Nvidia "Ampere" 50 procent snabbare än RTX 2000 – till halva strömförbrukningen

Skrivet av Fulci:

Du menar som att ha köpt Apple aktier år 2000 för cirka $1 styck? ; )
Synd att jag inte har några som helst instikter när det gäller sådant. Jag jobbade med Apple datorer runt den tiden.

Jag hade (som del av lön) aktieoptioner för Apple 2002-2003, men nyss bränd av taskiga investeringar efter IT-bubblan som sprack nåt år tidigare, sålde jag optionerna i stället för att konvertera till aktier och äga dem. Hade varit mångmiljonär (drygt tre miljoner!) i dag om jag hade haft kvar dem...

Skrivet av MinscS2:

Du får tolka det på något annat vis om du vill, men jag kastar in pinnen i denna "diskussionen" nu då du mest verkar leta efter någon att felcitera och bråka med så här på fredagkvällen.

Jag ber om ursäkt. Du verkar inte ha menat det jag tolkade det som.

Skrivet av Vash:

Lustigt att det varje gång är en nyhet angående Nvidia, Intel eller Apple så dränks kommentarsfältet av 80% nonsens. Hur kan man va så emotionellt engagerad i ett företag kommer jag aldrig förstå.
Om topic.. Ska bli spännande å se vad året har å erbjuda både från Amd och Nvidia. Efter att ha spelat Control med Ray Tracing maxat så är jag i alla fall såld på tekniken och hoppas de görs stora kliv på den fronten i år.

För att de inte är lika snälla mot sina kunder? Intel byter socklar,låser HT,tar ockerpriser, låser klockning och mutar bolag. Nvidia låser mjukvaror, tar ockerpriser och uttnytjar sin dominans. Apple tar 50-100% högre pris, skiter i reparationsmöjligheter, låser mjukvaran, tar 100% högre pris för reservdelar och säljer det som om det vore guld och gröna skogar.

Men visst stöd du du det företag du gillar, vissa värnar dock om konsumenternas välfärd, inte bara de sista 5-10% av prestandan.

Så 3080ti skulle alltså vara 50% snabbare än 2080ti och bara dra 125w. Det kommer aldrig hända. Det finns ingen rimlighet i det.

Skickades från m.sweclockers.com

Senast redigerat 2020-01-04 00:26
Skrivet av DJ_Datte:

Lite off topic, men, det många glömmer är att AMD kan *aldrig* hota Intel. Det ser kul ut att Intel har leverans problem, etc (men det är för att de säljer precis allt de tillverkar, och till helt-crazy kr/core i Xeons), men, faktum är, att, AMD kommer aldrig kunna hota Intel i Serversegmentet pga att TSMC kommer inte levererera tillräckligt med kisel till AMD. Det sätter också ett tak på AMDs högsta möjliga marginal, då de kan inte optimera i tillverkningsledet, vilket gör att Intel i slutändan kommer sitta där (som de gör nu, och har gjort) med oändlig marketing budget o pengar som bara trillar in.

Visst men AMD's aktie har gått upp mycket mer än Intels dito. AMD växer starkt, Intels aktie växer inte fullt lika starkt. Vi kommer se ett mycket starkare AMD i framtiden.

Skrivet av Vash:

Lustigt att det varje gång är en nyhet angående Nvidia, Intel eller Apple så dränks kommentarsfältet av 80% nonsens.

När företagen inte släpper något: "De mjölkar oss med gammal teknologi!"
När företagen släpper något: "De kommer trissa upp priserna på ny teknologi!"

Well.....

Skrivet av Klappa:

Visst men AMD's aktie har gått upp mycket mer än Intels dito. AMD växer starkt, Intels aktie växer inte fullt lika starkt. Vi kommer se ett mycket starkare AMD i framtiden.

Knappast jämförbara.

Intel har ett P/E tal på 14 vs Amds 261
Intel har direktavkastning, vilket inte Amd har än.

Intel är ett mycket stabilare bolag att ha sina pengar investerade i. Således inte lika stora svängningar i aktiekursen.

Skrivet av waverider:

Känns bara lite märkligt att det nu plötsligt är tal om enorma förbättringar till nästa generation kanske speciellt med tanke på att RTX2K serien inte var särskilt mycket snabbare än GTX1000. Visst, Navi är väl inte en lika stor framgång som Ryzen 3000 kanske men det går väl rätt så bra för RX5700 serien?

Var väl ca 30% snabbare i ren spelprestanda mot föregående generation. Lägg därtill tensor och RT cores som kan utnyttjas till annat som en bonus.

