Helgsnack: Hur smart är ditt hem?

Permalänk

*Google Home Mini
*Philips Hue med 5 lampor. (3st Vardagsrum+Hall+Sovrum)
*Chromecast, men den buggar förfärligt med connection så jag skiter i den mest.

Det jag värderar högst är slippa gå och dimma om ljuset när jag sitter vid datorn, ta av/på hörlurarna
samt att mitt vardagsrum dimmar upp lite innan mitt alarm på morgonen går igång. Ibland vaknar jag smooth av ljuset som skiner in i sovrummet. Prima!
Också skönt att slippa tända i hallen när man kommer hem (gps location activated), har en väldigt mörk hall.

*Har en billig strömavbrytare till extra lys-slinga runt sängen (typ Deltaco 99kr trigger). Tänkte skulle ha den till att starta kaffet varje morgon först, men den är skön att röststyra när man redan ligger i sängen och slippa leta efter on/off-switchen under sängen

Att önska är rörelse trigger till hallen att tända 100% när man kommer hem och dimma 10% under nattetid om personer i hushållet behöver besöka wc samt persienner upp/ner hade varit överdrivet skönt och lyxigt.
Hade kunnat tänka mig fler LED-slingor (under soffa, säng, längs hallen på något vis) men dom är för dyra att köpa för skoj skull i skrivande stund.

Permalänk
Medlem

En dum smart-tv och 2 dumma smart-mobiler. Har ingen som helst anledning till att ta det längre än så i dagsläget

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600X | ASUS GeForce RTX 2080 8GB DUAL OC | Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz | MSI B450 TOMAHAWK - ATX / B450 | Fractal Design Define C - Svart | Corsair RM750X V2 750W 80+ Gold | Noctua NH-D15 |

Permalänk
Medlem

Kör med Google Home assistant (1 mini i varje rum + en google nest i köket).

En Chromecast kopplat till tvn i sovrummet och en kopplat till receivern för projektorn i vardagsrummet.
Tjänster kopplade till google home assistant utöver nedanstående är:
Spotify och Netflix (som kan kontrolleras via google kommandon)

Hue + Ikea smart belysning (via HueBridge)
Enda automatiseringen vad det gäller lampor är att jag grupperat fönsterlampor i en egen virtuell grupp i hue app, som startar automagiskt vid solnedgång och släcks automagiskt via soluppgång.

annars sköts mesta av ljuset via röst. (dock inte badrumsbelysning)
I badrummet har jag automatiserad golvvärme, (schemaläggning helg/vardag) och en japansk toalett. (nattbelysning, värmesists, tvätt och tork styrs via fjärr)

i vardagsrummet har jag en harmony hub som kontrollerar mediacentret (så vill man spela switch, ps4 eller streama via chromecast eller titta på något via media datorn, så kan man med ett röstkommando / knapptryck via skapade rutiner starta och ställa in allt receiver etc till rätt portar samt släcka eventuellt tända lampor)

Via harmony hubben kan man även starta robot dammsugaren med röstkommando, alternativt schemaläggning (programmering av dammsugaren).

Eventuellt framtida uppgraderingar är att fullt automatisera all belysning. Hall + köket kör infällda spottar i taket, de kontrolleras inte via röst. en potentiell fix vore att byta alla dimmers /brytare emot smarta diton. fast som det ser ut just nu så hade jag behövt en ny hub för z-wave protokollet. Osäker hur länge jag kommer bokvar innan vi flyttar till något större dock, men i ett eventuellt nytt boende så kommer det inhandlas. kanske även automatiserade mörkläggningsgardiner.

Använt endel IFTT för att enabla goggle assistant kontroller över vissa automationer (t.ex. olika belysnings kombinationer).

