Önskar argument för att köra Linux som desktop/arbetsstation

Permalänk
Medlem

Önskar argument för att köra Linux som desktop/arbetsstation

Jag förstår att Linux är ett vasst server operativ så där har jag inga tveksamheter (inget jag önskar diskutera i denna tråd) men gällande Linux som desktop/arbetsstation velar jag lite.

Det är ju super enkelt nu för tiden att sätta upp Linux distributioner virtuellt eller på en USB sticka och testa lite. Tex Ubunto och det verkar fungera fint. Läser om tex Manjaro och PopOS att detta ska fungera bäst för Steam. Något förvillande dock när det finns så otroligt många Linux distributioner samt GUIs att välja mellan (rörigt är bara förnamnet).

Är det så att Steam inte lirar på Ubuntu utan diverse workarounds? (kanske är en stor anledning till att Manjaro och PopUS ökat kraftigt i popularitet)
https://www.pcgamer.com/steam-is-dropping-support-for-ubuntu-...

Men jag undrar ändå, varför allt detta strul när allting ändå fungerar med mindre strul på Windows 10?

Nu för tiden när Office 365, Microsoft Teams, OneNote, Sharepoint samt OneDrive slår på såpass bred front (varje fall bland väldigt många företag samt bland skolor, Universitet etc) så undrar jag också hur stödet för denna suit är i Linux? Dessutom för er som spelar så antar jag att alla spel inte fungerar så bra i Linux?

Jag är också med på att Linux kan vara lite snabbare och mera responsivt prestandamässigt, kräver mindre av hårdvaran samt faktumet att det är gratis, betydligt mindre risk för datavirus också men ändå... varför strula när allt bara fungerar på Windows 10?

Skulle vara kul om ni kan ge lite argument till att köra Linux som desktop/arbetsstation. Får jag några tillräckligt tunga argument som jag köper så kanske jag gör ett mera seriöst försök själv. Misstänker att många av er både kör Linux och Windows? Finns säkert en del här som enbart kör Linux men gissar att ni är i en minoritet, kan vara kul med lite kommentarer.

Vet att väldigt många programmerare kör Linux vilket förvillar mig lite. Är det lika enkelt att programmera Windows applikationer från en Linux miljö som från en Windows miljö? Har Microsoft fullt Linux stöd för deras Visual Studio suite eller kör man andra utvecklingsmiljöer?

Permalänk
Vila i frid

Så länge du inte utvecklar .NET spelar det ingen egentlig roll vilken miljö du använder. Följ minsta motståndets och den stora massans väg. Det är onödigt att krångla till det för sig. Programmerare är av naturen lata.

Permalänk
Medlem

Steam finns direkt i repo, men alla spel kanske inte fungerar och största problemet nu med de flesta spel som inte funkar är att inte Anti-cheat systemen funkar under Linux.

Visa signatur

Rota3: Ryzen 5600 - 32GB - Radeon RX 7600 - Kingston NV200 2TB - Fractal Design R3 - EVGA Supernova 750W

Permalänk
Sötast

"Förändring kommer inifrån" om du vill byta - byt.
Om inte? Stanna där du är.

Du låter helnöjd med Windows faktiskt så tror du mår bäst där

Permalänk
Inaktiv

Tittar man bara på operativet i sig så tycker jag Linux är bättre: Allt exekverar snabbare, mer lättkört och genomtänkt UI, inte lika mycket bling och tjafs och strul som med Windows, proffsigare helt enkelt.

Nu spelar den diskussionen inte så stor roll. Allt finns till Windows och då blir det effektivare som verktyg. Kör man icke aktiverat och utan licens så då försvinner också den komplikationen.

Linux behöver någon stor och stark aktör som sätter en standard och rensar i floran av varianter. Kanske Chrome OS kan bli något sådant men det återstår att se om det verkligen blir så. Windows är så himla etablerat och inkört att jag inte tror det finns något större intresse för att byta ut det. I slutändan, sett från användarens synvinkel, så skulle det nog mest handla om stora kostnader för att bara flytta runt problem, inte lösa dom, nästa monopol-aktör kommer rimligen bete sig ungefär som Microsoft.

Permalänk
Hedersmedlem

Vilket OS du bör köra beror ju till ganska stor del på vad du värdesätter och prioriterar.

Några argument för Linux:

Linux tvingar aldrig på dig oönskade mjukvaru-uppdateringar, telemetri och annonser på samma sätt som Windows gör. Rent generellt så finns det i Linuxvärlden inte ett företag eller organisation som kan tvinga in dig i den mall som t.ex. Microsoft eller Apple kan. Är tillräckligt många missnöjda med hur något funkar i en viss Linuxdist så blir den forkad. Denna splittring är inte bara en svaghet.

Dessutom, om man jobbar med vissa specifika områden så är programmen som finns på Linux bättre. Ett exempel är om man jobbar med offensiv IT-säkerhet, eller om man programmerar mot Linux.

Till sist så är det en jättestor fördel med Linux (specifikt med paketbaserade distributioner som Debian och Ubuntu) att det är extremt enkelt att installera nya program och verktyg och att hålla dem uppdaterade. Linuxdistributionerna gör generellt ett bra jobb att samla de vanligaste och även de mer ovanliga programmen så att de är ett apt-get- eller yum-kommando borta. Är man mer mån att jobba närmare mot "upstream" och inte vara beroende av distributionens paketeringsteam så går det även utmärkt att använda och lägga till flera källor för paket.

