Datorn startar inte efter avstängning (måste starta om nätaggregatet) *Löst*

Permalänk
Medlem

Datorn startar inte efter avstängning (måste starta om nätaggregatet) *Löst*

Efter att ha fungerat felfritt i ~3 år började min dator lida av ett smått irriterande problem igår som kan vara starten på något värre. Datorn vill inte starta oavsett hur många gånger jag trycker på startknappen.

Enda lösningen är att stänga av nätaggregatet några sekunder, (inte för få sekunder verkar det som, då det har misslyckats), sedan sätta på det igen. Såg även att en gång så gick det igång i en halv sekund eller så när jag tryckte från PÅ->AV på nätaggregatet.

Har garanti på 1700X, X370 , förmodligen på RM650 också. Så om det skulle vara någon av dem så är det nog inga problem att byta ut.

Så vad skulle kunna vara problemet? Vad kan jag göra för att säkerställa att det är just det problemet jag har?

Nätaggregat: Corsair RM650x
Chassi: Fractal Design Define R5
Processor: 1700X
Moderkort: Asus Prime X370 Pro
Grafikkort: MSI RX 480

Permalänk
Medlem

Kan vara olika orsaker, men rent spontant känns det som att On/Knappen inte fungerar.
Kolla så att alla kablar sitter i från chassit till moderkortet först.

Visa signatur

Ny signatur!

Permalänk
Medlem

När man stänger av en dator så stängs den egentligen inte av utan går ner i standby. Låter som den inte går ner i standby som folk då du inte har några problem att starta efter att du kapat strömmen helt.

Prova detta för skojs skull: I bios enablar att du vill kunna starta datorn via tangentbord eller musklick. Då du sen stängt av datorn och du inte kan starta via powerknappen så prova mus eller tangentbord.

Sen kan du spara bios settings och resetta bios batteriet. Starta med default bios några gånger sen prova dina inställningar igen.

Lyser några lampor i burken när den går ner i standby? Har det lyst något tidigare? Brukar kunna finnas en lampa som indikerar Mobo har ström.

Visa signatur

"Nobody smart would play fair"

Permalänk
Medlem

Detta kan bero på lite allt möjligt. Nätagget kan strula, någon anslutning osv.
Jag kan nämna att jag hade en dator som började bete sig såhär och testade byta olika delar osv.
Vad det visade sig vara var lite kontakt mellan moderkortets baksida och plåten. Skumt att den funkade alls, men gjorde precis om din. Slutade med att jag skar ut en bit kartong som jag la mellan moderkort och låda och sedan funkade datorn normalt igen.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem

Försatte datorn i strömsparläge för att kontrollera att det gick att starta genom annan input från mus eller tangentbord (och även startknappen). Det gick inte (men dioderna kring startknappen blinkade på). Eftersom det var omöjligt att gå ur detta läge så valde jag att stänga av nätaggregatet igen .

Nu är det dock annorlunda. Jag kan inte starta datorn alls (that escalated quickly). Moderkortet har ström (dioder och så kring ethernet lyser)

Det går något i stil med det här:
1.Startknappen har ingen effekt.
2. Sätter jag av och på nätaggregatet.
3a. Efter att ha tryckt på startknappen: Fläktar , LEDs och så spinner i 0,1sekunder , men avbryts. Detta händer EXAKT EN gång efter nätaggregatet startats om. Därefter händer samma sak som med 1.(att startknappen ej har någon effekt)
3b. Ibland struntar den i att funka i 0,1 sekunder utan går direkt till att repetera 1.

Till i skillnad från förra gången så händer nu 3a efter att jag satt på nätaggregatet. Förut skedde det mellan avstängning av nätaggregatet.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

på miner om mitt förra aggregat som spökade för mig .
gjorde man en om start hängde den sig när den skulle starta om eller om jag stängde av den och hade spänningen på agget.
Fick stänga av spänningen till agget i ca 10 sec så starta den ingen.
Bytte aggregat så försvann det nu fungerar den som den ska den gamla agget får ligga som test agg nu nått fel med den är det .

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Det var nätaggregatet. Det är bytt nu och allt är löst.