Önskar argument för att köra Linux som desktop/arbetsstation

Permalänk
Medlem
Skrivet av shelter:

Firmware buggen är nog inget att bry sig om, det kanske finns en lösning på det om du googlar.

Ang. ljudet, se till att du har Virtualize Intel VP-x/AMD-v och Virtualize IOMMU påslaget under settings för VM:en.
Har du installerat vmware-tools i Linux?

Btw, VirtualBox är betydligt långsammare än VMWare Player, i alla fall för mig.

Nej det gick inte, varje fall inte för mig som kör Windows 10 2004 (Home Edition).

Jag tror att VMWare misslyckats med deras 15.5.5 release. Allting fungerade som sagt perfekt med Windows 10 1909 och WMWare Player 15.5.2

När jag försökte slå på Virtualize Intel VP-x/AMD-v i WMWare Player 15.5.5:
"Error while powering on: VMware Player does not support nested virtualization on this host. Module 'MonitorMode' power on failed. Failed to start the virtual machine."

Får se hur mycket jag orkar pula med detta. Möjligen om jag tillfälligt installerar 15.5.2 igen för att se vad den då väljer för drivrutiner till ljudkortet i Ubuntu (verkar ju fungerat tidigare). För att få igång 15.5.2 måste jag dock åtminstone tillfälligt köra bcdedit /set hypervisorlaunchtype off från kommando prompten följt av reboot vilket gör att jag dock inte kommer kunna köra WSL innan jag sätter hypervisorlaunchtype till auto igen (följt av ny reboot)...

Sedan får jag göra om setupen med VMWare Player15.5.5 och manuellt försöka installera/aktivera den ljuddrivare som användes i 15.5.2, misstänker nämligen att den installerar fel ljuddrivare i samband med 15.5.5 setupen av Ubunto VM, ljudproblem blev det hur som helst, kan möjligen vara någon annan typ av emuleringsproblem som orsakar det hela också...

Update: WMWare Player 15.5.2 med Ubuntu 20.04 LTS fungerar varje fall helt perfekt även på Windows 10 2004 men under förutsättning att Hyper-V är disabled vilket kan göras med bcdedit /set hypervisorlaunchtype off följt av reboot. Men som sagt, nackdelen är då att inte WSL lirar istället........ Vad jag ser så installerades samma ljuddrivrutin i Ubuntu med 15.5.2 som med 15.5.5 så det är nog inte riktigt så enkelt. Inte säker på heller om mina scenarion beror på att jag kör Windows 10 home edition.

Haha... f*ck, kommer kanske något klargörande eller fix från VMWare så småningom angående release 15.5.5. Vet att jag inte är ensam om att få skumt ljud i VMar för WMWare Player 15.5.5 under Windows 10 version 2004 åtminstone.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon14781:

Det är också det som gör Linux omöjligt att köra på desktop för gemene man. Måste alltid finnas någotn vid rodret som styr skutan rätt.
Det finns allt för många distar idag. Linux är lit esom js-ramverk. Det poppar upp ett var och varannan dag/vecka. Man vet inte riktigt vilket man ska använda för att tillfredsställa ens behov.

Jag använder Office 365 samt Adobe produkter på jobbet. Dessa finns inte på Linux vad jag vet.

Det som gör Linux omöjligt att köra på desktop för gemene man är att Linux-datorer inte finns i handeln. Det är bara entusiaster och de med särskilda behov som väljer att byta operativsystem på sin dator.

Angående att välja Linuxdist, om du inte har specifika krav, välj något stort och etablerat som Ubuntu, såvida du inte känner någon som tänker hjälpa dig som kan något annat bättre. Gemene man väljer inte heller Linuxdist, utan det väljer datortillverkaren, som också i slutändan är den som lämnar support på dator + operativsystem (precis som med Windows). I slutändan spelar det ingen roll, det mesta funkar på alla distar ändå.

Office-paketet går att köra i Wine, eller så kan du köra webbversionerna av Office 365-tjänsterna i din webbläsare. Adobe-produkter har jag sämre koll på. Men låt mig vända på det, om du primärt kör Adobe-produkter och Office på din dator, varför ska du ens välja Linux? Det finns ju inget självändamål med att alla ska använda Linux, utan folk är ju fria att använda det om de känner att det funkar bättre för dem!

Permalänk
Medlem

Jag använder Linux för att Liu mer eller mindre kräver det i alla programmeringskurser under tekfak men det finns fördelar med Windows också så jag tycker man kan dubbelbota om man redan har en Windows 10 licens. Då får man det bästa av två världar.

Som linuxdist föredrar jag Linux mint men det dröjer ganska länge innan nya versioner av t.ex. program eller bibliotek blir tillgängliga till pakethanterarna. Eftersom nästan alla distar är gratis bör man testa lite olika innan man bestämmer sig

Visa signatur

Core i5 2500K@4Ghz, 8 Gb Kingston Hyper X 1600 DDR3, MSI Z68-GD55, OCZ Vertex 4, Asus GTX670 DC2, Corsair VX 450.
Kyld av Hyper 212 Plus Evo: Corsair SP120 Quiet PWM, 3 Nexus Real Silent 120 mm @ 7V.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Djhg2000:

Jag har använt diverse Linux-distar som primärt OS i ca 13 år nu. Mycket av det jag läser numera (inkluderat i denna tråd) var sant när jag började men är numera i stort sett lösta problem.

Spel:
Efter att Valve började kasta pengar på problemet har vi sett stora förbättringar i kompatibilitet. Eftersom Proton är baserad på WINE driver båda projekten varandra framåt, och det märks på kompatibiliteten. Nuförtiden är det bara ett spel kvar som jag inte kan spela enbart i Linux och det är PlanetSide 2, som ju behöver BattlEye. Det startar med WINE-staging men eftersom BattlEye kraschar med slumpvisa intervall och uppdateras ofta är det hit-and-miss. Övriga spel fungerar antingen perfekt eller tillräckligt nära för att ändå vara spelbara. Slå upp spelen du vill spela på WINEHQ och ProtonDB, sannolikt fungerar de rakt av eller behöver någon enstaka inställning.

Undvik dock grafikkort från NVIDIA om du vill köra Linux. Deras drivare är stängda och de vägrar samarbeta ordentligt med Linux-utvecklare; de släpper lite dokumentation då och då för att hjälpa på ytan men inte ofta någon som behövs, de utvecklar egna inkompatibla lösningar med attityden "take it or leave it", deras stängda drivare ligger ofta efter i stöd för nya kärnor så du får hålla dig till lite äldre versioner, etc. Intel och AMD har båda öppna drivare och fungerar helt felfritt även med RC-versioner (Release Candidate) av Linux. Med det sagt presterar deras kort relativt ok i Linux när de väl fungerar, dock får de ju inte prestandaförbättringarna som öppna drivare får i kärnan.

