Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon910:

Folk har redan börjat leta sig ut och det är väl meningen ochså, de öppnade ju inte uteserveringarna tidigare i år för att ingen skulle nyttja dom, nä, ut i solen med er och njut medans ni kan.

Jag hoppas du är stolt över att uppmuntra folk till beteenden som gör att sjukvården kan bli överbelastad. Stackars dessa läkare och sköterskor just nu säger jag bara. Inte varit inne i denna tråd på ett tag, men det märks att klimatet här har ändrats.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av dblade:

Jag tycker man hört väldigt många experter på senaste tiden prata om det stora gigantiska mörkertalet. Sydkorea är väl antagligen det landet som varit närmast sanningen. Om man för enkelhetens skull bara räknar konstaterat smittade med dödsfall så fick jag dödligheten just nu på 1.8%.

Visst har du rätt i att det finns stora mörkertal gällande hur många som kan vara smittade i respektive land jämfört med hur många man har fastställt har det nya viruset. Så är det. Och det kan säkert vara så att Sydkorea i större utsträckning lyckats göra test på de som blivit smittade.

Men.
Räknar man bara konstaterat smittade och jämför med antal döda så dog 3,8% av influensan vid förra influensasäsongen i Sverige.
Givetvis var inte den verkliga dödligheten så hög av vanlig flunsa förra säsongen här.
Men de siffrorna tydliggör just problemet med att jämföra antal döda med antal verifierat smittade.
Dödligheten kan se skenande hög ut utan att så faktiskt är fallet när man gör den jämförelsen.

Därför måste man hålla isär typen av sifferunderlag här. Norges siffra på 14.000 smittade är ett estimat. En uppskattning på hur många man tror är smittade totalt i landet utifrån de mätningar man gjort. De har ca en tredjedel så många verifierat smittade i landet.

Så det där med "för enkelhetens skull" kan leda en lite fel.

Skrivet av dblade:

Att det i norge ligger på så lågt som 0.5% beror antagligen på två anledningar. Unga friska skidåkare och den långa sjukdomstiden.

Hmm. Det är nog inte riktigt skidåkningen som är avgörande.
Att siffran blir lägre beror som sagt på att man i Norges fall gjort ett estimat på total antal smittade i landet. Den typen av estimat gör att dödsiffran blir lägre.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Skrivet av Esseboy:

Det har spårats till ett labb i slutet av November. Ledforskaren är spårlöst försvunnen.

Viruset attackerar cellerna i lungorna, när de spricker går barriären sönder och vätska sipprar ut. Med ett starkt immunförsvar och dugliga lungor och hjärta har man goda utsikter. Det har inget med miljögifter att göra, då skulle vi se det i statistik.

Fel av mig, det var första dödsfallet förra året jag menade, officiellt. Hur troligt är de officiella siffrorna där?
Wuhan har en population på 11 miljoner människor på en yta av lite större än skåne, de har dessutom Wuhan Institute of Virology som jobbar med Coronavirus. Hur många som dör årligen till 100% där vet antagligen ingen och innan det blev känt att det spreds ett virus kanske folk dog av det ändå men registrerades som hjärtfel eller ålderdom? Sen vad Umbrella corp.. eller Wuhan Institute håller på med vet bara de själva.

Så att det förbjuds miljögifter är inte en orsak till att de är skadliga(påverkar immunförsvaret?), det här är ju något man måste använda våra laboratorium till. Jag fick veta en gång från Vårdcentralen att jag hade låga Kalcium värden, rådet jag fick: ät mer ost.
Sjukvården är allmänbildad men de talade inte om, eller vet inte att bara för att man har brist på ett ämne så hjälper det inte att trycka i sig mer av det ämnet, det kan vara så att kroppen saknar ämne som gör att kroppen kan ta upp Kalcium, vilket jag har lärt av att prata med andra människor.

