Säga upp sig från sitt sommarjobb

Permalänk

@Aktsu: Jag skulle aldrig få för mig att gå på dagen. Jag vill och förväntar mig att jag ska jobba mina sista fyra veckor, om vi inte kommer överrens om något annat i enlighet med kollektivavtalet. Jag är mest rädd för att jag lovade att arbeta perioden, men nu vill gå tidigare. Enligt mitt kontrakt ska detta inte vara något problem, men jag sa till chefen att jag kunde.

Permalänk
Medlem

@MisterTipp:

så sant du har rätt också varför ta skit av en skit till chef det finns allt såna må tro. men försök jobba den tid du har kvar sen skit i det jobbet o prova annat som du trivs med Trevlig midsommar hoppas det löser sig

Visa signatur

[Intel Core i9@13900KF Raptor Lake@5,5Ghz Oc][Asus ROG Z790 HERO[G-Skill RGB 32GB 6600Mhz cL34][WD Back 2TB NvMe][2TB Samsung 970 Evo + 2x8Tb Samsung 870 Qvo spel disk][Msi RTX 4090 Gaming Trio-X][ASUS ROG Swift OLED PG48UQ][Windows 11][1000/1000Mbits Telia fiber][Razer Ornata Tangentbord.

Permalänk
Medlem

Jag har själv jobbat på Postnord, från 8:00 till 19:00 men det var för att jag var ny i en stad och en lärde upp mig på 2 dagar sen hade han semester. Så jag fick ta hand om allt själv, men sen när du kommer in i det så blev jag klar runt 16:00 istället. Ge inte upp utan bit ihop så fixar du det! Se det som en utmaning istället. Jag tyckte själv att det var tufft och stressigt i början men jag gav inte upp! Jag hade nog kunnat tänka mig jobba där igen med bättre lön då

Edit: Läste för snabbt och ser att du inte får några raster så jag förstår dig, prata med din chef och hoppas det löser sig!

Permalänk
Medlem
Skrivet av MisterTipp:

@Semjonov: Detta är inte mitt första sommarjobb. Har referenser sen tidigare, samt ett jobb jag gör under terminerna på universitetet. Detta var bara jag som ville prova något nytt, och insåg att det inte var som jag förväntade mig. Blev t.ex. lovade en tjänst på 80%, eller cirka 32h/vecka enligt kontraktet, men jag snittar nog 7.5-8.5h arbete varje dag, utan rast. Jobbet ger mig även mycket stress, vilket jag har haft problem med förr. Vill bara säga upp mig, jobba mina sista fyra veckor, sen aldrig har med företaget att göra igen.

Det är väl olagligt att jobba flera timmar utan rast.

Du har rätt att både ta ut lunch och rast under en arbetsdag. Kan inte de exakta detaljerna.
Sen finns det kollektivavtal för vissa företag m.m. Men standard är väl 1h lunch och 15min rast fm och 15 min rast em.

Det kan ju vara svårt i vissa butiker och restauranger speciellt om man är få som jobbar.
Men en del butiker har ju t.om. lunchstängt.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem

När man är tidsanställd så är det väl "underförstått" att man ska jobba den perioden oavsett vad som sägs muntligt(?), men det finns ju också uppsägningstid av en anledning (Dvs just för att du kan säga upp dig före anställningen är slut), jag hade pratat med chefen om raster/tiderna är enda problem, alternativt sagt upp mig om du inte vill jobba oavsett om tiderna fixas.

Visa signatur

CPU : 12900KS GPU : 3090 Strix OC RAM : G.Skill 32GB 6600MHz 34-40-40-105SSD : 2st SN850 1TB Bildskärm 1: Strix PG279Q 1440p@165Hz G-SYNC Bildskärm 2: Asus VG27AQ 27" 1440p@165Hz Bildskärm 3: Asus VG27AQ 27" 1440p@165Hz Vattenkylning CPU,GPU och RAM, 3*360 rad

Permalänk
Medlem

@MisterTipp: Hej,

Vad har du anställningsform?

Mvh

Visa signatur

Asus ROG Strix B650E-F - AMD Ryzen 7 7800X3D - 32GB DDR5 - Galax RTX 4090 Hall Of Fame OC Lab - Corsair MP700 - WD Black SN850 - WD Black SN850X - Samsung QVO 870 - WD Black HDD - Noctua NH-U12A Chromax - Fractal Design Define 7 - Seasonic Prime Ultra Gold 1000W - Alienware AW3423DWF QD-OLED

Permalänk
Skrivet av pytonOrm:

inte för o va sån men dagens ungdomar är lata o inte vill jobba för det inte passar dom medans andra skulle döda för o få jobb det är svårt idag o få ens jobb för många...

ja så kan det vara. betyder samtidigt inte att man ska jobba på ett ställe där man inte trivs

Visa signatur

9600k gtx 1080

Permalänk
Skrivet av Aeig:

@MisterTipp: Hej,

Vad har du anställningsform?

