Permalänk
Medlem

Arbetstider för utvecklare

Jag jobbar sedvanliga 8 timmar som alla andra i dagsläget och jag skulle såklart inte bli utvecklare bara pga eventuella arbetstider. För mig är det dock en intressant fråga samtidigt som utveckling känns kul och hoppas att folk vill bidra med lite insikt.

Jag gillar helt enkelt inte tanken på att jobba 40 timmar i veckan tills jag är uppemot 70 bast, sen får ni tycka vad ni vill.

Är det någon utvecklare här inne som har erfarenheter av flexibla arbetstider mer åt hållet att om du gör ditt jobb så är inte tiden lika viktig?
Kanske jobbat i stora projekt som sedan leder till några dagar ledigt eller liknande?
Jobbar 4 dagar i veckan lite längre än 8 timmar för att vara ledig på fredag?
Någon som sett en utveckling mot 6 timmars dagar?

Allt som går emot normen gällande arbetstider är intressant och lägre lön är klart något jag har med i ekvationen.

Samma fråga kan jag egentligen ställa folk rent allmänt som jobbar inom IT, men jag som jobbar som Linux systemadmin har svårt att se att man skulle kunna avvika för mycket från vanliga arbetstider.

Hoppas ni respekterar frågan och håller er on-topic

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet av att jobba som webbutvecklare är frihet under ansvar. Man ska jobba 8 timmar varje dag men det är sällan man faktiskt sitter så länge på kontoret. Utan det blir ca 8 timmar med 1-2 timmars rast.

Permalänk
Medlem

@Meto: Men det blir arbetsdagar mellan 8-17 exempelvis ändå som regel?

Permalänk
Medlem

Några på mitt jobb kör 80% och skippar måndagar

Jag själv jobbar de timmar jag hinner vara på jobbet, någon timme på tåget, ibland lite här och där när familjen sover... sällan mer mer än 20h på jobbet så får jag mer tid med familjen

Permalänk
Medlem

Beror på företaget och kunder. Haft kunder där de vart okej med att man suttit 15 - 24 om man så vill.
Så länge man gör det man ska och levererar i tid.

Andra är betydligt striktare där du ska vara på kontoret med "valfria tider" men du MÅSTE in innan 09 och stanna till senast 18.. jaha, vart är den där "friheten" de pratade om då?

Effektiv arbetstid är det sällan folk sitter 8h; när man tittar på sina anställda pratar man snarare 4-5h kanske. Men om arbetsgivaren tycker det känns bättre att slösa bort folks liv för att de ska "Låtsas få mer för pengarna" och i slutändan göra folk olyckliga så är ju det en taktik.

Börjar ju dock gå mer och mer åt kortare arbetsdagar skulle jag vilja tro; men vi är nog inte där än på 5-8 år riktigt.

Dock har du ju allt större valmöjlighet; allt ska digitaliseras idag och alla söker utvecklare. Så du kan egentligen sätta kraven lite efter vad som fungerar bäst för dig.

Förra jobbet kunde jag leva rätt gott på 75%; men sedan beror det ju på vad dina kostnader är också. Älskar du att bränna bort större delen av lönen på krogen eller casino några gånger i månaden spelar det ju ingen roll vad du jobbar med t.ex.

Permalänk
Medlem

@nerden: ja oftast 9-17. Min erfarenhet är att det är svårt att hitta jobb som inte är 100%. En arbetsgivare vill att man ska jobba så mycket som möjligt så projekten blir klara så fort som möjligt.

Permalänk
Medlem

Flesta jag känner inom branschen jobbar 40-timmarsveckor, men det finns tendenser till kortare arbetsdagar där ett företag jag känner till har runt 37h arbetsvecka. På vissa jobb vet jag att enskilda har förhandlat ned sin arbetstid istället för att höja lönen, men då rör det oftast sig om mer seniora utvecklare. I dessa fall rörde det sig om 90% arbetstid i ena fallet och 80% i den andres fall, dessa två jobbar dock på samma arbetsplats.

Annars är det ganska vanligt att jobba under pendlingstid, vilket är något som många utvecklare som pendlar ställer krav på idag. Men det blir ju ändå 40h arbetsvecka i slutändan i sådana fall, med med mer tid över för familj osv.

Min bild är att det är väldigt svårt att börja på ett jobb med en lägre än 100% arbetstid, men att det i vissa fall går att förhandla ned den tiden när man jobbat ett tag. Kan säkert vara en känslig fråga att ställa som arbetssökande dock ifall det finns fler kandidater, inte säkert att det tas emot väl när kandidaten frågar om det finns möjlighet att jobba kortare dagar, tyvärr.