Ett exempel: Senaste gången jag använde Linux var igår. Det var för att konvertera en base64-kodad fil till binär. Kommandoradsverktyget jag behövde, base64, var redan installerat, och om det inte hade varit det så hade det varit ett enkelt kommando att installera det, och sedan hålla det uppdaterat. Självklart hade jag kunnat göra samma sak på Windows men jag orkar inte googla efter samma verktyg och installera det manuellt på min dator när det är så enkelt på Linux.

Angående Steam på Ubuntu, senast jag testade så funkade Steam på Ubuntu utan några större problem. Tyvärr så är Steam till sin natur sådant att det kör sitt eget race med uppdateringar, även på Linux, men eftersom det funkar så pass väl så känner jag inte att det är ett jättestort problem.

Med allt detta sagt kör jag själv Windows på mina persondatorer som huvudoperativsystem. När jag använder Linux så är det via WSL (Windows Subsystem for Linux). Det är alltså en slags "Linuxmiljö" som körs ovanpå Windows. Det är i denna miljö jag körde mitt base64-kommando jag nämnde ovan. WSL vilket uppfyller de flesta av mina behov, förutom för program för IT-säkerhet och nätverk som kräver mer "lågnivå" åtkomst till systemet. Jag tror dock att detta i stor grad är löst i och med WSL2 dock, men jag har inte hunnit kolla.

Att jag själv kör Windows är för att jag kan tolerera Microsofts påtvingade uppgraderingar. Jag tycker helt enkelt inte att de är ett problem för mig. Samma sak med telemetrin, jag känner inte att det är en dealbreaker. Annonserna irriterar mig, men inte tillräckligt mycket för att byta. Att köra Windows har ju också sina fördelar.

Att kunna köra Office-paketet, där de viktigaste komponenterna för mig Outlook och Excel är guld värt, samt att kunna köra Royal TS, samt jobbets softphone (telefonprogram). Även möjligheten att kunna köra spel. Ja, många spel på Steam finns på Linux (förvånansvärt många faktiskt!) men jag gillar inte att vara begränsad på grund av mitt val av OS. Så finns det så klart andra launchers också som man vill kunna köra som inte ens finns till Linux.

Så för min egen del så är mina Linux-behov täckta av vad som finns under Windows Subsystem for Linux, och fördelarna med att köra Windows väger upp nackdelarna.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av anon214822:

Linux behöver någon stor och stark aktör som sätter en standard och rensar i floran av varianter.

Absolut inte!

Att Linux inte är en monokultur är en av styrkorna med Linux. Att det inte finns Någon Som Bestämmer hur saker ska vara på Linux är vad som gör Linux fantastiskt. Att Windows och macOS är monokulturer är deras största svagheter.

Permalänk
Medlem

Tack för era svar.

Tycker det är en intressant diskussion eftersom mitt intryck är att Linux distributionerna blir allt användarvänligare, stabilare och bättre i en stadig takt. Som serveroperativ är redan Linux suveränt bra men nu fokuserar jag mera på Linux som arbetsstation. Tex i fallet Ubuntu är det ju löjligt enkelt att komma igång. Det som stör nu är väl oftast att man kan sakna vissa program som man faktiskt behöver från Windows eller kompabilitetsproblem (vilket i vissa fall kan gå att komma runt). Det är ju också kul att köra Linux, man får bättre kontroll över operativet, kommandoprompts/terminal läget är också kraftfullare än i Windows (command prompt). Går ju att styra typ allt från Linux terminal.

Att använda Linux som OS till hemdatorn går säkert bra redan nu till det allra mesta men oftast behöver man kanske komplettera med att ta hem sin jobbdator eller att man kopplar upp sig mot jobbet via VPN eller VDI.

Sedan tycker jag att distributioner som tex Manjaro och PopUS är intressanta eftersom de delvis riktar sig till folk som spelar. När dessa två blir tillräckligt bra kommer helt garanterat Windows tappa en del kunder. Skulle det gå så långt att Linux blir en bättre spelplattform än Windows sett till prestanda och annat, ja då jäklar kommer det börja hända saker i en snabbare takt än nu.

Förstod inte riktigt om det går att köra Office 365, Microsoft Teams, OneDrive, OneNote, Sharepoint etc från en Linux distribution? Sedan vet jag inte om det i vissa all kan strula med VPN, när man försöker koppla sig mot jobbets VPN tjänst från Linux?

Två intressanta Youtube filmer från Linus Tech Tips om Linux.

Microsoft Should be VERY Afraid - Noob's Guide to Linux Gaming
https://www.youtube.com/watch?v=Co6FePZoNgE

10 ways Linux is just better!
https://www.youtube.com/watch?v=mAFMJ1LnQu8

Permalänk
Medlem

Själv tycker jag att jag har full kontroll över mitt Windows. Det uppdaterar inte om jag inte vill det. Jag kan ta bort junk som jag inte vill ha. Kan styra allt och lite till från en terminal.
Kör de flesta tjänster i webbläsaren. Outlook är bättre enligt mitt tycke i webbläsaren (OWA) dock finns det lite att önska från webbtjänsterna för Excel och PowerPoint.

