EU-förslag ska göra byte av telefonbatterier enklare

Permalänk
Medlem

jag tycker detta är underbart. vi behöver kunna byta batterier och fortsätta öka livslängden på äldre produkter som fortfarande funkar ypperligt än idag.

Visa signatur

My rig 144hz 1440p 27" samsung g5, xfx 6950xt, 11900K, TM Peerless assassin,Gigabyte z590 UD, 32GB 3200MHz Vengeance, 1tb nv2, 2TB SSD 4TB HDD, corsair750 vengeance, Lancool 215.
GFs rig 144Hz samsung 1080p, Palit 3060Ti, 10400F,corsair H60 , B560 Auros, 16GB 3000MHz, 500GB NV1, 480GB A400, 2TB+750GB HDD, Seasonic 650 gold, Kolink Void Laptop Lenovo Legion 5, 2060, 4800H, 16GB, 1,5TB NVME HTPC 3060, 10400F, 16GB, 500GB NVME, 960GB A400 3rd PC 3060Ti, 3700X, Hyper 212, 16GB, 250GB SSD, 2TB HDD, 650w gold, P300A

Permalänk
Medlem

Minns inte vilken ericsson lur jag hade, men till den hade jag ett laddställ med slot för extra batteri. Mobilen laddades aldrig, man bara swappade batteri, och då höll den ju dessutom ett par dagar, det var tider det 🙃

Jag har gärna en något tjockare lur med möjlighet att byta batteri snabbt

Visa signatur

3600, 1080ti, predator 27" IPS, Rift

Permalänk
Medlem
Skrivet av jacksonpark:

Ett problem med att byta batterier för gamla mobiler är att de batterierna har stått på hyllan länge och därmed förlorat en hel del kapacitet. ...

Ersättningsbatterierna ska självklart tillverkas i tid tills det är dags för byte, inte samtidigt som den ursprungliga utrustningen.

Det sagt så upplevde jag ett snarlikt problem med en exklusivare ficklampa jag köpte för sex år sedan eller så. Lampan levererades med en NiMH-pack i lite udda format, och jag fick erbjudande att köpa ett extra batteri. Eftersom jag inte skulle använda lampan så mycket att batteriet tömdes innan jag fick tid att ladda så var det ingen vits att köpa ett extra. Några år senare hade kapaciteten hos batteriet (på grund av för liten användning) sjunkit så mycket att det var läge att köpa nytt. Då, när det faktiskt var läge att erbjuda nya batterier, hade återförsäljaren strukit produkten ur sortimentet!

Permalänk
Medlem

Sköter mycket telefonbyten på jobbet, och vi kastar årligen flera sopsäckar fulla med mobiltelefoner. Bara just nu har vi 50+ som är i utbytesprocessen. Majoriteten byts ut pga dåliga batterier, en liten del pga hårdvaruskador och resten då de är så gamla att de inte har prestandan som krävs.

Genomsnittlig livslängd (om vi bortser från tappskador och liknande) verkar vara 2-3 år, med enstaka som håller mycket längre. De som håller längst verkar vara On-Call telefoner som alltid ligger med en laddare inkopplad.

Smidiga batteribyten skulle troligen kunna halvera mängden telefoner vi behöver kasta, framförallt nu när vi gått upp ett prestandasteg på våra basic-telefoner.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av yrfhar:

Ren idioti som gör mobilerna ännu dyrare när folk behåller sin gamla trotjänare. Och vi andra som betalar för ett byte, jag tror inte det är dyrare än det var förr att köpa ett original-batteri och stoppa in.

Jag tror inte mobilerna behöver bli dyra av det här. Tvärt om har mobilerna blivit mycket dyrare senaste åren samtidigt som batteribytesmöjligheten fasats ut.
Samsung kunde släppa flaggskeppslurar som var både vattentäta och utbytbara batterier för ca 6000 spänn för 6 år sedan. Det går säkert fortfarande. Och våra mobilbudgetar verkar ha fördubblats sedan 2014 dessutom så det finns gott om budgeturtymme för det här.

