10 år gammalt Corsair nätagg i ny rigg

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Sewerin:

En annan aspekt är att i det fall du köper allting nytt sitter du på två datorer. Den äldre datorn kan du skänka till en nybörjare i speldatorvärlden eller liknande.

Det kan också vara så att datorn är värd mer i delar än hel, om man ska sälja den.

Nätdelar brukar inte har så bra andrahandsvärde, just eftersom folk är rädda att de ska rasa när som helst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av passionmasteR:

Jag kör själv fortfarande ett Corsair HX620 som jag köpte till min första speldator 2007. Det fungerar galant och används än idag i min speldator där alla andra delar har uppgraderats ett flertal gånger, men nätaggregatet har alltid fått vara kvar.

Bytte själv ut mitt HX520 tidigare i år när det var rea då jag ville ha ett med semi-passiv drift och rätt kablar till grafikkortet.
Lastade det stackars agget till nära 100% vid last år in och år ut... det bara tickade på.

Det lever vidare i min HTPC!

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk
Medlem
Skrivet av erssn:

Skulle jag ha mat i kylen för 18 000 kr (på samma sätt som i min dator) skulle jag vara jävligt noga med det också..

På jobbet har vi massa maskiner som gått i både 15 och 20år med strömmen på 24/7 där ett brunnet nätaggregat som tar med sig kort kostar betydligt mer än några futtiga 18 tusen spänn.

Du kan nog lätt sätta dit en nolla på det priset.

Byter vi nätagg då ?

Nej.

Varför inte ?

Det är så sjukt ovanligt att det scenariot händer att det blir ändå billigare att ta den smällen den dagen...

Så många datorer jag haft och massa gamla datorer och så många nätagg som varit slut med dåliga elektrolyter men aldrig någonsin varit med om att något gått sönder, instabilt kanske, men inget har faktiskt pajat.
Ett nätagg som är urblåst imellanåt och gått vid rimliga temperaturer borde verkligen hålla mer än 10år, annars är det ju ett skämt.

Eller så är vi så skitnödiga att vi byter prylar hela tiden för att "de kan gå sönder" så fabrikanterna kan sälja billig skit som ingen förväntar sig ska hålla.

Den senaste apparaten på jobbet som faktiskt är i stort behov av renovering pga troligen dåliga elektrolyter är skärmen i styrningen till en fräs, den är försedd med en CRT skärm som troligen är från eran innan ens VGA fanns. Den kommer nog lagas då ett nytt styr till maskinen kostar kanske hundra eller två hundra tusen. Befintligt styr gör det som behövs i den maskinen och kan till och med tanka ner data i realtid via seriekabel från en server och på så vis göra ganska avancerade saker.

Nä.. jag hade kört på med samma agg och kanske bytt senare vid behov.

Visa signatur

En del av mina bildlänkar hostas på egen maskin, är bildlänkarna trasiga, ha tålamod.

Permalänk
Medlem

Om du nu tänker ha även nästa bygge intakt i 10 år så kanske teknikskiftet till 12VO inte spelar så stor roll, men man ska ju vara medveten om att det är sannolikt att en PSU köpt idag kommer vara omodern långt innan garantin gått ut.

Permalänk
Medlem
Skrivet av erssn:

Det där hittar du ju bara på. Det har visat sig flertalet gånger att nätaggregat kan dra med sig komponenter vid failure. Jag vill hävda att grafikkort och cpuer är något känsligare för varierande spänningar och ström än högtalare och kylskåpskompressorer.

Jag håller däremot med dig om att 80+ märkningen ofta används lite överdrivet, det är viktigare att titta på tex ripplevärden. Däremot återspeglas 80+ märkningen ofta i kvaliteten på komponenter i nätagget.

Du pratar lite om ett nätaggregat som att det vore en strömbrytare. Det är inte riktigt så simpelt. Kondensatorer etc åldras ganska ordentligt med åren, varför man gärna byter ut agget efter 8-10 år. Det finns en anledning till att garantitiden ligger däromkring på de dyraste nätaggen.

Finns det någon sida med riktvärde (för ex. rippel)? Vi har skop på jobbet, så jag skulle ju kunna mäta för att se hur gamlingen mår.

Permalänk
Tangentbordskonnässör
Skrivet av erssn:

Det där hittar du ju bara på. Det har visat sig flertalet gånger att nätaggregat kan dra med sig komponenter vid failure. Jag vill hävda att grafikkort och cpuer är något känsligare för varierande spänningar och ström än högtalare och kylskåpskompressorer.