Produktivitet:
Detta var länge ett problem med Linux. Eftersom marknaden var så liten var det ingen som riktigt ville ta steget att utveckla sina kommersiella program för Linux. Nu har vi både en uppsjö av öppna videoredigeringsverktyg som Kdenlive, OpenShot, Olive, etc. samt professionella verktyg som DaVinci Resolve (dock saknar deras gratisversion för Linux stöd för H.264). På CAD-fronten har vi FreeCAD som är öppen och Fusion 360 som visserligen inte har officiellt stöd fungerar i WINE. Sysslar med med elektronik-CAD har vi haft KiCad väldigt länge och den kan numera mäta sig med dyra program för Windows. För att utveckla firmware till embedded-prylar har vi alla möjliga versioner av GCC samt Microships egna MPLAB X med tillhörande kompilatorer. Utveckling av vanliga skrivbordsprogram sker oftast genom GCC eller Clang och vi har flertalet "toolkit" som fungerar både i Linux såväl som Windows. Proffsig ljudredigering är på intåg och JACK fungerar bra som låglatensljudserver när man väl får igång den. Textredigerare finns det gott om, både för kod och för riktiga dokument.

Det saknas fortfarande lite för att få igång alla dyra programvarupaket i Linux men för det mesta finns det något alternativ som fungerar bättre utan att tappa någon större funktionalitet. Om det är något du behöver och betalar för som inte fungerar i Linux bör du höra av dig till utvecklaren, om de hör hur marknaden växer är det mer sannolikt att de lägger tid på Linux.

Nöje:
Filmuppspelare finns det ingen brist på. VLC finns redan förinstallerad i många Linux-distar och MPV är riktigt trevlig om man vill ha en minimalistisk spelare. Linux har historiskt varit väldigt bra på filmuppspelning senaste decenniet och de flesta är väl bekanta med Kodi som ju också finns till Linux. Webbläsare har vi ingen brist på heller, skulle nog påstå att vi har fler val än i Windows. Microsoft Edge är på väg om det är något man vill ha. Musikspelare har vi också gott om (för många för att lista här) och min favorit är Audacious eftersom det är en klon av gamla härliga Winamp (kan använda samma skins rakt av, inklusive standardskalet), riktiga Winamp går att köra via WINE också om man vill det.

Här var det tidigare problem med NVIDIA-grafik igen men numera är processorer tillräckligt kraftiga för att man inte ska behöva hårdvaruacceleration till video. Kanske har de förbättrat situationen senaste åren, har finit mängd energi att lägga på bråk med deras drivare för den enda burken jag har kvar med deras kort. Intel och AMD har videoacceleration som fungerar rakt av men det är som sagt lite "moot point" numera.

Problemlösning:
Som vi alla vet uppstår det alltid problem i ett OS förr eller senare. Antingen är det mjukvara eller hårdvara som inte fungerar. I Linux har du gott som verktyg för att hitta problem snabbt. Vi börjar med terminalprogram; dmesg ger dig snabbt överklick om vad kärnan försöker säga dig, lsof visar vilka filer/nätverksanslutningar som är öppna och av vilka program, df visar ledigt och använt diskutrymme på alla monterade filsystem, htop visar resursanvändning, sensors visar temperaturer och effektmätningar från hårdvaran.

Grafiska verktyg: baobab eller "Disk Usage Analyzer" ger dig ett tårtdiagram med flera skal så att du snabbt kan se distributionen av använt diskutrymme, väldigt händigt när ledigt utrymme blir knapert och man vill hitta vad som äter utrymme. kssyguard eller "KSysGuard" visar ungefär samma information som htop och det finns alternativ att välja på här. gnome-logs eller "Logs" samlar loggfiler och presenterar meddelanden i kategorier. Det finns fler verktyg som jag inte använder tillräckligt ofta för att kunna rekommendera, men den gamla erfarenheten om att man måste använda terminalen i en Linux-dist är så gott som en myt om man inte har ställt till det riktigt ordentligt (till exempel genom att använda NVIDIAs drivare, det finns en tydlig trend här av en anledning). Terminalen är dock vad jag och många andra är van vid sedan äldre tider så det tenderar att vara sättet jag löser problem på mina maskiner.

Slutkommentarer:
Linux-distar för skrivbordsanvändning har kommit långt senaste åren och utvecklingstakten tycks fortsätta accelerera trots lite spridda politiska problem. I det stora hela är det väldigt kompetenta operativsystem som helt klart kan mäta sig med de två stora kommersiella alternativen. Även om Linux-distar ibland faller lite kort i kompatibilitet med Windows-program får man komma ihåg att det ofta rör sig om kompatibilitet med ett helt annat operativsystem som inte delar många likheter under ytan. Om det mesta man gör på datorn är att spela, kolla på film och slösurfa lite är det helt klart dags att testa "dual boot". Det du förlorar i tid på att lära dig ett nytt OS för du mångfaldigt tillbaka i valfrihet och kontroll, på en nivå som inte ens existerar i Windows. Du väljer själv vilken skrivbordsmiljö du vill ha, gillar du någon existerande miljö från ett annat OS finns temat sannolikt med i samlingen från B00merang-Project vilket kan hjälpa dig på traven i övergångsperioden.

En sak som många hänger upp sig på i början är att allt installeras via en pakethanterare i Linux-distar (undantaget LFS, men den disten är det få som börjar med). Istället för att hämta programmen från diverse sidor och installera genom installationsprogram som i Windows finns det istället en pakethanterare som håller reda på alla uppdateringar och beroenden. Du kan se det som ett distributionsspecifikt installationsprogram som inte bara installerar program och alla bibliotek som behövs, den håller dessutom alla program uppdaterade och ser till så att de inte skriver över filer för varandra. Uppdateringar till bibliotek installeras bara en gång och kontrolleras alltid så att inget program behöver en specifik äldre version (alltså beroenden) innan de hämtas. De flesta distar hämtar paketlistor automatiskt och säger till om det finns uppdateringar så att du kan installera dem när du känner för det.