Visa signatur

They say a little knowledge is a dangerous thing, but it's not one half so bad as a lot of ignorance
- Terry Pratchett
_____________________________

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det första som fixar en matreplikator typ Star-trek och inte säljer den dyrare än en kaffemaskin kommer att få göra affär med mig, det vore en smart maskin som eliminerade behovet av många hushållsmaskiner till skillnad från ett kylskåp.
däremot är det ganska underligt att man inte har nått bra interface till mikrovågsugnar för där har utvecklingen verkligren gått bakåt både i hur interfacet ser ut och hanteras samt vilka funktioner som erbjuds.
Jag har nyss skaffat en ny mikro men det fanns ingen som var lika bra som mikro som min ca 30 år gamla modell, de nya går att få med flera andra funktioner typ varmluft och grill men de kan verkligen inte styra mikrovågorna på samma sätt och en modern ugn där man själv kan göra program hade varit guld värt och en verkligen smart produkt, dessutom är det ju bedrövligt dålig läsbarhet på displayerna och reglagen jämfört med hur de äldre såg ut, tydlig layout och bakgrundsbelysning på knapparna osv så ett interface på mikron för att själv kunna göra program är nått jag verkligen saknar eftersom jag har mikron för att laga mat i och inte för att värma färdigmat i.

Och är det nån som har tips på hur jag får smarthet i den idag fjärrstyrda belysningen, jag vill som sagt ha ett enkelt och smart interface likt en plc och inte nått superkomplicerat som inte ger någon smarthet utan bara fjärrkontroll.

Ja det är intressant hur mikrovågsugnar har blivit allt sämre. Komplicerade program som man ALDRIG använder, sämre effekt, går sönder oftare, etc. Spelar liksom ingen större roll om man köper en för 500kr Andersson eller 5000kr Electrolux, samma skit.

Permalänk
Medlem

Inget alls hos mig. Om inte en Chromecast räknas. Fast särskilt smart är den inte, så den räknar jag inte. Jag använder den ju bara för att spela upp saker på en större skärm från mobil eller platta. Som en trådlös skärmkabel. Som en Bluetooth-högtalare, fast för bild.

Röststyrda saker kommer aldrig att komma in i mitt hem, så där försvinner en stor del av möjliga objekt. Jag vill inte prata med föremål. Kommer aldrig att ske. Det är illa nog med alla dessa telefonrobotar man måste överlista för att få kontakt med nån inom vården, eller i nån kundtjänst. Vansinne!!!

Jag hade ett kort tag några fjärrkontrollsstyrda eluttag, men de gick sönder på samma sätt inom några månader, så nåt liknande kommer jag aldrig att skaffa, i alla fall inte från märket Telldus, som detta var. Jag har lamporna avstängda i stället. Billigare så, dessutom.

Inga "smarta" lampor, huvudsakligen pga att de flimrar, men också för att jag inte riktigt fattar vad de ska vara bra för.

Har inte ens vanliga lampor kopplade till timer (som ju är stenåldersteknik med dagens mått mätt), för de surrar så förjävligt.

Jag använder inte ens "blippar" till portlåset (har efter åtta år inte ens hämtat ut blipparna från föreningen), utan envisas med fysisk nyckel.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

en sån där lampa med nattsensor - den är smart at tända sig själv när det blir mörkt...

Permalänk

Philips HUE på dom viktigaste rummen.
Styr sen med tellstick v2:
motorvärmare
Alla lampor på olika scheman
Rörelsevakter/Magnetkontakter med olika ändamål
Termometrar
Fuktsensorer
Ljus/rörelse/temp sensorer som snart ska styra värmen.

Visa signatur

Idag använder jag min dator till Ingenting men den har

Ryzen 3700x b550 Gigabyte Aorus PRO, corsair 3600, b AOC 24"@144hz
Ryzen 2600x,Asus x470,Gigabyte 1080 Ti aorus
16 Gb vengeance @3000Mhz 1.37volt, Custom loop
|triple monitor|AOC24" AOC 24"@144hz, Dell Ultrasharp 24"

Permalänk
Relik 📜

Har petat in en hel del smarta grejer senaste åren. Det började som ett sätt att mäta temperatur och få över i telefonen, sedan spårade det lite. Controllern säger 103 enheter, men 20-25 av dessa är virtuella. Oavsett är den en himla massa lampor, väggbrytare, dörrsensorer, tempsensorer och så vidare.

Jag har gått från det "smarta" i att styra saker med telefonen till att fokusera på automatisering. Så mycket som möjligt ska hända av sig själv, och där det inte är praktiskt med så lite "pill" som möjligt. Den mesta "stämningsbelysning" går på tid eller rörelse, och olika lägen för hemma/bort/natt styr hur till exempel lampor beter sig.