Mvh

Tror det är tidsbegränsat semestervikarier. Dessa ska ju inte gå att säga upp enligt LAS, men enligt mitt avtal gäller det samma regler som andra i enlighet med Postnords kollektivavtal paragraf 15, alltså fyra veckor. Så jag antar att jag kan säga upp mig. Skulle det bli problem får jag väl diskutera med chefen och facket.

Permalänk
Medlem

@professorsnö:

helt rätt har själv slutat på ett jobb för 2 veckor sen. som jag inte alls trivdes med mådde psykiskt dåligt till slut fast det var inte fel på själv jobbet utan man fick inte rätt betalt för jobbet man gjorde. annars var cheferna o arbetskamraterna bra

Visa signatur

[Intel Core i9@13900KF Raptor Lake@5,5Ghz Oc][Asus ROG Z790 HERO[G-Skill RGB 32GB 6600Mhz cL34][WD Back 2TB NvMe][2TB Samsung 970 Evo + 2x8Tb Samsung 870 Qvo spel disk][Msi RTX 4090 Gaming Trio-X][ASUS ROG Swift OLED PG48UQ][Windows 11][1000/1000Mbits Telia fiber][Razer Ornata Tangentbord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pytonOrm:

@twit:

just precis det jag gör har ingen rast många företag har inte det ens tror du det är skola eller vad ?

enda gången jag får vila på frukost samt lunch på 30 minuter om dagen

Dessutom på vissa företag har man rätt till betald Friskvård upp till 30 minuter 2 ggr dagen skulle man inte ta ena dagen har man rätt 1 timma det står även i avtal mm. beroende på var man jobbar

Förstod du inte vad han skrev eller? Han jobbar hela dagen (8,5 timmar) utan vare sig frukost eller lunchrast, varje dag. Hade du gjort det?

Tyvärr är det ganska vanligt att arbetsgivaren har helt fel uppfattning om hur lång tid ens arbetsuppgifter tar. Om de tar längre tid är det enligt dem upp till arbetstagaren fixa dagen genom att avstå lunch och raster. Detta är inte ok och kan inte fortgå.

Det jag tycker man ska göra här är att:
1. Prata med chefen och förklara att du inte tänker jobba utan lunchrast något mer.
2. Jobba så snabbt du känner är rimligt, ta en lunchrast på 30 minuter och även en och annan femminuters bensträckare så att du inte känner dig helt sönderstressad.
3. Blir du inte klar med dina arbetsuppgifter ringer du chefen i god tid och talar om att du inte kommer hinna bli färdig. Då får de lösa det.

I dagens hårda arbetsklimat kanske de sparkar dig eftersom de tycker du är jobbig som inte ställer upp obegränsat men i ditt fall spelar det ingen större roll eftersom du inte vill jobba kvar ändå. Inte under de förutsättningar som gäller i alla fall.

Permalänk
Medlem

Alltså, du har ingen rast skriver du, jag har själv jobbat som brevbärare i min ungdom.

Är det din närmsta chef som säjer att du inte får ta rast eller är det du själv som inte vill/törs ta din rast?

Det är helt normalt att det tar betydligt längre tid att hinna med distriktet när man är ny, du kan ju jämföra med tiden det tog när du gick tillsammans med ordinarie brevbärare?

Tiderna är ju uträknade efter ett snitt men när det läggs på extra uppdrag ska du ha övertid, om din arbetstid är satt till 80% av heltid så ska ju distriktet vara tidssatt så, att det sedan tar längre tid när man är ovan är svårt att reglera.

När jag jobbade började vi med att sortera ankommande på distrikt och sedan ställa posten på distriktet i den ordning den skulle delas ut, sedan tog man rast och därefter tog man cykeln eller bilen och körde ut det hela, hur det fungerar idag har jag lite dålig koll på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MisterTipp:

Kan jag begå kontraktsbrott genom att säga upp mig trots att jag sa att jag kunde arbeta? Eller har jag rätt att säga upp mig i enlighet med mitt kontrakt och kollektivavtal?

Jag är varken jurist eller facklig specialist, men jag har väldigt svårt att se att du skulle vara bunden av något utöver faktiskt kontrakt/kollektivavtal. Men säkrast är förstås att ta professionell hjälp, istället för att lyssna på armchair experts.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk

Så är det väl. Tror jag skriver ett välformulerat brev där jag förklarar varför jag säger upp mig, och att jag önskar att jag inte orsakar bekymmer för chefen.
Blir det problem därefter får vi väl diskutera hur vi ska göra tillsammans med facket.