Skickades från m.sweclockers.com

Senast redigerat 2020-01-04 00:15

Börjat tvivla mer och mer på rykten på senare år. De där ryktena som dyker upp 3 veckor innan de släpper brukar ju vara ganska korrekta, men allt som ligger 6 månader bor så är det sällan särskilt sant. AMD ryzen 3000 skulle ju nå 5 ghz t.ex. Får väl se vad det blir av det, oavsett så kommer väl det vara dags för mig att uppgradera runt den tiden nästa år så får väl börja spara

Skrivet av Ryzer:

https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/18229?key=12da3bb3ec9405918b8275afaf4684b6

3 fps i 1440p, ref kort. Piskar lol.

Sen får du inte glöma att man får RT och Tensor kärnor vilket kan vara extremt bra om du ska redigera etc.

Här är alla sammanslagna tester i stället för bara 1440p i DX11:

2060 Super och 5700 XT har typ samma pris när jag kollar billigaste på prisjakt, men XT är 11% bättre. 5700 matchar prestandan på 2060 Super och är väldigt mycket billigare. Det är nog så som de andra sagt innan, att AMD har ett övertag i sina segment vad det gäller fps/krona.

Skrivet av kelthar:

Här är alla sammanslagna tester i stället för bara 1440p i DX11:
https://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/18479?key=08eb135d5ebd20f0fe8e6cceb030702d

2060 Super och 5700 XT har typ samma pris när jag kollar billigaste på prisjakt, men XT är 11% bättre. 5700 matchar prestandan på 2060 Super och är väldigt mycket billigare. Det är nog så som de andra sagt innan, att AMD har ett övertag i sina segment vad det gäller fps/krona.

Jag såg detta, sen såg jag också att priset minskat mycket på dessa kort senaste tiden. Om det är en justering från AMDs sida för att kunna konkurrera bättre eller inte låter jag vara osagt. Men som priset var när dom släpptes så var det inte till någon fördel för de röda.

Sen kan man ju alltid argumentera som Amd- folket gör på processorsidan. Många kärnor behövs för produktivitet, när detta i själva verket är bs för det allra flesta. Tensor-kärnorna slaktar i produktivitet. Så där är en massiv bonus om du kan utnyttja dom.
Skickades från m.sweclockers.com

Frågan är ju vad som blir 50% mer prestanda.
Vanlig råprestanda finns det inte en chans att vi kommer se några 50%. 25% är mer rimligt. 50% rtx prestanda skulle jag blir förvånad om vi dock inte får se.
Det jag vill se är ett mindre chip. Då skulle priset kunna sjunka till slutkund.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av hajvan:

Till ett 100% högre pris.... Typ

Skickades från m.sweclockers.com

Per kvadratmillimeter krets ja förmodligen, men de kommer säkerligen släppa kretsar som är 50% mindre och något år senare släppa de stora kretsarna.
Vi har sett det hända förut med 600-serien.

Skrivet av Fulci:

Nu är det en vansklig jämförelse eftersom det fanns högre i tak att förbättra, men Nvidias kommande AGX Orin kommer få ett enormt stort hopp i prestanda mot deras tidigare SOC riktad mot bilindustrin. De har inte sagt hur den ska tillverkas, men i praktiken är det väldigt svårt för dem att lyckas utan att gå ner till 7nm+.

https://www.anandtech.com/show/15245/nvidia-details-drive-agx...

Som nämnt tidigare i tråden så har de gjort stora förbättringar i prestanda tidigare när de gått till krympt tillverkningsprocess. Men inte samtidigt med oerhört minskad energiåtgång.

GTX 980 Ti (28nm) -> 1080 Ti (16nm)
https://www.sweclockers.com/test/23481-nvidia-geforce-gtx-108...
Prestandaindex 134 -> 200 är nästan precis 50%

Det är just detta som får det att låta som något taget direkt ur luften. Oftast brukar det vara antingen 50% mer prestanda eller 50% effektivare kretsar. Inte båda och..

Skrivet av employed:

Är inte 5700XT RDNA eller en blandning mellan de båda?

5700XT är inte RDNA utan i grund och botten bara GCN med vissa modifikationer.

Skrivet av Ryzer:

Exakt vad har AMD med detta att göra?
Visst jag köper att dom pressar Intel till mer kärnor, men Nvidia har väl inte varit i närheten av att bli hotade i det absoluta toppskiktet?

