Sony avtäcker Playstation 5-designen – får en digital modell

Skrivet av loevet:

Jag gillar designen, roligare än en vanlig jädra låda. Blir en med gammal hederlig optisk spelare i mitt hem, för enkom digitala spel duger helt enkelt inte

Plus att man ska kunna beställa spelen på postorder!

Skrivet av Fomi:

Nåväl, slå till på båda så har du både en soptunna och en golvfläkt.

https://www.24.se/pub_images/original/73885-3.jpg

Det är kanske ingen slump att den ser ut som en golvfläkt, temperaturer ....

Smaken ær som baken, men tycker ju kanske att PS5 ser lite tonårs-hæftig ut. Men fint att dom vågar ta ut svængarna, det ær ju lite modig design.
Xboxen ser lite mer safe och minimalistisk ut. Går nog hem hos de allra flesta rent designmæssigt tror jag.

Får hoppas på att man kommer kunna plasta den med eget motiv.... den hade nog sett otroligt häftig ut med Mahogany färgade sidor med kromade kanter... annars hör den hemma bakom luckorna så man inte kan se den.

Skrivet av Sando:

På vilket sätt ser nya Xboxen gammal ut? Om något ser den ju rätt modern ut, med tanke på designtrender från de senaste 2-3 åren. Hårda linjer, mjuk industriell stil, fokus på material och ytor och en modern minimalism. När det gäller elektronik så får det mig att tänka på moderna SFF-chassin, som Louqe Ghost, NZXT H1, Corsair One

PS5 är ju mera retro egentligen. Påminner mycket om fururistisk design från mitten av 2000-talet. Det får mig att tänka på gamla routrar, OEM-datorer och rymdinspirerade leksaker.

Edit: För att klargöra, har tidigare ägt PS, PS2 och PS3 samt Xbox 360. För tillfället har jag en Nintendo Switch, men kommer nog antagligen inte att köpa någon konsoll alls från den här generationen.

Håller med dig jag, MS tycks ha tagit lärdom om hur andra tillverkare tagit fram högpresterande produkter som ska kylas väl. Sonys design går helt mot vad alla andra gör. Spännande att se detaljer dock.

Hoppas den går att läggas vågrätt.

Blir intressant att ser hur mycket billigare det blir utan optisk läsare.

Tänker att man annars kommer förlora på att inte kunna köpa spel (till lägre pris) på skiva?

Gillar designen! Mycket bättre än den designen som visades i tidiga läckor.
Hoppas att många FPS-spel får bra stöd för mus & tangentbord då jag föredrar att spela med M&K istället för handkontroll. Händer ju att man råkar ut för en och annan som ser genom hus, väggar & berg när man spelar på PC 😬

Gick mej förlorat under konferensen, men någon har lurat ut ungefärlig storlek utifrån skivläsaren och usb. Brutal storlek. Bild tagen ifrån NeoGaf

Skrivet av 91Henke91:

Gillar designen! Mycket bättre än den designen som visades i tidiga läckor.
Hoppas att många FPS-spel får bra stöd för mus & tangentbord då jag föredrar att spela med M&K istället för handkontroll. Händer ju att man råkar ut för en och annan som ser genom hus, väggar & berg när man spelar på PC 😬

Obligatoriskt stöd för mus och tangentbord utöver handkontroll för både PS5 och XSX hade gjort dessa mycket intressantare för mig.

Finns bra lösningar för att använda mus och tangentbord även i soffan.

Gillar designen,men jäklar så stor(hög)den är..

Skrivet av Shakermaker:

Blir intressant att ser hur mycket billigare det blir utan optisk läsare.

Tänker att man annars kommer förlora på att inte kunna köpa spel (till lägre pris) på skiva?

Samt äldre spel via bakåtkompatibilitet!

Skrivet av anders190:

Håller med dig jag, MS tycks ha tagit lärdom om hur andra tillverkare tagit fram högpresterande produkter som ska kylas väl. Sonys design går helt mot vad alla andra gör. Spännande att se detaljer dock.

Exakt! Och i alla fall för mig själv är kylningen viktigare än designen, och det som är viktit med designen är att den ska passa in med andra grejer. Speciellt raka linjer på tv-bänken, receiver, högtalare och själva tv:n.