Sist är NVIDIA är en av de stora bromsklossarna när många börjar med Linux-distar. Det är knappast ovanligt att nya användare tappar suget efter att ha slösat timmar på att försöka få igång deras drivare. Använd aldrig drivaren som går att hämta direkt från NVIDIA om du inte vet vad du gör, den har i regel alltid sönder något eftersom pakethanteraren inte vet vad installationsprogrammet gör och därför inte kan skydda systemet från att något viktigt skrivs över. I regel är det ju en dålig idé att installera saker på annat sätt än via pakethanteraren men inget utom möjligen gamla versioner av Adobe Flash slår NVIDIAs drivrutiner. Det finns en öppen drivrutin för NVIDIA-kort som finns i Linux-kärnan men den är väldigt trött på kort efter 700-serien eftersom NVIDIA tog bort möjligheten att köra korten ordentligt utan att skicka en signerad firmware till dem först. Det innebär att nyare kort är fast på bootklockorna och är halvt värdelösa på spel. NVIDIA visar inga stora tecken på att vilja förbättra situationen, utan hänvisar istället till deras egen stängda drivare. Min rekommendation om du har ett nytt NVIDIA-kort i datorn är att antingen köra en Linux-dist som gör det enkelt att använda NVIDIAs drivrutin med sina egna modifikationer som Ubuntu eller Manjaro, köra på en äldre dator eller byta till ett kort som fungerar utan den (Intel, AMD eller NVIDIA innan 900-serien).

Få professionella CAD'are skulle acceptera att jobba i FreeCAD eller Fusion 360. Men för hemmapulare är dessa nog bra alternativ dock. Kommer själv snegla närmare på FreeCAD (i Windows) framöver då jag har lite egna projekt som inte bör beblandas med min arbetsgivares Solidworks och AutoCAD-licenser.

Permalänk

Jag fick en ny skrivare/skanner (HP) från jobbet häromdagen.
Såg fram emot lite pill med att få den att fungera i Arch men den bara fungerade.
Lite trist. :-/

förtydligande
Permalänk
Medlem
Skrivet av FattarNiInte:

Jag fick en ny skrivare/skanner (HP) från jobbet häromdagen.
Såg fram emot lite pill med att få den att fungera i Arch men den bara fungerade.
Lite trist. :-/

HAHA så kan det bli ibland

Har du ide om hur jag kan lösa Canon LBP6200 att funka med Manjaro
Får inte fanskapet att funka i Manjaro men i ubuntu funkar det bra

Visa signatur

AMD Ryzen 3950X, G.SKill Trident Z Neo 128GB / 3600MHz C16
Gigabyte X570 AORUS MASTER
Gigabyte AORUS M.2 NVMe Gen4 SSD / 1TB
Samsung 970 EVO Plus series SSD 2TB M.2, Samsung SSD 860 QVO 4TB
Operativsystem är - OpenSuse Thumbelweed Linux!!!

Permalänk
Medlem

Provade olika distros under några veckors tid i kanske tio år men fastnade för kanske två år sen för Solus som var snyggt och relativt stabilt och krävde relativt lite manuell intervention. Logiken för hur lagringsenheter monteras och benämns känns tio år framför "X:" och en terminal som man kan ändra storlek på där allt i följer med och som har minne och inbjuder till användning.

Framför allt (körde Gnome i Solus och gör samma i Manjaro) så är inte kontrollpaneler och dylikt väldigt små och plottriga och ingen av distrona har kommit på att säga "Linux är en tjänst. Vi behöver nu starta om din enhet." och man behöver inte få ångest över att "omstart-krävs"symbolen ska dyka upp i aktivitetsfältet. Manjaro säger "Det finns såhär många uppdateringar" ibland, som man får applicera om/när man vill. När man gjort det kan det säga "Kerneln är uppdaterad och enheten måste startas om för att den ska tas i bruk. Du kan fortsätta använda din enhet med den gamla under tiden."

Kan spela de flesta spel jag vill via Steam och proton. Inte Planetfall PBEM. Därtill är det så väldigt mycket snabbare att ordna bildbehandling i C1 jmf m Darktable, så jag har en Winpartition med men den bootas nån varannan vecka och känns ..lite livlös. ('Omstart krävs' dyker nästan alltid upp när man har den igång så sällan).

VS Code ser lyckligtvis just likadant ut på alla plattformar (även om defaulttangentbordgenvägar inte är samma) och Skype och Telegram och Enpass och de flesta webbläsare finns.

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Szajda:

HAHA så kan det bli ibland

Har du ide om hur jag kan lösa Canon LBP6200 att funka med Manjaro
Får inte fanskapet att funka i Manjaro men i ubuntu funkar det bra

Troligtvis pga. att Ubuntu har "driverless printing".

Permalänk
Medlem

Fråga (jag kör Ubuntu), får man verkligen senaste versionen av programmen när man installerar via Software Updates eller kan det vara säkrare att gå via produktens repository?
Exempel för Spotify:
Import Spotify signing key and add the official Spotify repository:
wget -O- https://download.spotify.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "deb http://repository.spotify.com stable non-free"
sudo apt install spotify-client

Blir det någon skillnad att göra så jämfört med att installera Spotify via "Ubuntu Software"?

Inbillar mig nämligen att den klienten jag laddade ner när jag gick via Spotify repository fungerar bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Fråga (jag kör Ubuntu), får man verkligen senaste versionen av programmen när man installerar via Software Updates eller kan det vara säkrare att gå via produktens repository?
Exempel för Spotify:
Import Spotify signing key and add the official Spotify repository:
wget -O- https://download.spotify.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "deb http://repository.spotify.com stable non-free"
sudo apt install spotify-client

Blir det någon skillnad att göra så jämfört med att installera Spotify via "Ubuntu Software"?

Inbillar mig nämligen att den klienten jag laddade ner när jag gick via Spotify repository fungerar bättre.

Det där är ett av Ubuntus sämre sidor enligt mig, du måste alltid hålla på och lägga till diverse repon för att få tillgång till senaste versionerna. Men ja, det är bättre att lägga till en mjukvaras egna repo, det är i regel dom som är mest uppdaterade, Ubuntus egna repon kan ha riktigt lastgamla versioner av program.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Fråga (jag kör Ubuntu), får man verkligen senaste versionen av programmen när man installerar via Software Updates eller kan det vara säkrare att gå via produktens repository?
Exempel för Spotify:
Import Spotify signing key and add the official Spotify repository:
wget -O- https://download.spotify.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "deb http://repository.spotify.com stable non-free"
sudo apt install spotify-client

Blir det någon skillnad att göra så jämfört med att installera Spotify via "Ubuntu Software"?

Inbillar mig nämligen att den klienten jag laddade ner när jag gick via Spotify repository fungerar bättre.

Jo tyvärr är det så att Ubuntu har inte alltid nyaste program varan av allt i sin programhanterare. Det är för att dom ska ha en stabil distro med väl testad programvara innan man kan komma åt den via deras programhanterare.
Om du vill ha en stabil och användarvänlig distro med tillgång till nyare programvara så är det Manjaro som gäller, alla andra distros med tillgång till nyare programvara t.e.x Fedora är inte särskilt användarvänliga.

