Hur gör ni för att spara pengar?

Permalänk
Medlem

Jag är dålig på att spara, brukar inte ha mycket kvar i slutet på månaden. Dock köper jag aldrig saker jag inte har råd med, har aldrig köpt något på avbetalning, har inga onödiga lån och äger inte ens ett kreditkort.

Visa signatur

R7 7800X3D | 4070Ti | 32GB DDR5 6000mhz | 1TB SSD | 1TB M.2

Permalänk
Medlem
Skrivet av LudvigLindell:

Håller fast matbudget varje månad. Full koll på samtliga fasta månadsutgifter i ett excelark. Lägger undan en slant varje månad till annan bank för eventuell semester eller tråkiga oförutsedda utgifter.
Med det sagt har jag knappt ett öre kvar varje månad (csn som inkomst hehe)
Har lite för mycket oanvänt som bara ligger för tillfället. Kanske dags att göra en annons på marknaden för att få in några slantar..

Precis som oss, vi har en budget vi följer där varje person har en peng att göra vad hen vill för. Jag sköter hela vår ekonomi då min sambo har väldigt svårt för att "hålla i slantarna" när vi egentligen inte behöver då båda tjänar bra. Jag är mycket bättre på att vara rationell och bara köpa sådant jag behöver. Har tex inte uppdaterat stationära burken på fem år då jag inte behövt även om det hade varit kul med nytt. Bästa tipset är att betala alla räkningar / sätt undan till sparande m.m direkt när lönen kommer, pengar man aldrig "ser" vänjer man sig snart utan. Vi sätter av 10% av totalinkomsten till vardera aktiedepå alltså totalt 20%, sen 10.000 som vi ammorterar på lägenhetslånet och barnbidraget till ungens isk. Att spara kontinuerligt och konsekvent är viktigt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

▪ R5-5600x - Aurous x570 elite - 32 GB DDR4 - MSI RTX 3060ti OC
▪ Nintendo Switch - iPhone XR

Permalänk
Medlem

Skulle säga att hålla bufferten.
Jag har ett lönekonto där lön och barnbidrag kommer in. Den 27e varje månad fördelas det ut buffertpengar till sparkonto, fonder, barnens sparkonton, matkonto, bilreparationskonto, faktiskt ett presentkonto (för födelsedagar brukar komma som en ekonomisk smäll, inte mina barns men t.ex syskonbarn vara födelsedagar jag har dålig koll på)

Det fina med en buffertfördelning är att du med största sannolikhet håller budget. Det blir pengar över. Halvårsvis för jag över ”överblivna” buffertpengar till (oftast) mina fond- eller aktiekonton.

1. Gör en budgettavla á la lyxfällan.
2. Skaffa separata konton.
3. Fördela ut pengar månadsvis på de olika kontona (För bilen, räkna årsservice plus fordonsskatt och beroende på bil lägger du till en reparationskostnad per år, jag kör på 8000:- /år - glöm inte att det som inte går åt kan du avvara på fond- eller sparkonto.

Detta inlägget blev onödigt långt känner jag.
Tack för mig.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

If nobody hates you, you’re doing something wrong.

Permalänk
Medlem

"Är född och uppvuxen i Småland," Trodde det mer var en skröna, men visst kan hända att de är lite snålare i grannkommunerna

Det jag själv utgår ifrån

- Inga impulsköp, spara pengarna tills reorna kommer (lägg upp bevakningar på Prisjakt)
- Köp bara när du har råd, inga avbetalningar med räntekostnader osv
- Konsumtionsvaror, mat osv, går kanske inte att alltid köpa på rea, men om möjlighet finns köp in mycket när det finns chans (ex varor som håller länge).
- Minska på beroendeframkallande varor (röker eller snusar inte själv, men kan hända att man dricker lite för mycket Monster Absolut zero )
- Lägger upp preliminär budget får månaderna under året, särskilt viktigt för egen del då jag för tillfället räknar ut hur mycket behöver sparas in för att kunna renovera nyinförskaffad villa utan att behöva ta så mycket lån).
- Dela upp inkomsten utefter budgeten, fasta kostnader och rörliga samt sparande för att på så sätt minska den rörliga delen så mycket som möjligt.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900x| Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero X570 | G-Skill 32GB DDR4 3600Mhz CL16 Trident | MSI Geforce RTX 3080 10GB Gaming X Trio | Phantek P600S | Creative Sound BlasterX AE-5 Plus | Corsair RM850X 850W | Samsung 980 Pro 1TB M.2 NVME | Kingston A2000 1TB M2. NVME | Corsair H150i Pro XT | Win 10 Home 64
LG 38GN950 | LG Oled 65C1, 65C7 och 55C9
Xbox Series X | Playstation 5 | PSVR 2 | Oculus Quest 2

