2025 kan en liter bensin att kosta 20Kr

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Esseboy:

Vanligt glas absorberar värmestrålning, så det håller växthuset varmare, man borde testa med ett genomskinligt material som inte absorberar infrarödstrålning, vilket du skulle veta om du kunde läsa ordentligt.

Jag vet. Men om strålningen var en avgörande faktor så hade det varit en stor skillnad mellan vanligt glas och reflekterande glas.
Du förstår väl att om man tar bort klimatskärmen på ett växthus så blir det utomhustemperatur på nolltid för att den varma luften blåser bort. Hur kan det vara så svårt att förstå?

Permalänk
Skrivet av Esseboy:

Hmmm, kanske för att folk vill förhindra klimatförändringen? Sammanträffande? De tror jag knappast.

Och vad tjänar politiker på det? Varför har då korrupta länder sämre reglering kring koldioxid? Kanske för att det är mer pengar i att släppa ut koldioxid än att förhindra det....

Då behöver politiker inte göra något alls, Sveriges konsumtion går ner av sig självt, Utlevererad volym av drivmedel

Jag håller mig till bensin då jag inte hinner med de andra.

Utlevererad bensin har minskat från 2949182 m3 till 2687768 m3. Så ett skattebortfall på ‭2 540 944 080‬ SEK (räknat på drivmedelskatt på 9,72).

Om vi för skojs skull låtsas att utlevererad bensin är samma som 2019 under 2020 så får denna indexerade 1 krona följande genomslag:

Vid 2687768 m3 - skatteintäkt 28 812 872 960 sek, om inte denna upptaxerats, 26 125 104 960 sek. En skillnad på 2 687 768 000 sek.

Om jag inte missminner mig så är detta en fiskal skatt, så detta är inte (enbart) för att skapa ett bättre klimat. Energiskatten är inräknad i Sveriges totala budget och är en viktig post. Vilket betyder att regeringar budgeterar en intäkt från de olika energivariablerna vi använder. Vilket också betyder ett underskott på ‭2 540 944 080‬ SEK från budgeterad inkomst.

IMO är det otroligt korkat att göra energiskatten fiskal, det gör regeringen beroende av att vi faktiskt kör bil, flyger osv för att få sin budget att gå ihop. Vilket senare betyder att bortfallet när vi inte bensin/diesel brukas längre så får detta bortfall läggas på andra skatter.

Så till vida att den regering då anser detta bortfall är som du just skrev vara, kaffepengar. Vilket bör landa någonstans kring 80-100 miljarder per år när ingen bensin eller diesel brukas mer.

Visa signatur

Bio: Denon AVC-X3700H - Emotiva XPA-2 - Revel F208 - T.Amp 1050 - Ino Audio pY-2
Dator: Rampage V Extreme, 5930K, Palit 2070 Super, Acer XB270HU, Asus Essence STX II, Sennheiser HD650, Kama Bay Mini Amp, Klipsch RB51

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Kanske för att sånna idér kräver mycket sammarbete, politik är långsam om folket inte väljer in typ bara ett parti för att göra snabba beslut.

Kanske har MP varit i riksdagen sedan början på nittiotalet, och de senaste 2st regeringarna har de haft totalt punggrepp på S, vad har de genomfört som gjort en nettoskillnad på utsläppen?

Den populistiska miljöpolitik vi fått är enbart ett förkläde för mer skattehöjningar.

Att kalle 2% av 2111 miljarder SEK visar ju bara på hur vi borde helt kunna klara oss utan de pengarna och sälja bensinen för 7kr igen...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Aeig:

@Söderbäck: Att du kallar mig för lekman i någon form av försök till härskarteknik hör inte till diskussionen, även om det är beklagligt och inte en nivå som jag planerar att sänka mig till i närtid.

Det är väl inte riktigt någon härskarteknik att kalla någon lekman. Det är vi ju alla inom de flesta områdena. Men är har det kanske blivit väldigt fel. Jag har tagit för givet att du inte är metrolog/klimatolog. Det har inte varit min tanke att vara dum. Det är bara så sällan jag stöter på folk som är utbildade metrologer/klimatologer att jag gjort helt fel antagande här.
Jag ber om ursäkt! Och lovar bättring.
Du får gärna berätta närmre vad din specialisering på området är. Av intresse för tråden såklart.

