Komplett ändrar villkor för retur pga Corona, finns väl ingen logik i det?

Permalänk
Avstängd

@ztenlund: Det kan inte smitta den som tar emot paketet när du ska skicka tillbaks?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jumpcut:

Okej. Om du säger så. Jag föredrar att lita på vetenskapen framför sunt förnuft och gissningar.

Sunt förnuft är det nog inget fel på, men det som påstås vara det men som mest bygger på personliga åsikter och gissningar är ett större problem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lindahlj:

Inte säkert. Men chansen/risken finns. Och den minimeras, på ett klokt sätt, av Kompletts nya regler.

Det är väl inte direkt så att man bjuder hem folk just för den saken. Men desto längre tid man kan prova sakerna desto mer exponerade blir ett ny fräsch mus eller nya hörlurar.

Fast med tanke på att viruset inte kan "överleva" på ett föremål i så värst många dagar så kan det ju inte spela någon roll ur ett smittoriskperspektiv om varan blivit exponerad i 14 dagar eller 60. Det kan på sin absoluta höjd vara de sista dagarna innan produkten returneras som produkten eventuellt kan kontamineras och viruset överlever ända tills produkten hanteras som en retur.

Så även om du har över din kusin, syssling, granne och lokala pizzabagare på besök dag 40-50, men inte returnerar produkten förrän dag 59, så spelar det överhuvudtaget ingen roll att de har varit där och eventuellt kontaminerat produkten med Covid-19.

Det hade varit enorm skillnad om viruset faktiskt bedömdes kunna överleva i månader på föremål, då blir ju såklart den samlade tiden som produkten kan kontamineras betydligt större med 60 dagar än 14 dagars öppet köp. Men i detta fall blir påverkan noll och ingenting, eftersom att det på sin höjd handlar om huruvida personen som packar ner produkten är sjuk vid packningstillfället, inte två, tre eller fyra veckor tidigare!

Permalänk
Avstängd

@DavidtheDoom: De kan ju låna på Komplett bank?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Jag har aldrig sagt att man ska strunta i andra åtgärder, däremot kanske man inte ska införa överdrivna åtgärder när vetenskapligt stöd för sådana åtgärder saknas.

Forskningsrapporter har visat att viruset, i laboratoriemiljö, kan överleva flera dagar. Mig (eller FHM) veterligen så finns det ännu inga rapporter som visar att sådan, så kallad indirekt smitta, skulle ha någon betydelse för smittspridningen av Covid-19.

Så en mer adekvat åtgärd från Kompletts sida vore rimligen att exempelvis hålla returer i karantän en eller två dagar, vilket tillsammans med transporttiden från konsumenten borde ge ett väldigt gott skydd mot indirekt smitta (då smittrisken kraftigt minskar med tiden) om det nu skulle visa sig vara en högre risk än vad som nu tros. En annan kanske än mer uppenbar åtgärd vore att införa användning av engångshandskar och rutiner för hur de ska bytas och att inte kladda runt i ansiktet med dessa handskar på, etc.

Vidare, om nu Komplett vill ta det säkra före det osäkra och bedömer att det kan finnas en väsentlig risk för smitta via så kallad indirekt smitta, så kanske de borde ta sitt ansvar och sluta skicka ut paket överhuvudtaget. För om deras personal kan bli smittade via returhanteringen, så kan likväl deras kunder bli smittade på samma sätt om någon på lagret eller i transportkedjan till slutkonsument redan är smittad och kontaminerar paketet. Å då kan vi snacka om en potentiellt aggressiv smittspridning där en smittad person på Kompletts lager kan smitta tusentals nya personer över hela landet, inom loppet av några dagar. Men några sådana åtgärder har jag inte hört efterfrågats av någon alls...

Som bland annat @DavidtheDoom och @improwise säger så är detta beslut sannolikt snarare besläktat med den ekonomiska kris viruset medför än den faktiska risken för smittospridning vid returhantering och att man använder smittorisken som svepskäl för att begränsa sina risker. Om nu detta vore ett stort reellt problem kan man ju tycka att dessa företag borde lobba för en tillfällig slopning av den lagstadgade ångerrätten.

Tror du inne på helt rätt spår, t ex Amazon gör tvärtemot Komplett och förlänger sina returer till den 31 maj för alla sina kunder.
Inget snack om indirekt smitta skulle vara ett problem.

Return policy update
Nothing is more important than the health and well-being of our customers, employees, and the communities we serve. To that end, we’re temporarily extending the return window to give you more time to get items back to us. Most items ordered from Amazon or our Seller partners between February 15, 2020 and April 30, 2020 can now be returned until May 31, 2020.

Visa signatur

Samsung Odyssey G9 240Hz HDR1000 5120x1440 9900K 5,3GHz 1,335v adaptive Asus Z390-I
Asus RTX 2070 Dual EVO Advanced 8GB G.Skill Trident Z RGB B-Die 3200MHz CL16 2x16GB Samsung 970 Evo 1TB
Seasonic Focus Plus Gold 850W 2 x Dell U2715H Corsair K65 Speed SteelSeries Rival 500 Bose Companion 5
Secretlab TITAN 2020 SoftWeave Corsair H100i RGB Platinum Noctua NF-A12x25 x 4 PnP Neo G Mini GB4: 6869 CB15: 233

Permalänk
Medlem
Skrivet av improwise:

Sunt förnuft är det nog inget fel på, men det som påstås vara det men som mest bygger på personliga åsikter och gissningar är ett större problem.