Afaik finns mjukvaror/drivare till alla stora (och mindre) VPN-tjänster för Linux också så det bör inte vara något problem.

Det som stoppar mig främst är att jag både på hobbynivå och professionellt håller på med Powershell. Även om det fungerar på Linux och Mac så är det inte optimalt (för mig och det jag håller på med). Sedan är det klart spel som är en annan show stopper.

Kör på Linux i tre månader så kommer det mesta säkert att falla på plats (dvs inte fuska med Windows i tid och otid).

Visa signatur

🟢 Main: Ryzen7 5800X | Strix x470-I | 32GB | RTX2070S | Samsung C49RG9
🔵 unRaid: Ryzen5 2700X | B450M DS3H | 32GB
🟠 Tfn: Google Pixel 7 Lime Green

-:| @ eller citera för svar |:-

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

varför strula när allt bara fungerar på Windows 10?

This!

Har du tid och intresse av att lära dig så byt! Har du inget av det så stanna kvar på Windows.

Jag har testat olika distar flera gånger då de inbitna påstår att det är så enkelt och bla bla bla.
Jag gjorde nyligen ett skifte igen från Windows till Fedora (efter att ha testat CentOS).

Det här med 4g kort i datorn, fine om du har ett kort som är supporterat från tillverkaren, annars börjar det redan där. På git så hittade jag någon som via nån härlig fix gör så mitt kort som inte är supporterat identifierar kortet som ett intel-kort, sen vid varje omstart av datorn måste du ladda in modulen i kärnan (?), Sen är det så det ett till skript för att koppla upp 4g. Sen hur man kopplar ner, det har jag bara löst genom omstart.

Ovan kan ju göras via ett script, alltså load och ansluta. Men sen helt plötsligt, som efter denna helg, så har det kommit en ny kernel, och vips så fungerar inte mitt script för att ansluta.
Försöker felsöka med ger upp och tänker att jag bootar på en annan kernel. Jahopp. Hur gör man det då? Bara att börja googla igen. Träff nummer 1, håll in ctrl knappen efter första bios skärmen.. nope.. fungerar inte. Googla vidare ..

Nämen, helt plötsligt har security ändrats på /etc/wireguard/ så jag som user kan inte längre tabba fram vilken conf jag vill ansluta med utan behöver antingen ändra rättigheter på mappen, eller komma ihåg namnen på mina olika anslutningar.

Ajuste.. i början så var mitt ljud av eller på. Jag kunde sänka å höja hur mycket jag ville i de grafiska reglagen, men antingen var det max eller off.

Så nej, Linux är inte enkelt

Visa signatur

åh nej, blev du kränkt?! det var ju jävligt synd för dig!

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av makatech:

Förstod inte riktigt om det går att köra Office 365, Microsoft Teams, OneDrive, OneNote, Sharepoint etc från en Linux distribution? Sedan vet jag inte om det i vissa all kan strula med VPN, när man försöker koppla sig mot jobbets VPN tjänst från Linux?

Du kan köra alla Microsofts webbappar i den webbläsare du väljer att använda, oavsett operativsystem. Det borde till och med rent teoretiskt funka att t.ex. videokonferensa i Teams, givet att du får igång din webcam att funka med Linux och att webbläsaren klarar av att se den. Jag gissar dock på att vissa funktioner endast funkar i den tjocka Teams-klienten, t.ex. "roliga bakgrunder".

Däremot så finns inte deras "tjocka" appar till Linux. Alltså desktop-varianterna av t.ex. Outlook, Word, Excel, etc.

Desktop-varianterna av Outlook, Word och Excel fungerar* dock under Wine. När jag säger fungerar* menar jag att när jag googlar runt så hittar jag folk som lyckas köra detta, men även folk som har problem. Det kommer aldrig funka lika bra och lika tillförlitligt som på en riktig Windows-installation.

Huruvida du kan ansluta till jobbets VPN beror till 100% på vilket VPN ditt jobb använder. De flesta har Linux-versioner av sina klienter, men inte alla.

Inget av detta är ju dock en fördel för Linux eller ett argument för att köra Linux. I bästa fall så funkar det lika bra eller åtminstone hjälpligt, efter en del strul. Tvärtom skulle jag säga att även om det går fast inte är lika bra som på Windows så är strulet ett argument mot att använda Linux.

Med andra ord, om du letar efter ett operativsystem att köra Office på och köra jobbets VPN-klient utan att vara den enda konstiga fågeln som kör ett OS som din IT-avdelning inte vet ett skit om hur de ska supportera, så är ju Windows det självklara valet, inte Linux.

Sedan så är det ju bra *att* man kan göra allt detta på Linux, vilket betyder att man kan klara sig om man har andra tydliga fördelar som är viktiga för dig själv att köra Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Att det inte finns Någon Som Bestämmer hur saker ska vara på Linux är vad som gör Linux fantastiskt.

Det är väl inte riktigt helt sant med tanke på Linus Torvalds och Linuxkärnan?

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
99:e percentilen
Citat:

Men jag undrar ändå, varför allt detta strul när allting ändå fungerar med mindre strul på Windows 10?

varför strula när allt bara fungerar på Windows 10?

