Högtalar-system istället för soundbar?

Permalänk
Snusfri

Till min TV har jag en LG SK9Y Soundbar och till datorn kör jag ett 2.1 system.

Det är dessa jag har till datorn och de spelar riktigt högt (om man vill) och med riktigt bra ljud:
Stativhögtalare: Audio Pro Addon T14
Subwoofer: Audio Pro Addon Subwoofer

T14 ligger just nu på 2990:- men är ofta på rea för under 2000:- och subwoofern ligger just nu på 1890:- och du får ett grymt litet paket för under 4000:- och du behöver ingen reciever och de har även bluetooth.

Visa signatur

WS: i9 13900K - 128GB RAM - 6.5TB SSD - RTX 3090 24GB - LG C2 42" - W11 Pro
LAPTOP 1: Lenovo Gaming 3 - 8GB RAM - 512GB SSD - GTX 1650
LAPTOP 2: Acer Swift 3 - 8GB RAM - 512GB SSD
SERVER: i5 10400F - 64GB RAM - 44TB HDD
NALLE: Pixel 7 Pro

Permalänk
Medlem

Jag började med två stativhögtalare och införskaffade sedan en centerhögtalare och körde 3.0. Efter det så införskaffade jag två golvhögtalare och flyttade bak stativhögtalarna så jag fick 5.0. Så av egen erfarenhet så skulle jag rekommendera att börja med två stativ- eller golvhögtalare och bygga ut efter behov. Fördelen med stativhögtalare är att de tar upp mindre plats och att du kan stuva in dem i TV-möbler eller montera upp dem på väggen.

Det viktigaste är att du köper en förstärkare med bra rumskalibrering. Inget rum är perfekt, utan absorberar och reflekterar ljud på olika sätt, och med en bra kalibrering så får du ut det ljud som du har betalat för. Den bästa kalibreringen i din prisklass är Audyssey, och då är det förstärkare från Denon och Marantz som du ska kika på.

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem

Hade jag varit du, så hade jag sparat och köpt en okej förstärkare först. Som klarar iallafall av 7.1 - 5.2.2 "atmos" Sen börja bygga efter det!

I Början hade jag något billigt i från HIFI butiken, skillnaden är enorm! Det jag har nu e väl inget värstingsystem. Har nog lagt ut ca 40-50k totalt, under flera månader!

Så köp en okej förstärkare, sen 2 golvhögtalare eller bokhyllehögtalare som L/R beror på hur stort du har , sen en center etcetc.
Om du nu köper dig ett billigt system för 6k kommer du bara att ångra dig skulle jag tro!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 7800X3D
Asus TUF 4080
HyperX 32GB DDR5 6000MHz
WD SN850 1TB
Alienware 34" QD-OLED

Permalänk
Medlem

I min extralägenhet, tillika min man-cave, har jag dessa: https://www.jamo.com/products/s626hcs + en Jamo-sub. Jag måste slå ett slag för hur bra Jamo låter i förhållande till priset. Visst, det tar mer plats än alla soundbars jag haft (en yamaha, en philips + den dyraste som är en LG SK10Y som jag har i den "riktiga" lägenheten och som låter absolut förjävligt), men det går inte att slåss mot fysiken. Jag tror till och med mina Edifier R2000DB låter bättre än alla soundbars som finns. Hur som helst tar de plats, men så farligt är det inte:

Visa signatur

Stationär.

Permalänk

https://www.hembiobutiken.se/produkter/hogtalarpaket/51-paket...

Perfekt för dig. Låter mkt bra till musik och film, är snyggt litet och diskret.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Biffalakofot:

https://www.hembiobutiken.se/produkter/hogtalarpaket/51-paket...

Perfekt för dig. Låter mkt bra till musik och film, är snyggt litet och diskret.

Och hur ska han koppla in de där då hade du tänkt dig? Det ingår ju ingen förstärkare, och inte ryms det någon med det som är kvar av budgeten. Plus att jag och flera andra röstar emot såna små-paket för musik (se tidigare inlägg)

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem
Skrivet av wibbe44:

Vill även slå ett slag för Logitech Z-906. Mer ljud både kvalitetsmässigt men även volymmässigt är svårt att hitta för pengarna.
Du kan även montera satelliterna på stativ som finns att köpa till.
Det enda negativa med systemet är att det inte finns HDMI ingång. Däremot finns 2x optisk och 1x coax samt vanlig 3.5mm.
Har du en hyfsat modern TV så kan du bypassa TV'ns egna bearbetning av ljudsignalen som kommer in via tex HDMI ingången och sedan går vidare till Z-906 via tex optisk kabel. Då får du en obearbetad signal vidare till Z-906 och kan lösa den uteblivna HDMI ingången på det viset.

