Städa ur en Lenovo P1 inför försäljning?

Städa ur en Lenovo P1 inför försäljning?

Hej,

Vi har en Lenovo P1 Gen med 1TB NVMe SSD lagring. Hur gör jag en total formatering av en sådan inför föräljning? Tyckte jag läste någonstans att vissa typer av total formatering(troligen överskrivning) kunde förstöra lagringen?

Ominstallera Windows.
In i Audit mode och installera drivrutiner, aktivera windows.
Använd sysprep och stäng av datorn:)

Det tar lång tid innan en sån lagring förstörs.

Du kan shift-klicka omstart, sen välja ominstallation av Windows och där kan du välja att ta bort all data och skriva över den. Då är det överskrivet och rensat.

Radera det även det som är ledigt diskutrymme ?? - tror knappt det då sådan saker som ompartitionering, formaterar och installerar ny OS skriver inte mer än behövligt på disken för att installera sig själva.

skall man vara säker på att gammal data är borta så bör man först köra 'secure erase' på din NVMe med för lagringen anpassad program från diskleverantören innan partitionering och installation av OS och mjukvara.

'secure erase' nollställer också TRIM och motsvarande och alla gamla hänvisningar till sektorer försvinner och varje sektor man läser innan man skrivit något nytt kommer bara visa en syntetisk emulerad sektor med värde '0' på alla byte.

Senast redigerat 2020-02-16 18:46

Gäller detta även på SSD?

Skickades från m.sweclockers.com

Gäller all lagring!!! - och på SSD/NVMe är svårare att få bort alla rester av egna information än hårddiskar, då när skriver '0' eller slump från LBA 0 till LBA slut så finns det ingen annan plats det kan vara gömd data på i en snurrdisk[1] medans SSD har 5-15% extra flash osynlig som data kan mellanlagras i som stuvlager och där motsvarande metoder som forensic använder sig av och diskräddningsföretag kan analysera vad som skrevs (över) sist på SSD/NVMe.

litar man inte på tillverkarens secure erase så är nästa steg att skriva disken full med tex. veracrypt med heldisk-cryptering och 2 gånger med 2 olika nycklar - den andra omgången krävs för att komma åt de sista 5-15% som inte skrivs över om man bara skriver en gång.

litar man inte ens på detta så blir det att behålla disken och hamra sönder den i småbitar med en slägga.

[1] diskar med shinglad lagring så har dessa en temporär lagring för små sektorstycken som den sedan skriver på sin rätt plats när det är ledig tid - och den delen kommer man bara åt när man skriver med slumpvärden med slumpmässig adressering av LBA-värden/sektorer och så kör man tills disken blir väldigt långsam - då är denna buffring full och all gammal temporära data i bufferten överskriven...

Senast redigerat 2020-02-16 19:20

Aha!

Har kunnat få fram att det är en Western digital WDC PC SN720 476 GB disk som sitter i. Provade söka på detta och secure erase men hittade inget?

Det är egentligen inte super viktigt att radera till punkt och prick, bara så att det inte är enkelt att plocka fram data.

Söker man på "WD secure erase" så får man många förslag mha google och vad jag förstått skall man ladda ned Western Digital SSD Dashboard - där skapa en bootbar USB-sticka och från denna starta upp datorn och göra en secure erase på sin lagring den vägen

- har dock inte provat själv

edit:

kolla under Datorns BIOS om det inte finns stöd för secure erase även där

Senast redigerat 2020-02-16 21:10

Tack! Jag nöjer mig med att radera partitionerna och formatera dem.

En annan modell är att kryptera hela disken med Veracrypt innan formatering/ominstallation.