Till det har jag ett fåtal manuella knappar, typ en på sängbordet för att slå över till "nattläge". Eftersom vi lägger oss på olka tider har jag inte fått till något automatiskt där jag är nöjd med. Likadant har jag en manuell knapp för att "gå hemifrån" och därmed slå igång bland annat larm.

Sist men inte minst, ett par Google Home. Används dock väldigt sparsamt helt ärligt, just eftersom fokus är att saker inte ska behöva styras manuellt i någon större utsträckning.

TL;DR har jag lekt en hel del med smarta hemmet. Just nu, rätt nöjd dock, grejerna funkar bra och inget saknas direkt.

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Mitt hem är mycket smart, jag har en fru, hon säger till mig vad som skall släckas tex och så händer det

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Medlem

Icke. Alls.

Håller på med nätverket och fixar med det, om det räknas, har ett oöppnat paket med några sensorer från Xiaomi jag skall trycka in på några ställen, när jag klurat ut hur jag blockerar deras internetåtkomst.

Hade förmodligen haft lite mer smarta prylar om det inte vore för en livspartner med föråldrad syn på teknik. Får väl uppgraderas...

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Är väldigt nöjd med vårt automatiserade hem

Jag får väl kalla mig early adopter. Å jag vågar inte tänka på hur många timmar jag lagt på vårt hemautomatiseringssystem.

Jag började med Tellstick Net för 8 år sedan men bara ett par uttag, lampor och tempsensorer på 433MHz protokollet. WAF (Wife Acceptance Factor) var på en ok nivå redan från början.
Efter ett par år av "tänds oftast/släcks oftast" så började jag kika efter ett mer robust system där jag kunde lita på att kommandot utfördes. Valet föll på Zipabox Duo (Z-wave och 433-MHz) som senare kompletterades med en ZigBee modul. Det blev Zipabox främst pga bra pris och stora möjligheter att ändra saker själv. Men Zipatos välvilja till utveckling och möjligheter till att lägga till nya sorters enheter är beroende av att användare testar och återkopplar. Det är många frustrerande timmar man lagt på att testa och hjälpt till att utveckla.

Vi har främst automatisering på tid/solned-uppgång eller rörelsesensorstyrt. Har även en del scenes där man t.ex tänder nedervåningen en regntung dag när man knappt ser inomhus fastän det är två timmar kvar till solen går ner. Jag har försökt få till med ljussensor som styr men jag har inte orkat med programmeringen i Zipato-gränssnittet som ska styra alla undantag och villkor som ska vara fyllda för att den ska aktiveras/deaktiveras.

När vi sedan fick barn så räckte dock inte tiden till för sånt. Och vi insåg att vi inte kunde förvänta oss att en 2-åring som är mörkrädd ska behöva logga in på en telefon och sedan en app för att därefter göra rätt val i en meny för att tända sin lampa så det blev dags att börja anpassa systemet efter andra inte fullt lika tekniskt bevandrade användare.
I samband med det kom IKEA med sina extremt prisvärda produkter.
Alla lampor förseddes med kontakt på sladden och alla uttag i väggkontakter byttes mot såna med on/off knapp och fick Trådfri i sig. Valet på uttag blev främst Fibaros pluggar eftersom de hade absolut högst WAF. Men scheisse vad dyrt det blir efter att tag med 500kr per uttag. Men kosta vad det kosta vill, WAF måste vara hög.

Jag har under en längre tid tyckt att Zipato inte alls längre var lika banbrytande som de var i början. Möjligheten till lokal styrning (om internet går ner) har varit obefintlig. Å att göra avancerade scenes och automatisering i deras webgränssnitt har varit alltför svår. Jag kan skriva koden i C# vad jag vill att systemet ska göra men jag kan fasen inte få till det i deras block baserade program.

Efter genomgång av marknaden så föll valet på Animus Heart. En svensk open-source produkt.
Jag är nästan kär nu. <3
Överflyttningen av alla produkter (30+ uttag, lampor, temp, rörelsesensor, energisensor, läckagesensor, ljussensor, kameror mm) och skapande av automatiseringar och scenes tog några dagar pga jobb och andra omständigheter. Men de dagarna visade på hur mycket vi verkligen använde och uppskattade vår hemautomatisering!

