Hur kommer ni att minnas Henrik Pontén? (död 16 maj 2020)

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Det blir lite konstigt att uppmana människor att dela med sig av sina minnen men ta bort material som mannen producerat själva bara för att det inte är smickrande. Han valde att publicera sitt myndighetsarbete, det blir väl naturligt att vi kommer ihåg honom från det.

Får lov att hålla med. Tråkig utveckling.

Permalänk
Medlem

Glömde bort att han ens existerade, världen har moderniserats på bred front med digitalisering av media. Han har sedan länge tynat bort, hans personlighet som Antipirat Pontén aldrig varit mindre relevant. Han levde som en sur gubbe som kämpade mot modernisering med djup avsky för digital media och internet, men dog som en familjeman som börjat inse vad som faktiskt är viktigt i livet.

Permalänk
Medlem

Inte alls.

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Det är väl inget vi alltid måste göra? En brandman eller läkare brukar väl hyllas på samma sätt som en bedragare eller langare klandras för deras arbete. Då har man sällan något arbete/privatlivs-perspektiv utan ser deras näringsverksamhet som en aspekt av deras person.

Det hade varit konstigt att argumentera att en brandman egentligen inte borde lyftas upp av deras arbetsroll för att det "bara är deras arbete" och måste hållas separat från privatlivet. Jag hade på samma sätt inte haft en vänskap med en bedragare genom att anse att deras inkomstkälla var en helt separat sak från de5ras privatliv.

Nu gick han väl inte bort "i tjänsten" precis, men visst du har en poäng i det du skriver.

Fast personligen brukar jag försöka se mer till individen, när något tragiskt händer, att försöka åsidosätta de dåliga sidorna. Världen är ju sällan så svartvit som man lätt kan tro,
Oavsett dess yrke eller sysselsättning var personen möjligen någons bror, far, son, osv.
Det hela blir ännu mera intessant, i fallet Pontén, då hans yrkesval var just advokat och kanske på sätt och vis bidragit till att sätta dit ärliga personer och låtit skurkar gå fria, men också det omvända förstås, den åsikten ligger således helt i betraktarens öga.
Det finns säkert dem som tycker han var den bästa människa som levt, och dem som tycker helt tvärt om p.g.a dem han valde att representera.

Jag var jag absolut ingen som talade väl om hans insatser jobbmässigt, och lär troligtvis inte göra det i framtiden heller när han kommer på tal, men privat kan han säkert ha varit en bra farsa och person för det.

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Tråkigt för Pontén och hans familj förstås. Det är alltid tragiskt när någon dör och mer så när den dör hyfsat ung. Metoderna som han (eller Antipiratbyrån i alla fall) använde när det begav sig var inte trevliga och inte proportionerliga, men det har väl inget med personen att göra egentligen.

Cykelhjälmfrågan är inte riktigt så enkel. Självklart är det bättre att ha hjälm om man ramlar och slår i huvudet, men det verkar som om risken att hamna i en olycka är större om man har hjälm på sig. Risken för andra skador som rygg- och nackskador verkar också gå upp om man har hjälm på sig. Jag vet inte om det beror på högre tyngdpunkt, sämre sikt eller att man helt enkelt agerar mer våghalsigt när man har hjälm, men oavsett så är det inte självklart att hjälm när man cyklar är att föredra i alla lägen.

Vår hjälmlag för barn kommer mycket från en liknande lag på Nya Zeeland som hade minst sagt blandade effekter. Allvarliga skador och dödsfall gick ner, men inte alltid lika mycket som cyklingen gick ner i allmänhet, och skadorna gick ner även i andra områden utan hjälmlag, så effekten kanske inte riktigt var den man var ute efter. Att folk cyklar är bra, folk blir hälsosammare och får mindre sjukdomar som diabetes och andra livsstilssjukdomar, så regler som gör att färre cyklar måste viktas mot den effekten förstås. Det har inte gjorts här utan man har (som vanligt) fokuserat på en aspekt.

http://www.fria.nu/artikel/91312
http://www.ecoprofile.se/thread-1460-Europeiska-cyklistforbun...

En ren analogi är ju exempelvis bilbälte. Folk kör bevisat fortare(och kraschar mer) med 5-punktsbälte än med vanligt bilbälte då man "vågar" mer. Är det 5-punktsbältet eller bilförarens fel då?

