Permalänk
Medlem

Bygger nytt hus

Hej

Vi ska bygga nytt hus på totalentreprenad. Hur hade ni gjort för att få huset "smart" redan från början?

Kan ni ge mig förslag på saker man kan installera direkt vid bygget som blir svårt att göra i efterhand när huset står klart.

Även andra förslag på smarta hus alternativ tas gärna emot

Permalänk
Medlem

Det första som poppar upp i mitt huvud: Inbyggda högtalare, kan vara najs i vissa rum. Antar att det är standard med kontakter för internet, om inte så är det nog inte helt fel heller.

Permalänk
Medlem

Dra rör kabel till eventuella övervakningskameror

Permalänk
Medlem

Dra strömbrytare och lamputtag separat till centralen och koppla där,
Inga smarta lampor funkar med vanliga strömbrytare...

Permalänk
Medlem

Tänk på att det allt det "smarta" måste vara med i offerten, dvs. när ni tar in lägger ut ett jobb speca upp allting slipper ni massa "ätor" pga. jobbet inte ingår i offerten.

Själv skulle jag bygga med en KNX system i grunden. Då kan du styra va du vill istorsett. Apparaterna är lite dyrare men du kan köra värme,kyla,gardiner,dörrar istorsett allting med det.
De finns trådlösa varianter på det också typ
Schneider Wiser (börjar få väldigt mycket funktioner och utvecklas snabbt)
Plejd (jag skulle anse att det är mest för belysningsstyrning, går använda till annat också
Vadsbo (Mest för Belysning)

Annars.
Ytterbelysning
Tänka till på placering av nätverksuttag, Bakom Tv eventuella dataplatser AP-punkter(även ute?)
Vilka rum vill man ha rörelsevakt i? Typ garage, garderob Toaletten(guld med småbarn som glömmer släcka)
Kan din ventilations och vvs lösning styras över nätverk?

Visa signatur

.:Cpu:. AMD Ryzen 9 5950x 3.4GHz:. .:Motherbord:. Asus ROG strix X570-I .:Ram:. 32 GB .:SSD M.2 1TB .:Gpu:.ASUS GeForce RTX 2070 SUPER 8GB ROG STRIX GAMING OC 2560 x 1440 (144Hz), .:OS:. Windows 10 Pro 64-bit .:Chassi:. BitFenix Prodigy M .:Skräm:. Main Acer 24" Predator XB241YU Second Viewsonic VX2268wm 120Hz

Permalänk
Inaktiv

Se till att alla rum har tillgång till internet (via kabel) och en centraldammsugare!

Permalänk
Medlem

många skriver nätverksuttag och centraldamsugare men jag tror inte det är vad han är ute efter, dessutom känns nätverksuttag i varje rum rätt standard idag, men jag kan ha fel.

alla på och av knappar kan du sätta in som är "smarta". de ser ut och fungerar som vanliga knappar men är även smarta.
finns även "puckar" som man kan gömma i väggar/vinden som kan styra olika delar. viktigt är nog att ta ett system som kommer finnas länge. så huset inte blir "korkat" efter 10år om allt stöd för dessa enheter upphör.
som smarta lamp knappar kan man såklart sätta in i efterhand rätt lätt, lika så med med smart dörrlås.

mitt hus är inte så smart eftersom det är från 1947 men lite saker har jag endå. utomhus belysningen går på skymnings relän så där gör jag absolut ingenting det sköter sig självt. mörka ställen som i trappen ned till källaren på utsidan så sitter lampa med rörelsevakt.
köp bra rörelsevakts lampor/strålkastare annars sitter de och blinkar hela tiden(biltemas är ingen höjdare).
I min lilla källare och mancave har jag satt in i duschen en smart fläkt som jag köpte på bauhaus för ventilation och satt upp vissa regler via bluetooth(app på telefonen). en gång varje dygn går den med 100% för att få in lite ny luft. är ingen där så går den med ca 30%. är någon där(den ser ljus) så ökar den till 50%. känner den fukt så drar den upp till 100% tills fukten sjunker under ett värde jag ställt in. den minns även allt detta vid strömavbrott.

