WD Red VS Seagate IronWolf

Permalänk

WD Red VS Seagate IronWolf

Tjena!

Min förra WD blue 1TB disk har dött efter ungefär 3 år. Medans jag tycker det är kort så kan det delvis vara mitt fel då min dator nästan alltid är på, o andra sidan så går ju disken i sleep mode. Så vet inte
Frågan nu är vad min nästa disk ska bli.

Jag har tänkt att köra med en 4TB disk denna gång. Men borde man gå WD igen? Eller har Seagate blivit mer pålitliga än? För pålitlighetens skull så kanske NAS versionerna hade varit bra? BarraCuda diskarna är väl dom som har haft sämst pålitlighet. Är det så att WD är mer pålitligt så får det bli dom igen, även om dom är dyrare (dock inte stor skillnad mellan NAS diskarna).

Så jag funderar just nu mest på WD Red VS Seagate IronWolf. Vad tycker ni gott folk?
För referens:
WD Red (Inet.se)
Seagate IronWolf (Inet.se)

Permalänk
Medlem

För mig hade valet varit lätt.
Seagaten enbart på grund av att slippa SMR skräpet som WD har smugit in på den disken, i synnerhet om du skulle använda den till något annat än långtidslagring:
https://www.sweclockers.com/nyhet/29512-western-digital-lista...

Permalänk
Medlem

Av Red och Ironwolf ska du välja Ironwolf i de storlekarna få 4TB red diskarna använder smr

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Skrivet av loefet:

För mig hade valet varit lätt.
Seagaten enbart på grund av att slippa SMR skräpet som WD har smugit in på den disken, i synnerhet om du skulle använda den till något annat än långtidslagring:
https://www.sweclockers.com/nyhet/29512-western-digital-lista...

Skrivet av LudvigLindell:

Av Red och Ironwolf ska du välja Ironwolf i de storlekarna få 4TB red diskarna använder smr

Är SMR tekniken så mycket långsammare dock? Jag vet själv inte så mycket om den exakta skillnaden, så är nyfiken på vilket hur pass mycket man hade märkt av detta. Är det märkvärdiga skillnader som man faktiskt blir irriterad på så kan jag helt klart förstå varför man skulle utesluta dom diskarna. Man man träffar ju ofta på folk som överdriver eller lägger ribban allt för högt för situationen.
Det kan hända att ett eller annat spel hamnar på disken också dock. Så kanske blir detta en viktig sak då.

Permalänk
Medlem

@FinePlayer: Så länge du bara har den som ren lagring så kommer du inte märka någon skillnad, men har du något som krävs att du skriver och läser ofta så kommer det till slut bli komplikationer. På samma sätt som om du har en SSD utan cacheminne, fungerar bra tills cacheminnet blir fullt och då går det väldigt långsamt.

Sen verkar många vara missnöjda med just den versionen av WD Red diskarna jämfört med den tidigare serien som inte var SMR.

Permalänk

@loefet: I see. Ja, då har man väl inte så mycket att välja mellan. Lär bli IronWolf disken då. Om jag inte lyckas ändra inriktning i mitt köp, men det tror jag inte.
Får tacka så mycket för svaren! Får även hoppas man har bättre lycka med denna disk.

Lite rolig side note: Egentligen vet jag inte säkert om min gamla disk faktiskt är död. Min dator har krånglat en hel del. Efter ett byta av PSU så fixade sig det mesta. Bara några dagar efter det så försvann min HDD från explorer sidan med sina diskar. Det jag märkte senare var dock att min DVD läsare även hade försvunnit samtidigt. Det går inte att ejecta den eller nått. Har provat att byta kablar hit och dit med endast min SSD som fortsätter funka. Har varit fundersam på mitt moderkort, ska prova disken i någon annans dator eller dockningsstation vid något tillfälle. Ville ha en ytterligare/större disk i vilket fall som helst.

Permalänk
Medlem

@FinePlayer: Inga problem.