Visst är det säkert inte dyrare att köpa ett batteri nu för tiden än för 5 år sedan. Problemet ligger inte i inköpspriset för batteriet.
Nä problemet ligger istället i att det i dagsläget är lönlöst för gemene man att köpa ett mobilbatteri. För det går inte längre att få in i telefonen för gemene man.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Om folk o fä bara kunde släppa att telefonen ska vara "snygg" så är det inga problem att designa utbytbart batteri och ha telefonen vattenresistent. Funktion före form. Det är en telefon, inte konst. Ni kan ju passa på att äntligen använda skal och låta det vara telefonens "snygghet"

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ELF:

Bra, mycket bra. Men nämner de något om vattentäta telefoner? Jag behöver ingen, men finns ju säkert de som absolut gör det, säg inom ett visst yrke.

Sen är det ju även mjukvaran som några redan har nämnt.
Bank ID, Swish och annan viktig/halvviktig mjukvara fungerar ju inte på hur gammla androidversioner som helst och det kommer nya versioner lite hela tiden nu mera.

Inte hur länge som helst, men ofta en bra bit bakåt. Både Mobilt BankID och Swish kräver för närvarande Android version 5 eller senare (för de som kör på en Android plattform dvs). Android 5 släpptes år 2014, så det är ju några år sedan.
Man kan ju inte rimligen kräva att allting skall fungera på precis hur gamla versioner som helst, men 5 år bakåt känns väl inte helt orimligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror inte mobilerna behöver bli dyra av det här. Tvärt om har mobilerna blivit mycket dyrare senaste åren samtidigt som batteribytesmöjligheten fasats ut.
Samsung kunde släppa flaggskeppslurar som var både vattentäta och utbytbara batterier för ca 6000 spänn för 6 år sedan. Det går säkert fortfarande. Och våra mobilbudgetar verkar ha fördubblats sedan 2014 dessutom så det finns gott om budgeturtymme för det här.

Visst är det säkert inte dyrare att köpa ett batteri nu för tiden än för 5 år sedan. Problemet ligger inte i inköpspriset för batteriet.
Nä problemet ligger istället i att det i dagsläget är lönlöst för gemene man att köpa ett mobilbatteri. För det går inte längre att få in i telefonen för gemene man.

Jag undrar snarare om det funnits någon verklig marknad för utbytbara batterier de senaste åren? Handlar det inte snarare om en funktion som fasats ut för att majoriteten av användarna inte efterfrågar den, snarare än något tillverkarna "tvingat" på användarna?

Inbillar mig i alla fall att de allra flesta ändå har hunnit byta telefon långt innan batteriet blir så dåligt att det är ett problem numera, och att det hade skött sig självt om det var en funktion som efterfrågades, då marknaden är högeligen konkurrensutsatt, åtminstone om vi bortser från Apple och deras frälsta. Ville gemene man verkligen ha utbytbart batteri skulle man ha en enorm konkurrensfördel genom att sälja modeller med funktionen.

Man får väl sätta hoppet till att fler blivit lite mer miljömedvetna de senaste åren, annars ser jag inte riktigt poängen med att tvinga fram det.

Instämmer med sista stycket. Seriernas och försäljningens storlek är direkt avgörande för tillverknings- och distributionskostnader när det kommer till sånt här. Efterfrågas utbytesbatterier på bred front behöver de inte bli särskilt dyra.

Skulle man i förlängningen lyckas standardisera telefonbatterier tror jag dock man verkligen skulle vara något på spåren. Ett förmodat stort problem är folks generella hjälplöshet när det kommer till teknik, för gemene man är det troligen en pärs att hitta i djungeln och få tag på rätt batteri när varje telefonmodell i princip har sin egen variant, och naturligtvis är det också svårt för handlarna att saluföra alla modeller som finns. En standardisering skulle råda bot på det, och dessutom ge möjligheter att kapa priserna ytterligare.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Det ska vara självklart att man kan fylla på bränslet i telefon, laptops och andra batteridrivna prylar! Självklart kämpar tillverkare emot, de tjänar stora pengar på att du tvingas köpa ny telefon eller laptop av dem efter 2-3 år.