Appropå orginal frågan från op, så skulle jag nog vända på det hela. Det är lättare att svara på varför man ska köra windows över linux, alla spel görs i princip för windows fortfarande, ungefär 70% av dem funkar i linux, har sällan problem med nått spel nuförtiden men det händer fortfarande.
Sen adobes tjänster är ett stor anledning till att stanna på windows behöver man sånt för jobbet finns det inget bra alternativ i linux. Adobes tjänster är så väl integrerade i varandra.

Sen är allting bättre i linux i princip, väldigt mycket mer användervänligt nuförtiden. windows förvirrande inställningar ger mig mardrömmar nuförtiden, tur att jag bara behöver starta det ungefär en gång i halvåret max nu.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Fråga (jag kör Ubuntu), får man verkligen senaste versionen av programmen när man installerar via Software Updates eller kan det vara säkrare att gå via produktens repository?
Exempel för Spotify:
Import Spotify signing key and add the official Spotify repository:
wget -O- https://download.spotify.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "deb http://repository.spotify.com stable non-free"
sudo apt install spotify-client

Blir det någon skillnad att göra så jämfört med att installera Spotify via "Ubuntu Software"?

Inbillar mig nämligen att den klienten jag laddade ner när jag gick via Spotify repository fungerar bättre.

Vilken version får du med deras förråd?
Om du installerar via Ubuntu, får du inte snap versionen?
https://snapcraft.io/spotify

Finns även som flatpak
https://flathub.org/apps/details/com.spotify.Client

Att lägga till förråd för enskilda program tillhör det förgångna, framtiden är snap, flatpak och appimage.

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lembritt:

Vilken version får du med deras förråd?
Om du installerar via Ubuntu, får du inte snap versionen?
https://snapcraft.io/spotify

Finns även som flatpak
https://flathub.org/apps/details/com.spotify.Client

Att lägga till förråd för enskilda program tillhör det förgångna, framtiden är snap, flatpak och appimage.

Tyvärr osäker på vilken version jag fick först via Ubuntu Software men den fungerade konstigt för mig, frysning. Versionen jag laddade ner via spotifys repository fungerade däremot fint.

Jag ska kolla upp snap, lite rörigt det här med repositories, snap, flatpak, appimage vs vanliga Ubunto Software Center men det ger sig nog strax.

Repositories är väl lite användarovänligt eftersom man då måste googla fram korrekt url i samband med nedladdning? Men under förutsättningen att övriga alternativ (tex snap, flatpak, appimage) har lika aktuella versioner tillgängliga så finns det väl ingen anledning at behöva gå via repository egentligen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon5930:

Få professionella CAD'are skulle acceptera att jobba i FreeCAD eller Fusion 360. Men för hemmapulare är dessa nog bra alternativ dock. Kommer själv snegla närmare på FreeCAD (i Windows) framöver då jag har lite egna projekt som inte bör beblandas med min arbetsgivares Solidworks och AutoCAD-licenser.

Naturligtvis är det så att du är begränsad i vad du kör, jag skulle till exempel egentligen behöva köra SolidEdge. Men poängen var mer att det går att klara sig. FreeCAD har börjat användas till mycket enkla delar även i professionell design och även om det än så länge bara är undantagsfall är vi ett steg närmare att köra riktiga dyra CAD-paket.

Man kan ju alltid hoppas att det är i år som Linux-distar slår igenom...

Visa signatur

Mjölnir: Ryzen 9 3900X | X570-I | Ballistix Sport 32GB | Powercolor RX 5500XT 4GB ITX | Kolink Sattelite
Server: Ryzen 5 1400 | X470-F | Ballistix Sport 24GB | ASUS HD 7790 2GB | Sapphire RX 470 8GB ME | NZXT Switch 810

Permalänk
Skrivet av Szajda:

HAHA så kan det bli ibland

Har du ide om hur jag kan lösa Canon LBP6200 att funka med Manjaro
Får inte fanskapet att funka i Manjaro men i ubuntu funkar det bra

Svårt att veta.
Min förra skrivare "Brother" hade endast drivrutiner i 32bit debian format. Dem fick jag tvångsinstallera genom alien.

Kanske går att göra något liknande med Ubuntu eller Debian drivrutiner för din skrivare?
Edit:
Har du rätt drivrutin installerad, syns skrivaren i dina inställningar?
Efter lite googlande har jag hittat denna https://aur.archlinux.org/packages/cnrdrvcups-lb
Som jag _tror_ är rätt drivrutin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NutCracker:

Visst, det är väl bra att det finns work-arounds, men det borde vara mer standardiserat. Och sen en sak som är särkilt kass med Linux (själv använder jag Ubuntu i en maskin), det är drivrutinshanteringen, oftast är den versionsberoende. Du kan ha en fungerande GPU-drivrutin till Ubuntu 18.04, efter uppdatering till 20.04 så har den inte stöd längre, och det är bara ett exempel.

Det är faktiskt standardiserat, inte "work-arounds" vi talar helt enkelt om hur konkurrens och valfrihet kan se ut, skillnaden är mer att du själv kan ha åsikter om något så banalt som preferenser.
Det är inte säkert att det första du provar nu är vad som faller dig i smaken om 1-2 år, då är det bra att det finns alternativ.
Men det kan ta tid att klura ut vilket sätt som passar dig bäst.
Folk idag är så vana vid att inte ha något alternativ och att det därmed endast finns ett alternativ, att allt annat som inte är "det enda" = oreda.
Alla pakethanterare och format har skillnader och lämpar sig i olika sammanhang, ofta kan du välja något utav det men du är sällan begränsad till bara ett format.

Men ja, visst är det käckt med bara en simpel .exe fil?
Det finns dock .msi, .mst, .msm, .pcp och en mängd andra varianter för Windows också som ett exempel.

När det gäller drivrutinshanteringen gissar jag på att du syftar på en proprietär drivrutin för någon hårdvara?
Här är också en viktig skillnad mellan proprietärt och Open Source.

Proprietärt = All support måste ges av tillverkaren -Även om du så skulle veta orsaken och ev. lösningen på ett problem så kan du inte/får inte ändra i drivrutinen. Du kan möjligen rapportera problemet och hoppas på att tillverkaren tycker att det är mödan värt att rätta till det i en ny version av drivrutinen.
Open Source = Du, en tillverkare, eller vem som helst med (o)kunskap, kan testa, ändra/modifiera, rapportera och ev. lösa problem med en drivrutin.

Här kan jag tänka mig att Windows-folk ser det som normalt, kommer man från Windows är det självklart att man måste ladda ner de senaste drivrutinerna från nVidias hemsida och sedan installera dem, man kan ju inte köra med de inbyggda för dem suger ju, för det är ju så det fungerar i Windows, eller hur? Ett sätt, allt annat är fel och oreda.