[Edit: eller handlar det om en språkförbistring kanske? Innebörden av ordet lekman?]

Skrivet av Aeig:

För övrigt så förhåller jag mig objektiv till klimatfrågan och har inga särskilda känslor inför ex. denna tråd. Anledningen till att jag ÖHT svarade på ditt inlägg var felaktigheten i att framställa Johan Rockström som någon form av expert eller auktoritet på specifikt utsläpp och atmosfär, vilket han ej är. Det finns andra vetenskapsmän som är avsevärt mer kvalificerade, som ex. Richard Lindzen som tidigare nämnt.

Däremot har Johan Rockström säkerligen och utan tvivel ett väldigt brett perspektiv och god insikt i klimatfrågor, något jag aldrig har motsagt.
Mvh

Jag har nog inte riktigt skrivit att Johan Rockström specifikt jobbar med atmosfärsfrågor. Det är du som försökt dra det ditåt. Det jag påstått är att Rockström jobbar som klimatforskare och har högt anseende inom den gren han forskar i. Och det stämmer väl ändå att han jobbar med forskning om klimatet, på ett forskningsinstitut som är inriktat på klimatforskning. Är det då så fel att kalla honom för klimatforskare?
Klimatologi måste inte innebära att man jobbar med just atmosfären (men det är såklart relevant för klimatologin också). Klimatologi kan innefatta en hel radda olika områden så länge det handlar om klimatpåverkan. Har jag förstått det rätt så jobbar han väl en del med forskningssammanställningar.
Tycker onekligen det är aningen märkligt att du som är utbildad på det här området inte kan se att Johan Rockström är klimatforskare... Det är väl därför jag gjorde missen att anta att tro att du inte läst vidare inom det här fältet.

Aja. Det är väl rimligt att framhålla att han inte har alla svaren bara för att han är i hetluften just nu.

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Jag vet. Men om strålningen var en avgörande faktor så hade det varit en stor skillnad mellan vanligt glas och reflekterande glas.
Du förstår väl att om man tar bort klimatskärmen på ett växthus så blir det utomhustemperatur på nolltid för att den varma luften blåser bort. Hur kan det vara så svårt att förstå?

Det betyder inte att infrarödabsorbation eller reflektion är oviktigt när det gäller att hålla värmen om natten.

Hur är det med läsförståelsen egentligen? Konvektion är bara ett sätt att föra bort värme. Man måste förhindra utstrålning också för att hålla värmen. Lite som att argumenter vilket hål i båten som gör att den sjunker, båda är svaret, täpper man bara ett sjunker båten ändå!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hellowiener:

Väder går att modellera med hyffsad säkerhet några dagar i förväg. Med den begränsningen är det löjligt att påstå att man kan föruspå klimatet.

Skrivet av Hellowiener:

Ingen förstår klimatet, det är ett kaotiskt system.

Det här är ett inte helt ovanligt påstående, ibland grundad i nån korkad missuppfattning att klimatmodeller är vädermodeller som körs över längre tid. Hemskt förenklat är det som att säga att bara för att man inte kan förutsäga exakt hur vattnet i en kastrull vatten på spisen rör sig så går det inte förutspå att vattnet kommer koka och bli ånga efter man satt på plattan..

Väder är kaotiskt, men klimat är rätt förutsägbart över längre tid. Vårt väder (edit: ändrat klimat -> väder, skrev klimat för att gruppera väderförändringar ~kvartalsvis till skillnad från stundvis väder, men om jag inte använder helt korrekt definition här med så lär väl nån spåra) korttidsvarierar med årstiderna som bekant, rätt lätt att säga att det är bra mkt större risk för snö (väder) på vintern.

Skrivet av Hellowiener:

För det första så säger en graf om CO2 ingenting om temperaturen.

Helt felaktigt. En CO2-graf är ingen temperaturgraf, men en planets temperatur bestäms i praktiken av mängden instrålad energi och hur väl denna kan behållas på ett sätt så att jämviktstemperaturen för instrålad och utstrålad värme ökar. Även kallad växthuseffekten.