Japp! Det köper jag

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Åsa-Nisse:

Är det samma fel som här?

https://www.reddit.com/r/steelseries/comments/aplz5y/arctis_p...

I det fallet så verkar det som att Steelseries bytte ut headsetet (om man nu vill ha ett headset som man vet kommer att gå sönder igen).

Jajamen, jag har sett den tråden också. Dock vägrar Komplett att göra något alls åt detta. Har inte ens skickat en retursedel. Har nu tagit detta vidare med Steelseries som verkar vara helt okej med att byta ut headsettet, lite konstigt då Kompletts ansvarige hävdade att Steelseries vägrade detta... Nåja.

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Komplett:

Hej!

Förändringen i vårt kundlöfte innebär följande:

* Du kan fortfarande utnyttja den lagstadgade 14 dagars ångerrätten, vilket innebär att du kan ta hem och öppna en produkt och ångra köpet inom 14 dagar
* Har mer än 14 dagar passerat kan du fortfarande ångra köpet i upp till 60 dagar, men då kan produkten inte vara öppnad

Förändringarna beror på smittorisken kring Covid-19 då vi självklart hellre tar det säkra för det osäkra.

Press X to doubt.

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Reiker:

FHM tar hjälp av smittskyddsexperter som tar fram de officiella råden för befolkningens bästa, så jag tycker man ska vara försiktig med uttalanden som dessa som lekman. Covid-19 är bekräftad att smitta genom droppsmitta, man måste alltså få in viruset via ögon, näsa och mun för att bli smittad.

Om vi leker med tanken att jag som smittad av Covid-19 tar hem en skärm från Komplett, packar upp den och nyser ner den fullständigt med droppsmitta och sedan vill skicka tillbaka den så kommer det med största sannolikhet ta mer än 3 dagar från det att jag nyst ner den till att Komplett packar upp den för kontroll av retur. Enligt ovanstående rapport så överlever viruset i labbmiljö "up to two to three days on plastic and stainless steel", redan där är smittspridning osannolik.

Skulle Kompletts personal ändå vara oroliga ändå så kan de antingen använda plasthandskar som slänger efter varje inspektion eller bara ser till att tvätta händerna med tvål och vatten efter varje inspektion och undviker att peta sig i ansiktet(ögon, näsa och mun) så skulle risken för att smitta förs vidare vara i princip obefintlig utifrån den forskning som finns idag.

Inte för att vara sådan men du gör precis samma sak som du sa till tidigare person att inte göra. Eller är det så att du har en solid utbildning i virologi på högskola?

Annars så håller jag väl med, handskar och renhållningspraxis skulle möjligtvis kunna gå långt, men jag är ingen läkare eller ens renhållare så mina åsikter i ämnet är helt ointressanta egentligen.

Visa signatur

Futureproofing explained
Temp "sensorers" riktiga utseende!
^Är även anledningen till att inte alla program visar samma temperatur på samma hårdvara.
Ryzen 7800x3D | TUF GAMING B650-PLUS | Asus 4070 || 8700k | Aorus gaming k3 | XFX core 650 Bronze | 1070ti | Fractal Design XL R2 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Blomman90:

Så ni menar alltså att smittorisken blir betydligt högre dag 15-60 än dag 1-14? Annars borde rimligen smittorisken för er personal som hanterar returer vara densamma (oaktat om det är 14 eller 60 dagars ångerrätt).

Även att man får ångra köpet i 60 dagar så länge man inte öppnat själva produkten. Tror inte viruset bryr sig om förpackningen är öppnad eller ej om man säger så. Viruset sitter antagligen kvar på samma sätt på förpackningen och emballaget oavsett om man har öppnat produktförpackningen eller inte.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk

Gäller detta fortfarande? Jag hittar absolut ingen info om ändringen på deras hemsida, och länken i trådstartarens post verkar inte längre ha texten som citerades.

Kan ni förtydliga vad som gäller @Komplett ? Lite konstigt att introducera hemliga regler som man måste läsa om i forum kan man tycka.

Visa signatur

CPU: 3900X | Moderkort: Aorus X570 Ultra | RAM: TridentZ F4-3600C16D-16GTZR | GPU: RTX 2070 Super | Lagring: 970 EVO Plus 1TB + 3TB WD Green EZRX + 4TB Seagate Barracuda | PSU: RM750X v2 | Chassi: Design R6 | Skärm: AOC CQ27G2U | Tangentbord: Varmilo VA109 Moonlight MX Blue | Mus: Razer Deathadder

Permalänk
Komplett.se
Skrivet av hipstergamer:

Gäller detta fortfarande? Jag hittar absolut ingen info om ändringen på deras hemsida, och länken i trådstartarens post verkar inte längre ha texten som citerades.

Kan ni förtydliga vad som gäller @Komplett ? Lite konstigt att introducera hemliga regler som man måste läsa om i forum kan man tycka.

Vi följer de rekommendationer som finns från myndigheter i både Sverige och i vårt huvudsäte Norge och uppdaterar våra rutiner löpande för att bästa kunna följa dessa. Vi har sedan någon vecka tillbaka återgått till 60 dagars öppet köp.

Visa signatur

Pinga oss gärna med en @Komplett så svarar vi ✌
Support: www.komplett.se/kundservice/ | Telefon: 031 710 20 00 | Facebook | Instagram