Jag håller däremot med dig om att 80+ märkningen ofta används lite överdrivet, det är viktigare att titta på tex ripplevärden. Däremot återspeglas 80+ märkningen ofta i kvaliteten på komponenter i nätagget.

Du pratar lite om ett nätaggregat som att det vore en strömbrytare. Det är inte riktigt så simpelt. Kondensatorer etc åldras ganska ordentligt med åren, varför man gärna byter ut agget efter 8-10 år. Det finns en anledning till att garantitiden ligger däromkring på de dyraste nätaggen.

Nätagget kommer ju med säkerhet också, jag är mycket väl medveten om att ett nätagg inte är en strömbrytare. Precis på samma sätt som ett nätagg till en förstärkare inte är en strömbrytare.

Men ja, har man köpt billiga nätagg så är det ju en större risk att datorn hänger med, oavsett hur gammalt det är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Åldrade kondensatorer är inget som går att göra så mycket åt utan en lödkolv, men det kan du såklart göra. Då borde nätagget bli som nytt men mycket billigare än att köpa nytt såklart, om du räknar till 100% att du lyckas och gör det minst lika bra som fabriken gjorde med komponentval och att undvika kallödningar.

Glömde ny fläkt som ganska ofta är det som dör först i ett nätagg.
Och då kommer problemet att hitta en tunn ~12mm (har för mig att det är 12mm i psu) med samma prestanda inom flytta luft/tryck och ljud=inte lätt.

Skrivet av huttala:

Alla ni som förespråkar att byta nätagg hela tiden, byter ni nätagg i kylen, frysen, förstärkaren till hembion, värmesystemet mm.. med 5 års mellanrum också eller? Om inte, varför inte då?

Personligen har jag aldrig haft ett nätagg som gått sönder, detta under 20år+ med olika datorer.

Det börjar ju bli mer och mer aktuellt att behöva byta psu i det mest numera då det är det som är bakom döden å den mesta elektronik idag.
Tex kylskåp/tvättmaskiner/torktumlare/osv det är ju elektronik som styr allt och visst ibland är det givare/brytare som ger upp (då billigast möjligaste används) men oftas så är det nätdelen som dör/dödar nåt annat (då billigast möjligaste psu används).
Idag är det ju mer ovanligt än vanligt att övre skiten håller i mer än 5-10år men tar man nåt från 1950-1980 så får man på sin höjd byta 1-2 givare/brytare o kanske nån kabel som höljet torkat ut /spruckit sönder på och sen funkar dom i 30 år till (om man hittar bra givare/brytare vill säga).

Vinnare=Tillverkarna!
Förlorarna=Kunderna!

Annat är LED lampor.
Det är EXTREMT ovanligt att själva lysdioderna går sönder och det gäller när det billigaste skit lysdioderna som fanns för dagen används.
Det är nätdelen som går sönder istället oftas av två anledningar.
1, Dåliga kondingar.
2, värme som dödar kondingar snabbare en generell elektronik regel är att för varje 10°C ökning halveras livstiden på en konding och det gäller medel kondingen dvs bra dör inte lika tidigt, skit dör tidigare.
Och i den extremt få fall där själva lysdioderna dör så är det för att dom används till 100% heller oftas en del över 100% och med dålig kylning (kylningen kostar ju stålar), men även då är det mer vanligt att nätdelen dör först.

Skrivet av erssn:

Förstärkaren pajar väl sällan högtalarna när den går sönder? rätta mig om jag har fel

Oftas nej.
Men ibland JA!
Dör den när man splear för fulla muggar så ökar risken en hel del för att den klipper=skickar ut likström till högtalarna=dödar talspolar väldigt,väldigt fort (heller får talspolar att hoppa ur magneterna ofta med skador som följd, men kan pillas tillbnaks om dom ej skadats).

Och Yamaha hade ett par populära modeller som var rätt ökända att döda högtalare när dom dog på 90 talet.
Marantz och tror det var Denon var det samma med ett par populära modeller gjorde samma sak när dom dog.
Populära=sålde bra=bra watt för stålarna=det sparades in på nåt=inte bra för talspolar när dom dog.

Skrivet av ExcZist:

Tagan BZ800W

Tagan gjorde vad jag vet som bäst nåt enstaka mediokert nätagg men dom flesta var riktigt skit med skräp kondingar.
Skräp kondingar är oftas skräp för att dom har väldigt ojämn kvalitet, dvs en konding "kan" vara bra och hålla länge men en annan som tillverkades 0,5sek senare kan vara ren skit o dö efter ett par timmar.
Så min gissning är att du hade/har tur med ditt ex, JAG hade stängt av burken dragit ur sladden från väggen skruvat ur det o hivat på tippen NU, men det är ju JAG det.

