Permalänk
Medlem
Skrivet av Red Beaver:

Och vad ska man göra med testresultaten? Du verkar ju vilja testa mest för skojs skull. De länderna kommer drabbas på nytt så fort gränser öppnas och folk börjar röra sig globalt igen. Men du kanske tycker att man ska stänga gränserna för all framtid också?

Tidigt under en epidemi skulle man kunna göra aggressiv smittspårning som i Sydkorea, vilket man också gjorde i Sverige tills man gav upp vid c:a 500-600 smittade varav en del smittats "i samhället". Den insatsen bidrog nog till att avsevärt fördröja epidemin i Sverige jämfört med vad annars hade varit fallet. Har man dock så många smittade i samhället som vi har vid det här läget (100 000 smittade?), då är det nog hopplöst att försöka smittspåra. Att testa sjuvårdspersonal och hemtjänst regelbundet är förstås prioriterat, men även att göra slumpmässiga stickprov ute i samhället för att se hur epidemin utbreder sig och bättre kunna uppskatta viktiga parametrar som dödlighet etc. Ett antirkoppstest är förmodligen än viktigare i det här läget, så man kan sätta tidigare sjuka åter i tjänst med förmodat gott immunitetskydd men också se hur många som varit sjuka kanske utan att själva veta om det.

Skrivet av Esseboy:

Nej, till nästa år när vi får vaccin. Om vi inte stoppar det nu riskerar vi att det muterar till en dödligare variant. Och du kan spola ned ekonomin i byttan om några miljarder dör....då kan du börja snacka om att det är tomt i spargrisen.

Man ska inte underskatta smittans dödlighet, men heller inte grovt överskatta den som du gör här. Dödligheten beror på fler faktorer, där ålder verkar vara den viktigaste. För en demografi som Sveriges hamnar dödligheten förmodligen under 1%, kanske så lågt som 0.1%. Det betyder fortfarande 10 000 - 100 000 döda om alla blir smittade, förutsatt att inte sjukvården kollapsar, vilket skulle kunna driva upp siffrorna mot en halv miljon. Detta kan jämföras med ett normalt år då ungefär 90 000 dör, varav en tredjedel i hjärtkärlsjukdomar och en tredjedel i cancer.

Vad det gäller världen så är medelåldern betydligt lägre än i Sverige, särskilt i fattigare länder som i Afrika. Så även om de har betydligt mer begränsad sjukvård där kan dödligheten komma att begränsas av det. Men jo, det kan forftfarande bli skrämmande många som råkar illa ut, utan att överdriva.

Den "lösning" du förordar med nedstängning av samhället i två månader är dock ingen lösning så länge det finns gott om smittade i omvärlden, och ett vaccin är ännu långt bort. Det bästa man kan hoppas på vid en nedstängning är en tillfällig respit att rusta upp sin beredskap, vilket inte underlättas av nedstängningen (problem vid gränsövergångar etc). Om du är intresserad av hur olika strategier kan förväntas påverka dödligheten långsiktigt kan du ta en titt på den här studien som gjort just det.

Permalänk
Medlem

En sak många här verkar missa är den tid det tar för att en åtgärd ska börja synas.
Viruset har 10-14 dagars inkubationstid, sen ska symptomen bli så svåra att kontakt med sjukvården tas. Först då börjar det synas i statistiken och belastningen på sjukhusen.

Norges hårdare restriktioner med bland annat stugförbud infördes i mitten på Mars. Då hade de fler bekräftat smittade än Sverige. Idag låg de ca 1200 efter

Den stora utmaningen är att gissa hur ser vårdbehovet ut om 2-3 veckor för det är mot det behovet ev skärpningar måste bedömmas. Annars kommer vår vårdpersonal tvingas göra detsamma som sina Italienska kollegor - avgöra vem som ska få vård och vem som ska få dö

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon173292:

Grattis, du har hittat en fråga som nog ingen kan svara på!!!

Vart ska man börja? Hur får du reda på inköpspriserna på denna shoppinglista? Tror du måste få fram den informationen först. Sedan skulle ju summan samt vad som lagras ganska säkert vara hemlighets stämplad information, så gemene man skulle aldrig få veta.

