Ångrar ni hur mycket pengar ni lägger på teknik?

Permalänk
Medlem

Har börjat sätta av pengar till ett separat konto för just inköp av teknikprylar. Finns det inte pengar där så får jag inte köpa något som bara är till mig själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gambit_2K:

Absolut, jag lägger runt 100000 om året på teknik och minst 50% av det är helt i onödan. Jag uppgraderar moderkort,CPU och GPU varje generation fast behovet inte finns. Jag har 3 gaming burkar, 3 st servers. Som alla ska underhållas. Jag byter mobil varje år, oftast toppmodeller för 9K+ osv.

Och trots det har jag aldrig riktigt tid att sitta bakom skärmen eller utnyttja grejerna pga. life.

Låter ju ändå som att du har en hel del självinsikt i frågan, inte dags att förändra något då, tror du?

Vad gäller mig själv så har jag definitivt slängt alldeles för mycket pengar på prylar genom åren, men har blivit mycket bättre på det på senare år. 2012-2016 framförallt så slösade jag hur mycket pengar som helst på teknik. Är väl långt ifrån snål fortfarande, men har slutat köpa datorprylar i alla fall kanske är mer för att behovet har stillats dock.

...med det sagt så tänkte jag ersätta min 6700k med en 3900x idag.

Permalänk
Medlem

Det är få teknikköp jag ångrar faktiskt, något jag alltid tänker på var min sony ericsson x1 jag köpte för ca 10,000kr och ett halvår senare hade alla kompisar iPhone 3gs som var mycket fränare. Efter ett år gick den sönder totalt, vet inte varför jag inte lämnade in den för reparation faktiskt... sprang dock och köpte mig en iPhone 3gs istället hehe.

Annars är mina köp väldigt planerade och uttänkta, ser till att jag köper det jag "behöver" och att jag inte snålar för mycket på det utan att jag ska vara nöjd med det jag köper. Tar nog ett par månader för mig att planera och undersöka ett eventuellt köp på något dyrare >5000kr.

Jag behövde tex inte min 65" LG OLED men det var något jag verkligen ville ha och då fick det bli så, TV'n innan var 8år gammal tror jag och 42" så det är inte ofta jag byter upp mig, men ibland så vill man ju det. Telefon byter jag ungefär var 3dje år, dator kanske var 5e med någon mindre uppgradering på vägen. Köpte äntligen ny dataskärm nu för min gamla hade 10 år på nacken!

Man ska lägga pengar på det man tycker är kul anser jag, sen ska man såklart inte pissa pengar på det utan det ska vara genomtänkt så man gör ett bra köp

Visa signatur

• ASUS 35" ROG Strix XG35VQ • Lian Li PC-O11 Air Mini • Ryzen 7 5800x3D • NZXT X63 • Asus TUF RTX 3070
• Asus B550-F • G.skill 2x16GB (3600MHz 16-19-19-39) • Corsair RM750x • Corsair Force MP600 1TB • Windows 10 Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gambit_2K:

Absolut, jag lägger runt 100000 om året på teknik och minst 50% av det är helt i onödan. Jag uppgraderar moderkort,CPU och GPU varje generation fast behovet inte finns. Jag har 3 gaming burkar, 3 st servers. Som alla ska underhållas. Jag byter mobil varje år, oftast toppmodeller för 9K+ osv.

Och trots det har jag aldrig riktigt tid att sitta bakom skärmen eller utnyttja grejerna pga. life.

intressant! Så helt rationellt så låter det inte som om du "behöver" göra uppgraderingarna. Vad är det som driver dig att ändå göra dem?

Visa signatur

.: Learn the system, Play the system, Break the system :.

Permalänk
Musikälskare

Nja, kanske lite nu på senare tid då man har börjat spara till lägenhet och kanske borde ha lagt undan mer för några år sen, aja bättre sent än aldrig!