Permalänk
Medlem

Sparar genom att leva som en minimalist alltså köper jag endast saker jag behöver . Som ovan köper endast saker vid rea när jag käkar ute använder jag nästan alltid appar/kuponger osv . Har alltid byggt high end datorer så jag kan maxxa spel dock så har jag kvar datorn i oftast i 5-7år+. Istället för att göra det många här på Sweclockers gör oj nu kom det nu gpu eller cpu måste uppgradera...

Samma gäller för mobil köper det senaste och bästa men sen har jag kvar det i minst 3 år eller tills det blir nåt stort fel på telefonen . Lever dock ett premiumliv gratis. Va menar jag med det?
Har haft musiktjänster och Netflix osv sen 10 år tillbaks och betalat 0 kr för det . Såna som mig kan kallas för smarta och även för ``parasiter ``

När det gäller utgifter som mat lever jag på erbjudanden tar alltid upp matidningar och köper alltid matvaror som är på rea . Lägger ca 10 kr-200 kr på kollektivtrafik per år .
När det gäller bredband och telefoni har jag gjort ett speciellt trick genom att utnyttja hur desperata efter kunder företagen är . Ringde till exempel com hem för att säga att jag ska gå över en annan operatör då gav dem mig ett sinnesjukt lågt pris för att jag skulle stanna kvar . Mobil telefoni samma sak kontakta hallon och sa att jag skulle gå över till Vimla då fick jag 50 gb gratis+studentpris trots att jag inte var student .

Resor? alltid på stor unik rea Hotell? Trivago nä skämt åsido alltid Airbnb eller så tältar jag .. Finns så många sätt att leva billigt på och spara . Trials är ett stort sätt att spara och som matt 76 skrev röker inte snusar inte kollar alltid prisjakt inga avbetalningar o räntor osv . Sist men inte minst sweclockers erbjudande tråd har varit en stor fördel med när det gäller att spara . Ursäkta mycket text och bra initiativ av dig OSkar000 som skapa denna tråden

Visa signatur

Ny dator Lexius signatur 2018 edition Ryzen 7 2700X@4.35PBO/Vega 64 Nitro+/16 GB DDR4 Patriot Viper4 2866mhz/ ASUS B450 F-Gaming/ 500GB samsung 970 evo m.2ssd / 2TB SSHD/1TB WD BLUE 7200rpm/WD Black TB/1TB SSHD (AMD StoreMi)PSU Be quiet pure power 730W / Mobo Asus B 450 F-Gaming/Hörlurar Sennhieser 58X Mobil Samsung Galaxy S20FE 5G 256GB/8GB Ram Skärm Asus TUF Gaming 144HZ IPS Async

Permalänk
Medlem

Kör också på "behöver jag det här just nu?". Klart man lägger pengar på lite onödiga saker ibland men det är sällan stora belopp.

Sparar dessutom minst 10% av min inkomst varje månad i fonder och aktier då jag planerar att bli ekonomiskt trygg vid 40-45års åldern (om 15-20 år) 😊

Gällande mat och annat så köper jag det som jag känner för och är ekonomiskt rimligt D.v.s inte Ica Basic, men springer inte till nån ekologiskt närodlad morot bara för att det är bättre. Så mycket kvalité för pengarna är min måttstock!

Visa signatur

Intel i7 5820K 4.5GHz, Noctua D-15, Corsair 16GB 3000MHz, X99-Deluxe, Asus GTX 1070 Strix, Fractal Design Define R4

Permalänk
Medlem

Lägg undan ett sparbelopp direkt efter löning och handla aldrig på kredit/lån förutom typ bostad och eventuellt fordon, skippa skräpmat (godis, chips, läsk och energidrycker etc.) 6 av 7 dagar i veckan så gör du din hälsa en tjänst också.

