Helgsnack: Hur smart är ditt hem?

Permalänk
Melding Plague

Helgsnack: Hur smart är ditt hem?

Smarta hemmet är temat för helgens snackis på SweClockers. Hur ser ditt ekosystem ut hemma eller väntar du på teknikens mognad?

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk
Medlem

inte alls, finns bara en smart här - försöker åtminstone;)

Permalänk

Skulle kunna vara intressant om jag hade villa eller gård. Där finns det mycket man kan få hjälp med för att minska behovet av att passa deadlines, underhåll, och tomtskötsel ....men i lägenheten finns det inte allt för mycket jag vill automatisera. Sånt som motorvärmare/etc en kall vintermorgon är ju aldrig fel, men det mesta andra ger inte så mycket mervärde.
Vill ju inte gärna ha röstassistenter heller, som Alexa, som spionerar i hemmet.

..Det smartaste i mitt hem är nog att mobilen ger ifrån sig läten vid inkommande nyheter, sms och telefonsamtal

Visa signatur

Dator: EEE901 N270/ 1GB / 20GB SSD ... Kraftigt nedbantat/tweakat Win7 x86 for speeeEED!
Facebook användare? Hatar tidslinjen? gå med i denna FB-grupp:
Undo Timeline ...med lite tur får h*lvetet ett slut!

Permalänk
Medlem

Mitt hem är väldigt analogt jag öppnar dörren med en gammal nyckel, har en oldschool kaffebryggare, poppar popcorn i kastrull. Dock har jag mobil och dator ingen "hemtelefon" landline.

Edit: Det står smart-tv på min tv i vardagsrummet så det är väl där då.

Visa signatur

Min dator är Cat-säker.
Hakuna Matata

Permalänk

Har en liten del bara än så länge.

kör Home assistant i docker med en Conbee sticka till, och en del lampor, ikea och philips, lite fjärrbrytare, temp sensorer och Logitech harmony hub.

mest är schemaläggning, scener och närvaro styrning av lampor hittills.

allt styrs antingen via placcerade fjärrkontroller vid behov, eller via Google Home / Nest Home.

kommer snart läggas till smart lås och så, men allt mest för att underlätta vardagen lite.

Visa signatur

|Dator: | Phantek P400S | Ryzen 5900X | X570 Aorus Elite | RTX 3080 Ventus OC | Corsair 64gb DDR4 | x2 970 EVO 1Tb | Corsair HX 850i | AC Liquid Freezer II 280 |

Permalänk
Medlem

Jag har en LED-lampa från ikea som har en fjärrkontroll. That's it.

Permalänk
Medlem

Väldigt smart skulle jag säga. Dvs, inga osmarta små Internet-of-Crap-pryttlar överhuvudtaget.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Kör med Philips Hue system, och Logitech Harmony fjärr och deras hub.
Så all belysning, tv, hembio, xbox och htpc kan styras med Harmony fjärren, mobilen, plattan eller rösten (använder dock aldrig röststyrningen).

Skoj att leka

Visa signatur

Stuff and things!

Permalänk
Medlem

Min Hue i sovrummet startar alltid en stund innan jag ska vakna. Det är ovärderligt.

Permalänk
Medlem

Inget annat än min ”smart-tv”. Bor i liten lgh så har inte sett någon vits med det. Men blev husägare och inflytt i sommar. Tidigare ägare hade installerat lite smarta uttag, så lär bli mer då. Lampor och lite sensorer, kanske nån kamera. Men blir bara lokalt, är för paranoid för nån röststyrning och nån tjänst som kräver nätaccess går fetbort.