Visa signatur

❀ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ❀ CPU: Ryzen 7700X ❀ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ❀ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ❀ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ❀ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ❀ M.2: Samsung 980 Pro ❀ PSU: Corsair HX1200 ❀ Chassi: Corsair 7000X ❀ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

Spenderar inte alls mycket längre då tiden vid datorn som småbarnsfar är högst begränsad för min del. Blir förmodligen ett bygge iår dock, mina grejer börjar bli alltför gamla

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem

Jag ångrade att jag la för mycket pengar på uppgradering av mobil och datordelar. Nu köper jag nytt när jag verkligen känner att det behövs, när datorn blir för slö eller inte pallar med saker jag vill att den ska palla med.

Permalänk
Medlem

Enklaste sättet att spara pengar är att lägga till en vänteperiod på ett par dagar mellan du lägger varan i korgen och trycker på köp. Köpte själv en del elektronik när man väl flyttade hemifrån mer när man väl har "allt" så känner jag inte mycket sug på att köpa mer.
Mesta elektroniken jag har är 5-10 år gammalt så lär väl börja trilla av pinnen med tiden så då får det bli att hitta ersättningsprodukter.

Permalänk
Medlem

Vi, jag och frun, resonerar kring våra teknikinköp tillsammans och de görs oftast med befintliga medel som är kvar efter månadssparande och övriga utgifter är betalda. De tråkigaste inköpen tycker jag är när en utgift görs för att det behövs och inte för att man vill. Ett exempel är att vi just bytt ut våra Gen 3 iPads mot nya. Vi fick egentligen ingenting nytt eftersom vårt användningsområde förblir detsamma men nu hackar inte enheterna längre och allting fungerar som det ska snarare än bristfälligt.

I kontrast bytte jag ut stora delar av min dator förra året och även om jag gick från 4 till 12 kärnor, snabbare lagring etc så var det riktigt stora att jag gick från 8->32GB RAM vilket tillät fler mods i spel jag gillar. Alltså kan jag nu göra fler saker än tidigare och då känns det mycket roligare och mer motiverat att betala för det.

Vidare håller jag med @Frux om uppgraderingar vi vill göra men som inte riktigt är värt det. Vi har en, i teknikår, närmast antik 42" TV som är 10 år gammal. Tyvärr envisas den ju med att fortsätta fungera så vi har ingen bra anledning att skaffa en större och bättre tv fastän vi vill.

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem

Ångrar väl inte direkt vad jag lägger på elektronik, man måste ha en hobby och att bara lägga pengarna på hög blir man inte gladare av.

Dock ska det väl sägas att jag ändå inte lägger alltför mycket på det längre. Min elektronikbudget består av en liten summa jag klämmer in på ett nöjeskonto varje månad och aldrig några avbetalningar (längre). Detta räcker ganska bra och vill jag verkligen ha något så kan jag slå till.
Visst kan det svida att tömma det kontot när man väl köper något, men det kan ju ärligt talat svida att åka till ica och storhandla också. Det går över när man börjar ha kul med det man köpt.

Totalt sett lägger jag nog runt 10k per år på elektronik, vilket jag helt klart kan leva med. Försöker ofta köpa begagnat och sälja saker jag gör mig av med, så miljöpåverkan känner jag är ganska minimal också.

Visa signatur

Intel E8400 @ 3.9ghz | Asus P5E | 4x2gb Corsair Dominator TWIN2X | Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB | Western Digital Velociraptor 320gb | 4x1.5TB blandad lagring | Corsair VX 550w | Lian Li A71FB

Permalänk
Medlem

Vill inte ens tänka på hur mycket onödigt jag köpt genom åren men går i genomsnitt i alla fall inte minus. Försöker spara varje månad men sen dyker det ibland upp nått som man vill/ska köpa som t.ex. en ny tv och då blir det inte mycket till sparande. Inom de närmsta åren eller framtiden blir det nyare bil, ny dator, ny telefon och kanske några nya hörlurar så det man ändå lyckas spara ihop har en tendens att gå åt med tiden.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem

Köpt en del onödiga prylar på Tradera och diverse erbjudanden, som sen inte använts i princip alls (fanns oftast planer från början) och slutligen sålts vidare till betydligt lägre summor efter några år i förvaring.

