Permalänk
Medlem
Skrivet av Viktorph:

Låter ju fantastiskt! Jag har aldrig studerat på högskola/universitet tidigare så därav min fråga. Jag är lite orolig att man trots behörigheten inte "får plats" på utbildningen om det skulle vara för många sökande till antalet, men de kanske inte når den gränsen i normalfallet?

Ska jag vara ärlig vet jag faktiskt inte, men jag tror inte det, jag vet även att dom valde bort många som inte passade/hade behörighet, så har du behörighet kan jag tycka att det borde vara lungt, men vill du veta mer så kontakta Samir på EC-Utbildning har sitter i Örebro och gjorde även så när jag pluggade där

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BM-Mods:

Ska jag vara ärlig vet jag faktiskt inte, men jag tror inte det, jag vet även att dom valde bort många som inte passade/hade behörighet, så har du behörighet kan jag tycka att det borde vara lungt, men vill du veta mer så kontakta Samir på EC-Utbildning har sitter i Örebro och gjorde även så när jag pluggade där

Perfekt. Tack för tipset!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon134512:

Hur är det ett personligt problem? Det är ju i stort sett konsensus att det är ett urvattnat ord.

Vilken dålig jämförelse du gör. Jag som jobbar mot vården, så jag skulle fråga läkaren det - eftersom jag vet att det egentligen inte säger så mycket. Hade de flesta gjort det? Nej, eftersom de kanske inte vet om att det finns så många olika områden som läkare.

Samma sak gäller ju givetvis IT, de som kommer fråga om ett specificerande av IT-konsult är ju framförallt folk som jobbar med IT med IT eller har koll på IT. Andra vet inte om att det varken är urvattnat eller vad det innebär. De kommer ju inte heller fråga "jasså, som vadå?".

Urvattnat är det absolut. Men jag kan inte specifiera det mycket mer eftersom det skiftar.

Nej precis, de flesta hade inte frågat läkaren det. Och de flesta frågar inte mig som IT-konsult heller, för samma anledning Du säger ju ungefär det jag menar, så vi verkar ju faktiskt vara på samma sida där. Jag kan satsa tre öl på att TS tillhör de som accepterar svaret eftersom han inte riktigt vet hur brett det är. Han frågade inte "jasså som vadå ;)" Alltså var det ett tillräckligt bra svar.

Men ja, man kan diskutera ganska mycket hur urvattnat ordet har blivit. Tillhör dem som dock använder ordet på "riktigt", dvs. en som kommer in under begränsad tid med expertkunskap och hjälper till för att sedan gå vidare.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Skrivet av anon134512:

Jag föredrar regionalt. Men min historik hos privata företag har varit att de ofta erbjuder rätt osäkra anställningar, mycket bemanning osv.

Den har jag aldrig upplevt när jag jobbat på regionen. Men visst, jobbar man privat kan lönen vara lite högre. Finns säkert privata företag som är hur bra som helst, det beror nog helt enkelt på vart man hamnar.

Ja så är det nog, jag jobbar för privat idag och skulle inte kunna få bättre egentligen. Just sälja det driver mig inte lika hårt som för några år sedan tyvärr

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av Ronnie60:

@jagerjacob123: Närmsta du kommer är automatitionsutbildning eller industrielektriker. Om du inte får tex nuvarande arbetsgivare att betala kurser på tex ABB. Jag fick lära mig lite programmering och hade mekanik sen gymnasiet. Resten har jag fått ifrån min arbetsgivare.

Okej tack så mycket

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Jag jobbar idag som lead-developer inom mjukvaruutveckling. Som med många andra titlar inom IT säger det egentligen inte så mycket om vad jag arbetar med. På gott och ont så besitter jag även mycket "ovanlig" kunskap på företaget så mitt praktiska ansvarsområde är generellt bredare, men på vissa saker även grundare då jag inte har fler timmar per dygn, gentemot mina kollegor med samma roll och ansvarsdomän (i.e. backend/frontend.). Notera att jag aktivt valt att inte arbeta med front-end utveckling då jag inte vill bli Jack of all trades, master of none samt så finner jag JS/HTML/CSS tråkigt att arbeta i så jag är glad att det finns andra som känner motsatsen.