Jag tycker du utför en redig hjärngympa för att försvara att man inte ska ha hjälm. Det ultimata vad jag kan utläsa är att du bör ta det lika försiktigt med hjälm som utan hjälm. Så blir det än mindre skador.

Du tacklar dethär problemet i fel ände. Fixa beteendet istället för att predika att folk ska sluta använda hjälmar, dummaste jag läst iår.

Detta påminner lite om en kompis till mig som alltid envisades med att INTE bära bälte då han hade någon kusins systers barns sysslings man som överlevde en bilolycka pga han inte hade bälte. Så det tog han till hjärtat och sket fullständigt i vad man försökte säga åt honom. Men han lärde sig åtminstonde när han åkte med mig då jag hade en tendens att "råka" panikbromsa då och då när han var utan bälte.

Permalänk
Medlem

Får en tankeställare angående detta med cykelhjälm...

Visa signatur

4080S | Playstation 5 | Xbox Series X | Nintendo Switch

Permalänk
Medlem

"han som försökte stoppa fildelning". Det är så jag kommer minnas honom.

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk

Det är tråkigt med alla offer som dör i förtid.

Ponten var mycket hatat ett tag. Men sedan kom de lagliga film och musiktjänsterna och mindre piratkopierade och även antipiratbyrån fick mindre uppmärksamhet. Idag är var det en person som folk inte tänkte på då han ej gjorde saker som skapade rubriker.

När det gäller antipiratbyrån så agerade de emot ett lagbrott, där väl majoriteten inte vill att precis all information ska få spridas och kopieras hur som helst. Olika personer har självklart olika åsikter kring vilka regler. Där Antipiratbyrån stod på ena sidan. Det är lite som när Moderaterna och vänstern diskuterar skatter.

Men idag är copysweden som är den stora boven och inte antipiratbyrån. För med copysweden tvingas man betala dyra avgifter när man köper mobiltelefoner och annat till teater och annan dritt, bara för att man har en möjlighet att spara teater och annan skit på sin mobiltelefon.

Permalänk
Medlem

Den mannen placerade sig nog på både en och annan shitlist med sin tämligen provocerande syn på och uttalanden om fildelning.

Hoppas dock för hans efterlevandes skull att de som fortfarande har honom kvar på shitlisten också har taktkänsla nog att hålla sina åsikter om det skedda för sig själva.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Inaktiv

Tråkigt att höra, vila i frid!

Permalänk
Medlem

Har ett vagt minne av att han tillsammans med sina uppdragsgivare drev en massa civilmål istället för brottsmål, vilket för vanligt folk blir vansinnigt kostsamt, och att jag var upprörd över detta.

Så kommer jag att minnas Henrik Pontén.
Vila i frid.

Visa signatur

Citera för svar :)

Permalänk
Medlem

Tycka vad man vill om personen, men ändå respekt till han att han stred för något som han trodde på.

Och tanke på att han gick bort genom en hemsk olycka är det åter igen ett bevis på att livet kan fan vända på någon minut till något helt annat.
Må han vila i frid oavsett vad man tyckte och tänkte om honom,
Hoppas familjen tar sig igenom detta, många styrkekramar till dom, även till Henrik då han va ändå lika mycket människa som vi alla andra.

Och när man själv jobbar inom vården så får man sig en tankeställare gällande med människor.

Visa signatur

| Ryzen 2600 | * | 16 GB DDR4 | EVGA 1060 6GB SC | * |
| Steam - Toivo |

Permalänk

Saknar respekt för vad han hållt på med. Han jobbade som amerikanska (maffia)medialobbyns långa arm i Sverige och använde sig av utpressning och hot för att driva sina mål. Hans jobb kommer inte bli saknat men tyvärr kommer hydrans huvud direkt ersättas av ett nytt.

Med det sagts så respekterar jag ändå hans människovärde och hoppas hans familj blir lämnade i fred.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Det är alltid trist när en person går bort förtida. Men det finns människor som valt att sparka neråt och Pontén hade inga problem att göra en karriär genom att använda en bransch som såg sin makt försvinna som hävstång till att förstöra livet för många unga genom helt orimliga krav. En bransch som sett till att vi idag betalar extra för produkter som inte har nått som helst med vare sig privat eller piratkopiering och som heller ej främst kommer till upphovsmännen och saknar insyn. Han skapade sig en person på andras kreavitet. Både upphovsmännen av programvaran och de som skapade musik och film. Själv tillförde han inget. På så sätt var han värre än de som genom piratbranschen skapade nya branscher. Utan den hade vi idag vare sig haft tjänster som Tidal eller Netflix. Karma!