Vi dock erfarenhet utav beredskapslager i landet fortfarande, finns ett gäng som fortfarande kan/vet, vi kan ju säga att man börjar med att titta på vad vi hade, per capita, sedan ansåg man väldigt länge att 6 månaders beredskapslager var en bra nivå att ligga på, och tar det därifrån. Detta har redan börjat ske, sedan 2017 har man långsamt börja planera, tyvärr är anslagen alldeles för låga, men det lär nog bli ändring på detta efter att pandemin lugnar ner sig.

Hur man ska beräkna inköpspriser, som sagt, är nog steget att börja med, sen är det bara att ta fram miniräknaren om man är nyfiken på kostnaden. Men, den kostnaden är nog inte reell då du roterar samt förbrukar det som lagras istället för att köpa nytt enbart vid behov. Köper du några miljoner av den sak lär du alltid få andra priser än om du köper några tusen.

Man borde kunna ifrån arkiv kanske få fram vad det kostade tills vi gav bort allt, men är tämligen säker på att det fortfarande är stämplad information. Någon som är intresserad av den faktiska kostnaden kan nog säkert ge alla ett hum om vad det landar på, jag är mer intresserad utav att vi faktiskt har ett beredskapslager, trots en viss kostnad.

Det jag saknar är en kalkyl och var pengarna skall tas från. Det är allt

Edit: Jag lämnar diskussionen (och till viss del sidospåret) om finansiering med att det är lätt att säga att vi skall vara förberedda, men svårare att ta försvarbar ekonomisk höjd.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Medlem
Skrivet av sKRUVARN:

Ja, och såklart, nej. Det är avsevärd skillnad centralt i Stockholm och i kollektivtrafiken, det är väldigt mycket mindre folk i cirkulation (dock eventuellt fortfarande för mycket), i princip alla jag känner jobbar även hemma. Sen är det mycket folk utomhus då väldigt många nu är på utflykter istället för att hänga på stan. Jag är ute mycket och det är verkligen skillnad, många naturreservat jag brukar gå själv i är nu väldigt välbesökta, och tycker att man märker att folk försöker hålla avstånd på gångstigar osv.

Var faktiskt inne i en butik idag, och där stoppade dom faktiskt några nya kunder för att ställa sig i kön, att dom fick vänta utanför, för att folk inte skulle stå för tätt inne butiken.

Sen är det självklart en grupp som lever som vanligt och sitter på fulla cafeer och restauranger osv.

Det finns det självklart en grupp som lever som vanligt och sitter fulla på cafeer och restauranger osv.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av mats42:

En sak många här verkar missa är den tid det tar för att en åtgärd ska börja synas.
Viruset har 10-14 dagars inkubationstid, sen ska symptomen bli så svåra att kontakt med sjukvården tas. Först då börjar det synas i statistiken och belastningen på sjukhusen.

Antalet bekräftade smittade är förstås inte alls samma sak som faktiskt smittade, så det är inte så lätt att dra slutsatser av det. Jag skulle i alla fall bli förvånad om de hårdare nedstängningarna inte ger ett starkare resultat på kort sikt jämfört med de mjukare rekommendationerna vi haft i Sverige, och att det kommer återspegla sig i statistiken de kommande veckorna. Däremot är de hårdare restriktionerna ingen strategi jag tror fungerar i längden, medan de restriktioner vi infört i Sverige lätt kan upprätthållas året ut om det behövs. Huvudstrategin är att inte överbelasta sjukvården och skydda de äldsta så gott det går. På sikt tror jag den svenska strategin kommer visa sig mer framgångsrik.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av mats42:

Den stora utmaningen är att gissa hur ser vårdbehovet ut om 2-3 veckor för det är mot det behovet ev skärpningar måste bedömmas. Annars kommer vår vårdpersonal tvingas göra detsamma som sina Italienska kollegor - avgöra vem som ska få vård och vem som ska få dö

Jo och det irriterar mig när jag ser att man inte följer givna råd.

Sen angående inkubationstid, de flesta insjuknar efter ca 5 dygn

Hur lång är inkubationstiden?

Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället till dess att en person uppvisar symtom, bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats, även om enstaka fall kan avvika från dessa mönster.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbr...

