Permalänk
Medlem
Skrivet av jH0Ni:

precis, han skriver ju att ni felaktigt använder namnet kebab när det heter gyros.
Kebabens ursprung är mellanöstern
vad är man i mellanöstern? Muslim
vad äter man inte som muslim? Fläskkött.
vad är Gyros? Fläskkött.

gyros != kebab.

end of story.

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem

Vill man ha fläskkarre med gyroskryddblandning så får man nog lov att beställa gyros.

Permalänk
Medlem

Det viktigaste för en riktigt bra snabbmats kebab är ju den där rosa kebabsåsen, inte blandad stark och vit, utan rosa!

Tyvärr har jag bara ätit en bra sådan på ett enda ställe sedan jag flyttade till Stockholm, och dom senaste åren så äter jag inte kött så har inte känts så värt att jaga rätt på en bra sådan sås utan bra veggokebab till, och det har jag inte hittat!

Men tror fan jag måste hitta ett ställe i sommar och ta en fungi special eller nått med BRA kebabsås!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snubb1:

Varför frågar du inte om du kan få såsen i burk när du beställer en gyrospizza?
Då kan du själv bestämma hur mycket sås du vill ha på pizzan, annars kan man även be om att få mindre sås.

Jag beställer som sagt aldrig gyrospizza. Vi diskuterade bilderna andra lagt upp.
Med det sagt tar jag ofta såsen på sidan när jag beställer kebabpizza.

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Medlem
Skrivet av Perra2001:

Som många redan nämnt så är det regel än undantag att nästan all pizza inklusive kebabpizza ska undvikas i Stockholms-området

Där vet jag inte om jag håller med. Hittar riktigt bra pizzor i Stockholm nuförtiden, både Neapelstil (450 Gradi, 800 grader, Meno Male) och Romstil (Italian cousins). Men kebabpizzan har man ju undvikt - så tack för de tipsen!

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Medlem

Säger bara... "likvagnen" på Mårtenstorget i Lund. Vet inte om den finns fortfarande men för 15 år sedan var den the shit. Man stod och trängdes framför den 02:30 när nationerna stängts och gubben i vagnen bara ropade "pita?" "pita?" "pita?" och pekade ut på folket. Jag tror inte man ens kunde beställa något annat än "pita". Dvs pitabröd helt fullspäckat med det flottigaste kebabkött som gick att uppbringa, sedan lite isbergssallad ovanpå som en tom gest och så "blandad sås".

Mer än en gång insåg jag när jag kommit hem att jag även käkat upp pappret som man fick skiten i, då det blivit så nedflottat att det smälte ihop med brödet.

Börjar fan dregla lite nu när jag tänker på den.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

Risken är nog överhängande att man dräps för att nämna denna dressing i en tungviktare till tråd som denna men som norrbottning så är orientdressing till kebabpizzor lika viktigt som mjöl är till bröd!

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Bussovi_ by XHI
Skrivet av Nioreh83:

Värst vad folk är kinkiga med lök. Jag tycker det är gott med lök, men på en kebabpizza försvinner den i smakhavet, så det spelar inte så mycket roll för mig om det är med eller utan. Är ju en ganska mild, lite söt smak, om de inte slänger på en hel lök i rå form efter ugnen. Men det kan ju vara gott det med

Mja. Konsistensen som är gummiaktig och att det inte ens smakar gott gör det äckligt för mig. Lök går bra i maten när det är såser eller blandas i köttfärs m.m men inte på pizza så som man brukar ha det.

Visa signatur

Halo kompis!

Permalänk
Medlem
Skrivet av htbtoma:

precis, han skriver ju att ni felaktigt använder namnet kebab när det heter gyros.
Kebabens ursprung är mellanöstern
vad är man i mellanöstern? Muslim
vad äter man inte som muslim? Fläskkött.
vad är Gyros? Fläskkött.

gyros != kebab.

end of story.

Det finns många kristna i mellanöstern. T ex syrianer.

Permalänk

Finns bara ett område för en sann kebab, Jönköping! Alcamo gillar många, finns ännu bättre här nere vid Vätterns pärla!

Visa signatur

Intel 8086 @ 5,0GHz, NZXT 210i, Windows 10 Pro, Asus ROG Strix Z390-I Gaming, 32GB Ram, Samsung 970 EVO Plus 1TB, 16 TB HDD Synology 212j NAS 2*2TB, NvidiaShield Pro 2019, Amplifi Alien AX, 1000/1000mbit fiber, Xbox One X, Switch, Samsung Galaxy S10+...

