Veckans fråga: Vad tycker du om "remakes" och "remasters" av spel?

Permalänk
Skrivet av Caradrel:

Finns ju en hel samling av peka-klicka spel som jag gärna ser uppdaterade för moderna datorer. Var där allt började för mig med spelandet

Det finns till stor del! Monkey Island 1-3, beneath a steel sky osv. 🙂

Visa signatur

i7 6700k @4,1 base - 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2x16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Permalänk

Trials of mana (secret of mana 3) blev ju ett Epic fail där de lagt så mycket krut på grafiken att de glömt bort core gameplay såsom local coop. Ett spel som spelas tillsammans med vänner och bekanta blev ännu ett jrpg single player. :/

Visa signatur

i7 6700k @4,1 base - 4,4 Turbo | XFX 590X Fatboy | Gigabyte Z270 D3 | 2x16 GB Corsair Vengence 3200MHz Cl 16| Intel 750 400GB |EVO 970 1 TB Steamdrive| 64TB thin provision

Permalänk
Medlem

För Warcraft III: Reforged gick ju så himla bra......

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Jag tycker det är tråkigt när mina gamla spel inte fungerar med ny hårdvara och operativsystem.
I vissa fall kan det finnas work-arounds, som att använda emulator, men det fungerar inte alltid.
Vill jag då ha en remaster eller remake? Inte nödvändigtvis! Jag vill definitivt inte betala fullt pris för en nyutgåva av ett spel jag redan har betalat för en gång...

Till deras försvar är det å andra sidan inte rimligt att de utan kostnad ska lägga ner tusentals timmar på att göra om ett spel bara för att moderna os ”haft sönder” spelet. Sen om de ska ta betalt fullpris eller inte kan man förstås diskutera.

Permalänk

Ser helst helt nya spel, men har inget emot remakes av riktigt gamla spel. Spel från PS1/N64-eran framförallt har sannerligen inte åldrats väl.

Permalänk
Medlem

Jättekul med HD versioner på gamla spel, bara sjukt att de kan ta lika betalt som de gjorde vid första släppet, priserna är på tok för högt.
Sjukt besviken över att blizzard påstår sig att källkoden till Diablo 2 är borta och ingen remaster kommer komma...

Permalänk
Medlem

Det enda jag skulle vilja se är en version av Zelda: Wind Waker till Nintende Switch. Annars tycker jag det är ganska tråkigt med alla dessa remasters/remakes

Visa signatur

Spelmaskinen
| Phanteks P600S | Corsair H115i Pro | i9 10850k | ASUS ROG STRIX Z490-H | Corsair LPX 3000MHz 32GB | Asus RX 6800 XT TUF OC | Asus XG279Q | Corsair RM750X | Varmilo VA88M | Razer Viper Ultimate |

Permalänk
Livsnjutare 😎

Jag både gillar och ogillar detta fenomen.
Det är kul att de kommer nyutgåvor på gamla klassiker som man älskat som barn/ung och fortfarande har ett varmt hjärta till....

Men jag ogillar att man ”mjökar” en redan existerande produkt bara för att ge bekvämligheten till spelaren att kunna spela på dagens operativsystem och/eller konsoler.

Visa signatur

Citera eller Svara för respons! •
• Life is a playground {|;^) •

Permalänk
Medlem

Beror på spelet. Vissa remakes blir grymt bra som Tactics Ogre: Let Us Cling Together från SNES till PSP medan andra blir sämre. Remasters eller portningar är jag mindre intresserade av om det inte är en portning till en plattform jag har (helst PC) så länge portningen är bra.

Visa signatur

Citera för svar

MSI Z490 MAG TOMAHAWK | Intel Core i7 10700K | Corsair 64GB DDR4 3200MHz | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF Gaming OC | Samsung 970 EVO Plus 1TB | WD Black 6TB Desktop Drive | Corsair RM750X 750W | Fractal Design Define R6

Permalänk
Medlem

För mig är det ganska svårt att bara svara Ja rakt av.
Jag gillar både remakes och remasters, så länge det görs ordentligt.
Remasters är skönt för att de behåller samma känsla
Remakes är bra för att det tillför något nytt.