Saker jag uppskattar: Möjligheterna till hemautomatisering är oändliga. Det är främst pengar och fantasi som sätter gränser. Ok, kompatibilitet är ju också en viktig faktor.

Saker jag inte uppskattar: Att man är tvungen att ha en styrenhet från det företaget som man köper produkterna för att kunna uppdatera dem är ju riktigt dåligt. Att t.ex. behöva köpa ett Fibaro Home Center för 3000kr bara för att kunna uppdatera deras produkter är befängt. Det ger då en större risk för att hackare tar över IoT produkter eftersom man inte har senaste firmware. Företagen borde släppa deras firmware till produkterna fria så alla styrenheter kan uppdatera IoT produkterna oavsett tillverkare.

Röststyrning - Jag kikade på och testade VoxCommando 2013 men det var alltför mycket jobb med att få det att fungera då. Google Home och Alexa känns intressant men vi vill inte ha någon som tjuvlyssnar på oss i vårt hem. Så det blir väl till att ta en ny titt på VoxCommando när jag får tid.

Sammanfattningsvis:
Tyvärr är det fortfarande en inte helt mogen marknad. Man bör hålla sig till ett märke för att ha ett säkert och helt kompatibelt system. Utvecklingen har dock tagit stora steg framåt.
Vi har svårt att tänka oss ett hem utan automatisering, det underlättar livet mycket när man fått till allt bra=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

mitt hus är rätt litet ca 65 KVM x2 och jag har ca 8 smarta kontakter. även den längst bort ligger inom 10 meter från hubben som är centralt placerad och då finns det alltid någon kontakt dom kan "mesha" med om det skulle behövas. senast igår fick jag tända 2 st smartplugs och båda befinner sig ca 2 meter från hubben.

samsung hubben kör inte allt på nätet, när jag hade internet bortfall i 3 dagar så tände och släckte den lampor som att inget hade hänt så den kanske lagrar några cykler eller kör på senaste om den inte kan hämta en ny?

kör den där appen som ställer rättar sig efter sol uppgång och nedgång.

hur gör jag för att få till röst styrning? är det en mic som behövs som jag kopplar till en "händelse".

jag måste maila samsung så jag kan få min engångs kod...eller använda gamla mobilen.

för röststyrning är det vanligen en alexa eller googlehome, (personligen tycker jag Alexa är vida överlägsen)
om man inte vill köra något helt eget offline det finns med men kräver för det mesta rätt mycket pul.

Absolut körs vissa dela offline, dock körs merparten online när det gäller z-wave och smartthings, dom jobbar dock med att minska den mängden enligt beta uppdateringarna. så just on off osv tror jag väldigt många enheter fått stöd för, har du fått lägga in en en custom konfig är det fortfarande online vad jag vet.
Släcker den inte så har den inte kontakt med sakerna. då är det något som är galet,
ett vanligt fel är att man, 1 flyttat på enheter eller flyttat smartthings och inte "lagat" det efter flytten så sakerna kör den gamla vägen.
2: är alla sakerna inte är z-wave+ utan man blandar med gamla standarder, har man en gamal sak är risken att hela nätverket kommer köra enligt den gamla standarden. (gäller inte batteri saker som inte vidarebefordrar)
något annat väldigt vanligt är att man har alldeles för hög rapportering, polling på 60 som brukar vara standard, dödar bokstavligen hela nätverket, innan jag ändrade detta hade jag med problem att vissa saker inte utfördes eller att det tog en jäkla tid.
enheter som har fast ström kan du helt stänga av polling på. har dom även ström rapportering så trycker det med ner nätet, vanligen sätter jag att det ska till antingen 50% eller 100% ökning för den ska rapportera.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Knappt alls, Philips HUE i alla lampor och lite casting (räknas väl knappt) det är typ allt, utom basicgrejerna som TV:n. Dator i ett rum, TV i ett annat, desktopstreamar över LAN när det behövs och röststyr ingenting för jag hatar röststyrning i allmänhet.

Lamporna tänds och släcks utefter var min telefon befinner sig någonstans och mina solceller + all förbrukning moniteras i en app. Bronsålder life.