Vi klagar på att miljön blir sämre men vi accepterar att kasta hur mycket elektronik per år trotts att det hade lätt kunnat leva vidare med nytt bränsle?

När det kommer till batterier borde man kunna utveckla standarder. Vi har redan en hel del batteri-standarder och det fungerar uppenbarligen bra. Men återigen ligger inte detta i tillverkarnas intresse, det är bättre om du köper en helt ny telefon av dem.

Egentligen finns detta tänk i flera bancher och det är en fin linje att balansera. Man vill hålla nera livslängden och upp priset men samtidit ska kosumenten känna att det är ett bra köp. Många produkter hade idag kunnat tillverkas i MYCKET högre kvalité utan att kanske kosta så värst mycket mer. Men gör man detta så leder det till mindre efterfrågan, mindre kassa flöde, mindre fabrik vilket man anser är dåligt. Men det skulle också leda till MYCKET bättre miljö och mycket mindre slit vilket tyvärr inte värdesätts.

Nu låter jag kanske som en miljöaktivist, men är det egentligen inte bara sunt förnuft?

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Inbillar mig i alla fall att de allra flesta ändå har hunnit byta telefon långt innan batteriet blir så dåligt att det är ett problem numera, och att det hade skött sig självt om det var en funktion som efterfrågades, då marknaden är högeligen konkurrensutsatt, åtminstone om vi bortser från Apple och deras frälsta. Ville gemene man verkligen ha utbytbart batteri skulle man ha en enorm konkurrensfördel genom att sälja modeller med funktionen.

Ärligt talat, vad är det för funktionalitet som kräver ny telefon efter 2 år? Är den verkligen nödvändig? Självklart inte, vet många som använder sina telefoner till de lägger ner och livslängden är faktiskt inte så långt som du tycks tro. Telefoner lever ett aktivt liv samtidigt som de är sköra prylar.

Batteri ger man generellt bara 1 års garanti på och det är av en anledning. Man brukar säga att de oftast har okay kapacitet upp till 2 år men sen dalar det snabbt.

På företag är det väldigt vanligt att man byter ut telefoner just baserat på detta så varannat år får du en ny telefon.

Visa signatur

CPU : AMD Ryzen 5 5600X Moderkort : ASUS ROG Strix B550-F GAMING Grafikkort :EVGA GeForce GTX 1080 Ti FTW3 iCX Gaming HDMI 3xDP 11GBMinne : Corsair 16GB Chassi :Fractal Design Define 7 Compact Nätdel : Corsair RM750x Skärm #1 : Asus VG349Q Ultrawide Skärm #2 : Acer X34 Ultrawide

Permalänk
Medlem

Detta förslag tror jag faktiskt kommer från parter med genuint intresse för miljön. Om man lyssnar riktigt noga kan man höra hur armadan av rättighetsjurister skriker. Dessa har ju jagat diverse instruktörer som velat visa hur bland annat en telefon kan repareras med enkla medel.

Visa signatur

Citera för svar :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Ärligt talat, vad är det för funktionalitet som kräver ny telefon efter 2 år? Är den verkligen nödvändig? Självklart inte, vet många som använder sina telefoner till de lägger ner och livslängden är faktiskt inte så långt som du tycks tro. Telefoner lever ett aktivt liv samtidigt som de är sköra prylar.

Batteri ger man generellt bara 1 års garanti på och det är av en anledning. Man brukar säga att de oftast har okay kapacitet efter 2 år men sen dalar det snabbt.

På företag är det väldigt vanligt att man byter ut telefoner just baserat på detta så varannat år får du en ny telefon.

Det verkliga behovet är tämligen sekundärt, det intressanta i frågan är vad folk faktiskt gör. Gissningsvis byts de flesta telefoner ut snarast för att det är kul med en ny telefon. Konsumtionssamhället du vet.