PS5 påminner mig ganska långt om Bitfenix Portal, som ju blev känd som ett chassi med riktigt dålig kylning:

Jag kollade lite upp mera om kylningen i nya xboxen, och det verkar rätt lovande. En vapor chamber med en 130mm axialfläkt i toppen som utblås kunde nog vara rätt tyst. Här ser man lite hur XSX är konstruerad: https://www.youtube.com/watch?v=7Fjn4GRw8qE

En blu-ray spelare kan kosta 500 kr, så ser inte hur det kan vara lönsamt för Sony att göra olika modeller

- Vit färg, tacktacktack.
- Tonårsalienrymdskeppdesign, nejnejnej.

Optisk läsare har jag ingen glädje av eftersom jag inte har några PS4-skivor eller Bluerays. Om hårdvaran är identisk i övrigt blir det den digitala versionen, för marginellt bättre luftflöde etc(?).

Får gömma undan den någonstans. Men kontrollen kan ligga framme i varje fall.

Så läcker.

Nu vet jag vem som har formgivit

Hoppas att den kommer i hel svart för annars är jag rädd att den kommer att sticka ut för mycket i min hemmabio setup.

Skrivet av GuessWho:

1995 kanske.
Sega Saturn och första Playstation släpptes båda i slutet av 1994 om du bor i Japan. Sommaren/hösten är 1995 om du bor i Amerika eller Europa.

Före 1994-1995 så var CD-ROM inget vanligt heller.
Köpte min 486 med multimediapaket (SoundBlaster 16, Double Speed CD-ROM, passiva högtalare, spel, någon encyklopedia) precis i början av 1995.
Julklapps pengar Julen 94 fick mig över gränsen att ha råd med datorn. Men blev inte köp fören efter nyår.

Har inget minne av att sett en PC med CD-ROM före 1994, även om första PC med CD-ROM troligtvis kom före 1994.

Före 1995 var det väldigt ovanligt att ha CD-ROM.

Om vi vänder på det kan vi säga att 1973 kändes Kassettband.

Philips lanserade kassettbanden 1963.
Kassettbanden hade sin storhetstid ca 1975 - 1995.

Skrev hastigt och mer som ett skämt Drog bara fram ett årtal.

Nääää. Gillar inte designen... Får nog bli en xbox... Har vägt lite fram och tillbaka. Detta tippade nog över mig till xbox. Det är lång tid kvar dock, kan säkert tippa tillbaka.

Videon dock... De där bollarna i början. Vad var syftet? Så meningslös filler. Passa på att trycka in en tech-demo?

Skrivet av Daemon85:

En blu-ray spelare kan kosta 500 kr, så ser inte hur det kan vara lönsamt för Sony att göra olika modeller

De tvingar väl in folk på PS Store, antar jag? Bara det lär ju vara rätt lönsamt i sig. Så det blir nästan lite som att man får köpa sig fri från den bindningen.

Ser lite skum ut speciellt med optisk enhet, hoppas den kommer i flera färger.

Xboxen såg ju mycket trevligare ut speciellt i kylningsväg då jag tror dom fått till det ordentligt.

Väntar på Pro/Slim-modellen som jag brukar, har ingen brådska, men då blir det köp
Edit: Hoppas man kan lägga den ner, får inte plats i TV-bänken annars...

Skrivet av Sando:

Kommer jag ihåg fel eller hade vi en massa diskussioner i PS3 vs Xbox 360 trådar i tiderna?

Och med "i tiderna" menar jag för 15 år sen... jisses vad åren går!

Väldigt få tv-bänkar rymmer en konsoll i vertikalt läge. Om det är en stängd bänk så lär det dessutom bli problem med värmen, så då får man ha luckan öppen. Har man en öppen bänk så syns den ju hela tiden, och då blir det viktigt hur den ser ut, speciellt i vardagsrummet.

Haha, ja säkerligen.

PS3 och 360 var hållbara att tjafsa om. PS4 och XBX blev snabbt för tråkiga för det alls.

Denna generation verkar onekligen åtminstone lite mer exotisk igen som väl är. Eller väl är det väll inte, men jag får försöka inte ödsla energi på det ändå. Vi har mindre tid än någonsin nu.. :]

Skrivet av Sando:

När de nu ändå bara används för installationer så kunde man ju lika gärna sälja spelen på USB-lagring. Eller bara göra som Nintendo och ha egna kort. Visst är det så att de inte gör mycket skada direkt av att ha med dem, speciellt inte när de erbjuder två versioner, men den kostar ju ändå en del och tar upp utrymme som behöver designas runt.