Men sen kan man slå riktigt fel med båda, exempel är ju WC3 Reforged. att uppdatera det visuella med att verkligen försöka göra det till det snyggaste någonsin i den gamla motorn var ju dömt att misslyckats. de tappade all känsla, allt blev klumpigt och sen massor med andra problem som det medförde. (nu har jag inte haft koll i svängarna, men de har väl åtgärdat massor av problemen)
Men alla som jag sett spelar det kör på classic graphics. Då blev denna "remaster" alltså helt onödig. medför 0.

Men ja, överlag så tycker jag det är trevligt med båda sorterna. nostalgi kommer man långt med.

Permalänk
Medlem

Jag skulle personligen vilja se ett ”The Witcher” remake med Witcher 3 grafik och mekanik.

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk

Det är väl OK med remakes kan jag tycka, om det inte tar för mycket tid och resurser från från företaget att utveckla nya spel bara.

Permalänk
Medlem

Remakes är väl ok om det är spel som man inte spelat när de var nya, i vissa fall. Vissa kategorier av spel finns ju knappt längre som tex Two Point Hospital som mer eller mindre är en remake av Theme Hospital var ändå fruktansvärt roligt då denna typ av "management" spel är väldigt ovanliga. Gillar även de gamla "bordspelen" som Panzer General serien som numera huserar som Panzer Corps.

Å andra sidan är man styv i korken som Blizzard och inte inser att det man gjorde för 20 år sedan var 10 ggr bättre än det klarar av att spotta ur sig idag så blir det väl som WC3: Deforged som fick alla som spela innan att vilja sluta med spelet. Å andra sidan verkar en annan klassiker, C&C remake lovande. Med Blizzards hanterande av WC3 och SC2, så är det väl ingen risk får ett WC4, vilket på sätt och vis är synd, men samtidigt visade de tydligt att de inte skulle kunna göra något bättre än WC3 som alla hade förväntat sig. Trist på sätt och vis då strategispel är en annan genre som är mer eller mindre utdöd.

Permalänk
Medlem

Tråkigt, har inga problem med att spela spel från dåtiden med grafik därefter. Ser hellre att man gör nya spel istället.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem

Jag har inget problem med något av dem. En bra remake blir en ny tagning på något och även en remaster har sina fans. Jag uppskattade att spela remastern av The Last of Us då jag inte hade chans att spela det förrän jag skaffade en PS4 Pro, och det var säkerligen en lite trevligare upplevelse än originalet (och bakåtkompabilitet existerar ju inte i det fallet). Jag tycker också FFVII Remake är riktigt underhållande för tillfället.

Jag förstår mycket väl tanken bakom att säga att man hellre ser något nytt, men det är ju knappast någon brist på nya spel på marknaden så vill man ha det har man väldigt mycket mer att välja på än om man är ute efter en remaster eller en remake. Jag tror inte många studios skulle släppa en remake/remaster på bekostnad av ett nytt spel om de var i bra form för att skapa nya spel.

Permalänk
Medlem

Ja till remaster/remake om det görs på rätt sett och inte som Activision gjorde med Wc3

Permalänk
Medlem

Lite tankar. Jag ser npgra anledningar till att remakes/remasters kommer just nu. Detta är något vi ser i många olika områden, allt från kläder, musikspelare, fordon etc.

1. Dagens vuxna växte upp med spelandet. Själv körde jag Unreal, Age of Empires och Half Life. Då tyckte man grafiken var najs, men idag, nu när grafik kan vara jaw dropping, så är det väl många som vill se sin barndom i nya kläder.

2. Dagens spel är (tyvärr samt enligt mig) inte de bästa. De är ytliga, det ska gå snabbt och de förvägrar spelaren att tänka själv. De är också framstressade, fyllda med buggar (det finns många guldklimpar, tack o lov). Dåtidens spel kändes mer genomtänkta, de krävde något av spelaren samt var tvungna att vara färdiga - det var svårt att patcha dem.

3. Känslan av att uppleva sin barndom igen är svårslaget. När man satt med sin kompis och körde Resident Evil en mörk vinternatt. Att uppleva det igen betalar många för, dock är det svårare att skapa den känslan som vuxen.

Säg gärna emot eller utveckla. Jag tycker om att spela allt på nytt. Men jag hoppas att vi, relativt skyndsamt, viker av från vägen där reklam, numb/dumb action och DLCs regerar.

Visa signatur

Burk: Processor: i3 8100 stock cooler, Grafikkort: Sapphire RX 470 Nitro+ 8gb, Memory: HyperX Fury 16 GB Dual Channel, SSD: 128 GB + 240 GB, Display: AOC 24".