Skrivet av Scirocco:

Satsa på nått begagnat logitech dator ljud om du har begränsad budge till att börja med. Logitech Z-5500 t.e.x. Eller så satsar du det mesta av pengarna på en bra atmos stereo och ett par hyffsade fronthögtalare och bygg ut när du har råd. Går att få hyffsat atmos ljud även med få högtalare sen bygger man ut så det blir bättre och bättre.

Varför såna skräphögtalare? Då kan man ju lika gärna ta en soundbar... Här var frågan om att få bättre ljud än så

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

Kör med Monitor Audio Silver 200 som jag fick för 12k när de var nya (19k lanseringspris) då MA körde en lanseringskampanj med Hembiobutiken och min butik prismatchade. Sen har jag kompletterad med ett Rotel steg (1552 MKII) och en Marantz SR6012, fick dunderpriser på båda, 60% rabatt på Marantzen, är sjukt nöjd med min setup.

Visa signatur

| ASUS ROG Crosshari VIII Dark Hero | AMD Ryzen 5950X | Noctua D15 Chromax | G.Skill TridentZ Royal Gold 32GB DDR4 @ 3600Mhz CL14 | Palit GeForce RTX 2080 Ti 11GB GamingPro OC | 2x WD SN850 1TB @RAID 0 + 2x Samsung 860 EVO 1TB @RAID 0 | Corsair HX 1000W | Corsair Obsidian 1000D | LG 34'' 34GN850 |

Monitor Audio Platinum PL100 II + Advance Paris X-P500 + Advance Paris X-A160
Klipsch R-115SW
Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem

ett rejält 2.1 system kommer man jävligt långt på

Visa signatur

Fractal Design Define R5 , I7 4790K@4800mhz ,Corsair vengeance 2400Mhz@2600 CL 11 16GB ,Cooler master V850 , Fury X ,MSI Z97 Gaming 9 AC , Samsung 840 Evo 500GB +1tb hdd , Corsair H100i.
Asus vn247h

Permalänk
Medlem

Japp skräphögtalare behöver jag inte. Nu var det så många kommentarer här (vilket är bra !) att jag väljer att inte citera någon. Men vid vilken prisnivå når man "diminishing returns"? Alltså när priset ökar men ljudskillnaderna blir mycket lägre.
För om det blir värt att skaffa ett ljudsystem för 20 000 kr (om man orkar spara så länge ) istället för att köpa en för 12 000kr så är det ju bättre det än att skaffa en senare. Varför jag frågar är att jag ser väldigt många "paket" för 30 000kr och 50 000kr som om det vore plock godis på sidor som hifiklubben och ljudfokus.

Sen så accepterar jag självklart svar som att "det är omöjligt att avgöra, ljud är olika för alla" men vore synd om man skulle skaffa ett system för 12 000kr (som stereo eller 3.1) men sen får man veta att sweetspotten ligger runt 20 000kr.
Min tanke är att helst veta vad man kan vänta på rea och det har kommit en del intressanta alternativ i tråden

Vill tillägga att det är inte akutbehov av att ersätta min soundbar (bortsett från att den inte används) för att jag använder hörlurar (som inte är skräp) till allting i mitt rum (som musik filmer m.m)

Jag vill ha det så "bra som möjligt" redan vid första inköpet men är fortfarande osäker på hur det skulle se ut men som jag förstår det så kan man koppla in stereo först o bygga ut till 5.1 eller 3.1 efteråt (hur gör man med 3.1?)

så det jag vill ta reda på:

Stereo högtalare (som ska inte användas till max volym)
Alternativ på receiver ( så jag kan ta det billigaste av de "lika bra" när en av dom hamnar på rea)

Alltid bra med en budget men det blir mer flexibelt att få veta vad ni tycker låter vettigt.