Denna tankefigur höll mig själv kvar på Windows väldigt länge, men efter att till slut ha installerat Ubuntu på min main och nu kört det i ungefär ett halvår anser jag att det är en rejält förenklad bild av verkligheten.

Exempel på saker som bara funkar™ för mig på Ubuntu, men inte på Windows:

  • Jag kan enkelt, vid uppstart, automatiskt sänka hastigheten på mitt grafikkort till 25 %. (Detta måste göras stegvis från 40 % eftersom Gigabyte inte kan tillverka grafikkortskylare.)

  • Min mikrofons gain blir inte, automatiskt och mot min vilja, höjd till 100 % varje gång jag startar CS:GO, så mina lagkamrater slipper bli hörselskadade. (Lämplig gain för min mikrofon är runt 30 %.)

  • Jag har utan större svårigheter skrivit ihop några script som enkelt låter mig växla mellan olika skärmsetups, utan tredjepartsprogram.

  • Jag får bild på båda mina skärmar (XV273K och PG278Q). (Detta har funkat på Windows tidigare, men inte längre.)

  • Jag kunde enkelt mappa om tangenterna på mitt Apple Wireless Keyboard (inklusive Ctrl och Fn) till standardlayout.

Sedan finns det absolut saker som bara funkar™ på Windows och inte på Ubuntu. Min poäng är att det går åt båda hållen.

För övrigt dualbootar jag Windows och Ubuntu, då jag ibland behöver Windows.

Citat:

Vet att väldigt många programmerare kör Linux vilket förvillar mig lite. Är det lika enkelt att programmera Windows applikationer från en Linux miljö som från en Windows miljö? Har Microsoft fullt Linux stöd för deras Visual Studio suite eller kör man andra utvecklingsmiljöer?

Utvecklar inte Windows-applikationer, men har hållit på med programmering i över tio år, uppdelat någotsånär jämnt mellan Windows och Linux. Min erfarenhet är att utveckling på Windows är hemskt i jämförelse, med ständiga konstigheter och irritationsmoment.

Använder mestadels Visual Studio Code och kan tillägga att Teams funkar utmärkt på Ubuntu.

Citat:

Är det så att Steam inte lirar på Ubuntu utan diverse workarounds? (kanske är en stor anledning till att Manjaro och PopUS ökat kraftigt i popularitet)

Det funkar problemfritt för mig på Ubuntu 20.04. Spelar bara CS:GO dock.

Skrivet av makatech:

Något förvillande dock när det finns så otroligt många Linux distributioner samt GUIs att välja mellan (rörigt är bara förnamnet).

Mitt stalltips för att gå över till Linux så smärtfritt som möjligt är att skippa coola hipsterdistar och köra Ubuntu i standardkonfiguration. Då funkar mycket automatiskt, och när du stöter på ett problem hittar du enkelt en lösning i stil med

Run these commands:

sudo apt update sudo apt install foobar

snarare än (parafraserat)

  1. Configure your window manager to use flipping and tearfree. (Skip this step if you're using Wayland.)

  2. Patch your compositor according to this ArchWiki article.

  3. Make sure your desktop manager has the right permissions.

Keep in mind that this doesn't work if you're on kernel 5.3.5 or earlier.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Jag skulle vilja vända på det hela och fråga vilka argument det finns för att köra Windows på arbetsstationen.
För min del så finns det bara två anledningar att jag kör Windows hemmavid för stunden - Citrix och Lightroom, och jag har för avsikt att kolla upp alternativ för det sistnämnda. Det är två behov som uppkommit i år, men innan dess har jag kört Linux exklusivt sedan 2013. Innan dess körde jag Windows precis som alla andra, och av "gammal vana".

Mina upplevelser av att gå tillbaka till Windows är dock inte de bästa. Visst, det finns saker som fungerar bättre helt klart, inte minst att få 2x4k skärmar att spela boll på ett bra sätt, och .. uhm ... nej, det var nog det.
När jag installerade Windows 10 fick jag så många "wtf"-upplevelser att jag tappade räkningen, men de jag reagerade mest på var integritetsdelarna. Att förhindra att Microsoft samlar in data om mig och mitt användande verkar vara en fullkomlig omöjlighet, och att begränsa det kräver timmar av grävande under märkliga menyer. Dessutom, annonser? I en produkt jag betalat för? Uhm, nej tack! Nähä, jag får inte tacka nej till det tydligen.
Jag hade även hunnit förtränga hur efterblivet det är att installera program genom att leta upp dem på lika många hemsidor som det är program. Visst, Microsoft Store finns, men inte sällan verkar det då handla om reducerade versioner av programmen.
Likaså kulturen att mjukvara ska kosta pengar känns så främmande. Jag har inget emot att betala för bra mjukvara jag använder, men då får de ju dessutom underhållas med nya versioner (vilket inte helt sällan kostar pengar(!)).
Patchning ja ... det är ju ett helt kapitel för sig. När man nu har laddat ner femtioelva program manuellt, installerat det manuellt genom att slita ut sin mus, och sedan vill patcha, ja då får man ju räkna med att göra om nästan hela proceduren med att manuellt uppdatera varje program för sig! Och att uppdatera operativsystemet i sig, ja det innebär ju en garanterad downtime på mer än bara en omstart, för man kan ju inte fortsätta använda burken medan patcharna appliceras ...