Skrivet av pv2b:

Det är inte så MTBF (Mean Time Between Failures) fungerar, eller genomsnitt i allmänhet. MTBF är alltså antalet genomsnittliga drifttimmar mellan fel.

MTBF är ju oftas även "mätt" i ett svep dvs sätt på prylen och kör tills det dör.
Detta gör ju att temperatur förändringar (o massa annat) oftas inte är med i spelet och dessa kan ju ställa till det en hel del i lödningar som kan få mikroskopisk sprickbildningar.
Men även för rörliga delar som tex en fläkt som tar mest stryk när den startas pga kall smörjning som tar ett tag att fungera optimalt, men även när den varvar upp/ner så tar den mer styrk än om den hållt samma varvtal hela tiden.

Samtidigt så tar ju kondingarna mer styrk i ett MTFB test då värmen troligen är som högst då.

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

Något som jag kom och tänka på. Vad påverkar nättaggets livslängd mest, hög och konstant eller varierande belastning efter en tidsperiod av flera år?

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vzano:

Något som jag kom och tänka på. Vad påverkar nättaggets livslängd mest, hög och konstant eller varierande belastning efter en tidsperiod av flera år?

Ingetdera.
Temperatur är vad som påverkar mest. Åldrandet hos elektrolytiska kondensatorer påverkas kraftigt av vilken temperatur de har när de jobbar. 10 grader skillnad i temperatur ger en fördubbling/halvering av deras livslängd.
Så allt annat like kommer ett nätagg med bra kylning av komponenter att leva betydligt längre än ett med dålig kylning. (För övrigt en anledning till att jag undviker alla varianter av passiva eller semi-passiva nätagg.)

Permalänk
Medlem

Intressant tråd.

Det fungerar men mycket kan gå fel snabbt iom att det är gammalt, sannolikheten att det slutar fungerar är bra mycket större kontra ett nytt, fläkten är det som oftast ryker först och med 10år på nacken så kan det hända när som.
Finns fördelar att köpa nytt, modernare teknik som ger bättre rippel och stabilare spänningar, du får med garanti, vet inte hur mycket det skiljer mot nyare nätdelar vad gäller inbyggd säkerhet, Corsairs basic nätdelar som säljs idag är VS och CX-modellerna, dom är byggda på äldre teknik och med lite sämre delar just för att få ner priset men det speglas också i garantierna som ligger på 3år.
VX550 var inget dåligt nätagg på sin tid, 10år känns väl som ett okej avstamp att byta speciellt om du tänkt köpa nytt grafikkort, skulle du haft det till en surfdator eller äldre speldator hade det kanske inte varit värt att spendera pengarna. Ett bra nätagg kostar runt 1000kr idag, då får man 7-10års garanti och det presterar bra.
Personligen hade jag köpt nytt, 1000kr är en väldigt liten investering kontra övriga komponenter i en dator som är max senaste eller näst senaste generationen cpu/gpu.
Hade själv ett gammalt Seasonic-byggt Antec nätagg väldigt länge, det rullar säkert än idag vem som nu har det, jag bytte ut det när jag köpte nya delar dels för att det ej var modulärt sen hade det väldigt höga rippelvärden.

Permalänk
Medlem

Jag har läst om riskerna med nätagg sen jag började pilla med datorer för 15 år sen men det känns som ett avlägset problem. Mitt sämsta nätagg, som gått sönder iaf, var något från Chieftec från 2002, som satt i en Athlon XP-dator. Det dog efter tolv år och skadade ingenting. Jag har även varit med om att ett Corsair CX-M dött men även då utan att ha skadat någonting.

Mina äldsta nuvarande nätagg är 10+ år gamla Antec Earthwatts 500w och Corsair TX 650w, båda till och med köpta begagnat, och de har rullat på utan tecken på ålderdom.

Jag är inte kvalificerad att snacka om vad ett bra nätagg egentligen är, men det känns som att många automatiskt klumpar ihop gamla/budget-nätagg med ökända Ace of sweden eller något no-name-nätagg från Kina.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Ingetdera.
Temperatur är vad som påverkar mest. Åldrandet hos elektrolytiska kondensatorer påverkas kraftigt av vilken temperatur de har när de jobbar. 10 grader skillnad i temperatur ger en fördubbling/halvering av deras livslängd.
Så allt annat like kommer ett nätagg med bra kylning av komponenter att leva betydligt längre än ett med dålig kylning. (För övrigt en anledning till att jag undviker alla varianter av passiva eller semi-passiva nätagg.)