Kolla så att alla kontakter sitter i ordentligt, kan ju vara så enkelt att något har ruckats på när du bytte nätaggregat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FinePlayer:

Är SMR tekniken så mycket långsammare dock? Jag vet själv inte så mycket om den exakta skillnaden, så är nyfiken på vilket hur pass mycket man hade märkt av detta.

Man skall inte glömma att SMR-diskarna beteende blir allt bättre med diskgenerationer.

Köpte en Segate 10TB externdisk (okänt vilken disk i denna) och måste säga att den sköttes sig väldigt bra och körde inte i 'väggen' på samma sätt som Seagate archivediskarna tidigare när mycket småfiler skrevs på olämplig filsystem som NTFS. - och snabb är den också - ca 260 MB/s sekventiell skrivning vid OD, 165 MB/s vid ID och genomsnitt från början till slut 221 MB/s läsning och 218.3 MB/s vid skrivning - genomsnittlig söktid baserad på 1000 random sökningar 13.07 ms - detta kördes via USB3 och inte direkt mot SATA-anslutning och med gnome-disk i Linux.

(Seagate har en dubbel-huvud disk (14 TB-disk som visas som 2*7TB logiska diskar på samma anslutning) - den kommer att helt fylla upp SATA-bussen i kapacitet i överföring...)

Provade faktiskt med NTFS först 10TB-disken och en typisk grej att framkalla 'väggen' och det går snigellångsamt var att kopiera en mycket välanvänd windows-systemdisk rätt av där det lätt kan husera över en miljon filer varav väldigt många är väldigt små (och gömmer sig under AppData) och en hel del som är hårdlänkade - mycket grottande med 'modify' på $MFT - det som SMR-diskar 'hatar' och tycker att det är det värsta som finns vid skrivning - dvs. skriva om och om igen med lite olika data på ungefär samma fläck på disken. alla filsystem har mer eller mindre det problemet att metadatat ligger på samma ställe och hela tiden uppdateras - dock på BTRFS alltid på nya sektorer och modifierar inte de gamla.

Där brukar NTFS 'stanna' vid ca 50-70 GB överfört och då lämpligen pausar man kopieringen i typ 20 minuter innan man kopierar vidare.

med 10TB externa USB-disken - inga alls sådana tendenser, så någon form av svart magi har de helt klart gjort.

Jag kör normalt alltid BTRFS på mina externa backupdiskar då de är mycket mindre påverkad av SMR-disk av sin COW-skrivsätt och brukar ha minst en faktor 10 till mer i skrivmängd innan det blir långsamt gentemot NTFS vid småfiler. - Den viktigaste orsaken till valet är dock att den verka vara mycket mer tålig mot sladdglapp och andra 'plötsliga' och osnygga stopp utan att filsystemet blir korrupt efteråt och kan monteras igen med mycket små förluster (typ sista 30 sekunder skrivning som värst). Samma sak kan dock inte sägas om NTFS (brrr...). NTFS internt på fasta systemdiskar fungerar (och man har inget val för windows), men externa diskar - nej. använd annat mer kompetent filsystem (finns dock inte för windows då ReFS inte är allmänt tillgängligt längre) eller lägst NTFS på veracrypt där man kan stänga veracryptvolymen först och det avslutas långt innan man rycker strömmen/USB-sladden på disken....