Visa signatur

ASUS K56CB i7, W10 > Asus VivoBook S15 S530UN
HTC 10
ASUS Transformer Prime 32GB, Nougat :)
Ubiquiti Edge Lite, UniFi AP-AC-Lite (AP) samt ASUS AC68U och N66U (AP), fiber 500/100Mbit/s.
Mitt nätverk: https://imgur.com/aco9XQz Bild https://imgur.com/oQ2WG9Y

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Red Beaver:

Hur gammal är du? Och lider du själv av någon diagnos?

24 år, astmatiker.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Frispel:

Fast då finns det såklart skillnader i demografi och riskgrupper och sånt. Exempelvis så är det genrellt sett lägre medelålder i många s.k.a. u-länder så det är betydligt färre som kommer att få allvarliga komplikationer. Osv. Alla siffror du räknar fram är extremt osäkra med en felmarginal som är extrem.

Alltså, Finland ligger inte bättre till för att de stängt landet, de ligger bättre till för att de antingen fick spridning i samhället ett tag efter Sverige, och/eller att de hade färre som spred viruset från början. Är det 4 pers som sprider det i Sverige mot 1 i Finland så kommer Finland att ligga ca 10 dagar efter i utvecklingen. Vilket det också ser ut som att dom gör.

Att i nuläget dra några som helst slutsatser i den typen av jämförelse är direkt löjligt. Då kan man lika gärna jämföra med Italien som har totalt nedstängt land, jag tycker det verkar som att Sverige klarar sig bättre än så?

Finland fick sitt första fall samma vecka som Sverige och vi låg jämt länge.
Italien stängde ned allt för sent, de hade flera tusen smittade när de stängde ner, nu följer Sverige i samma fotspår men utan att spridningen minskar då samhället inte är delvist nedstängt.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Dockland:

Det jag saknar är en kalkyl och var pengarna skall tas från. Det är allt

Edit: Jag lämnar diskussionen (och till viss del sidospåret) om finansiering med att det är lätt att säga att vi skall vara förberedda, men svårare att ta försvarbar ekonomisk höjd.

Var tror du vi får alla pengar ifrån annars då? Konstigt att det är ett mysterium för dig.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Tidigt under en epidemi skulle man kunna göra aggressiv smittspårning som i Sydkorea, vilket man också gjorde i Sverige tills man gav upp vid c:a 500-600 smittade varav en del smittats "i samhället". Den insatsen bidrog nog till att avsevärt fördröja epidemin i Sverige jämfört med vad annars hade varit fallet. Har man dock så många smittade i samhället som vi har vid det här läget (100 000 smittade?), då är det nog hopplöst att försöka smittspåra. Att testa sjuvårdspersonal och hemtjänst regelbundet är förstås prioriterat, men även att göra slumpmässiga stickprov ute i samhället för att se hur epidemin utbreder sig och bättre kunna uppskatta viktiga parametrar som dödlighet etc. Ett antirkoppstest är förmodligen än viktigare i det här läget, så man kan sätta tidigare sjuka åter i tjänst med förmodat gott immunitetskydd men också se hur många som varit sjuka kanske utan att själva veta om det.

Man ska inte underskatta smittans dödlighet, men heller inte grovt överskatta den som du gör här. Dödligheten beror på fler faktorer, där ålder verkar vara den viktigaste. För en demografi som Sveriges hamnar dödligheten förmodligen under 1%, kanske så lågt som 0.1%. Det betyder fortfarande 10 000 - 100 000 döda om alla blir smittade, förutsatt att inte sjukvården kollapsar, vilket skulle kunna driva upp siffrorna mot en halv miljon. Detta kan jämföras med ett normalt år då ungefär 90 000 dör, varav en tredjedel i hjärtkärlsjukdomar och en tredjedel i cancer.

Vad det gäller världen så är medelåldern betydligt lägre än i Sverige, särskilt i fattigare länder som i Afrika. Så även om de har betydligt mer begränsad sjukvård där kan dödligheten komma att begränsas av det. Men jo, det kan forftfarande bli skrämmande många som råkar illa ut, utan att överdriva.

Den "lösning" du förordar med nedstängning av samhället i två månader är dock ingen lösning så länge det finns gott om smittade i omvärlden, och ett vaccin är ännu långt bort. Det bästa man kan hoppas på vid en nedstängning är en tillfällig respit att rusta upp sin beredskap, vilket inte underlättas av nedstängningen (problem vid gränsövergångar etc). Om du är intresserad av hur olika strategier kan förväntas påverka dödligheten långsiktigt kan du ta en titt på den här studien som gjort just det.