Effekten från de olika växthusgaserna är: ( https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_effect#Greenhouse_ga... )
* water vapor, 36–70%
* carbon dioxide, 9–26%
* methane, 4–9%
* ozone, 3–7%

Att det fokuseras på CO2 är för att det är den största orsaken till förändrad radiative forcing (skillnaden mellan instrålad och utstrålad energi, https://en.wikipedia.org/wiki/Radiative_forcing ) och den orsak som ökar snabbast. Diverse klimatförnekare börjar ofta yla om vattenångan, men anledning till att man inte fokuserar på den är att det är en feedbackloop från de övriga, inte nåt som driver förändringen. Mängden vattenånga i luften följer hur varmt det är.

Skrivet av Hellowiener:

För det andra så kan högre temperaturer också leda till mer nederbörd vilket ger mer vatten och mat till åtskilliga miljoner människor.

Ökad nederbörd är väntad i genomsnitt, det följer från ovan nämnda "vattenånga följer växthusgaser". Det leder inte till bättre vattenförsörjning.
Jag citerar från IPCC:

Climate change over the 21st century is projected to reduce renewable surface water and groundwater resources in most dry subtropical regions (robust evidence, high agreement), intensifying competition for water among sectors (limited evi-dence, medium agreement). In presently dry regions, the frequency of droughts will likely increase by the end of the 21st century under RCP8.5 (medium confidence). In contrast, water resources are pro-jected to increase at high latitudes (robust evidence, high agreement). The interaction of increased temperature; increased sediment, nutrient and pollutant loadings from heavy rainfall; increased concentrations of pollutants during droughts; and disruption of treatment facilities during floods will reduce raw water quality and pose risks to drinkingwater quality (medium evidence, high agreement).

Det leder inte heller till nån förbättrad matförsörjning:

Projected impacts vary across crops and regions and adaptation scenarios, with about 10% of projections for the 2030–2049 period showing yield gains of more than 10%, and about 10% of projections showing yield losses of more than 25%, com-pared with the late 20th century. Global temperature increases of ~4°Cor more above late 20th century levels, combined with increasing food demand, would pose large risks to food security, both globally andregionally (highconfidence)

Edit: Bara för att föregå invändning runt förbehållet "Kan leda" - såklart det kan leda till förbättring för vissa, men på det stora hela är det ingen förbättring.

Skrivet av Hellowiener:

Ingenting med det här är simpelt och när ni insisterar att det är det så får ni hela rörelsen att se ut som obildade idioter.

Kan hålla med om att nivån är hemskt låg emellanåt, men eftersom du inte ens verkar förstått skillnaden mellan väder och klimat så känns det ju verkligen som du kastar sten i växthus..

Permalänk
Medlem

@Esseboy: Det är lite av en felbenämning med växthuseffekt just eftersom växthus är primärt isolerande av konvektionsförluster, gräv inte ner dig i det sidospåret

Permalänk
Avstängd
Skrivet av thu:

@Esseboy: Det är lite av en felbenämning med växthuseffekt just eftersom växthus är primärt isolerande av konvektionsförluster, gräv inte ner dig i det sidospåret

Som sagt,lite som att argumentera om vilket hål i båten som gör att den sjunker.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hellowiener:

Djuren behövs för att upprätthålla betesmarker vilket är en unik och nödvändig biotop.

Skrev du inte nyss att vi skulle äta mer kött?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Esseboy:

Det betyder inte att infrarödabsorbation eller reflektion är oviktigt när det gäller att hålla värmen om natten.

Hur är det med läsförståelsen egentligen? Konvektion är bara ett sätt att föra bort värme. Man måste förhindra utstrålning också för att hålla värmen. Lite som att argumenter vilket hål i båten som gör att den sjunker, båda är svaret, täpper man bara ett sjunker båten ändå!

Skickades från m.sweclockers.com

Det jag försöker få dig att förstå är att det är helt olika storleksordningar på effekterna. Du har ju redan gett oss data på att uppvärmningsbehovet minskar minimalt när man reducerar utstrålningen. Tar man bort konvektionskydded däremot så blir det i princip utomhusmiljö och då måste man kontinueriligt värma all luft som flödar in dit, för den försvinner direkt.