Vad har detta med PFAS att göra då? Man måste ju veta vad man letar efter när det gäller statistik. De är skadligt för kroppen(och mycket annat) på sikt, för att ta reda på om dessa miljögifter har påverkat de som dött av Covid-19 så måste man ju söka igenom alla personer som drabbats och gå igenom allt de utsatts för. Här förklaras mer hur jag menar, Derek Muir längre fram(vid ~30:28)nämner hur de påverka cellväggens integritet, detta finns det väl ingen statistik på för Covid-19 eller något annat och sådant här tar ju år på sig att påverka en, om det gör det så varför skulle man testa sådant?

Skrivet av Esseboy:

Företagen tänker inte långsiktigt, de vill bara växa ...därför är det dumt ätt försöka rädda dom med att inte införa karantä! Ge dem lite nödpengar och låt dom som har ekonomin i skick överleva.

Så du menar att egen företagare bara vill tjäna pengar(bönder/städare/dansband/turistguider/restaurangägare/familjeföretagare, osv), och att man kanske jobbar 10 timmar om dagen, 6 dagar i veckan med något man gillar bara handlar om att blir rik? Du har inte riktigt förstått det här med att alla kanske inte vill stå på Max och vända burgare eller jobba åt någon annan, det är inget lyxliv för majoriteten.

Sen gällande karantän, använder både friska och sjuka i högre utsträckning munskydd i de länder där du påstår karantän fungerar, de är van att skydda andra och sig själva för skit i luften. Skulle man infört obligatoriskt munskydd på ålderdomshem för alla besökare och anställda senaste 2 månaderna så hade det nog sätt bättre ut där.

Skrivet av deltascu:

Snälla, ta era konspirationsteorierna någon annanstans.

Den här tråden är ju redan så infekterad med svammel så att lysa upp den med lite variation mot allt enformigt är bara uppfriskande.
Sen att tro att någon reporter eller media inte är vinklad är att stoppa huvudet i sanden.
Som jag sade, vi har inte all insyn till vad som händer i Kina(speciellt när folkets internet är begränsad och de lever under en sträng regim) så hur kan man vara säker på vad som sägs där är korrekta dödssiffror eller hur det startade. Precis som nämnts i denna tråd, det tar tid att få korrekta siffror ibland, och vad händer i länder med sämre infrastruktur(typ Indien) har de mätutrustning för att testa alla dödsfall. Oavsett nuläge så tycker jag att man borde kolla upp historien lite mer kritiskt än bara, okej.

Visa signatur

An application program (sometimes shortened to application) is any program designed to perform a specific function directly for the user or, in some cases, for another application program.
https://www.userbenchmark.com/ Talar om vad du har!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mugen08:

Nu lägger du orden i munnen på andra tycker jag. Med det sagt, bekymmersamt att se innerstadsreportaget i kvällens aktuellt. Besvikelsen extra stor efter SöS-läkarens starka berättelser och vädjan till allmänheten. Skärpning nu på många.

Ja, du har rätt, jag skrev lite barnsligt men blev störd över att flera här tonade ner risken med svenskarnas berömda vårkänslor. När värmen kommer kan knappt vi svenskar hålla oss och det gäller för jäkligt många av oss men det kan få konsekvenser i storstäderna.

En fråga: Du som agerar moralpolis, totalisolerar du dig själv eller har du också flera luckor i ditt eget beteende?

Enligt min erfarenhet har även folk som försöker vara så jäkla duktiga samt klankar ner på andra nu en hel del luckor själva. Det finns folk som är ytterst försiktiga samt disciplinerade, ja, men de är inte särskilt många.

Jag är inte tex förvånad för fem öre att skiten kom in i många ålderdomsboenden, tvärtom. Tror det är väldigt, väldigt få vårdpersonal som isolerat sig från sina familjer eller lyckats tvinga sina familjemedlemmar att inte träffa andra. Dvs många ligger i farozonen att smittas samt att många som smittas endast får mycket lindriga symptom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av WDac:

personer med astma och blir i läget "medel till kritiskt läge" behöver "ventilators" för att lungorna behöver hjälp med andningen samt syre då personer med astma tar upp syre ännu sämre än personer utan astma inte bara att luftstrupen krymper, så har jag fått det förklarat.

i Sverige kallar vi dem för respirator.

Vem har förklarat det för dig?!

Ser man på vilka som dör runt om i världen så det främst folk över 50.