Sen har en del länkat redan det som jag söker i tråden ovan, som sagt är jag nybörjare på högtalarsystem så det tar tid att smälta in men jag har bokmärkt tråden och kommer att svara när jag har mer frågor

TL;DR har frågor om sweetspot, jättetacksam för alla svar hittils och söker "bra högtalare"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Nja, jag skulle nog vilja påstå att mycket ljud som försiggår i frontkanalerna sveper mellan höger-center-vänster. Framförallt om du har tal och kameravinkeln ändras så personen som pratar flyttas kontra tittaren. Klangmatchning kan absolut vara lite överkurs beroende på nivån på utrustning och hur kräsen man är, men det är något att ha i åtanke. Det är inget snake oil eller liknande iaf. Eller så kan man helt skippa centerkanalen och få frontarna att spela det ljudet också så är det ett icke-problem

Nu har jag inte testat jätte mycket 5 kanaler då jag kör 4 kanaler utan center. Men när jag testade att kolla på filmer med en centerkanal så var min upplevelse i linje med videon (första 10 min) jag länkade till TS. höger och vänster spelar effekter samt musik. På de tre filmerna jag såg var det kanske 1 minut konversation i höger och vänster.

Klangmatchning är absolut ingen snake oil, skulle jag ha pengarna skulle jag köpa 7 Klipsch Heresy och ställa dem på stativ. Poängen jag vill framföra var något i still med. Har man en låg budget och behöver en centerkanal ska man för bästa ljud köpa en bra centerkanal och sedan spara in på höger/vänster. Än att köpa något något halvtaskig för hela fronten.

Visa signatur

Race-sim T300 Ferrari 599XX & playseat challenge
Skärm LG OLED 55C9 Bärbar Dell xps 13 9360 Lur iPhone 7
DAC/AMP Aune x1s Lurar Fidelio x2 & Air Pods

Permalänk
Medlem

Om du inte skall lägga mer så ska du absolut titta på begagnat som sagts innan.
Blocket, hifitorget eller varför inte tradera, tror inte köpsuget på begagnat är så stort, vilket gör att du kan få fantastiskt bra grejor för bråkdelen av nypris.
Har man dessutom en optisk utgång att tillgå så finns det riktigt bra äldre grejor, då dessa inte har hdmi.

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Medlem

Som någon sade i ett tidigare inlägg, ta tid på dig och kolla efter begagnat, andrahandsvärdet är inte så bra på dessa prylar, med lite flyt och tålamod kommer du sitta med ett 20-30k system som du får i i din budget, dock kommer systemet ha några år på nacken men provlyssna och pilla på sakerna innan köp så blir det bra

Lycka till!
(Kör stereo till TV via en Primare prisma och surroundljud i biorummet, 7.1.4)

Permalänk

Om du inte vill ha högtalare bakom soffan (kanske inte har plats med det), så kör på 3.0 eller 3.1.

Filmer kör ofta dialog i center och det är väldigt skönt att kunna höra dem tydligt.

Behöver inte var dyra heller för det syfte de ska uppfylla.

Visa signatur

CPU i9-9900K GPU ASUS RTX 2080 TI Strix OC MB ASUS STRIX Z390-E RAM Corsair VENGEANCE RGB 32GB DDR4 3200MHz Case Fractal Design Define C PSU EVGA G3 850W Cooling Noctua D15
Monitor MSI Optix MAG342CQR SSD Samsung 970 EVO 500GB 860 EVO 500GB 860 QVO 2TB + QVO 4TB PLEX Server 2x HC560 20TB+WD RED 2x10TB+12TB

Permalänk
Medlem

Kör med 3,1? Har en centerhögtalare för att få ut talet bättre i film sen ett par golvhögtalare samt subb då.

Visa signatur

Amiga 1200 /Blizzard 1230 Mk-IV 32meg /60GB HD/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Jag vill ha det så "bra som möjligt" redan vid första inköpet men är fortfarande osäker på hur det skulle se ut men som jag förstår det så kan man koppla in stereo först o bygga ut till 5.1 eller 3.1 efteråt (hur gör man med 3.1?)

så det jag vill ta reda på:

Stereo högtalare (som ska inte användas till max volym)
Alternativ på receiver ( så jag kan ta det billigaste av de "lika bra" när en av dom hamnar på rea)

Alltid bra med en budget men det blir mer flexibelt att få veta vad ni tycker låter vettigt.