så det finns massor man även kan göra själv men när du ändå ska bygga från grunden så kan du sätta in en del från början.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Rekordmedlem

Se till att inte låsa in dig vid en viss teknik.
Du ska tex inte montera in högtalare från början utan förenkla montering tex genom att lämna väl tilltagna utrymmen i väggar och tak och ha kabelrör fördragna
Försöka få till nån typ av maskinrum på flera ställen i huset där du kan ställa utrustning, dvs minst garderobstorlek och el ska vara indragen. utrymmena går att använda som garderober och vanlig förvaring också men se till att du har flera maskinrum där du åtminstone har förberett så att det finns el och nätverk redan från början.
Det du inte lätt kan bygga in i efterhand är kabelrör och plats för utrustning.
Ska du göra det så framtidssäkert det går så se till att ha rör och dosor i överflöd.
Dimensionera också som att du vill styra all belysning och alla uttag från säkringscentralen och dessutom kunna dra signaler från ett antal givare per rum dit.
I åtminstone vardagsrummet ska du kanske förbereda för hembio och eller musikanläggning, dvs kabelrör i massor för högtalarkabel som går till maskinrummet för vardagsrummet.
Det kan också vara vettigt att se till att bygga väggar som inte bara är ljudtäta utan även är bra att fästa saker på så inte bara gipsväggar utan använda minst ett lager osb eller plywood innanför..
Fundera på ljuddämpningen i allmänhet, att inte dela regel mellan sidorna på väggen ökar dämpningen ganska mycket och kan tex göra bio/musik/vardagsrummet mycket mer användbart, alltså bygga vägar så >

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Wow, tack alla för tipsen. Mycket nytt som jag får sätta mig in i och läsa på. Någon sida ni kan rekommendera för ovan förslag (så jag själv blir smart också)

Permalänk
Medlem

Har renoverat och hållit på i vårt gamla hus och....
Dra en jävla massa extra elrör eller plast rör överhuvud taget.
Till garaget när det byggdes så drog jag ett 75mm rör för man vet inte vad som behövs.
Summan av detta är att översäkra med en massa extra rör då det inte kostar speciellt mycket vid ett bygga men blir snabbt väldigt jobbigt att göra vid renovering.

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Medlem

Jag skippade KNX pga kostnaden och att det verkar vara ett inlåst system. Ett alternativ är att be elektriker dra nolla till alla strömbrytare och även sätta större dosor bakom strömbrytarna, "pungdosor" verkar de kallas. Då är det förberett för att sätta smarta puckar bakom strömbrytarna. Du kan få styra lamporna med app, automatisera dem samt använda vanliga strömbrytaren. Puckarna kostar typ mellan 200-500 kr och kan integreras i alla möjliga system.

En sak som jag skulle gjort är att dra all fasadbelysning till en punkt, en strömbrytare om du inte kör tex KNX.

Själv har jag har 7 st fasadlampor med tillhörande strömbrytare som är utspridda i huset och garaget. Jobbigt att springa runt och tända och släcka morgon och kväll. Själv har jag löst det med smarta puckar bakom varje brytare så det styr sig självt numera, men hade jag dragit det till en brytare hade det räckt med en puck istället för 7.

När jag tagit upp det: kolla i förväg vart ni vill ha fasadbelysning och se till att det dras fram till det direkt. Det är så fult att dra kabel utanpå fasaden på ett helt nytt hus. Har många grannar som gjort det.

Jag har dragit nätverk till vinden och riggat en AP där, funkar riktigt bra. Ett annat tips är att dra nätverk/tomrör till garage eller förråd, ifall du i framtiden tex vill ha en server eller NAS där.

Ett annat tips: sätt många uttag utomhus som kan styras med strömbrytare inomhus. Smidigt att ha!