Man ska nog inte underskatta statusvärdet i att ha en ny, fräsch lur från jobbet. Bra snackis när man är ute och suger i sig några öl med polarna, tillsammans med hur mycket man får i friskvårdsbidrag, och hur balla grejer man får använda det till. Det finns andra värden än lön att erbjuda för den som vill rekrytera och behålla bra folk, och telefoner är ett sådant som är väldigt billigt

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

En anledning att jag funderat på att byta min Moto G5 Plus som bara är två år gammal är att kameran slumpmässigt slutar fungera. Efter en omstart av hela telefonen går kameran oftast igång igen så jag misstänker programvarubugg. En annan anledning är att jag inte får några uppgraderingar av Android och tredje anledningen är att batteriet inte håller så jättelänge.

Men först ska jag testa följande:
1) Installera alternativ ROM med fräsch version av Android. Då kanske jag löser både kamerabuggen och får fräschare programversioner.

2) Om 1) fungerar så beställer jag nytt batteri och kollar efter någon youtube-guide hur man byter det. Har gjort det på andra telefoner som "inte går att byta batteri på". Det går men det tar längre tid. Räknar med någon timmes jobb.

3) Det går förmodligen att byta kameramodulen också. Är nog mera pill än att bara byta batteriet. Nu börjar det gå över gränsen på vad jag tycker är värt att krångla med.

Tänker att det är möjligt att förlänga livslängden med 2 år om man anstränger sig lite.

Permalänk
Medlem

Hur planerar man att göra detta om man vill ha vattentäta telefoner? Sealet som krävs måste ju göras sämre för att kunna gå att byta, men då lär den ju bli sämre i vattentäthet?

Visa signatur

Min dator: Silent Base 600 | 1700X @ 3.9Ghz | MSI Gaming X 1080TI | RM750X | 512Gb M2 | 16Gb 3200mhz Ram | S34E790C @ 3440x1440
Tjejens dator: Define r4 | i5 3570k @ 4.2ghz | GTX Titan | 750w Supernova | 240gb SSD | 32gb ram
Citera/Tagga för svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av filbunke:

Kanske inte ha skärmar av glas på något folk verkar tappa jämnt och ständigt?

Finns ju ett gäng med tester där Moto X/Z/Z2 Force tappas från _höga_ höjder utan att skärmen spräcks, eftersom skärmarna på dem inte var av glas.

Men folk ville ju hellre ha glas.

Edit:

https://www.youtube.com/watch?v=UbQC7xvi9SY

Edit2: plastskärm innebär repor, vilket man löser med skärmskydd. Summa sumarum, inga repor, inga spräckta skärmar.

Glas har fördelar - det är hårt (mot repor), det går att göra rent lätt (fingeravtryck) och det går att göra lövtunt. Dessutom finns det mycket annat i mobilen som går sönder vid en hård smäll, inte minst skärmen själv. Lösningen på att undvika att det spricker är nog snarare att hålla vikten nere och att se till att den finns någon mjuk punkt som kan ta up stötarna. Såna där minimalistiska skal som bara är 4 hörnen räcker ganska långt. Om den där löstagbara baksidan jag ville ha sträcker sig runt hörnena, kan man lätt se till att ha en med gummiliknande hörn för att ta upp stötar.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Medlem
Skrivet av JamesBanana:

Sköter mycket telefonbyten på jobbet, och vi kastar årligen flera sopsäckar fulla med mobiltelefoner.

Smidiga batteribyten skulle troligen kunna halvera mängden telefoner vi behöver kasta, framförallt nu när vi gått upp ett prestandasteg på våra basic-telefoner.

Det borde inte vara så svårt att lära sig demontera moderna telefoner och byta batterier, det svåra är väl att hitta andra reservdelar än no-name från kina.

Sedan är väl frågan om det bara är batteriet som är felet, ofta slutar det väl med att man får en uppdatering eller någon app som slukar batteri i bakgrunden och segar ner. Självklart hjälper det att köpa en ny telefon då, men det kanske inte var batteriets fel.

Permalänk
Medlem

Lite tudelad till allt. Konsekvensen bör bli att utbudet av telefoner minskar. De mest attraktiva modellerna kommer anpassas för EU:s krav, men som helhet bör utbudet minska och priserna öka. Sedan är det väl lite så att många byter ut telefonerna innan batteriet sagt stopp, utan istället är det teknikutvecklingen som gör att människor är beredda att lägga ut några tusenlappar för en telefon som är snyggare/snabbare/har bättre kamera etc. Eller helt enkelt att telefonen på något sätt blivit skadad.

