World Backup Day – hur säkerhetskopierar du?

Skrivet av Hulle:

Vad är det ni har som tar så mycket plats? Känns som att tiden är förbi då man hade (och brydde sig om) enorma mediesamlingar. Men det kanske bara är jag som dumpat allt sådant sedan länge? Alltså musik och film.

Det enda jag har som tar plats är foton jag tar med mobilen. De backupas automagiskt till Onedrive och jag räknar väl kallt med att MS kan sitt (Onedrive lagrar allting på dubbla platser på olika ställen på jorden). Där har jag ca 350 GB foton.

/hulle.

Mest saker jag och resten av familjen skapat själva. Såsom foton/filmer/musik/hela backuper på diverse enheter och annat tjafs. Det växer snabbare än man tror...

Kör ingen backup på annat än det

Borg Backup.

Ett litet tips.
Har man en 5,25" plats över kan man skaffa en docka för 3,5" HDD, för att göra en smidig backup.
ICY BOX Trayless Mobile Rack, 199 kr

Så gjorde jag förr nu har jag blivit lite slöare, efter det att nasen kom in i huset.
Skall nog börja igen, inte kul om andra nasdisken krashar under återskapandet.

Denna skall införskaffas.
ICY BOX HDD Aluminiumsväska , 499 kr, plats för 10 diskar.

Skrivet av JMV1971:

Varje månad sparar jag på DVD eller BluRay om det blir tillräckligt mycket data, annars blir det på några SD-kort.
Är notorisk samlare och hade HP Ultrium-3 bandstation med SAS-2 och Acronis Workstation license.
Har 5 kassetter kvar efter arbetstationen.

Någon som säljer begagnad LTO-3 drive?

Hittade en LTO-3 kompatibel bandstation hos GG Serverparts och högg till direkt för 10% av nypriset.
Det blev en HP Storagework Ultrium 1760.
Nu behövs bara en HBA och ny Acronis WS Backup license.

Du fick inte med någon LSI SAS-HBA typ 9210,9211,9212 (med LSI 2008-chipset)-modell när du ändå tittade efter tapestreamer? just den klassen finns ju under rad olika 'varumärken' och i många fall kan firmwaren också flashas mellan 'varumärken' utan någon större konsekvens. En känd variant av dessa är IBM 1015 men oftast får man själv flasha till IT-mode. Andra modeller på samma grund är Dells H200 och H300-kort och ofta går firmwaren kryss-flashas mellan modellerna utan problem.

Observera korten kräver kortplats för fysisk 8 PCIe-lane-kort eller dito med öppen ända om det är färre PCIe-lanes. Rätt ovanlig storlek på spelmoderkort men gödslas av det i serverchassier.

Det man får kolla är vilka kontakttyper dessa har och skaffa rätt kabel - de enda jag sett hittills med SATA-anslutning direkt på HBA-kortet (men ändå SAS-kapabel) är typ LSI SAS9212-4i4e med 4 interna SATA-anslutningar där SATA-kabel passar (och en extern SFF-8088 kontakt för fyra ytterligare anslutningar eller mot SAS-expander, interna motsvarigheten för tex. 9210-8i heter kontakten SFF-8087) och då har man problemet att en standard SATA-anslutning inte passar direkt mot en SAS-disk utan man måste klippa upp i plasten på kortsidan med 'haken/vinkeln' då på SAS-diskar så fortsätter det med klacken där man har Dual-portanslutningen medans på SATA har man ett spåruttag där.

Alternativt är att jaga adapter från vad HBA har för typ till SFF8482 (samma kontakttyp som sitter i SAS-bakplanen - men här lös och med koppling för ström), en sådan från SATA till SFF8482 är tex. artikelnummer 5011099296 på Dustin.

Detta är gjort för att SATA-diskar skall vara kompatibla mot SAS-bakplan, men SAS-diskar skall inte kunna sättas i SATA-bakplan/anslutning.

Senast redigerat 2020-04-07 21:33

Tack för tipsen xxargs, jag minns året 2015 då inte gamla Adaptec kortet fungerade med HP Ultrium 920 jag hade köpt men LSI kortet fungerade bättre.
När jag talade med GG Serverparts sade han att ett enklare kort funkar bra, de med avancerade RAID funktioner strular till det, därför avstod jag från RAID kortet fanns i beställningen från början.
I arbetsstationen jag byggde förut användes en kabel med mini-SAS (SFF-8087) till 4 breda (SFF-8482?)kontakter som passade 3st Seagate Cheetah diskar + HP Ultrium 920 tapestreamer.
Ska leta runt lite mer.

Väldigt intressant och lärorik tråd. Bra initiativ TS!

Min utgångspunkt gällande säkerhetskopiering är att spara tid. Om det värsta händer (ta i trä) så vill jag kunna komma igång så snart som möjligt igen. Jag vill att så mycket som möjligt ska ske automatiskt med så lite arbetsinsats från min sida som möjligt. Försöker tillämpa 3-2-1-metodiken som anger att varje fil ska finnas i minst tre exemplar, två lokalt och en offsite.