Permalänk
Medlem

Centraldamsugare kam man ju skippa.
Man kör en robotdammsugare idag och stöd dammsuger en gång i veckan.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Alna6431:

Wow, tack alla för tipsen. Mycket nytt som jag får sätta mig in i och läsa på. Någon sida ni kan rekommendera för ovan förslag (så jag själv blir smart också)

Det finns ganska mycket att läsa om olika ljudisolerade väggar, de ger dessutom en bättre värmeisolering om man bygger ytterväggar på liknande sätt så att inget har direkt förbindelse mellan väggens sidor förutom isoleringen.

Sök på double stud wall eller dubbelreglad vägg och liknade bewgrepp.
Om man ska gå all in så bygger man 2 helt separata väggar med en luftspalt mellan, det tar ju en hel del yta att bygga så men det är så man ibland gör mellan bostäder om huset har flera bostäder.
Men planerar man det väl och gör luftspalten stor nog kan den fungera som ett förrådsutrymme så att göra en över metern tjock "innervägg" behöver inte innebär att man tappar en massa utrymme utan man ser till att lägga ett förråd mellan rummet man vill avskärma och resten av huset och så har man ordentliga dörrar och inte den vanliga tunna innerdörrstypen, man kan få till det ganska bra så man får att rum där man kan väsnas rejält utan att det hörs i hela huset.

Skrivet av Triton242:

Centraldamsugare kam man ju skippa.
Man kör en robotdammsugare idag och stöd dammsuger en gång i veckan.

Jag vet inte, jag tycker centraldammsugare är otroligt bra men jag har det inte själv men har vänner som har det, mitt golv är hursomhelst så "ofritt" att en robot inte har en chans att kunna ta sig fram, dessutom så är det väldigt bra för allergiker med centraldammsugare för man behöver inte blåsa ut nått alls i rummet, även om man har bra filter så kan man virvla upp damm men med en centraldammsugare så får man utblåset på ett ställe (ofta utomhus) oavsett var man dammsuger.
Robotar är bekvämt men de är inte alltid bättre så kan man ha bpåda typerna är det ännu bättre än att bara välja en av dem

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Man ska absolut inte om man inte måste, lägga isolering i innerväggar. I dessa väggar är det omöjligt att efterdra något.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Man ska absolut inte om man inte måste, lägga isolering i innerväggar. I dessa väggar är det omöjligt att efterdra något.

Därav överflödet av plaströr som varannat inlägg nämnt

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Skrivet av Triton242:

Centraldamsugare kam man ju skippa.
Man kör en robotdammsugare idag och stöd dammsuger en gång i veckan.

Robotdammsugare har sina begränsningar. Tänk barn och två kilo mjöl...

Jag skulle dra rör för centraldammsugare även om jag inte skulle installera en. Som det är sagt tidigare, det är bättre att dra för mycket rör

Permalänk
Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Dunde:

Man ska absolut inte om man inte måste, lägga isolering i innerväggar. I dessa väggar är det omöjligt att efterdra något.

Det kan man diskutera, ljuddämpning kan vara ett otroligt bra argument som kan öka användbarheten på ett rum och det är inte så lätt att efterdra nått i en vägg utan isolering heller.
Man kan dessutom se til att förbereda med mycket rör och sedan kan man ha en bredare list/kornisch upptill där man kan lägga kablage och fästa belysning.

Det kan bli skitsnyggt och fungera som en kabelkanal för det som tillkommer efteråt, dessutom så förbättrar det akustiken.
Man kan också låta en bit av innertaket hänga ner nån dm i mitten på rummet och inte bara förbättra akustiken utan även dölja kabel, belysning och göra det enklare att monter/byta takhögtalare.