Har väldigt länge haft ett intresse för IT, både mjuk- och hårdvara, men när jag var runt 14 så insåg jag att det är branschen jag ville jobba inom. Så jag började studera det på fritiden lite mer seriöst och gjorde många projekt samt en del serverdrift hemma etc. Började jobba inte allt för länge efter gymnasiet som systemutvecklare vilket passade mig som handsken, därav saknar jag högskoleutbildning men känner inte ännu att det har orsakat några större bekymmer. Liten disclaimer däremot är att jag inte har så bred erfarenhet av olika företag och deras kulturer så kan ju bara hända att jag har varit i kontakt med mer öppensinnade företag än inte.

Roligaste var när jag hade min intervju där jag började jobba, för då visste jag inte om det var driftteknik eller mjukvaruutveckling jag ville syssla med och samma företag kunde erbjuda båda tjänsterna. 🙃 Hade för lite arbetslivserfarenhet inom branschen för att kunna tag ett vettigt beslut men kvalificerade kunskapsmässigt till båda tack vare all tid jag hade lagt ner privat på det. Nu i efterhand tackar jag chefen som placerade mig som mjukvaruutvecklare då jag finner det mer stimulerande även om jag kan tycka driftteknik kan vara kul också, men hade nog inte orkat med det varje dag. Som icing på detta så var ingen av de två rollerna jag blev erbjuden det som rekryteringsbolaget hade fått i uppgift att hitta, vilket jag märkte när jag väl tittade närmare på annonsen och inte bara lyssnade på rekryteraren och anställningschefen.

Skrivet av jagerjacob123:

Idag läser jag programmering 1 C# på komvux men är lite osäker på om jag kommer konstant vilja sitta och koda. All input är jag oerhört tacksam för, lönen är inte övervägande.

Om du inte finner det stimulerande att sitta ~50-80% (beror på företag) av din arbetstid och programmera så är det minst sagt svårt att rekommendera ett renodlat programmeringsjobb. Med det sagt så är IT branschen väldigt brett och alla möjliga olika arbetssysslor finns inom det, någonting du kanske har märkt i tråden. Vill du dra ner utvecklingen till en lägre halt så finns det massor andra jobb som fyller resterande tid med andra saker men ändå får en dos programmering regelbundet. Tycker du mjukvaruutveckling är intressant men inte ens vill programmera? Finns job där också. Det som är generellt över IT branchen är att en förståelse för programmering är väldigt gynnsamt även för roller som inte förväntas skriva kod, men det måste kombineras med ödmjukhet över det faktum att man isf inte kommer vara uppdaterad på senaste tekniker, best practices etc. utan det mestadels underlättar kommunikation.

Skrivet av Zyoln:

Jobbat som nätverkstekniker nu i lite över fyra år. Har en högskoleexamen från en 2-årig utbildning från en utbildning vid Högskolan i Borås som hette 'IT-tekniker'.
Jobbet är väldigt brett och jag ansvarar över ett relativt stort nätverk, där jag jobbar med brandväggar, Cisco LAN/WLAN/Routing, lastbalanserare, radius, dns, dhcp b.la.

Du råkar inte jobba kvar i Borås där du studerade? För isf finns en väldig hög sannolikhet att vi arbetar inom samma koncern och även att vi har pratat med varandra ett antal gånger. (PP?)

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk

Pappersbruk.

Riktigt roligt. Bra arbetskamrater, mycket att lära och helt ok arbetstider.

Jobbat inom vården förr ångrar inte en sekund att jag bytte.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ninotramp:

Pappersbruk.
Skickades från m.sweclockers.com

Ah en konkurrent!

Pappersbruk här med, men jobbar som operatör inom ångsektionen (och allt annat vi har)

Gick YH utbildning för Drifttekniker inom pannor, och utbildningen var riktigt kass, men som sagts innan i tråden så fanns det LIA (Lärande i Arbete) så man kommer ut och i princip gör praktik, för att sen fasta på en av arbetsplatserna
Rent generellt är det är bra jobb, men just nu var vi interna svårigheter att lösa så får hoppas det går bra, annars får man leta nytt

Permalänk
Medlem

Utbildning inom media på gymnaset.
Basår efter detta
1 år på datavetenskaps program
Bytte därefter och är numera civilingenjör inom elektroteknik med inriktning på elektromagnetiska fält och fotonik

Nu efter examen sitter jag på en annan stor högskola och doktorerar inom fotonik Slappt som fan och roligt är det, fotonik är en stor bransch och jag finner ro i att det jag gör kommer med all säkerhet spela stor roll framöver. 1900-talet var elektronens århundrade och nu är 2000-talet fotonens århundrade.