Visa signatur

R7 3700X | Gigabyte GeForce RTX 2070 8GB GAMING OC | Corsair Vengeance LPX 4x8gb @ 3000mhz | EVGA Supernova 650w G3 | ASUS PRIME X370-PRO | WD Black NVMe SSD M.2 500GB OS | Corsair Hydro H115i PRO RGB | Fractal Design Define C | AOC AG352UCG6

Permalänk
Medlem

Det mesta i mitt hem styrs genom röst eller automationer. Det som styr allt är en Homey.
Har kopplat in:
- Dator (Av och På) Skärm (Ambilight) Ljud (Av och På)
- TV med Nvidia Shield och Hemmabioljud (Styrs med en Harmony Elite)
- Köksfläkt
- Golvfläktar
- Lampor (40 stycken) med röreslesensorer
- Dammsugare (Startar när både fru och man är borta)
- Termometrar (Kan fråga hur varmt det är i vardagsrummet)
- Ringklocka
- Använder Tibbers elavtal för att hålla koll på elen

Har även en MamaRoo 4.0 till vår bebis, troligtvis det bästa köp jag nånsin gjort

Allt stängs av när vi är borta och alla rätta saker startar när vi kommer hem utan att vi behöver klicka på massa knappar Väldigt skönt!

Visa signatur

| Stationär: 6900 XT, 5800X3D | Laptop: Asus UX32A | Nas: Synology DS1813+ | Smarthem: Homey |

Permalänk
Medlem

Jag kör wifi på min laptop, så min router är det närmaste jag kommer till en smart hub...
Jag har så sjukt lite insyn i den världen, men skulle vara intressant att läsa sig lite mer

Permalänk
Medlem

Alla lampor är utbytta till hue-lampor, en Google home i varje rum (3 stycken), Logitech harmony och en uppkopplad dammsugare.
Tycker det är så extremt skönt att bara säga till Google assistant att släcka alla lampor när man lägger sig eller när man går ut.

Är sugen på att köpa rullgardiner med motor för att kunna dra ner rullgardiner när det är dags att se på film eller när solen ligger på.

Permalänk

Jodå, min torktummalre piper konstant, hela natten, med lite ludd att ta bort, och spisen skriker om jag ställer något på den (även då den är barnsäkrat avstängd). Och både kyl och frys visar error på displayen. Tyvärr vet jag inte varför.

Jag har nog missat att koppla mig till någon överhängade övervakning.

Permalänk
Medlem

Philips hue med rörelsevakter för ljus i hall och kök, samt att allt släcks när man går hemifrån.
Ljusslinga på balkongen som styrs efter solens ned/uppgång.
Belysning i projektorrummet styrs av htpc:n när man startar/stoppar filmer mm.

Röststyrning hade varit nice men foliehatten sitter på i nu för att släppa in google eller amazon för det.

Rullgardiner hade varit trevligt med, ikeas verkar trevliga men dom har knasiga storlekar och priset är för högt ännu. Mod versionerna verkar dåliga, svaga motorer mm.

Visa signatur

//Gelantious
I heard life sucks, that''s why I''m glad I don''t have one.

Permalänk
Medlem

Förstår inte mening med det. Hade fjärrstyrda lampor för 12 år sedan men inte använt dem på länge. Inte känt att jag behöver röststyrda lampor när jag kan röra på mig. Kan förstå att det kan vara hjälpsamt för de som inte kan gå dock. Google eller Alexa spionsystem har jag inte känt nödvändighet av heller inte. Räcker med att telefonen lyssnar på en oavsett man vill eller inte.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Helt ok, använder min hjärnkapacitet för att sätta på och av strömbrytaren manuellt. Skämt och sido, det är toppen med automatisering, men att överdriva minsta lilla grej och jobb bakom en så enkel grej blir bara löjligt i slutändan. ^_^

Lagom mycket smartfunktioner hemma räcker, thats it. - Tråkig, fysiskt aktiv människa som man är..

Visa signatur

Jag gillar hårdvara.
Jag gillar spel.
Jag gillar teknik.