Finns det ingen dokumentation tillgänglig för utvecklare att ta del av kan man helt enkelt inte supporta, testa, buggfixa en proprietär lösning på egen hand. -I många fall förbjuds man att pilla i drivrutinerna via EULA's och hot om legala åtgärder för dem som ändå trotsar avtalen.
Alternativet är att välja hårdvara som (kan) supportas via Open Source för att slippa strul.
Då ser du inte röken av de problem som uppstår när beroendet faller på att något företag måste släppa en ny kompatibel version för just din distro.

Hade drivrutinerna istället varit Open Source kunde utvecklarna av din distro ha testat, optimerat och buggfixat drivrutinen lagom till släpp. Problemen hade därmed inte landat hos användaren utan istället upptäckts/rapporterats tidigare av ex. betatestare.

Ansvaret hamnar således helt och hållet hos tillverkaren av hårdvaran, att supporta Linux-kärnan såpass ofta som det släpps en ny version av den.

Det är nog ett önsketänkande från användare att sånt skall fungera för det händer långtifrån så ofta som det är behövligt.
För Windows däremot, kommer det nya sådana versioner hela tiden, så där är inte problemet med proprietära drivrutiner lika märkbart då tillverkare står på tå och högprioriterar den plattformen.

Det kan t.ex. handla om en ny Windows uppdatering som ställer till det för någon hårdvara, och vips! -Inom 24 timmar brukar det då finnas en ny drivrutin som användare kan installera som löser problematiken. Den lyxen för proprietära drivrutiner erbjuds aldrig på Linux-plattformen av tillverkaren.
Dock kan fixar av buggar ske långt snabbare än så på Linux-plattformen om du använder dig av Open Source drivrutiner.

Min upplevelse är tvärt om att allt fungerar bra utan proprietära drivrutiner.
I mitt nuvarande system har jag inte installerat en enda drivrutin, allt stöds direkt via Linux-kärnan, allt den behöver finns redan där = inget strul.
Jag behöver helt enkelt inte bry mig om sådant längre då allt uppdateras utan min inblandning och det fungerar dessutom efteråt.

Det är en lyx jag inte kan åtnjuta på ens Windows-plattformen.
Windows försöker dock att gå mer och mer åt det hållet men jag tror inte de ännu erbjuder applikationsuppdateringar, drivrutiner och fixar i den hastighet som är möjligt inom Open Source-världen.
Såvida vi inte räknar statiska appar via Windows Store, där kan det gå undan, men då talar vi nu om ytterligare ett format på den plattformen. Som vi i Open source-världen redan har flera olika alternativ att välja mellan.

Edit: Stavning, grammatik och en del svenska...

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Campaigner:

Ja Linux är absolut inget för mig iaf. När ja va 15 så hade ja kunnat testa lite men idag ska det fungera utan större problem.
*Installerar Windows 10*

Det är bra att du har en preferens och vet vad som passar för dig. Det är även gott med valfrihet.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem

Bara aktivera hyper-v i Windows och testa, själv kör jag omvända vägen, hardened gentoo med kvm, ett extra grafikkort som jag skickar vidare till den virtuella datorn för 3d acceleration, sedan kör jag det operativsystem som lämpar sig för stunden och ibland flera samtidigt, virtualisering är din vän 😁 tex cubes os/Ubuntu/genoo/centos för de flesta arbetsuppgifter och surf utom spelande där jag drar igång en Windows 10 burk.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hookme:

Bara aktivera hyper-v i Windows och testa, själv kör jag omvända vägen, hardened gentoo med kvm, ett extra grafikkort som jag skickar vidare till den virtuella datorn för 3d acceleration, sedan kör jag det operativsystem som lämpar sig för stunden och ibland flera samtidigt, virtualisering är din vän 😁 tex cubes os/Ubuntu/genoo/centos för de flesta arbetsuppgifter och surf utom spelande där jag drar igång en Windows 10 burk.

om du kör Looking Glass behöver du inte ens se Windows när du spelar

Visa signatur

Rota3: Ryzen 5600 - 32GB - Radeon RX 7600 - Kingston NV200 2TB - Fractal Design R3 - EVGA Supernova 750W

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Jag förstår att Linux är ett vasst server operativ så där har jag inga tveksamheter (inget jag önskar diskutera i denna tråd) men gällande Linux som desktop/arbetsstation velar jag lite.

Det är ju super enkelt nu för tiden att sätta upp Linux distributioner virtuellt eller på en USB sticka och testa lite. Tex Ubunto och det verkar fungera fint. Läser om tex Manjaro och PopOS att detta ska fungera bäst för Steam. Något förvillande dock när det finns så otroligt många Linux distributioner samt GUIs att välja mellan (rörigt är bara förnamnet).

Är det så att Steam inte lirar på Ubuntu utan diverse workarounds? (kanske är en stor anledning till att Manjaro och PopUS ökat kraftigt i popularitet)
https://www.pcgamer.com/steam-is-dropping-support-for-ubuntu-...

Men jag undrar ändå, varför allt detta strul när allting ändå fungerar med mindre strul på Windows 10?

Nu för tiden när Office 365, Microsoft Teams, OneNote, Sharepoint samt OneDrive slår på såpass bred front (varje fall bland väldigt många företag samt bland skolor, Universitet etc) så undrar jag också hur stödet för denna suit är i Linux? Dessutom för er som spelar så antar jag att alla spel inte fungerar så bra i Linux?

Jag är också med på att Linux kan vara lite snabbare och mera responsivt prestandamässigt, kräver mindre av hårdvaran samt faktumet att det är gratis, betydligt mindre risk för datavirus också men ändå... varför strula när allt bara fungerar på Windows 10?

Skulle vara kul om ni kan ge lite argument till att köra Linux som desktop/arbetsstation. Får jag några tillräckligt tunga argument som jag köper så kanske jag gör ett mera seriöst försök själv. Misstänker att många av er både kör Linux och Windows? Finns säkert en del här som enbart kör Linux men gissar att ni är i en minoritet, kan vara kul med lite kommentarer.

Vet att väldigt många programmerare kör Linux vilket förvillar mig lite. Är det lika enkelt att programmera Windows applikationer från en Linux miljö som från en Windows miljö? Har Microsoft fullt Linux stöd för deras Visual Studio suite eller kör man andra utvecklingsmiljöer?

Jag har kört linux på halvtid i alla fall, sen ett år nu på universitetet där jag studerar till att bli utvecklare och server tekniker. Jag anser att båda operativsystem spelar viktig roll för mig. Windows håller än så länge kvar i mig för att stödet för office paketet inte finns på Linux. Jag vet att det går lira office i en webläsare men jag tänker inte ens framföra min åsikt om det.

.net är oxå en anledning till att starta upp Windows då och då, även om det går att utveckla .Net i Linux, så är visual studio fortfarande kung.
Andra saker jag stör mig på i Linux är saker man tar för givet ska vara enkla, kan kräva timmar att läsa på i dokumentation . Tex att sätta upp en samba server är inget problem i sig, men vill man dela en extern HDD så måste man auto Mounta den vid start.