Eller hur tänker du här?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är inte korten i toppskicket som säljer utan kort som 2060 och 2070. Där har priser justerats när AMD lanserat sina 5000-serie av kort. Så frågan är ju.. hur tänker du själv? Framförallt med tanke på att du flyttar målstolpar ganska friskt.

Skrivet av Ryzer:

Var väl ca 30% snabbare i ren spelprestanda mot föregående generation. Lägg därtill tensor och RT cores som kan utnyttjas till annat som en bonus. Skickades från m.sweclockers.com

Men sen tillkommer ju 50% lägre strömförbrukning enligt ryktet. Man får tro vad man vill men jag tror definitivt att Navi har ett finger med i spelet om nu detta stämmer.

@kelthar: @Ryzer

Det lär ju va bättre o kolla på den här för att se hur mycket det skiljer mellan korten då han testar 41 spel.
https://www.youtube.com/watch?v=oej2ev3g-sM

Citat:

The source article seems to be saying moving from 12nm to 7nm generally results in [up to] 50% increased performance and [up to] halved power consumption, which is more than a little misleading, and almost certainly not the case with Ampere (one or the other, perhaps).

Så den ursprungliga källan till ryktet (Yuanta Securities Investment Consulting Co) har alltså ingen faktisk information om Ampere alls.
Ryktet är fullständig skit.
Move along, nothing to see.

Skrivet av MinscS2:

"50% mer prestanda till 50% högre prislapp, och halva strömförbrukningen för halva innehållet på ditt bankkonto!"

Skämt åsido; Om vi bollar med tanken att det inte låter för bra för att vara sant och Ampere faktiskt kommer ge 50% mer prestanda jämfört med nuvarande generationen grafikort.

Till vad skulle man behöva ett grafikkort som presterar 50% bättre än RTX 2080 Ti?
2160p 144 Hz Ultra setting, med lite Raytracing ovanpå?

Redan med ett RTX 2080 Ti känner jag att CPU:n är flaskhalsen mer ofta än inte, och på den fronten verkar det inte hända så mycket.

Varje gång teknik blir snabbare så är det många som reagerar som du, ”räcker det inte nu?”. Jag är ledsen men faktum är att vi aldrig når dit och teknik tappar snabbt värde pga nya produkter. Kanske om hela världen avskaffar kapitalism och inför socialism. Tills dess, passa på och njut av teknikens framsteg.

@ipac: just det man tog 100 dollar extra för founders på 1080 3 parts korten var billigare du skrev att utanför Sverige var det samma pris i dollar så jo du hittade på . Du kan ju läsa länken då prishöjningen nämns i sammanfattningen men hittar dom på med ?. https://www.sweclockers.com/test/22087-nvidia-geforce-gtx-108... https://www.sweclockers.com/test/26250-nvidia-geforce-rtx-208...

Senast redigerat 2020-01-04 05:23

Skulle vara trevligt att se ett kliv i prestanda som 980 Ti till 1080 Ti igen. Tyvärr har ju priset på toppkorten ökat med 75% sen dess, så vet inte om jag är så sugen på det. 800€ var relativt rimligt.

Skrivet av Sveklockarn:

Med tanke på att vi var nära den historiskt sämsta kronkursen mot dollarn under 2019 så är nog den bittra sanningen att priset kan bli vad som helst om den trenden fortsätter.

2001 kostade en dollar strax över 11 kr så fortfarande en bit kvar.

Skrivet av ottoblom:

@ipac: just det man tog 100 dollar extra för founders på 1080 3 parts korten var billigare du skrev att utanför Sverige var det samma pris i dollar så jo du hittade på .

Nej det skrev jag inte så det är fortfarande du som sitter och hittar på.

Dessutom svarade du inte på frågan, vad är extremt med en $100 ökning?

Citat:

Du kan ju läsa länken då prishöjningen nämns i sammanfattningen men hittar dom på med ?. https://www.sweclockers.com/test/22087-nvidia-geforce-gtx-108... https://www.sweclockers.com/test/26250-nvidia-geforce-rtx-208...

Kan inte se att de diskuterar US riktpris vid resp launch så näe, de har nog inte hittat på nått.

Skickades från m.sweclockers.com

Så om jag kör ett spel och snittar på 100fps, då ska detta kort ge 150 fps... är väl det som är 50%. 😀

Skickades från m.sweclockers.com

@ipac: Vad jag menar är att founders på 1080 var 100 dollar dyrare . det skiljer mer än 100 dollar . 599 USD
~6 600 kronor var lanserings priset för 1080 . 799 USD dollar var lanseringspriset för 2080 drygt 9 000 kronor för Geforce RTX 2080 i samma utförande. i alla fall enligt länkarna så prisökningen var extrem … Du får gärna läsa länkarna . CITAT= Sist men inte minst är det dags att avhandla elefanten i rummet – prissättningen. Båda modellerna ligger onekligen i den saftigare delen av prisskalan, och vi i Sverige får punga ut smärtsamma 14 000 kronor för flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition samt drygt 9 000 kronor för Geforce RTX 2080 i samma utförande.
Det går inte att säga något annat än att det är snuskigt mycket pengar för ett grafikkort, och vi hade givetvis hellre sett prisnivåer i paritet med föregående generation i Geforce GTX 1000-serien https://www.sweclockers.com/test/26250-nvidia-geforce-rtx-208... https://www.sweclockers.com/test/22087-nvidia-geforce-gtx-108...

Senast redigerat 2020-01-04 09:33
Skrivet av mikaelekvall:

Så 3080ti skulle alltså vara 50% snabbare än 2080ti och bara dra 125w. Det kommer aldrig hända. Det finns ingen rimlighet i det.

Skickades från m.sweclockers.com

Så klart inte, för det saknas data i det uttalandet. Processen är kanske så mycket bättre (Om de går direkt till 7EUV så är det väl samma som AMD har talat om?), men, det gäller som alltid "vid sweetspot av power och MHz". Men nästan inga top-end produkter är där, dom är alltid klockade högre än sweetspot, alltså är inte vinsten den i praktiken. Sen som någon annan har skrivit, det är säkert 50% mer perf (klocka endast, när det handlar om kisel förbättringar) eller 50% mindre power. Båda är rätt rimliga. Båda samtidigt är svårt att se.

Sen att nvidia kan göra ett snabbt kort är rätt enkelt, behåll power, ta prestanda vinsten + öka storleken på kretsen, kommer göra en krets som är antagligen fortf. mindre än nuvarande, men snabbare o mer effektiv.

Skrivet av waverider:

Känns bara lite märkligt att det nu plötsligt är tal om enorma förbättringar till nästa generation kanske speciellt med tanke på att RTX2K serien inte var särskilt mycket snabbare än GTX1000. Visst, Navi är väl inte en lika stor framgång som Ryzen 3000 kanske men det går väl rätt så bra för RX5700 serien?

Glöm inte att du måste skilja på förbättrirngar i kresen (1080 > 2080) något som nVidia generellt är extremt bra på och ska ha eloge för, och de år då de kan göra det samtidigt som de hoppar två st noder ner (Från 12ish förbi 7nm till 7nm+ (eller 7EUV). Det är en enorm skillnad i flexibilitet på förbättring.

Skrivet av Xinpei:

5700XT är inte RDNA utan i grund och botten bara GCN med vissa modifikationer.

Varför?

Det är alltid kul med teknologisk utveckling, men jag kan inte annat än bli lite bitter också. Bitterheten grundar sig i att jag just köpt mig ett 2070 super windforce oc.

Det som får mig att höja ögonbrynet är just att det enbart skiljer cirka 9 månader mellan kortens release, iom läckorna säger april för 3000 serien.

Jag kan inte annat än bli fundersam kring deras anständighet att kräma ur folk 6000 kr för att 9 månader efteråt höja prestandan avsevärt till vad som verkar bli samma eller lägre pris enligt ett flertal källor. Det får mig att undra hur länge de suttit och sugit på den här potatisen?

Skickades från m.sweclockers.com

@Björklund: Så är det ju alltid med teknik allt nytt man köper blir gammalt . det är nog priset vi får betala för att få bättre och bättre hårdvara . Behövde du grafikkortet har roligt när du spelar så är det ju hälsa och hälsa kan inte värderas i pengar .

Skrivet av ottoblom:

@Björklund: Så är det ju alltid med teknik allt nytt man köper blir gammalt . det är nog priset vi får betala för att få bättre och bättre hårdvara . Behövde du grafikkortet har roligt när du spelar så är det ju hälsa och hälsa kan inte värderas i pengar .

Så är det ju absolut. Jag menar bara att de antagligen suttit på detta en längre tid ändå. men hittills är det ju bara rykten ändå. Har mycket svårt att tro att korten kommer utprestera dagens super kort med 50 procent.

Ditt andra stycke var svårt att förstå, du får nog formulera om dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Maximo:

Fram tills du inser at det är teoretisk raytracingprestanda som menas och prislappen hamnar på 20k. Folk borde lära sig Nvidia vid der här laget.

Yes tror de bullshittar rätt hårt.
Ska dock bli intressant och se.