Hur gör ni för att spara pengar?

Skrivet av shabik:

Men lättast är ju som nån sa att börja spara i aktier/fonder och det blir snart ganska beroendeframkallande. Så istället för att spara ihop 15 000 sek för att köpa en dator så håll ut, spara undan pengar och snart kan du finansiera alla dessa onödiga saker med avkastningen istället.

Om vi räknar väldigt optimistiskt (börsen gör typ 8% om året i genomsnitt) så behöver du ha 187 500 SEK för att avkastningen ska ge 15 000 SEK (15 000/0.08 = 187 500).

Ser man till den här tråden, samt ex. Svea Ekonomis undersökning där det framgår att mer än var fjärde svensk inte har råd med en oväntad utgift på 5 000 SEK, tror jag inte det du skriver är realistiskt. Folk har helt enkelt inte pli nog att spara undan pengar.

Jag vet inte vad som ska till för att få folk att spara/investera bättre (eller öht), men "bit ihop" är nog fel väg.

Rent generellt är jag värdelös på att spara pengar. Är helt oförmögen att ställa saker i proportion när det kommer till den saken. Det brukar bli att man lägger ner ofantliga mängder tid på att leta alternativ för att komma över nåt några tior billigare, men redan samma kväll går man sedan ut och käkar och dricker för en tusenlapp. Man silar mygg och sväljer elefanter kort sagt.

Det enda vettiga jag gör är väl att alltid försöka vänta ett par dagar när jag får ett infall och kommer på att jag behöver något. I de allra flesta fall är det just bara ett infall, och inget man verkligen behöver. Såväl pengar som plats i lägenheten sparade.

Ja, noterar att det blivit lite kapitalsparsnack i tråden med. Har amorterat av alla lån sedan länge. Är man helt ointresserad av att förvalta sin förmögenhet, och inte kan göra exit från bostadsägande/upphöra att bo, så kan man se amortering av bostadslån som en helt förvaltningsfri sparform, som motsvarar ett sparande med bolåneräntan minus ränteavdraget som ränta.

Jag svarar direkt på OP:s frågeställning, så risken är stor att någon redan nämnt det jag säger.

Först och främst läser jag in två betydelser, antingen att spara genom att investera eller att spara genom att se över sin konsumtion.
Personligen så går dessa två betydelser hand i hand för mig, där jag har ett uppsatt mål att investera minst 10 % (brukar bli runt 15 % oftast). Så fort lönen dyker upp på kontot så för jag över den summan till mitt ISK och liknande, så att investerandet alltid blir av. Räkningar dras sedan (eller samma dag beroende på inlagt betaldatum), och efter det har jag mitt belopp som jag har kvar att leva på (KALP). Oavsett om det är 5k eller 8k så vet jag bestämt vad jag har att klara mig på till nästa lön. Jag har ingen specifik budget för mat och övrigt, men givetvis blir man lite mer sparsam om KALP är i den lägre regionen.

Hoppas detta hjälper någon.

EDIT: Glömden nämna att jag även har en buffert för att klara oväntade utgifter på upp till 10k (hyresrätt/ingen bil), och som jag skjuter till några hundralappar till varje månad för att det ska ökas på stadigt.

Senast redigerat 2020-01-15 08:20

you gotta spend money to make money, man kan med tur dubbla 20 000:- i aktier men man ska helst ha minst 50k i några stycken det går fort sen och tjänar en halv miljon på 100k, tex netflix var nere på 250% och gick upp till 340% det är ca 3 dubbla avkastning.

Fuelcell var nere på 0.20% och nu 2% bara det är 600% vinst och kommer stiga, tacka tjejen greta som tjatar om minska koldioxiden och det företaget är ledande i utveckla teknik för mindre utsläpp, perfekt eller hur

Bifogar några bilder på några aktier att kolla på under åren, buy low sell high så kan ni enkelt se hur de stiger osv och hittar mönstren, det är rätt lätt.

Och här läser ni lätt om nyheter. https://www.di.se/nyheter/aktiechefen-tre-aktier-du-ska-kopa-...

https://www.privataaffarer.se/borsguiden/

https://imgur.com/0QgBYAb

https://imgur.com/gQ6EFjT

https://imgur.com/j977ee4

https://imgur.com/pwzyKSi

https://imgur.com/Y3bXiHH

Senast redigerat 2020-01-16 17:02

Flickvännen är i Hong Kong så tänkte se vad jag kunde spara genom att bara ta bort onödiga utgifter och utan att egentligen ändra min livsstil här två veckor framåt.

Första helgen hade jag inga matutgifter då jag hade ägg, grönsaker korv och bacon hemma, samt blev bjuden på mat på söndagen.

Jag drack dock kaffe på Nero några gånger under helgen, vilket jag tycker är värt pengarna för att komma ut 70kr.

Och gick ut med kompisar i lördags 37kr för en cola.

I måndags köpte jag köttfärs och en burk korv (och tre kexchoklad för en krona st), 57kr som blev köttfärs och ris i går och lunchlåda till i dag.

17:de - 21:a
70 + 37 + 57 = 164kr går väl att argumentera om att dricka kaffe för 35kr är något nödvändigt, men för mig tycker jag det är det det.

Jag sparar genom att dumpa aktier för flera miljoner.

Jag började i somras. Pengarna satsade jag i Ryssland och Kina som båda är mycket rika länder. Det har varit lyckat hittills.
De aktier jag säljer nu ger pengar som får ligga kvar. När kurserna rasat mycket så köper jag tillbaka svenska kvalitetsbolag, typ Sandvik, Alfa, Atlas, Volvo...
Aktier jag inte säljer alls är Kinnevik, Ericsson, Astra, Elekta och Millicom. Ericsson är en chansaktie.

Skrivet av Irre:

Jag sparar genom att dumpa aktier för flera miljoner.

På vilket sätt är detta en besparing?

För att sannolikheten för drastiska börsfall är hög nu. Experimentet med negativa räntor och att EU skall börja ge ut gröna obligationer (=gratis "lån" till grön industri) kan aldrig lyckas enligt mig.

@Irre Och du kan förutspå börsfall? Ok...

Skrivet av Irre:

För att sannolikheten för drastiska börsfall är hög nu.

Fortfarande inte en besparing tycker jag.

Skrivet av Irre:

För att sannolikheten för drastiska börsfall är hög nu. Experimentet med negativa räntor och att EU skall börja ge ut gröna obligationer (=gratis "lån" till grön industri) kan aldrig lyckas enligt mig.

Försöka förutsäga börskrascher har historiskt sett på lång sikt alltid varit en förlust.

Skrivet av Irregular Programming:

Försöka förutsäga börskrascher har historiskt sett på lång sikt alltid varit en förlust.

Även en blind tupp hittar en höna ibland. Jag är nästan säker denna gång.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Irre:

Även en blind tupp hittar en höna ibland. Jag är nästan säker denna gång.

Skickades från m.sweclockers.com

Ha ha, vi får väl jämföra

Själv lånar jag för att köpa aktier, så helt motsatt strategi