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem
Skrivet av Toivo83:

Tycka vad man vill om personen, men ändå respekt till han att han stred för något som han trodde på.

Jag vet inte om det var någon ideologisk kamp för honom, att han verkligen brann för att stoppa piratkopiering, eller om det bara var entreprenörskap. Han jobbade konstant för stora mediebolag och såg till att vi har den lagstiftning vi har idag. Han valde både att arbeta för att bredda definitionen av vad som var piratkopiering och för att öka straffet för överträdelser samtidigt som han jobbade på att låta privata företag och organisationer driva in krav mot privatpersoner.

Om han vigde sitt liv till bekämpande av piratkopiering för att han tyckte det var så synd om kulturskapare som inte fick ersättning eller om han såg det som ett lukrativt affärsområde är inte helt enkelt att veta. Många advokater är mycket ideologiskt drivna, andra försöker bara tjäna pengar. Min poäng är att det går inte riktigt att veta vad en advokat egentligen tycker själv utifrån det de kämpar för.

Visa signatur

i5-7600k . GTX 1080 . 16 GB

Permalänk
Medlem

Något sådant här önskade man honom självklart aldrig. Men sett till honom i rollen av hans arbete så har jag inte mycket gott att säga om honom. Han missade grovt att förstå tekniken, människor och kunna modernisera. Istället slogs han nästan krampaktigt för en föråldrad branch och affärsmodell där ett fåtal redan för länge fått styra över både människor, teknik och samhälle i allt för stor grad.

Så för hans familj beklagar jag och förstår han lämnar ett stort hål. Men personligen kommer jag inte sakna honom.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

Kan inte minans att jag ens hört namnet förut, men tråkigt för hans anhöriga.

Visa signatur

Alla mina leksaker får inte plats här, så här jag listar istället mina favoritinlägg:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Utelåst hobbymoderator

Permalänk
Medlem

Nej, hans yrkesmässiga gärning lämnar inget positivt intryck hos mig. Förstår vikten av att värna upphovsmannens rätt till sitt verk, men jag tycker att HP tog ställning för fel sida när det begav sig. Att jaga privatpersoner å stora mediebolags vägnar, snarare än att verka för ökad och enklare tillgång till verken, det luktar unket för mig. Lite som Metallica vs Napster. Henrik Pontén var den neo-luddit som vi inte behövde.

Beklagar självklart hans plötsliga bortgång och den smärta familjen bär på. Vila i frid.

stavning
Permalänk
Inaktiv

Träffade honom under Dreambox eran och jag kan inte påstå att jag hör till den sörjande skaran.

Permalänk
Medlem

Piratkopieringen idag är i stort sett borta. Teknikutveklingen och tillgängligheten var svaret...inte böter, rättegångar och jakt på ungdomar.
Ett yrkesval som i slutändan var helt onödigt. Inte kul.
Vila i frid, piraterna är i stort sett borta. Hans mål är nått...utom någon påverkan alls utom några krossade ekonomier för helt vanliga invånare.

Visa signatur

Chassie Louqe Ghost S1 MKIII Limestone, Moderkort Gigabyte B550I AORUS PRO AX, RAM minnen G.SKill Trident Z Neo RGB 32GB, CPU AMD Ryzen 7 5800X, KylareNoctua Ghost S1 Edition, GPU Powercolor Radeon RX 6800 16GB, Systemdisk Samsung 970 EVO Plus series 500GB M.2, Sel/programdisk SSD 2x Samsung 850 EVO 120/500 GB, PSU Corsair sf750w, Skärm Samsung c32hg70 144hz,Mus Logitech g603 wireless gamingmouse, Tangentbord Logitech g613 wireless gaming keyboard

Permalänk
Medlem
Skrivet av trattjaevel:

Låter som han fått ta onödigt mycket skit för sitt val av yrke, ungefär som när förorts grabbar kastar saker på snuten..

Frid.

Självklart är det hela tragiskt. Men i detta fall var det snarare ponten som kastade saker på snuten. Han gjorde inte sitt jobb som jurist, han ville bara ta fast 95% av sveriges tonåringar.