Så du antar att dödligheten ska minska med 5-50 ggr? Det är väldigt naivt.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av justabit:

En fråga till ni som bor i Stockholm och rört er utomhus senaste dagarna. Respekterar folk reglerna och rekommendationerna gällande avstånd, köbildning, hosta i armvecket...etc? Eller kör de flesta på som vanligt?

Här på Söder är det något färre människor i grupp. Igår halvtomt på lokala öl-haket, butikerna är det mindre trångt än för bara någon vecka sedan.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Antalet bekräftade smittade är förstås inte alls samma sak som faktiskt smittade, så det är inte så lätt att dra slutsatser av det. Jag skulle i alla fall bli förvånad om de hårdare nedstängningarna inte ger ett starkare resultat på kort sikt jämfört med de mjukare rekommendationerna vi haft i Sverige, och att det kommer återspegla sig i statistiken de kommande veckorna. Däremot är de hårdare restriktionerna ingen strategi jag tror fungerar i längden, medan de restriktioner vi infört i Sverige lätt kan upprätthållas året ut om det behövs. Huvudstrategin är att inte överbelasta sjukvården och skydda de äldsta så gott det går. På sikt tror jag den svenska strategin kommer visa sig mer framgångsrik.

Om framgångsrikheten mäts i antalet döda så oundvikligen ett stort rungande JA.

Om alla slutade sprida smittan skulle den försvinna på några månader, men sen har vi Sverige som fikar och tycker det skulle vara jobbigt om krogen stänger.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Det har dött ca 10 ggr fler i Sverige än i Finland så det är konstigt att följa Sveriges hälsovårdsexperter när de uppenbarligen misslyckats.

Kasta inte sten i glashus. Det ser dessvärre ut som att Finland återigen följer exponentialkurvan, så det kanske är lite tidigt för dig att utvärdera resultatet av Finlands åtgärder i nuläget.

Visa signatur

"I have a hammer! I can put things together! I can knock things apart! I can alter my environment at will and make an incredible din all the while! Ah, it’s great to be male!"

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hurtigbullen:

Kasta inte sten i glashus. Det ser dessvärre ut som att Finland återigen följer exponentialkurvan, så det kanske är lite tidigt för dig att utvärdera resultatet av Finlands åtgärder i nuläget.

Du baserar det på två dagars data...baserat på 18 dagar ser det fint ut.

Och ni testar mindre i Sverige, vi har inte ens haft 30 döda än här, ni bör ha över 1000 döda innan nästa veckas slut.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Så du antar att dödligheten ska minska med 5-50 ggr? Det är väldigt naivt.

Om tio gånger fler än antalet bekräftade smittade faktiskt är smittade men utan att visa symptom alternativt visar så lindriga symptom att de knappt tänker på det (mild snuva / mild halsirritation som går över på en vecka) så har du plötsligt minskat dödligheten med 10. Från t.ex. 5% dödlighet till 0,5% dödlighet.

Det är inte naivt anta det, och med tanke på att mörkertalet verkar vara enormt är det nog inte ens helt osannolikt.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Om framgångsrikheten mäts i antalet döda så oundvikligen ett stort rungande JA.

Om alla slutade sprida smittan skulle den försvinna på några månader, men sen har vi Sverige som fikar och tycker det skulle vara jobbigt om krogen stänger.

Kanske läge att tagga ner lite nu?

Självklart skulle smittan försvinna om alla slutade sprida den. Men hur hade du tänkt att det praktiskt skulle gå till?

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MinscS2:

Om tio gånger fler än antalet bekräftade smittade faktiskt är smittade men utan att visa symptom alternativt visar så lindriga symptom att de knappt tänker på det (mild snuva / mild halsirritation som går över på en vecka) så har du plötsligt minskat dödligheten med 10. Från t.ex. 5% dödlighet till 0,5% dödlighet.

Det är inte naivt anta det, och med tanke på att mörkertalet verkar vara enormt är det nog inte ens helt osannolikt.