Det jag nu gjorde förutom att kopiera filer från annan disk som skall användas till annat (8TB data, ca 2 miljoner filer) så körde jag samtidigt 'bees' - en blockmässig sidbands-deduplicerare för BTRFS som kördes samtidigt på den nya disken medans jag kopierade filer så fort det gick - och till min förvåning nådde jag inte 'väggen' då trots att kanske 20% av överförda filerna var dubbletter eller partiellt dedublicerbar (dvs. om man ha en diskimage av en disk och samtidigt har en kopia av filträdet i 'klarspråk' för diskimagen så kommer filernas sektorer att kopplas till samma sektorer med samma innehåll i diskimagen eller tvärt om och därmed närmast halvera upptagna utrymmet på disken - sådant läge kan man få med backuphanteraren 'urbackup' som både gör både filträdsbackupper/speglingar och diskimages-backkupper med olika intervall - kör man 'bees' parallellt med det så märks det, mycket, när det gäller att skotta fram ledig diskyta igen) - med 'bees' körande samtidigt med kopierande så får man massiva uppdateringar av metadata av icke sekventiell typ när det hittar dubbletter och i det här fallet med 10 TB disk verkar det inte köra huvudet i väggen.

För att sammanfatta:

För de allra flesta 'konsumentanvändning' med en NAS och det mesta för backup av sina foton, dator och medialager, så kommer SMR-diskars nackdelar vid skrivning knappt märkas gentemot PMR/CMR-diskar av dyrare typ - och för storvolymdiskar > 10 TB så är i stort sett alla diskar av SMR-typ oavsett tillverkare.

Men det finns corner-cases där SMR-diskar inte gör bra ifrån sig och är troligen också modellspecifikt och generationsspecifikt i kombination med använd filsystem eller HW-RAID-kort om det blir riktigt obra med skadad lagring eller bara dålig prestanda typ tar dubbel tid tex. i en disksynkningsoperation efter utbytt disk än med PMR-diskar.

Jag har bara erfarenhet med Segates Archivediskar i NAS och för RAID5 och med mdadm-RAID så går resynkningen hyffsat bra - förmodligen inte med max prestanda men det blir klart och inga dataskador eller utkastad disk ur RAID.

För budgetlagring så fungerar SMR-diskar ala. Seagate Archivediskar i en NAS helt OK. En NAS är också begränsad i skrivhastighet till runt 33 MB/s per disk i en 4-diskars NAS i RAID5 när man håller Ethernetporten mättad fullt ut och redan Seagate Archivediskar kunde skriva med ca 180 MB/s kontinuerligt när man skrev data nära OD (ytterdiameter)

Man skall komma ihåg att SMR-diskar även av första generationen skrev filerna direkt på rätt plats om det går - det var bara ändarna av filerna som inte passar direkt kant i kant med SMR-matrisen utan att det måste skrivas om med tidsödande read-modify-write process, som skickades ned i en PMR-cache area för att senare tas hand om och skrivas till rätt ställe när disken inte har pågående transaktioner i kö.

Har provar lite med BTRFS egna RAID5 och det verkar heller inte straffas hårt med multidiskar och RAID5 med SMR-diskar.

Nu är förvisso BTRFS inte helt SMR-anpassd då det finns osmart hantering och skrivordning när metadata (B-trän som balanseras om) skrivs och därmed fyller på SMR-diskens cache om det görs ofta och mycket vid kontinuerligt skrivande utan paus - och där skulle jag säga faktiskt fungerar bättre mot SMR-diskar än mot PMR-diskar när man har write-cache avstängd då SMR-disken tar hela bajshögen med metadata i osmart skrivordning och lägger det på diskens PMR-cache direkt och sorterar och skriver ut betydligt effektivare senare när det finns tid än en PRM-disk med för lite RAM-cache, tar små tuggor ur bajshögen med metadata i tur och ordning, sektor för sektor (eller om det ta 16 i taget, och kvitterar varenda sektor som är skriven innan det läser in nya) och ser inte helheten i smartare skrivordning.

Har exakt det läget på en HBA i HW-RAID1 och utan egen skrivcache (diskarnas skrivcache avstängd - hårdkodad i firmware av HBA-kortet...) och, ja med nära fylld 8 TB disk med miljoner filer så tar synkningarna ibland en jä*la tid med +18000 sektorer i kö som typ med 1000 sektorer i sekunden betas av och i stort sett stallar burken bara för att det är en PMR-disk - har aldrig sett den här effekten på SMR-diskar tidigare... jo en sak till - detta märktes inte när filsystemet var nygjort och filsystemet relativt tom...