Permalänk

@pytonOrm: ja det är sånt som händer

Visa signatur

9600k gtx 1080

Permalänk

@MisterTipp: bara ring upp honom och säg som det e

Visa signatur

9600k gtx 1080

Permalänk
Medlem

Jag skulle göra som du är inne på och säga upp dig. Det jag tror de andra i tråden inte kan uppskatta korrekt är den långsiktiga kostnaden du riskerar betala i form av sjukskrivning eller utmattning som kan gå ut över andra viktigare saker än att du knegat för Postmord.

Permalänk
Medlem

...så varför postar (höhö) du här? Det är alltid anställningskontraktet som gäller, att man sagt att man kan arbeta hela perioden var ju så när du sa det, sen ändrades förutsättningarna. Klart chefen kan bli trumpen (som hade räknat med att du skulle jobba perioden), men mer än så händer ju förstås inte.

Däremot håller jag nog med de som tycker att du ska bita ihop och prata med din chef om arbetsmängden/tiden, det handlar om några veckor av ett helt liv och då har du lärt dig att just den typen av jobb inte var din grej och att man faktiskt kan diskutera med arbetsgivare om man tycker att något behöver ändras på. Om jag skulle sagt upp mig så fort jag blev lite besviken på ett nytt jobb skulle jag ”alltid” sagt upp mig första veckorna. Det utlovas ”alltid” guld och gröna skogar, men å andra sidan det sitter man ju där på intervjun och utlovar det samma om sig själv för arbetsgivaren också.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av MisterTipp:

Så är det väl. Tror jag skriver ett välformulerat brev där jag förklarar varför jag säger upp mig, och att jag önskar att jag inte orsakar bekymmer för chefen.
Blir det problem därefter får vi väl diskutera hur vi ska göra tillsammans med facket.

Du behöver inte förklara något om du inte vill. Men det kanske kan ge en tankeställare till din arbetsgivare.

Härmed säger jag upp mig med uppsägningstid enligt avtal. Underskrift Namn och dagens datum.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av pytonOrm:

inte för o va sån men dagens ungdomar är lata o inte vill jobba för det inte passar dom medans andra skulle döda för o få jobb det är svårt idag o få ens jobb för många...

Detta måste vara ett av de mest grovt förenklade och felaktiga inlägg jag läst här på sweclockers på länge. Enligt min egen erfarenhet är det betydligt vanligare att personer 50+ på arbetsplatserna drar fötterna efter sig, tar extra kaffe- och rökpauser och enbart gör det de absolut måste för att inte få sparken, medans de mellan 18 och 40 är de mest ambitiösa och kämpar på och gör allt extra för att vissa framfötterna. Jag skulle dock inte tro att för mina personliga erfarenheter är sådana, att alla äldre än 50 är lata och borde få sparken för att ge yngre och bättre arbetskraft chansen.

Till trådskaparen: prata först med din chef om detta, framförallt är det inte ok att jobba så länge utan rast (har för mig att det är max 5 timmar), och om detta inte hjälper så kontakta facket!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ceji:

Förstod du inte ,,,

Han har både frukost och 30 minuters lunch om du själv läser tråden.

Skrivet av pytonOrm:

@twit:

just precis det jag gör har ingen rast många företag har inte det ens tror du det är skola eller vad ?

enda gången jag får vila på frukost samt lunch på 30 minuter om dagen

Dessutom på vissa företag har man rätt till betald Friskvård upp till 30 minuter 2 ggr dagen skulle man inte ta ena dagen har man rätt 1 timma det står även i avtal mm. beroende på var man jobbar

Visa signatur

Intel i9 10900K | H150i PRO XT | Asus Rog Strix Z490-E Gaming | Asus Strix 3090 OC | G.Skill Trident Z Royal 4x8GB 3600MHZ CL17 | Corsair Force MP600 1TB | Asus Rog Swift PG278QE | EVGA Supernova T2 1600W

Permalänk
Medlem

Nu läste jag bara igenom halva tråden innan jag tröttnade på alla idioter som tycker att du hellre borde må dåligt än att säga upp dig.

Säg upp dig, berätta för chefen varför du säger upp dig (om det är en någorlunda vettig chef), och fråga om du får gå tidigare än 4 veckor (om det är en någorlunda vettig chef). Såg att du tänkte skriva något brev, det behövs inte. Gå till chefen och säg att jobbet inte är vad du trodde att det skulle vara, och att du mår dåligt av det (om det är en någorlunda vettig chef).

Du behöver inte oroa dig över något straff. Det är absolut ingen risk att du skulle hamna i skit på grund av att du sa att du vill jobba hela sommaren, självklart säger man det på en jobbintervju för sommarjobb.