Sen har en del länkat redan det som jag söker i tråden ovan, som sagt är jag nybörjare på högtalarsystem så det tar tid att smälta in men jag har bokmärkt tråden och kommer att svara när jag har mer frågor

TL;DR har frågor om sweetspot, jättetacksam för alla svar hittils och söker "bra högtalare"

Hur mycket musik lyssnar du på? Samt vilket ljud du gillar avgör egentligen mest vad ett system kostar.
Men låt mig presentera ett alternativ.
Receiver. Denon x1600H 4000 kr
Center kanal 5000 t.ex SVS Prime center
höger vänster 6000 t.ex svs prime bookshelf
satellit 2000
subwoofer 5000 t.ex svs sb1000

Detta är ett riktigt bra paket dock långt ifrån budget. För att endast kolla på film så når man avtagande avkastning ganska snabbt. En fast kostnad på runt 4000kr för en ny receiver. Jag tycker det är dumtsnålt att köpa en begagnad då de saknar mycket funktioner för en liten besparing i det stora hela. Sedan går det jättebra att leta begagnade högtalare. Finns massor med kit som säljs på blocket, gäller bara att veta vilka som är bra. Jag tror ingen på forumet har kunskap om allt som kommer ut på blocket högtalarväg, så det kräver egen research. Om du vill plockat ihop ett eget paket med nytt och begagnat kan man nå väldigt mycket för lite pengar. Jag använder som t.ex. RP160M och högtalarna från min gamla stereo jag fick i 10 års present.

Klicka för mer information
Visa mer

Just nu har jag totalt spenderat 4000+3500+0=7500 (receiver+rp160m+högtalare jag redan hade. Det finns en utgift kvar subwoofer, vilket kommer kosta 5000kr. Så jag skulle säga 15 000 för ett riktigt bra paket. 7500 för något helt ok utan subwoofer. En bas som låter bra kostar pengar.

Jag kan rekommendera att läsa denna utmärkta guide på r/HTBuyingGuides men för att snabbt bygga upp en förståelse kola igenom de fyra videorna här under.

Klicka för mer information
Visa mer
Visa signatur

Race-sim T300 Ferrari 599XX & playseat challenge
Skärm LG OLED 55C9 Bärbar Dell xps 13 9360 Lur iPhone 7
DAC/AMP Aune x1s Lurar Fidelio x2 & Air Pods

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrottOchStraff:

Jag kör nästan samma, samma sub. Men kan verkligen rekomendera att köra 3.1 om möjligt. Det blir en MYCKET bättre upplevelse för film, mycket tydligare tal framför allt som gör att det är lättare att höra vad personen säger. För musik tillför det ingenting, brukar växla över till stereo när jag kör musik.

I min mening är denna setup ljusår bättre än en soundbar. En soundbar duger om man har platsbrist, men det kommer aldrig vara lika bra som en bre Reciver + sub + högtalare, plus att man själv har mycket mer kontroll över ljudet kan ställa in EQ osv.

Sen är jag ett stort fan av Audyssey MultEQ och Dynamic Volume för film. Jag tycker det blir ett rejält lyft. Tidigare hade Onkyo detta, men verkar inte ha det längre, så jag har gått över på Denon.

EDIT:

Glömde säga. Att Denon, verkar ha hutlösa priser i Svenska butiker sö, Hifi-Klubben t.ex. Jag köpte en X1500H på Amazon från Tyskland. denna har nu ersatts av 1600H (typ samma features) och kostar 6300kr på hifi-klubben. Men enbart 380 Euro på Amazon:

Kombinera sen med Dynavoice Magic S-4 eller S-5 + (vill du ha ett snäpp vassare satelliter så är Argon väldigt bra) Yamaha NS-SW210 - Så får du bra ljud under 6000kr med enkla uppgraderingsvägar: Byta ut satelliterna till golvare och kör satelliterna bak, byt i framtiden mot kraftigare SUB osv. Köper du en soundbar för 6000kr så sitter du med den sen. Enkelt och bekvämt kanske. Beror på vad man vill.

fan bra ide haha inte tänkt på att jag inte har en center... beställde en nu har faktiskt problem att få bra ljud vid tal när det är film osv, får alltid ha högt som fan sen när det blir musik eller annat blir man hörselskadad.