Även om jag upplevs tala mig varm för BTRFS, så finns det saker som kunde ha gjorts bättre... men det finns också en del saker i BTRFS som man, efter att vant sig vid dem, knappt kan vara utan längre trots nackdelarna.

---

Det som tydligen är på tapetern idag är att WD-RED i versionen med SMR-teknik fungerar illa ihop med ZFS och det är corner-case i samband med synkning med långa tider där disken inte svarar (för att dess cache är smockfull och måste nödhanteras och det tar tid, långt över de 7 sekunderna som ZFS har i tålamod innan disken får sparken ut) så kastas disken ut för fort ur ZFS-raiden och problemet är att även nästa och nästa disk kan också kastas ut förbi punkten när det inte finns någon redundans kvar och i det fallet får man problem med seriös korruption och kanske förlorad lagring.

Problemet är att folket som håller på med ZFS och WD:s SMR diskar skramlar väldigt högt och skriker högljudd att SMR-diskar är odugligt skit för RAID-bruk utan någon större nyansering.

Egentligen är det ett mer specifikt problem mellan ZFS och just sagda WD-RED (och potentiellt andra diskar också) med SMR-teknik och här handlar det mer om att laga ZFS så att de kan hantera situationen bättre än att klaga på hårddisktillverkare att de använder SMR alls över huvud taget - för situationen _är_ att alla storvolymdiskar är och kommer vara SMR-diskar långt fram i tiden - lär er (ZFS-folket alltså) hantera det istället för att skylla på andra när det inte går så bra - eller håll kvar på 15krpm 300 GB Seagate SAS Enterprise diskar om man vill ha diskar med förutsägbart beteende - om man tror att det är framtiden!!

Nu har förvisso HD-tillverkarna också saker att polera på som tex. de långa perioderna med inaktivitet/ingen respons (aka frysning) för just SMR-diskarna , men samtidigt skall man tänka på att volymkunderna i molnlagring ofta inte har någon behov av att återuppbygga någon RAID efter en diskbyte - för man byter inte diskar när det gå sönder helt enkelt utan byter först när tillräckligt många diskar i en disk-set gått sönder och redundansen gått under en viss nivå och då byter alla diskar på en gång.

Permalänk
Medlem

@FinePlayer: Jag köpte en WD Purple 4TB. Kolla upp den.

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

WD Purple är en Surveillance disk avsedd för kamerainspelning - de är optimerade för 'show must go' och har moder som gör att den kan både skriva fel och läsa fel utan att det görs några rättningsförsök och inte stallar så att de riskerar att bli utsparkade ur någon RAID - dvs. accepterar att trasiga sektorer kan förekomma i utbyte mot att disken inte stallar/fryser sig (i omläsningsförsök) ens väldig korta tider under användning. Just videoinspelning anses så redundant att kraschad frame eller korrupt bild anses acceptabelt. För generell datalagring är det _inte_ acceptabelt.

Är datasäkerhet prio så är det inte förstahandsvalet när det gäller disk för NAS då de 'blundar' för fel (ger inte IO-error och gör inte retry att läsa om igen) och man skall definitivt ha filsystem med checksummor/hashvärden både på metadata och data som lagras - dvs. BTRFS eller ZFS som filsystem så att man upptäcker när fel inträffar.

---

Slutklämmen - skall diskarna användas för NAS-bruk och data-storage där datasäkerheten är viktig - använd NAS-diskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

här handlar det mer om att laga ZFS så att de kan hantera situationen bättre än att klaga på hårddisktillverkare att de använder SMR alls över huvud taget - för situationen _är_ att alla storvolymdiskar är och kommer vara SMR-diskar långt fram i tiden

Laga ZFS? Hur ska det gå till och hur lång tid tar det?