Nja. En kortläsare är ju visserligen väldigt billig att sätta dit. Säg 15öre mot 150kr för en skivläsare. Men då får man ju istället ta merkostnad på spelen på mellan 50--100kr styck. Vilket blir ett leveransproblem då man inte gärna vill leverera massor av saker som faktiskt kostar en del (i kontrast till skivor för under en krona styck) och ev ligger osålda i butiker, som måste kompenseras eller dras med ständiga lagerproblem, vilket minskar försäljningen både för butik och leverantören.

Enda anledningen att ha kort är om det är av värde för spelformen. Switch har det för att den ska vara portabel.

Så spekulationen om att "Lockheart" skulle kunna vara en portabel konsoll (enkelt flyttbar iaf) är intressant. Men jag tror ju knappast den kommer ha ett kassettformat att kompletera skivorna. Det blir nog Microsofts SAD version att svara Sonys SAD isf.

Skrivet av Ekorrism:

Helt ärligt så tycker jag designen är nice! Synd för det blå ljuset men annars ser det rent o fint ut! Vitt passar verkligen in i hur man inrett resten av vardagsrummet, just vitt för min del!
Xbox skulle är typ en konsol man önskat kunna gömma typ i en grav i min smak vs denna!

MEN får se hur den faktiskt låter först.. Avsmak för PS4 är just, ljudnivån som är horribel för en spelkonsol!

Skrivet av EntropyQ3:

Är en jättestor vit tortilla som lyser med blått LED ljus verkligen sättet att söka spänning i tillvaron om man nu tycker den är trist?

Xsx lyser också blått förresten, bara inte lika mycket. De måsta haft rea i kina.

Hah, ja fail för båda.. Trodde den skulle lysa grönt men det var visst bara färg.

PS4 lyser orange, blått eller vitt beroende på vad den gör. Att det på PS5 skulle vara vitt i standby eller aktivt vore den renaste looken tycker jag. Kunde tex lysa blå när blueray spelas.

Skrivet av Sando:

Jag håller med om att det är bra att den är på större sidan. Runt 8-10 liter borde ju vara optimalt för prestanda vs ljud vs pris (jämfört med 4,5 liter för PS4). Men, samtidigt är jag orolig för att den här inte kommer att vara tyst. Som det ser ut av bilderna kommer verkar det inte rymmas mer än fläktar på kanske 60-70mm (antar att de använder egna custom-mått) på kortsidan. I linje med kretskortet skulle det säkert vara möjligt med en större fläkt, men där är det svårare med luftlödet när sidan på konsollen inte är perforerad alls.

Då gillar jag nog mera XSX-designen. Med bredd och djup på 151mm kan man antagligen få in en fläkt på 120-140mm, som faktiskt flyttar lite luft utan att ha allt för mycket oljud.

Skrivet av Gender Bender:

Designen var vågad men inget för mig. Ser ut att passa bättre i ett pojkrum än i ett vardagsrum. Ljudnivån är något som oroar mig dock. Designen får mig att tro att Sony än en gång har valt att köra med en högljudd radialfläkt. Men å andra sidan så sitter det ju en radialfläkt i One X som är knäpptyst tack vare ångkammaren, så Sony kan ändå ha lyckats med kylningen. Series X känns dock som en mer genomtänkt design. Men huvudsaken är att spelen blir grym, och de visade ju åtminstone upp en hel del spel som får en att dregla.

Radialfläktar är ju egentligen mycket tystare i förhållande till vad de utför än axialfläktar. Den i PS4 (även Pro) är dock pytteliten, vilket såklart är det egentliga problemet. Hade den haft en fläkt som PS3 vore den ljudlös. Förmodligen är den rejält tilltagen i PS5, vilket antagligen förklarar det mesta av dimensionen. För det kan inte rimligen vara mycket annat som gör det.

Skrivet av Shakermaker:

Blir intressant att ser hur mycket billigare det blir utan optisk läsare.

Tänker att man annars kommer förlora på att inte kunna köpa spel (till lägre pris) på skiva?

Skrivet av edson:

Som en vurmare av fysisk media så tycker jag det är lite trist (Men helt förståligt!) att Sony väljer att lansera en "digital" modell utan det.

