Permalänk
Medlem

Äntligen då läst igenom alla inlägg! Blivit en stor tråd snabbt!

Först och främst. Ordet kebab betyder inte automatiskt att det är nötköttskebab. Det finns flera olika typer av bearbetat kött att fylla i en kebab, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. Nötkött är dock det vanligaste köttet och därför omnämns det oftast som bara "kebab". Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället för gyros. Dock är begreppet "gyros" inte vida känt av Sveriges befolkning enligt personliga erfarenheter.

Tex om du beställer en kebab nere i Malmö så får du istället ofta välja vilken typ av kött som du vill ha. Medans vissa ställen endast hade en typ av kebab så ibland kunde man få en "gyrostallrik" när man beställt en kebabtallrik då de använde sig av fläskkebab. Vi hittade kanske 2 ställen som hade ordet gyros i sin meny. Sen finns det ju väldigt många och väldigt olika kebabställen i Malmö med de som vi gillade mest va Amanos vid Värnhem där dem hade väldigt stora och goda gyrostallrikar samt Pizzeria Västra Hamnen ute vid Turning Torso. Så om ni är i Malmö åk förbi och testa där!
Om ni har vägarna förbi Kalmar i Småland tycker jag ni ska åka förbi Pizzeria Krysset i Lindsdal och testa deras gyrostallrik!

Vi Kalmariter äter väldigt mkt gyros och alla pizzerior här använder sig av ordet gyros, skulle tippa på att iallafall 75% beställer fläskkött.

Sedan angående såserna är rätt intressant. Stockholmarnas tomatsalsa kan vi ju slänga bort direkt, inte alls god och passar verkligen inte till tallrikar. Ne blandadsås ska det vara! Alltså vitlökssås samt starksås i en 50/50 mix direkt på! För en sådan där liten burk med sås som man får vid sidan om räcker ju knappt till ett pommes så är den slut, ne direkt på så man får ett hav av sås! Här i Kalmar har vi mildsås, vitlökssås samt starksås, där skillnaderna är minimala. Milda såsen är bara en "sås" utan direkt smak. Vitlökssåsen är mildsås fast med vitlök i samt starksåsen är mildsås med sriracha i. Så det som vi inte har här i Kalmar är då kebabsås, vitsås samt rödsås. Där då rödsåsen är tomastsalsan sedan tycker väll jag nästan att kebabsås/vitsås/mildsås är samma fast med andra namn?

En Kebabpizza för mig är som bilden nedan, avskalad med bara tomatsås, ost, kebab, sås och en fefferoni på. Sedan finns det ju flera olika varianter tex Kebabpizza Special, Kebabpizza Deluxe, Pommespizza etc. Där det då kan vara +sallad eller +skinka+sallad eller +pommes eller +pommes+rödlök+gurka+tomat+fetaost.

Min favoritpizza skulle jag säga är Gladiator (fläskkött, sås, champinjoner. Efter bakning: feferoni, lök, pommes, isbergssallad) där jag då tar bort svampen då jag inte tycker det tillför något, samt så byter jag ut löken mot rödlök. Tycker inte gul lök på pizza är så gott då det blir så"surt", rödlök med sin söta smak däremot är riktigt gott på både pizzan och på tallriken!

Tänkte också dela med mig av lite bilder:

Gyrostallrik Pizzeria Krysset Kalmar

Gyrostallrik Pizzeria Amanos Malmö Värnhem

Kebabpizza Superchicken Malmö Rosengård

Extra bild: Vulcanpizza Pizzeria Oxen Kalmar där vi har gyros x2 uppe samt kebab där nere

Dold text
Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem

Gyros bör inte ha samma kryddblandning som kebab, så är det gyros ska det kallas gyros. Finns många tillverkare och säkert de som kör kebabkryddblandningen med fläsk också dock.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BergEr:

@serdyllon:

Sås på yoghurt blir jättebra, speciellt om man orkar rinna av den så den blir tjockare (annars kan man köpa Valios krämiga eller grekisk).
Äter sås gjord på yoghurt nästan dagligen sen flera år tillbaka.

