Mac OS "Big Sur" avslöjar Navi 31 – skräddarsydd krets eller större Big Navi

Mac OS "Big Sur" avslöjar Navi 31 – skräddarsydd krets eller större Big Navi

Betaversionen av Apples kommande operativsystem avslöjar grafikkretsen Navi 31, vilken kan vara Big Navi eller en specialkrets.

Läs hela artikeln här

Jag misstänker att det ska stå hösten 2020, inte 2021

Nu sur(r)as det igen!

Citat:

Apples datorer blir mer skräddarsydda med eget kisel på processorfronten kan det kräva tyngre anpassningar från grafikleverantören.

Detta har jag lurat på en del. Alla iOS-prylar kör med tile-based deferred rendering, och alla Macar med immediate rendering. Om Apple nu använder en iPad-processor i devkittet, finns det några alternativ:

1) Planen är att köra immediate rendering framöver, och just denna GPU stödjer bägge. Apple gör GPUer själva, de kan väl göra vad de vill, och de har tydligt planerat för detta i åratal.
2) Planen är att stödja bägge och låta Metal 2 hantera skillnaden. Ingen aning om hur svårt detta är.
3) Planen är att köra TBDR framöver, och gammal kod för IR kommer att hanteras genom emulering likt x64.

Hur göra dessa analyser? Någon som vet?

Skrivet av jan-banan:

Hur göra dessa analyser? Någon som vet?

Öppna drivers med hexeditor antagligen

Skrivet av kelthar:

Öppna drivers med hexeditor antagligen

Troligen en extremt skojig sidoverksamhet.

Citat:

AMD:s namngivning för grafikkretsar bygger på att den största och mest avancerade kretsen får den lägsta siffran, och högre nummer tilldelas de enklare kretsarna i mellan- och instegsklassen. Navi 21 är exempelvis det angivna namnet på Big Navi, AMD:s flaggskepp på arkitekturen Radeon DNA 2 (RDNA 2), medan Navi 22 och 23 ligger till grund för mellan- respektive instegsmodeller.

Detta är felaktigt. Det den andra siffran säger är i vilken ordning projekten påbörjades. Navi21 påbörjades innan Navi22, Navi22 påbörjades innan Navi23. Betyder det att de anländer i den ordning de påbörjades? Nej, olika saker tar olika lång tid, varför Navi12 anlände långt mycket senare än Navi14.

Det behöver inte heller säga någonting om storleken. Jag har aldrig sett en källa på vad den första siffran betyder egentligen, men det brukar vara den stora familjen samt tillverkningsprocess.

Också, kan ni sluta skriva "Radeon DNA (RDNA)" och bara skriva RDNA? Bidrar med typ ingenting... visst, kanske den enda personen i världen som tror att korten använder sig av biologiska beräkningar tycker att det är användbart. Men det är lite som att skriva "Graphics CN (GCN)". Biologiskt rDNA skrivs med liten första bokstav, så det är bättre om de som inte vet det lär sig själva det på egen hand. Namnet är förmodligen också en ordvits, "AMD loves to game too. It is absolutely in our DNA" där "R" uttalas som "Our".

Navi31 är Navi3X som sägs av namnet och noterades först av komachi förra året. Ser ingen anledning till varför det inte skulle vara det när Navi1x är Navi10,11,12 och Navi2x är Navi21,22,23.

Cezanne är fortfarande Vega och inte RDNA2. Det har även nämnts i ett tidigare rykte.

Skrivet av Dinoman:

Troligen en extremt skojig sidoverksamhet.

Har man gjort mycket när man var ung och hade tid. Save:ar, kopieringsskydd, etc.