En vän gjorde så i köket när hon renoverade, hon rev ut bokstavligen 2/3 av vånnigen i huset och gjorde ett stort kombinerat kök och vardagsrum där ett innertak hänger ner 2 dm 2 meter in från ytterväggarna i hela det stora rummet och ovanpå "nerhänget" sitter all belysning, en del ventilation och så är det lite allmänt dolda kablar som ligger där.
Det är ganska billigt att göra saker om man planerar dem innan man bygger.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk

Kanske är helt ute och cyklar med mina förslag men nämner ett par saker iallafall vad jag hade satsat på iallafall:
Solpaneler för varmvatten.
Solceller för el, till exempel utomhusbelysningen osv.
Utnyttja regnvatten till exempel toaletter, dusch, bevattning i trädgården osv.
Bergvärme?
Ledbelysning överallt. Smart styrning av dessa.
Och sen såklart med bredband till varenda rum, mycket eluttag.

Visa signatur

Lian Li PC-O11 Dynamic Vit. EVGA SN G2 850w. Gigabyte Aorus Ultra Z490. Intel 10850k. Asus 2080Ti. G.Skill 32Gb. Samsung 950Pro 512Gb M2. 1st SSD Crucial 1Tb, 1st SSD Crucial 500Gb. EK Velocity Water Cooling. ASUS 1440p 27". Acer Predator 165Hz 1440p 27". Roccat Vulcan TKL. Razer Diamondback.

Permalänk
Medlem
Skrivet av robertlindgren82:

Robotdammsugare har sina begränsningar. Tänk barn och två kilo mjöl...

Jag skulle dra rör för centraldammsugare även om jag inte skulle installera en. Som det är sagt tidigare, det är bättre att dra för mycket rör

Bättre att lägga de pengarna på annat.
Fanns en tid fram till jag skaffade en robot där har var väldigt nära att bygga en sådan lösning i mitt hus.
Idag med robot som gör att trots en fru med städmani och 2 barn som inte kan lära sig att ta av sig skor etc så är det inget man längre saknar.
Nya hus lämpar sig ofta också bättre än äldre till sådana här maskiner då rummen är större och trösklar mindre.
Sedan tar dessa maskiner tämligen mycket plats också med både maskin och lång slang.
Sedan slipper man inte undan en vanlig dammsugare då man inte kan dammsuga bilen etc med en sådan som mer eller mindre alla som har hus kommer vilja göra.

Men självklart kan man se de från olika håll.
I min värd har dock centraldammsugare spelat ut sin roll för villor.
Det ända ja möjligen saknar är en sådan där sockelöppning så man kan sopa in grejer i köket med foten om spiller något.

Permalänk
Medlem

@Alna6431:

Vi byggde vårt hus för ett par år sedan med tanken på att det skulle göras smart, Ett par saker som tips
vi satte så mycket rör att dom fick förstärka alla väggar med extra reglar, ändå så satte vi för lite tomrör.
samma sak med uttag, tex kök skulle jag viljat ha extra uttag under bäskskivan i köks ön i stället för ovan på väggen.
Sätt "media" lucker på ett antal platser i huset. vi satte det på 6 platser men skulle nog behövt 12.
vi drog 50mm rör mellan dessa och sedan fördelas det ut från dessa till olika saker med mindre rör 20mm och 12mm rör
tex för högtalare,nätverk,ström till kameror, poe eller 12v, belysning i socklar som tänder när man går upp och det är mörkt.
(gå på toa på natten och inte vill ha ljuset i ögonen)

ett av dom bästa tipsen jag kan ge dig är, kör på z-wave som standar, för belysning och uttag och sensorer, styr dom med vera plus eller z-wave.me + homeassistant som då även styr kameor musik osv
sätt en dosa med 220 i taket (ovan själva taket inte infälld) i varje rum, till denna sätter du en batteri ups (batteri pack)
sedan fäller du in en apparatdosa som du monterar en z-wave rörelsesensor i. gör så slipper du massa extra kabel dragning/rör dragning
för nu kan du använda denna för att sedan styra, belysning i tak,fönster,golv samt larm osv utan att behöva dra extra rör från rörelse sensorn samt skulle strömmen gå, kommer sensorn fortfarande vara aktiv i många timmar vilket är bra vid larm.
tänk dock på att du vill ha en sensor som dels tänder direkt när någon går in i rummet, men ska den även sköta styrning av takbelysning vid rörelse behöver du antingen ha den riktad så den känner av hela rummet eller så sätter du två sensorer. personligen kör jag styrningen för golv och larm med dessa, vanlig belysning styrs av återfjädrade brytare på vägg med z-wave puck bakom.