Jag vet inte exakt vad du menar med "storvolymdiskar" men INGEN av Seagates eller WDs NAS-diskar större än 8TB är SMR. (NAS diskar är alltså WD Red, WD Red Pro, IronWolf och IronWolf Pro.)

Permalänk
Medlem

Helt säker? - bara för att det inte står något i databladet innebär inte att de inte använder SMR-teknik mer eller mindre dolt.

Det är alltid SMR på kapacitetsspetsen av storvolymdiskar (> 8TB) - det är ju tekniken som gör att man kan få till ännu större diskar!! - speciellt första versionen av en ny storlek, PMR och CMR-versionerna av dessa i en storleksklass kommer alltid långt senare eller så har man fler skivor i PMR-modellerna med samma kapacitet.

Köper du en 16 TB-disk oavsett från Seagate, Toshiba och HGST (WD...) så är det med största sannolikhet en SMR-disk även om det inte står så i databladet. Är det PMR/CMR så får man inga 16 TB-storlek idag med den mängden skivor man har på sig utan kanske max 10 och möjligen 12 TB i helium-miljö och då som 2' och 3' generation av diskstorleken...

Dock har vi problemet att HD-tillverkarna berättar det inte och blir också allt bättre att dölja det med bättre hantering och svårare att framkalla 'stall' och därför inte tycker att man behöver skriva det längre. Och det är ju inte ett problem om användarsidan inte kan framkalla de problemen som en SMR-disk är förknippad med.

Ett sätt att kolla om en disk har SMR dolt i sig är att du skriver data, gärna många och små (typ 1 miljon småfiler) och på NTFS-filsystem och om huvudena arbetar en stund efter skrivningens slutförande, så är det SMR-disk oavsett vad de skriver i databladet.

Alla diskar där huvudena arbetar fast du/OS inte läser eller skriver data vid just exakt samma tillfällen är SMR-diskar och som gör house-keeping med städning och sortering av sektorer som inte kunde skrivas på rätt plats direkt tidigare.

Jag tror också att man på de senaste generationerna stordiskar använder tekniker hämtade från SSD för att minska verkan av att riskera fylla upp PMR-diskcache under intensivt sektormässig spridd skrivande då diskar allt mer ofta har olika flash-bufferminnen - tex. Toshibas större diskar erbjuder nu att skriv-cache är strömavbrottsskyddad - vilket förmodligen är bonuseffekt av att man har en del flashminne onboard på kontrollerkortet men inte primärt för att man skall kunna erbjuda skrivskydd vid strömavbrott utan för att man behöver det till annat - som tex. att hantera SMR-block och hur de är fyllda där LBA-nummren är reallokerade och har inget koppling till den fysiska positionen på skivan.

molnlagringstjänster som är dom stora voymköparna av diskar har heller inte skrivtyp där man skriver vilt överallt på disken på sektornivå - utan där är det stripe/chunk/bucket på åtskilliga MB som skrivs/läses i svep och aldrig som enskilda sektorer, och är dom inmatchade till SMR-blockstorlek och inpassade i dess matris så kommer det inte vara ett handikapp.

Permalänk
Medlem

@xxargs:
Det har ju varit en jättedebatt om just detta senaste veckorna eftersom WD körde SMR i vissa Red-modeller (som de själva säljer som NAS-diskar).

Både WD och Seagate har varit tvungna att förklara sin tech exakt. Här är t ex Seagates senaste info:

https://arstechnica.com/information-technology/2020/04/seagat...

Jag utgår från att de inte ljuger om detta, det skulle ju straffa sig enormt.

Permalänk
Skrivet av FinePlayer:

Tjena!

Min förra WD blue 1TB disk har dött efter ungefär 3 år. Medans jag tycker det är kort så kan det delvis vara mitt fel då min dator nästan alltid är på, o andra sidan så går ju disken i sleep mode. Så vet inte
Frågan nu är vad min nästa disk ska bli.