Nej, jag förstår varför jag inte längtat tillbaka till Windows. För det där med att "allt bara fungerar", det är bara bullshit.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crazy Ferret:

Jag skulle vilja vända på det hela och fråga vilka argument det finns för att köra Windows på arbetsstationen.
För min del så finns det bara två anledningar att jag kör Windows hemmavid för stunden - Citrix och Lightroom, och jag har för avsikt att kolla upp alternativ för det sistnämnda. Det är två behov som uppkommit i år, men innan dess har jag kört Linux exklusivt sedan 2013. Innan dess körde jag Windows precis som alla andra, och av "gammal vana".

Mina upplevelser av att gå tillbaka till Windows är dock inte de bästa. Visst, det finns saker som fungerar bättre helt klart, inte minst att få 2x4k skärmar att spela boll på ett bra sätt, och .. uhm ... nej, det var nog det.
När jag installerade Windows 10 fick jag så många "wtf"-upplevelser att jag tappade räkningen, men de jag reagerade mest på var integritetsdelarna. Att förhindra att Microsoft samlar in data om mig och mitt användande verkar vara en fullkomlig omöjlighet, och att begränsa det kräver timmar av grävande under märkliga menyer. Dessutom, annonser? I en produkt jag betalat för? Uhm, nej tack! Nähä, jag får inte tacka nej till det tydligen.
Jag hade även hunnit förtränga hur efterblivet det är att installera program genom att leta upp dem på lika många hemsidor som det är program. Visst, Microsoft Store finns, men inte sällan verkar det då handla om reducerade versioner av programmen.
Likaså kulturen att mjukvara ska kosta pengar känns så främmande. Jag har inget emot att betala för bra mjukvara jag använder, men då får de ju dessutom underhållas med nya versioner (vilket inte helt sällan kostar pengar(!)).
Patchning ja ... det är ju ett helt kapitel för sig. När man nu har laddat ner femtioelva program manuellt, installerat det manuellt genom att slita ut sin mus, och sedan vill patcha, ja då får man ju räkna med att göra om nästan hela proceduren med att manuellt uppdatera varje program för sig! Och att uppdatera operativsystemet i sig, ja det innebär ju en garanterad downtime på mer än bara en omstart, för man kan ju inte fortsätta använda burken medan patcharna appliceras ...

Nej, jag förstår varför jag inte längtat tillbaka till Windows. För det där med att "allt bara fungerar", det är bara bullshit.

Hur menar du med Citrix i detta fall? Det finns väl både Citrix Receiver och Citrix Workspace klient för Linux?

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Du kan köra alla Microsofts webbappar i den webbläsare du väljer att använda, oavsett operativsystem. Det borde till och med rent teoretiskt funka att t.ex. videokonferensa i Teams, givet att du får igång din webcam att funka med Linux och att webbläsaren klarar av att se den. Jag gissar dock på att vissa funktioner endast funkar i den tjocka Teams-klienten, t.ex. "roliga bakgrunder".

Däremot så finns inte deras "tjocka" appar till Linux. Alltså desktop-varianterna av t.ex. Outlook, Word, Excel, etc.

Desktop-varianterna av Outlook, Word och Excel fungerar* dock under Wine. När jag säger fungerar* menar jag att när jag googlar runt så hittar jag folk som lyckas köra detta, men även folk som har problem. Det kommer aldrig funka lika bra och lika tillförlitligt som på en riktig Windows-installation.

Huruvida du kan ansluta till jobbets VPN beror till 100% på vilket VPN ditt jobb använder. De flesta har Linux-versioner av sina klienter, men inte alla.

Inget av detta är ju dock en fördel för Linux eller ett argument för att köra Linux. I bästa fall så funkar det lika bra eller åtminstone hjälpligt, efter en del strul. Tvärtom skulle jag säga att även om det går fast inte är lika bra som på Windows så är strulet ett argument mot att använda Linux.

Med andra ord, om du letar efter ett operativsystem att köra Office på och köra jobbets VPN-klient utan att vara den enda konstiga fågeln som kör ett OS som din IT-avdelning inte vet ett skit om hur de ska supportera, så är ju Windows det självklara valet, inte Linux.

Sedan så är det ju bra *att* man kan göra allt detta på Linux, vilket betyder att man kan klara sig om man har andra tydliga fördelar som är viktiga för dig själv att köra Linux.

Du har helt rätt, jag var lite trög där, större delen av Office 365 går väl att köra via webbläsaren men inte helt hundra på vilken funktionalitet men tappar jämfört med motsvarande desktop version. Kanske är det t.o.m. så att Office 365 gör steget till Linux enklare än tidigare när man inte kunde köra Office suiten via webbläsaren?

Ja, angående VPN får man väl helt enkelt prova och se vad som händer, finns ju chans att det kan fungera rakt av.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alling:

Denna tankefigur höll mig själv kvar på Windows väldigt länge, men efter att till slut ha installerat Ubuntu på min main och nu kört det i ungefär ett halvår anser jag att det är en rejält förenklad bild av verkligheten.

Exempel på saker som bara funkar™ för mig på Ubuntu, men inte på Windows:

  • Jag kan enkelt, vid uppstart, automatiskt sänka hastigheten på mitt grafikkort till 25 %. (Detta måste göras stegvis från 40 % eftersom Gigabyte inte kan tillverka grafikkortskylare.)

  • Min mikrofons gain blir inte, automatiskt och mot min vilja, höjd till 100 % varje gång jag startar CS:GO, så mina lagkamrater slipper bli hörselskadade. (Lämplig gain för min mikrofon är runt 30 %.)

  • Jag har utan större svårigheter skrivit ihop några script som enkelt låter mig växla mellan olika skärmsetups, utan tredjepartsprogram.

  • Jag får bild på båda mina skärmar (XV273K och PG278Q). (Detta har funkat på Windows tidigare, men inte längre.)

  • Jag kunde enkelt mappa om tangenterna på mitt Apple Wireless Keyboard (inklusive Ctrl och Fn) till standardlayout.

Sedan finns det absolut saker som bara funkar™ på Windows och inte på Ubuntu. Min poäng är att det går åt båda hållen.

För övrigt dualbootar jag Windows och Ubuntu, då jag ibland behöver Windows.

Utvecklar inte Windows-applikationer, men har hållit på med programmering i över tio år, uppdelat någotsånär jämnt mellan Windows och Linux. Min erfarenhet är att utveckling på Windows är hemskt i jämförelse, med ständiga konstigheter och irritationsmoment.

Använder mestadels Visual Studio Code och kan tillägga att Teams funkar utmärkt på Ubuntu.

Det funkar problemfritt för mig på Ubuntu 20.04. Spelar bara CS:GO dock.

Mitt stalltips för att gå över till Linux så smärtfritt som möjligt är att skippa coola hipsterdistar och köra Ubuntu i standardkonfiguration. Då funkar mycket automatiskt, och när du stöter på ett problem hittar du enkelt en lösning i stil med

Run these commands:

sudo apt update sudo apt install foobar

snarare än (parafraserat)

  1. Configure your window manager to use flipping and tearfree. (Skip this step if you're using Wayland.)

  2. Patch your compositor according to this ArchWiki article.

  3. Make sure your desktop manager has the right permissions.

Keep in mind that this doesn't work if you're on kernel 5.3.5 or earlier.

Fungerar CS:GO precis lika bra under Linux som Windows, inga nackdelar överhuvudtaget?

Det var pga videon nedan jag fick för mig att det finns nackdelar att spela från Ubuntu eller att det var lite struligare att konfigurera men jag kan ha missuppfattat.

Microsoft Should be VERY Afraid - Noob's Guide to Linux Gaming
https://www.youtube.com/watch?v=Co6FePZoNgE

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Hur menar du med Citrix i detta fall? Det finns väl både Citrix Receiver och Citrix Workspace klient för Linux?

Det finns, men jag har inte lyckats få det att fungera än, huvudsakligen måhända för att jag inte lagt ner mer än 15 minuter på att försöka få det. Det var främst Lightroom och Photoshop som fick mig att gå över till Windows strax innan behovet av att kunna jobba hemifrån uppstod, så ja, jag har inte känt ett stort behov av att lösa citrixdelen än, åtminstone inte ett behov stort nog att plöja ner tid jag inte har på det.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av backfeed:

Det är väl inte riktigt helt sant med tanke på Linus Torvalds och Linuxkärnan?

Om du inte gillar en av Linus Torvalds Personliga Åsikter angående hur Linux-kärnan är och ska vara så står det dig helt fritt att skita i honom och köra ditt eget race och forka Linuxkärnan. Det här är inte bara teoretiskt möjligt utan sker även i praktiken. Många inbäddade enheter använder forkar av Linux-kärnan, bland annat så har Android en egen fork av Linux-kärnan.

Permalänk
Medlem

Det absolut mest fundamentala är väl att man är i kontroll av det mesta som exekveras på datorn. I fallet Windows/MacOS är det någon annan som bestämmer utan att ge dig något val.

Någon nämnde att "Linux behöver någon stor stark aktör som sätter en standard och rensar bland floran av varianter": well, nej. Linux som sådant är bara kärnan, sen finns det ett gäng standardbibliotek och applikationer som de allra flesta använder ovanpå det (oftast GNU-varianter). En stor anledning till varför det finns så många olika varianter av libs/applikationer är just för att det funnits begränsningar som varit svåra/omöjliga (av olika anledningar) att ta sig runt och därmed resulterat i nya varianter.

Jag skulle vilja jämföra ekosystemet kring Linux med den naturliga evolutionen; just nu har den kommit en bra bit på vägen men är inte helt framme än. Även om vi kommer fram kommer det finnas olika alternativ att välja mellan (lite som att någon föredrar brunt hår framför blont, eller ha benan åt höger istället för vänster...).

Som utvecklare (antar så kallad "power user") så är Linux och Windows på olika planeter. Jag vet inte hur många gånger jag svurit över Microsofts API'er (WinUSB med tillhörande clusterf*ck för att nämna ett exempel) jämfört med motsvarande på Linux. För en ännu mer sane approach gällande just API'er bör väl *BSD nämnas, kanske främst OpenBSD.