Det innebär att sannolikt kommer max 10-15% välja den förmodligen dyrare versionen med UHD-läsare.
Med PS3 så lyckades ju Sony "smuggla" in Blu-Ray formatet till en mängd hem då man fick den "på köpet" vilket även ökade försäljningen av filmerna.

Bitraten, ljudkvalitén (komprimerad) och mycket annat är totalt överlägset det man får idag via streaming. Tyvärr så bryr sig ju gemene man inte om detta pga smidighet men lite trist är det.

https://www.flatpanelshd.com/flatforums/viewtopic.php?t=20428...

Inte en brinnande snöbolls chans. Snarare kommer, som bäst, SAD-versionen att sälja 10%.

Det är ju bara att se vilket monumentalt fiasko XBSAD blev. Och Sony kan inte göra så mycket mer med prissegmenteringen än den, för då kommer de garanterat gå i graven redan första året av denna sista generation.

Så typ 500kr skillnad, mer är marknadsmässigt omöjligt. För köparen äts skillnaden upp på två nya dag 1 spel. Det handlar helt enkelt mest om hur användaren definierar QOL.

Skrivet av serdyllon:

- Vit färg, tacktacktack.
- Tonårsalienrymdskeppdesign, nejnejnej.

Optisk läsare har jag ingen glädje av eftersom jag inte har några PS4-skivor eller Bluerays. Om hårdvaran är identisk i övrigt blir det den digitala versionen, för marginellt bättre luftflöde etc(?).

Får gömma undan den någonstans. Men kontrollen kan ligga framme i varje fall.

Lufflöde kommer vara identiskt i båda. Ytterhöljet är ju tydligt utbyggt för just detta, och varför skulle kylning till en komponent som knappt används aktivt vara nödvändig att blanda in alls i genomströmningen. Detta är inte som XBO-SAD där en läsare plockades ur ett utrymme som blev tomt, det utrymmet finns ju inte ens på SAD-stationen.

Visst, läsaren kommer såklart att lägga på 0.1w även passivt med maskinen igång. Men tveksamt om de ens har olika PSU för den skillnaden.

Skrivet av Chromatic:

Verkar vettigt, optiska läsare känns lite 1973

Skrivet av Chromatic:

Måste erkänna att jag var rätt nära då med tanke på att jag drog fram årtalet ur röven!

https://sv.wikipedia.org/wiki/Laserdisc

Rövkänslan var som sagt rätt nära ändå..

Skrivet av AndreaX:

Haha, ja säkerligen.

PS3 och 360 var hållbara att tjafsa om. PS4 och XBX blev snabbt för tråkiga för det alls.

Denna generation verkar onekligen åtminstone lite mer exotisk igen som väl är. Eller väl är det väll inte, men jag får försöka inte ödsla energi på det ändå. Vi har mindre tid än någonsin nu.. :]

Nja. En kortläsare är ju visserligen väldigt billig att sätta dit. Säg 15öre mot 150kr för en skivläsare. Men då får man ju istället ta merkostnad på spelen på mellan 50--100kr styck. Vilket blir ett leveransproblem då man inte gärna vill leverera massor av saker som faktiskt kostar en del (i kontrast till skivor för under en krona styck) och ev ligger osålda i butiker, som måste kompenseras eller dras med ständiga lagerproblem, vilket minskar försäljningen både för butik och leverantören.

Enda anledningen att ha kort är om det är av värde för spelformen. Switch har det för att den ska vara portabel.

Så spekulationen om att "Lockheart" skulle kunna vara en portabel konsoll (enkelt flyttbar iaf) är intressant. Men jag tror ju knappast den kommer ha ett kassettformat att kompletera skivorna. Det blir nog Microsofts SAD version att svara Sonys SAD isf.

Hah, ja fail för båda.. Trodde den skulle lysa grönt men det var visst bara färg.

PS4 lyser orange, blått eller vitt beroende på vad den gör. Att det på PS5 skulle vara vitt i standby eller aktivt vore den renaste looken tycker jag. Kunde tex lysa blå när blueray spelas.

Radialfläktar är ju egentligen mycket tystare i förhållande till vad de utför än axialfläktar. Den i PS4 (även Pro) är dock pytteliten, vilket såklart är det egentliga problemet. Hade den haft en fläkt som PS3 vore den ljudlös. Förmodligen är den rejält tilltagen i PS5, vilket antagligen förklarar det mesta av dimensionen. För det kan inte rimligen vara mycket annat som gör det.

