alls (minnet har jag inte testat dock). Mitt HD5850 kunde jag dock klocka 20 % på både GPU och minne så jag körde så hela tiden. Min Ryzen 3600 kör jag med den medföljande kylaren så den går knappt att klocka alls. Men jag är för lat för att byta kylare och jag har redan all CPU-prestanda jag behöver nu så behovet finns inte. Däremot har jag testat lite olika minnestimings och försökt hitta så bra BIOS-inställningar som möjligt. Det är inte alltid prestanda som är mitt mål heller. Vill också ha ett stabilt och tyst system också. T ex min gamla Phenom 9850 körde jag undervoltad och något underklockad en stor del av tiden (ibland överklockad dock). Även då försökte jag hitta så bra minnesinställningar som möjligt. Över 30 år nu.

30+, överklockar sporadiskt vid byte av dator/delar bara för att testa. Kör oftast allt i stock i slutändan.

Skrivet av Sw_V:

30+, överklockar sporadiskt vid byte av dator/delar bara för att testa. Kör oftast allt i stock i slutändan.

samma!

35 plus, varit medlem här ett tag. Jag bygger vad jag brukar kalla "ångmaskiner". Fram till 2007 byggde jag burkar med splitternya delar, även som fattig student. Men när priser för särskilt grafikkort stack iväg så började jag köpa delar på andrahandsmarknaden. Och nuförtiden köper jag aldrig nya delar utan lever helt på andrahandsmarknaden, CPUer köper jag ca 3-4 år gamla (ibland äldre), ett exempel på detta är när jag kom över en Dell T3500 så köpte jag en Intel Xeon W3690 samt ett begagnat Nvidia Geforce 1060, höll mig flytandes ett bra tag.

Sista maskinen jag köpte med nya delar 2007 var följande:
Gigabyte-moderkort, modell ?
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3 Ghz
4 GB DDR2
2 x AMD Radeon HD4850 1 Gb
500 Gb Samsung SATA HDD

Med skärm kostade detta ca 13k för ett komplett system med dubbla grafikkort, svårare att göra idag.

Dagens burk helt beggad är:
Gigabyte X79 UD4 Rev 1.1
Intel Core i7 4960X 3.6 Ghz
32 Gb DDR3 1866 Mhz
Nvidia Geforce GTX 1080
1024 GB NVME Intel 660p

Beggat ca 8k för ett år sedan, ingen skärm i priset

Minns Pentium och Celeron-tiden... en överklockning av cpu:n på den tiden gjorde en "enorm" skillnad som var tydligt märkbar.

Idag märker man ingen stor skillnad.

Skrivet av griid:

Skulle vara intressant att se medelålder på medlemmarna här. Har en magkänsla och en flickgissning på att den är högre än man tror när man läser resultatet av omröstningen

Den har nog gått upp varje år sen SweC grundades.

Trettiosjuochetthalvt och har överklockat allt så mycket det går (med hänsyn till kylning m.m). Jag vill ha ut så mycket som möjligt från hårdvaran jag betalat dyrt för.