Visa signatur

[Moderkort: Asus TUF X570-Plus Gaming] [Nätagg: Corsair AX 750W]
[Minne: G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 2x16GB] [Grafikkort: ASUS RTX 2070S]
[Processor: AMD Ryzen 7 3700X] [Hårddisk: Corsair Force Series MP510 960GB + SSDs + lagringsdiskar]

Permalänk
Medlem

40-timmarsvecka är standard i alla utvecklingsföretag jag haft att göra med, eller rättare sagt 40 timmar + övertid (ofta obetald).

Har jobbat på det viset i snart 20 år nu. Är jag less på det? Oja. 30-timmarsvecka vore mycket bättre på alla sätt.

Visa signatur

5950X, 3090

Permalänk
Medlem

Flytta till Norge, de har väl 36h arbetsvecka eller vad det är.

Permalänk
Avstängd

Min veckoarbetstid är ~38,5 timmar men man jobbar 40, sen tar arbetsgivaren en halvtimme som täcker alla klämdagar och sånt, och den sista timmen får man i en tidbank som går att ta ut i pengar om man skulle vilja. Sen har vi förstås flextid, men det är sagt att man bör vara på jobbet mellan 9 och 15, med avbrott för lunch, men det är mer flexibelt i praktiken. Igår var jag på jobbet vid åtta och gick hem vid två och idag var jag väl där nio och gick hem tre exempelvis, men det är ingen som lägger sig i det eller kontrollerar att jag gör mina timmar liksom. Det viktigaste är att man inte missar några viktiga möten, och förstås att man levererar hyfsat.

Vi har också en "extra" semestervecka mot att vi inte har någon övertidsersättning utan man får bara en timme i tidbanken per övertidstimme, vilket inte är så bra sett till branschen i stort där sex veckor semester snarare är regel än undantag även om man har betalt för övertid. Å andra sidan jobbar jag över ytterst sällan, det är bara om jag ska på kundbesök i något annat land eller så som jag jobbar mer än 40 timmar på en vecka. Förra våren var en period av mycket sånt då jag var tvungen att åka utomlands fyra gånger på tio veckor typ, men det fyllde på tidbanken såpass att det räckte både till att fylla ut vissa slappveckor med ganska lite arbetstid och att ta en hel extra vecka semester. Sedan dess har jag inte jobbat över ens en timme dock.

Permalänk
Medlem

@EagiZ: Ja nej det här med kortare arbetstider är inget jag skulle kika på som junior oavsett. Rent spontant kändes det som utvecklare kanske hade större möjligheter att ställa "krav" om man blir duktig en vacker dag. Tänker att det är lite svårare om man jobbar inom IT-drift då allt ska rulla när alla kunder är på jobbet. Sen förstår jag att det beror ju helt på vilka typer av uppdrag man har som utvecklare också.

Permalänk
Medlem

Låter som att många jobbar övertid, det är inte min erfarenhet. På mitt jobb skjuter vi på releaser om de inte är klara i tid, finns inget att stressa över vissa saker tar tid. Kanske skiljer en del mellan brancher och företag dock.

Jag jobbar även 2 dagar hemifrån i veckan om jag vill, men är välkommen till kontoret hela tiden såklart.

Oftast lämnar jag kontoret innan 15, men ibland kan det vara något möte eller så.

Vi har ingen stämpelklocka alls utan vi bara anmäler frånvaro och semester, annars räknas alla dagar som 8h och alla sköter sin egen tid

Permalänk
Medlem

Ofta har du deadlines att hålla och kan få jobba över inför en release (och support på helger vid produktionssättning). Sen får man väl ta igen vissa timmar i början av nästa sprint.

Men det hör med "gör ditt jobb så kan du gå hem sen" existerar inte om du jobbar i ett team. Enda som händer om du är effektiv är att din burndown är bättre. Vilket betyder att du är grym på o Koda, alternativt att du suger på att tidsestimera.

Som folk varit inne på tidigare: Vill du bestämma villkoren så måste du vara så pass duktig/unik att du är svårt att ersätta. Gäller alla yrken.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Jag letar fortfarande efter samma sak som TS.
Verkar vara en stor motsättning/rädsla från arbetsgivare att flytta över till ett mer modernt synsätt på hur/var man ska jobba.

Permalänk
Medlem

Brände just min flextid på en resa till asien. Resultatet av två projekt med stenhårda deadlines (lagkrav respektive prestigeprojekt). Så nej, ingen bryr sig hur mycket övertid jag jobbar, bara projekten blir klara. Flexibelt? Beror väl på vilket perspektiv man har...

Just nu är det rätt lugnt, så jag hade antagligen kunnat ta ut flexen under en längre period i stället, med ledig dag per vecka eller korta dagar, men arbetstid har ju en tendens att fyllas om man är någorlunda ambitiös. Att komma och gå när jag vill upplever jag inte som ett problem så länge jag dyker upp på bokade möten. Med det sagt så brukar jag nästan alltid ha 8:30-till-tills-jag-tröttnar-dagar, så jag provocerar knappast någon med att jobba udda tider.