Visa signatur

Bara fanboys kallar folk för fanboy!

Permalänk
Medlem

Philips Hue
Sensorer
Röststyrd TV
Google Assistans installerad på Sonos högtalare

Inte så smart men det fungerar

Visa signatur

🖥️ En snabb dator
📱 - Samsung S20
🧩 - Prusa MK3S MMU2S

Permalänk
Medlem

Har Philips Hue i alla mina rum i lägenheten. Annars har jag inget mer när det gäller smarta hem

Visa signatur

ROG Strix Z790-E/Intel i7 13700K/Noctua NH-D15 Black/MSI RTX 4080 Suprim X/32GB Corsair vengeance 6200mhz/Lian Li O11 Air Mini/Seasonic Vertex 850/Kringutrustning: Keychron Q2
Alienware AW3423DWF/Klipsch R-41PM/G-Pro X Superlight/Fidelio X2HR

Permalänk
Medlem

Jag håller på att fixa automatiserad bevattning till vårat fritidshus. Har köpt in 4st 12v ventiler som jag nu har kopplat ihop och lagt i en modifierad liten skruvlåda ifrån biltema. Skruvlådan ska matas med vatten ifrån en kran på fasaden. Och fördelar sedan vattnet ut i trädgården på 3st nedgrävda ledningar. Den fjärde ventilen kommer att fungera som en failsafe, om någon av ventilerna börjar läcka.

Jag har fixat ett litet program i C# som styr ett reläkort som i sin tur styr dessa ventiler. I programmet kan man också skräddarsy ett eget bevattningsschema

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

för röststyrning är det vanligen en alexa eller googlehome, (personligen tycker jag Alexa är vida överlägsen)
om man inte vill köra något helt eget offline det finns med men kräver för det mesta rätt mycket pul.

Absolut körs vissa dela offline, dock körs merparten online när det gäller z-wave och smartthings, dom jobbar dock med att minska den mängden enligt beta uppdateringarna. så just on off osv tror jag väldigt många enheter fått stöd för, har du fått lägga in en en custom konfig är det fortfarande online vad jag vet.
Släcker den inte så har den inte kontakt med sakerna. då är det något som är galet,
ett vanligt fel är att man, 1 flyttat på enheter eller flyttat smartthings och inte "lagat" det efter flytten så sakerna kör den gamla vägen.
2: är alla sakerna inte är z-wave+ utan man blandar med gamla standarder, har man en gamal sak är risken att hela nätverket kommer köra enligt den gamla standarden. (gäller inte batteri saker som inte vidarebefordrar)
något annat väldigt vanligt är att man har alldeles för hög rapportering, polling på 60 som brukar vara standard, dödar bokstavligen hela nätverket, innan jag ändrade detta hade jag med problem att vissa saker inte utfördes eller att det tog en jäkla tid.
enheter som har fast ström kan du helt stänga av polling på. har dom även ström rapportering så trycker det med ner nätet, vanligen sätter jag att det ska till antingen 50% eller 100% ökning för den ska rapportera.

Hur ställer jag in "polling" är det att den säger "hej jag är här och funkar" lite då och då? Så det kan vara polling grejjen som gör att det inte fungerar? Inga pluggar går på batteri.
Har bara smarta kontakter och en är en extra liten som även mäter ström åtgång. Annars är alla samma märke och modell.
Kanske man ska testa med en alexa eller google och se hur det fungerar. Får läsa på mer om dem.
Har mailat samsungs ST avdelning om min kod, får se hur det går.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Har inget hemma än men jobbar med fastighet automation båda inom villor och företagslösningar, blir att trycka in en plc för allt här hemma när elen byts ut. Blir bara trådat samt säker anslutning med kryptering på det som kommer att sättas upp! Samt egen designad visualisering!

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 9 5900X | AIO: Alpenföhn Gletscherwasser 360mm HS | MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO (Wi-Fi) X570 | GPU: MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X | RAM: Team T-Force Xtreem ARGB 4x8GB (32GB) DDR4 3600 MHz CL14 | PSU: ASUS ROG Thor 850W | SSD: WD Black SN850 Gen 4 SSD 2TB | CASE: Phanteks Eclipse P500A

Permalänk
Medlem

har bytt alla lampor i lägenheten till ikea trådfri. Så kan släcka allt när jag går hemifrån eller ska sova.