Visa signatur

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Permalänk

Mekanikkonstruktör sedan 2 år, även om det tyvärr inte blivit något konstruerande för min del de senaste halvåret. Läste 2årig YH utbildning till CAD-Konstruktör, hade jobb innan jag gått klart utbildningen. Just nu letar jag nytt jobb som Produktutvecklare, Mekanikkonstruktör eller annat liknande.

Lade till hur länge jag haft mitt jobb
Visa signatur

Fractal Design Torrent Compact / Samsung 990 EVO 4TB / WD Black SN850 1TB / Ryzen 9 5900X / Noctua NH-D15 Chromax / Gainward 4090 / Corsair SF750 / Asus Dark Hero / HyperX Fury 4x32GB

Permalänk
Medlem

Jag är en simpel stödassistent som jobbar med personer med högfungerande autism.

Visa signatur

🎮 → 5800X3D • B450 Tomahawk Max • 3080 FTW3 Ultra @Customloop
🖥️ → 3440x1440
⌨️ → Zoom65
🖱️ → G-Pro Wireless Superlight
🎧 → Steelseries Arctis 7

Permalänk
Medlem

Systemutvecklare, full-stack - mycket varierande arbete och har riktigt kul nästan varje dag. Om du är "orolig" för att bara sitta och koda kan jag säga att det råder ingen direkt risk för det - väldigt enkelt att variera uppgifter.
Sedan anser jag att arbetet i sig är inte det som avgör om ett jobb passar mig utan arbetskamrater och kultur.

Gick en 3-mån utbildning.

Visa signatur

Sapere Aude

Permalänk
Medlem

Anställd som digitaliseringschef inom finans (stort industribolag). Har en bakgrund som kravare, utvecklare, teamleader, utbildningansvarig, kundservicemedarbetare, marknadskoordinator, innesäljare. Arbetar dagligen med frågor kring RPA, chatbots, advanced analytics med mera..

Finansekonom på gymnasienivå, har en YH-examen inom Key Account Management. Saknar övrig utbildning, känner mig inte hämmad av det.

Arbetar med det jag vill, tjänar tillräckligt för att vara mer än nöjd, är 30 år.

Visa signatur

Citera så jag hittar tillbaka...

1: AM4 3600X, RTX 4060 OC, X570-I, 32GB 3200MHz, SF450, 34”
2: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3600MHz, SF750, 34”
3: AM4 3600, RTX 3070 OC, B550-I, 16GB 3200MHz, SF600, 34”

Permalänk
Medlem

Mekanikkonstruktör sedan 10 år. Senaste åren har det mer blivit administrativa uppgifter i projekten.
Brukar rita lösningarna grovt så har jag ett gäng under mig som fixar detaljerna.
Mycket resande till underleverantörer för uppföljning av tillverkningen, granskning av processer etc.
Bra jobb ändå, vi ska ta fram fungerande lösning och vi brukar ha ett par 100 miljoner i budget att lösa det med, behöver aldrig tänka på att en lösning blir för dyr

Har vart på andra ställen där varje 100-lapp räknas, otroligt tråkigt då det begränsar lösningarna oerhört.

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem

Inte klart var nya titeln blir efter en mindre omorganisation, men lite allmänt ansvarig för det tekniska på gruppen. Utvecklar växellådor, specifikt de delar som sköter växlingen. Jobbar även en hel del med dataanalys. Riktigt roligt och omväxlande jobb, med gott om utmaningar. Har en doktorsexamen inom maskinkonstruktion inom området.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Vinnare av Swec's pepparkakshustävling julen 2004, julen 2005 samt julen 2006

Permalänk
Medlem

Sjuksköterska, slutenvård (vårdavdelningar av olika slag).

Visa signatur

Intel Core i5 3570K @ 4.2GHz | Hyper 212 EVO | 12 GB DDR3 |GTX 1070 8GB ROG STRIX DC3 | Fractal Design Tesla R2 650W | Fractal Design Define R4 Titanium | 370 GB SSD totalt | ~2TB HDD totalt
+ Acer Predator Helios 300 GTX 1060
Båda kör MS Röj i minst 50 FPS.

Permalänk
Skrivet av LuCkY21:

Systemutvecklare, full-stack - mycket varierande arbete och har riktigt kul nästan varje dag. Om du är "orolig" för att bara sitta och koda kan jag säga att det råder ingen direkt risk för det - väldigt enkelt att variera uppgifter.
Sedan anser jag att arbetet i sig är inte det som avgör om ett jobb passar mig utan arbetskamrater och kultur.