Det är inte 20-, 30-, 40-åringar med astma, vilka det finns gott om.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem

@sAAb: Har du astma själv?

Visa signatur

I5 9600k@stock / Cooler Master Evo 212 / Gigabyte Z390 Gaming X / Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz / MSI RTX2070 Gaming Z / EVGA 550 BQ / Asus VG27BQ 27" 165Hz

Ryzen 5 5600x@stock / Asus Rog Strix X570-E Gaming / Corsair Vengeance RGB Pro 16GB 3600MHz CL18 / MSI RTX3070 Suprim X / BeQuiet Pure Power 11 600W / Asus VG278Q 27" 144Hz

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Punnisher:

massa text:
Hur många som dör årligen till 100% där vet antagligen ingen och innan det blev känt att det spreds ett virus kanske folk dog av det ändå men registrerades som hjärtfel eller ålderdom?
Massa text

Min fetning.
Av dessa som dör där gör nog exakt alla det till 100%

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Ja, du har rätt, jag skrev lite barnsligt men blev störd över att flera här tonade ner risken med svenskarnas berömda vårkänslor. När värmen kommer kan knappt vi svenskar hålla oss och det gäller för jäkligt många av oss men det kan få konsekvenser i storstäderna.

En fråga: Du som agerar moralpolis, totalisolerar du dig själv eller har du också flera luckor i ditt eget beteende?

Enligt min erfarenhet har även folk som försöker vara så jäkla duktiga just samt klankar ner på andra nu en hel del luckor själva. Det finns folk som är ytterst försiktiga samt disciplinerade, ja, men de är inte särskilt många.

Jag är inte tex förvånad för fem öre att skiten kom in i många ålderdomsboenden, tvärtom. Tror det är väldigt, väldigt få vårdpersonal som isolerat sig från sina familjer eller lyckats tvinga sina familjemedlemmar att inte träffa andra. Dvs många ligger i farozonen att smittas samt att många som smittas endast för mycket lindriga symptom.

Har FHM gått ut med rekommendationer att sätta sig själv (alla) i karantän? Nu är jag inte med.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av CubaCola:

@sAAb: Har du astma själv?

Nej, och inga allergier. Men, känner de som har.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem

@Blacksheep: Haha, ja det kan jag tänka mig! Det är verkligen på gränsen för vad som är ett bekvämt "pendlingsavstånd"

Permalänk
Medlem

@Stefflo: Nej, gud nej. Jag har kollegor som åker två stationer med tvärbanan istället för att promenera. Så det är nog en viss bekvämlighet som råder i största allmänhet!

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Ja, du har rätt, jag skrev lite barnsligt men blev störd över att flera här tonade ner risken med svenskarnas berömda vårkänslor.

Det finns inga risker med de berömda vårkänslorna så länge man håller avståndet från andra eller skriker ut sin rusighet från balkongen om man känner sig dålig.

Citat:

En fråga: Du som agerar moralpolis, totalisolerar du dig själv eller har du också flera luckor i ditt eget beteende?

Jag vet att du inte frågade mig men jag kan svara på det ändå för skoj skull. FHM har aldrig sagt att man ska totalisolera sig så jag förmodar att ingen gör det heller. Tegnell sa för inte så länge sen att han hellre ser folk umgås utomhus än inomhus.

Själv stannar jag hemma så mycket som möjligt (går ut en-två gånger i veckan för att handla mjölk bara) för att jag inte har någon anledning att umgås med kreti o pleti. Varje gång man är ute på stan tar man en risk.

Permalänk
Medlem

Från https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/03/astma-ar-ann...

Citat:

Astma är ännu ingen bevisad riskfaktor för covid-19-infektion

En genomgång av publicerade studier visar ett snarlikt resultat vad gäller riskfaktorer, och författarna påpekar med förvåning att astma inte var överrepresenterat bland dem med svår sjukdom Inte någon av studierna man tittat på visar stöd för att astma skulle vara en riskfaktor för att utveckla svår covid-19-infektion.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dockland:

Har FHM gått ut med rekommendationer att sätta sig själv (alla) i karantän? Nu är jag inte med.