Undvik onödiga inköp bara för att det råkar vara rea/billigt just då, inse att det är skillnad på att vilja ha och behöva något.

Sund ekonomi fås inte genom hög lön utan genom låga utgifter speciellt om man har svajig inkomst under året.

Visa signatur

CPU: Intel i9-12900K Cooler: Asus TUF Gaming LC 240 ARGB MB: Asus TUF Gaming Z690 Plus Wifi D4 GPU: Asus TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB Case: In Win D-Frame HD: Intel Optane 900P 280GB, WD Black SN850 1TB Mem: Kingston Fury Beast RGB 3600MHz CL17 32GB PSU: Corsair AX760 OS: Win11 Pro

Permalänk
Medlem

Tycker inte man köper något men det blir många bäckar små...
En snus, en ute-kaffe, halstabletter, handla till middagen, sen alla återkommande kostander som Netflix m.m.
Öl på helgen med kompisar.
Det här blev väl mer "hur man inte sparar pengar" men... haha

Visa signatur

Ny dator: Acer Predator Orion 5000 (RTX 3080)
[ I7 3770K @ 4.6Ghz | Asus 980 Ti 6GB | 16GB | Asus P8Z77-V PRO | Samsung 830 128GB | Corsair H100 | Cooler Master HAF X | Corsair AX 850W | Samsung DVD±RW ] [ Sony AF9 65" | Sony WF-1000XM3 | HTC Vive | Huawei P40 Pro | PS4 Pro | PS3 Slim | PS2 chippad | PS Vita | DS Lite | SNES Mini ]

Permalänk
Medlem

tänker inte så mycket på det -- snålhet sitter i ryggmärgen efter 7-8 år som högskolestudent. blir automatiskt att man knappt köper grejer såvida de inte är prisnedsatta. sätter prisnedsättningskontroller på grejer jag är intresserad av.
lånar aldrig ut pengar till någon, någonsin. kan bjuda helt på grejer (en lunch, en öl, biljetter etc); men aldrig lån. tar aldrig lån heller såvida jag inte ska köpa bostad eller nåt sånt.
snålar dock aldrig på mat/lunch.

Permalänk
Medlem

Jag köper bara det jag absolut behöver. Undviker allt extra. Jag växte upp i en familj som aldrig hade pengar så jag är van vid att leva billigt vilket så klart är en stor fördel då man inte har behovet att köpa saker. Köper bara biliig mat. lagar allt själv. Köper aldrig något färdigt. Går i princip aldrig ut och äter. Undviker kött så mycket det går.

Har fast jobb och lägger undan en stor del av lönen på ett konto varje månad. På så vis ökar mitt sparkapital då det nästan aldrig går ut några pengar. Däremot är det viktigt att inte vara snål, Jag lever ett generöst liv och ger av min lön till behövande varje månad. Jag tror att det man ger får man tillbaka dubbelt och det märker jag personligen i mitt eget liv. När jag började ge till andra är det som att jag har mera pengar än om jag inte hade gett

Permalänk

Stora utgiften är nog elektronik, men

Köper allt på kredit 0.5 - 1.0% cashback
köper vad jag kan via Refunder appen, har enbart varit apoteksprodukter dock, men 8% cashback
Köper mat på hemköp och bunkrar vid deras specialerbjudanden

Permalänk
Medlem
Skrivet av htbtoma:

Bästa tipset är att betala alla räkningar / sätt undan till sparande m.m direkt när lönen kommer, pengar man aldrig "ser" vänjer man sig snart utan.

Skickades från m.sweclockers.com

Exakt detta gör vi (jag), alla räkningar är inlagda att betalas samma natt som pengarna kommer in på kontot. Väldigt skönt för då ser man aldrig att de ens har funnits

Visa signatur

#1: Z370N ITX | i7 8700k | GTX 1080 | 32GiB
#2: P8Z77-M pro | i7 3770k | GTX 1050ti | 16GiB

Server: Z370-G | i5 8600T | 64GiB | UnRAID 6.9.2 | 130TB
Smartphone: Samsung Z Flip 5 | Android 13 | Shure SE535

Permalänk
Medlem
Skrivet av skog1s:

Men vegmat är ju dyrt.
Tänker på vegburjare o vegkorv typ...