Visa signatur

Dator 1: | i9 9900k | MSI RTX 4080 Ventus 3x OC | ASUS ROG STRIX Z390-F Gaming | Corsair LPX DDR4 32 GB 3200Mhz | FD define S | Samsung 850 EVO 1TB | Samsung 980 NVMe M.2 1TB | Noctua NH-U12S | Corsair RM750x 750W | Windows 10
Skärm 1: ASUS 27" ROG SWIFT PG279Q 1440p @ 165Hz/IPS/G-Sync
Skärm 2: ASUS 27" TUF VG27AQ1A 1440p @ 170Hz/IPS/G-Sync/HDR

Permalänk
Musikälskare

Säga vad man vill om denna man men alltid tråkigt när någon går bort, rip

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Tänker på getter dvs föreningen Get2gether miljövänlig slyröjning: https://www.get2gether.nu/
Alltså, man får inte bara komma ihåg människor för dåliga saker de gjort i livet utan för de bra sakerna.

Visa signatur

[AMD Ryzen 9 3900X] [ASUS GeForce RTX 2080 Ti] [LG OLED 55 C9 som skärm] [Samsung HW-Q96R till ljudet]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Allexz:

What a way to go... får vara en påminnelse till alla hur fysiskt sköra vi alla egentligen är...

Jag minns att jag tyckte han var en rejäl tomte för alla de år sedan, självklart har jag inget ont att säga honom efter så här många år. Stackars familj

Ja när man tänker efter så inser man att man vill göra något bra med sitt liv att bli ihågkommen för.

Permalänk
Medlem

Som frontman i musikbranchen & filmbranchens lobbyintressen kommer man komma ihåg honom som (på snudd som rent förtyck med polisiära metoder mot en befolkning med enbart lobbyintressen bakom) Vila & frid & sorgligt för nära & kära

Visa signatur

Arne Berg

Permalänk
Medlem

Man skall inte vara naiv, utan när man går bort är det vad man lämnar efter sig som räknas...
Såvitt som jag vet har jag inte ett minne där han hjälpte till vare sig utveckling eller "rättvisa".
Sedan har ju alla familj och barn etc. så det lämnar jag utanför detta.

Life goes on och ju snabbare ju bättre i vissa fall. Teknik behöver innovatörer inte rättskämpar eller bromsklossar.

Permalänk
Medlem

Vänta! Hade han ingen hjälm på sig? Vilken jäkla ironi det hade varit då!
Kanske detta kan leda till at någon i familjen kan starta en bra och positiv kampanj att få fler människor att cykla med hjälm, det vore verkligen bra om folk engagerade sig på att rädda liv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wasabi:

Vänta! Hade han ingen hjälm på sig? Vilken jäkla ironi det hade varit då!
Kanske detta kan leda till at någon i familjen kan starta en bra och positiv kampanj att få fler människor att cykla med hjälm, det vore verkligen bra om folk engagerade sig på att rädda liv.

Det vet vi inte, men allvarlig hjärntrauma är en typisk cykla-utan-hjälm-skada.

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

*rensat tråden*

Påminner om uppmaning från @NordhNet:

Skrivet av NordhNet:

*tråd rensad igen*

Detta var någons son, far, släkting, kollega och vän, oavsett vad personen jobbade med.

Har man inte något mer att komma med än skadeglädje eller respektlösa tankar bör man sätta sig ner och fundera över sina värderingar.

Man bör även ta sig en funderare på varför man är medlem på forumet och om man vill stanna eller ej.

Vi kommer ha nolltolerans för respektlösa inlägg från och med nu.

Tycker man detta av någon outgrundlig anledning är ”fel” och vill spela de ofta missuppfattade censur/yttrandefrihets-korten så skicka ett kontaktmeddelande via www.sweclockers.com/kontakt istället för att göra bort er i tråden, tack

Diskussionen om piratkopiering har ökat eller minskat hittas här: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1596174-har-piratkopie...

/Vzano - Moderator

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem

Att älska din fiende
är den största visdomen.

Visa signatur

Chassis: Fractal Design Define R4 CPU-cooling: NH-D14 with Arctic MX-6 paste CPU: Ryzen 5 3600XT MOTHERBOARD: Gigabyte X570 Aorus Elite MEMORY: 2x KF3600C16D4/16GX
GFX: EVGA GeForce RTX 3060 XC 12GB
PSU: Seasonic Focus GX 750W
HDD: Samsung 980 Pro 2TB
MONITOR: Acer predator XB273U