Sedan finns det ju faktiskt en annan lösning också, och det är att sluta pressa batterierna så hårt. En batteri som endast laddades upp till 90 procent och tömdes till 10 procent skulle hålla väldigt länge. Vad vi istället sett är hur spänningen på batterierna pressas upp mer och mer för att kunna öka kapaciteten även om det innebär försämrad livslängd.

Ett annat alternativ som jag ser det är att lagstifta om att tillverkarna måste tillhanda alla reservdelar (inklusive batterier) i minst säg fem år efter telefonens lansering och till ett pris som inte överstiger deras normala vinstmarginal. Som kund ska jag kunna gå in på apple.se/reservdelar och beställa exempelvis ett nytt kretskort och ingenting annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Tätning är ett (formellt) problem oavsett teknisk lösning. Jag har redan upplevt det vid batteribyte i min armbandsklocka: En klockfirma jag gick till vägrade byta för att de inte kunde garantera att det blev tätt. Urmakaren jag köpt klockan av gick med på byte, men med brasklappen att de inte garanterade tätheten.

Räkna med att IP-klassningar bara gäller så länge man inte öppnat telefonen.

Det där gäller som en generell regel oavsett vad det är för klocka. Har man ingen utrustning för att testa vattentätheten så kan man inte garantera något.

Visa signatur

Ryzen 5600X | Asus B550-F Gaming | 32GB G.Skill Trident Z 3600mhz | Powercolor 6800 XT | Seasonic Prime TX 850W

Athlon 64, du har alltid en plats i mitt hjärta. <3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jimmy:

Det ska vara självklart att man kan fylla på bränslet i telefon, laptops och andra batteridrivna prylar! Självklart kämpar tillverkare emot, de tjänar stora pengar på att du tvingas köpa ny telefon eller laptop av dem efter 2-3 år.

Vi klagar på att miljön blir sämre men vi accepterar att kasta hur mycket elektronik per år trotts att det hade lätt kunnat leva vidare med nytt bränsle?

När det kommer till batterier borde man kunna utveckla standarder. Vi har redan en hel del batteri-standarder och det fungerar uppenbarligen bra. Men återigen ligger inte detta i tillverkarnas intresse, det är bättre om du köper en helt ny telefon av dem.

Egentligen finns detta tänk i flera bancher och det är en fin linje att balansera. Man vill hålla nera livslängden och upp priset men samtidit ska kosumenten känna att det är ett bra köp. Många produkter hade idag kunnat tillverkas i MYCKET högre kvalité utan att kanske kosta så värst mycket mer. Men gör man detta så leder det till mindre efterfrågan, mindre kassa glöde, mindre fabrik vilket man anser är dåligt. Men det skulle också leda till MYCKET bättre miljö och mycket mindre slit vilket tyvärr inte värdesätts.

Nu låter jag kanske som en miljöaktivist, men är det egentligen inte bara sunt förnuft?

Jo det är detta som är sunt förnuft men folk vägrar ta in detta...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / SSD: WD Blue 250GB / CPU: R5 3600 @ 4,2 Ghz / GPU: XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO / Kylning: Wraith Stealth och 3st i chassit 2xpush 1xpull / PSU: Seasonic Core GC 500 / MB: B450A Pro Max / RAM: Corsair Vengance 2x8GB 3200 Mhz / OS: Win10 Home / Mus: Logitech G300 / TB: HP PR1101U / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Permalänk
Medlem

Äntligen!

Har fått slänga helt perfekt hårdvara då kostnaden att byta batteri är likvärdigt med ett nyköp, då ligger batteriet på endast någon hundring.

Undra vilken tillverkare som kommer att ånyo gnälla

Visa signatur

Engineer who prefer thinking out of the box and isn't fishing likes, fishing likes is like fishing proudness for those without ;-)
If U don't like it, bite the dust :D
--
I can Explain it to you, but I can't Understand it for you!