Sen är värmemotstånd i glas inte något okänt heller, på högpresterande fönster sätter man ett tunt lager metall för att just minska utstrålningen, men det totala värmeflödet genom fönstret sänks inte hur mycket som helst av det. På ett englasfönster tar det U-värdet från ca 2.5 till ca 1.5. Det är bra, men du måste väl förstå att skillnaden på värmeflöde genom konvektion i ett öppet vs stängt fönster är betydligt större än så?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaine_Uro:

Skrev du inte nyss att vi skulle äta mer kött?

Ja, helt rätt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

Det jag försöker få dig att förstå är att det är helt olika storleksordningar på effekterna. Du har ju redan gett oss data på att uppvärmningsbehovet minskar minimalt när man reducerar utstrålningen. Tar man bort konvektionskydded däremot så blir det i princip utomhusmiljö och då måste man kontinueriligt värma all luft som flödar in dit, för den försvinner direkt.

Sen är värmemotstånd i glas inte något okänt heller, på högpresterande fönster sätter man ett tunt lager metall för att just minska utstrålningen, men det totala värmeflödet genom fönstret sänks inte särskilt mycket av det.

Glaset absorberar infrarödstrålning utan reflektor. Så ingen har testa med en typ av glas som inte gör det. Därför jag tycker vi kan gå vidare då du inte fattat det.

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hellowiener:

Ja, helt rätt.

"Djuren behövs för att upprätthålla betesmarker vilket är en unik och nödvändig biotop."

Det håller jag med om.

Jag vill dock gärna ha en förklaring på varför vi ska äta mer kött?

Permalänk
Avstängd

@Esseboy: Men herregud, värmeflödet genom ett fönster är känt. Värmestrålningen från ett fönster är inte särskilt stor. Så skillnaden mellan ett fönster som reflekterar all värmestrålning och som är helt transparent mot värmestrålning KAN inte vara särskilt stor. Det är omöjligt. Av alla saker att argumentera för så har du verkligen valt något av det allra sämsta.

Läs på om vämremostånd, lamdavärde och U-värde om du vill lära dig något.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Hellowiener:

@Esseboy: Men herregud, värmeflödet genom ett fönster är känt. Värmestrålningen från ett fönster är inte särskilt stor. Så skillnaden mellan ett fönster som reflekterar all värmestrålning och som är helt transparent mot värmestrålning KAN inte vara särskilt stor. Det är omöjligt. Av alla saker att argumentera för så har du verkligen valt något av det allra sämsta.

Läs på om vämremostånd, lamdavärde och U-värde om du vill lära dig något.

Så varför är det varmare mark kring träd som blockerar utstrålning? Det är klart utstrålning påverkar....

Visa signatur

2600x||16GB @3000Mhz 14-14-10-14-32-46||Vega 64||1TB SSD||HX1000 plat||FD R6 TG vit||CH VII||H100i V2||SST-ARM22SC||SG 32" QHD 144 Hz VA|| https://folding.extremeoverclocking.com/team_summary.php?s=&t...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaine_Uro:

"Djuren behövs för att upprätthålla betesmarker vilket är en unik och nödvändig biotop."

Det håller jag med om.

Jag vill dock gärna ha en förklaring på varför vi ska äta mer kött?

För att vi ska få mer djur. Kött kommer från djur.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hellowiener:

För att vi ska få mer djur. Kött kommer från djur.

Du får ursäkta mig, men jag trodde det var de levande djuren som betade.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Esseboy:

Som sagt,lite som att argumentera om vilket hål i båten som gör att den sjunker.

Nja. Läste rapporten du länkade, vet inte riktigt hur du läser den, men jag tycker det blir hemskt bökigt att köra resultaten av deras energieffektivisering bakvägen genom formeln för att få ut nåt som beskriver hur mkt som försvinner genom strålning och hur mkt som försvinner genom konvektion.

Jag citerar IPCC:
The glass walls in a greenhouse reduce airflow and increase the temperature of the air inside. Analogously, but through a different physical process, the Earth’s greenhouse effect warms the surface of the planet.
https://archive.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/faq-...