Hur som; inte mycket av detta är direkt intressant för Svensson, därav att Windows (utan direkta valmöjligheter) med peka/klicka täcker de flestas behov.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Hedersmedlem

En annan grej som inte funkar på Linux är BankID på fil eller kort. Med det sagt så är detta inte nödvändigtvis ett jätteproblem, eftersom Mobilt BankID funkar överalllt. Det finns till och med tjänster som inte funkar med BankID på kort som funkar med Mobilt BankID (t.ex. Kivra).

Enda gången jag verkligen skulle behöva BankID på kort (annat än för bekvämlighetens skull) vore om jag skulle sumpa min mobil och behöva skaffa nytt mobilt BankID. Och det går ju egentligen lika bra att göra med digipass (i alla fall med SEB).

Med det sagt så använder jag själv BankID på kort för att jag upplever det som smidigare.

Permalänk
99:e percentilen
Skrivet av makatech:

Fungerar CS:GO precis lika bra under Linux som Windows, inga nackdelar överhuvudtaget?

Kan inte gå i god för det då jag inte spelar på så hög nivå (MG2). Tycker mig märka att det hackar till några gånger när jag precis joinat en server på Ubuntu, typ som att kartan laddas in dynamiskt eller något. Men kan vara nocebo.

Citat:

Det var pga videon nedan jag fick för mig att det finns nackdelar att spela från Ubuntu eller att det var lite struligare att konfigurera men jag kan ha missuppfattat.

Microsoft Should be VERY Afraid - Noob's Guide to Linux Gaming
https://www.youtube.com/watch?v=Co6FePZoNgE

Jag spelar som sagt bara CS, men jag utgår från att gaming i allmänhet är mer smärtfritt på Windows.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

@makatech: Varför inte använda både och?
Jag har en speldator med Windows 10 och en arbetslaptop med Ubuntu. Vill du sedan spela steam spel via laptopen så är det bara sätta upp en stream så att spelet startar på din speldator och skickar vidare bild, ljud och så vidre till din laptop. Kör på det sättet via wifi hemma när jag känner för att sitta i soffan och spela något JRPG spel istället för att sitta vid datorn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimman:

Det absolut mest fundamentala är väl att man är i kontroll av det mesta som exekveras på datorn. I fallet Windows/MacOS är det någon annan som bestämmer utan att ge dig något val.

Någon nämnde att "Linux behöver någon stor stark aktör som sätter en standard och rensar bland floran av varianter": well, nej. Linux som sådant är bara kärnan, sen finns det ett gäng standardbibliotek och applikationer som de allra flesta använder ovanpå det (oftast GNU-varianter). En stor anledning till varför det finns så många olika varianter av libs/applikationer är just för att det funnits begränsningar som varit svåra/omöjliga (av olika anledningar) att ta sig runt och därmed resulterat i nya varianter.

Jag skulle vilja jämföra ekosystemet kring Linux med den naturliga evolutionen; just nu har den kommit en bra bit på vägen men är inte helt framme än. Även om vi kommer fram kommer det finnas olika alternativ att välja mellan (lite som att någon föredrar brunt hår framför blont, eller ha benan åt höger istället för vänster...).

Som utvecklare (antar så kallad "power user") så är Linux och Windows på olika planeter. Jag vet inte hur många gånger jag svurit över Microsofts API'er (WinUSB med tillhörande clusterf*ck för att nämna ett exempel) jämfört med motsvarande på Linux. För en ännu mer sane approach gällande just API'er bör väl *BSD nämnas, kanske främst OpenBSD.

Hur som; inte mycket av detta är direkt intressant för Svensson, därav att Windows (utan direkta valmöjligheter) med peka/klicka täcker de flestas behov.

Det här med utveckling, programmering etc är intressant eftersom det är ju inte säkert att man alltid kan välja vad man ska utveckla om man tex har det som yrke? En approach av typen: "Nej, jag vägrar, jag utvecklar inget för Windows." kanske inte alltid fungerar så bra?

När man utvecklar program (tex .NET applikationer) som är avsedda att köra i Windows så antar jag att det ändå är i Windows 10 man utvecklar (av en rad olika skäl, om det ens går från Linux?)? Däremot när man tex utvecklar för webben eller för applikationer som inte är avsedda att köra på Windows så går det utmärkt att utveckla från Linux?

Det var även någon som nämnde Powershell skript/programmering som ju är oerhört vanligt nu för driftsmiljöer baserade på Windows Server.

Så jag antar att även om man nu vill hålla sig till Linux så kan det inte alltid vara så enkelt?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av pv2b:

Absolut inte!

Att Linux inte är en monokultur är en av styrkorna med Linux. Att det inte finns Någon Som Bestämmer hur saker ska vara på Linux är vad som gör Linux fantastiskt. Att Windows och macOS är monokulturer är deras största svagheter.

Sett från din synvinkel men kanske inte från de som bara skall få jobb gjort på ett effektivt sätt. Jag förstår precis vad du menar och på många sätt håller jag med dig men lik förbannat har Windows och macOS 98-99% av marknaden. Det är bara att konstatera att en monokultur är vad marknaden vill ha och marknaden kanske i slutändan har väldigt goda skäl för att vilja ha det på det sättet.