Konstant hög belastning brukar väl resultera i högre temperaturer skulle jag gissa. Men det finns mycket annat som avgör mycket mer som damm, position i chassit, kvalitet på kylardesignen inne i agget etc...

Permalänk
Medlem

Nu har jag inte läst hela tråden men varför säljer du, TS, inte hela datorn? Så behöver nu inte tänka på att köpa nytt eller ej.

Så är min tanke när datorn ska pensioneras i alla fall. Att jag säljer den komplett och sedan köper en helt ny rigg. Skulle det vara något som är sönder i den gamla hade jag köpt begagnad komponent och lagat den innan försäljning. Om det nu är anledningen till att du tänker behålla en del och sälja resten i delar?

Visa signatur

AMD X4 940 | Gigabyte GA-MA790X-UD3P | Gigabyte Radeon HD4850 MC 1GB | 520W Corsair CMPSU-520HXEU | Corsair 8GB (4x2GB) XMS-2 8500C5 | 2st Kingston A400 240GB 2.5 | Fractal Design Define 7 Compact Svart Solid | Dell P2719HC |

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Konstant hög belastning brukar väl resultera i högre temperaturer skulle jag gissa. Men det finns mycket annat som avgör mycket mer som damm, position i chassit, kvalitet på kylardesignen inne i agget etc...

Speciellt på äldre nätdelar, belastar man dom nära 100% brukar dom låta en hel del då dom som bäst har runt 80% effektivitet. 20% ren värme, drar datorn 400w så är det 80w fläkten måste transportera bort.
Nya bra (dom flesta) är gold och har 90+ effektivitet vilket resulterar i att man kan ha semipassiva nätdelar eller långsammare fläktar.

Permalänk
Skrivet av ExcZist:

Du kan köpa en ny nätdel som går sönder efter en vecka och tar med sig hela riggen med.
Själv drivs min ena burk av en Tagan BZ800W och den drev även min i7 5960x och 1070 sli ett tag.
Har bara en nätdel som börjat ge sig och då började den varna för power och något i uppstart men det var en 650watt vilket jag aldrig kommer äga igen men den funkar att prov starta delar med men utöver det händer det inte mycket. Datorerna stänger vara av sig med den så man kan bara starta den och gå in till windows men starta ett spel går ej
Ser hellre till att ha 850watt - 1000/1200 så att nätdelen inte behöver jobba och kanske håller lite längre.

Troligen är det inte för nätagget hade för lite Watt (du kan driva även med dubba gpu:er på rätt förvånansvärt klent nätagg), Mer troligt att ditt 650 inte klarade ens uppstarten, är troligen för det är antingen uppdelat på flera 12 volts eller mer av watten ligger på 3.3 och 5volt linan (kan även vara combo av dessa två, brukar vara vara så på billiga agg, där dom inte balanserat linorna rätt).

På riktigt dåliga agg är 650 watt ett peak värde (dessa agg bör man undvika helt, för där har tillverkaren snålat rejält).

Skrivet av Lifooz:

Det är alltid bra att ha ett något sånär fräscht PSU.

MEN!

Sedan så är det ett Corsair-aggregat där CWT har satt ihop den.

Så den är ett kvalitétsbygge och har dessutom skydd, som ser till att dina andra komponenter klarar sig när det är dags för PSUn att åka på sin himmelsfärd.

Slutsatsen är att jag personligen hade lagt dina 1500 eller vad det nu var på bättre GPU istället.

EDIT: Är det ens någon som varit med om att PSUn har klippt resten/andra komponenter, typ de senaste 10 till 15 åren?

Kan inte komma på att jag har sett det.
Utan det som sker är samma som hände med min gamla PSU, diverse att den luktar bränt och stänger av datorn/vägrar starta igen.

/Lifooz

I bästa fall så dör ett kvalités agg mer säkert än ett budget (men tillverkaren kan inte till 100% garantera säker avstängning av agget). Finns ju många sätt nätagg kan gå sönder (slitet agg, kan ju gå sönder rätt oturligt och ta fel del och ge 12 volt på 5 volts linan t.ex (inte så det händer, men lite som exempel för igen vet vad som ger sig först på gammalt slitet nätagg)).

Men det är ett bra agg TS har och den kan ge mer än 550 watt (ny då), vet testsidor som var över 600 watt på agget (men har man bara belastat den normalt, lär den leva längre än 10 år). Men är aldrig en garanti, samma sak med nya produkter (finns ju liten chans en produkt kan vara defekt från fabrik).

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar