Hur driftsäkert är Sverige vid en katastrof?

Permalänk
Medlem
Skrivet av JeanC:

Sist jag kollade bor inte alla människor i Stockholm

Vad pratar du om? Jag svarade på ett inlägg, och Stockholm är med råge Sveriges största kommun och pratar vi vattenförsörjningen är det en kommunal angelägenhet.

Inlägget jag svarade på var (med min fetning) –

Skrivet av Json_81:

Det finns ett begränsat antal lastbilar ja.
Även om det bara behöver tömmas en gång i veckan så är det ju några hundratusen hushåll i städerna.

Ytterligare se #18329411 för ytterligare diskussion kring hur omfattande det skulle vara att ta hand om latrin i vår största stad.

Vad skulle vi annars diskutera med det som utgångspunkt? Hela Sverige kommer inte bli av med möjligheten att spola toaletten. Mindre kommuner har betydligt bättre förutsättningar att inte behöva hämta lika mycket latrin från folk i en sådan situation dessutom, fler småhus betyder att fler kan köra med andra lösningar eller att hämtning kan ske med lägre frekvens.

Permalänk
Medlem

De enda som behöver bunkra är äldre och folk med blessyrer innan, då dessa med största sannolikhet är de enda som ligger i någon verklig farozon.

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Medlem

Som andra varit inne på, betalsystem är en otroligt svag länk i moderna samhällen. Jag vill ju gärna ha bort svart ekonomi, men kontanter har stora fördelar också.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Exempelvis är en hel del sådant du nämner, som el/värme/vatten till stor del automatiserat, så skulle någonting drabba en stor del av personalstyrkan får man lägga sådant som underhållsarbete på hyllan och fokusera på den grundläggande driften.

Nej, verkligen inte tyvärr.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Vad pratar du om? Jag svarade på ett inlägg, och Stockholm är med råge Sveriges största kommun och pratar vi vattenförsörjningen är det en kommunal angelägenhet.

Ska hjälpa dig lite:

Skrivet av Petterk:

Va? Finns massor lastbilar som inte används under stora delar av dygnet.

Förr var det t.ex. ibland samma lastbilar som körde bröd som hämta latrin, så långt behöver man inte gå idag.

I Stockholms kommun är det få småhus, så det är inte som att en lastbil behöver stanna vid 450 000 olika fastigheter. För att hämta Stockholms kommuns soppor krävs bara ca 75 bilar och 150 medarbetare. Det är inte tusentals lastbilar och medarbetare det skulle handla om.

Även om det krävs så "få bilar" i Stockholm; så ökar antalet VÄLDIGT fort så fort vi tittar ut mot glesbygderna och i övriga Sverige. Spelar ingen roll hur enkelt det är att lösa för just Stockholm bara för att det är störst och mycket tätbebyggt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av brackemannen:

De enda som behöver bunkra är äldre och folk med blessyrer innan, då dessa med största sannolikhet är de enda som ligger i någon verklig farozon.

Jag förstår hur du tänker - men om du själv är smittad riskerar du att smitta andra om du är ute och handlar oftare än nödvändigt.
Det är alltid bättre att planera och göra stora inköp än att gå och handla ofta - i detta fallet kan man dra nytta av det på ett annat sätt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Finns ju inte hela vägen in i hemmet, så områden kan och blir ju strömlösa vid avbrott även om jag förstår att du skriver om stamnätet.

Kan ju dra en anekdot om vattenledningar, för typ ett antal år sen så gick kallvattenledning in till bostadsområdet sönder. Tog 3-4 dagar innan de lagade läckan, så vi hade tankbil utanför där man fick gå att hämta vatten. Hade inte reflekterat över det innan, men ska man bli av med något så är det bättre att bli av med varmvatten! Med _enbart_ varmvatten så blev det svårt att tvätta sig (fick tappa upp i handfatet och vänta på att det svalnade för att kunna skvätta av sig lite), man kan inte tvätta händerna enkelt efter toa-besök, man har inget att laga mat i o.s.v., så det krävs ju att man släpar hem betydligt mycket mer vatten än bara det man vill ha för att dricka.

Men...

Du får leverans av kallvatten till huset. Kallvattnet värms sedan till varmvatten med någon metod, t ex växlas mot fjärrvärmenätet i en växlare, växlas mot en värmekrets i en bergvärmeanläggning etc. Du får inget varmvatten levererat hem, det är samma vatten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Absolut, över 2% dödlighet baserat på antalet testade och verifierat smittade, inte det totala antalet smittade som är vad dödligheten för säsongsinfluensa baseras på.

Vi säger inte att dödligheten i COVID-19 är 0.1%, vi säger att du inte kan jämföra dessa två nummer med varandra och dra slutsatsen att "COVID-19 är 20 gånger dödligare än säsongsbaserad influensa", då dessa två nummer (0.1% respektive 2%) mäter två olika saker.