Skickades från m.sweclockers.com

Om nåt är dyrt så är det ju kött. köper sällan kött eller mjölkprodukter. Lever nästan utelsutande på grönsaker och frukt. Förutom att det är billigt mår man också mycket bättre

Permalänk
Medlem

Om det finns något jag är sugen på brukar jag sova på saken. Oftast kommer man fram till att det var ett spontant sug och egentligen inte behövs.
Vill man fortfarande köpa den där prylen, försök köpa begagnat.

Utnyttja dina försäkringar: Många är dåliga på att använda sin hemförsäkring bla. Går tvättmaskinen sönder blir folk putt och köper en ny. Är den inte jättegammal kan man få en slant för det. Det gäller även om man råkar ha sönder sina glasögon, åskan pajar TVn osv.

Använd din friskvård: Tränar du inte? Gå och bowla med familjen, jobbet bjuder!

Permalänk
Avstängd

Spara pengar? Enkelt!

Sänk de rörliga och fasta kostnaderna i ditt liv.

= Profit!(?)

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Om det finns något jag är sugen på brukar jag sova på saken. Oftast kommer man fram till att det var ett spontant sug och egentligen inte behövs.
Vill man fortfarande köpa den där prylen, försök köpa begagnat.

Utnyttja dina försäkringar: Många är dåliga på att använda sin hemförsäkring bla. Går tvättmaskinen sönder blir folk putt och köper en ny. Är den inte jättegammal kan man få en slant för det. Det gäller även om man råkar ha sönder sina glasögon, åskan pajar TVn osv.

Använd din friskvård: Tränar du inte? Gå och bowla med familjen, jobbet bjuder!

Håller med där!

Min förra TV gick sönder, var precis över 3 år gammal. Försäkringsbolaget gick på listpriset och inte priset jag köpt den för på en rea. Köpte den för ca 8k och fick ut 6-7k på försäkringen drygt 3 år senare.

Visa signatur

| CPU: Intel 11900K | GPU: ASUS RTX 3080 OC | Moderkort: Asus Prime Z590-A | RAM: Corsair LPX 32GB@3600MHz | CPU-Kylare: Noctua NH-U12A | Primär SSD: Samsung 970 Evo Plus 2TB | Sekundär SSD: Samsung 860 EVO 1TB | Ljudkort: Asus Xonar Essence STX | Nätaggregat: Corsair RM850x v2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact | Kringutrustning: LG UltraGear 27GL850, Dell U2412M, Ducky One 2 Mini, Filco Majestouch 2 TKL, Filco Majestouch 2, Logitech G Pro X Superlight, Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem
Skrivet av Noob I am:

@D.: Rekommenderar att skaffa en säkerhetshyvel och dubblerakblad ifall du idag använder gillet eller linkande. Det finns billiga Rijk 100 pack dock gillar jag inte dem bladen. Istället använder jag 200 pack Feather. Själv tycker jag det är otroligt sorgligt att använda ett slött rakblad.

Bra tips, rakningen blir roligare som bonus

Ett annat tips, att sluta snusa är såklart bästa sättet att spara pengar, men att köpa snussatser kan göra en bra slant.
Jag har länge tänkt att ska jag snusa så ska jag ju snusa sorten jag gillar och inte kikat så mycket på de billigare alternativen.
Men efter att provat lite hittade jag en sort som är lik den jag brukar köpa och kostar ~15 spänn dosan istället för ~40 vilket gör rätt mycket pengar på en månad.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jeddan:

Håller med där!

Min förra TV gick sönder, var precis över 3 år gammal. Försäkringsbolaget gick på listpriset och inte priset jag köpt den för på en rea. Köpte den för ca 8k och fick ut 6-7k på försäkringen drygt 3 år senare.

Min tvättmaskin gick sönder, och den hade precis går ur garantin för 6 månader sedan.
Fick 2800kr ut från försäkringsbolaget. Inte illa då jag hade köpt den begagnat för 2500kr och använt den i två år....