Skit i vad de andra skriver om att du ska växa upp och lida, riktiga idioter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av meanh:

Detta måste vara ett av de mest grovt förenklade och felaktiga inlägg jag läst här på sweclockers på länge. Enligt min egen erfarenhet är det betydligt vanligare att personer 50+ på arbetsplatserna drar fötterna efter sig, tar extra kaffe- och rökpauser och enbart gör det de absolut måste för att inte få sparken

Först anklagar du person med ”grovt förenklade och felaktiga inlägg” och sen gör du exakt samma sak själv...

Tack för dagens skratt!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Skrivet av Saddl3r:

Nu läste jag bara igenom halva tråden innan jag tröttnade på alla idioter som tycker att du hellre borde må dåligt än att säga upp dig.

Säg upp dig, berätta för chefen varför du säger upp dig (om det är en någorlunda vettig chef), och fråga om du får gå tidigare än 4 veckor (om det är en någorlunda vettig chef). Såg att du tänkte skriva något brev, det behövs inte. Gå till chefen och säg att jobbet inte är vad du trodde att det skulle vara, och att du mår dåligt av det (om det är en någorlunda vettig chef).

Du behöver inte oroa dig över något straff. Det är absolut ingen risk att du skulle hamna i skit på grund av att du sa att du vill jobba hela sommaren, självklart säger man det på en jobbintervju för sommarjobb.

Skit i vad de andra skriver om att du ska växa upp och lida, riktiga idioter.

Tack. Gör nog något sådant. Tänkte även fråga om det finns något annat jag kan göra på terminalen än att köra ut posten. Det hade kanske varit mindre stressigt och låtit mig ha de tiderna jag förväntade mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Kantarell:

Du har rätt att både ta ut lunch och rast under en arbetsdag. Kan inte de exakta detaljerna.
Sen finns det kollektivavtal för vissa företag m.m. Men standard är väl 1h lunch och 15min rast fm och 15 min rast em.

Helt rätt i att man har rätt till raster, men antalet och längderna beror helt på hur avtalet ser ut.
Enligt mitt avtal ska vi ta 30min rast efter senast 5h och sedan säger inte avtalet något mer.
Sedan blir det lite mikropauser på det, men det är inte avtalat.

När jag jobbade i butik fick vi olika långa lunchraster beroende på hur många timmar vi jobbade, varierade 30-60min.

Till TS:
Vad ni sa muntligt spelar ingen roll, det som står på kontraktet är det som gäller.
Bara att säga upp dig och arbeta ut uppsägningstiden, skulle din chef bli arg över det så har du gjort rätt i att säga upp dig.

Visa signatur

Stationär: Core i9 13900k | Asus X790 ROG Strix Gaming-F | 32GB DDR5 | RX 7900 XT | Lian Li PC-O11 dynamic evo
Laptop: Macbook Air | Apple M1

Permalänk

@MaxieTheHatter: tack för stödent! Vi ser vad som händer på måndag. Jag hoppas verkligen på nya arbetsuppgifter, men det känns tveksamt. Vi får se!

Och tack till alla som deltagit i tråden! Jag får återkomma med uppdatering när jag vet hur det blir!

Permalänk

Var glad att du fått ett jobb i dessa tider. Ta vara på chanser. Hoppas allt löser sig. Ps om du verkligen inte kan stå ut så är självklart viktigast att du mår bra då får du helt enkel förklara det för din chef.

Permalänk
Medlem

Du har absolut inga skyldigheter mer än att följa kontraktet och det säger 4 veckors uppsägningstid. Om du tror att chefen kan lära sig något av det du vill ha sagt kring orsak till din uppsägning så nämn det för honom/henne, annars skickar du bara in din skriftliga uppsägning utan kommentar.

Visa signatur

Ryzen 5800X|Noctua NH-D15 Chromax Black|Sapphire Radeon 7900 XT|MSI MAG X570 Tomahawk Wifi|32GB G.skill Trident Z Neo 3600 MHz|Corsair RM850X V2|WINDOWS 10|Gigabyte M32U

Permalänk

Funderar på att närma orsaken för att försöka få andra arbetsuppgifter sista veckorna, men vet inte om det kommer hjälpa. Vi får se.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Skulle du själv vara beredd att jobba 7½-8½ timme om dagen utan rast?

Jag jobbar 12h om dagen, 7 dagar i rad sedan ledig 7 dagar. Jag har dock en kafferast på 30 minuter, lunch 1h och middag 1h. Men dessa 12h är "aktivt" jobbande där raster och måltider inte är inräknade.

"aktivt* jobbande. Jobbar som styrman så det är ju ganska layed back då fartyget körs 99.9% av tiden på automat styrning. Så man sitter mest och snackar, tittar ut genom ett fönster och dricker kaffe.

Permalänk
Medlem

Efter att ha läst igenom tråden så undrar jag vad du upplever som stressande?

Och det med att jobba 8h utan att ta rast måste vara självvalt?

Hoppas det löser sig.