Jag har tänkt att köra med en 4TB disk denna gång. Men borde man gå WD igen? Eller har Seagate blivit mer pålitliga än? För pålitlighetens skull så kanske NAS versionerna hade varit bra? BarraCuda diskarna är väl dom som har haft sämst pålitlighet. Är det så att WD är mer pålitligt så får det bli dom igen, även om dom är dyrare (dock inte stor skillnad mellan NAS diskarna).

Så jag funderar just nu mest på WD Red VS Seagate IronWolf. Vad tycker ni gott folk?
För referens:
WD Red (Inet.se)
Seagate IronWolf (Inet.se)

Alla Red från 8TB och över är garanterat CMR så köper du i den storleken har du ingenting att oroa dig för.

Edit: Nu när jag läser xarrgs inlägg så börjar man tvivla. Man kan vara säker att alla under 8TB och de allra största 14 eller 16 förmodligen har SMR. Ett bra sätt att se det är att de har mycket större cacheminne än de andra modellerna då som xxargs skriver behöver göra reallokering ungefär som en SSD då och då och använder flashminnet.

Permalänk
Skrivet av xxargs:

Man skall inte glömma att SMR-diskarna beteende blir allt bättre med diskgenerationer.

Köpte en Segate 10TB externdisk (okänt vilken disk i denna) och måste säga att den sköttes sig väldigt bra och körde inte i 'väggen' på samma sätt som Seagate archivediskarna tidigare när mycket småfiler skrevs på olämplig filsystem som NTFS. - och snabb är den också - ca 260 MB/s sekventiell skrivning vid OD, 165 MB/s vid ID och genomsnitt från början till slut 221 MB/s läsning och 218.3 MB/s vid skrivning - genomsnittlig söktid baserad på 1000 random sökningar 13.07 ms - detta kördes via USB3 och inte direkt mot SATA-anslutning och med gnome-disk i Linux.

(Seagate har en dubbel-huvud disk (14 TB-disk som visas som 2*7TB logiska diskar på samma anslutning) - den kommer att helt fylla upp SATA-bussen i kapacitet i överföring...)

Provade faktiskt med NTFS först 10TB-disken och en typisk grej att framkalla 'väggen' och det går snigellångsamt var att kopiera en mycket välanvänd windows-systemdisk rätt av där det lätt kan husera över en miljon filer varav väldigt många är väldigt små (och gömmer sig under AppData) och en hel del som är hårdlänkade - mycket grottande med 'modify' på $MFT - det som SMR-diskar 'hatar' och tycker att det är det värsta som finns vid skrivning - dvs. skriva om och om igen med lite olika data på ungefär samma fläck på disken. alla filsystem har mer eller mindre det problemet att metadatat ligger på samma ställe och hela tiden uppdateras - dock på BTRFS alltid på nya sektorer och modifierar inte de gamla.

Där brukar NTFS 'stanna' vid ca 50-70 GB överfört och då lämpligen pausar man kopieringen i typ 20 minuter innan man kopierar vidare.

med 10TB externa USB-disken - inga alls sådana tendenser, så någon form av svart magi har de helt klart gjort.

Jag kör normalt alltid BTRFS på mina externa backupdiskar då de är mycket mindre påverkad av SMR-disk av sin COW-skrivsätt och brukar ha minst en faktor 10 till mer i skrivmängd innan det blir långsamt gentemot NTFS vid småfiler. - Den viktigaste orsaken till valet är dock att den verka vara mycket mer tålig mot sladdglapp och andra 'plötsliga' och osnygga stopp utan att filsystemet blir korrupt efteråt och kan monteras igen med mycket små förluster (typ sista 30 sekunder skrivning som värst). Samma sak kan dock inte sägas om NTFS (brrr...). NTFS internt på fasta systemdiskar fungerar (och man har inget val för windows), men externa diskar - nej. använd annat mer kompetent filsystem (finns dock inte för windows då ReFS inte är allmänt tillgängligt längre) eller lägst NTFS på veracrypt där man kan stänga veracryptvolymen först och det avslutas långt innan man rycker strömmen/USB-sladden på disken....