Wikipedia hänvisar till:
Oort, Abraham H.; Peixoto, José Pinto (1992). Physics of climate. New York: American Institute of Physics. ISBN 978-0-88318-711-1. "...the name water vapor-greenhouse effect is actually a misnomer since heating in the usual greenhouse is due to the reduction of convection"

Samt R. W. Wood: Note on the Theory of the Greenhouse (1909)

Citat:

THERE appears to be a widespread belief that the comparatively high temperature produced within a closed space covered with glass, and exposed to solar radiation, results from a transformation of wave-length, that is, that the heat waves from the sun, which are able to penetrate the glass, fall upon the walls of the enclosure and raise its temperature: the heat energy is re-emitted by the walls in the form of much longer waves, which are unable to penetrate the glass, the greenhouse acting as a radiation trap.

I have always felt some doubt as to whether this action played any very large part in the elevation of temperature. It appeared much more probable that the part played by the glass was the prevention of the escape of the warm air heated by the ground within the enclosure. If we open the doors of a greenhouse on a cold and windy day, the trapping of radiation appears to lose much of its efficacy. As a matter of fact I am of the opinion that a greenhouse made of a glass transparent to waves of every possible length would show a temperature nearly, if not quite, as high as that observed in a glass house. The transparent screen allows the solar radiation to warm the ground, and the ground in turn warms the air, but only the limited amount within the enclosure. In the "open," the ground is continually brought into contact with cold air by convection currents.

To test the matter I constructed two enclosures of dead black cardboard, one covered with a glass plate, the other with a plate of rock-salt of equal thickness. The bulb of a themometer was inserted in each enclosure and the whole packed in cotton, with the exception of the transparent plates which were exposed. When exposed to sunlight the temperature rose gradually to 65 oC., the enclosure covered with the salt plate keeping a little ahead of the other, owing to the fact that it transmitted the longer waves from the sun, which were stopped by the glass. In order to eliminate this action the sunlight was first passed through a glass plate.

There was now scarcely a difference of one degree between the temperatures of the two enclosures. The maximum temperature reached was about 55 oC. From what we know about the distribution of energy in the spectrum of the radiation emitted by a body at 55 o, it is clear that the rock-salt plate is capable of transmitting practically all of it, while the glass plate stops it entirely. This shows us that the loss of temperature of the ground by radiation is very small in comparison to the loss by convection, in other words that we gain very little from the circumstance that the radiation is trapped.

Det här styrks ju vid närmare eftertanke av rapporten du länkar också. It was assumed that temperature in a green-house was 12oC, whereas its casing consists in a low-emission glass ofa coefficient of long-wave radiation emission (NIR) on the level ofεc1= 0.18, aswell as alternatively standard glass ofεc2= 0.84.
De minskar alltså genomstrålningen med faktor på 4,5.

Conclusion 1. In the researched scope of independent variables, glass of lower emissionin comparison to standard glass is characterised with the coefficient of heatlosses, which is lower of 3.5%.
Vilket minskar värmeförlusterna med en faktor på 0,035.

99% av värmeförlusten är annat än strålning?

Edit:
Conclusion 2. In the analysed facility, a unitary demand on heat decreases of approx. 2% along with the increase of the coefficient of glass emission.
Eftersom glaset hindrar både strålning och konvektion bättre så kommer de upp i 2% energibesparing.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Esseboy:

Så varför är det varmare mark kring träd som blockerar utstrålning? Det är klart utstrålning påverkar....

Jag vet att utstrålning påverkar, ingen har påstått att utstrålning inte påverkar. Jag gav dig precis siffror på hur en metallfilm på ett fönster kan minska värmestrålningen från det, så det är uppenbart att jag vet att utstrålningen påverkar.
Men det jag har sagt hela den här tiden, och vad som står tydligt på t.ex. wikipedia är att det är skyddet mot konvektion som är huvudprincipen med ett växthus. Varm luft stiger, så även om det är vindstilla så hade värmen lämnat växthuset direkt och ny uteluft kommit in om det inte var för skyddet mot konvektion.
Det är helt olika storleksordningar på effekterna, att säga att de är likvärdiga visar bara att du fundamentalt missförstår hur ett växthus fungerar.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaine_Uro:

Du får ursäkta mig, men jag trodde det var de levande djuren som betade.