Tack för att du tar fighten och förklarar detta. Det känns som om alldeles för många som kommenterar här inte riktigt förstår siffrorna som cirkulerar

Varför är det alltid som så att så fort nåt sånt här händer så blir alla internetexperter över en natt och vet bättre än välutbildade människor? Alltid lika intressant (och oroande). Det skulle vara så mycket skönare om man kunde ge lite tillit till utbildade experter, varför har vi annars dem?

Permalänk
Medlem
Skrivet av JeanC:

Ska hjälpa dig lite:

Även om det krävs så "få bilar" i Stockholm; så ökar antalet VÄLDIGT fort så fort vi tittar ut mot glesbygderna och i övriga Sverige. Spelar ingen roll hur enkelt det är att lösa för just Stockholm bara för att det är störst och mycket tätbebyggt.

Fast det var just storstäderna @Json_81 ville utmåla som svåra fall. Jag kan väl inte svara på något helt annat än det som diskuterades?

I mindre kommuner har många av de små tätorterna egna reningsverk och vattenverk, så där behövs ingen hämtning om den huvudsakliga vattenförsörjningen skulle slås ut. Utöver de andra punkterna som att de kan hämta mer sällan hos småhus än flerfamiljshus o.s.v. Finns ofta redan stationer ute i kommunerna för de med husbil/vagn att lämna/tömma latrin för den delen. Finns gott om åkerier i småkommunerna som kan hjälpa till också.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

I Stockholm hämtas hushållsavfall från 55 000 hämtställen.

Jo, men antalet hushåll är ju ganska många fler. Så antalet tillfälliga toaletter hade också varit fler. Jag räknade väldigt generöst mot de som tror att det blir problem, men ändå hade 500 lastbilar räckt för att täcka Stockholm och det är ingenting. Men som sagt är problemet sannolikt inte antalet lastbilar utan toaletter. Det går förstås att komma runt det genom att låta folk gå på toa i hinkar och liknande, men det hade förstås varit katastrofalt för folkhälsan.

Citat:

En slambil kan ta flera hundra hushålls latrin innan de behöver tömma. Går att köra latrin i kärl på flak som förr i tiden utöver slambilarna som kan kontrakteras.

Jo, fast då tar istället hämtning längre tid, att lyfta en bajamaja upp på ett flak med kran tar inte många sekunder.

Citat:

Offentliga toaletter kan också sättas upp med förbränningstoaletter, då är det bara aska som behövs tömmas. De flesta i småhus skulle kunna installera egna förbränningstoaletter.

Absolut, men det gör man inte över en natt för hela befolkningen eller så.

Citat:

Just Stockholm skulle nog inte bli utan vatten i hela kommunen vid t.ex. ledningsbrott. Skulle båda vattenverken tas ur bruk av någon anledning så skulle folk helt enkelt ta sig från staden i väntan på att det blir fixat.

Nej absolut. Men vattnet är ju inte det stora problemet riktigt. De flesta kommuner skulle kunna försörja sina medborgare med dricksvatten från sjöar, floder eller så även om det blir en väldigt varm sommar igen. Men försvinner elen så försvinner inte bara vattnet utan bland annat avlopp, fjärrvärme, kommunikationer och stora delar av infrastrukturen. I princip alla färska livsmedel skulle bli dåliga på en vecka. Sjukhusen skulle knappt fungera längre. Det går att lösa om det är mindre områden, tankbilar, latrinbilar och kylcontainers exempelvis, men allt sånt faller ju ganska snabbt om det är mer omfattande.

Sen tror jag inte att chansen att det skulle ske är så stor. Även i krigssituationer eller större naturkatastrofer så brukar elförsörjningen ordnas ganska snabbt, just eftersom vi är så beroende av den. Risken nu är väl snarare att det blir svårt att ordna fram livsmedel så det räcker om tillräckligt många är hemma på grund av sjukdom.

Citat:

Det är hur som helst inte konstigare att hämta latrin i Stockholm än i Boden.

Nej det är inte så konstigt. Samtidigt var det rätt länge sedan vi hade någon större latrinhämntning i Sverige så infrastrukturen finns inte riktigt på plats. Det finns inte många utedass med latrinhinkar som man enkelt kan stänga och bära iväg exempelvis. Jag vet inte hur det ser ut i Stockholm eller Boden men här i Göteborg så är det färre än hundra permanenta hushåll som har någon form av latrinhämtning och då handlar det i princip uteslutande om villor med septitank.

Permalänk
Medlem

@snajk: Latrin hämtas fortfarande i hinkar/kärl, då detta används i vissa sommarstugor eller kolonistugor. Tusentals plasthinkar är inga problem att få fram, och det finns hundratusentals portabla toaletter som folk använder i husbilar, husvagnar, vid camping eller i stugor. 500 lastbilar är en grav överskattning, då folk kan gå ut med kärlen till upphämtning platsen.

I kriser är det ganska vanligt att vatten och/eller avlopp slås ut, så nog behövs lösningarna vi diskuterat även om inte permanent på alla håll.

Spolbilar har slamtank även om de knappt använder den, så finns outnyttjad kapacitet där med. Även om de skulle behöva tömma allt i naturen är det bättre än att vi har gatorna täckta och att vi förorenar marken överallt.