Min starka rekomendation är att börja dual boot med Ubuntu eller manjaro, och inse att man inte är Expert ifrån början. När det blir för jobbigt med Linux startar du snabbt om till ett mycket slöare Windows och tar upp kampen mot Linux en annan dag.

Man inser efter en tid att terminalen i Linux är inte din fiende utan den kan rentav vara din bästa kompis. Många uppgifter går fortare att läsa skriva i terminalen än via gui. Tänk följande scenario du ska ändra i host filen så här iaf jag i Windows öppnat c:/ och letat mig fram till filen för att sen inse att jag måste vara admin för att ändra i den. I Linux gör du allt det där med ett kommando. Bam!

Permalänk
Medlem

@klusbert Ja, jag har lekt både med WSL/WSL2, VMar i VMWare workstation Player samt dual boot på en gammal bärbar. Dock enbart provat Ubuntu och PopOs ännu. Allt fungerar generellt bra, inga större problem. Mest uppgraderingen av VMWare Player till 15.5.5 i kombination med Windows 10 2004 (home edition) som gjorde mig galen (buggigt) men jag har backat release nu. Går dock inte att köra VMWare Player 15.5.2 och WSL samtidigt i Windows 10 2004 home vilket är yxigt. Tror det här blir bättre när VMWare fått ordning på buggar för 15.5.5 releasen. Annars tycker jag att Ubuntu 20.04 LTS fungerar väldigt smooth och fint i VMWare Player med bra prestanda. Klart bättre än den gamla laptopen jag dual bootar på.

Kul att greja, pyssla lite, se vad som hänt med utvecklingen av Linux och dess många distar men om det slutar med att jag delvis eller helt går över till Linux återstår att se.... vet ej. På jobbet kommer jag definitivt ligga kvar i Windows miljö av diverse olika orsaker. Hemma beror det en del på vad jag gör med datorn också. Ska se om jag hittar något roligt open source projekt eller två att sätta mig in lite djupare i. Hittar man något kul och även börjar utveckla lite (länge sedan jag höll på med det sist) så kanske man är fast sedan.

Nej, jag har inga större problem med kommandoprompten. Det blir dock mycket copy and paste från google, det gäller att man förstår vad man gör också. En hel del switchar etc att lära sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hasenfrasen:

Så länge du inte utvecklar .NET spelar det ingen egentlig roll vilken miljö du använder. Följ minsta motståndets och den stora massans väg. Det är onödigt att krångla till det för sig. Programmerare är av naturen lata.

Missat .net core?

Och det fungerar fint att koda i VS Code.

On Topic:

Det är såklart en inlärningskurva, som med det mesta datapata-grejor man inte är van vid.
Vad gäller office 365 (någon har säkert redan svarat), så fungerar det fint i webbläsaren.

Steam och spel kan jag inte svara på, förmodligen klenare utbud än mac skulle jag spontant gissa på (trots Steams satsning på Linux).

Jag skulle börja köra dual boot till att börja med. Är något lite för krångligt och tiden är kort, så kan du bara växla över till något bekant.

Vad gäller dist så är det bara att läsa på lite och se vad som kan tänkas passa dig, Ubuntu finns det ju en uppsjö av hjälp till online. Lär väl finnas en hel del till de du länkat med.

Själv kör jag Mac och jobbar mot linux-servrar, så jag sneglar inte så mkt åt något med GUI.

Visa signatur

MacBook Pro (16 tum, 2019)
2,3 GHz 8-Core Intel Core i9
64 GB 2667 MHz DDR4
Intel UHD Graphics 630 1536 MB
AMD Radeon Pro 5500M 8 GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erooo:

Missat .net core?

Och det fungerar fint att koda i VS Code.

On Topic:

Det är såklart en inlärningskurva, som med det mesta datapata-grejor man inte är van vid.
Vad gäller office 365 (någon har säkert redan svarat), så fungerar det fint i webbläsaren.

Steam och spel kan jag inte svara på, förmodligen klenare utbud än mac skulle jag spontant gissa på (trots Steams satsning på Linux).

Jag skulle börja köra dual boot till att börja med. Är något lite för krångligt och tiden är kort, så kan du bara växla över till något bekant.

Vad gäller dist så är det bara att läsa på lite och se vad som kan tänkas passa dig, Ubuntu finns det ju en uppsjö av hjälp till online. Lär väl finnas en hel del till de du länkat med.

Själv kör jag Mac och jobbar mot linux-servrar, så jag sneglar inte så mkt åt något med GUI.

Applikationer i .NET Core kan man alltså driftsätta både i Windows, Linux samt Apple miljö? (coolt)

Men det gamla hederliga .NET Framework lever väl och frodas vidare i Windows miljö fortfarande? Dvs man kan visst behöva Visual Studio fortfarande? Det är väl en hel del funktionalitet som finns i .NET Framework och dess klassibibliotek men inte i .NET Core ? Kan man t.o.m. säga att .NET Framework är ett bättre ramverk för utveckling av just Windows applikationer även om man förlorar i portabilitet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Fråga (jag kör Ubuntu), får man verkligen senaste versionen av programmen när man installerar via Software Updates eller kan det vara säkrare att gå via produktens repository?
Exempel för Spotify:
Import Spotify signing key and add the official Spotify repository:
wget -O- https://download.spotify.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add -
sudo add-apt-repository "deb http://repository.spotify.com stable non-free"
sudo apt install spotify-client

Blir det någon skillnad att göra så jämfört med att installera Spotify via "Ubuntu Software"?

Inbillar mig nämligen att den klienten jag laddade ner när jag gick via Spotify repository fungerar bättre.

Nej det får du generellt inte, fast det är sanning med modifikation.
Det skiljer sig stort mellan olika distros.
Ubuntu är mer av en "stabil" distro som inte alltid har de senaste versionerna.
De brukar snarare lägga vikt vid att skicka ut fixar eller säkerhetsuppdateringar av befintliga versioner, hellre än att introducera nya versioner.
Normalt sett bör du vinna i stabilitet och säkerhet, det du ev. förlorar i ny funktionalitet.
Men det gäller inte i alla lägen, som du lade märke till med Spotify.

Ubuntu's repo (repository) samt "Store" är Ubuntu's eget repo helt enkelt, det innehåller versioner som Canonical själva har verifierat bör fungera.
Men då det mycket väl kan ha varit utgångsläget vid ett tidigare tillfälle, behöver det inte nödvändigtvis vara så i skrivande stund.
Utveckling av applikationer såsom Spotify sker ju hela tiden kontinuerligt, så då kan det straffa sig att ligga kvar på en gammal version, räddningen blir då att lägga till Spotify's egna repo när det strular.
Så ja, den version du laddat ner från Spotify's egna repo kan mycket väl vara en senare version som fungerar bättre.