Permalänk
Medlem

Har en Raspberry Pi monterad på väggen vid dörren med en rörelsesensor och några andra komponenter (tacka vetja att det finns asiater som hittar på allt möjligt skumt här i världen) och när man öppnar dörren så startar taklampan.. Sen hur smart det är, eller om det är tillräckligt för att ens anses som smart vet jag inte. Det är ju inte direkt nån IoT-pryl, eller i och för sig har ju så klart internet access även om det inte ens nyttjas så sett.

Visa signatur

8700K 5GHz | GeForce GTX960 4GB WFOC | Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz | Windows 11

Permalänk
Hedersmedlem

Inte särskilt!
Har en egendesignad WiFi-styrd lampa: 2x Cree XHP70.2 på totalt 60 W (>4500 lumen) samt en RGB-diod på några watt. Styr via datorn (hotkeys) samt Android-app.
Det är nog också det enda "smarta" jag äger.

Edit: Just det! Blev påmind av ett senare inlägg i tråden. Har en Bluetooth-styrd termostat (någon DanFoss-modell) till ett element, för att kunna justera dag/natt-temperatur i rummet med terrariet. Lätt att glömma eftersom jag inte rört den på ett halvår eller så.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk

Kör plejd puckar till belysningen, dubbeltryck på strömställaren vid ytterdörren släcker belysningen samt astro ur på ytterbelysning och fönsterlampa. Samt wifi element, dom var billigare än "vanliga" element så inget jag aktivt ville ha men dom funkar bra. Kan ställa olika scenarion på dom med.
Funderar på att skaffa en gateway till plejdsystemet och en google platta som "anslagstavla" vid ytterdörren.

Permalänk
Medlem

Hue i hela lägenheten, två google home (en stor i köket, en liten i sovrummet), smart tv som är uppkopplad både mot nät och google home tänker dock inte köpa mer nu då vi letar hus.

Visa signatur

AMD Ryzen 5800X3D | EKWB 360 Elite | Asus RTX 3080 TUF OC | Asus ROG Strix x470-F | 32GB 3600mhz | 500GB EVO 970 M.2 | 1TB 860 QVO | HX1000v2 | Asus ROG PG279Q | Keychron Q1 moddat | Xtrfy m42 wireless | Logitech G PRO X Wireless |

Permalänk

Det smartaste jag har i hemmet är min telefon, det är allt. Jag jobbar med teknik hela dagarna och vill gärna koppla bort det när jag är hemma.

Visa signatur

Dator: ja
Tillbehör: ja

Permalänk
Medlem

Philips Hue - lampor inne och trädgården på tid och motion sensors har även något yi light och ikea trådfri som gick att koppla ihop.

Arlo 2 pro kameraövervakning med activity zones och Geostaket om man nu kallar det smart

Aqara 10x Aqara Termometer och hygrometer, typ överallt. Inte smartare än att den i källaren startar ett eluttag i drar kör en woods avfuktare vid behov. som iofs klarar starta sjäv men why pay for standby.

Danfoss living connect link - alla termostater inkl golvvärme (kan styras med Alexa= ALEXA jag vädrar för helvete hushåll med fjärrvattnet

Sist men inte minst, Jack the Klipper som snart ska få komma till sitt lilla garage på gräsmattan så han kan låta mig dricka bärts och sätta på massage bubblorna i jacuzzin.
Men ändå veta att gräset blir klippt! mmm längtar (dreglar som Homer) D'oh! en månad kvar typ ju!

Även om man inte alltid kör allt smart så att styra allt via mobilen eller Alexa är skönt. Alexa! Redlight district i sovrummet. eller klassiker som Alexa: naughty, naughty så blir alla lampor med RGB lika neongröna som Borats mankini!

Visa signatur

Den som har mest prylar när hen vinner dör

Permalänk
Medlem

Hemma har jag nästan ingenting - lamporna i vardagsrummet styrs från en fjärrkontroll på väggen för att jag inte orkade dra om ledningarna. Eftersom det inte följde med en löss fjärr i paketet så ligger den på soffbordet.

