Ny case med RGB som ej vill fungera

Permalänk

Ny case med RGB som ej vill fungera

Tjena folket! Min bror köpte sig ett nytt case som där är RGB lights i front och fläkt. allt är nu inkopplat och allt fungerar UTOM RGB lights. på fronten sitter en knapp för "LED" och där händer ingenting när man trycker.
på baksidan av "väggen" till mobo så sitter en liten kopplingsdosa eller vad de heter för inkoppling av rgb i guess o den har fått ström från samma kabel som hdd men och därifrån en 3-pins hona som jag antar ska kopplas in på mobo?
dem små små pin-kablarna från frontstycket är inkopplade på platserna "LED +" och "LED -" så nu undrar jag vad har blivit fel o hur fixar jag detta?
http://www.bilddump.se/bilder/20200201123750-78.73.241.226.jp...

detta är caset:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/datorchassi/towe...

Permalänk
Medlem

Om sladden från chassit är en av de här kontakterna, så koppas det enklast till motsvarande kontakt på moderkortet. Då kan du styra din RGB-belysning via ett program från MSI, Gigabyte, Asus eller vad du nu har för moderkort.

Om inte, så får du gärna länka till din bild igen för den länken är trasig så vi inte kan se den. Det kan vara som du säger att det måste gå via den medföljande dosan, men då borde inget behöva kopplas till moderkortet alls. Ger du bara ström till dosan så ska den kunna styra belysningen med knapparna på chassit

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

De små LED+ och LED- styr lampan som visar att datorn är igång och har inget med RGB att göra. Produktsidan säger att chassit har A-RGB vilket innebär att kontakten ser ut som den vänstra i richie.fs inlägg.
Mitt senaste chassi har också en särskild dosa för att styra belysningen, och där kopplar man ljusslingorna direkt i dosan. Om moderkortet har eget stöd för A-RGB (kan också stå t.ex D_LED, huvudsaken är att det är en 5V och inte 12V) så kan du koppla slingorna till det istället för dosan, men då fungerar inte chassits RGB-knapp utan du styr med mjukvara istället.
Dvs: Du kopplar slingorna antingen i dosan eller i moderkortet (om det går), men inte i båda.
Dosan borde också ha en sladd som går till frontpanelen så att det går styra belysningen från knappen där.

För att koppla in slingorna i dosan måste du antagligen ha en liten hona-hona-adapter, som kan ha lossnat ifall slingorna och dosan inte var ihopkopplade från början. Eventuellt ska även slingorna kedjekopplas med sådana men det borde redan vara klart. Den som följde med mitt chassi såg ut ungefär såhär och tenderar hela tiden att trilla ur av sig själv:

Det står inget om RGB i manualen, så mest troligt satt kontakterna rätt från fabrik, om inte någon montör missade det på ert exemplar.