Det finns ju andra typer av Linux-distros s.k. rolling-distros som "rullande" skickar ut de senaste versionerna av programpaket som standard, utan att man behöver hålla på med repos.
Det medför att du egentligen aldrig behöver ominstallera/uppgradera ditt OS via point-releases som i Ubuntu's fall då du t.ex. kan gå från t.ex. 18.04 LTS -> 18.10 -> 19.04 -> 19.10 -> 20.04 LTS -> 20.10 osv. utan komponenterna i ditt "rolling" system byts istället successivt ut mot nyare versioner, undan för undan.
Det fungerar som ett bra komplement, speciellt när det gäller stöd för ny hårdvara och ny funktionalitet, rakt av.

-Men som vi datornördar säkert kan skriva under på, kan det ibland även medföra vissa problem att ligga på den allra senaste versionen av programvaror också, då dem har en tendens att vara mindre vältestade.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crazy Ferret:

Att monokultur är vad marknaden vill ha bara för att 98-99% lever inlåsta är ett logiskt felslut. En stor andel användare där ute har ingen aning om att det finns något annat än Windows. Sedan har vi appleanvändarna som inte bryr sig så länge det finns ett stiliserat äpple på, och gamers som med glädje skulle byta under förutsättning att det ger dem några extra fps.

De som har något att vinna på en monokultur är dels den som ansvarar för supporten på produkten och dels de som vill låsa in användare i villfarelsen att "this is it, take it or take it". Att supportera flera plattformar är ett otyg (jag talar av egen erfarenhet) man gärna undviker, och den erfarenheten har även medfört att jag kan meddela att ju fler plattformar som erbjuds, desto fler plattformar kommer att användas.

Marknaden vill ha monokultur, men de vill ha sin monokultur.

Windows dominerar Desktop OS marknaden för att det kommer förinstallerat i nästintill alla datorer som finns att köpa där ute.
Sen att spelindustrin satsat på Windows som OS för at köra sina spel på X86 datorer har även låst dom flesta datorspelare till denna miljö.
Sen är människan ett vanedjur och allmänt ogillar allt för starka förändringar. Så många förblir kvar i Windows-världen, även om deras individuella use case och behove hade väl täckts av andra OS från Linux eller Unix världen.

Sedan har vi appleanvändarna som inte bryr sig så länge det finns ett stiliserat äpple på
Det är inte riktigs så, förutom man blev lurad av memes som påstår just detta.
Att Apple är något av en trend-produkt som vissa ser som ett slags statussymbol går inte att neka, men dem jag känner som kör macOS gör det av helt pragmatiska skäl.
Dels för att dom håller på med musik, bild- och video bearbetning eller som i mitt fall med CAD CAM och belastningsimulering av olika material.
Sedan ett par år tillbaka täcks även det tack vare Autodesk som är mer eller mindre industri standard som satsat stort på macOS som OS vid sidan av Windows. Innan dess var det rätt struligt måste jag säga (framförallt plugins).
Det är väl mest iOS enheter som iPhones och iPads som faller i den status pryl kategorin som du nämt.
Desktop marknaden ser jag mycket mer som ett pragmatiskt val. Men jag kanske rör mig i fel kretsar?

Personliga valet av OS bör avgöras av det individuella behovet och inte av någon slags trend eller liknande.
Media skapare såsom datorspelare kör nog bättre om dom håller sig till Windows eller macOS medan software devs väldigt ofta kör bättre med Linux som OS. Undantag som .NET eller Power Shell utveckling finns dock. Utvecklar man under Swift, är det macOS som gäller.
Är man bara casual user och småsurfar, använder Facebook och kollar mail, är i stort sätt alla OS ett bra val.

Morsan bryr sig inte om API:n och kerneln är ett clusterfuck. Det skall bara fungera.

Visa signatur

iMac "27" Late 2013

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Det som gör Linux omöjligt att köra på desktop för gemene man är att Linux-datorer inte finns i handeln. Det är bara entusiaster och de med särskilda behov som väljer att byta operativsystem på sin dator.

Min Dell kom med Ubuntu förinstallerat Sen har Lenovo gått ut att flera av deras modeller kommer med Linux framöver. Tror Chromebooks (samt iPadOS) fått många att inse att det finns ett liv bortom Windows.

Glöm inte att Office-paketet kom till iPad långt innan Microsoft släppte det på Windows Store (dvs UWP apparna som Microsoft dödat). För egen del klarar jag mig fint med Online-versionerna i Office 365 samt LibreOffice/SoftMaker Offfice.

Men som du säger, så finns det sällan någon anledning till att byta ut ett fullt fungerande OS.

Permalänk
Medlem

Office, well Inte om du inte gör något väldigt specifikt som bara går att göra med Ms office fine! Annars så finns det några bra alternativ som libre office men wps office och flera andra som jag är säker att dom flesta användare klarar sig alldeles utmärkt med!

Varför Linux inte är större än det är är det säkert flera orsaker till! Dock tror jag att tröskeln för inlärning ink Terminalen kan upplevas som svårare än att bara klicka med grafisk Gui!

Men den enskilt största anledningen till Linux svåra kamp på desktop tror jag är att Linux har en annan filosofi och kräver ett helt annat tänk för att kunna utnyttja Linux maximalt än Windows!
Men har man väl lärt sig så är Linux extremt mycket bättre än windows, frågan är vill man lära sig något nytt eller ej!

En sak som skulle underlätta Linux framväxt är om skolor hade kurser/utbildning där Linux är en del av det!

Visa signatur

AMD Ryzen 3950X, G.SKill Trident Z Neo 128GB / 3600MHz C16
Gigabyte X570 AORUS MASTER
Gigabyte AORUS M.2 NVMe Gen4 SSD / 1TB
Samsung 970 EVO Plus series SSD 2TB M.2, Samsung SSD 860 QVO 4TB
Operativsystem är - OpenSuse Thumbelweed Linux!!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Traumklang:

Windows dominerar Desktop OS marknaden för att det kommer förinstallerat i nästintill alla datorer som finns att köpa där ute.
Sen att spelindustrin satsat på Windows som OS för at köra sina spel på X86 datorer har även låst dom flesta datorspelare till denna miljö.

Precis. Windows är generellt något man väljer bort, inte något man väljer. Det är en aktiv handling att köpa en burk med något annat på.

Skrivet av Traumklang:

Sen är människan ett vanedjur och allmänt ogillar allt för starka förändringar. Så många förblir kvar i Windows-världen, även om deras individuella use case och behove hade väl täckts av andra OS från Linux eller Unix världen.