när det gäller belysning vid golv, idag kör jag med infällda led lampor i apparatdosa, det fanns inte så mycket ledlister som var bra för ett par år sedan, men nu vill jag göra om det och fälla in ledlister i golvlisterna i stället.
ska du ha belysning i golv lister behöver du planer för trafo gömma, det missade jag helt, men jag hade dragit fram så vi hade apparat doser i takhöjd så vi kunde sätta utanpåliggande trafo gömmer.

belysning, ska du ha spottar i tak? kör inte på 12v eller ledamaturer som inte går byta lampa i,
jäkla elektrikern fick mig att inte sätta 220v spottar på övervåningen vilket begränsar och fördyrar väldigt mycket jämfört med vanliga gu10 spottar, sätter du varliga 220 spottar finns hur mycket led lampor som helst och du slipper trafo. personligen skulle jag aldrig sätta något annat än gu10 spottar idag för vanlig belysning av den enkla anledningen att utbudet är mycket stort och går en lampa sönder kostar det bara några kroner att byta. i badrumet på övervåningen satte man 12v vilket dels varit skit svårt att hitta starka dimmbara led lampor till, så kallade g4, nu finns ju ledamaturer som ska ersätta detta men går dom sönder så är det svindyrt gärmfört med att byta en gu10 lampa samt tycker jag det varit väldigt svårt att hitta ledamaturer som är starka nog och passar i aparatdosan man montert i badrumets tak. skit i allt vad som heter "smart" lampor dvs lampor som du byter färg på, vill du ha färg sätt en separat ledlist i tak i stället om du vill ha lite mysbelysning och vill byta färger, för vanlig belysning rekommenderar jag vanliga led lampor som styrs av z-wave, dessa dimmar du med återfjädrade brytare,telefonen,röststyrning osv

Högtalare: leta efter några som låter bra oavsett om dom fälls in i tak eller är fristående, gå hellre på "dum"högtalare om dom låter bättre, styrning av dom rekommenderar jag att du använder alexa input till. personligen kör jag med harman kardon smarthögtalare men vi har inaktiverat hk egna "smart styrning" och ersatt med alexa input för det fungerar helt enkelt otroligt mycket bättre
och då får man röstfunktioner med vanlig högtalare och du styr det med samma app som du sköter resten av huset med.

på ett flertal platser ha vi montert 8" och 10" fire tablet med alexa, på väggarna, dessa styr/visar värme,musik,scener, ger röststyrning av huset och kameror samt ser det rätt nice ut. dessa funkar även som intercom i huset tex när det är mat osv plattorna kostar mellan 500-1200kr och drivs av infällda usb uttag som sitter bakom plattan.

ska du ha bevattning i trädgården? kolla på Hunter sprinklar och magnetventiler, styrning av detta gör du med tex rachio

hmm blev lite mycket på en gång
men för att sammanfatta,
sätt MYCKET extra rör,även till platser du absolut inte tror du kommer behöva det, sätt stora rör mellan ett par punkter i huset till en lucka. (nätverk och högtalarkabel tar mycket plats)
tänk på att du behöver tomrör för varje del, dvs du kan inte lägga 220V och högtalare/nätverk/12v i samma rör osv
håll dig till z-wave för styrning av belysning,uttag, sedan skulle jag nog avvaktat lite med z-wave just nu för det rullar ut nya produkter med z-wave 700 chippet nu åtminstone skulle jag avvaktat med sensorer några månader för att se vad om kommer, om inte annat kommer sensorerna med 500 chippet bli billigare.

Dammsugare: robotdammsugare, s5 eller s6, kommer ersätta vanlig dammsugning med 90%.