Rullgardin i sovrummet som öppnas kl 12 varje dag ifall jag glömt öppna själv.

Rörelsesensor i badrum och hallen som tänder lamporna. På kvällen tänds små lampor bara.

Automatiskt bevattning av blommor i vardagsrummet. Ska ha till hela lägenheten, men inte orkat bygga det än.

Högtalare med google home i alla rum. Skönt att ha lagom ljudvolym i varje rum, istället för att vardagsrummet ska försöka täcka hela hemmet.

Permalänk

Kör endast Philips Hue. Undviker smart funktioner så gott det går av privacy & säkerhetsskäl.

Visa signatur

Apple Mac Mini

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hur ställer jag in "polling" är det att den säger "hej jag är här och funkar" lite då och då? Så det kan vara polling grejjen som gör att det inte fungerar? Inga pluggar går på batteri.
Har bara smarta kontakter och en är en extra liten som även mäter ström åtgång. Annars är alla samma märke och modell.
Kanske man ska testa med en alexa eller google och se hur det fungerar. Får läsa på mer om dem.
Har mailat samsungs ST avdelning om min kod, får se hur det går.

Hej

Japp det stämmer, just pulling är ett föråldrat sätt som knappt används längre då de flesta enheter använder beaming istället
Oj det var länge sedan jag använde z-wave på smartthings men om jag inte minns fel så kan du på den ställa det via kontrollpanelen online. https://account.smartthings.com/login

Jag rekommenderar absolut alexa framför google, deras app är väldigt mycket bättre enligt mitt tycke
sedan gillar jag att man nu även kan köra dom lokalt med nodered jag har dock inte börjat pulla så mycket med det än.
alexa har kommit med fler smarta enheter det senaste, jag skaffade ett par alexa input som jag bytte ut alla chromecast audio med
samt har dom en modell du även kan ha det i bilen. (har inte hunnit skaffa en av den modellen än dock) men känns smidigt att ha till info skärmen eller styrning innan man kommer hem.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Home assistant med alla smarta prylar i huset uppkopplade, zigbee prylar via deconz som möjliggör olika inputs som fjärrkontroller och sensorer som kan styra allt kopplat till hass. Schemalagda/kontextstyrda ljusscener. Automationer köra främst visa appdaemon för att kunna göra lite mer komplexa regler. Tyvärr så är det lite av skomakarens barn-syndrom med Henry eftersom jag jobbar mer på backendsaker än att smarta upp hemmet ytterligare

Permalänk
Medlem

Hej!
Jag tänker lite mer så här.
De jag känner som har något hemma styr det ändå för hand med en mekanisk knapp efter installationen, ex v de som har jättefina lampor som går att styra och schemalägga.
Då kan man ju lika gärna ha en vanlig LED lampa med rätt egenskaper från början.
Så jag tänker att man inte behöver så mycket saker.
1) Jag vill ha hjälp att städa.
2) Jag vill veta om någon obehörig tar sig in i min lägenhet och att allt är bra med familjen.
För städningen köpte jag en Electrolux Pure i9 dammsugarrobot. Den kan startas när jag vill varifrån som helst och den gör mycket, mycket rent. Bästa köpet någonsin!
För "inpasseringen" köpte jag en Arlo Pro 2 kamera som är riktad inne mot dörren, och enbart mot en del av dörren. Notifiering varje gång dörren öppnas men går man bara i hallen händer ingenting. Fantastiskt. Man känner sig mycket tryggare med att familjemedlemmar kommit hem helskinnade (vi jobbar obekväma tider) och att ingen brutit sig in under tiden man varit på jobbet.
Kan inte komma på något mer som jag skulle behöva men här kanske någon kan övertyga mig om något?