De dyraste sakerna är de man inte använder!
Sen har priset man betalar för dem inte så stor betydelse, bara de används.
Även insett att det är bättre att satsa rejält på något som är bra och man verkligen kommer att använda, snarare än att köpa något billigt som man kanske inte använder eller kommer att vara missnöjd med hela tiden (men inte kan slänga för att saken är fungerande och inte får något vid försäljning).

Man ser ju både här på Swec och på andra håll hur folk vill köpa saker billigt för att "de inte har råd", vilket de sen lär få lida för.
Dra ner på verkligt onödiga saker istället; alkohol, nikotin, uteätande el saker i syfte att försöka höja status.

Sen det att "investera och låta de växa", är väl inte hela sanningen.
Att investeringar ska ge större ekonomiska vinster är en illusion som gärna sprids.
Det är inte så enkelt, krävs mycket för att det verkligen ska lyckas.
Till synes "bra" el "stabila" investeringar kan t ex plötsligt drabbas av stora fall p g a saker/händelser som inte kunnat förutsägas.
Investeringar bör ses som spel om pengar med komponenter av både skicklighet och tur.

Har förlorat avsevärt mycket mer på investeringar än teknik, även om några av dem dock lär gå upp också i sinom tid..
Siktar på att satsa mer på teknik och mindre på investeringar framöver. Då ska ju sägas att satsningarna på teknik över lag alltid varit betydligt mindre än investeringarna.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daz:

Vidare håller jag med @Frux om uppgraderingar vi vill göra men som inte riktigt är värt det. Vi har en, i teknikår, närmast antik 42" TV som är 10 år gammal. Tyvärr envisas den ju med att fortsätta fungera så vi har ingen bra anledning att skaffa en större och bättre tv fastän vi vill.

Haha... känner igen det där, kom faktiskt ett litet sting av lycka när jag insåg att förra TVn faktiskt hade gått sönder!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Hedersmedlem

Sällan!

Jag brukar vara noga med att bara köpa teknik för ett specifikt behov/syfte, och att försöka planera inför framtiden.

Jag brukar mer ofta ångra dumsnåla inköp än att jag lagt för mycket på teknik från början. T.ex. att jag inte köpte ett bättre moderkort till min nuvarande dator, eller att jag köpte en 250 GB NVMe-disk som systemdisk i enda M.2-slotten.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Daz:

Vi, jag och frun, resonerar kring våra teknikinköp tillsammans och de görs oftast med befintliga medel som är kvar efter månadssparande och övriga utgifter är betalda. De tråkigaste inköpen tycker jag är när en utgift görs för att det behövs och inte för att man vill. Ett exempel är att vi just bytt ut våra Gen 3 iPads mot nya. Vi fick egentligen ingenting nytt eftersom vårt användningsområde förblir detsamma men nu hackar inte enheterna längre och allting fungerar som det ska snarare än bristfälligt.

I kontrast bytte jag ut stora delar av min dator förra året och även om jag gick från 4 till 12 kärnor, snabbare lagring etc så var det riktigt stora att jag gick från 8->32GB RAM vilket tillät fler mods i spel jag gillar. Alltså kan jag nu göra fler saker än tidigare och då känns det mycket roligare och mer motiverat att betala för det.

Vidare håller jag med @Frux om uppgraderingar vi vill göra men som inte riktigt är värt det. Vi har en, i teknikår, närmast antik 42" TV som är 10 år gammal. Tyvärr envisas den ju med att fortsätta fungera så vi har ingen bra anledning att skaffa en större och bättre tv fastän vi vill.

Att vilja ha bättre bild är och smartfunktioner som inte är hopplöst utdaterade är ju två vettiga anledningar att köpa en ny TV, även om den gamla fungerar.