Permalänk
Medlem

@Json_81:

@Noob I am:

Köp en skäggtrimmer istället och kör den på lägsta, då får man 1-dags stubb typ så man kan köra den varannan/var tredje dag. Då slipper man köpa både raklödder, blad och mjukgöring. Köpte en för några år sedan för typ 300 kr och den tuffar på, det sparar tid, pengar och huden.

Permalänk
Medlem

Har en buffert på 50k+ om jag inte ska spara till något speciellt
T ex vet jag att jag ska köpa ny tv om 1-3 månader så sparar jag en månad till det

Annars ryker det mesta av lönen på att ha kul. Man lever bara en gång och jag vill uppleva saker nu inte när jag är 70+

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Aktsu:

@Json_81:

@Noob I am:

Köp en skäggtrimmer istället och kör den på lägsta, då får man 1-dags stubb typ så man kan köra den varannan/var tredje dag. Då slipper man köpa både raklödder, blad och mjukgöring. Köpte en för några år sedan för typ 300 kr och den tuffar på, det sparar tid, pengar och huden.

Så gör jag också. Jag kommer aldrig röra en rakhyvel igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

@Json_81:

@Noob I am:

Köp en skäggtrimmer istället och kör den på lägsta, då får man 1-dags stubb typ så man kan köra den varannan/var tredje dag. Då slipper man köpa både raklödder, blad och mjukgöring. Köpte en för några år sedan för typ 300 kr och den tuffar på, det sparar tid, pengar och huden.

Fick hundra gånger bättre hy när jag gick över till rakapparat!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

@Json_81:

@Noob I am:

Köp en skäggtrimmer istället och kör den på lägsta, då får man 1-dags stubb typ så man kan köra den varannan/var tredje dag. Då slipper man köpa både raklödder, blad och mjukgöring. Köpte en för några år sedan för typ 300 kr och den tuffar på, det sparar tid, pengar och huden.

Gjorde det en period men jag har lite för dålig skäggväxt för att sån stubb ska se vettig ut. Fick pga det köra varje dag och åtminstone för min hud var det definitivt inte bättre.
Men visst är det ännu billigare

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Fick hundra gånger bättre hy när jag gick över till rakapparat!

Håller med, tyckte till sist att det var galenskap att skrapa bort halva huden i ansiktet flera gånger i veckan och sen behöva köpa dyra produkter för att försöka hålla den hälsosam efter det.

Permalänk
Medlem

Avsätter ett fast belopp varje månad till fonder och pensionsspar. Har inget fast matkonto men är singel och brukar inte slösa. Är jag sugen på något så äter jag det. Letar aldrig röda priser. Kollar dock ofta i hyllan för korta datum. Där kan man göra fynd

För övrigt håller jag i slantarna. Det är alltid kul att köpa nya prylar. Försöker hålla mig om det inte är något som jag absolut måste ha vilket det sällan är. Är det rea (black friday tex) kan jag slå till men då ska det vara väldigt bra pris. Nu senast köpte jag en infravärmare med 50% rabatt. Ett krav är dock att aldrig handla på kredit. Finns det inga pengar så får det vara. Det ända som går på kredit är soppan men den betalas som alla vanliga räkningar så inget som ligger och växer till orimliga belopp. Har ett Klarnakonto men det används enbart för att slippa skriva in kortnummer vid nätshopping samt ger en viss trygghet om det skulle strula vilket det dessvärre har gjort några gånger. De har alltid varit hjälpsamma och har i de fall butiken misskötts sig betalat tillbaka eller tagit bort fakturan.

Angående begagnat brukar jag kolla en del. Är dock urusel på att sälja av. Men ska väl ta en ordentlig röjare snart och lägga ut här och på blocket (beroende på vad jag kan tänkas hitta)

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag planerar väldigt noga mina köp som tur är och har slutat med impulsköp sedan länge.

Prisjakt.nu är nog en av de viktigaste sidor jag använder dagligen och jämför priser.

Jag går sällan ut på krogen nuförtiden och bränner massa onödiga pengar. sparar ca 1500 kr per automatik varje månad på sparkonto som jag har till inköp av teknikprylar.

När det gäller teknikprylar brukar jag ofta väga in energiförbrukning som på sikt kan ge skillnad på elräkningen.