Visa signatur

13900KS | 32GB 6400 DDR5 | 4090 FE | Samsung G8 Oled
ASUS ROG Strix Z790-F Gaming | Fractal Torrent White | Corsair HX1200

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Swedman18:

Japp skräphögtalare behöver jag inte. Nu var det så många kommentarer här (vilket är bra !) att jag väljer att inte citera någon. Men vid vilken prisnivå når man "diminishing returns"? Alltså när priset ökar men ljudskillnaderna blir mycket lägre.
För om det blir värt att skaffa ett ljudsystem för 20 000 kr (om man orkar spara så länge ) istället för att köpa en för 12 000kr så är det ju bättre det än att skaffa en senare. Varför jag frågar är att jag ser väldigt många "paket" för 30 000kr och 50 000kr som om det vore plock godis på sidor som hifiklubben och ljudfokus.

Sen så accepterar jag självklart svar som att "det är omöjligt att avgöra, ljud är olika för alla" men vore synd om man skulle skaffa ett system för 12 000kr (som stereo eller 3.1) men sen får man veta att sweetspotten ligger runt 20 000kr.
Min tanke är att helst veta vad man kan vänta på rea och det har kommit en del intressanta alternativ i tråden

Vill tillägga att det är inte akutbehov av att ersätta min soundbar (bortsett från att den inte används) för att jag använder hörlurar (som inte är skräp) till allting i mitt rum (som musik filmer m.m)

Jag vill ha det så "bra som möjligt" redan vid första inköpet men är fortfarande osäker på hur det skulle se ut men som jag förstår det så kan man koppla in stereo först o bygga ut till 5.1 eller 3.1 efteråt (hur gör man med 3.1?)

så det jag vill ta reda på:

Stereo högtalare (som ska inte användas till max volym)
Alternativ på receiver ( så jag kan ta det billigaste av de "lika bra" när en av dom hamnar på rea)

Alltid bra med en budget men det blir mer flexibelt att få veta vad ni tycker låter vettigt.

Sen har en del länkat redan det som jag söker i tråden ovan, som sagt är jag nybörjare på högtalarsystem så det tar tid att smälta in men jag har bokmärkt tråden och kommer att svara när jag har mer frågor

TL;DR har frågor om sweetspot, jättetacksam för alla svar hittils och söker "bra högtalare"

De högtalare som ger mest för pengarna kostar typ 30-50 000 kr paret i nypris, dyrare system är oftast bättre men inte lika prisvärda. drivelektroniken går att lösa på lite olika sätt där det enklaste är en receiver men det går ju även att använda lösa delar i olika kombinationer och man kan ju tex ha en receiver som agerar dekoder och låta den driva bakkanalerna medans man tar ut analog linjesignal för framkanalerna och använder andra förstärkare (slutsteg) fram. det går att kombinera på väldigt många sätt och det viktigaste är att apparaterna har in och utgångar, finesser komemr occh går så det är saker man med fördel har i form av egna enheter så att de kan bytas ut i takt med att nya saker händer, tex strömmingstjänster är ju nått som har kort livstid i hifiperpektiv.

3.1 är väl inga problem att använda om man vill det stereo, center och sub är väl det du menar ? Kanske inte jättevanligt men inga tekniska problem att köra så, måna som har bra högtalare kör 4.0 för det kan vara svårt eller väldigt dyrt att fixa en passande center och stereosystemet kan redan spela bas så nått eget för lfe kanalen behövs oftast inte utan det blir bara sämre elerl får inte plats i rummet.

Jag tycker du ska börja med ett par åtminstone anständigt stora fronthögtalare, dvs de bör gå ner till ca 40 Hz och klara 110 dB ljudtryck vilket brukar innebära 8" eller 2x6½ " bas och en låda på >=20 liter.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedman18:

Men vid vilken prisnivå når man "diminishing returns"? Alltså när priset ökar men ljudskillnaderna blir mycket lägre.
...
Sen så accepterar jag självklart svar som att "det är omöjligt att avgöra, ljud är olika för alla" men vore synd om man skulle skaffa ett system för 12 000kr (som stereo eller 3.1) men sen får man veta att sweetspotten ligger runt 20 000kr.