Jobbar som IT-konsult/programmerare/arkitekt/teknisk projektledare/devopsare/allmän timhora beroende på vad kunderna behöver.

80%-tjänster upplever jag som väldigt vanligt i branchen, men det brukar ju oftast vara med hänvisning till att man vill ta hand om barn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dhanjel:

Flytta till Norge, de har väl 36h arbetsvecka eller vad det är.

37,5 timmarsvecka Officiell arbetstid 08-1530.
Jobbar just nu statligt, men där är det stor flexibilitet. Kan jobba på tåg och buss till och från jobbet, och jag kan jobba lite hemma som det passar. Väldigt fint för att få vardagen att gå ihop!

Visa signatur

Speldator: Intel i5-7600K @4,95Ghz - BeQuiet PureRock - MSI Z170A SLI Plus - Corsair RM550x - Asus RTX 2070 ROG Strix Advanced 8GB - MSI Optix MAG271CQR 27” 1440p 144hz - 8Gb Corsair Vengeance 2400Mhz DDR4 - Samsung 850 Evo + WD Black M.2 SSD - NZXT S340

Jobbdator: HP Elitebook X360 2018 - 16Gb DDR4 - 256Gb PCI-e SSD - Intel i7-8650U

Konsol: Xbox Series X

Permalänk
Medlem

Jobbar på en storbank vilket innebär 38.5h veckor, tyvärr förekommer det längre arbetstider pga dåligt management.

Har mkt kontakt med andra utvevklarteam. Nästan alla kör med dailys någon gång mellan 09-11. Utöver det är det väldigt fritt med arbetstider och vars i världen du sitter. Tex förra sommaren satt jag i Barcelona o jobbade under två veckor

Permalänk
Medlem

Beroende på hur mycket interaktion du behöver med andra i projektet/teamet är liknande arbetstider ofta ett krav. Vill du vara helt fri så är nog egenkonsult och gigbaserade uppdrag vägen som gäller. Hos många brukar det gå att vara lite mer flexibel när man etablerat sig hos sin arbetsgivare, likt vad @dauit säger.

Permalänk

Det är typiskt en grej att ta upp på jobbintervjun. Fråga när folk dyker upp på dagen - om svaret är "Pelle dyker upp först fram mot niotrettitiden ibland, höhö" vill du förmodligen jobba där.

Att jobba som utvecklare är rätt annorlunda än de flesta andra jobb. Du är oftast fri att bestämma dina egna tider och ta rast när du vill. Jag har jobbat mer än ett par sega dagar på storföretag där man bara sitter och väntar på mail för att bli unblockad där man fikar två timmar om dagen... (åas är fikande där man pratar jobb ofta att betrakta som jobb tycker jag).

Visa signatur

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Permalänk
Medlem

Samtliga (större) ställen jag har varit på (Volvo, Volvo, Ericsson) har haft uttalad kärntid (9 - 15) som inte efterföljts alls. VCC var värst (tidrapportering med stämpelklocka, 6 min intervall) men samtliga av de tidigare nämnda tre vill att man rapporterar tid för veckans alla dagar.

Nu hör till saken att jag är konsult, så det ligger i båda parters intresse att hålla koll på hur många timmar som ska debiteras för.

Mitt mål på sikt är dock att gå ner i tid. Likt många nämnt ovan skulle jag absolut kunna tänka mig att jobba mindre, istället för att få mer i lön. Planen är att jobba på tills jag har en lön jag är nöjd med, och sedan börja kapa timmar istället för att lägga till pengar på lönespecen.

Visa signatur

:(){ :|:& };:

🏊🏻‍♂️   🚴🏻‍♂️   🏃🏻‍♂️   ☕

Permalänk
Medlem

Fundera på om du behöver 100% av din lön, Hur mycket är det värt för dig att gå ner till 80%? Själv kommer jag nog ha svårt att gå upp till 100% igen när man måste(när barnen vuxit upp).

Visa signatur

chmod 775

Permalänk
Medlem

Där jag vart så skulle man hålla sig kring 40 timmar, dock VILKA timmar man jobbade var inte så viktigt, så länge jobbet blev gjort.

Chefen uppskattade om man var på plats t.ex mellan 9 och 14 så de kunde schemalägga möten osv, annars fanns det dom som jobbade 9-18 eller de som jobbade 6-15. Jobbar man mer en vecka kunde man jobba mindre en annan vecka, det är liksom tidsbanken över tid som man får hålla +- 0.