Finns många små saker att göra.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

Kan tillägga:

- Om teknikprylar ska köpas in, köp dem via företaget (är enskild företagare), så kan skylla mitt teknikbehov på att jag arbetar inom IT, som testare av produkter inom online spel
- För hemmet, investera i produkter som gör att boendet blir billigare, ex ny luftvärmepump nu i höstas, och andra mer energisnålare maskiner.

Tycker dock inte man ska vänta i all evighet på att köpa något enbart för sparandets skull, som teknik eller ex. resa, då man måste kunna njuta lite i livet med.

Visa signatur

AMD Ryzen 9 5900x| Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero X570 | G-Skill 32GB DDR4 3600Mhz CL16 Trident | MSI Geforce RTX 3080 10GB Gaming X Trio | Phantek P600S | Creative Sound BlasterX AE-5 Plus | Corsair RM850X 850W | Samsung 980 Pro 1TB M.2 NVME | Kingston A2000 1TB M2. NVME | Corsair H150i Pro XT | Win 10 Home 64
LG 38GN950 | LG Oled 65C1, 65C7 och 55C9
Xbox Series X | Playstation 5 | PSVR 2 | Oculus Quest 2

Permalänk

Jag var länge en slösaktig jäkel som satte sprätt på varenda krona, handlade saker på avbetalning när jag inte hade pengar och sparade inte en krona av lönen. Är fortfarande kanske inte den som vänder på varenda krona och springer omkring och jämför priser på de billigare varorna jag köper, men några simpla förändringar har gjort underverk med min ekonomi.

Det jag började med var att lägga upp en budget, så att jag verkligen fick koll på mina utgifter. Kunde ganska snabbt hitta onödiga utgifter den vägen och fick även svart på vitt vart pengarna verkligen tog vägen och hur mycket jag spenderade i olika kategorier.

Steg nummer två var att få ner matkostnaderna, som för mig var väldigt höga. Började laga betydligt mer mat hemma och gör även matlådor till jobbet, istället för att äta ute på luncherna och köpa halvfabrikat i matbutikerna. Har fortfarande onödiga utgifter i energidrycker och snus (kanske inte mat, men ändå), men har säkert sänkt mitt matkonto med 2-3000 per månad.

Det tredje och kanske viktigaste var att ändra mitt köpbeteende. Jag var en expert på att impulsköpa nya grejer. Allt från spelkonsoler och tv-spel som jag inte använde till nya komponenter till datorn, bildskärmar, mobiltelefoner mm. Numera så tänker jag efter både 2 och 3 gånger innan jag köper nått och överväger noga ifall jag verkligen behöver detta. Har även nolltolerans mot att köpa saker på avbetalning, utan köper numera bara för pengar jag har på kontot.

Det sista steget var att få igång ett sparande. Började med att buffertspara på ett vanligt sparkonto, tills dess att jag hade uppnått det satta målet. Efter det så har jag börjat månadsspara i Fonder hos Avanza, där jag överför ett fast belopp varje månad i samband med att lönen inkommer. Dessa pengar är inget jag nallar ifrån utan pengarna är öronmärkta för framtida bostadsköp och pensionsspar.

Så det är mina spartips för dom som tycker att de göra av med mycket pengar och har svårt att få pengarna att räcka till: Budgetera och se över dina köpmönster, laga egen mat, skaffa en buffert och börja månadsspara i fonder eller liknande.

Permalänk
Medlem

Varje gång ni ser att någon annonserar om att ni "sparat" pengar på att köpa något, tänk då om och tänk rätt, nämligen: Ni SPENDERAR lite mindre, men sparar? Knappast.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Spawnbadboy:

Har en buffert på 50k+ om jag inte ska spara till något speciellt
T ex vet jag att jag ska köpa ny tv om 1-3 månader så sparar jag en månad till det

Annars ryker det mesta av lönen på att ha kul. Man lever bara en gång och jag vill uppleva saker nu inte när jag är 70+

Jag är 71 och sjuk. Jag ångrar bittert att jag snålade hela livet och att jag ens tog mitt sista jobb. Jag hade kunnat sluta jobba när jag var 45, men vem räknar med arv och att tjäna miljoner på aktier och lägenheter.

Skickades från m.sweclockers.com