På landet är lite mer, fast inte klart. Håller på att fixa så att jag kan styra värmen över nätet så att jag kan slå på innan jag åker hemifrån.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem

Google Home för röststyrning, Logitech Harmony Ultimate för multifjärr och app i mobilen vilket i sin tur möjliggör röststyrning. "Hej Google, slå på projektor" så stängs tvn av, projektor, förstärkare, subbar och buttkickers startas. Hue för lampor, även de följer Logitech scheman för olika ljus beroende på vad jag ser på i soffan.

Visa signatur

HTPC || Grandia GD-07 || i7 8700k || 3070 Aorus Master || 32GB DDR4 3.2GHz || Z370-F Strix || 2TB+ 500GB+ 256GB Nvme

Unraid-server || Ryzen 2400G || 8GB DDR4 || 24TB

Permalänk
Hedersmedlem

Mitt hem är inte särskilt "smart".

Smart belysning har jag svårt för. Det är för mycket meck med något så enkelt som att tända och släcka lampor. Vill inte att min glödlampa ska ha en IP-adress och en app i telefonen Inte värt besväret.

Smarta högtalare, nej tack. Jag vill inte ha en pryl som konstant har mikrofon på och spelar in. Finns gott om exempel på fall där bakgrundsljud och privata samtal lyssnas på av tillverkarna.

Smart klocka har jag också skippat. Pallar inte med ytterligare en grej att ladda med så pass begränsade användningsområden.

Annars så har jag väl vad de flesta har. Smartphone och smart TV. Trevligt att kunna titta Netflix och Amazon Prime direkt på TV:n utan andra appar, men det är ungefär så mycket av smartfunktionerna jag använder där, fast ärligt talat hade jag inte saknat det om det hade varit en ren bildskärm och en Chromecast istället, eller att använda PS4:an som signalkälla.

En ovanlig grej jag har är ett smart skrivbord. Jag beställde hem två sitt/stå-skrivbord från IKEA för ett par månader sedan (vilket i efterhand visat sig vara väldigt smart då vi båda jobbar hemma med tanke på rådande situation i omvärlden), och där fanns bluetooth-styrning tydligen. Detta var helt hemligt, står INGENSTANS på produktsidan när man beställer. Så att jag från telefonen kan höja och sänka skrivbordet. Ett problem är att det inte går att ta bort användare från skrivbordet, och inte heller går att ta bort användare ur appen, vilket gör att jag (mot min frus och min egen vilja) kan styra min frus stå/sitt-skrivbord med telefonen från andra rummet. Något som förvisso är ett roligt hyss ibland, men som egentligen inte ska kunna gå att göra. Hoppas bara ingen granne lyckas hacka mitt "smarta" stå/sitt-skrivbord, för det skulle kunna orsaka person- eller sakskada.

Permalänk
Medlem

När någon trycker på min ringklocka går det en signal till ett högtalare som avger ett plingljud. På så vis vet jag att det är någon vid dörren.

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Medlem

Ingenting så länge det har en uppkoppling mot internet.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem

Har en Smart-TV som jag delvis styr med mobilen och TVn styr i sin tur ljudanläggningen (oftast iaf). BluRayn försöker vara smart men är oftast inte det utan sätter på sig själv i tid och otid.

Visa signatur

Stationär: AMD Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI | G.Skill 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 Neo RGB | Gigabyte 4090 Gaming OC | BeQuiet! Dark Rock 4 Pro | Samsung 980 Pro 1TB M.2 & Intel 660P 1TB M.2 | Corsair RM850x v2 White Series | Phanteks P500A D-RGB | Acer X34GS | Corsair Strafe RGB MX Silent | Razer Deathadder v.2 | Logitech PRO X 7.1
Laptop: AMD Ryzen 7 6800HS | 16GB 4800MHz DDR5 | RTX 3060 140W | 15,6" 144Hz FHD IPS 16:9

Permalänk
Medlem

Inte mer än Philips Hue i bostaden.