TV-priser är också extremt säsongsberoende, och varierar extremt mycket och förutsägbart varje år. Så om du väntar på att din TV går sönder så kan det bli så illa att du måste köpa TV när den är som dyrast alternativt vara utan medan du väntar på en rea. Det bästa är att köpa förra årets modell när den är på rea, alternativt medan den fortfarande finns i lager. Referens: Teknikstund: Köp inte en ny TV idag – vänta till nästa rea (Sweclockers 2018-04-28). (Nu kan ju detta dessutom bli annorlunda i år med tanke på Corona.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av D.:

Sen det att "investera och låta de växa", är väl inte hela sanningen.
Att investeringar ska ge större ekonomiska vinster är en illusion som gärna sprids.
Det är inte så enkelt, krävs mycket för att det verkligen ska lyckas.
Till synes "bra" el "stabila" investeringar kan t ex plötsligt drabbas av stora fall p g a saker/händelser som inte kunnat förutsägas.
Investeringar bör ses som spel om pengar med komponenter av både skicklighet och tur.

Har förlorat avsevärt mycket mer på investeringar än teknik, även om några av dem dock lär gå upp också i sinom tid..
Siktar på att satsa mer på teknik och mindre på investeringar framöver. Då ska ju sägas att satsningarna på teknik över lag alltid varit betydligt mindre än investeringarna.

Ursäkta för att jag halkar off topic här, men det här ville jag bemöta.

Att lyckas med investeringar handlar mest om att orka ha tråkigt. Att köpa stabila bolag, eller fonder, och sedan vänta i mången år. Det är en vanlig missuppfattning att man behöver kunna "allt" om aktier för att börja investera. Det stämmer helt enkelt inte. Man kommer ganska långt på ganska lite. Har du en stabil investeringsstrategi och tålamodet att vara långsiktig är det betydligt mindre "spel om pengar".

Tvärt om orsakar den normala inflationen stora värdetapp på sparkonton runt om i riket varje år. I klartext tappar icke investerade pengar ungefär 2% av sitt värde varje år i dessa nollräntetider. Du behöver alltså gå med 2% investeringsvinst årligen för att uppehålla status quo i reellt värde.

Att investera i ett parti PS4 som kan tänkas ha lite retrovärde om 30 år är väl inte heller något att rekommendera.

Permalänk
Medlem

Tror inte direkt jag ångrar några teknikköp. Är inte den som köper nytt bara för att jag har råd, utan köper endast sådant jag tycker mig ha behov av, eller uppgraderar när det verkligen kommer göra skillnad.

Burken är väl 5-6 år nu, har varit dags att byta ett tag, men tycker inte riktigt det känns motiverat. När det väl blir en uppgradering kommer den vara välmotiverad

Köper inte arbiträra hypeprylar som vr-headset, men vad gäller kringutrustning kanske mitt mest lite mer onödiga köp var min projektor och duk, vilka tillsammans kostade en 15kkr eller så. De används väl knappast tillräckligt (någon gång i månaden, om ens det) för att motivera inköpet, men vet inte riktigt om jag ångrar det. Nice to have liksom.

Har totalt i mitt liv lagt typ 2kkr på mobiltelefoner (2styck för typ tusenlappen styck), utöver några stycken dylika billiga telefoner som jag fått i födelsedagspresent när jag var ung. Har jobblur idag, endast.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Haha... känner igen det där, kom faktiskt ett litet sting av lycka när jag insåg att förra TVn faktiskt hade gått sönder!

Vi har haft några tillfällen när det verkat troligt att den är på väg att dö men den envisas med att hålla sig vid liv. Har fått bråka lite med den vid något tillfälle men ännu inget som inte går att fixa tyvärr.

Skrivet av pv2b:

Att vilja ha bättre bild är och smartfunktioner som inte är hopplöst utdaterade är ju två vettiga anledningar att köpa en ny TV, även om den gamla fungerar.

TV-priser är också extremt säsongsberoende, och varierar extremt mycket och förutsägbart varje år. Så om du väntar på att din TV går sönder så kan det bli så illa att du måste köpa TV när den är som dyrast. Det bästa är att köpa förra årets modell när den är på rea, alternativt medan den fortfarande finns i lager. Referens: Teknikstund: Köp inte en ny TV idag – vänta till nästa rea (Sweclockers 2018-04-28). (Nu kan ju detta dessutom bli annorlunda i år med tanke på Corona.)

Vi har ingen smart-tv idag och är inte så intresserad av att ha sådan funktionalitet heller, kör en Apple TV för de behoven. Du har en poäng om att priserna går i säsonger men om nu tv'n skulle dö under en högprissäsong skulle vi troligen bara vänta till nästa rea infaller och sparar pengar till den under tiden.