Gick en 3-mån utbildning.

Jag har själv tittat på en universitetsutbildning i kommunen jag bor i som heter "it design - system design", du lär ha suttit med mycket kodande om det va nog med 3 mån utbildning?

Kan du förklara lite vad dina arbetsuppgifter är?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av bardbard:

Mekanikkonstruktör sedan 10 år. Senaste åren har det mer blivit administrativa uppgifter i projekten.
Brukar rita lösningarna grovt så har jag ett gäng under mig som fixar detaljerna.
Mycket resande till underleverantörer för uppföljning av tillverkningen, granskning av processer etc.
Bra jobb ändå, vi ska ta fram fungerande lösning och vi brukar ha ett par 100 miljoner i budget att lösa det med, behöver aldrig tänka på att en lösning blir för dyr

Har vart på andra ställen där varje 100-lapp räknas, otroligt tråkigt då det begränsar lösningarna oerhört.

Vad kul att du åker runt och träffar dina underleverantörer! Inte ofta man ser det.

Jag jobbar som försäljningsingenjör för ett ledande företag inom linear motion (skenstyrning) och får oftast jaga sådana som dig för att stämma av projekt och se hur det går. 😂
Man vill ju ha feedback från applikationerna för att kunna utveckla och förbättra sig själv samt processerna och produkterna..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av jagerjacob123:

Jag har själv tittat på en universitetsutbildning i kommunen jag bor i som heter "it design - system design", du lär ha suttit med mycket kodande om det va nog med 3 mån utbildning?

Kan du förklara lite vad dina arbetsuppgifter är?

Skickades från m.sweclockers.com

Personligen gillar jag att koda så sitter kanske 70% med det ( 40% JAVA 20% JS 20% GO 20% DB | psql, ms sql, mds | ).

De som föredrar mer variation har gått över som kravanalytiker, testare, UI/UX, systemförvaltning eller SCRUM/LEAN coachning osv. om man gillar admin/social eller kan man sitta med drift/dba/ICC om man fortfarande gillar att sitta framför datorn men kanske inte koda lika mycket...

Personligen driver jag övergången enl. webbtillgänglighetsdiriktivet ( EN 301 549 ) med allt från användartester, test-protokoll och tolkning till tekniska riktlinjer/verktyg samt en utforskninggrupp för att prova nya tekniker som kan passa i vår stack.

Annars är det alltid ett sug på ledarskaps förmågor teamleader/chef med teknisk bakgrund om vill testa på sådant.

Visa signatur

Sapere Aude

Permalänk
Medlem

Jobbar som systemtekniker inom en region. Jobbat sedan i juni när jag avslutade min magisterutbildning i nätverksforensik (har någon kurs kvar så har inte magisterexamen). Innan det läste jag IT-forensik och informationssäkerhet i 3 år.

Titeln i sig är sjukt bred men jag jobbar med IT-säkerhet i ett litet team där vi utöver att skydda data även stöttar verksamheterna i regionen med saker som servicedesk inte kan lösa. Nyss fått en ny roll som teamleader och utöver det ligger mitt huvudfokus på proxy/brandvägg och analyser av malware/nätverkstrafik. Skulle dock gärna släppa proxyn helt och köra 100% analys/forensik men det finns det inte förutsättningar för tyvärr. Trivs dock väldigt bra när jag får vara med och stötta i olika projekt då de som är inblandade generellt sett inte kan något om it-säkerhet.

Mycket utmaningar och inte ett jobb där lättstressade människor passar in.

Visa signatur

Vivi Orunitia- "How do you prove that you exist...? Maybe we don't exist..."

Permalänk
Medlem

Jag jobbar som processingenjör inom elektroniktillverkning. Jag tar främst hand om monteringsmaskinerna (ASM Dek screen tryckare och ASM Siplace monteringsmaskiner)

Det är ett varierande arbete och jag ser till att monteringsmaskinerna inte slänger alltför mycket komponenter eller felplacerar dem på PCBerna.

Jag analyserar väldigt mycket data och jämför resultat från 3D-AOI, X-Ray och SPI (Solder paste inspection)

Då alla maskiner kan montera ca 1,4 miljoner komponenter i timmen blir det en hel del att ta hand om. 🙂

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel 9700K @ 5Ghz :: Gigabyte 3080 Vision OC