= > ÷

Permalänk
Medlem

Skulle vara trevligt med en remaster av min gamla storfavorit Fallout 2. Samma innehåll men med moderniserad grafik och UI hade inte skadat.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Bildexpert

Vad som gäller remakes så tycker jag personligen att de nästan undantagslöst är mindre intressanta än originalen. Det hindrar förstås inte någon remake från att vara bra, och om man verkligen tillför något nytt så kan det även vara ytterst befogat. Men om jag i framtiden känner sug efter Resident Evil 2 får det blir originalet på Dreamcast eller Playstation.

Remasters kan jag däremot välkomna i viss mån. Om nu Rockstar skulle få tummen ur och släppa en vettig PC-utgåva av GTA IV så är det ett solklart köp på dag #1 för min del. Samtidigt känner jag att många spel redan finns brett tillgängliga, i klart spelbara utgåvor och då känner jag att det ibland mer blir ett försök att mjölka ur pengar. Undantag finns ju givetvis, såsom Shenmue 1-2 (efter lite patcher iaf...).

Men helst ser jag faktiskt att utvecklarna fokuserar på att komma fram med nya, innovativa koncept som blir till bra spel. Det är givetvis lättare sagt än gjort, fast frågan är också öppen. Jag spelar f.ö. mestadels retro så det mesta äldre jag vill spela är redan tillgängligt för mig.

Permalänk
Inaktiv

Ge mig remake av Mass Effect-trilogin i UE4!

Permalänk

Ja till bra spel!

Oberoende om det är remake, remaster, uppföljare, prequels, episodes, GaaS, ny IP eller whatever, JA!
I artikeln finns alternativet "Nej, gör hellre nya spel" lyckligtvis kan vi ha både och ..så länge efterfrågan finns.

Tyvärr lider jag av lite dubbelmoral eller nått då jag inte tycker att den här analysen håller för filmer.

Permalänk
Medlem

Tycker remasters är slappa ting som oftast blir över-prissatt men det finns väl lägen där det är ok och vad målgruppen vill ha. Det tog ett tag för mig att fatta hur termen används i spelbranschen. Handlar alltså oftast om en portning och lite texturer som uppdateras, så allt över 10 dollar för ett globalt distribuerat spel är för att man kan komma undan med det.

En remake kostar förstås mer resurser men samtidigt så får man ha i åtanke att skaparna inte behöver spendera RnD på att komma på ett roligt spel. Allt handlar då om att härma. Även här kan det kännas lite snuskigt om de vill ta ut fullpris.. men ok.

Varför vi får en massa sånt här nu tror jag har att göra med att de stora pengarna ligger i mobilspel och spel man designat för folk som inte vill betala up-front men som kan tänka sig köpa skins osv lite senare. Vi som vill betala en gång och få en konsekvent spelupplevelse är mindre lukrativa för dem. Men man kan fortfarande få oss att öppna plånböckerna för snart kommer Super Mario 64 och Sunshine till Switch och du kan ge dig fan på att jag kommer betala vad de önskar!

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem

Beror på.. ett exempel på lyckad uppdatering är Phantasy Star Generation 1 & 2. Gen1 har fått stridssystemet från tvåan vilket skilde sig markant från originalet på Master System.

Visa signatur

GUD VÄLSIGNE DIG!
Ryzen 7 5700X3D - 64Gb DDR4 - RTX2060 - Coolermaster Stacker
---------------------------- www.roaddogs.se ------------------------
------- Bofors Interstellar - A Star Citizen Corporation --------
---------------------------------- Twitch ---------------------------------

Permalänk
Medlem

Fantasilöst och girigt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av 220volt:

Det enda jag skulle vilja se är en version av Zelda: Wind Waker till Nintende Switch. Annars tycker jag det är ganska tråkigt med alla dessa remasters/remakes

Just Zelda ser jag gärna som HD-remasters. Det behöver inte vara 4K, men N64-originalen till Ocarina of Time och Majora's Mask såg helt enkelt bättre ut på en 14" TV än en modern 55". Vi har en N64 men den är inte inkopplad nånstans. (Sedan gjorde ju Nintendo en remaster av dessa spel till Gamecube, en version som även gick att spela på Wii och Wii U, men då med Gamecubegrafik)

Så, fram för fler Zeldor till Switch. Om inte annat för att Wii U, som är den konsoll som kunnat spela flest varianter av Zelda, ju inte sålde så jättebra och många som sitter med Switch nu kanske inte fått chansen på de äldre Zeldorna.