Som du säger är det svårt att säga för alla uppfattar ljud olika, det är väl ett av våra mest subjektiva sinnen. Alla är också olika kräsna och har olika uppfattning om vad som är "värt".

För det första beror det på vilken ljudkaraktär man gillar. Du kanske gillar Bowers&Wilkins högtalare medan jag föredrar Dynaudio och någon annan Audio Pro eller Canton. De kan ha fokus på mer eller mindre bas, ett varmare eller klarare mellanregister eller en skarp eller tillbakalutad diskant. Med andra ord, de kan spela upp ljudet "korrekt" eller med en viss medveten "färgning"/distortion för att man helt enkelt tycker det låter bra. Allt efter tycke och smak. Och de ligger i olika prisklasser rent generellt. Sen får man enligt min erfarenhet alltid kompromissa mellan renhet och frekvensomfång. Jag valde exempelvis ett par stativhögtalare istället för ett par golvhögtalare med min budget (ca 10k) för att mellanregistret och diskanten var trevligare, men då tappar man ju lite i basåtergivning istället. Helst hade jag ju tagit golvarna i samma serie för att få både och men då gick de på det dubbla.

Jag vet inte exakt vid vilken nivå du slipper den kompromissen, men för mig var det mer en fråga om hur mycket jag var villig att lägga. Jag har inte upplevt något "tak" så att säga på högtalare. Mitt bästa tips är att besöka en bra butik och be att få provlyssna lite olika märken och modeller i olika prisklasser för att se vad du känner är värt att gå upp till. Det kan bli dyrt...

Däremot på förstärkare så gäller överlag att så länge de är tillräckligt dimensionerade är ljudskillnaden mycket mindre, men billiga förstärkare som är för klena kan låta rent förjävligt med "fel" högtalare

Edit: När du går och provlyssnar, ta med dig musik så som du lyssnar hemma. Lyssnar du på Pink Floyd-vinyler så provlyssna det, lyssnar du på Infected Mushroom på CD så ta med det, lyssnar du på Laleh på Spotify så ta med det. Det är så du kommer lyssna hemma så då är det ju så du vill välja ut högtalarna också

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk

Folk får köpa exakt vad de vill.
Till TS gå till en butik och fråga och prova. Ingen här inne kommer ge dig facit på vad som passar och inte passar just dig. I din budget starta med 2 högtalare och en förstärkare. Något vettigt i bara högtalare börjar på 5k och lika så förstärkare.

Permalänk
Medlem

Har ett par gamla Dynavoice Challenger M65 EX som räcker för mig, sub och surround högtalarna står fortfarande i garderoben sedan jag flyttade hit 2012. Drivs av en gammal Yamaha 5.1 förstärkare som jag bör byta ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Starric:

Varför såna skräphögtalare? Då kan man ju lika gärna ta en soundbar... Här var frågan om att få bättre ljud än så

Finns så fruktansvärt mycket osanning i det konstaterandet. Skrattar varje gång jag ser någon såga det systemet så hårt.
Finns ganska enkla steg att ta reda på vad folk tycker om det systemet. Surfa till närmsta sajt där de jämför produkter eller butiker där det går att köpa systemet och se vad majoriteten av konsumenter tycker. Hade det varit skräp, ja då förstår ju vem som helst att kritiken till systemet varit annorlunda.

Är så många haters mot det systemet pga det leverar så mycket för pengarna att de med dyrare system blir frustrerade pga klassiska slänga pengar i sjön känslan.
Kan köpa känslan absolut, men du hittar helt enkelt inte ett system som levererar lika mycket för pengarna.
Garanterar att TS skulle bli nöjd.
Ha en bra kväll

Permalänk
Medlem
Skrivet av wibbe44:

Finns så fruktansvärt mycket osanning i det konstaterandet. Skrattar varje gång jag ser någon såga det systemet så hårt.
Finns ganska enkla steg att ta reda på vad folk tycker om det systemet. Surfa till närmsta sajt där de jämför produkter eller butiker där det går att köpa systemet och se vad majoriteten av konsumenter tycker. Hade det varit skräp, ja då förstår ju vem som helst att kritiken till systemet varit annorlunda.