Dokument
Samtliga mina viktiga dokument lagras på Dropbox. Utöver detta finns lokal kopia på min dator.
+ Enkelt att komma åt från alla mina enheter.
+ Dropbox-kontot jag har medger 180 dagars versionshantering vilket ger skydd mot Ransomware
- Förlitar mig helt och hållet på en enda tjänst.
- Dyrt (ca 2400 kr/år för Dropbox-abonnemanget).

Framtidsvision: installera NextCloud på min FreeNAS. Köpa hårddiskar till min andra HP MicroServer och installera FreeNAS på den. Placera FreeNASen på annan ort. Åtminstone en gång/dygn spegla innehållet från min lokala FreeNAS till den offsite.

3-2-1? Ja. Tre kopior: lokalt på dator, lokalt på FreeNAS, offsite på Dropbox.

Foton
Använder Lightroom CC och och lagrar alla mina bilder i Adobe Cloud. Utöver detta finns originalbilderna sparade lokalt på min FreeNAS. Utöver detta sker automatisk säkerhetskopiering till min Dropbox nattetid.
+ Sker automatiskt
+ Kommer åt mina foton från vilken enhet som helst
- Dyrt med två molntjänster
- Skulle min FreeNAS krascha behöver jag ladda ner nästan 1 TB foton från Adobe Cloud, vilket är tidskrävande.

Framtidsvision: Är överlag nöjd med den här lösningen, men vill kunna spara på fasta kostnader. I framtiden kommer jag ersätta Dropbox med en FreeNAS offsite. Eventuellt återgå till att enbart ha pågående projekt på Adobe Cloud och resten av bilderna lokalt på FreeNAS samt på en FreeNAS offsite.

3-2-1? Nej, men känner att lösningen ändå är tillfredställande. Tre kopior? Ja: Adobe Cloud, lokalt på FreeNAS och Dropbox. Två lokalt? Nej. Ett exemplar offsite? Ja, till och med två.

Filmer
Pågående projekt lagras i Dropbox och lokalt på laptop. När filmen är färdig flyttas den över till lokal FreeNAS. Därifrån sker automatisk backup till Dropbox.
+ Enkelt
- Finns bara två exemplar

Framtidsvision: Ersätta Dropbox med NextCloud och en FreeNAS offsite.

3-2-1? Nej, behöver klura ut hur jag ska få ett tredje exemplar av varje film. Tre exemplar? Nej. Två lokalt? Nej. En offsite? Ja.

Laptop
Har precis börjat köra Time Machine mot min FreeNAS. Har tidigare gjort det, men det fungerade inte så bra. Ger det en ny chans och hoppas på bättre resultat den här gången. Syftet är egentligen bara att minimera nertiden om något händer. Skickar kopian till Dropbox från FreeNAS.

+ Enkelt
- Har för mig att Time Machine-backupen ses som en fil varvid hela den ska skickas till Dropbox varje natt.

Framtidsvision: Får utvärdera nuvarande lösning över tid och se om något behöver förbättras. Eventuellt ersätta Time Machine med Duplicai eller liknande.

3-2-1 Nej, men inte heller syftet med system-backupen.

Mobiltelefon och platta
Kör allt, inklusive foton, till iCloud.
+ Enkelt
+ Billigt
- Ytterligare en fast kostnad

Framtidsvision: Även om jag vill minimera de fasta kostnaderna är detta än så länge okej. Har inte sett någon annan lösning för att smidigt säkerhetskopiera enheterna.
3-2-1? Nej, men fungerar okej utifrån förutsättningarna.

Generella tankar
Överlag har jag bara två exemplar av många filer: lokalt på FreeNAS och i Dropbox. Endast Dropbox versionshantering som skydd mot Ransomware.

Backar bara upp familjens bildsamling samt min astrofotoamling. En identisk uppsättning finns på lagringsdisken i min laptop, samt på 2 externa diskar och slutligen hos Onedrive. Kanske verkar ganska analt att ha 4 identiska uppsättningar, men å andra sidan är det minnen från 3 barns hela uppväxt. Ovärderligt.

Stjärnorna och de andra himlaobjekten finns väl kvar i några miljoner år till och kan alltid fotas om, men det är ändå många veckors arbete bara i ren fotograferingstid. Sen tid med bilebehandling osv.

Jag gör denna backup då och då manuellt genom att plugga in diskarna och köra hederlig copy/paste.

Uppsättningen på Onedriven har jag i händelse av brand. Borde egentligen lagt den ena av de externa hos någon i släkten också.

Känns som att det ska mycket till för att man ska bli av med allt nu.
Dock har jag ingen rutin eller lösning för det hela utan det är manuellt. Har man väl byggt upp arkivet är det inte så jobbigt att fylla på med det sista.

Har tagit väck länken till Onedriven från datorn. Jag synkar på mina villkor Jag puttar upp mapparna via Onedrive web.

Det viktigaste är väl egentligen inte HUR man gör backup utan ATT man gör den.

//P