Dippa grönsaker, chips osv går jättebra och alla som provar den jag gör älskar den.
Hållbarhet en vecka i kyl utan problem. Sen är problemet mer att vitlöken och chili sprider sig så mycket att den blir för stark

En yoghurtbaserad sås kan dock bli väldigt rinning om man lägger den på en pizza som kommer direkt från ugnen så tror inte den är för vanlig i såna kök. Mer fett behövs för att hålla ihop den under värme.

Hade en kollega som också drev en pizzeria på mitt förra jobb, enligt honom så är det A-fil som gäller som såsbas för kebabsås. Jag vet inte dock, min erfarenhet säger att det inte blir "riktig" kebabsås av A-fil utan det behövs något fetare.

Citat:

Vill man ha pizza så är ju Dirty Dough i GBG långt mycket bättre än Sannegården.

Dirty Dough gör underbara pizzor men de hör ju inte till samma kategori som vanliga pizzerior liksom. Man får ju skilja på den vanliga typen av svenne-/balkan-pizza som finns i typ varje bostadsområde i Sverige och andra mer specialiserade typer. Dirty Dough hör ju till den nepolitanska kategorin som inte är så vanlig i Sverige. Väldigt god dock. Sen finns exempelvis Cyrano som finns på flera ställen som är lite mer lik den svenska pizzan men med mer franska (lyxiga) smaker. Det är ganska likt den romerska stilen men inte riktigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Hade en kollega som också drev en pizzeria på mitt förra jobb, enligt honom så är det A-fil som gäller som såsbas för kebabsås. Jag vet inte dock, min erfarenhet säger att det inte blir "riktig" kebabsås av A-fil utan det behövs något fetare.
Dirty Dough gör underbara pizzor men de hör ju inte till samma kategori som vanliga pizzerior liksom. Man får ju skilja på den vanliga typen av svenne-/balkan-pizza som finns i typ varje bostadsområde i Sverige och andra mer specialiserade typer. Dirty Dough hör ju till den nepolitanska kategorin som inte är så vanlig i Sverige. Väldigt god dock. Sen finns exempelvis Cyrano som finns på flera ställen som är lite mer lik den svenska pizzan men med mer franska (lyxiga) smaker. Det är ganska likt den romerska stilen men inte riktigt.

Ja a-fil låter skumt, måste ju bli för surt med det
Var en orsak till att jag slutade ha gräddfil som bas när det ska dippas chips (och hur många kalorier mindre det blir) och nu istället kör yoghurt.

Lite skillnad är det men tycker ändå båda ska räknas in under pizza. Har ätit "svenne-/balkan-pizza" som jag skulle lägga i klass med t.ex Dirty dough så jag tycker de kan listas samtidigt. Även om det såklart är en tydlig skillnad på stilen av pizzorna.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

@Extremaz: Ingen Kebabben för dig? Bästa stället ju. Jag har mina rötter i Kalmar och varje gång jag har vägarna förbi så blir det alltid det stället oavsett jag är hungrig eller ej Har inte provat det stället som du rekommenderar dock, får väll göra det som en kalmarit till en annan!

Visa signatur

TV: LGOLED65B1
PC:
Corsair Crystal 570X - ASUS ROG Strix B560-A GAMING - i9 11900K - ZOTAC 3080Ti AMP EXTREME HOLO - SAMSUNG 960 EVO 250GB - WD Blue SSD 1,5tb RAID - Corsair Vengeance RGB PRO DDR4 3600MHz 32GB - Corsair RM1000i - ASUS VG27BQ - Steel Series Apex Pro - Steel Series Rival 5.
Mobil: OnePlus 10 Pro

Permalänk
Medlem

Jag är svag för kebabrullar, men dessa bilder gör mina ögon stora som kebabtallrikar!

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BergEr:

Ja a-fil låter skumt, måste ju bli för surt med det
Var en orsak till att jag slutade ha gräddfil som bas när det ska dippas chips (och hur många kalorier mindre det blir) och nu istället kör yoghurt.

Vet inte om fil är så mycket surare än yoghurt, man får hantera det med övriga ingredienser. Men fil har en lite urvattnad smak tycker jag, yoghurt är mer fyllig speciellt om man använder grekisk eller ännu hellre turkisk yoghurt. Poängen med fil eller yoghurt är väl att få till en tjockare konsistens utan att det ska bli för mycket majonnäs, för det är ju inte rätt heller.

