Microsofts VD oroad för negativa konsekvenser av hemarbete

Samtidigt mår kanske introverta bättre av att kunna fokusera på arbetet och inte bli mentalt urlakade av all påtvingad social interaktion. Sedan behöver det inte vara antingen eller efter pandemin. Man kan jobba på distans någon dag i veckan, när man känns sig peopled out.

Jag jobbade bara på kontoret förut.

Men efter att vi flyttade ifrån staden så pendlade jag in till kontoret 2 dagar i veckan bara och jobbade hemma resterande 3 dagar.

Sen kom corona och då blev det jobba hemma 5 dagar i veckan istället.

Jag ser fördelar och nackdelar med alla tre alternativen såklart, och jag skulle kunna tänka mig alla tre. Men favoriten är nog att åka in till kontoret 2 dagar i veckan, då får man lite det bästa av båda världar. Tisdagar och torsdagar gillar jag bäst att åka in så det blir varannan dag och man "är hemma tidigt" på fredagar.

Skrivet av Arzei:

This. När jag har möten med våra säljare och marknadsfolk så får man intrycket av att de har klösmärken på väggarna hemma, medan vi som är mer tekniskt lagda trivs hur jävla bra som helst med att slippa två timmar bilköer och massa poänglöst snack och störningsmoment i öppna kontorslandskap.

Chefernas mani kring att kunna se sina medarbetare för att de inte litar på att de arbetar självständigt tog en smäll när det visade sig att våra servicedesks och andra tekniska leveransenheter har ökat sin effektivitet sedan de började arbeta hemifrån.

Jo, min chef är helt bananas.
Vi måste smsa (!!! Välkommen till 2020) morgon, innan lunch, efter lunch, slut av dagen..... glömmer man nått så har man ett samtal som ett brev på emailen max 5-10 min senare... antar att hen har nått gigantiskt Excelark där arbetstiden går ut på att fylla över folks sms-rapporter i rätt kolumn...

Skrivet av Json_81:

Beror på hur man bor och hur familjen ser ut med, kan vara precis tvärtom.
En kollega med tre små barn tycker det är mer eller mindre omöjligt att få något gjort hemma t ex.

Fast kidsen går väl i förskola? Med 3 barn hemma skulle jag bli förvånad om det blev jobb gjort

Tycker det är intressant att höra om hur folk plågas av att vara hemma. Men väldigt jobbigt för dom såklart.

Som många andra här så är jag lagom introvert och mår bättre ju längre jag får vara ifred.

Kan inte jobba hemma så mitt liv är exakt likadant som innan. Skulle nog hoppa ut genom närmaste fönster om jag behövde jobba hemma, blir så fruktansvärt rastlös.

Skrivet av BasseBaba:

Jo, min chef är helt bananas.
Vi måste smsa (!!! Välkommen till 2020) morgon, innan lunch, efter lunch, slut av dagen..... glömmer man nått så har man ett samtal som ett brev på emailen max 5-10 min senare... antar att hen har nått gigantiskt Excelark där arbetstiden går ut på att fylla över folks sms-rapporter i rätt kolumn...

Jag hade blivit helt galen av det. Lyckligtvis har jag dresserat min chef till uppdragsbaserad ledning. Berätta för mig vad som behöver lösas så fixar jag det. Erövra Polen inom två veckor? Inga problem, jag fixar. Lägesrapport fyra ggr om dagen med redogörelse över mina toalettbesök? Lämna mig ifred förfan, jag kan mitt jobb.

Skrivet av BasseBaba:

Fast kidsen går väl i förskola? Med 3 barn hemma skulle jag bli förvånad om det blev jobb gjort

Nej, eller åtminstone sist vi pratade hade inte de två minsta (tvillingar) börjat än.

Skrivet av Laars:

Kan säkert fungera jätte bra om man bor tillsammans med någon.

Fungerar dock hur stor del av dom som är singel som föredrar och jobba hemma? Jag personligen är singel och har inga husdjur. Jag går gärna till jobbet. Tror jag mår mycket bättre av detta.

Jag är ensamstående och uppskattar starkt att få jobba hemifrån på detta sättet.

Dock är det värt att säga att våra personlighetstyper inte är "1" för extrovert och "0" för introvert utan statistik visar att majoriteten står med en fot i båda. Dock är det massor av olika drag som påverkar detta.
Den gemensamma nämnaren för personlighetstyperna är hur man återhämtar sig/får energi.
Som introvert återhämtar du dig i din ensamhet. Med detta behöver du nödvändigtvis inte vara helt ensam men där du upplever att du får solitud.
Extrovert återhämtar sig motsatt. Då jag inte är en extrovert har jag dock mindre insikt men textböckerna säger typ "återhämtar sig i sociala situationer".

Så frågan är inte nödvändigtvis kring hurvida man är ensamstående eller ej.

Skrivet av HappySatan:

(Lite synd tycker jag dock om mina extroverta kollegor, de verkar lida. Men vad tusan, jag tror att alla mår bra av att umgås med sig själva ibland)

Som i grunden introvert, men upplärd extrovert (arbetar i ledande roller, vilket går emot min egentliga natur, typ som babben som "kom ut som introvert"), så njuter jag faktiskt av detta (att se de extroverta klättra på väggarna) och hoppas att det fortsätter så pass länge att extroverta tvingas lära sig och anpassa sig som vi introverta tvingats anpassa oss i alla tider.

Hela samhället är byggt efter extroverta och deras behov av att spegla sig i andra människor (ser ingen mig så finns jag inte...). Det är dags att vi börjar acceptera varandra och våra olikheter och inse att det är mixen som skapar fantastiska resultat och lyfta fram de introverta och deras bidrag.

Senast redigerat 2020-05-19 12:20

Jag är också oroad.

Även om det funkar bra så ser jag mig själv som en förlorare i det långa loppet. Jag är introvert och söker inte kontakter generellt. När jag väl gör det så tycker jag det är långt bättre att göra det i kött och blod då kommunikationen helt enkelt underlättas av att man har fler intryck att jobba med. Risken att göra "fel" är mindre och jag kan göra mig bättre förstådd. Jag får mer och bättre input, jag skapar mer och bättre output.

Vinsterna är ju uppenbara och jag håller med majoriteten.

Jag går mot strömmen och hävdar att de stora förlorarna kommer vara introverta som måste piska sig själva ännu hårdare för att synas och höras. Att bara sitta tyst och leverera är inget framgångsrecept för att avancera sin karriär.

Senast redigerat 2020-05-19 12:21

Hade jag ett kontorsjobb så skulle jag definitivt vilja jobba hemifrån.
Social distansiering är det bästa som finns...

Skulle nog föredra en blandning. 60/40 hemma/kontor, eller möjligen 80/20.
Det är kung att sitta hemma. Framförallt kan jag styra belysningen själv. På jobbet är det nån slags jävla "vi ska imitera dagsljus, så att sitta här är som att sitta ute i parken en halvmolnig dag, visst är det FANTASTISKT FÖR ALLA I HELA VÄRLDEN?!".
Nej.
Men samtidigt är det skönt att kunna socialisera en aning på jobbet, även om det snackas mycket skit i Slack under dagen, så är det inte riktigt samma sak. Trivs väldigt bra med folket på jobb, och att inte kunna träffa dem och dra några dåliga skämt över lunchen är riktigt tråkigt.

Samtidigt har bensinräkningen aldrig varit lägre än nu, och att kunna bara gå ut från hemmakontoret och ta tio minuter med nåt annat är riktigt skönt.

Also, jobba i mjukisbyxor är fett nice.

@Olegh: Kan det vara så att det du syftar på är rent proffesionellt?