Det är där avsaknaden av vårdplatser överväger. Och att hoppas på att mörkertalet är högt är lite att sätta alla ägg i samma korg när man cyklar enhjuling på blank is.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Finland fick sitt första fall samma vecka som Sverige och vi låg jämt länge.

Du verkar tro att antal bekräftade fall motsvarar antal faktiska fall.

Skrivet av Esseboy:

Så du antar att dödligheten ska minska med 5-50 ggr? Det är väldigt naivt.

Mortaliteten definieras som hur många som dör utav de som blir smittade. Om man använder sig av antalet bekräftade smittade, och den siffran grovt underskattar antalet faktiskt smittade i samhället ("mörkertalet"), så får man en motsvarande grov överskattning av mortaliteten. Det är därför länder med undermålig testning visar på en exceptionellt hög dödlighet, medan länder som har en väldigt utbredd testning som fångar upp en högre andel av de smittade, också får en lägre mortalitet.

Ett av de länder med allra högst täckningsgrad av tester är island, som har testat mer än 20% av sin befolkning. De har också en av de lägsta mortaliteterna, 0,3%. I och med att de fortfarande kan ha ett mörkertal på Island, kan den faktiska mortaliteten där vara så låg som 0,1%. Dessa slutsatser stämmer också med studier från Diamond Princess, ett av få fall där man har en testgrad på 100%. En osäkerthet för Diamond Princess är relativt låg statistiosk signifikans, samt att man måste korrigera för demografin som var väldigt åldersstigen (medelåldern var 65+ år).

Ett sätt att få en bättre bild av mortaliteten i ett samhälle är att göra regelbundna och omfattande randomiserade tester av infektioner i befolkningen. Det har man påbörjat för en vecka sedan i Sverige, de första resultaten ska presenteras på måndag. Än bättre är om man kan börja använda ett antikroppstest i stor skala, eftersom man då kan mäta hur stor del av befolkningen som tidigare haft sjukdomen, vilket man då direkt kan jämföra med hur många som dött.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Om tio gånger fler än antalet bekräftade smittade faktiskt är smittade men utan att visa symptom alternativt visar så lindriga symptom att de knappt tänker på det (mild snuva / mild halsirritation som går över på en vecka) så har du plötsligt minskat dödligheten med 10. Från t.ex. 5% dödlighet till 0,5% dödlighet.

Det är inte naivt anta det, och med tanke på att mörkertalet verkar vara enormt är det nog inte ens helt osannolikt.

Så är det givetvis. Vi kan nog utan större överdrift multiplicera de konstaterade fallen med 20, kanske med 40-50 till och med då vi inte vet.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Du verkar tro att antal bekräftade fall motsvarar antal faktiska fall.

Mortaliteten definieras som hur många som dör utav de som blir smittade. Om man använder sig av antalet bekräftade smittade, och den siffran grovt underskattar antalet faktiskt smittade i samhället ("mörkertalet"), så får man en motsvarande grov överskattning av mortaliteten. Det är därför länder med undermålig testning visar på en exceptionellt hög dödlighet, medan länder som har en väldigt utbredd testning som fångar upp en högre andel av de smittade, också får en lägre mortalitet.

Ett av de länder med allra högst täckningsgrad av tester är island, som har testat mer än 20% av sin befolkning. De har också en av de lägsta mortaliteterna, 0,3%. I och med att de fortfarande kan ha ett mörkertal på Island, kan den faktiska mortaliteten där vara så låg som 0,1%. Dessa slutsatser stämmer också med studier från Diamond Princess, ett av få fall där man har en testgrad på 100%. En osäkerthet för Diamond Princess är relativt låg statistiosk signifikans, samt att man måste korrigera för demografin som var väldigt åldersstigen (medelåldern var 65+ år).

Ett sätt att få en bättre bild av mortaliteten i ett samhälle är att göra regelbundna och omfattande randomiserade tester av infektioner i befolkningen. Det har man påbörjat för en vecka sedan i Sverige, de första resultaten ska presenteras på måndag. Än bättre är om man kan börja använda ett antikroppstest i stor skala, eftersom man då kan mäta hur stor del av befolkningen som tidigare haft sjukdomen, vilket man då direkt kan jämföra med hur många som dött.