En remake jag vill lyfta fram varje gång jag får chansen är Castle of Illusions. Köpte det billigt på Steam. Har köpt det till barnens surfplattor. Skulle köpa det igen om det kom till Switch. Ett av barnens absoluta favoritspel. Jag ser gärna fler remakes av detta slag. https://store.steampowered.com/app/227600/Castle_of_Illusion/

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Det kan ju ofta göras dåligt, men om det göra bra så hade jag absolut köpt nya versioner av mina gamla favoriter. Ett riktigt högupplöst (typ Battlefront 2-aktigt) Dragon Age Origins hade varit underbart. Eller ett pirates of the caribbean med vettiga kontroller?

Visa signatur

i5-7600k . GTX 1080 . 16 GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Just Zelda ser jag gärna som HD-remasters. Det behöver inte vara 4K, men N64-originalen till Ocarina of Time och Majora's Mask såg helt enkelt bättre ut på en 14" TV än en modern 55". Vi har en N64 men den är inte inkopplad nånstans. (Sedan gjorde ju Nintendo en remaster av dessa spel till Gamecube, en version som även gick att spela på Wii och Wii U, men då med Gamecubegrafik)

Så, fram för fler Zeldor till Switch. Om inte annat för att Wii U, som är den konsoll som kunnat spela flest varianter av Zelda, ju inte sålde så jättebra och många som sitter med Switch nu kanske inte fått chansen på de äldre Zeldorna.

En remake jag vill lyfta fram varje gång jag får chansen är Castle of Illusions. Köpte det billigt på Steam. Har köpt det till barnens surfplattor. Skulle köpa det igen om det kom till Switch. Ett av barnens absoluta favoritspel. Jag ser gärna fler remakes av detta slag. https://store.steampowered.com/app/227600/Castle_of_Illusion/

Castle of Illusion remake (och för all del orginalet) är riktigt
bra, konstigt att Sega inte gör fler såna remakes. Kan även tipsa om Wonder boy 3 remaken som är riktigt bra, finns till typ alla plattformar inkl IOS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hugashaka:

Jag skulle personligen vilja se ett ”The Witcher” remake med Witcher 3 grafik och mekanik.

Håller absolut med, Witcher 1 känns känns för gammalt tyvärr.

Permalänk
Medlem

Föredrar Remakes framför Remasters då många valt den enkla och snabba vägen gällande Remasters dvs bara portar spelet till ett mer modernt OS och gör några små fixar här och där men lämnar majoriteten av buggarna kvar i spelet. Blir som att köpa en GoG version av spelet och är därför poänglöst. Se tex BioShock Remaster, exakt samma spel, knappt några förbättringar och har kvar alla buggar. Resident Evil 2 däremot är inte bara en enorm grafisk uppdatering men dessutom en nytolkning av spelet.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem

Jag gillar remakes med QoL förbättringar, bugfixar och små fixar för (åtminstone väldigt) obalanserade strategier som inte skaparna tänkte på men som gör spelet trivialt att spela igenom sett till svårighetsgrad. Alla ändringar till QoL och balans ska dock vara valfri och kunna stängas av individuellt i så stor grad som möjligt, gärna ner på mikronivå, där ändringar till enskilda förmågor ska kunna stängas av. Kanske göra om puzzel om sådana existerar. Inte svårigheten, utan bara flytta om sakerna lite så att man kan spela om de utan att ha de memorerade. Detta är dock ett ideal. En ren grafik förbättring känns dock rätt bortkastat. Om man redan gjort sig besväret att göra om en stor del av spelet spelet känns det som att den andra delen inte är lika svår att göra om. En stor del av utvecklingen är ändå säkerligen att rota fram all den äldre datan till spelet och sätta sig in i hur allt fungerade. Om de måste göra om motorn för att stödja den nya grafiken är det än mindre anledning att inte göra en full remake för då har de ju ända programmerare där som måste sätta sig in till fullo i hur allt fungerar för att kunna skriva om och återanvända en massa kod.

Finns dock spel som jag hellre sett en remaster av än ingenting alls, som av exempelvis DoW, DK Gold och ME, för att bara nämna de få jag kommer på just nu.