Citat:

Lite skillnad är det men tycker ändå båda ska räknas in under pizza. Har ätit "svenne-/balkan-pizza" som jag skulle lägga i klass med t.ex Dirty dough så jag tycker de kan listas samtidigt. Även om det såklart är en tydlig skillnad på stilen av pizzorna.

Självklart är det pizzor alltihop liksom. Men det är ju skillnad på den vanliga typen av pizzeria som det finns tusentals av i Sverige med Capricciosa, Ciao ciao och minst 30 pizzor till, pizzasallad på vitkål, kebab och kanske lasagne på menyn, och den "finare" typen av pizza som de har på Dirty Dough och liknande ställen som är mycket ovanligare. Dirty dough importerar inte bara mjöl, tomater och mozzarella från Italien utan även pizzabagarna liksom.

Permalänk
Avstängd

Ett alternativ för de som vill göra kebab hemma kan ju vara att köpa en hemvariant av kebabgrillen. Några kockar jag kollar på på YT ibland testade en och var ganska imponerade faktiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Vet inte om fil är så mycket surare än yoghurt, man får hantera det med övriga ingredienser. Men fil har en lite urvattnad smak tycker jag, yoghurt är mer fyllig speciellt om man använder grekisk eller ännu hellre turkisk yoghurt. Poängen med fil eller yoghurt är väl att få till en tjockare konsistens utan att det ska bli för mycket majonnäs, för det är ju inte rätt heller.

Visst det är några år sen jag provade fil men då var filet här (från Norrmejerier) mycket surare än yoghurten. Har aldrig provat produkter från t.ex Skånemejerier eller Arla. Kanske är annat där.

Skrivet av snajk:

Självklart är det pizzor alltihop liksom. Men det är ju skillnad på den vanliga typen av pizzeria som det finns tusentals av i Sverige med Capricciosa, Ciao ciao och minst 30 pizzor till, pizzasallad på vitkål, kebab och kanske lasagne på menyn, och den "finare" typen av pizza som de har på Dirty Dough och liknande ställen som är mycket ovanligare. Dirty dough importerar inte bara mjöl, tomater och mozzarella från Italien utan även pizzabagarna liksom.

Klart det är skillnad annars hade ju inte såna här trådar funnits. Hade alla gjort samma hade vi inte haft någon diskussion

Tycker vi avslutar det här dock för att inte spåra ut helt från kebaben

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Extremaz:

Först och främst. Ordet kebab betyder inte automatiskt att det är nötköttskebab. Det finns flera olika typer av bearbetat kött att fylla i en kebab, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. Nötkött är dock det vanligaste köttet och därför omnämns det oftast som bara "kebab". Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället för gyros. Dock är begreppet "gyros" inte vida känt av Sveriges befolkning enligt personliga erfarenheter.

Tex om du beställer en kebab nere i Malmö så får du istället ofta välja vilken typ av kött som du vill ha. Medans vissa ställen endast hade en typ av kebab så ibland kunde man få en "gyrostallrik" när man beställt en kebabtallrik då de använde sig av fläskkebab. Vi hittade kanske 2 ställen som hade ordet gyros i sin meny.

Vill du ha det extra förvirrande med kebab och gyros kan du försöka handla det i Skaraborg, här har de vänt på det hela. Beställer du en Kebab får du fläskkebab, beställer du Gyros blire nötkebab. Kycklingkebaben bör vara gjord av någon form av fågel i de flesta fallen, så är logisk iaf.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Skrivet av JamesBanana:

Kycklingkebaben bör vara gjord av någon form av fågel i de flesta fallen, så är logisk iaf.

Duva, kanske?

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av BergEr:

Visst det är några år sen jag provade fil men då var filet här (från Norrmejerier) mycket surare än yoghurten. Har aldrig provat produkter från t.ex Skånemejerier eller Arla. Kanske är annat där.

Jag kan inte säga att jag konsumerar så många produkter från Norrmejerier, men det finns ju fjällfil därifrån här som är aningen syrligare än vanlig fil, dock fortfarande långt från yoghurt i mina ögon.

Citat:

Klart det är skillnad annars hade ju inte såna här trådar funnits. Hade alla gjort samma hade vi inte haft någon diskussion

Tycker vi avslutar det här dock för att inte spåra ut helt från kebaben

Ok ok.