Nja, människan generellt är inte främmande för förändringar så länge det är förändringar man aktivt valt. Att bli påtvingad förändring uppskattas sällan, men just att aktivt välja en förändring är något som snarare förstärker känslan av att man gjort rätt val. (Orkar inte försöka leta upp källan för detta just nu, så ta det för vad du vill, men ge det en fundering ...)

Skrivet av Traumklang:

Sedan har vi appleanvändarna som inte bryr sig så länge det finns ett stiliserat äpple på
Det är inte riktigs så, förutom man blev lurad av memes som påstår just detta.

Självklart gäller det inte alla appleanvändare, men det är inte helt utan anledning dessa memes (som jag inte är bekant med) uppstått.

Skrivet av Traumklang:

Att Apple är något av en trend-produkt som vissa ser som ett slags statussymbol går inte att neka, men dem jag känner som kör macOS gör det av helt pragmatiska skäl.

Givetvis finns det de som gör det av pragmatiska skäl, precis som med alla andra produkter. Generalisering - ett fantastiskt begrepp.

Skrivet av Traumklang:

Dels för att dom håller på med musik, bild- och video bearbetning eller som i mitt fall med CAD CAM och belastningsimulering av olika material.
Sedan ett par år tillbaka täcks även det tack vare Autodesk som är mer eller mindre industri standard som satsat stort på macOS som OS vid sidan av Windows. Innan dess var det rätt struligt måste jag säga (framförallt plugins).

Det där med att Apple skulle vara "the thing" för mediabearbetning mer än för femton år sedan och bakåt måste väl nästan vara någon myt som bara lever kvar bland appleanvändare som försöker motivera vad de lägger sina pengar på?
Autodesk på macOS är ju självklart en positiv sak, men används kombinationen ute i verkligheten? Jag har ingen aning, för av de tiotusentals maskiner som finns hos den kund jag jobbar åt, så har vi i storleksordning 10 Mac vad jag hört, och det är just sådana som någon lyckats snacka in för just mediabearbetning. Men det är ju bara en datapunkt storleken till trots, så jag kan ju vara helt ute och cykla.

Skrivet av Traumklang:

Det är väl mest iOS enheter som iPhones och iPads som faller i den status pryl kategorin som du nämt.
Desktop marknaden ser jag mycket mer som ett pragmatiskt val. Men jag kanske rör mig i fel kretsar?

Telefoner och surfplattor är nog definitivt överrepresenterat som statuspryl i antal sett, men jag kan nog inte dra mig till minnes att jag träffat någon personligen som har köpt en Mac som inte redan har Iphone och oftast även en Ipad, och troligen även bakåt i tiden ägde en Ipod. Däremot vet jag åtskilliga som har en Iphone men som inte har Mac, vilket talar för just detta. Men ja, det är återigen en högst anekdotisk iakttagelse.

Skrivet av Traumklang:

Personliga valet av OS bör avgöras av det individuella behovet och inte av någon slags trend eller liknande.
Media skapare såsom datorspelare kör nog bättre om dom håller sig till Windows eller macOS medan software devs väldigt ofta kör bättre med Linux som OS. Undantag som .NET eller Power Shell utveckling finns dock. Utvecklar man under Swift, är det macOS som gäller.
Är man bara casual user och småsurfar, använder Facebook och kollar mail, är i stort sätt alla OS ett bra val.

Morsan bryr sig inte om API:n och kerneln är ett clusterfuck. Det skall bara fungera.

Att det individuella behovet bör styra vågar jag nog nästan säga att ingen här har sagt emot, trots att jag inte följt tråden nitiskt. Däremot är det relativt få (det här forumet är knappast representabelt) som faktiskt har koll på vilka produkter som faktiskt uppfyller just det individuella behovet, för de har aldrig utforskat vad som finns. Appleanvändare lever i sin lilla värld där de tror att just <insert användningsområde här> är så mycket bättre på Mac, windowsanvändare lever i sin lilla "det-bara-fungerar-illusion" eftersom de antingen inte har några referenspunkter, eller för att de lärt sig hantera det som inte "bara fungerar". Linuxanvändarna däremot har gjort sitt aktiva val, och även på de punkter just våran dist är sämre än Windows, macOS, eller någon annan dist så lever vi i vår illusion att just vi är upplysta och har hittat precis rätt.

Återigen, detta är självklart en grov generalisering och är absolut menat som ett grovt påhopp på alla berörda.

Edit: Jo, just det, kerneln ja ... Ja, ett clusterfuck som fungerar, men framför allt, ett clusterfuck som det står vem som helst fritt att se vilket clusterfuck det är och som det står vem som helst fritt att fixa till.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

Roade mig med Manjaro + KDE Plasma 20.0.2 i går...

Fungerar väl bra (inga installationsproblem) men med hmmmm så in i h-vete många inställningsmöjligheter för själva desktopen/gui't rent ut sagt, smått galet, tror aldrig jag sett något liknande. Det är både kul och frustrerande samtidigt, ska nog få till det till slut. Verkar kunna bli situationer där det bli mismatch mellan valt Theme och ikoner också om man gör bort sig totalt, att vissa ikoner ballar ur. Jag gick lite bananas första gången, blev så knäppt att jag installerade om den men antar att det går att göra reset på hela KDE desktopen istället. Såg lite guider på Youtube där folk försöker få datorn att likna en Mac vilket ledde mig djupare in i avgrunden, varför i h-vete vill man att sin Linux dist ska likna en Mac frågar jag mig? (ok, smaken är som baken)

Hade också ett litet skumt fel att fonterna för ikonerna under System Settings -> Appearance fliken såg lite konstiga/fula ut men såg fina ut överallt annars. Kan bli galen på sådana meningslösa småsaker.

Just det: En annan "intressant upptäckt" jag gjorde i Manjaro (inte provat i Ubuntu ännu) är att bredbandskollen.se säger att jag får högre fart uppströms i Firefox jämfört med Chrome.

Har just nu ett 300-10 abonnemang hos Com Hem.

I Firefox får jag ut max uppströms (ca 10 mbit/sek)

I Chrome får jag ca hälften (runt 5 mbit/sek)

Ska testa samma sak i Ubuntu vid tillfälle men nu blir det nog Firefox för mig i forstättningen i Linux åtminstone. Återstår dock att jämföra med Chromium också.

Permalänk
Medlem

@makatech: Ungefär det KDE är känt för, sidor fulla med slider och fält för att ställa in allt.
Sen finns det ju TIling liknande möjligheter för KDE.
syns t.ex i denna video när ha plockar ner och upp fönster Msjche

Visa signatur

Rota3: Ryzen 5600 - 32GB - Radeon RX 7600 - Kingston NV200 2TB - Fractal Design R3 - EVGA Supernova 750W