Numera är jag doktorand och jobbar således whenever the fuck i want! Förtroendearbetstid äger. Nu är jag dock tråkig och kör oftast 7:30 - 16:00 som en duktig elev men men hehe

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Permalänk
Medlem

När man jobbar med något man tycker om så spelar antalet timmar man "jobbar" per vecka ingen roll

Brukar väl bli 8-8.30 -> 16-17 beroende på vad man har att göra. Så länge man gör det man ska och inte sinkar alla andra så brukar bra chefer inte bry sig så värst mycket om exakt hur många timmar man arbetar.

Som konsult så kan det dock spela roll beroende på vilket projekt/kund jag sitter i. Betalar kunden för mina timmar så är det ju klart att jag ska vara på plats de timmarna som de har beställt.

Visa signatur

| EVGA Z170 FTW | i7 6700k | ASUS RTX 3070 | 16GB DDR4 3200MHz | Cooler Master V850 | Samsung 840 Evo 250GB + 2x WD Black 500GB + Seagate 2TB SSHD + Samsung 970 Evo M.2 500GB |

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrutalSwede:

När man jobbar med något man tycker om så spelar antalet timmar man "jobbar" per vecka ingen roll

Fast förhoppningsvis vill de flesta spendera så mycket tid som möjligt med familjen

Permalänk
Medlem

Dom flesta "jobb" är 40h/vecka eller däromkring, vill TS ha frihet att disponera sin tid så är det eget företag som konsult som är vägen framåt, där är arbetsinsats direktkopplad till pengar in och vill man ha mer fritid så tar man det (men får mindre pengar). Hittills inte stött på någon av mina kunder som har problem med att jag går hem och fakturerar färre timmar om det är en lugn period, de har med andra ord inte samma behov av att man "sitter av tiden" utan blir snarare glada att man bara tar betalt för den tid som behövs.

Sen öppnar det en helt annan burk med mask där man kanske inte vågar tacka nej till uppdrag, vill arbeta så mycket som möjligt när man har uppdrag (buffra stålar) o.s.v., men det sätt som ger mest flexibilitet och mellan uppdrag har man hur mycket fritid som helst!

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Det går i perioder, någon vecka uppemot 15-18h per dag. Sedan blir det någon månad relativt lugnt där man gör ca 8-10h per dag. Har flextid, övertid, diverse ersättningar utöver det. Men så jobbar jag i varierande miljöer så en dag där man gör 18h känns mindre än 8 timmar på kontoret.

Skulle tro tiderna varierar väldigt mycket beroende på bransch och typ av produkt/lösning jag jobbar med.

Visa signatur

MSI K9N SLI Diamond | MSI Diamond HDMI 7600GT | AMD X2 4200+ | 1GB Kingston HyperX| 32" LG 5000:1 screen | Asus EeePC 701

Permalänk
Avstängd
Skrivet av GLaDER:

Samtliga (större) ställen jag har varit på (Volvo, Volvo, Ericsson) har haft uttalad kärntid (9 - 15) som inte efterföljts alls. VCC var värst (tidrapportering med stämpelklocka, 6 min intervall) men samtliga av de tidigare nämnda tre vill att man rapporterar tid för veckans alla dagar.

Nu hör till saken att jag är konsult, så det ligger i båda parters intresse att hålla koll på hur många timmar som ska debiteras för.

Mitt mål på sikt är dock att gå ner i tid. Likt många nämnt ovan skulle jag absolut kunna tänka mig att jobba mindre, istället för att få mer i lön. Planen är att jobba på tills jag har en lön jag är nöjd med, och sedan börja kapa timmar istället för att lägga till pengar på lönespecen.

Tidrapportering har sällan så mycket att göra med faktisk arbetstid i min erfarenhet. På mitt förra jobb var det väldigt petigt, tid skulle rapporteras på ärenden ner till kvartar, då merparten av all tid skulle debiteras någon kund, men i praktiken skrev man bara upp det eller de få ärenden man jobbade med under dagen och sen slog man ut det på åtta timmar när man väl skulle tidrapportera. Där jag jobbar idag jobbar jag endast med ett RnD-projekt och vi behöver inte rapportera på enskilda ärenden eller så, vilket underlättar då det bara blir en aktivitet liksom.

Det gäller dock inte om man har stämpelklocka förstås, men om man jobbar som utvecklare och har det så tror jag det är läge att se sig om efter något annat.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av nerden:

Jag gillar helt enkelt inte tanken på att jobba 40 timmar i veckan tills jag är uppemot 70 bast, sen får ni tycka vad ni vill.

Är det någon utvecklare här inne som har erfarenheter av flexibla arbetstider mer åt hållet att om du gör ditt jobb så är inte tiden lika viktig?

Är inte problemet ofta att arbetsuppgifterna inte är begränsade; att det som avgör när man får gå hem är när timmarna snarare än uppgifterna är slut?