Har FHM ut gått ut med information om att vi ska behöva stå ut med jobbiga störande moralpoliser som i många fall har säkerhetsluckor själva, nu är jag inte med. Vem gör minst fel, vem exponerar sig mest för Corona, jag blir så trött på det, många bör helt enkelt knipa käft alternativt leva som de lär.

Inte länge sedan jag fick en moralpredikning i mataffären och när han var klar frågade jag "Men du står just nu alldeles för nära mig och vet inte hur bra eller dåligt jag skött mig, eller hur?" Han erkände att han inte visste det och till slut bytte vi ämne.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Har FHM ut gått ut med information om att vi ska behöva stå ut med jobbiga störande moralpoliser som i många fall har säkerhetsluckor själva, nu är jag inte med. Vem gör minst fel, vem exponerar sig mest för Corona, jag blir så trött på det, många bör helt enkelt knipa käft alternativt leva som de lär.

Inte länge sedan jag fick en moralpredikning i mataffären och när han var klar frågade jag "Men du står just nu alldeles för nära mig och vet inte hur bra eller dåligt jag skött mig, eller hur?" Han erkände att han inte visste det och till slut bytte vi ämne.

Allt som inte är förbjudet är tillåtet. Per definition.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spicebeast:

Det finns inga risker med de berömda vårkänslorna så länge man håller avståndet från andra eller skriker ut sin rusighet från balkongen om man känner sig dålig.

Jag vet att du inte frågade mig men jag kan svara på det ändå för skoj skull. FHM har aldrig sagt att man ska totalisolera sig så jag förmodar att ingen gör det heller. Tegnell sa för inte så länge sen att han hellre ser folk umgås utomhus än inomhus.

Själv stannar jag hemma så mycket som möjligt (går ut en-två gånger i veckan för att handla mjölk bara) för att jag inte har någon anledning att umgås med kreti o pleti. Varje gång man är ute på stan tar man en risk.

Du verkar själv vara ett föredöme och leva som du lär men jag anar att ni är alldeles för få (du fick en like av mig nu).

Angående om att hålla avstånd från andra så ska det bli "intressant" att se hur bra folk följer det i vårsolen här i Stockholm på de populäraste gångstråken, torgen samt på pubarna/restaurangerna med utomhusplatser den närmaste månaden. Hmmm, egentligen borde kanske moralpoliserna åka till tex Medis, läxa upp folk och få utlopp för deras dragning/läggning, bra för samhället också? Ok, jag ångrar mig, pudlar, kanske en och annan moralpolis är ok trots allt.

Permalänk
Medlem

Känns som att detta kommer pågå väldigt länge, förmodligen till vi har någon medicin(?).

Hypotetiskt om varenda människa stannade hemma en längre tid, då skulle sjukvården behöva ta hand om de redan sjuka och så småningom de sjuka som inte fått symtom än (plus vanliga sjukdomar och olyckor). Men så fort folk börjar ge sig ut kommer ju ny fall att uppstå och intensiven kommer fyllas på nytt. Det står på Google att det finns ca 1 500 000 bekräftade fall i värden, även om den riktiga summan skulle vara 100 miljoner så är det fortfarande en förhållandevis liten del av jordens befolkning.

Rätt så irriterande inslag på aktuellt igår med allt folk i Kungsgården/ längs Strandvägen. Dom visar fler bilder inifrån intensivvården på Brittisk-tv, det vore nog nyttigt att kabla ut på SVT också.

Permalänk
Lego Master
Skrivet av coae:

Känns som att detta kommer pågå väldigt länge, förmodligen till vi har någon medicin(?).

Hypotetiskt om varenda människa stannade hemma en längre tid, då skulle sjukvården behöva ta hand om de redan sjuka och så småningom de sjuka som inte fått symtom än (plus vanliga sjukdomar och olyckor). Men så fort folk börjar ge sig ut kommer ju ny fall att uppstå och intensiven kommer fyllas på nytt. Det står på Google att det finns ca 1 500 000 bekräftade fall i värden, även om den riktiga summan skulle vara 100 miljoner så är det fortfarande en förhållandevis liten del av jordens befolkning.