TS ställer en fråga och gör det ur synvinkeln av en pragmatisk användare som sitter och jämför med Windows. Då svarar jag på det sättet som är relevant ur den synvinkeln.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZalZeRoz:

@makatech: Varför inte använda både och?
Jag har en speldator med Windows 10 och en arbetslaptop med Ubuntu. Vill du sedan spela steam spel via laptopen så är det bara sätta upp en stream så att spelet startar på din speldator och skickar vidare bild, ljud och så vidre till din laptop. Kör på det sättet via wifi hemma när jag känner för att sitta i soffan och spela något JRPG spel istället för att sitta vid datorn.

Vad utför du för ditt arbete på din Ubuntu menar du? Om man kan använda sin Ubuntu arbetsstation i arbetet eller ej misstänker jag kraftigt varierar beroende på vad man sysslar med.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Vad utför du för ditt arbete på din Ubuntu menar du? Om man kan använda sin Ubuntu arbetsstation i arbetet eller ej misstänker jag kraftigt varierar beroende på vad man sysslar med.

Är IT tekniker och arbetar hemifrån. Så ärende hantering och support. Dokument redigering osv.
Så klart det varierar på vad för arbete man behöver utföra.

Permalänk
Medlem

Hur som helst tycker jag det är ett intressant läge nu. Även Linux för desktops börjar bli riktigt, riktigt bra och lättanvänt. (Linux som server operativ är ju etablerat sedan länge.)

Min hmmm känsla/intuition är ändå att man sakta men säkert närmar sig ett läge då fler och fler lite enklare kommer kunna att gå över till Linux om man vill. Redan nu är det ju bevisligen en del som tagit steget (ca 1-2%, jag är osäker).

Intressant också tycker jag att fler och fler verkar spela på Linux. Blir spelstödet bättre tror jag en hel del unga entusiaster kommer lämna Windows. I synnerhet om spelen kommer fungera bättre på Linux (prestandan, stabilitet etc), då blir det plötsligt starka incitament (prestanda fungerar alltid som incitament). En hel del hänger också på grafikortstillverkarna (drivare etc) samt de här olika plattformarna som nu finns för spel, Steam, Epic Games, Battle.net, Origin, Uplay och allt vad de heter, hur de kommer prioritera Linux.

Permalänk
Medlem

@makatech: Om spelmakarna sätter Vulkan som standard istället för DX så ja, då kommer troligen många spel fungera på linux med. Som du skriver så krävs det ju givetvis att drivers för olika hårdvaror även skapas för Linux. Exempelvis skall ju Star Citizen lämna DX11 och gå till Vulkan istället för DX12 just för att kunna fungera på fler plattformar än bara Windows, kommer ta längre tid med utvecklingen p.g.a det men i det långa loppet tror jag att det är rätt väg att gå. Verkar ju dock som att Microsoft mer och mer utvecklare mot Linux och med kommande Win10 patch blandas ju Linux in ännu mer, kommer bli intressant att följa denna Windows/Linux utveckling framöver.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Det här med utveckling, programmering etc är intressant eftersom det är ju inte säkert att man alltid kan välja vad man ska utveckla om man tex har det som yrke? En approach av typen: "Nej, jag vägrar, jag utvecklar inget för Windows." kanske inte alltid fungerar så bra?

Brett svar; det beror på? Helt omöjligt att svara på, så som med det mesta är nog varje situation unik. Generellt sett så är "programmerare" mer granulärt. Jag jobbar själv som konsult inom inbyggda system (och bara det är ett brett spektrum). På mitt förra uppdrag utvecklade vi testfixturer (inkl firmware på DUT'ar, mekanik, testmjukvara) med full valfrihet i vad som passade helheten bäst. Tyvärr landade det i en Windowsmiljö pga drivrutiner för hårdvara så det var bara att bita i det sura äpplet.

Skrivet av makatech:

När man utvecklar program (tex .NET applikationer) som är avsedda att köra i Windows så antar jag att det ändå är i Windows 10 man utvecklar (av en rad olika skäl, om det ens går från Linux?)? Däremot när man tex utvecklar för webben eller för applikationer som inte är avsedda att köra på Windows så går det utmärkt att utveckla från Linux?

Det är också för brett för att svara på, men lite samma approach här: det beror på. Det går finfint att korskompilera för Windows på en Linuxhost, men om det funkar i ett specifikt fall beror helt enkelt på. Jag var "admin"/"tech lead" för en spelklient (OSS), där korskompilerades Windowsbinären från Linux (och görs så fortfarande).

Skrivet av makatech:

Det var även någon som nämnde Powershell skript/programmering som ju är oerhört vanligt nu för driftsmiljöer baserade på Windows Server.

I guess, liksom shell script är vanligast på *NIX.

Skrivet av makatech:

Så jag antar att även om man nu vill hålla sig till Linux så kan det inte alltid vara så enkelt?

Det beror på. Jag har primärt använt Linux på mina utvecklingsmaskiner iallafall de sista 10 åren, men som jag nämnde tidigare ang mitt förra konsultuppdrag så satt jag där även en del på Windows för att målsystemet var Windows.

Jag har inga fanboy-ism's åt något håll, jag baserar det mesta på min erfarenhet av att använda systemen och utveckla mot dem. Sen använder jag det som fungerar bäst för mig eller som löser ett problem/en uppgift på bästa sätt. (Notera att "bästa sätt" inte alltid innebär att man använder den "bästa tekniska lösningen", man behöver ta in helhetsbilden för att avgöra vad som passar/funkar i en given situation.)

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux