Kraftfull arbetsstation för video - byta ofta eller sällan

Permalänk
Medlem

Kraftfull arbetsstation för video - byta ofta eller sällan

Håller på och funderar på en arbetsstation för arbete med video. Jag har två olika alternativ det ena är att köpa riktigt bra saker det bästa theradrippern och bästa CPU nvidia eller köpa det som ligger ganska bra till men däremot göra en uppgradering.

Säg att man har 100 tusen på 4år
Är det bästa att bränna allt direkt på riktigt bra dator och köpa nu efter 4år eller lägga 1/2-2/3 år 0 och sen efter 2 år uppgradera vissa saker.

Detta är kanske svårt att svara på och jag fattar såklart att jag kommer få en sämre dator om jag
Lägger mindre i början men med efter 2 år när jag uppgradera kanske den är snabbare än om den som man skulle spenderat allt år 0

Permalänk
Medlem

Att blåsa allt direkt är nog inget att föredra, vist kommer det att prestera, men det händer även rätt så mycket på, säg 4år. Jag hade nog köpt något som ligger snäppet under och sen om man behöver så uppgraderar man längre fram.

Visa signatur

Main
MOBO: Gigabyte B550M DS3H, CPU: AMD Ryzen 5 5600, RAM: 2x16B @ 3600MHz, GPU: RADEON RX5700 Flashat till XT, SSD: WD BLACK SN750 SE 1TB nVME, 2x1TB Sata SSD Chassi, : Fractal Design Node 804, PSU: Corsair RM1000e, Skärm: Philips 27M1N3500LS.

Permalänk
Medlem

Det beror ju HELT på vad du:
1) Tänker använda för program
2) Vilka codecs du kommer att jobba med

Exempelvis; Davinci Resolve är betydligt bättre på att utnyttja flera GPUer (och till fler saker) än vad Premiere Pro är, och ett bygge som är optimerat för det ena är kanske inte det för det andra programmet.
Arbetar du med 4K H.264-codecs utan att transcoda är förutsättningarna rätt annorlunda mot om du arbetar med 6-8K RAW-format där olika RAW-format dessutom kan belasta CPU/GPU rätt olika.

Jag skulle definitivt lagt mig på en mellannivå, utifrån vad du jobbar med idag och inom överskådlig framtid, och sen lagt undan pengar för att kontinuerligt anpassa och uppgradera varefter du ser behovet/prestandaproblem.

Att bränna alla pengar på en gång är bara att skjuta sig själv i foten om du ändå t ex jobbar med 4K H.265 LONG-GOP från drönare som ändå kommer att kräva transcoding till ex. Prores.

Visa signatur

Citera -> större chans till svar.

Permalänk
Medlem

Kan inte säga en code då dels jag har flera olika kameror och hyr samt att jag gör jobb för andra. Jag jobbar mest med Premiere, resolve och After effects.

Men lutar åt att köpa något hyffsat och sen göra en uppgradering om kanske 2 år eller så

Permalänk
Medlem
Skrivet av jan-banan:

Kan inte säga en code då dels jag har flera olika kameror och hyr samt att jag gör jobb för andra. Jag jobbar mest med Premiere, resolve och After effects.

Men lutar åt att köpa något hyffsat och sen göra en uppgradering om kanske 2 år eller så

Om du har så pass blandade uppdrag och codecs får du helt enkelt göra en kompromiss. Så länge du inte har något behov av certifierad Thunderbolt 3-plattform ser 24-kärnors Threadripper 3960X med minst 64GB RAM ut som ett bra val. Gott och PCIex-banor för expansion med multipla GPUs och NVMe-SSDs.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/What-is-the-Best-C...

Prestandan varierar en hel del beroende på upplösning, codec, bitrates, tidslinjeprestanda vs exportprestanda men det finns helt enkelt inget "bäst på allt"-val.

Läs mer om detaljerna för respektive program:
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-CPU-p...
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/After-Effects-CPU-...
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/DaVinci-Resolve-St...

Gällande GPU så är väl ett RTX 2080 Ti eller 2080 Super vettiga val, lite beroende på hur mycket du kommer att jobba i Premiere Pro (mindre skillnad mellan GPUs) eller Resolve (större skillnad mellan GPUs). Quadro-kort känns som bortkastade pengar; dels kan du nu få 10-bitars output från ett RTX-kort och sen vill du förmodligen ändå köra ett rent videokort (typ DeckLink eller liknande) för videobild ut i så fall. Enda skälet skulle väl vara om du behöver mer än 24GB GPU-minne.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-GPU-R...
https://www.pugetsystems.com/labs/articles/DaVinci-Resolve-GP...

Resolve gillar ju också flera GPUs, men prestandavinsten beror helt på vad man gör i programmet. Kolla under rubriken GPU Scaling så får du en idé om det är värt att satsa på utifrån dina behov.

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/DaVinci-Resolve-15...

Visa signatur

Citera -> större chans till svar.

Permalänk
Medlem

Kommer alltid bättre prylar, fundera på vad det innebär intäktsmässigt att ha bättre prestanda fram till nästa uppgradering, där har du svaret på om det är värt att maxa nu eller uppgradera under vägen.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator: Mac