Skrivet av JamesBanana:

Vill du ha det extra förvirrande med kebab och gyros kan du försöka handla det i Skaraborg, här har de vänt på det hela. Beställer du en Kebab får du fläskkebab, beställer du Gyros blire nötkebab. Kycklingkebaben bör vara gjord av någon form av fågel i de flesta fallen, så är logisk iaf.

Den här diskussionen har jag hört så många gånger, folk har olika definitioner på olika termer beroende på var de är ifrån då typ deras lokala pizzeria benämnde det så, och de flesta är väldigt säkra på sin sak. Men faktum är att det är bara är olika språks term på kött grillat på ett roterande (upprätt) spett. Gyros, döner kebab, shawarma. Gyros kommer ju av att spettet snurrar och samma gäller shawarma och döner. Kebab är ju just själva spettet, därför finns det massvis av olika kebab som inte grillas upprätt och som inte skärs på det sättet eller så. I allmänhet var det ju lammkött i dessa rätter från början, sen har olika varianter tillkommit. Av naturliga skäl är det inte så vanligt med fläskkött i muslimska länder, men annars finns diverse varianter, kalkon döner, kyckling shawarma osv. osv. Så det är inte typ av kött som säger om det är en döner kebab eller gyros utan egentligen regionen eller möjligtvis kryddningen även om den också varierar även inom de olika termerna.

Permalänk
Medlem

Talade igår kväll med den lokala restaurangägaren och frågade om han möjligtvis hade några mindre burkar som han ville bli av med. Syftet var inte att få reda på såsbas (eller...?) utan då jag behöver det till min hydroponiska odling.

De små burkarna var.. *trumvirvel*

* Arla Gräddfil
* Turkisk Yoghurt

Permalänk
Bussovi_ by XHI

Haha sneaky!
Har de god sås då? @viktorph

Visa signatur

Halo kompis!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viktorph:

Talade igår kväll med den lokala restaurangägaren och frågade om han möjligtvis hade några mindre burkar som han ville bli av med. Syftet var inte att få reda på såsbas (eller...?) utan då jag behöver det till min hydroponiska odling.

De små burkarna var.. *trumvirvel*

* Arla Gräddfil
* Turkisk Yoghurt

https://i.imgur.com/NRR11uK.jpg

Dagens guldstjärna! You went full Janne Josefsson!

Permalänk
Skrivet av snajk:

Vet inte om fil är så mycket surare än yoghurt, man får hantera det med övriga ingredienser. Men fil har en lite urvattnad smak tycker jag, yoghurt är mer fyllig speciellt om man använder grekisk eller ännu hellre turkisk yoghurt. Poängen med fil eller yoghurt är väl att få till en tjockare konsistens utan att det ska bli för mycket majonnäs, för det är ju inte rätt heller.

Kebabsåsen vi gjorde när vi hade kebabtallrik på menyn, som blir grymt god efter ca 2 dgr i kylen,
den behöver tiden för att alla smaker skall frigöras.

Vi brukade göra på 10 KG majonäs så jag har så gott jag kunnat förminskat ner det till ett hemma recept.

1 dl majonäs
2 cl filmjölk eller gräddfil
1 cl citronsaft (färsk)
1/4 vitlöksklyfta (fint pressad)
3,5 gr santa maria kebabkrydda
tabasko eller Sriracha ett par stänk
Tunna ut med kallt vatten medans du vispar, tills du har den konsistens du gillar (eftersom, den är baserad på majonäs)
salt o malen svartpeppar peppar tills den smakar got

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blacksheep:

Kebabsåsen vi gjorde när vi hade kebabtallrik på menyn, som blir grymt god efter ca 2 dgr i kylen,
den behöver tiden för att alla smaker skall frigöras.

Vi brukade göra på 10 KG majonäs så jag har så gott jag kunnat förminskat ner det till ett hemma recept.