Och hur tror du att det påverkas när sjukhusen är fulla, 112 överbelastad, ambulanserna är proppfulla och tant Alma ligger på gatan utan syre i blodet? Hmm...det är det som vi vill undvika, för då är det ingen som har tid att gå till jobbet, vägarnaär ju fulla med pensionärer som ska ta sig till närmaste akut.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:
Skrivet av deltascu:

Antalet bekräftade smittade är förstås inte alls samma sak som faktiskt smittade, så det är inte så lätt att dra slutsatser av det. Jag skulle i alla fall bli förvånad om de hårdare nedstängningarna inte ger ett starkare resultat på kort sikt jämfört med de mjukare rekommendationerna vi haft i Sverige, och att det kommer återspegla sig i statistiken de kommande veckorna. Däremot är de hårdare restriktionerna ingen strategi jag tror fungerar i längden, medan de restriktioner vi infört i Sverige lätt kan upprätthållas året ut om det behövs. Huvudstrategin är att inte överbelasta sjukvården och skydda de äldsta så gott det går. På sikt tror jag den svenska strategin kommer visa sig mer framgångsrik.

Om framgångsrikheten mäts i antalet döda så oundvikligen ett stort rungande JA.

Ok, vad är frågan du besvarar? Eller håller du bara med min text ovan?

Skrivet av Esseboy:

Om alla slutade sprida smittan skulle den försvinna på några månader, men sen har vi Sverige som fikar och tycker det skulle vara jobbigt om krogen stänger.

Om alla slutade sprida smittan skulle den vara över på ett par veckor. Tyvärr lever vi inte i den verkligheten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Och hur tror du att det påverkas när sjukhusen är fulla, 112 överbelastad, ambulanserna är proppfulla och tant Alma ligger på gatan utan syre i blodet? Hmm...det är det som vi vill undvika, för då är det ingen som har tid att gå till jobbet, vägarnaär ju fulla med pensionärer som ska ta sig till närmaste akut.

Ja, då skulle dödligheten förstås öka markant, vilket jag skrivit många gånger redan. Vart vill du komma? Tror du att det är dit vi är på väg i Sverige?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Om alla slutade sprida smittan skulle den försvinna på några månader

Hur skulle detta gå till? Altså hur får du smittan att sluta spridas helt och ur ett globalt perspektiv?

Förodrar du 2 månaders karantän för alla?
Hur många, f.a. i fattigare länder har ekonomin och beredskapen att klara av en två månaders isolering?
Hur många skulle inte tröttna på isolationen och börja bryta mot den?
Vem ska upprätthålla isoleringen på ett sätt att de dom själva inte riskerar sprida smitta?
Italien är ett rikt och välmående land, och missnöjet pyr redan - hur skulle du få mycket fattigare och desperatare människor i t.ex. subsahara att stanna hemma utan vapenvåld och antagligen rätt höga dödsfall?

Jag kan svara åt dig; Det går inte, det är omöjligt.

Ett land kan totalisolera sig helt under en tid och bli fri från smitta, men det räcker med att den finns kvar bland människor någon annanstans på planeten för att vi riskerar ett nytt utbrott. Dags för 2 månaders karantän igen då eller?

Skrivet av Esseboy:

men sen har vi Sverige som fikar och tycker det skulle vara jobbigt om krogen stänger.

Nu skämmer du bara ut dig.

Skrivet av Esseboy:

Du baserar det på två dagars data...baserat på 18 dagar ser det fint ut.

Det kan svänga snabbt, det har vi sett i andra länder.
Jag gillar Finland och jag hoppas landet klarar sig lindrigt undan. Det har onekligen sett bättre ut för landet på sistonde än vad det gjort för de flesta andra, men det finns inga garantiner för att trenden håller i sig.
Återigen: Det är för tidigt att dra några slutsatser.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MinscS2:

Hur skulle detta gå till? Altså hur får du smittan att sluta spridas helt och ur ett globalt perspektiv?

Förodrar du 2 månaders karantän för alla?
Hur många, f.a. i fattigare länder har ekonomin och beredskapen att klara av en två månaders isolering?
Hur många skulle inte tröttna på isolationen och börja bryta mot den?
Vem ska upprätthålla isoleringen på ett sätt att de dom själva inte riskerar sprida smitta?

Jag kan svara åt dig; Det går inte, det är omöjligt.