Det jag nu gjorde förutom att kopiera filer från annan disk som skall användas till annat (8TB data, ca 2 miljoner filer) så körde jag samtidigt 'bees' - en blockmässig sidbands-deduplicerare för BTRFS som kördes samtidigt på den nya disken medans jag kopierade filer så fort det gick - och till min förvåning nådde jag inte 'väggen' då trots att kanske 20% av överförda filerna var dubbletter eller partiellt dedublicerbar (dvs. om man ha en diskimage av en disk och samtidigt har en kopia av filträdet i 'klarspråk' för diskimagen så kommer filernas sektorer att kopplas till samma sektorer med samma innehåll i diskimagen eller tvärt om och därmed närmast halvera upptagna utrymmet på disken - sådant läge kan man få med backuphanteraren 'urbackup' som både gör både filträdsbackupper/speglingar och diskimages-backkupper med olika intervall - kör man 'bees' parallellt med det så märks det, mycket, när det gäller att skotta fram ledig diskyta igen) - med 'bees' körande samtidigt med kopierande så får man massiva uppdateringar av metadata av icke sekventiell typ när det hittar dubbletter och i det här fallet med 10 TB disk verkar det inte köra huvudet i väggen.

För att sammanfatta:

För de allra flesta 'konsumentanvändning' med en NAS och det mesta för backup av sina foton, dator och medialager, så kommer SMR-diskars nackdelar vid skrivning knappt märkas gentemot PMR/CMR-diskar av dyrare typ - och för storvolymdiskar > 10 TB så är i stort sett alla diskar av SMR-typ oavsett tillverkare.

Men det finns corner-cases där SMR-diskar inte gör bra ifrån sig och är troligen också modellspecifikt och generationsspecifikt i kombination med använd filsystem eller HW-RAID-kort om det blir riktigt obra med skadad lagring eller bara dålig prestanda typ tar dubbel tid tex. i en disksynkningsoperation efter utbytt disk än med PMR-diskar.

Jag har bara erfarenhet med Segates Archivediskar i NAS och för RAID5 och med mdadm-RAID så går resynkningen hyffsat bra - förmodligen inte med max prestanda men det blir klart och inga dataskador eller utkastad disk ur RAID.

För budgetlagring så fungerar SMR-diskar ala. Seagate Archivediskar i en NAS helt OK. En NAS är också begränsad i skrivhastighet till runt 33 MB/s per disk i en 4-diskars NAS i RAID5 när man håller Ethernetporten mättad fullt ut och redan Seagate Archivediskar kunde skriva med ca 180 MB/s kontinuerligt när man skrev data nära OD (ytterdiameter)

Man skall komma ihåg att SMR-diskar även av första generationen skrev filerna direkt på rätt plats om det går - det var bara ändarna av filerna som inte passar direkt kant i kant med SMR-matrisen utan att det måste skrivas om med tidsödande read-modify-write process, som skickades ned i en PMR-cache area för att senare tas hand om och skrivas till rätt ställe när disken inte har pågående transaktioner i kö.

Har provar lite med BTRFS egna RAID5 och det verkar heller inte straffas hårt med multidiskar och RAID5 med SMR-diskar.

Nu är förvisso BTRFS inte helt SMR-anpassd då det finns osmart hantering och skrivordning när metadata (B-trän som balanseras om) skrivs och därmed fyller på SMR-diskens cache om det görs ofta och mycket vid kontinuerligt skrivande utan paus - och där skulle jag säga faktiskt fungerar bättre mot SMR-diskar än mot PMR-diskar när man har write-cache avstängd då SMR-disken tar hela bajshögen med metadata i osmart skrivordning och lägger det på diskens PMR-cache direkt och sorterar och skriver ut betydligt effektivare senare när det finns tid än en PRM-disk med för lite RAM-cache, tar små tuggor ur bajshögen med metadata i tur och ordning, sektor för sektor (eller om det ta 16 i taget, och kvitterar varenda sektor som är skriven innan det läser in nya) och ser inte helheten i smartare skrivordning.