1 dl majonäs
2 cl filmjölk eller gräddfil
1 cl citronsaft (färsk)
1/4 vitlöksklyfta (fint pressad)
3,5 gr santa maria kebabkrydda
tabasko eller Sriracha ett par stänk
Tunna ut med kallt vatten medans du vispar, tills du har den konsistens du gillar (eftersom, den är baserad på majonäs)
salt o malen svartpeppar peppar tills den smakar got

Antar att du menar 2dl filmjölk eller gräddfil?
Bra recept i övrigt

Permalänk
Medlem

Renatos i Ängelholm, OMG. Pommes i botten och ett köttberg ovanpå som tom täcker grönsakerna. Vitlökssås ska det vara, ingenting annat. Ibland varierar man med en kebabrulle också gigantisk. Tror att det är fläskkött, men är osäker, då jag använder nästan två fulla bägare med vitlökssås:) Tur att man inte äter det så ofta...

Visa signatur

"Saints are in Hell!"
Cooler Master Cosmos II || ASUS P8Z77-V-PRO TB ||Gainward 680 Phantom 4GB|| I7-3770K ||
G-Skill Ares 1866 MHZ 16 GB||BeQuiet! Dark Rock 2||OCZ Vertex 4 256 GB||Samsung 830 120GB||WD Enterprise 1TB||
Plextor PX-LB950SA||Dell U2410||Corsair AX 1200

Permalänk
Avstängd

Blä, tänk att frivilligt äta halalslaktat kött

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bussović:

Haha sneaky!
Har de god sås då? @viktorph

Haha, jodå! Jag har börjat tycka om den mer och mer. Jag är ju dock uppväxt på två såser där det hette vitsås & rödsås, vilket rödsåsen stod för det starka.

Jag tror att denna lutar mer åt den vanliga kebabsåsen. Jag blir dock lite konfunderad, då de i menyn nämner såserna Mild, Stark, Vitlök och Kebabsås. Kebabsåsen står dock endast med i menyn under kebabrätterna. Jag väljer nästan alltid mild sås, vilket är en lite rödaktig sås med lite krämig konsistens. Den starka har bra hetta i sig och samma konsistens. Jag har dock fortfarande inte förstått skillnaden på mild sås och kebabsås, haha!

Skrivet av serdyllon:

Dagens guldstjärna! You went full Janne Josefsson!

Tack!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Sometime:

Blä, tänk att frivilligt äta halalslaktat kött

Halalslakt, så som den praktiseras här, är väl inte så mycket värre än vanlig slakt eller? Sen är det väldigt mycket fläskkött i svensk kebab och den är inte halalslaktad.

Permalänk
Lego Master
Skrivet av Quorthon:

Renatos i Ängelholm, OMG. Pommes i botten och ett köttberg ovanpå som tom täcker grönsakerna. Vitlökssås ska det vara, ingenting annat. Ibland varierar man med en kebabrulle också gigantisk. Tror att det är fläskkött, men är osäker, då jag använder nästan två fulla bägare med vitlökssås:) Tur att man inte äter det så ofta...

Måste ha missat, får kolla där nästa gång det vankas 'bab.

Edit; Villan, förklarar saken. Där är jag inte särskilt ofta.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Avstängd
Skrivet av snajk:

Halalslakt, så som den praktiseras här, är väl inte så mycket värre än vanlig slakt eller? Sen är det väldigt mycket fläskkött i svensk kebab och den är inte halalslaktad.

Du tror att det är svenskt kött eller? Det är importerat från och halalslaktat i andra länder, och ja ofta är det utblandat med andra typer av kött, vilket bara gör det hela ännu vidrigare.

Permalänk

@§2:

Tja, nej det är en majonäsigare kebabsås, som i slutet tunnas med vatten, till exakt den perfekta tjockleken kebabsåsen du vill ha, filmjölks måtett är korrekt
vi körde 2 liter fil/gräddfil till 10 kg majonäs

skälet att basera på majonäs på krog är hållbarheten. många dressingar görs på tunnad majonäs istället för mjölkprodukter. Som till burgare (kött) dressing, hellre majjobaserat än fil/yougurt typ, även om det också kan vara gött, men i kyl håller det inte lika länge.

Flera tror dock inte det är majonäs eftersom de har en bild av majjonäs att vara tjock. Men gott blir det. Majonäs i sig är ju supergott hur som helst. Vill du lyxa tiull det ordentligt, basera den på hemslagen majjo..

men vatten (engelsk buljong) är din vän...