Permalänk
Inaktiv

Precis köpt en Macbook som visar sig ha krypterade partitioner av den tidigare kunden (som butiken missat). Man kan inte ladda in något annat OS eftersom Apple's filsystem är slutet och drivrutinen ligger skyddad bakom ett krypterat chip. Såvida inte Apple själva kan byta ut hårddisken (som är låst med chip/fastlödd), hamnar sannolikt hela datorn på skroten. Datorer i allmänhet är svåra att återvinna, det är därför dem hamnar på högar i Afrika.

Knappt ens att man kan byta batteri på nya Macbooks idag heller. Jag misstänker att Certain Greedy Companies™ inte gillar EUs nya förslag. Men det är åt helvete ur miljöhänsyn att vi kastar en massa.

Permalänk

Detta var en av de bättre nyheterna på länge!

Sedan måste tillverkarna se till att sälja original reservdelar till sina telefoner/laptops. För annars är det inte kul att köpa en knock off battericell som håller i 6-12 mån och därefter är det över. Detta är ett stort problem i dagsläget! Hoppas att de gör ett bra jobb och förändrar läget!

Visa signatur

[Antec Sonata III - Antec 500w] - [Intel E8500 3,16Ghz] - [Asus P5Q Pro] - [Gainward HD-4850 512MB GS] - [6gb Corsair TWIN2X 6400C4DHX CL4] - [Intel 730 240GB] - [Seagate IronWolf ST8000VN0022 256MB 8TB] [Seagate 3TB ST3000DM001] - [WD Black 1TB WD1001] - [Seagate 500GB ST3500413AS] - [Seagate 320GB ST3320620A] - [Creative Sound Blaster Live 5.1] - [Logitech Z-906] - [AOC 27G2U] | Oöppnade Samsung 860 Evo 1TB&512GB

Permalänk
Medlem

Ta fram batterier som håller längre istället för att lägga krutet på slit och släng.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Erik_T:

Inte hur länge som helst, men ofta en bra bit bakåt. Både Mobilt BankID och Swish kräver för närvarande Android version 5 eller senare (för de som kör på en Android plattform dvs). Android 5 släpptes år 2014, så det är ju några år sedan.
Man kan ju inte rimligen kräva att allting skall fungera på precis hur gamla versioner som helst, men 5 år bakåt känns väl inte helt orimligt.

Att Android 5 släpptes 2014 säger ju inte så mycket, man får lägga på 1-2 år innan telefonerna började komma med det och långt ifrån alla blev uppdaterade.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Men det går ju att byta ut batterier till helt acceptabla priser idag, Apple erbjuder t.ex. det, så vad är problemet?
Att många inte tror att det går för att det inte finns en batterilucka och att dom kan göra det själv är ju ett annat problem.

Eller handlar det om att alla tillverkare måste kunna erbjuda det till ett acceptabelt pris?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon52343:

Precis köpt en Macbook som visar sig ha krypterade partitioner av den tidigare kunden (som butiken missat). Man kan inte ladda in något annat OS eftersom Apple's filsystem är slutet och drivrutinen ligger skyddad bakom ett krypterat chip. Såvida inte Apple själva kan byta ut hårddisken (som är låst med chip/fastlödd), hamnar sannolikt hela datorn på skroten. Datorer i allmänhet är svåra att återvinna, det är därför dem hamnar på högar i Afrika.

Knappt ens att man kan byta batteri på nya Macbooks idag heller. Jag misstänker att Certain Greedy Companies™ inte gillar EUs nya förslag. Men det är åt helvete ur miljöhänsyn att vi kastar en massa.

Du bör kunna gå in i Recovery Mode, välja Skivverktyg (Disk Utility) och bara ta bort hela den krypterade partitionen.

https://support.apple.com/sv-se/HT201314

För att komma in där, behöver du eventuellt ett lösenord. Har du inte det, men datorn inte är kopplad till ett iCloud-konto, kan Apple rensa den. Är den kopplad till ett iCloud-konto är det dock kört. Detta är dock inget Apple har hittat på, utan det beror på att ett par delstater i USA har bett Apple om att göra det så i ett försök att motarbeta stölder av laptoppar. De använder motsvarande lösning på mobilerna.

Apples lösning är för övrigt inte speciellt unik. FileVault (krypteringen) är motsvarande som BitLocker i Windows. Att man inte kan boota till vilken partition som helst beror på att firmwaren är låst på det sättet, men det är en massa Windows-laptopar också - jag kan inte installera om OSet på min jobblaptop heller. Felet är den tidigare ägaren som inte låst upp sin dator.

Visa signatur

5900X | 6700XT

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SCORPIUS:

Om folk o fä bara kunde släppa att telefonen ska vara "snygg" så är det inga problem att designa utbytbart batteri och ha telefonen vattenresistent. Funktion före form. Det är en telefon, inte konst. Ni kan ju passa på att äntligen använda skal och låta det vara telefonens "snygghet"

Nu har ju de flesta ändå skal/skydd på telefonen så grundutseendet har egentligen inte lika stor betydelse.

Skrivet av kaput:

Jag undrar snarare om det funnits någon verklig marknad för utbytbara batterier de senaste åren? Handlar det inte snarare om en funktion som fasats ut för att majoriteten av användarna inte efterfrågar den, snarare än något tillverkarna "tvingat" på användarna?

Tror att de flesta skulle vilja ha det om det erbjöds och man som användare mognat vidare från lövtunn-idealet. Men det är bara min åsikt. Jag tror alltså inte att det är marknaden som drivit detta utan tillverkarna har drivit det och användarna har bara svalt det hela.

Skrivet av Christley:

Hur planerar man att göra detta om man vill ha vattentäta telefoner? Sealet som krävs måste ju göras sämre för att kunna gå att byta, men då lär den ju bli sämre i vattentäthet?

Det tror jag nog man kan lösa och vattentäta är de ju oftast inte (på riktigt) utan vattentåliga till viss grad. Så är det ju dessutom så att om du har din "vattentäta" telefon och den ändå läcker in vatten så tar tillverkaren inget ansvar för detta oavsett.

Tror att marknaden för på riktigt vattentäta telefoner är ganska liten och då får det kosta en del (inklusive omtestning av telefonen efter batteribyte, likt man gör för vattentäta armbandsur).

Permalänk
Medlem

Gillade även det sista om mjukvaran.
Brukar fråga säljare om garanti på just den, de blir lika tysta alltid.

Visa signatur

Asus X99-A i7-5820K GTX1060 men är typ P3 800MHz 256mb RAM 2xV2 12mb and Geforce3 Ti200 40Gb plus, Atari, Amiga, NES, SNES, SEGA and all the fun that make a retro geek happy :-)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Jag tror inte mobilerna behöver bli dyra av det här. Tvärt om har mobilerna blivit mycket dyrare senaste åren samtidigt som batteribytesmöjligheten fasats ut.
Samsung kunde släppa flaggskeppslurar som var både vattentäta och utbytbara batterier för ca 6000 spänn för 6 år sedan. Det går säkert fortfarande. Och våra mobilbudgetar verkar ha fördubblats sedan 2014 dessutom så det finns gott om budgeturtymme för det här.

Visst är det säkert inte dyrare att köpa ett batteri nu för tiden än för 5 år sedan. Problemet ligger inte i inköpspriset för batteriet.
Nä problemet ligger istället i att det i dagsläget är lönlöst för gemene man att köpa ett mobilbatteri. För det går inte längre att få in i telefonen för gemene man.

Detta handlar om att tjäna mer pengar på service och Apple som började med detta och resten följde efter så klart mer pengar att tjäna på service partners.

Kollar du mycket artiklar idag har dom satt det i system att det ska hållas ett tag enbart eller att man slutar supporta produkterna för att folk ska köpa nytt och tjäna mer pengar.

Är produkterna för bra tjänar man inga pengar

Visa signatur

Chassi: Ssupd Meshroom S V2, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 5800X3D , Cpu kylare: EK-AIO Elite 280 D-RGB Minnen Gskill Ripsaw 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort:PNY RTX4070TI Super Verto Oc PSU: Corsair SF850L Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.