Veckans fråga: Vilken komponent uppgraderar eller byter du oftast?

Veckans fråga: Vilken komponent uppgraderar eller byter du oftast?

Det sägs att snittanvändaren uppgraderar processor var fjärde år och grafikkort vartannat. Vi vill veta vad ni uppgraderar oftast.

Läs hela artikeln här

Senaste åren har det blivit hela datorn. Hade jag varit mer spelintresserad hade det antagligen blivit ett grafikkortsbyte ungefär vid halvtid för att hänga med lite bättre i nyare spel.

Annars är det mest komplettering med mer minne och lagring.

Jag är nyfiken om redaktionen tror att det kommer bli något annat än grafikkort

SSD/HDD.
Har i dagens läge MP510 960GB, 1TB 850 EVO + 500GB 850 EVO i burken (+ ett gäng HDD's)
Dessa uppgraderas och NAS samt fileserver får lite mer space då mina 70TB är typ fulla.

SSD är väl det jag köpt oftast senaste åren. Blivit typ 3st med nuvarande datorn, grafikkort kommer nog in på en andraplats med 1 byte senaste 3 åren.

Team SSD!

Jag tror ändå att det vanligaste är att man lägger till lagring. Kanske inte formellt uppgradering, men ändå det jag tror ändras (inte i betydelsen byts ut) oftast.

Därnäst grafikkort.
Och sen processorkylare.

GPU utan tvekan!

Sen är det nog "platform" med Mobo+CPU+RAM+SSD
Kör fortfarande en fractal design 4 och ett PSU som har några år på nacken.

Antagligen SSD (I feel the need, the need for speed (och space, men _snabb_ space)), tätt följt av delad andra plats för CPU/MB/RAM och först på tredje plats GPU.

Brukar enbart byta grafikkort. När detta inte hjälper längre/CPU:n flaskar brukar det oftast vara dags att byta ut allting i vilket fall. SSD:er/Hårddiskar brukar sparas. Resten skänkes till bekanta eller hamnar på tippen.

Skrivet av THB:

SSD/HDD.
Har i dagens läge MP510 960GB, 1TB 850 EVO + 500GB 850 EVO i burken (+ ett gäng HDD's)
Dessa uppgraderas och NAS samt fileserver får lite mer space då mina 70TB är typ fulla.

Får man fråga vad du har på diskarna för att fylla 70TB?

Skrivet av watooshX:

Får man fråga vad du har på diskarna för att fylla 70TB?

Linux-distar!

Grafikkort lätt.

Oj.. alltså frekvensen jag byter ut samtliga delar brukar vara ganska samma. Det skulle i så fall vara grafikkort men har haft mitt 1080 Ti rätt jäkla länge nu.

Iofs bytt CPU och behållit moderkortet (bäst moderkort) men det är nog första gången det hänt.

Röstade på GFX men det är klart det är diskar..

Har nog hoppat mest mellan CPU:er på sistone. Sedan 2018 har det blivit 7700K, 2700X, 9900K, 1920X och 3900X med lika många tillhörande moderkort. Under samma tid har det i och för sig blivit GTX 980, 1080, RX 5700 XT och RTX 2070 Super.

Inte ens gällande chassin har jag orkat hålla mig till ett och samma, även om jag gjorde ett försök att hålla mig till ITX med Define Nano S.

Har hoppat fram o tillbaka mellan ATX och mITX på sistone så det har blivit jäkla massa chassin, moderkort och kylare.

Hade mitt förra moderkort och CPU i nio år. i7 920 ftw! GPU byter jag oftare dock. Mitt 1070 har jag haft i tre år annars brukar det bli varannan nvidia-serie.

Svårt att välja då jag tagit det ganska lugnt med uppgraderingarna de senaste åren. Det jag har uppgraderat sedan datorn köptes Okt 2018 är RAM samt lagring. Lagringen var dock nu senast enbart för att kunna ta backup på allt annat.
Röstade ändå på lagring.

Nästa uppgradering blir nog minst CPU/MB/GPU. Kanske även kylning samtidigt då, och RAM om DDR5 är aktuellt.

Skrivet av cyklonen:

Jag tror ändå att det vanligaste är att man lägger till lagring. Kanske inte formellt uppgradering, men ändå det jag tror ändras (inte i betydelsen byts ut) oftast.

Därnäst grafikkort.
Och sen processorkylare.

Processorkylare och chassi är väl det jag byter minst. Så länge grejerna passar så ser jag ingen anledning att byta de. Tyvärr byts just sockel titt som tätt och då är det ju inte alltid kylaren passar, men chassin är ännu ATX. Alla mina chassin är typ 15-20 år gamla.

Utan tvekan GPU när jag tillbaka de datorer jag haft

Brukar alltid byta hela systemet någon gång mellan 24-36 månader. Däremellan brukar det läggas till någon disk så det är HDDs som uppgraderas oftast.

Lagring helt klart, mest för att jag byggde på efter hand i burkarna; ssd-uppgradering till första datorn, köpte ssder i sju(!) Omgångar till min 1700-burk (960 Evo med datorn, sedan två intel-ssder, fick en 850 i julklapp, köpte en SanDisk, köpte en m.2 på 128GB som sekundär, och sedan en 950 pro (rullar nu i htpcn), och sist en 2TB 850EVO), bara den stora 850n fick följa med till nya burken, där det sitter en 970EVO på 1TB och 960PRO på 2TB, det bör räcka ett tag, även om optane hade varit roligt att prova...

Grafikkort och cpuer var helt jämt faktiskt:
FX6100>FX8350>R7 1700>R9 3900X
560Ti>970>1070>1080Ti
1080Ti kommer nog bli ett av Nvidias längst rullande med prestanda som är "bra nog"

Brukar byta chassi 1-2 ggr per år, tyvärr brukar det göra att många andra komponenter dras med i det också då de kanske inte passar så bra. Bytte t.ex. grafikkort 3 ggr på 6 månader pga chassibyten (2080 -> 2080 Ti -> 2080 Ti). Så tror nog det är chassi och eventuellt CPU-kylare som byts oftast.

@watooshX: Semesterfilmer i 4K tar plats.

Grafikkort ligger nog överst eftersom jag mest lägger till diskar.
CPU/Mobo/RAM
Inte bytt min vattenkylare på snart 9 år.

Röstade på grafikkort, men har nog köpt mest cpuer och ssd diskar kom jag på. Har 5st cpuer hemma just nu och den 6:e klickade jag hem idag. (sjukt billigt med r5 3600 nu)

Om man köper en hyggligt kompetent cpu +mobo så kan man alltid efter x år bygga på med mer och snabbare ram + gpu. Underdimensionerad cpu vid nyköp kan jag tycka är ett misstag.

Grafikkort är det enda jag uppgraderar.
1) Köp helt ny dator
2) Några år senare: Köp nytt grafikkort
3) Några år senare: Upprepa

Chassi. Helt idiotiskt, och jag har slutat