Inte en brinnande snöbolls chans. Snarare kommer, som bäst, SAD-versionen att sälja 10%.

Det är ju bara att se vilket monumentalt fiasko XBSAD blev. Och Sony kan inte göra så mycket mer med prissegmenteringen än den, för då kommer de garanterat gå i graven redan första året av denna sista generation.

Så typ 500kr skillnad, mer är marknadsmässigt omöjligt. För köparen äts skillnaden upp på två nya dag 1 spel. Det handlar helt enkelt mest om hur användaren definierar QOL.

Lufflöde kommer vara identiskt i båda. Ytterhöljet är ju tydligt utbyggt för just detta, och varför skulle kylning till en komponent som knappt används aktivt vara nödvändig att blanda in alls i genomströmningen. Detta är inte som XBO-SAD där en läsare plockades ur ett utrymme som blev tomt, det utrymmet finns ju inte ens på SAD-stationen.

Visst, läsaren kommer såklart att lägga på 0.1w även passivt med maskinen igång. Men tveksamt om de ens har olika PSU för den skillnaden.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Laserdisc

Rövkänslan var som sagt rätt nära ändå..

Laserdiscen var analog så ingen vidare jämförelse

Det var nog det fulaste jag någonsin sett i teknikväg. Usch!

Skrivet av ZaaphodBleebronx:

Laserdiscen var analog så ingen vidare jämförelse

En optisk läst skiva är det ju oavsett. Och analog är CD med om du räknar rent teknikmässigt på lagringsformen. Men även Laserdisc kan, och hade, ju rent faktiskt även data till sist.

Ja, tillochmed för analog/digitala TV-spel. Helt analoga spel fanns såklart även det långt innan.

https://en.wikipedia.org/wiki/LaserActive

Skrivet av Nioreh83:

Åtminstone PS4 låter som den håller på att dö om jag har den i min TV-bänk (ingen lucka), fläkten går som en dammsugare. Den får inte tillräckligt med cirkulation. När jag spelar ställer jag ner den på golvet framför. Då är den i princip knäpptyst.

yes been there done that.
därför sålde jag mitt förra PS4 då det lät som ett jetplan mot ett pro, lät rätt bra det med, och nu fick sönerna ett slim.
helt knäpptyst, så jag sålt mitt pro nu med.

Skrivet av AndreaX:

Radialfläktar är ju egentligen mycket tystare i förhållande till vad de utför än axialfläktar. Den i PS4 (även Pro) är dock pytteliten, vilket såklart är det egentliga problemet. Hade den haft en fläkt som PS3 vore den ljudlös. Förmodligen är den rejält tilltagen i PS5, vilket antagligen förklarar det mesta av dimensionen. För det kan inte rimligen vara mycket annat som gör det.

Antagligen sitter den en större radialfläkt i PS5. Annars vet jag ärligt talat inte hur de har tänkt att den ska hållas någorlunda sval och tyst. Men om det t.ex. skulle sitta en större radiafläkt i linje med SoC:n så blir det ändå rätt långt ut till att pressa luften ur chassit. Det är stor chans att den då också måste gå på rätt höga varv för att skapa tillräckligt tryck, och det kunde också orsaka ett vinande ljud i chassit, om trycket i "början av resan ut" måste vara högt. Många gånger kommer ju ljudet från blower-kort inte från själva fläkten, utan från luften som viner genom kylflänsar och perforeringar.

Men den som lever får se. Svårt att säga något alls just nu.

Skrivet av Sando:

Kommer jag ihåg fel eller hade vi en massa diskussioner i PS3 vs Xbox 360 trådar i tiderna?

Och med "i tiderna" menar jag för 15 år sen... jisses vad åren går!

Väldigt få tv-bänkar rymmer en konsoll i vertikalt läge. Om det är en stängd bänk så lär det dessutom bli problem med värmen, så då får man ha luckan öppen. Har man en öppen bänk så syns den ju hela tiden, och då blir det viktigt hur den ser ut, speciellt i vardagsrummet.

enligt bilder så kan den ligga ner.
sen är ju inte att stänga inne den en universal-lösning som passar alla, det hoppas jag att folk förstår
Nu va tanken att dom som har möjlighet kan gör det, göm den under soffan , under tvbänken, bokhyllan osv.
listan kan göras lång om man har fantasi hehe