Permalänk
Medlem
Skrivet av htbtoma:

precis, han skriver ju att ni felaktigt använder namnet kebab när det heter gyros.
Kebabens ursprung är mellanöstern
vad är man i mellanöstern? Muslim
vad äter man inte som muslim? Fläskkött.
vad är Gyros? Fläskkött.

gyros != kebab.

end of story.

Jag som trodde kebab betyder grillat.

Kebaben har sitt ursprung i Mellanöstern där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd.

Så grillat kött i bröd är en original kebab om jag ska fatta det rätt och vanligast har nog varit lamm från början kan jag tänka mig.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Bussovi_ by XHI

@SvennaJensen:
Jag gav Alcamo två chanser men nej... bara nej.
Helt okej men Prima är betydligt bättre.
Gillar dock San Marino mest i just Jönköping.

Visa signatur

Halo kompis!

Permalänk
Medlem

Lustigt med alla semantiska experter

I slutändan spelar det ingen roll vad någon av oss tycker. Kebab används som samlingsnamn för allt möjligt. Jag skulle aldrig beställa gyros och förvänta mig att få fläskkarré, lika lite som jag skulle litat blint på att få nötkött om jag beställde kebab. Bara i Göteborg kan du hitta gyros som är gjord på fläsk, nöt eller lamm. Kebab på fläsk är helt klart vanligare än den som är gjord på nöt, eftersom den som är gjord på nöt oftast är riktigt sunkig.

Med det inte sagt att det säkert finns bra nötkebab i andra städer. Och där kanske den heter gyros. Eller kebab. Eller hur var det nu igen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bellerefon:

ps. såg att du la upp bild på en kebabpizza med bacon på.
Har du provat kebabtallrik med bacon?
inte alla pizzerior som blir förtjusta, men de ställen man får en redig kebabtallrik sås och sen ett gäng baconskivor över det hela för sälta. Inte fel kan jag säga.

Bacon är kungen av smaker; 300-grammare pä Sibylla kl 03:47... Men, skulle jag hitta baconet i en kebab, Yes, indeed! Klockan sent är jag oftast öppen för crossover!

Tack så mycket för att du frågade om det. Jag hade inte ens tänkt på den kombon.

[BTW, finns Sibylla fortfarande?! Jag har för mig att de är uppköpta.]

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av go64:

Ni som bor i Göteborg kan göra er själva en tjänst och ta linje 5, 6 eller 25 till Temperaturgatan, knata uppför trapporna till Länsmanstorget och besöka Dinos för att där beställa en kycklingkebab med stark sås, gärna i nybakad pita. Unik, mycket god smak på köttet och god, lagom stark sås.

Några fler ställen i Göteborg:
Sannegårdens, bra jämn kvalitet med bra råvaror. Inget speciellt på kebabsidan. Ofta lite väl hårda pommes. En pizzeriornas Volvo.
Eriksbergs pizzeria, okej fläskkebab med ganska tjock sås.
Flintston, rejält med mat och ganska stark stark sås. Bra fläskkebab.
Jungfruplatsen, beryktad för några år sedan men inget speciellt i min mening.
Restaurang Sjöporten, förtjänar att nämnas för deras starka sås som gör maten oätlig och orsakar magont följt av bakont dagen efter. Kebaben är inget vidare, fläsk.
Livia, okej men inte mer än så.
Titanic, alldeles för tjock sås som smakar yoghurt. Tråkig färskebab. Har märkligt nog fått utmärkelse som stadens eller om det till och med var landets bästa pizzeria.
City kebaben, måste man så måste man.

Fan vad jag saknar att bo i Göteborg nu. Det finns en riktigt fin på Stigbergsliden, vid korsningen nedanför kyrkan. Koll på vad den heter Edit: hittade. Darayas pizza. Rekommenderas!

Det finns också en en riktigt fin ute vid Volvo. La Cucina. Där gick jag och käkade innan jag jobbade kvällsskiftet på bandet. Kebabtallriken är magisk! Trots att jag lyfte bilbatterier hela dagarna och slet ut ryggen på vägen gick jag nog plus i kaloriomsättning de flesta dagar. :> Här en bild snodd från Google Maps:

Permalänk

Döner i tyskland, man har inte levt förrän man ätit döner i tyskland.

Visa signatur

| CPU: AMD Ryzen R5 1600x @3,7GHz w/ Corsair H90 AIO water cooling | GPU: KFA2 GTX 1070 ti EX 8GB | RAM: Corsair Vengeance Red LED DDR4 16GB 3000Mhz | STORAGE: M2 Samsung 960 EVO 250GB + Samsung 860 EVO 1TB + WD Caviar Black 1TB 64mb/7200 | MOBO: MSI B350 Tomahawk | PSU: Corsair RM750x | CHASSI: Fractal Design R5 | OS: Win 10 | MONITOR: Acer XF270HUA 27" IPS 144hz Freesync |

Permalänk
Medlem

Har nog aldrig ätit någon kebab av den sort som det mest förknippas med.
*bort*
Något liknande åts dock en gång på ett företagsevent, i form av buffé där man själv plockade ihop vad man ville ha.

Däremot blir det ibland en annan variant som går under beteckningen "Suovaskebab". Vi snackar rökt renkött och orientdressing (ja, det är Norrland), gärna då även med riven Västerbottensost om det ska vara helt rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zpnk:

Ja merparten av folket äter ju lök och tycker om det... så jag förstår att det är en ingrediens på det mesta. Problemet är att om du får fel... då är den där förbannade löken så billig att det är nåt de inte snålat på. Så man får sitta och pillra tills maten är kall. Nästa nackdel för en som inte gillar det är att den är så pass märkbar och tar över varje tugga, så det är inget man skulle acceptera och äta ändå

Nu håller vi oss lugna här Alltid extra rödlök till kebaben så man får med en ring med varje tugga! Då är jag bland molnen och svävar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Enligt något reportage i Café så ska man gå till Meat On A Stick – M.O.A.S i Stockholm. Har själv inte testat och vet inget mer om stället mer än ägaren själv säger att det är Sveriges bästa kebab men lite lyxigare då det ligger i Stockholm. Tyvärr tycks det vara kebab med bröd som serveras och inte med pommes som jag vill ha det.

Du kan beställa pommes/sötpotatispommes med parmesan som tillbehör. Går att få kebaben i wrap (inte alla) och som bowl också om man är sugen på att äta kebab med pommes. Men du kommer inte kunna få en "vanlig" kebabtallrik.

Jag tycker det är riktigt gott, men att det kan bli stört mycket mat om man tar i det vanliga brödet. Tar därför i princip alltid wrap när jag är där.
Det är absolut värt ett besök imo. De gör allt från grunden upp varje dag och är väldigt långt ifrån sådana vanliga stora snurrande "grejer" som inte består av jättemycket kött egentligen.

För transparens: är vän med ägaren.

Visa signatur

Case: Fractal Design Define 7 CPU: AMD Ryzen 9 3900X CPU Cooler: Corsair iCUE H115i RGB PRO XT Graphics Card: ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3080 10GB Gaming OC Motherboard: MSI MEG X570 UNIFY RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB Storage: WD Black SN850X 2TB, Samsung 970 EVO Plus 1TB, Samsung 860 EVO 1 TB PSU: Corsair HX1000i / 1000W OS: Windows 10 Pro 22H2 Mouse: Logitech G Pro X Superlight Keyboard: Logitech G915 Tactile Monitor: AOC 24G2U, Dell U2412M

Permalänk

Jag anser mig inte vara en person som ej bryr mig om smaker, då jag är en person som kan diskutera ketchup, senap, olivsorters olika smaker och vilken som är bäst.
Men jag ser ner på kebab. Missförstå mig inte, jag gillar kebab. Men jag tycker de flesta är så otroligt lika. Och variationen är väldigt liten.
Kebabkötet ofta ungefär detsamma. Det finns de som säljer något fruset som jag ej räknar som riktig kebabkött. Pomfritt här finns det stor variation, men de flesta kör med det klassiska. Sallad och tomat, klassisk vanliga. Såsen ofta frågar de bara stark, mild eller vitlök. Dessa 3st har olika smaker men ofta smakar de typ lika på alla ställen.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av bnr:

Du kan beställa pommes/sötpotatispommes med parmesan som tillbehör. Går att få kebaben i wrap (inte alla) och som bowl också om man är sugen på att äta kebab med pommes. Men du kommer inte kunna få en "vanlig" kebabtallrik.

Jag tycker det är riktigt gott, men att det kan bli stört mycket mat om man tar i det vanliga brödet. Tar därför i princip alltid wrap när jag är där.
Det är absolut värt ett besök imo. De gör allt från grunden upp varje dag och är väldigt långt ifrån sådana vanliga stora snurrande "grejer" som inte består av jättemycket kött egentligen.

För transparens: är vän med ägaren.

Jag har som sagt aldrig besökt stället men kanske kan vara värt det när man besöker storstan nästa gång.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Är det någon som brukar beställa "Nötkebab" som tydligen ska vara mera äkta?
Jag har aldrig brytt mig för jag tycker den vanliga smakar gott.

Permalänk
Medlem

Kebaberian i backen upp till Luleå deras hemgjorda kebabsås va himmelsk man kunde dock inte dricka nåt på 1/2 timme & svetten rann men den godaste kebaben jag någonsin ätit annars e det nog i tyskland.

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem

Det verkar vara många här som är ovetande om att riktig kebabsås innehåller ... tahini, som är malda sesamfrön. Det blir en speciell besk smak som man inte får av yoghurt, samtidigt som fröna också innehåller olja.
Det är också tahinin som gör såsen beige.

Visa signatur

För övrigt anser jag att tobak ska förbjudas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av The_St1g:

En kebabpizza ska ha fläskkebab på.
Dom där avlånga remsorna av nöt smakar ju fasen blaha.

Håller med smakar fan roadkill.

Visa signatur

i7 9700k, rtx 2080, corsair 16 gb 3000 mhz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Är det någon som brukar beställa "Nötkebab" som tydligen ska vara mera äkta?
Jag har aldrig brytt mig för jag tycker den vanliga smakar gott.

Inte lika gott tycker jag! Fläsk är bättre

Visa signatur

• ASUS 35" ROG Strix XG35VQ • Lian Li PC-O11 Air Mini • Ryzen 7 5800x3D • NZXT X63 • Asus TUF RTX 3070
• Asus B550-F • G.skill 2x16GB (3600MHz 16-19-19-39) • Corsair RM750x • Corsair Force MP600 1TB • Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av CusmaR:

Inte lika gott tycker jag! Fläsk är bättre

Är det mer "original" med nöt eller hur står det till med historien?

Permalänk
Medlem

@serdyllon: Inte hittat någon tillverkare som kallar något annat än fläskkött gyros, sen gör givetvis restaurangerna som de vill. Kycklingkebab och kycklingsgyros kommer ju ändå heta dito när de beställer från tillverkare/grossist.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av htbtoma:

precis, han skriver ju att ni felaktigt använder namnet kebab när det heter gyros.
Kebabens ursprung är mellanöstern
vad är man i mellanöstern? Muslim
vad äter man inte som muslim? Fläskkött.
vad är Gyros? Fläskkött.

gyros != kebab.

end of story.

Kebab kommer ursprungligen från Turkiet, namnet alltså för många länder har någon form av grillat kött på spett, dagens snabbmatskebab kommer från Tyskland där turkiska invandrare började sälja kebab i bröd med grönsaker som inte fanns tidigare. Tyskarna gillar fläsk. Detta har sedan spritt sig över världen, och förstås tillbaka till Turkiet där döner kebab tidigare var fin mat man käkade på restaurang utan bröd och grönsaker mer än möjligtvis lite lök.

Skrivet av vinylens:

Jag som trodde kebab betyder grillat.

Kebaben har sitt ursprung i Mellanöstern där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd.

Så grillat kött i bröd är en original kebab om jag ska fatta det rätt och vanligast har nog varit lamm från början kan jag tänka mig.

Kebab betyder spett, eller det är spettet som heter kebab i alla fall. Döner kebab, vilket är vad vi pratar om här, betyder just roterande spett. Gyros betyder roterande. Shawarma betyder roterande.

Alla dessa finns i varianter med olika typer av kött. På en del ställen i Sverige betyder kebab före detta fryst klump av köttfärs och kryddor skuren i långa strimlor från en kebabgrill, på samma ställen brukar gyros betyda fläskkött som inte är packad färs och grillad på samma sätt och ibland betyder shawarma samma sak fast kyckling. På andra ställen har man kebab av olika typer av kött, och kan ha gyros och shawarma med olika typer av kött också. Då är det kryddningen som styr vilken rätt det är.

Det fanns förut en restaurang här som försökte ta kebab (och diverse varianter) på allvar, Il Longstreet hette den, på andra långgatan. De hade minst fyra-fem kebabspett med olika rätter bakom disken och rätt höga ambitioner, men det funkade inte tyvärr. I mina ögon var de lite för autentiska med de libanesiska smakerna och så, lite för mycket kanel, kryddpeppar och liknande "julkryddor" för mina smaklökar i alla fall. Men jag testade bara kyckling-shawarman, de kanske var bättre på kebaben.

Permalänk
Medlem

Finns många som gör kebabspett på fläskkött, och då många av de också säljer gyrosspett så gör de något annorlunda i tillverkningen. Har däremot inte sett någon som säljer gyrosspett på nöt när vi talar om tillverkare och grossister, så vill ni ha fläskkarre och är utanför de områden där de har kebab på fläsk beställ då gyros. Är det kycklinggyros så står det förmodligen på menyn.