Ja, men det finns ingen ekonomi att ha levande betesdjur om de inte äts.
Du lär ju förstå detta.

Permalänk
Medlem

@Söderbäck: hej och tack för länkarna, jag hittade dock ingen klimatforskning med dessa, massa om miljö och en hel del debattartiklar om klimat men ingen klimaforskning som han varit delaktig i. har du en direktlänk till hans klimatforskning?

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Med Elbilar så tar inte motorn upp lika stor plats och detta gör att man kan öka insidan av bilens utrymme i mindre bilar.

Tex: Volkswagen id 3 har 30 cm längre axelavstånd jämfört med VW golf och detta är likvärdigt med VW passat.

Så blir som en Passat invändigt men Golf utvändigt.

Detta gör att VW Id 3 är större invändigt jämfört med Tesla modell 3.

Visa signatur

Chassi: Ssupd Meshroom S V2, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 5800X3D , Cpu kylare: Nzxt-X52 Kraken Minnen Gskill Trident Z 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort: MSI Rtx 2070 Super Ventus Oc PSU: Corsair SF850L Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonas79:

Med Elbilar så tar inte motorn upp lika stor plats och detta gör att man kan öka insidan av bilens utrymme i mindre bilar.

Tex: Volkswagen id 3 har 30 cm längre axelavstånd jämfört med VW golf och detta är likvärdigt med VW passat.

Så blir som en Passat invändigt men Golf utvändigt.

https://youtu.be/Ti5QlrBH5Xk

https://youtu.be/7HvFKcT_rjM

Detta gör att VW Id 3 är större invändigt jämfört med Tesla modell 3.

Jag såg bilen i Malmö. Mycket trevlig bil. Jag har reserverat bilen.

Visa signatur

Chassi: Corsair 4000D CPU: Intel i7 11700K RAM: 32Gb DDR4 Moderkort: ASUS Z590-F
Grafik: RTX 3070 Ti OS: W11 SSD: M.2 1TB snabb som tusan

Permalänk
Medlem

Jag har inte besvär med att betala drivmedelskatt men det vore fint om vägarna vi kör på får lite kärlek. Fruktansvärt dåliga vägar på många håll i Sverige.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Min rigg:
Corsair 275R TG, Ryzen 7 3700X, NH-U12S Chromax cooler, ASUS x570 strix-E, Corsair RMx750, Gskill Trident Z Neo 16Gb, RX6800 ref, Nvme Samsung 970 Evo.

Permalänk
Medlem

Skickade ett mail och frågade Miljöpartiet om dom kommer inkludera El MC, El Snöskoter, El mopeder i Bonus/Malus.

Frågade om dom funderat att höja beloppet på Elbilar, bygga mer infrastruktur och laddningsmöjligher vid hyresrätter.

Mitt Svar:

De bidrag som finns är idag bonus-malus, vad gäller subvention för elfordon. Vi har även lagt förslag för att subventionera laddstationer i hyreshus, precis som du föreslår.

En utredning på bonus-malus ligger i pipeline och kommer troligen att genomföras under 2020. Förbättrandet och utvidgandet av bonus-malus är väl omtalad i vårt parti och vi har flera idéer. Laddstationer byggs fortfarande ut, och den största satsningen gjordes under föregående mandatperiod på initiativ av oss (30 000 laddstolpar). Just nu satsar vi främst på de "vita fläckarna" i Norrland för att se till att elbilar kan köras i hela Sverige. Elektrifieringen av fordonsflottan är något som vi som parti och även regeringen arbetar med löpande.

Vänliga hälsningar
Miljöpartiet de gröna

Visa signatur

Chassi: Ssupd Meshroom S V2, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 5800X3D , Cpu kylare: Nzxt-X52 Kraken Minnen Gskill Trident Z 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort: MSI Rtx 2070 Super Ventus Oc PSU: Corsair SF850L Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av r0bz:

Jag hoppas du är medveten om att de flesta bruk och fabriker ligger på glesbygden. Varför ska människor tvingas urbaniseras bara för att du ser det som ett problem?

Det är väl ingen som vill tvinga någon till något egentligen, men detta råkar ju vara ett problem. Lösningen är däremot inte självklar (dvs ingen vettig människa skulle få för sig att "lösa" problemet genom att tvinga folk att urbanisera). "Problem" är inte heller samma sak som "skuld", dvs ingen ska få för sig att skälla på folk som lever glest för att de behöver det.

Visa signatur

http://www.theatlantic.com/national/archive/2012/05/how-the-p...
"If there's a simple lesson in all of this, it's that hoaxes tend to thrive in communities which exhibit high levels of trust. But on the Internet, where identities are malleable and uncertain, we all might be well advised to err on the side of skepticism."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonas79:

Svenska subventionen på nya Elbilar är 60 000 Sek medans Norge drar bort momsen -25% på nya Elbilar därför tror jag dom sålt så bra där.

Har varit diskussion att dom borde höja beloppet på subventionen men inget som gått igenom.

Men förstår inte att alla klagar på China då hela världens företag som valt att tillverka där är med på dessa utsläpp.

Detta är något vi konsumenter bestämmer i yttersta valet för vi tittar på priset på produkten och lägsta pris köper konsumenten.

Pga detta måste tillverkning läggas där det är billigast att tillverka varan och detta har varit China senaste tiden.

Subventionen används främst för att köpa elbilar och sen sälja dessa vidare utomlands, de 60papp tar du i egenficka, sen upprepar du denna procedur.

50% av Nissans leafs dumpas utomlands, ju billigare bil ju högre vinstmarginal gör du.

Kina är inte längre tillverkningsplatsen nummer 1, Vietnam och andra länder med ännu lägre löner står för tillväxten numera. Företagen flyttar likväl för att göra högre vinstmarginal.

Visa signatur

=)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maarus:

Subventionen används främst för att köpa elbilar och sen sälja dessa vidare utomlands, de 60papp tar du i egenficka, sen upprepar du denna procedur.

50% av Nissans leafs dumpas utomlands, ju billigare bil ju högre vinstmarginal gör du.

Kina är inte längre tillverkningsplatsen nummer 1, Vietnam och andra länder med ännu lägre löner står för tillväxten numera. Företagen flyttar likväl för att göra högre vinstmarginal.

Kan berätta att Kia E Niro säljs för mer en nypris på begagnatmarknaden i Sverige pga 12-14 månaders leveranstid och folk orkar ej vänta utan vill ha bilen snarast möjligast.

Men då kan du lätt stoppa dom 60 papp i fickan och dessutom 15-20 papp xtra.

80K vinst är inte dåligt som du säger och dessutom ägt den 6-8 månader för att få miljöpremien även Hyundai Kona har haft sjukt bra andra handsvärde pga efterfrågan är högre en tillgången med långa väntetider.

Så känns som dessa iallafall säljs i Sverige och med bra vinstmarginaler.

Kollade för roligt hemma och 85% av mina ägodelar är tillverkade i China så jag har också varit med på deras utsläpp.

Visa signatur

Chassi: Ssupd Meshroom S V2, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 5800X3D , Cpu kylare: Nzxt-X52 Kraken Minnen Gskill Trident Z 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort: MSI Rtx 2070 Super Ventus Oc PSU: Corsair SF850L Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maarus:

Subventionen används främst för att köpa elbilar och sen sälja dessa vidare utomlands, de 60papp tar du i egenficka, sen upprepar du denna procedur.

50% av Nissans leafs dumpas utomlands, ju billigare bil ju högre vinstmarginal gör du.

Kina är inte längre tillverkningsplatsen nummer 1, Vietnam och andra länder med ännu lägre löner står för tillväxten numera. Företagen flyttar likväl för att göra högre vinstmarginal.

Vad har du för belägg för det? Vad jag kan hitta information på är det runt 10% som sålts vidare utomlands.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Vad har du för belägg för det? Vad jag kan hitta information på är det runt 10% som sålts vidare utomlands.

Inom Tesla är det nog lägre än så, runt 8% säljs vidare utomlands. Men bland billigare elbilar ser du definitivt hur subventionen missbrukas, precis som elcykelpremien där man köpte elcyklar, få ut premien och sen lämna tillbaka cykeln.

Jag tycker subventionen ska skrotas alternativt först kunna lösas ut stegvis efter 1-2år, såvida du har bilen i ägo.

Visa signatur

=)