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

Måste ha missat, får kolla där nästa gång det vankas 'bab.

Edit; Villan, förklarar saken. Där är jag inte särskilt ofta.

Hehe, förstår dig,samma här. Men det är värt det..

Visa signatur

"Saints are in Hell!"
Cooler Master Cosmos II || ASUS P8Z77-V-PRO TB ||Gainward 680 Phantom 4GB|| I7-3770K ||
G-Skill Ares 1866 MHZ 16 GB||BeQuiet! Dark Rock 2||OCZ Vertex 4 256 GB||Samsung 830 120GB||WD Enterprise 1TB||
Plextor PX-LB950SA||Dell U2410||Corsair AX 1200

Permalänk
Skrivet av snajk:

Halalslakt, så som den praktiseras här, är väl inte så mycket värre än vanlig slakt eller? Sen är det väldigt mycket fläskkött i svensk kebab och den är inte halalslaktad.

Vi brukar skoja och säga "Halal slaktad Gris"

Annars är det Gyrosen som baseras på fläskkarre

Och det stämmer de allara flesta andra färdigskurna an NÖT (halal slaktade) kebab bitar är oftast importerade från Holland.

Det där med halal slakt, skiljer sig från vissa troende muslimer till andra beroende på hur hårt de håller/följer på reglerna
Vissa kan tillåta att djuret får bedövas innan man slaktar det via halspulsådern, för att dränera det på blod, andra inte. Det är där det stora kruxet är, att vi anser att djuret skall bedövas innan för att inte lida,, (så mycket)
att vi sedan slaktar lika dant efter bedövningen, är det ingen skillnad på.

Det andra med att strupen skall vara vänd mot mekka och att en del av koranen läses up då slakten sker ordnar man lätt på kyckling tex genom att se till att banden de hålls uppe i, går i sådan riktning att de blir mot mekka, när huvet huggs av, och att sedan låter man ett inspelat ljud spelas up på just slaktramsan (bismillah) som betyder , i guds namn. :), är allt som behövs för att det skall få kallas halalslaktat..om man kan godta att den bedövas innan slakt vill säga..

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem

Jag äter inte kött som kocken själv inte skulle äta, därav blir det aldrig fläskkött på kebaben.

Jag gillar inte 'kebabsås' som koncept, påhittat för bajsnödigt folk.

Det ska vara en starksås baserad på harissa, ni som snackar sriracha är ju ute i sydostasien och snurrar.

Den vita såsen bör givetvis vara yogurt baserad, precis som i Turkiet, Libanon, Syrien, etc..

De bästa kebaberna man ätit, framförallt i Tyskland och Turkiet har haft 2 såser. I Stockholm är allt så fruktansvärt vidrigt, men iställe för att fega ur och dra nån mix nån Glenn har hittat på borde de åka på studieresa utomlands.

Skulle också vilja slå ett slag för mer riven rödkål i kebab med bröd/rulle i sverige, det ser man inte ofta men är väldigt gott.

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Lego Master
Skrivet av aToria:

Det ska vara en starksås baserad på harissa, ni som snackar sriracha är ju ute i sydostasien och snurrar.

Spela roll var det kommer från?
Det bästa med god mat är att det är jävligt gott. Och äcklig mat, det också är gott.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

Spela roll var det kommer från?

Ja men det skulle jag vilja påstå, om man har smaklökar så hittar man anledningen till att thai-turk fusion inte är den senaste trenden inom resturangbranschen.

Skrivet av Shudnawz:

Det bästa med god mat är att det är jävligt gott. Och äcklig mat, det också är gott.

Haha det håller jag med om, all mat är god mat!

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Bussovi_ by XHI

@Sometime:

Ingen tvingar dig att äta något du inte vill.
Jag tänker inte ens gå in i någon diskussion om detta, främst pga regelbrott som det kan bli men också för att jag tycker att det var en irrelevant kommentar, men det är ytterst få pizzerior som jag sett öppet skylta med att de har halalkött. Om andra pizzerior har det utan att vi som konsumenter vet om det eller ej spelar mig ingen roll. Jag äter det och bedömer om det är gott eller inte för att veta om jag skulle vilja komma tillbaka till den pizzerian igen eller ej.

Visa signatur

Halo kompis!