Är så många haters mot det systemet pga det leverar så mycket för pengarna att de med dyrare system blir frustrerade pga klassiska slänga pengar i sjön känslan.
Kan köpa känslan absolut, men du hittar helt enkelt inte ett system som levererar lika mycket för pengarna.
Garanterar att TS skulle bli nöjd.
Ha en bra kväll

Kan nog hålla med om att vill man ha surround, så är det svårt att få bättre utan att lägga till klassiska argument som utbyggbart, uppgraderingsbart, framtidssäkra osv. (edit: och pengar)

Däremot går det att lägga 4-5000kr på en stereo setup som är riktigt bra eller 10-15 som är bättre. osv. Logitechsakerna kan man ha till spelrummet, eller som surround.

Mina högtalare har gått från stereo klipsch med rotelförtärkare paralellt med ett 7.1 i klass med logitech, som sen byggdes ut med en surroundförstärkare och två ordentliga golvare för 14k beggat.

till att nu vara ett komplett 5.2 surround med atmosstöd.. stöd haha.. samt ett 2.1 system för streaming i arbetsrummet, till en hörlursrigg.. där alla komponenter per styck nästan (kablar) tävlar i samma prisklass som Logitech 5500.

och en sak är säkert att en kabel för samma pengar som ett surroundsystem låter sämre.. även en dyrare kabel är ensam en mycket svag länk.

m2c

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem

Detta är en svår fråga att svara på då det är väldigt personligt vad man gillar så du kommer nog få nästan olika svar av alla. Men som några skrivit så är begagnatmarknaden riktigt bra att kolla på och man kan lättare prova sig fram om man inte blir nöjd utan att förlora massa pengar (man kan köpa saker med garantin kvar för att känna sig tryggare vilket jag ofta gjorde i början)

Mitt tips är köp en bra stereoförstärkare(gärna med inbyggd DAC om du ska koppla den till en dator) och köra med 2.0. Se till att förstärkaren har sub out så kan du slänga på sub och köra 2.1 om det behövs. Du kan får riktigt bra stativhögtalare för under 3000:-, det behöver inte kosta mer. Eftersom du skriver att du har liten plats så känns detta vettigt.

Jag själv har biorum i källaren med en större Marantz Atmos förstärkare med helt okej grejer till den och i sovrummet just nu 2par högtalare som låg på mellan ~16-27k nypris och förstärkare + DAC för att matcha dem. Visst är bio upplevelsen i biorummet med bioduk fräck och min finare anläggning i sovrummet låter riktigt bra men jag sitter ändå mest och lyssnar på musik och ser film i vardagsrummet med mitt "billiga" beg 2.1 system. Det är en DAC/förstärkare för 4000, högtalare för 2500 och en 8" sub för 900:- . Blir alltid lika jäkla imponerad och glad hur bra dessa grejer spelar med all typ av musik och film. det är inget snack om att detta är det mest prisvärda/underhållande av mina system.

Även grannens 2.1 system för runda slängar 75k med SVS sub som låter jäkligt fint kan inte matcha spelglädje i mitt lilla system. Det är nu man kommer in på hur mycket akustiken i rummet, dämpning, absorbenter osv spelar in och leder till ännu mer pengar varav min rekommendation ovan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ortovox:

Detta är en svår fråga att svara på då det är väldigt personligt vad man gillar så du kommer nog få nästan olika svar av alla. Men som några skrivit så är begagnatmarknaden riktigt bra att kolla på och man kan lättare prova sig fram om man inte blir nöjd utan att förlora massa pengar (man kan köpa saker med garantin kvar för att känna sig tryggare vilket jag ofta gjorde i början)

Mitt tips är köp en bra stereoförstärkare(gärna med inbyggd DAC om du ska koppla den till en dator) och köra med 2.0. Se till att förstärkaren har sub out så kan du slänga på sub och köra 2.1 om det behövs. Du kan får riktigt bra stativhögtalare för under 3000:-, det behöver inte kosta mer. Eftersom du skriver att du har liten plats så känns detta vettigt.