PS: ett allmänt tips till er som bygger nytt, köp en rätskiva på 2 meter och kolla golven och väggarna, otroligt ofta som golv och väggar buktar/är ojämna tex skiljer det mer än 2mm per m på golvet måste dom åtgärda det eller ersätta er för det. ska dom åtgärda det vill du inte att dom gör det när allt är färdigt, att slipa betong är inte kul oavsett hur mycket man försöker täcka in sakerna. och det dödar fläktsystem i huset som dom gärna kör på fullt när dom slipar. (man blir aldrig av med dammet hur mycket man än städar)

//lycka till med bygget

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

@Alna6431:

Vi byggde vårt hus för ett par år sedan med tanken på att det skulle göras smart, Ett par saker som tips
vi satte så mycket rör att dom fick förstärka alla väggar med extra reglar, ändå så satte vi för lite tomrör.
samma sak med uttag, tex kök skulle jag viljat ha extra uttag under bäskskivan i köks ön i stället för ovan på väggen.
Sätt "media" lucker på ett antal platser i huset. vi satte det på 6 platser men skulle nog behövt 12.
vi drog 50mm rör mellan dessa och sedan fördelas det ut från dessa till olika saker med mindre rör 20mm och 12mm rör
tex för högtalare,nätverk,ström till kameror, poe eller 12v, belysning i socklar som tänder när man går upp och det är mörkt.
(gå på toa på natten och inte vill ha ljuset i ögonen)

ett av dom bästa tipsen jag kan ge dig är, kör på z-wave som standar, för belysning och uttag och sensorer, styr dom med vera plus eller z-wave.me + homeassistant som då även styr kameor musik osv
sätt en dosa med 220 i taket (ovan själva taket inte infälld) i varje rum, till denna sätter du en batteri ups (batteri pack)
sedan fäller du in en apparatdosa som du monterar en z-wave rörelsesensor i. gör så slipper du massa extra kabel dragning/rör dragning
för nu kan du använda denna för att sedan styra, belysning i tak,fönster,golv samt larm osv utan att behöva dra extra rör från rörelse sensorn samt skulle strömmen gå, kommer sensorn fortfarande vara aktiv i många timmar vilket är bra vid larm.
tänk dock på att du vill ha en sensor som dels tänder direkt när någon går in i rummet, men ska den även sköta styrning av takbelysning vid rörelse behöver du antingen ha den riktad så den känner av hela rummet eller så sätter du två sensorer. personligen kör jag styrningen för golv och larm med dessa, vanlig belysning styrs av återfjädrade brytare på vägg med z-wave puck bakom.

när det gäller belysning vid golv, idag kör jag med infällda led lampor i apparatdosa, det fanns inte så mycket ledlister som var bra för ett par år sedan, men nu vill jag göra om det och fälla in ledlister i golvlisterna i stället.
ska du ha belysning i golv lister behöver du planer för trafo gömma, det missade jag helt, men jag hade dragit fram så vi hade apparat doser i takhöjd så vi kunde sätta utanpåliggande trafo gömmer.

belysning, ska du ha spottar i tak? kör inte på 12v eller ledamaturer som inte går byta lampa i,
jäkla elektrikern fick mig att inte sätta 220v spottar på övervåningen vilket begränsar och fördyrar väldigt mycket jämfört med vanliga gu10 spottar, sätter du varliga 220 spottar finns hur mycket led lampor som helst och du slipper trafo. personligen skulle jag aldrig sätta något annat än gu10 spottar idag för vanlig belysning av den enkla anledningen att utbudet är mycket stort och går en lampa sönder kostar det bara några kroner att byta. i badrumet på övervåningen satte man 12v vilket dels varit skit svårt att hitta starka dimmbara led lampor till, så kallade g4, nu finns ju ledamaturer som ska ersätta detta men går dom sönder så är det svindyrt gärmfört med att byta en gu10 lampa samt tycker jag det varit väldigt svårt att hitta ledamaturer som är starka nog och passar i aparatdosan man montert i badrumets tak. skit i allt vad som heter "smart" lampor dvs lampor som du byter färg på, vill du ha färg sätt en separat ledlist i tak i stället om du vill ha lite mysbelysning och vill byta färger, för vanlig belysning rekommenderar jag vanliga led lampor som styrs av z-wave, dessa dimmar du med återfjädrade brytare,telefonen,röststyrning osv