Ett land kan totalisolera sig helt under en tid och bli fri från smitta, men det räcker med att den finns kvar bland människor någon annanstans på planeten för att vi riskerar ett nytt utbrott. Dags för 2 månaders karantän igen då eller?

Nu skämmer du bara ut dig.

Det kan svänga snabbt, det har vi sett i andra länder.
Jag gillar Finland och jag hoppas landet klarar sig lindrigt undan. Det har onekligen sett bättre ut för landet på sistonde än vad det gjort för de flesta andra, men det finns inga garantiner för att trenden håller i sig.
Återigen: Det är för tidigt att dra några slutsatser.

Så Taiwan och Sydkorea ljuger?

Det har det blivit sagt länge, det kommer att bli karantäer i omgångar året ut, men först måste tillräckligt många dö i Sverige så politiker fattar att folk dör på riktigt, kanske när man får skicka hundratals kroppar per lastbil fattar de galoppen som i New York?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av deltascu:

Ja, då skulle dödligheten förstås öka markant, vilket jag skrivit många gånger redan. Vart vill du komma? Tror du att det är dit vi är på väg i Sverige?

Japp, det har hänt i alla länder hittills som inte lyckats isolera smittan, varför skulle Sverige vara annorlunda med sin svaga sjukvårdskapacitet?

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Så Taiwan och Sydkorea ljuger?

Att Taiwan och Sydkorea har lyckats bra med att neutralisera smittan betyder inte att den inte kan komma tillbaka - det finns fortfarande smittade människor i deras geografiska närhet, och dom har varken flockimmunitet eller vaccin (än) att falla tillbaka på om det blir ett nytt utbrott, då är dom plötligt tillbaks till ruta ett.

Och långt ifrån alla länder har samma möjlighet att bekämpa smittspridningen som dessa två länder.

Och var har jag sagt att de ljuger? Eller ens nämnt dessa två länder? Vadan denna halmgubbe?
Lägg ner med din oärliga argumentationsteknik.

Skrivet av Esseboy:

Det har det blivit sagt länge, det kommer att bli karantäer i momgångar året ut, men först måste tillräckligt många dö i Sverige så politiker fattar att folk dör på riktigt, kanske när man får skicka hundratals kroppar per lastbil fattar de galoppen som i New York?

New York:
- Folkmängd: ca. 19,5 miljoner.
- Befolkningstäthet: ca 2050 invånare / km2.

Sverige:
- Folkmängd: ca. 10,3 miljoner.
- Befolkningstäthet: ca. 22 invånare / km2.

Behöver jag utveckla mer varför din jämförelse inte riktigt fungerar?

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Nu tycker jag att tråden börjar spåra lite. En användare förstör all möjlighet till konstruktuv diskussion. Jag tackar er övriga som håller sig sansade. Jag hoppas att tråden åter blivit konstruktiv imorgon, gärna rensad på trams. Kanske att användaren i fråga borde ta sig en paus från tråden och hitta på något annat ett tag.

Återigen ett tack till er andra. Att låta tråden helt spåra är ju allvarligt med tanke på att folk kan få idéer och liv hänger på att vi sköter oss där ute.

Ses imorgon!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Japp, det har hänt i alla länder hittills som inte lyckats isolera smittan, varför skulle Sverige vara annorlunda med sin svaga sjukvårdskapacitet?

Med tanke på att Stockholm är värst drabbat, så talar det väl mer om oviljan att efterfölja FHMs rekommendationer i huvudstaden än landet i sin helhet?

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Så Taiwan och Sydkorea ljuger?

Det har det blivit sagt länge, det kommer att bli karantäer i omgångar året ut, men först måste tillräckligt många dö i Sverige så politiker fattar att folk dör på riktigt, kanske när man får skicka hundratals kroppar per lastbil fattar de galoppen som i New York?

Karantän kortet blir omöjligt att spela i flera omgångar likväl.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Japp, det har hänt i alla länder hittills som inte lyckats isolera smittan, varför skulle Sverige vara annorlunda med sin svaga sjukvårdskapacitet?

Därför att vi haft tid att förbereda oss, både genom smittbegränsande åtgärder och genom att utöka sjukhusens intensivvårdskapacitet. Men det kommer visa sig de närmaste veckorna om det varit tillräckligt med förberedelser, så vi behöver inte vänta så länge.