Windows vaknade inte från vila och startar nu inte alls

Permalänk
Medlem

Windows vaknade inte från vila och startar nu inte alls

Vad gör man när datorskrället vägrar starta? Livslång Mac-användare som efter mycket tittande på tech-youtubers som Linus, Jay, Paul etc. nyligen byggde min första Windows PC. Maskinen har fungerat fint 2-3 månader men vägrar nu starta.

Problemen började i onsdags då datorn inte vaknade från vila. Fläktar och belysning på tillbehör gick igång men ingen bild på skärm. Hade inte tid att undersöka det närmre då jag skulle in till kontoret, så dödade datorn genom att hålla inne strömknappen.

Igår torsdag försökte jag få igång datorn igen. Efter ett antal omstarter kom jag in i diagnosverktyget, lät den göra vad den ville vilket var någon form av rollback av uppdateringar och annat som installerats senaste dagarna och datorn var igång igen.

Misstänkte att datorn kanske försökt sig på en Windows-uppdatering i tisdags men att något gått snett vid installationen. Körde Windows Update manuellt som installerade någon stor uppdatering, startade om allt fungerade okej.

Idag fredag samma sak igen, datorn vaknar inte från vila. Försökte mig på samma återställning som sist men ingen förbättring. Lyckades en gång starta i felsäkert läge men kom aldrig in i Windows, hävdas att mitt lösenord var fel.

Vad gör jag nu? Finns något mer att försöka sig på än en komplett formatering och ominstallation?

Det är just den här typen av felsökning som gjort att jag i alla år hållit mig från Windows. Hoppades att det hade blivit bättre och ville gärna ha bättre prestanda än vad jag har råd med vid köp av Mac, men ett haveri redan efter 2-3 månader gör att man tröttnar snabbt…

Windows 10 Pro med mig veterligen alla patchar och senaste drivrutiner för min hårdvara:
AMD Ryzen 5 3600
Asus ROG Strix X570-I Gaming
Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse 6 GB
G.Skill Trident Z RGB 2×16 GB (F4-3600C17D-32GTZR)
Samsung 970 EVO Plus M.2 1 TB

Visa signatur

Mostly Harmless

Permalänk
Medlem

Titt som tätt när jag använt viloläge har Windows inte velat komma tillbaka heller, så jag har slutat att använda det helt. Kolla om ditt moderkorts on-board leds lyser eller blinkar vilket kan ge en indikation om det är hårdvarustrul. Sektion 1.1.7 i din manual. Kan krävas att du måste kapa strömmen så att du kommer tillbaka till en kallstart först.