Tills vi har medicin, vaccin eller uppnår flockimmunitet (fortfarande inte helt klarlagt hur väl blir immun efter att man genomlevt sjukdomsförloppet vad jag förstår).

Men ja, alla de länder som låst ner allt fullständigt kommer uppleva en andra våg när de börjar släppa på sina restriktioner. Och om folk då inte ändrar sitt beteende (som fick sjukdomen att blossa upp där från början) så kommer det bara börja om igen.
Och jag hoppas att resten av Sverige lärt sig av vad som precis händer i Stockholm.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shudnawz:

Tills vi har medicin, vaccin eller uppnår flockimmunitet (fortfarande inte helt klarlagt hur väl blir immun efter att man genomlevt sjukdomsförloppet vad jag förstår).

Men ja, alla de länder som låst ner allt fullständigt kommer uppleva en andra våg när de börjar släppa på sina restriktioner. Och om folk då inte ändrar sitt beteende (som fick sjukdomen att blossa upp där från början) så kommer det bara börja om igen.
Och jag hoppas att resten av Sverige lärt sig av vad som precis händer i Stockholm.

Precis så tror jag det är också. En andra våg, tredje våg och så vidare...

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av coae:

Känns som att detta kommer pågå väldigt länge, förmodligen till vi har någon medicin(?).

Hypotetiskt om varenda människa stannade hemma en längre tid, då skulle sjukvården behöva ta hand om de redan sjuka och så småningom de sjuka som inte fått symtom än (plus vanliga sjukdomar och olyckor). Men så fort folk börjar ge sig ut kommer ju ny fall att uppstå och intensiven kommer fyllas på nytt. Det står på Google att det finns ca 1 500 000 bekräftade fall i värden, även om den riktiga summan skulle vara 100 miljoner så är det fortfarande en förhållandevis liten del av jordens befolkning.

Rätt så irriterande inslag på aktuellt igår med allt folk i Kungsgården/ längs Strandvägen. Dom visar fler bilder inifrån intensivvården på Brittisk-tv, det vore nog nyttigt att kabla ut på SVT också.

https://www.youtube.com/watch?v=jrfRs0WeShU

Jag tror till långt efter sommaren, kanske förbi nästa årsskifte till och med

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av Frispel:

Då kommer man ju till frågan om demografi - är de som är smittade i respektive länder representativa för demografin i landet, och är demografin jämförbar till att börja med? Har något land fler personer som befinner sig i riskgrupperna? Osv. Visst är det något mer relevant att jämföra antal döda än att jämföra antal som är bekräftat smittade, men det finns fortfarande faktorer som kan påverka resultatet ordentligt.

Vad gäller demografin är det inga stora skillnader mellan europeiska länder. De finns men de lär inte räcka för att förklara de skilnader som räknas i tiopotenser på sina håll.

Här en jämförelse mellan Italien och Sverige baserad på data från Istituto Superiore di Sanitá och Folkhälsomyndigheten.

EDIT: Här är ålderspyramiderna, om man klickar på Visa innehåll:

Dold text
Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Ja, du har rätt, jag skrev lite barnsligt men blev störd över att flera här tonade ner risken med svenskarnas berömda vårkänslor. När värmen kommer kan knappt vi svenskar hålla oss och det gäller för jäkligt många av oss men det kan få konsekvenser i storstäderna.

En fråga: Du som agerar moralpolis, totalisolerar du dig själv eller har du också flera luckor i ditt eget beteende?

Enligt min erfarenhet har även folk som försöker vara så jäkla duktiga samt klankar ner på andra nu en hel del luckor själva. Det finns folk som är ytterst försiktiga samt disciplinerade, ja, men de är inte särskilt många.

Jag är inte tex förvånad för fem öre att skiten kom in i många ålderdomsboenden, tvärtom. Tror det är väldigt, väldigt få vårdpersonal som isolerat sig från sina familjer eller lyckats tvinga sina familjemedlemmar att inte träffa andra. Dvs många ligger i farozonen att smittas samt att många som smittas endast får mycket lindriga symptom.

Den intressanta frågan är väl egentligen inte huruvida jag är bäst i klassen här? Jag har säkert luckor i mitt beteende, men jag försöker göra så gott jag kan. Det är också enkelt för mig som föräldraledig och rätt priviligerad, där både jag och frugan har ganska högavlönade jobb och där våra företag med enkelhet kunnat skicka hem oss för att jobba långt innan det blev rekommendation. Min största oro ligger i hur det här kommer påverka hälsan för min 1,5 åring. Bl.a. ställde vi in Kinaresan till svärföräldrarna i princip så fort vi fick höra om viruset förra året, trots att de inte bor supernära Wuhan. Min fru har velat åka någonstans länge så då föreslog hon Sicilien och även den idén lades ju ganska snart ner i början av 2020. Då bokade vi Gotland påsk, men den avbokade vi för ett par veckor sedan. Min fru har jobbat hemma med oss sen veckor tillbaka. Vi undviker att gå ut i stor utsträckning. Speciellt jag som har varit lite småkrasslig (antagligen inte Covid-19) har nog inte varit utomhus mer än en gång i veckan i snitt. När vi alla känt oss friska har det blivit 1-2 promenader i veckan där vi verkligen tänker på att hålla avstånd, oftast får grabben nöja sig med den tomma artificiella lilla innergården. Har slutat handla och gå på restaurang sedan länge, kör i princip bara hemleveranser. Händerna måste smörjas varje kväll efter all handtvätt.

Den mer intressanta frågan är hur den stora massan agerar. Väldigt olika antagligen men här i mina krokar av Vasastan ser jag ett i stort förändrat beteende med mer tomma gator än vanligt, folk som sprider ut vilka tider de går och handlar i hopp om att undvika andra, fin grannsamverkan i vår förening där hjälp erbjuds grannar som ev. är sjuka/i riskgrupp, många håller avstånd även när "normalmånga" är i t.ex. Hagaparken.

Och för att svara på att vara moralpolis, om du hänvisar till det av mina tidigare inlägg som jag gissar, så tycker jag inte det är ok att presentera vad som kanske i bästa fall är en tveksamt underbyggd hypotes som någon slags färdig teori och förvänta sig att alla läsare ska gräva fram relevanta data och ev. antaganden och val av modell. Nu är jag inte längre i forskarsvängen men när jag agerat sakkunnig granskare och bett artikelförfattare förklara sig så kan de bara glömma att få publicera om de inte klarar det. Det är för övrigt inte granskarna som bestämmer utan det är praxis för ansvariga utgivare, åtminstone i de fall jag varit involverad och jag skulle tro att det är så för varje tidsskrift som vill ha ett anseende.

Visa signatur

Asus Rog Strix X570-F | AMD Ryzen 9 3900X | G.Skill 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 Trident | Noctua NH-U12A | Asus Geforce RTX 2070 Super 8GB DUAL OC EVO | Seasonic FOCUS Plus 750W Gold | Corsair Force MP600 1TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB | Fractal Design Define C TG | Acer 27" Predator XB273K | QPAD MK-85 (Brown) | Razer DeathAdder Chroma | Logitech Z623 | Sennheiser GAME One
http://www.youtube.com/channel/UCl0ZJPJ7XZkjvUoR7zgPOLg

Permalänk
Medlem

Litet läsvärt:

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Finland har 28 dödsfall, Sverige har 480. Nuff said.

Den här typen av exempel visar att många har svårt att se vad som pågår.

Skillnaden mellan 28 och 480 kan vara mer komplex än vad många tror. Skillnaden med 28 och 27 kan vara större, beroende på sammanhang. Alla vet att 480 - 28 = 452. Skillnaden 452 är rätt svar i de flesta sammanhang, men inte självklart här.

För att förstå vad som sker måste man förstå vad som händer i ett logaritmiskt sammanhang. Här är en video som förklarar:

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Du verkar själv vara ett föredöme och leva som du lär men jag anar att ni är alldeles för få (du fick en like av mig nu).

Mja, jag är inte tillräckligt försiktig emellanåt så något föredöme är jag tyvärr inte. Men det handlar ju, som statsministern själv har sagt, om folkvett. Även om jag inte far illa så kan jag smitta andra och något sådant vill jag inte ha på mitt samvete.

Sen är det också så att jag har allt jag behöver hemma (förutom mjölk till kaffet då o då) och behöver inte heller resa runt i Sverige för att träffa släktingar. Mitt arbete påverkas inte nämnvärt. Det är alltså i princip business as usual för mig. Jag är dock medveten om att situationen ser väldigt annorlunda ut för många människor i andra delar av landet.

Citat:

Angående om att hålla avstånd från andra så ska det bli "intressant" att se hur bra folk följer det i vårsolen här i Stockholm på de populäraste gångstråken, torgen samt på pubarna/restaurangerna med utomhusplatser den närmaste månaden.

Det räcker att titta på hur folk uppför sig i affärer. Verkar som väldigt många ännu inte riktigt begripit hur viktigt det är att de drar sitt strå till stacken.

Permalänk
Medlem

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fullt-med-folk-i-...

"Trots uppmaningen om social distansering var det många som satt nära varandra när vårsolen värmde i Stockholm. Hör stockholmarna berätta varför de inte följer rekommendationerna."

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Dock så kan det ligga något i det du säger på slutet (tja går väl att diskutera skidåkarbiten), men enligt presskonferansen idag så dom haft få fall på t ex äldreboenden i Norge. Nu hittar jag inga bra siffror kring åldersfördelningen hos smittofallen i Norge, men det kan mycket väl vara så att dom har lyckats bra med att skydda dom äldre och på så vis så sjunker ju dödligheten statistiskt i det landet. Sen stämmer det även att man måste ju ta sjukdomstiden i beräkning, dödsfallen släpar efter.

Skrivet av Söderbäck:

.. Det är nog inte riktigt skidåkningen som är avgörande.
Att siffran blir lägre beror som sagt på att man i Norges fall gjort ett estimat på total antal smittade i landet. Den typen av estimat gör att dödsiffran blir lägre.

Sant. Jag uppskattar verkligen att alla här försöker hjälpas åt med att tyda alla rapporter, siffror m.m. Vilket fantastiskt arbete vi gör allihopa. Det är förmodligen inte många här som är experter inom området men det handlar ju istället om att försöka tolka mängder av information. Vad är då inte bättre att göra det än i ett forum som det här?

Permalänk
Lego Master
Skrivet av sAAb:

Den här typen av exempel visar att många har svårt att se vad som pågår.

Skillnaden mellan 28 och 480 kan vara mer komplex än vad många tror. Skillnaden med 28 och 27 kan vara större, beroende på sammanhang. Alla vet att 480 - 28 = 452. Skillnaden 452 är rätt svar i de flesta sammanhang, men inte självklart här.

För att förstå vad som sker måste man förstå vad som händer i ett logaritmiskt sammanhang. Här är en video som förklarar:

https://youtu.be/Kas0tIxDvrg

Jag har inte grävt djupare i siffrorna, men vet vi hur Sveriges "growth rate" ser ut just nu?

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Nej, hade faktiskt ingen tanke på just nazism.

Det där är nog ingen som köper. Så där beter man sig inte tycker jag. GL HF.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spicebeast:

Själv stannar jag hemma så mycket som möjligt (går ut en-två gånger i veckan för att handla mjölk bara) för att jag inte har någon anledning att umgås med kreti o pleti. Varje gång man är ute på stan tar man en risk.

Drabbas du inte av lappsjuka?

Jag har hållit mig isolerad i en månad typ. Blev sjuk (vanlig envis förkylning) efter första helgen i Mars och höll mig inne i två veckor innan jag ens vågade mig ut till affären. Handlar typ 2-3 gånger i veckan till mig själv och andra, men är inte närmare än två meter när jag lämnar över varorna. Utöver det har jag tillbringat tid i närheten av totalt 5 personer inomhus sen dess, två var tandläkaren och tandsköterskan (bet sönder en tand) och en var en elektriker som fixade en grej i huset här. Dom övriga känner jag såhär i efterhand att det var onödigt att träffa.

För min del så har lappsjukan definitivt satt in!

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"