Köpråd för inspelning av föreläsningar

Köpråd för inspelning av föreläsningar

Jag behöver spela in föreläsningar. Jag tror mobilens videokamera duger men inte mikrofonen, för ljudet kommer att vara mycket viktigare än bilden när man kollar på inspelningen.

Tänkte köpa de här grejerna. Är det bra/prisvärt? Behöver jag något mer?

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/foto-video/mikro...
Verkar som att två sändare och myggor ingår? Om det är en som presenterar föreläsaren, kan man då sätta en sändare på varje talare? Hur gör den som spelar in för att byta mellan sändarna?

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/foto-video/stati...

https://www.kjell.com/se/produkter/mobilt/mobilhallare/linoce...

EDIT: Jag är alltså med och arrangerar föreläsningarna. Det är inte föreläsningarna i skolan jag ska spela in.

Senast redigerat 2020-05-30 22:33

Just den du länkar till kör överföring på radiobandet, till skillnad mot t ex Rode Wireless Go och Samamonic Blink 500 som går digitalt på 2.4GHz-bandet. Det finns fördelar och nackdelar, jag rekommenderar dig att söka på Youtube/webben efter recensioner och erfarenheter av just den här modellen för att se hur ljudet blir.

Fördelen med det här systemet är att den splittar ljudet mellan mikrofonerna så att du får ena myggan i vänster kanal och den andra i höger ljudkanal om du spelar in i stereo. Men det innebär också att du måste mixa om ljudet i något redigeringsprogram efteråt. Du kan även ställa in monomottagning så att myggorna mixas direkt vid inspelningen, men då kan du inte heller ta bort bitar om någon med en öppen mikrofon nyser eller liknande. I det läget sänder alltså bägge myggor hela tiden, men power-knappen verkar även funka som Mute-knapp så om det bara är en talare i taget kan du köra i mono-läge på mottagaren och köra mute på/av på sändarna. Det är alltså inte den som spelar in som byter mellan sändarna.

Skulle tro att det kommer att funka bra, du kan behöva någon form av adapter beroende på vad du ska spela in med för telefon men det är ju småpengar.

Och köp dubbla uppsättningar laddningsbara batterier på IKEA så står du aldrig utan.

Tack! Grymt bra svar!

Om nån annan har provat de nån av de här grejerna eller vill rekommendera nåt annat så dela gärna med er!

Skrivet av chicketiwowow:

Om nån annan har provat de nån av de här grejerna eller vill rekommendera nåt annat så dela gärna med er!

Glömde säga att jag haft både ett sånt stativ och har den typen av mobilhållare. Det funkar. Inte fantastiskt, men funkar. Lite låg maxhöjd på stativet men förmodligen måste man upp betydligt i prisklass för att det ska bli någon skillnad, och hållaren är tja, helt funktionell. Det är ju inga tunga saker du ska ställa på eller hålla fast.

Vill du ha ett alternativt kit skulle jag titta på det här:

https://kaffebrus.com/produkt/tradlost-myggkit-for-dslr-mobil...
Verkar kunna välja mellan mono och separerad stereo, oklart om stereo fungerar med alla telefoner dock. Kräver nog mer googlande. Denna typ av system kan vara en smula störningskänsliga i och med att de delar 2.4GHz-bandet med wifi och uppkopplade telefoner. Boya-kitet ovan har inte riktigt samma problem men kan störas av annat istället. Integrerat batteri så du slipper köpa AA-batterier och laddare för dessa.

https://kaffebrus.com/produkt/trebensstativ-162cm-inkl-huvud-...
Mer stabilt stativ.

Om du behöver komma högre: https://kaffebrus.com/produkt/riser-11cm

Mer stabil hållare med skruv istället för fjäder: https://kaffebrus.com/produkt/ulanzi-st-02s-mobilhallare

Senast redigerat 2020-05-31 21:21

Tack igen! Kände inte till den sidan. Gillar ändå AA, har redan laddare och lätt att ta med flera om man kör många föreläsningar samma dag. Mobilhållaren såg ju klart stabilare ut.

@chicketiwowow: Kaffebrus är bra, trots det något udda namnet har de funnits väldigt länge och har agentur/är ÅF för ett helt gäng asiatisk märken som bara blir bättre och bättre (Godox, Deity, Smallrig, Aputure, Jinbei osv).

Beroende på vad man letar efter kan även Photax ha bra priser och leveransvillkor på motsvarande produkter, men Photax har inte lika stort utbud på videosidan.

Jag köper från bägge företagen.

Att spela in ljudet separat och redigera ihop ljud och bild efteråt är inget alternativ ? tänkte att du kan spela in med lika många kanaler som du har mikrofoner och mixa ihop det efteråt i dyällert för att göra det live och spela in ljud i kameran.

@chicketiwowow:
Vad är det för föreläsningar du ska spela in? Vad har du för mobil? Det finns en risk att du tror fel... att mobilen duger. Kan länka ett exempel imorgon på vad en bra mobil är kapabel till

@mrqaffe: Ja, det kan vara en intressant idé. Men då behöver jag väl något annat att spela in ljudet med. Dedikerade ljudrecorders verkar ganska dyra, så antar att det skulle vara en mycket dyrare lösning?

@Wyver: Jo, micken kanske är tillräckligt bra. Men det är publika föreläsningar så tror det skulle komma med för mycket publikljud. Mobiler behöver ju stå en bit bort för att föreläsaren ska komma med även om han/hon går omkring lite.

Skrivet av chicketiwowow:

@mrqaffe: Ja, det kan vara en intressant idé. Men då behöver jag väl något annat att spela in ljudet med. Dedikerade ljudrecorders verkar ganska dyra, så antar att det skulle vara en mycket dyrare lösning?

Det går att spela in på en dator, du behöver mikrofon och nått sätt att koppla in den i datorn, usb mikrofon, en mixer, kanske med inbyggt ljudkort och/eller ett ljudkort. fördelen är ju att du kan ha lika många kanaler som du har mikrofoner. för föreläsningar är kanske trådlösa myggor bästa valet.