Högtalare: leta efter några som låter bra oavsett om dom fälls in i tak eller är fristående, gå hellre på "dum"högtalare om dom låter bättre, styrning av dom rekommenderar jag att du använder alexa input till. personligen kör jag med harman kardon smarthögtalare men vi har inaktiverat hk egna "smart styrning" och ersatt med alexa input för det fungerar helt enkelt otroligt mycket bättre
och då får man röstfunktioner med vanlig högtalare och du styr det med samma app som du sköter resten av huset med.

på ett flertal platser ha vi montert 8" och 10" fire tablet med alexa, på väggarna, dessa styr/visar värme,musik,scener, ger röststyrning av huset och kameror samt ser det rätt nice ut. dessa funkar även som intercom i huset tex när det är mat osv plattorna kostar mellan 500-1200kr och drivs av infällda usb uttag som sitter bakom plattan.

ska du ha bevattning i trädgården? kolla på Hunter ör sprinklar och magnetventiler, styrning av detta gör du med tex rachio

hmm blev lite mycket på en gång
men för att sammanfatta,
sätt MYCKET extra rör,även till platser du absolut inte tror du kommer behöva det, sätt stora rör mellan ett par punkter i huset till en lucka. (nätverk och högtalarkabel tar mycket plats)
tänk på att du behöver tomrör för varje del, dvs du kan inte lägga 220V och högtalare/nätverk/12v i samma rör osv
håll dig till z-wave för styrning av belysning,uttag, sedan skulle jag nog avvaktat lite med z-wave just nu för det rullar ut nya produkter med z-wave 700 chippet nu åtminstone skulle jag avvaktat med sensorer några månader för att se vad om kommer, om inte annat kommer sensorerna med 500 chippet bli billigare.

Dammsugare: robotdammsugare, s5 eller s6, kommer ersätta vanlig dammsugning med 90%.

PS: ett allmänt tips till er som bygger nytt, köp en rätskiva på 2 meter och kolla golven och väggarna, otroligt ofta som golv och väggar buktar/är ojämna tex skiljer det mer än 2mm per m på golvet måste dom åtgärda det eller ersätta er för det. ska dom åtgärda det vill du inte att dom gör det när allt är färdigt, att slipa betong är inte kul oavsett hur mycket man försöker täcka in sakerna. och det dödar fläktsystem i huset som dom gärna kör på fullt när dom slipar. (man blir aldrig av med dammet hur mycket man än städar)

//lycka till med bygget

Vad kan man säga, tack!! Och till er alla andra, tack för alla tips. Ska läsa på och komma väl förberedd till byggstartsmötet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alna6431:

Vad kan man säga, tack!! Och till er alla andra, tack för alla tips. Ska läsa på och komma väl förberedd till byggstartsmötet.

Glömde säga, se till att dom inte använder vanlig aparatdosa om du ska montera styrning bakom uttag/brytare, du vill att det ska vara den ställbara som man har till tex dubbel gips. det brukar bli för trång i standard dosan särskilt om dom fuskar lite och gör kopplingar i apparatdosan i stället för kopplingsdosan. (sett det ett par gånger, det är tråkigt att antingen dra om elen för att gör kopplingen i rätt dosa eller behöva sätta en rotdosa eller utanpåliggande för att få plats)

på besiktningen, se till att vara på plats många timmar i förväg för dom flesta går runt med "krita" och fyller i skador på dörrar,luckor eller latexspruta för att dölja missar som kommer spricka efter ett tag. (och spela in alla möten du har så du kan har bevis när dom slingrar sig)

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.