Jag själv har biorum i källaren med en större Marantz Atmos förstärkare med helt okej grejer till den och i sovrummet just nu 2par högtalare som låg på mellan ~16-27k nypris och förstärkare + DAC för att matcha dem. Visst är bio upplevelsen i biorummet med bioduk fräck och min finare anläggning i sovrummet låter riktigt bra men jag sitter ändå mest och lyssnar på musik och ser film i vardagsrummet med mitt "billiga" beg 2.1 system. Det är en DAC/förstärkare för 4000, högtalare för 2500 och en 8" sub för 900:- . Blir alltid lika jäkla imponerad och glad hur bra dessa grejer spelar med all typ av musik och film. det är inget snack om att detta är det mest prisvärda/underhållande av mina system.

Även grannens 2.1 system för runda slängar 75k med SVS sub som låter jäkligt fint kan inte matcha spelglädje i mitt lilla system. Det är nu man kommer in på hur mycket akustiken i rummet, dämpning, absorbenter osv spelar in och leder till ännu mer pengar varav min rekommendation ovan.

sa du hörlurar för att slippa akustikens mardröm

Visa signatur

vad gör man inte för massorna med en
"riktigt stor digital penis"

Permalänk
Medlem

Eftersom du har begränsad budget, så tänkte jag tipsa om att kanske kolla på begagnade prylar, om du pallar göra lite research.

Man kan hitta riktiga fynd för typ inga pengar, och ska du ha t.ex. 2.0- eller 2.1-system så kan du få rätt skapliga grejor även för 6000 spänn.

Köpte min förstärkare för 2000 spänn begagnat (Denon AVR-2310), funkar helt ypperligt för mitt rum och mina preferenser. Och det går även att få bra frontar för runt samma peng. T.ex. B&W eller dylikt.

Nu är jag långt ifrån en expert på detta, men jag tror att det ska mycket till för att du ska bli besviken när du går ifrån en soundbar till riktiga högtalare. Speciellt om du tar dig tiden att sätta dig in i det lite, typ när det gäller högtalarplacering och så.

Visa signatur

Rigg: Corsair Carbide Air 540 | Gigabyte X570 Elite | R7 3700X | Corsair Hydro H70 V1 | 16 GB G.Skill RGB CL16@3200 MHz | Powercolor RX7900 XTX Red Devil | Samsung EVO 960/500 GB | Samsung QVO 870 8TB | Corsair AX860 | Ljud: Monitor Audio GS20 Frontar | Monitor Audio GSLCR Center | KEF Q7 Surround | Epik Legend Subwoofer | Denon 2310 Reciever

Permalänk
Medlem
Skrivet av moreempty:

sa du hörlurar för att slippa akustikens mardröm

Haha ja ett par fina planar magnetic hörlurar så är man i himmelriket, bara lite tråkigt för alla andra om man har fest och vill spela musik

Permalänk
Medlem

Vill även jag slå ett slag för att ta en titt på begagnatmarkanden. När jag letade stereo för några år sen så hittade jag många bra erbjudanden där, oftast under halva nypriset. Slutade med att jag köpte en schysst förstärkare begagnad och högtalare i butik(då det var en bra rabatt pga. utförsäljning).

Permalänk

AE100 kostar runt 3k plus en billig Marantz PM6006 för 4,5k. Lite enkel högtalarkabel från QED. Där har du en billig start från märken som verkligen är bra. Mer än så behöver det ej kosta om det skall vara enkelt och bra.
Logitech är något msn kör för det är billigt och man inte vet bättre plus att basen på 200w fuskwatt är kul att spela sönder för grannar och annat.

Permalänk
Medlem

Finns några övriga aspekter att tänka på innan man inhandlar sin setup.
Denna video ger några bra tips, värt att kolla på...

Visa signatur

Case: Silverstone Alta F1 PSU: Corsair HX1200 Cablemod MB: Asus ROG Z790 Maximus Hero CPU: i9 13900K Cooler: Arctic Liquid Freezer II 360 Memory: Kingston 32GB DDR5 6400MHz CL32 FURY Renegade GFX: Palit RTX 4090 Gamerock OC HDD: Samsung 990 Pro 2 TB / 2 x Samsung 860 Pro 4 TB Monitors: Alienware AW3423DW QD-OLED + XB271HU T-Board: Logitech G915 Mouse: Logitech G502 Lightspeed Headset: Steelseries Pro Wireless Speakers: Harman Kardon GLA-55 Consoles: Playstation 5 / XBSX /Switch