Men det ska sägas att när vi uppgraderade till en ATV 4K och började snegla på en Sonos Beam att koppla emellan så blev behovet av en ny tv större då vår saknar ARC på hdmi-kontakterna. Får se hur det känns när årets Black Friday rea kommer, om den nu blir av detta år...

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av D.:

Köpt en del onödiga prylar på Tradera och diverse erbjudanden, som sen inte använts i princip alls (fanns oftast planer från början) och slutligen sålts vidare till betydligt lägre summor efter några år i förvaring.

De dyraste sakerna är de man inte använder!
Sen har priset man betalar för dem inte så stor betydelse, bara de används.
Även insett att det är bättre att satsa rejält på något som är bra och man verkligen kommer att använda, snarare än att köpa något billigt som man kanske inte använder eller kommer att vara missnöjd med hela tiden (men inte kan slänga för att saken är fungerande och inte får något vid försäljning).

Man ser ju både här på Swec och på andra håll hur folk vill köpa saker billigt för att "de inte har råd", vilket de sen lär få lida för.
Dra ner på verkligt onödiga saker istället; alkohol, nikotin, uteätande el saker i syfte att försöka höja status.

Sen det att "investera och låta de växa", är väl inte hela sanningen.
Att investeringar ska ge större ekonomiska vinster är en illusion som gärna sprids.
Det är inte så enkelt, krävs mycket för att det verkligen ska lyckas.
Till synes "bra" el "stabila" investeringar kan t ex plötsligt drabbas av stora fall p g a saker/händelser som inte kunnat förutsägas.
Investeringar bör ses som spel om pengar med komponenter av både skicklighet och tur.

Har förlorat avsevärt mycket mer på investeringar än teknik, även om några av dem dock lär gå upp också i sinom tid..
Siktar på att satsa mer på teknik och mindre på investeringar framöver. Då ska ju sägas att satsningarna på teknik över lag alltid varit betydligt mindre än investeringarna.

Långsiktigt, konsekvent tänk där man sprider riskerna och låter ränta på ränta fungera som en sedelpress över tid är det enda sättet som i princip garanterar god avkastning.

Man får försöka skaffa sig en ekonomisk plan för när man behöver tillgång till sitt kapital. Detta skiljer sig ju helt åt beroende på i vilken fas i livet man befinner sig i. Behöver man pengar till sin första lägenhet? Behöver man en ny bil? Behöver ens nyfödda barn en lägenhet om 18 år? Planerar du för ett syskon som troligtvis kommer behlva eget rum om 2-3 år, vill man ha råd att resa när man är pensionär? vill man gå i pension när man är 55? Alla dessa exempel har olika tidshorisonter och bör exponeras mot olika typer av risk. Tumregeln är att ju snabbare du behöver pengarna destå lägre risk. Så glöm det där med snabba klipp. On topic: Den sämsta investeringen kan kan göra är nog ny teknik/ny bil.

Permalänk
Medlem

Inte direkt, är introvert och lever för mina prylar!

Permalänk
Medlem

Beror mer på om jag blir nöjd med köpen jag gör.

Visa signatur

7800X3D//4090

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av heddan:

On topic: Den sämsta investeringen kan kan göra är nog ny teknik/ny bil.

Bil och teknik är inga investeringar, de är kostnader.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Daz:

Vi har ingen smart-tv idag och är inte så intresserad av att ha sådan funktionalitet heller, kör en Apple TV för de behoven.

Förstår inte varför folk vill ha smart-tv funktionalitet i TVn, oberoende av hur dyr TV man har så kommer de inte i närheten av apple-tv och liknande alternativ, så håller med du där! Tur nog så har man en ip-tv leverantör med ios app, så TVn är verkligen bara en dum skärm i mitt hem.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Nej, jag försöker tänka att det så länge som möjligt ska vara framtidssäkrat. Tänker igenom mina köp väl innan jag slå till. Köper även en del gamla konsoler och spel som hobby och där gör jag sällan förlust mina köp.