Jag är inte en av de 15% som är helt introvert. Jag har extroverta drag också; jag kan verka normal för resten av världen
Jag har några få trogna och fantastiska vänner men de är färre än fingrarna på min ena hand.
Det tog lång tid för mig att sluta tro att jag behövde skaffa fler vänner.
Har gått ett par vändor i terapi och rekommenderar det stark!

Sedan är det kanske värt att nämna att jag spenderat massor med tid för att bli bättre på att uttrycka mig både via tal och text vilket jag upplever är väldigt viktigt för mig för att jag ska kunna kommunicera med andra. Även att tillåta mig att fråga om jag inte hänger med om vad annan part säger. Det har inget att göra med att jag är dum och det förstår den andra parten om jag säger att jag vill ha något förklarat närmare eller insikt i hur den personen syftar/menar.
Det som sägs kan vara självklart för en annan men låta helt befängt för dig.

Sidospår och anekdot: jobbade i ett projekt med en HR-avdelning för att bygga upp beställningsformulär som skulle vara förståbart och översättningsbart mellan HR och IT.
Det tog två veckor á 20 timmar att bara reda ut att deras val av ord betyder andra saker än vad de betyder för mig. Och inte helt svårt att gissa kommer jag från IT sidan och inte HR

Gällande proffesionellt så ingår jag i alla fall i en grupp av människor som alla, inklusive chefen, identifierar sig på den introverta delen av skalan. Där ser och förstår mina kollegor och min chef mycket väl hur jag fungerar och vad jag behöver.

I ett samhälle som är ganska präglat av att norm är att vara extrovert kommer en introvert vara förloraren - enligt vissa. Inte enligt mig. Men det kan man vända på lite genom att söka sig till människor och företag som är bättre för dig så man befinner sig en kultur som främjar dig och ditt arbete.

Senast redigerat 2020-05-19 13:49

Har jobbat hemifrån i två månader nu, har dock fördelen att även min sambo jobbar hemifrån. Så det blir inte fullt så ensamt. Hade jag inte behövt pendla till kontoret med kollektivtrafik hade jag nog tagit mig dit lite då och då.

Skrivet av BasseBaba:

Jo, min chef är helt bananas.
Vi måste smsa (!!! Välkommen till 2020) morgon, innan lunch, efter lunch, slut av dagen..... glömmer man nått så har man ett samtal som ett brev på emailen max 5-10 min senare... antar att hen har nått gigantiskt Excelark där arbetstiden går ut på att fylla över folks sms-rapporter i rätt kolumn...

Har haft liknande på kontoret, skulle skriva i en excell exakt vilken minut jag var i vilket case... slutade med att chefen och jag var rätt osams

Beror väl på var man kommer ifrån. Jag själv har jobbat hemifrån sedan ett år tillbaka, och dessförinnan så fort jag såg möjligheten. Jag trivs runt folk då och då, men för det mesta får jag mycket mer gjort och bättre kvalitet på utfört arbete om jag får vara i fred. Har även alltid fått sitta i kontorslandskap och blir helt j**la galen av folk som pratar i telefon.

Skrivet av dix_xib:

Har även alltid fått sitta i kontorslandskap och blir helt j**la galen av folk som pratar i telefon.

Håller med, förstår inte folk som ens _vill_ prata i telefon i ett landskap, jag går alltid undan, helst till telefonbås/konferansrum, nu med hemarbete så blir det något sovrum. Kan inte koncentrera mig om folk som inte är involverade i samtalet sitter och lyssnar.

Skrivet av Olegh:

Jag går mot strömmen och hävdar att de stora förlorarna kommer vara introverta som måste piska sig själva ännu hårdare för att synas och höras. Att bara sitta tyst och leverera är inget framgångsrecept för att avancera sin karriär.

Att vara introvert behöver dock inte betyda att man är en blyg liten viol. Hur väl det sen fungerar att bara sitta tyst och leverera beror också på hur väl din insats syns, samt hur det värderas i lönesättningen att vara tjenis med alla.

Liksom, kan chefen enkelt se att du gör tre gånger så mycket som alla andra så kan du ju bara slappna av och låta dem slåss om chefens uppmärksamhet.

Skrivet av Mindfighter:

Håller med, förstår inte folk som ens _vill_ prata i telefon i ett landskap, jag går alltid undan, helst till telefonbås/konferansrum, nu med hemarbete så blir det något sovrum. Kan inte koncentrera mig om folk som inte är involverade i samtalet sitter och lyssnar.

Svårt om det är en del av jobbet att ta samtal. Kontorslandskapet blir då extra trevligt om man har kollegor som skrik-pratar.

Skrivet av DasIch:

Att vara introvert behöver dock inte betyda att man är en blyg liten viol. Hur väl det sen fungerar att bara sitta tyst och leverera beror också på hur väl din insats syns, samt hur det värderas i lönesättningen att vara tjenis med alla.

Liksom, kan chefen enkelt se att du gör tre gånger så mycket som alla andra så kan du ju bara slappna av och låta dem slåss om chefens uppmärksamhet.

Någonting som är en grundförutsättning som för att man öht. kan sitta och mest bara producera är ju att man är lyckligt lottad i den meningen att man har arbetsuppgifter med tydliga ramar.

Desto tydligare ramar och väldefinerade inputs/outputs, ju enklare uppgifter och mindre "impact". Enklare uppgifter och mindre impact -> sämre karriärsmöjligheter och lägre lön.
Att göra ett bra jobb är ju en grundpelare i konsten att marknadsföra sig själv, men att på ett smart sätt synliggöra sig själv är en enorm komponent också.

Underbart härligt att jobba 100% hemifrån, vilket jag gjort sedan mitten av mars.

Det är så fantastiskt skönt att slippa bli störd hela jävla tiden, så man faktiskt får något gjort, och ännu bättre att jag nu sluppit vissa förbannade idioter på kontoret helt och hållet under lång tid. Stressnivån är mycket lägre.

Covid-19 får gärna dra åt helvete, men jobba hemifrån vill jag fortsätta med.

Har jobbat hemifrån sedan slutet Februari, fungerar mycket bra, bättre än att sitta på ett kontor där man blir konstant störd.

Skrivet av BasseBaba:

Jo, min chef är helt bananas.
Vi måste smsa (!!! Välkommen till 2020) morgon, innan lunch, efter lunch, slut av dagen..... glömmer man nått så har man ett samtal som ett brev på emailen max 5-10 min senare... antar att hen har nått gigantiskt Excelark där arbetstiden går ut på att fylla över folks sms-rapporter i rätt kolumn...

Låter som att din chef bör se över det här med att kanske ha ett ärende hanterings system eller CRM som man kan logga tid i... Rätt galet att hålla på med manuella checkar och inffektivt. Redmine är ett hett tips! Väldigt anpassningsbart till att göra det man vill. Dessutom får man statiskt över hur lång tid ett visst typ av ärende generellt skall ta och finns massa nytta med det. Många anställda är dock livrädda för att ha ett sådant system för då kommer det ju upp till ytan om man gör mindre än man borde.

Skrivet av backfeed:

Underbart härligt att jobba 100% hemifrån, vilket jag gjort sedan mitten av mars.

Det är så fantastiskt skönt att slippa bli störd hela jävla tiden, så man faktiskt får något gjort, och ännu bättre att jag nu sluppit vissa förbannade idioter på kontoret helt och hållet under lång tid. Stressnivån är mycket lägre.

Covid-19 får gärna dra åt helvete, men jobba hemifrån vill jag fortsätta med.

Haha this! Väl sammanfattat.

Skrivet av backfeed:

Underbart härligt att jobba 100% hemifrån, vilket jag gjort sedan mitten av mars.

Det är så fantastiskt skönt att slippa bli störd hela jävla tiden, så man faktiskt får något gjort, och ännu bättre att jag nu sluppit vissa förbannade idioter på kontoret helt och hållet under lång tid. Stressnivån är mycket lägre.

Covid-19 får gärna dra åt helvete, men jobba hemifrån vill jag fortsätta med.

Mycket bra medbringar det hela men... Rör du lika mycket på dig? Går du i lika mycket trappor?

Överlag så tror jag kanske den mentala hälsan skulle gå uppåt ett tag men sedan börjar den fysiska hälsa att dras ned pga att folk inte rör sig lika mycket längre.

Det är bara min gissning.

Bästa hade såklart varit mer blanding. Tex jobba hemifrån 2 dagar i veckan? Hoppas det blir mer standard.

Personligen så har COVID-19 haft minimal påverkan på min livsstil för att jag har alltid jobbat hemifrån eftersom jag frilansar digital över internet, samt när det gäller vardags saker som att handla i butiker så brukar jag ändå köpa allt online, med andra ord är "social distancing" typ normen för mig.

Skulle inte påstå mig vara extrovert överhuvudtaget, snarare introvert. Då menar jag den verkliga definitionen introvert/extrovert, alltså att introvert innebär att sociala interaktioner drar energi ur dig, medans för extrovert så ger sociala interaktioner dig energi. Inte som många tror att introvert betyder att du är blyg och undviker att prata.

Men denna situation är inte bra för mig över längre tid, snart 3e månaden i "karantän" med mer eller mindre obefintlig kontakt med människor (exkluderat virtuell och att se någon på affären). Tappar motivationen att göra något överhuvudtaget. Tankebanan går något i stil med: vad är ens poängen när det slutar med att man bara sitter hemma ändå?

Jag ser ensamtid lite som att ladda batterierna inför att utföra mitt liv (sociala interaktioner exempelvis). Jag ser det verkligen inte som det sätt jag vill leva på under längre tid...

Skrivet av Ceogar:

Mycket bra medbringar det hela men... Rör du lika mycket på dig? Går du i lika mycket trappor?

Överlag så tror jag kanske den mentala hälsan skulle gå uppåt ett tag men sedan börjar den fysiska hälsa att dras ned pga att folk inte rör sig lika mycket längre.

Det är bara min gissning.

Bästa hade såklart varit mer blanding. Tex jobba hemifrån 2 dagar i veckan? Hoppas det blir mer standard.

Personligen så är jag mer fysiskt aktiv nu, då man kan faktiskt träna istället för att typ fika eller idla som man hade gjort på kontoret.

Skrivet av BasseBaba:

Jo, min chef är helt bananas.
Vi måste smsa (!!! Välkommen till 2020) morgon, innan lunch, efter lunch, slut av dagen..... glömmer man nått så har man ett samtal som ett brev på emailen max 5-10 min senare... antar att hen har nått gigantiskt Excelark där arbetstiden går ut på att fylla över folks sms-rapporter i rätt kolumn...

Fast kidsen går väl i förskola? Med 3 barn hemma skulle jag bli förvånad om det blev jobb gjort

Installera Termux från f-droid, den har API så kan du koda nått script som smsar tokjäveln med jämna mellanrum. Eller en while 1, vad vet jag. Sen sök nytt jobb...

Fyfan för chefer som tror de är kvar i högstadiet.

De som enbart tycker det är positivt att jobba hemma måste ju ha världens tråkigaste arbetsplats, alternativt vara rejäla enstöringar. Eller så har de kanske familj.

Jag tycker det är ren skit att behöva jobba hemma. Och då är jag ändå ganska introvert av mig. Men att sitta helt ensam och inte träffa nån,vecka in och vecka ut, förutom via lite teamsmöten, funkar inte för mig. Jag går till kontoret nu. Miljöombyte och att träffa iaf enstaka människor behöver jag, annars blir jag helt knäckt.