Har exakt det läget på en HBA i HW-RAID1 och utan egen skrivcache (diskarnas skrivcache avstängd - hårdkodad i firmware av HBA-kortet...) och, ja med nära fylld 8 TB disk med miljoner filer så tar synkningarna ibland en jä*la tid med +18000 sektorer i kö som typ med 1000 sektorer i sekunden betas av och i stort sett stallar burken bara för att det är en PMR-disk - har aldrig sett den här effekten på SMR-diskar tidigare... jo en sak till - detta märktes inte när filsystemet var nygjort och filsystemet relativt tom...

Även om jag upplevs tala mig varm för BTRFS, så finns det saker som kunde ha gjorts bättre... men det finns också en del saker i BTRFS som man, efter att vant sig vid dem, knappt kan vara utan längre trots nackdelarna.

---

Det som tydligen är på tapetern idag är att WD-RED i versionen med SMR-teknik fungerar illa ihop med ZFS och det är corner-case i samband med synkning med långa tider där disken inte svarar (för att dess cache är smockfull och måste nödhanteras och det tar tid, långt över de 7 sekunderna som ZFS har i tålamod innan disken får sparken ut) så kastas disken ut för fort ur ZFS-raiden och problemet är att även nästa och nästa disk kan också kastas ut förbi punkten när det inte finns någon redundans kvar och i det fallet får man problem med seriös korruption och kanske förlorad lagring.

Problemet är att folket som håller på med ZFS och WD:s SMR diskar skramlar väldigt högt och skriker högljudd att SMR-diskar är odugligt skit för RAID-bruk utan någon större nyansering.

Egentligen är det ett mer specifikt problem mellan ZFS och just sagda WD-RED (och potentiellt andra diskar också) med SMR-teknik och här handlar det mer om att laga ZFS så att de kan hantera situationen bättre än att klaga på hårddisktillverkare att de använder SMR alls över huvud taget - för situationen _är_ att alla storvolymdiskar är och kommer vara SMR-diskar långt fram i tiden - lär er (ZFS-folket alltså) hantera det istället för att skylla på andra när det inte går så bra - eller håll kvar på 15krpm 300 GB Seagate SAS Enterprise diskar om man vill ha diskar med förutsägbart beteende - om man tror att det är framtiden!!

Nu har förvisso HD-tillverkarna också saker att polera på som tex. de långa perioderna med inaktivitet/ingen respons (aka frysning) för just SMR-diskarna , men samtidigt skall man tänka på att volymkunderna i molnlagring ofta inte har någon behov av att återuppbygga någon RAID efter en diskbyte - för man byter inte diskar när det gå sönder helt enkelt utan byter först när tillräckligt många diskar i en disk-set gått sönder och redundansen gått under en viss nivå och då byter alla diskar på en gång.

Jädrans vad du skriver. Hade väl räckt med sista delen tror jag haha. Uppskattar svaret oavsett. Jag ska helt klart ta med detta i mitt val av disk. Dock pratar du framför allt om den faktiska NAS användningen som man ofta har dessa diskar till. För min del kommer det vara som en vanlig HDD. Enda anledning jag väljer NAS versioner är för pålitlighetens skull samt att jag helt sonika inte tycker det finns några bra val för vanliga diskar (förutom typ WD Black, men dyrt..). Det kommer utan tvekan hamna spel på disken också. Dom viktigaste har jag på min SSD såklart, men ja. Tror du även här att det alltså är bortom området där SMR tekniken faktiskt för med problem? Jag tänkte att det skulle vara mycket snabba och random access läsning och skrivning för disken vid sådant tillfälle?