Permalänk
Medlem
Skrivet av aragon:

Hej

Japp det stämmer, just pulling är ett föråldrat sätt som knappt används längre då de flesta enheter använder beaming istället
Oj det var länge sedan jag använde z-wave på smartthings men om jag inte minns fel så kan du på den ställa det via kontrollpanelen online. https://account.smartthings.com/login

Jag rekommenderar absolut alexa framför google, deras app är väldigt mycket bättre enligt mitt tycke
sedan gillar jag att man nu även kan köra dom lokalt med nodered jag har dock inte börjat pulla så mycket med det än.
alexa har kommit med fler smarta enheter det senaste, jag skaffade ett par alexa input som jag bytte ut alla chromecast audio med
samt har dom en modell du även kan ha det i bilen. (har inte hunnit skaffa en av den modellen än dock) men känns smidigt att ha till info skärmen eller styrning innan man kommer hem.

ska kolla in det där så fort jag får min kod :).
tack för tipsen. förhoppningsvis kommer mina enheters "hicka" försvinna. och alexa ska jag verklige slå ett stort öga på.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk

Philips hue i varje rum och robotgräsklippare på baksidan. Jag styr mina Hue med en fjärr, orkar inte upp mobilen jämt. Min TV är också en Smart TV, 65” Samsung med HDR samt min mobil då. Röststyrning är inte alls min grej, speciellt om ma än måste säga hej Siri eller Hej Google. Jo jag har även en Apple watch som träningsklocka.

Visa signatur

Arbetsdator: Imac 27" Core I3@3,2 Ghz, 1TB HDD. Backup: Scaleo home server 2205 2+2TB
GamerPC: Core i7 2,8 Ghz, 6GB DDR3, Geforce 2x680 Sli, 128GB Samsung 830 SSD, Corsair 750W nätagg, W7 Ultimate.

Permalänk
Medlem

En rörelsestyrd strömbrytare i badrummet, då ungarna alltid struntade i att släcka efter sig är den enda "smarta" saken jag har. Allt det andra drar bara mer energi än vad det gör nytta.

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

... däremot är det ganska underligt att man inte har nått bra interface till mikrovågsugnar för där har utvecklingen verkligren gått bakåt både i hur interfacet ser ut och hanteras samt vilka funktioner som erbjuds..

Håller med! Intressant att du tog upp microvågsugn då jag störde mig på exakt samma sak när min gick sönder, det var nog drygt 10 år sen (skrämmande vad tiden går). Köpte föregångaren till den här och jag ger interfacet full pott, tycker du bör kolla in den även om den inte löser din önskan med att kunna göra egna program https://www.samsung.com/se/cooking-appliances/microwave-oven-...

Har börjat planera nytt kök, finns en spis och fläkt som ska kunna samarbeta. Dvs när du startar spisen så startar fläkten och anpassar hastigheten automatiskt, till ett väldigt högt pris... Skeptisk till att det fungerar bra med

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag har en robotdammsugare som dagligen kör fram till första bästa matta och sedan fastnar. Sedan piper den illvilligt tills jag släpper lös den. Avskyr den nästan lika mycket som jag avskyr att dammsuga analogt. Några fler smarta prylar kommer jag inte skaffa förrän självkörande bilar blir ett prisvärt alternativ.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem

Hmm hur smart är nog en tolkningsfråga har lilla Rami som dammsuger två gånger i veckan som unnar sig med en strumpa eller två då och då samt nafsar på mattkanter som en liten påminnelse till mig att inte hamna utanför matt trenderna, tack! #trendgisslan

manuellt smart klimatsystem blåser/regnar/snöar det mycket så får man friska vindar in i sovrummet även där en smart påminnelse att stoppa in tårna innanför täcket så inte monstren biter en när man somnat.

sen har jag en slumpad motions-påminnare (problem med avloppsstam) som ger en ljudsignal att jag ska röra på mig har man missat larmet så kommer doften...

skämt åsido mobil,tv+ljudsystemet och en robotdammsugare behöver man va smartare?

Visa signatur

ASUS Strix Z270H i7700k 5.0ghz custom loop
Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200mhz
ASUS GeForce RTX 2080 8GB DUAL

Permalänk
Medlem

Lagom 🤷🏻‍♂️
Yale doorman lås på ytter dörren och Verisure modul
Philips hue med ca 14 lampor, automatiserade I Apple Hem
Logitech Harmony fjärr som startar tvn mm och tänder hue belysning i färg och styrka.
Neato botvac Connect
Vattenkokare med app
Tvätt och torktumlare med home connect app