Permalänk
Sötast

Ångrar alltid ekonomiskt att jag köper flaggskeppsmobiler.

Ett par månader senare när känslorna lagt sig så inser man att skillnaderna är marginella jämfört med en telefon som kostar hälften eller mindre

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Mindfighter:

Förstår inte varför folk vill ha smart-tv funktionalitet i TVn, oberoende av hur dyr TV man har så kommer de inte i närheten av apple-tv och liknande alternativ, så håller med du där! Tur nog så har man en ip-tv leverantör med ios app, så TVn är verkligen bara en dum skärm i mitt hem.

//P

Jag är rätt nöjd med Smart TV-funktionerna i min 2 år gamla TV från LG. De är fullt dugliga för att streama Netflix, Amazon Prime, Youtube, etc på TV:n utan att behöva kringutrustning. Kan även spela videofiler från datorn via nätverk eller USB-sticka. Enda den inte klarar är HBO Nordic, men det kör jag på PS4:an (tyvärr bara HD, inte 4K) istället när det blir aktuellt. Den funkar även som DVD- och BluRay-spelare.

Att lägga mer pengar på en Apple TV eller liknande hade jag ångrat som en onödig kostnad.

Sen TV-kanaler har jag inte ens några. Finns något som ingår i min bostadsrätt via koax, men jag har ärligt talat inte ens orkat koppla in koaxialkabeln sedan jag flyttade på TV:n ett år sedan. Trots att uttaget sitter precis bredvid TV:n. Det är bara skräp-TV och kasinoreklam ändå.

Permalänk
Medlem

Jag köper ganska sällan och funderar länge innan jag köper. Jg har inget emot att ligga någon generation efter så länge jag vet att det är bra grejer. Även begagnat har jag inget emot

Senaste inköpen
Komplett Wii U i mycket bra skick med 4 kontroller (motion+) och 10 spel (ex zelda breath of the wild, super smash, mario kart) och det kostade totalt cirka 2000 kr.

Köpt en iphone 7 plus 128 GB för 2000 kr för 1 år sedan och den håller nog 1-2 år till.

Köpte min ryzen dator med 1500x (köptes för 990 sek) och 1050 ti (köptes för 600 sek) för 2,5 år sedan. Exempelvis.

Tror jag lägger under 10 000 per år.

Permalänk
Medlem

Jag köper det jag känner för men det är sällan några förhastade köp. Sen är det aldrig svårt att köpa dyra saker, det som är svårt är att köpa riktigt prisvärda saker och det tycker jag är kul, att hitta most bang for the buck.

Att begränsa sig själv för miljön när politiker håller på att stänga ner kärnkraft som är yteffektiv, produktiv och har många år kvar på sina livslängd för att istället förstöra naturvärden med jättelika vindkraftsparker där komponenter innehåller sällsynta jordartsmetaller är att sila mygg och svälja kameler. Men visst jag byter mobil sällan och jag svär över kostnaden att byta batteri i dom. Men där gör ju inte miljökämparna nått alls... tvärtom har de ofta det märket som har varit drivande i den utvecklingen.

Jag försöker oxå alltid välja så öppna lösningar som möjligt.

Så även om man tycker det svider när man väl skall ut med pengarna så i det långa loppet har jag inga problem med mina utgifter på teknik men så har teknik inget egenvärde i sig för mig.

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Ibland. Jag behöver inte alls uppdatera (främst datorn och tillbehör) så ofta som jag gör.
Men det är kul och det är värt mycket.
Men visst hade det kännts bättre att lagt det på sparande

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk

Man ska vara snabb med att sälja av det man inte / väldigt sällan använder och köpa när man behöver det och inte "bara för att" tex planera inköp någon månad fram och fråga om man verkligen behöver prylen, helt plötsligt så kostar inte ny teknik så mycket då man kan kompensera kostnaden genom försäljning av den gamla tekniken.

Köper nästan enbart begagnat numera och säljer av när jag behöver nytt, går prylen inte att använda så slängs den helt enkelt. Hamnar på ungefär 5000 kr i förlust om året för ny teknik.